Presse

Fotomanipulation: Erik Møller Arkitekter

Nyt om kunsten | Bag om | 11.nov.2011

Venus fra Milo triller til Carlsberg

Med støtte fra Kulturarvsstyrelsen søsætter Statens Museum for Kunst et nyt projekt om konkret brugerinddragelse i museet. Under overskriften "gipSMK" har en række dansere og dansestuderende fra DANSEhallerne i Carlsberg Byen samt elever fra to gymnasier i København valgt skulpturer fra Den Kongelige Afstøbningssamling, som de iscenesætter i udstillinger.

Hvad sker der, når museets brugere vælger kunst fra landets største kunstsamlinger og skaber deres egen udstilling? Med Statens Museum for Kunst som sparringspartner og kunstleverandør vil fire brugergrupper følge op på spørgsmålet ved at udvælge og aktivere konkrete kunstværker til udstillinger i egne omgivelser.

gipSMK – afstøbninger på arbejde
Det nye projekt "gipSMK" har til hensigt at indhente erfaringer med brugerinddragelse i tilrettelæggelsen af kunstudstillinger. Frem til sommer vil professionelle dansere og dansestuderende fra DANSEhallerne samt to billedkunstklasser fra Gefion Gymnasium og Sankt Annæ Gymnasium arbejde aktivt med deres eget udvalg af kunst fra Statens Museum for Kunst. Værkerne, som til dagligt befinder sig i Den Kongelige Afstøbningssamling, skal dermed på arbejde i helt nye omgivelser, hvor de bliver iscenesat ud fra helt andre kriterier end normalt, eksempelvis som elementer i danseforestillinger.

De første gipsskulpturer tager plads i DANSEhallerne i Carlsberg Byen. Ved scenen Store Carl vil den berømte Venus fra Milo få selskab af en gruppe nøgne mænd ligeledes af gips. Og på 2. sal finder man bl.a. Metalsvinet, en smilende engel fra Bamberg og renæssancemesteren Michelangelos sidste skulptur. Alle sammen i nøjagtige kopier.

Et eksperimenterende pilotprojekt
"gipSMK" er det første projekt af sin art i Danmark og har bl.a. til sigte at udfordre de gængse faglige kriterier i museumsarbejdet ved i højere grad at inddrage brugerne. Statens Museum for Kunst, som er initiativtager, vil følge processen fra start til slut og vil facilitere en åben midtvejskonference d. 28. februar, hvor bl.a. danserne og billedkunsteleverne kan udveksle erfaringer og hvor Lea Globs korte dokumentarfilm om projektet vises. "gipSMK" vil desuden være forankret på museets hjemmeside samt på Facebook, hvor man løbende kan følge processen. Læs mere.

Verdenskunst i gips
Den Kongelige Afstøbningssamling befinder sig i Vestindisk Pakhus ved havnefronten, et stenkast fra Amalienborg. Samlingen består af godt 2.500 gipsafstøbninger af statuer, relieffer fra alverdens samlinger, museer, kirker og offentlige pladser. Figurer fra Ægypten, Akropolis og Pompei, Michelangelos David, kentaurer og romerske kejsere. I alt 4.000 års skulpturkunst fordelt på tre etager. Læs mere.

Projektet er støttet af Kulturarvsstyrelsen.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger_@_smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Museumsinspektør
Henrik Holm
E henrik.holm_@_smk.dk
T +45 3374 8408

Senest opdateret: 8.maj.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo