Presse

Gillian Wearing, Selvportræt som 3-årig, 2004 © Gillian Wearing. Courtesy: Maureen Paley, London; Regen Projects, Los Angeles; Tanya Bonakdar Gallery, New York

Udstilling | Nyt om kunsten | 20.sep.2017

Familien anno 2017 til debat i ny udstilling på SMK

Gillian Wearing er optaget af virkeligheden. I sin kunst lader hun almindelige mennesker komme til orde, og hun undersøger og dokumenterer især familierelationer. SMK viser nu en udstilling med den Turner Prize-belønnede kunstner.

Hele sin karriere har den engelske kunstner Gillian Wearing (f.1963) været optaget af, hvordan familien skal forstås og hvordan vi løbende reviderer vores opfattelse af den. Og hun arbejder med at belyse, hvordan vores relationer med andre mennesker er med til at forme mønstrene i vores liv.

Fra 13. oktober 2017 præsenterer SMK udstillingen Gillian Wearing – Family Stories, som viser en række af kunstnerens værker fra begyndelsen af 90'erne og frem til i dag. Udstillingen har familien som omdrejningspunkt og omfatter både fotografi, film og skulptur.

”Jeg er på udkig efter situationer, hvor der er et element af sandhed. Det er ikke interessant at forholde sig til en frit opfundet forestilling eller fantasi om, hvad en familie er; dem kan man selv lave. Hvis man skal se noget om, hvordan andre mennesker har det, så vil man se noget, der er ærligt,” forklarer Gillian Wearing.

SMK’s udstilling Gillian Wearing – Family Stories åbner samme dag, som Wearings helt nye værk En rigtig dansk familie bliver afsløret i Museumshaven foran SMK. Et stort projekt, som involverer en monumental, offentlig bronzeskulptur af en dansk familie, 492 danske familier, et dommerpanel og et tv-program – og udstillingen på SMK, som også viser processen med at finde frem til En rigtig dansk familie.

13. oktober 2017 – 7. januar 2018
GILLIAN WEARING – FAMILY STORIES

>> Download pressefotos
>> Læs biografi om Gillian Wearing
>> Læs om kataloget GILLIAN WEARING Family Stories

En rigtig dansk familie

Offentlige skulpturer og statuer forestiller traditionelt overdimensionerede, mytiske skikkelser, kendte, royale eller helte, men aldrig familier. Med det landsdækkende skulpturprojekt "En rigtig dansk familie" har Gillian Wearing imidlertid sat sig for at finde en familie fra Danmark, som bliver foreviget i en 1:1 bronzeskulptur og placeret et centralt sted i København.

Projektet startede i efteråret 2016, hvor alle familier i Danmark blev inviteret til at deltage i konkurrencen om at blive foreviget i bronze. 492 familier meldte sig, og et dommerpanel valgte siden en familie ud, som nu er blevet modelleret i fuld størrelse og støbt i bronze. DR har fulgt hele processen: Fra interviews med de tilmeldte familier rundt i hele Danmark over dommerpanelets votering til udpegningen af vinderfamilien. DR’s tre udsendelser om projektet bliver sendt 2., 9. og 16. oktober 2017 på DR2.

Wearing har gennemført skulpturprojektet to gange før i hhv. Trento og Birmingham. Her hed projekterne "A Typical Trentino Family" (2008) og "A Real Birmingham Family" (2014). Så mens projekterne i England og Italien handlede om at finde en familie, der repræsenterede en by, har hun i Danmark fundet en familie, der repræsenterer hele nationen.

“Jeg synes, det er meget svært at forholde sig til langt de fleste af de monumenter, man ser rundt omkring i verden. De forestiller altid berømte mennesker, og de står som regel højt hævet over os, så man dårligt kan se dem. De er stillet op på en piedestal og er skabt ud fra en fiktiv forestilling om den pågældende person. Det her vil derimod være baseret på rigtige, nulevende mennesker. Og på det tøj, de har på i virkeligheden. Jeg vil gerne lave værket i bronze, fordi en familie skal være stærk, ligesom bronzen,” forklarer Gillian Wearing.

"En rigtig dansk familie" er initieret af Kunsthal Aarhus og er et samarbejde mellem Gillian Wearing, Kunsthal Aarhus, DR og SMK. "En rigtig dansk familie" er støttet af Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond.


For yderligere information, kontakt venligst:
Marianne Torp, førsteinspektør og seniorforsker
Tlf. +45 2552 7224
Email: marianne.torp@smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard, presseansvarlig
tlf. +45 2552 7203
Email: kos@smk.dk

Senest opdateret: 19.jun.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo