Projekter på SMK

Hvad undersøger vi?

Malerierne ejes af tre forskellige museer: Statens Museum for Kunst, Kadriorg Art Museum i Tallinn og Glasgow Museums i Glasgow. Alle tre malerier er malet med oliefarve på trætavler. SMK's version af maleriet ses herover.

Som titlen på projektet antyder, peger maleriernes tilskrivninger på malere som Bruegel, Hieronymus Bosch og/eller værksted, og det er netop dette spørgsmål projektet forsøger besvaret gennem tekniske analyser af maleriernes teknik og materialer, sideløbende og i samspil med kunsthistorisk forsking. I 1500-tallet var det almindeligt, at kendte og produktive malere havde værksteder med mange assistenter der ofte kopierede de samme motiver.

Vi er allerede godt i gang med de maletekniske analyser som indbefatter røntgenoptagelser, infrarød reflektografi til undersøgelse af undertegninger, udtagelse af mikroskopiske prøver til undersøgelse af pigmenter og den lagvise opbygning, samt dendrokronologiske analyser til datering af de træplanker malerierne er malet på. Flere af undersøgelserne har allerede vist overraskende og interessante resultater.

Projektet vil resultere i en rejse-udstilling (Tallinn-København-Glasgow) hvor alle tre værker udstilles sammen med resultaterne af den teknologihistoriske og kunsthistoriske forskning. Udstillingsrækken vil begynde på Kadriorg Art Museum i Tallinn i anledning af Tallinn som Europæisk Kulturhovedstad 2011 og forventes til Statens Museum for Kunst i sommeren 2012. Projektet vil desuden danne baggrund for en publikation om projektet der blandt andet vil omhandle de tekniske undersøgelser, værkstedstradition og kopiering af motiver i 1500-tallet samt proveniens, motiv og ikonografi.

Følg projektet på Twitter og på vores fælles projekthjemmeside, hvor vi løbende fortæller om de igangværende undersøgelser sammen med kolleger i Tallinn og i Glasgow.

Senest opdateret: 26.aug.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo