Projekter på SMK

Yucca Gloriosa har foldet sig ud

Yucca Gloriosa er tilbage i sin fulde størrelse efter 300 år som sammenfoldet maleri.

I filmen om 1600-tals blomstermalerierne fortæller konservatoren om Yucca Gloriosas liv som sammenfoldet, bulet og afskallet maleri i blomsterbogværket Gottorfer Codex. Yuccaen er ét blandt 77 andre malerier i Bind 2, der udover en stor mængde blomster også rummer kastanier, æbler, druer og andre frugter.

Den store Yucca er malet med gouachefarve på pergament af blomstermaleren Hans Simon Holzbecher i midten af 1600-tallet. Pergament er bearbejdet, udspændt og slebet dyreskind – og derfor et kostbart materiale, som velbeslåede adelsmænd havde råd til at købe. Der er gået et helt kalveskind til billedet af Yucca Gloriosa.

Læs om hvordan kalveskind blev brugt som pergament


Den bogbinder, som hertugen af Gottorp i slutningen af 1600-tallet bestilte til at indbinde de mange kostbare malerier, har regnet et passende format ud. Han er derefter gået i gang med blyant, lineal og en skarp kniv, så alle siderne har fået samme størrelse, inden de er blevet samlet til en bog.

Den løse farve limes fast med Klucel G – et klæbestof opløst i ethanol. Farven og pergamentet kan ikke tåle vandige opløsninger og derfor vælges midler der er blandet op i alkohol.

Men nogle af malerierne var for store. Maleriet af Yucca Gloriosa er et af dem. Bogbinderen har først skåret tæt til toppen af planten og det meste af krukken for neden. Måske har farven været endnu mere ødelagt på krukken, end den er på den del der kan ses?

Efter den første tilskæring har bogbinderen foldet pergamentet en gang på midten og en gang i hver ende. I sammenfoldet tilstand er pergamentet igen blevet tilpasset med kniven, så kanterne har passet med bogens andre sider.

Værket foldet ud
Nu er maleriet taget ud af bogen og blevet foldet ud. Områderne med løs og revnet gouachefarve er konsolideret med et klæbemiddel og bulerne er forsigtigt presset fladere.

Et nyt, selvstændigt liv i egen passepartout venter forude.

Maleriet måler nu 78 x 51 cm

Senest opdateret: 26.aug.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo