Kalender

What's Happening?

Dato: 26. mar. 2015 - 2. aug. 2015
Pris: Entré

Hvad sker der, når kunsten rykkes ud af rammen og blander sig i samfundet? Forårets store udstilling stiller skarpt på den eksperimenterende kunst mellem 1965 – 1975.

Den 29. maj 1969 klokken 15.30 gik en nøgen kvinde med et kors gennem Børsen i København. Kvinden var Lene Adler Petersen, og hun og Bjørn Nørgaard stod bag aktionen, hvor Kristus i kvindelig figur konfronterede kapitalismens mandsdominerede hellige haller.

De to kunstneres aktion varede kun i få minutter, men blev et vidnesbyrd om kunstens nye rolle som samfundskritiker. Aktionen er et af hovedværkerne i forårets store udstilling What's Happening?.

En kneppemaskine, happeningpartiturer og et 8 meter højt tårn
Udstillingen viser, hvordan kunsten for første gange begyndte at spille sammen med seksualitetens frigørelse, den nye kvindebevægelse og med tidens radikale strømninger inden for ungdoms- og populærkultur.

Udstillingen byder på både en kneppemaskine, partiturerer til happenings og et 8 meter højt tårn og spænder over så forskellige kunstnere som Kirsten Justesen, Jytte Rex, Paul Gernes, Jørgen Leth, Ursula Reuter Christiansen, Kirsten Dufour, Andy Warhol og Marina Abramović. 

Læs mere om udstillingen

Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersen. Foto fra aktionen Uddrivelsen fra templet / Den kvindelige Kristus på Børsen i København den 29. maj 1969 (Udsnit)
SMK Logo