Nyheder
Signe Emdal ved sin strikkemaskine.

Signe Emdal ved sin strikkemaskine.

Fra butikken | Nyt om kunsten | 17.apr.2013

Forelsket designer fortolker blomsterkunst

Strikdesigneren Signe Emdal har forelsket sig i et blomsterbogværk fra 1600-tallet. Med en gammel, tonstung strikkemaskine har hun fortolket blomstermotiverne og skabt et spændende tørklædedesign.

I et nyt samarbejde med SMK har designeren Signe Emdal kastet sig over en produktion af tørklæder i forbindelse med den aktuelle blomsterudstilling Blomster og Verdenssyn.

Hun har brugt timevis på museets studiesal i selskab med det skrøbelige 350 år gamle blomsterbogværk: Gottorfer Codex, som vises for første gang i SMK’s udstilling. Designeren fortæller om mødet med de gamle blomsterbøger:

Det var fascinerende, hvordan jeg kunne mærke kunstneren bag blomsterbøgerne. Da jeg først så bøgerne kunne jeg slet ikke komme derfra. Jeg blev forelsket. Bogstavelig talt. Min puls var helt høj, da jeg sad og studerede dem – og mit hjerte føltes dobbelt så stort som normalt.

Signe Emdal holder særligt af at arbejde med natur i en konkret historisk kontekst. Men netop dét giver også udfordringer:

Jeg føler, at jeg har et stort ansvar for at formidle kunstneren bag blomsterbøgerne på en værdig måde. Jeg skal vide med mig selv, at han ville have haft det okay med det. Det er vigtigt.

Ud fra blomsterbøgernes i alt 1.180 blomstermotiver har designeren valgt at arbejde med motiver af blandt andet iris, tulipan og vibeæg.

Oldschool tekstilproduktion

Signe Emdals vigtigste arbejdsredskab er en gammel, tysk, tonstung strikkemaskine. Maskinen er fra 1984 og for længst overhalet af nye, hurtigere digitale modeller. Men ud fra devisen ’kvalitet tager tid’ sætter designeren en ære i at værne om den ikke-digitale tekstilproduktion.

Med sine 2.000 nåle producerer maskinen 1,6 meter blomstertekstil på en time. Det er ingenting imod, hvad maskinerne på de asiatiske storproduktionsfabrikker kan producere, og Signe Emdals lille fabrik på Amager er da også en af de sidste tekstilfabrikker tilbage i Danmark. Med SMK-samarbejdet er strikkemaskinen for alvor kommet på arbejde, og de nyfortolkede blomstermotiver vælter langsomt, men støt ud af maskinen i forårsrige farver.

Stoffet gøres klar, inden Signe og hendes medarbejdere klipper stykker ud. Foto: Magnus Kaslov.
Signe Emdal spreder stoffet ud og tester motiverne.

Om tørklæderne

Tørklæderne ’SMK FLOWER SCARF’ er alle håndlavede og skabt på Signe Emdals egen tekstilfabrik. Stoffet er fremstillet af merinould og egyptisk bomuld. Tørklæderne kan købes i boghandlen på SMK og via webshoppen www.emdalcolorknit.dk.

Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo