Nyheder
Dürers Triumfbue betragtes af konservatorerne

Dürers Triumfbue eller Maximilians Æresport, som værket også kaldes, betragtes af konservator og kunsthåndterere. (Foto: Jakob Skou-Hansen, SMK-foto)

Nyt om kunsten | 16.aug.2012

Enormt Dürer-værk skal restaureres

Et stort, meget værdifuldt træsnit af Dürer er netop taget frem og fotograferet. Træsnittet skal restaureres, og det er tanken, at publikum vil kunne se og følge restaureringen tæt på.

Albrecht Dürers Triumfbue eller Maximilians Æresport, som værket også kaldes, er med sine 3 x 3½ meter et af de største træsnit fra Renæssancen. Det er sammensat af 195 blokke og dateret i 1515, men trykt nogle år senere.

Værket er et hovedværk i 1500-tallets grafiske kunst. Det er bestilt af den tysk-romerske kejser Maximilian I (1459–1519) og hylder hans personlige og politiske triumfer, ligesom det fungerer som stamtræ.

Exceptionelt eje

Der er kun ganske få eksemplarer af værket tilbage i verden – SMK ejer exceptionelt hele to af disse. Det ene eksemplar – det netop fotograferede – er monteret på lærred, det andet er bevaret i løse blade. Værket har ikke i nyere tid været vist for offentligheden. Det trænger til restaurering og ny montering, for den nuværende montering fra 1700-tallet er ikke længere holdbar.

Det er meningen, at værket skal restaureres til udstillingen Magten, æren og dokumentationen: Maximilians Æresport, der vil blive vist i 2014. Planen er, at restaureringen skal foregå inde i SMKs udstillingssale, så publikum kan følge med i processen. På udstillingen vil begge museets versioner af værket blive vist, så både helhed og detalje kan blive studeret.

  • Af:
  • 16.aug.2012
Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo