Nyheder
Ursula Reuter Christiansen (1943- ), Kvinde frem!, 1971

© Ursula Reuter Christiansen (1943- ), Kvinde frem!, 1971

Det sker | 5.mar.2013

Kønskamp i kunsten

8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag. Derfor sætter vi fokus på kvindekamp i kunsten med en omvisning, der ser på værker, hvor kunstnere har forholdt sig til kvindelige problemstillinger og feminin identitet.

Kunsthistorien er baseret på myten om det frie, skabende geni – en rolle, som kvinder traditionelt set ikke har haft mulighed for at indtage.

Inden kvinder fik adgang til Kunstakademiet i 1888, havde de begrænsede muligheder for kunstnerisk udfoldelse. Det var først i 1924, at kvinder fik adgang til Kunstakademiet på lige fod med mænd. Inden da måtte de for eksempel ikke male efter nøgenmodeller, hvilket ellers var en vigtig del af uddannelsen. Man var bange for, at kvinders uregerlige drifter ville blive for opildnede af synet. Blomster derimod var passende at male, og siden 1800-tallet er det fortrinsvis kvinder, der har malet blomster. 

Bliv klogere på blomster i kunsten i udstillingen Blomster og Verdenssyn

Selv efter kvinder fik adgang til akademiet, fortsatte kunsthistorien med primært at blive skrevet af og om mænd, ligesom eftertidens museer har haft tendens til at overse kvinderne. Det er netop den historie, omvisningen tager fat på. 

Læs om omvisningen 10. marts kl. 14

Læs om kønnet i kunsten

  • Af:
  • 5.mar.2013
Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo