Nyheder

Udsnit af Tulipa gesneriana (KKSgb2947/58) fra florilegiet Gottorfer Codex af Hans Simon Holtzbecker, 1649-1659

Nyt om kunsten | 2.jul.2013

Konkurrence: populære stribede tulipaner

Deltag i konkurrencen om to billetter til den anmelderroste udstilling Blomster og Verdenssyn. Alt, du skal gøre, er at svare rigtigt på spørgsmålet og sende dit svar til os.

Blomster er i dag hvermandseje. Men i 1600-tallet var en blomstrende tulipan, kejserkrone eller rose et sjældent syn. Blomster var i sig selv samlerobjekter, og for hertugen af Gottorp Slot, Frederik den 3., var de vejen til prestige.

Læs om Frederik den 3. - hertug og mæcen for kunst og videnskab

Den populære tulipan

I 1600-tallet, da Frederik den 3. fik blomstermaleren Hans Simon Holtzbecker til at skabe blomsterbogen Gottorfer Codex, rasede tulipanmanien i Europa. Hertugen var ligesom mange andre haveejere, grebet af den overvældende interesse for tulipaner.

I værket Gottorfer Codex kan hertugens interesse for særligt de tofarvede tulipaner tydeligt ses. Ikke en eneste ensfarvet tulipan er afbilledet i det store værk. Kun de stribede tulipaner er blevet tildelt plads i det omfangsrige blomsterværk.

Den tofarvede tulipan

Rundt om i Europa foretrak man også de tofarvede tulipaner frem for de ensfarvede. Interessen var så enorm, at løgene til de tofarvede tulipaner blev solgt til umådeligt høje priser.

Men hvorfor havde de eftertragtede tulipaner to farver i deres blade?

Send dit svar til konkurrence_@_smk.dk inden 5. august 2013 og deltag i konkurrencen om to billetter til udstillingen Blomster og Verdenssyn. Vinderen får direkte besked.

Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo