Nyheder
Christen Købke (1810-48), Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836.

Christen Købke (1810-48), Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836.

Nyt om kunsten | Bag om | Det sker | 30.okt.2013

Skyggesiden af guldalderen

Guldalderen var langt mere end skønne landskaber og smukt lys. Det pointerer seniorforsker på SMK, Kasper Monrad, i en ny bog.

"Kunstnere blev frosset ud – og måtte flytte til udlandet, fordi de – populært sagt – malede en træstamme, der ikke så dansk nok ud. Selvom guldalderen er en stor periode i dansk kunst, gik vi glip af en frodighed og variation, der kunne have været der."

Ordene er Kasper Monrads – forfatteren bag bogen Dansk guldalder – Lyset, landskabet og hverdagslivet, der netop er udkommet på Gyldendal.

I bogen bringer han et nuanceret billede af et af de store højdepunkter i dansk kultur. Kasper Monrad kommer hele vejen rundt – om blandt andet guldalderens begyndelse, kunstnernes valg af motiv og deres forhold til udlandet.

Men han dokumenterer også guldalderens skyggeside: en træng økonomi og oplevelsen af, at udlandet var en trussel.

Køb bogen her

Forskning på SMK
Gennem sit virke som overinspektør og seniorforsker på SMK forsker Kasper Monrad i dansk og international kunst i perioden1780-1900.

Forskning er en central del af SMK, og museet har derfor en naturlig og betydningsfuld rolle i den danske, kunsthistoriske forskning.

Læs om forskningen på SMK


Klubforedrag og omvisning
I anledning af den nye udgivelse kan du opleve Kasper Monrad og Kasper Nielsen fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner i biografen. Arrangementet er gratis.

Klubmedlemmer kan efterfølgende følge Kasper Monrad på en omvisning i museets guldalderkunst.

OBS: Vær opmærksom på, at arrangementet er flyttet fra Scenen til biografen.

Læs om foredraget Dansk guldalder. Lyset, landskabet og hverdagslivet, 6. nov. 16-17.30

Læs om omvisningen Dansk guldalder. Lyset, landskabet og hverdagslivet 6. nov. 17.30-18.30

Får du smag for mere guldalderkunst, kan du besøge vores faste udstilling Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900, hvor der altid er gratis entré.

Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo