Presse

Edvard Munch. Frugtbarhed, 1899-1900. Canica Kunstsamling.

Pressemeddelelser | 6.nov.2013

Munch-visit på SMK

Statens Museum for Kunst har fået fint besøg. Edvard Munchs maleri Frugtbarhed er kommet på midlertidigt visit fra Norge. SMK har fået lov til at låne maleriet af den private Canica Kunstsamling, og museets gæster kan allerede nu opleve værket sammen med flere af museets egne Munch-værker.

Det har været et stort Edvard Munch (1863-1944) år i Oslo, hvor den verdensberømte ekspressionistiske malers 150 års fødselsdag er blevet fejret med den største Munch-udstilling nogensinde, der strakte sig over både Munchmuseet og Nasjonalgalleriet. Nu kan Københavnere også få en lille dosis Munch. SMK har nemlig fået lov at låne maleriet Frugtbarhed (1899-1900), som allerede nu vises sammen med et andet Munch-maleri Sortklædt dame. Olga Burre (1891), der netop er vendt hjem fra særudstillingen i Oslo. I samme sal kan man også opleve et andet af Munchs værker, Aftenpassiar (1889), samt værker af de danske kunstnere Niels Hansen Jacobsen og Ejnar Nielsen, der begge var inspireret af deres norske kollega.

Frugtbarhed, død og syndefald
Det nye maleri skildrer et ældre landarbejderpar i et åbent landskab på hver sin side af et træ. Kvinden viser manden en kurv fyldt med æbler, mens han sidder og hviler sig med stokken ved sin side. Adam og Eva-motivet går igen hos Munch. Men modsat mange andre versioner af samme grundmotiv som fx værket Jalousi (1995-96), der er martret og angstfyldt, er motivet på dette maleri mere harmonisk. Dog har det stadig Munchs karakteristika såsom forenklede figurer og sorte konturer.

De to personer på billedet virker heller ikke tyngede, som menneskene på de fleste andre Munch-værker, men rolige og måske endda resignerede? Der er imidlertid symboler i værket, der peger i en mere dyster retning. Træet midt i billede kan tolkes som ”livets træ”, hvor hullet efter en afsavet gren springer i øjnene. Afsavede grene er et gennemgående motiv hos Munch, og de repræsenterer altid sygdom og død. Samtidig kunne den propfyldte frugtkurv være en hentydning til omfanget af menneskets syndefald.

Deponeret af norsk privat kunstsamling
Værket Frugtbarhed er en såkaldt deponering, hvor museet får lov til at låne og udstille et kunstværk i en periode. Værkerne er ofte fra private samlinger. I dette tilfælde tilhører maleriet norske Canica Kunstsamling, der har erhvervet over 1.500 værker fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1960’erne. SMK har ligeledes fået lov at låne flere Asger Jorn malerier fra samme samling, som vil indgå i museets store særudstilling om Asger Jorn, der åbner til februar. Det var i forbindelse med dette samarbejde, at museet blev tilbudt Munch-maleriet. Det kan foreløbig opleves frem til foråret 2015, hvorefter det skal videre til Van Gogh-museet i Amsterdam.

Se værket og kom på Munch-omvisning
Munchs maleri kan allerede nu opleves i samlingspræsentationen ”Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900”. Der er gratis adgang.

Hvis man vil have endnu mere Munch, kan man den 17. og 24. november kl. 14 gå med på en omvisning dedikeret til den norske maler. Det er gratis, men man skal have billet. De kan afhentes i Informationen en halv time før, omvisningen starter.

For yderligere oplysninger:

Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
T +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Peter Nørgaard Larsen
Samlings- og forskningschef
T +2552 7210
E peter.larsen@smk.dk

Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo