Presse

Haim Steinbach. dancer with raised right foot, 2011. Courtesy Tanya Bonakdar Gallery

Pressemeddelelser | 5.nov.2013

NY UDSTILLING: Haim Steinbach i x-rummet

Hvad laver en samling af finurlige salt- og peberbøsser på et kunstmuseum? Den internationalt anerkendte kunstner Haim Steinbach har siden slutningen af 1970'erne været en vigtig eksponent for den kunst, der baserer sig på allerede eksisterende genstande. Nu udvider han feltet og inddrager værker fra museets samlinger, når han i x-rummet på SMK tager hul på en ny udstillingsserie, der udforsker og udfordrer begrebet museum.

Haim Steinbach: The Window
x-rummet
15. november 2013 - 23. februar 2014

Ting, ting, ting
Som kunstner er amerikanske Haim Steinbach (f. 1944) til ting. Helt almindelige ting, som han samler på loppemarkeder, i souvenirbutikker eller supermarkeder for derefter at arrangere dem på hylder og vægge og i reoler og vitriner. En egentlig ordinær og fundamental menneskelig praksis, som dog for Steinbach hænger sammen med hans interesse for, hvordan ting ubemærket bærer betydninger med sig, fx fra tidligere sammenhænge, som en slags mental patina. Og i den proces etablerer tingene nye betydninger, når de sidestilles med andre væsensforskellige objekter. Eller som han selv siger: ″Jeg stræber efter at gribe ind i tingenes orden. Mit mål er at finde andre måder at ordne ting på.″

Matisse og alt muligt andet!

På samme vis inddrager Steinbach værker fra SMK's samlinger som en slags fundne objekter i sit udstillingsprojekt til x-rummet. Modsat kunstinstitutioner, som ofte betragter kunstværker som ophøjede og urørlige, er Steinbachs tilgang mindre højtidelig. Når han i udstillingen bl.a. inddrager et af museets absolutte hovedværker, Matisses Interiør med violin fra 1918, så indgår det i en ny orden. Både kunstværker og hverdagsobjekter er for Steinbach kulturelle artefakter, som også forbinder sig i et netværk af historiske, æstetiske og antropologiske relationer. Dermed opstår både nye og oversete, iboende betydninger.

Steinbachs uortodokse tilgang griber som sådan radikalt ind i de kunsthistoriske rutiner, der bestemmer et kunstmuseums selvopfattelse og måde at udstille på. Hvor institutionen oftest arbejder med kronologiske, tematiske eller monografiske principper, bringer Steinbach i stedet værker og genstande sammen på tværs af tid og genrer i forhold til mere umiddelbare, men stadig sofistikerede kriterier. Som når han arrangerer Robert Smithsons ikoniske værk Eight-Part-Piece (Cayuga Salt Mine Project) fra 1969 side om side med en samling af salt- og peberbøsser, han har indsamlet fra museets ansatte.

The Window
Foruden enkelte af Steinbachs egne værker indbefatter udstillingen i x-rummet både maleri, skulptur og videokunst fra museets samlinger. Det hele iscenesat i en arkitektur af vægge, hvor nogle kun er stålskeletter, og andre er beklædt med rå gipsplader. Sprækker og åbninger tillader hele tiden glimt af andre rum i installationen, som giver os flere og vekslende konstellationer af genstande, så deres betydninger gang på gang udvides. Selv ser Steinbach det som ét sammenhængende værk, der handler om rummets og objekternes funktioner, og hvordan forskellige måder at udvælge og fremvise påvirker den måde, hvorpå vi opfatter det, vi ser.

Blå bog
Sammen med sin familie immigrerede Haim Steinbach i 1957 fra Israel til New York, hvor han fik sin kunstuddannelse og stadig bor og arbejder. Siden 1980'erne har han udstillet på en række store udstillingssteder verden over, bl.a. på Venedig Biennalen, Haus der Kunst i München og CCS Bard Hessel Museum i staten New York. Steinbachs værker er desuden repræsenteret på en række prominente museer, som Metropolitan Museum of Art i New York, Tate Modern i London og Stedelijk Museum i Amsterdam. Næste år er han aktuel på Kunsthalle Zürich. Han er repræsenteret af gallerierne Lia Rumma i Milano, Tanya Bonakdar i New York, Laurent Godin i Paris, Dvir Gallery i Tel Aviv og White Cube i London. Udstillingen i x-rummet er Steinbachs første soloudstilling i Danmark.

Ny udstillingsserie i x-rummet

x-rummet er SMK's eksperimenterende scene for samtidskunst. Her inviteres kunstnere til to gange årligt at lave nye udstillinger særligt til museet. Haim Steinbach indleder nu en ny udstillingsrække, hvor forskellige danske og internationale kunstnere over de næste tre år udfordrer SMK med deres bud på, hvordan et museum ser ud i det 21. århundrede.

x-rummet er støttet af Det Obelske Familiefond.


PRESSEFOTOS til download.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

  • Af:
  • 5.nov.2013
Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo