Presse

Marina Abramovic. Still fra Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful, 1975

Pressemeddelelser | 3.feb.2014

Nyerhvervelse: Marina Abramovic på SMK

Takket være støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond og Kulturstyrelsen har SMK erhvervet et væsentligt værk af en af body- og performancekunstens pionerer, Marina Abramovic. Det både fascinerende og provokerende værk blev oprindeligt skabt og opført i København for 39 år siden. Nu får det dansk repremiere på museet, når det vises og introduceres til SMK Fridays den 7. februar.

Den New York-baserede kunstner Marina Abramovic (f. 1946 i Jugoslavien) har i årtier været en af performancekunstens absolutte sværvægtere på den internationale kunstscene. Det helt brede gennembrud opnåede hun imidlertid sidste år med den anmelderroste dokumentarfilm Marina Abramovic: The Artist Is Present, der også fik premiere i de danske biografer. Takket været en donation fra Hermod Lannungs Museumsfond og Kulturstyrelsen har SMK for nyligt erhvervet et tidligt værk af Abramovic.

Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful
Allerede i 1975 vakte Abramovic opsigt på dansk grund. I den skelsættende udstilling ”Kvindeudstillingen XX” på Charlottenborg i København opførte hun for første gang værket Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful. I dag betragtes det som et hovedværk i hendes produktion – en engagerende, fascinerende og for nogle også provokerende performance, der i sin tid bidrog til en skærpelse af positionerne i den feministiske diskussion. I værket ser man kunstneren børste sit hår med en metalbørste i højre hånd og en metalkam i venstre, mens hun gentager sætningen ”Art must be beautiful, artists must be beautiful”. En pinefuld proces, der fortsætter til hun har børstet sig til blods.

Værket er på mange måder karakteristisk for Abramovic, som presser de fysiske, mentale og emotionelle grænser til det yderste i sine på en gang enkle og effektfulde performances. Her inddrager hun sin egen krop og til tider sin personlige historie som det vigtigste materiale i sin vedholdende udforskning af emner som liv og død, smerte og skønhed.

Til samling og udstilling
Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful vil fremover indgå i SMKs rige samlinger som en væsentlig repræsentant for body- og performancekunsten, der udvikledes fra begyndelsen af 1970’erne. Værket kobler sig tilmed på den feministisk inspirerede kunst fra 1970’erne, hvis danske repræsentanter SMK i de senere år har haft fokus på i indsamlingen af værker af Kirsten Justesen, Jytte Rex, Lene Adler Petersen og Ursula Reuter Christiansen. Det er også i den sammenhæng, at Abramovic’ værk vil indtræde i en central rolle i museets store særudstilling om dansk og international kunst i 1960’erne og 1970’erne, som vises i foråret 2015.

Snig-repremiere / SMK Fridays
Fredag d. 7. februar vil der imidlertid være mulighed for et smugkig, når museet åbner dørene for årets første SMK Fridays. Her vises Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful, ligesom museumsinspektør Birgitte Anderberg og performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen introducerer og perspektiverer Abramovic’ værk og arbejde. Aftenen program byder bl.a. også på en visning af dokumentarfilmen Marina Abramovic: The Artist Is Present.
Læs mere om SMK Fridays.

Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful vil i første omgang blive vist på museet til og med 7. marts.


For yderligere oplysninger og pressefoto:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 2961 6949

Museumsinspektør
Birgitte Anderberg
E birgitte.anderberg@smk.dk
T +45 2552 7211

  • Af:
  • 3.feb.2014
Senest opdateret: 15.okt.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo