Presse

Hans Simon Holtzbecker. Fritillaria imperialis (detalje). Fra Gottorfer Codex, 1649-59

Udstilling | Nyt om kunsten | 6.mar.2013

NY UDSTILLING: Blomster og Verdenssyn

Statens Museum for Kunst står i fuldt flor, når forårets store særudstilling viser en omfattende og overdådig parade af 200 års blomstermalerier. Udstillingen byder på en sanselig vandring i blomsterverdenens mangfoldighed og graver samtidig et spadestik dybere og viser, at en blomst ikke bare er en blomst.

Blomster og Verdenssyn
22. marts - 20. oktober 2013

Mere end en blomst
Afbildning af blomster og planter har eksisteret lige så længe og gennemgået lige så mange forandringer som billedkunsten selv. Måske netop fordi, at billedblomsterne er andet og meget mere end blot uskyldig dekoration. Med fokus på 1600- og 1700-tallets rigt varierede blomstermaleri går udstillingen tæt på, hvordan kunstnernes gengivelser af flora er påvirket af historien, og hvordan genren fra én tid til en anden er betinget af det herskende verdenssyn.

Fra symbolverden til artsbestemmelse
Udstillingen dykker ned i en periode, hvor middelalderens og renæssancens verdenssyn langsomt afløses af en ny, og i vores øjne mere videnskabelig optik. Fra i overvejende grad at være symbol på alt muligt andet, begynder blomsten i maleriet at indgå i den moderne videnskabs systematiske klassificering af naturen og dens arter. Hvor den før indgik i et komplekst netværk at betydninger, som i dag er svære at afkode, begynder blomsten i stedet at henvise til sin egen natur, ofte skildret med en hidtil uset detaljerigdom. Udstillingen kaster lys over dette skift i verdensanskuelsen og hvordan det sætter sine spor i det tyske, flamske og hollandske blomstermaleri.

Tegnerum og live konservering
Udstillingen er scenograferet som en idealhave, hvor billedblomsterne knopskyder på tværs af årstider, klima og geografi. De godt 300 værker præsenteres i et tematisk forløb, der følger blomstermaleriets udvikling og særtræk. Alt sammen understøttet af yderligere materiale på iPads og film.

Desuden har SMK som noget helt nyt integreret et tegnerum centralt i udstillingen, hvor gæsterne, omgivet af både billed- og naturflora, selv kan prøve kræfter med blomstertegning. Sidst men ikke mindst er der i udstillingen integreret et konserveringsværksted, hvor man kan følge en live restaurering af malerier, som senere bliver en del af udstillingen. Det sker tirsdage-fredage samt den første weekend i hver måned. Alle dage kl. 13-16. Hver onsdag fra kl. 14 er der Q&A-sessioner med konservatoren.

Bogudgivelser
I anledning af udstillingen udgiver SMK kataloget Blomster og Verdenssyn. Rigt illustreret og med artikler af kunsthistorikere, konservatorer og botanikere. Samtidig udgiver Prestel Verlag i samarbejde med SMK pragtbogen Det Grønne Florilegium med samtlige 395 blomstermalerier fra et af 1600-tallets fineste florilegier.

Udstillingen er støttet af
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, 15. Juni Fonden, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck's Fond, Samuel H. Kress Foundation, administered by the American Foundation of the Institute for Conservation, Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Krista og Viggo Petersens Fond, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, AFSMK (American Friends of SMK), Howard and Roberta Ahmanson og Valhal Corp.

Parkmuseerne
Parkmuseerne er et nyt kulturdistrikt skabt i samarbejde mellem Davids Samling, Filmhuset, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, Statens Naturhistoriske Museum og Statens Museum for Kunst. Parkmuseerne ligger midt i København blandt smukke grønne områder og rummer tilsammen Danmarks største og ypperste samling af kunst og naturarv. Parkmuseerne lanceres den 18. marts og i de følgende dage åbner seks koordinerede udstillinger under et fælles tema, blomster, samt med nye fælles aktiviteter og events, som binder arkitektur, museer og de grønne parker og anlæg tættere sammen og skaber endnu flere oplevelser for alle.

PRESSEFOTOS kan downloades her.


For yderligere oplysninger:

Jakob Fibiger Andreasen
Presseansvarlig
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Eva de la Fuente Pedersen
Museumsinspektør
E eva.pedersen@smk.dk
T +45 3374 8532

Hanne Kolind Poulsen
Museumsinspektør
E hanne.kolind@smk.dk
T +45 3374 8512

Senest opdateret: 19.dec.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo