Presse

Foto: Peter Callesen

Nyt om kunsten | Bag om | 26.feb.2013

Fra Mændenes Hjem til Statens Museum for Kunst

SMK har fået en campingvogn! Det er kunstnerne Kenneth A. Balfelt og FOS (Thomas Poulsen), der står bag det bemærkelsesværdige værk, som siden 2004 har fungeret som både møderum og udsmykning i Mændenes Hjem på Vesterbro. Da campingvognen skal gøre plads til et stofindtagelsesrum, har SMK slået til og erhvervet det enestående værk.

Fra møderum…
Det er et underfundigt og dybt originalt værk fra en ganske anden verden, der nu kommer til at indgå i SMK's rige samlinger af 700 års kunst. Campingvognen har været én af de mere bemærkelsesværdige dele af kunstnerne Kenneth A. Balfelts og FOS' gennemgribende re-design af Mændenes Hjem. De to kunstnere blev inviteret til at udarbejde en helt ny indretning i overensstemmelse med Mændenes Hjems nye visioner om åbenhed, dialog og imødekommenhed. Campingvognen blev de to kunstneres løsning på et møderum for såvel brugere som ansatte:

“I modsætning til et kontor eller møderum, der i institutionens indretningstradition ofte ligger isoleret og formelt tilbagetrukket, er campingvognen et sted, hvor vi har en erfaring om at have det rart sammen, være på ferie, møde nye mennesker. De fleste hjemløse kender samværsformen i en campingvogn, og derfor blev vognen vores bud på et møderum, der gav de hjemløse bedre mulighed for at navigere på lige fod med socialarbejderen,” siger Kenneth A. Balfelt.

… til "monument"
Når campingvognen udstilles på SMK, vil de oprindelige detaljer som vaser, plastickopper, bilradio, udsugning og plasticbeklædningen på hynderne følge med. Den computer, som i campingvognen før viste brugernes journaler, vil fremover vise en dokumentarfilm om projektet og dermed fortælle et stykke Danmarkshistorie.

”Udover at være et succesfuldt socialt eksperiment er projektet på Mændenes Hjem et vigtigt nedslag i dansk kunsts historie. Balfelt og FOS er nogle af landets fremmeste eksponenter inden for den del af samtidskunsten, som opererer i det sociale felt. Det er til gengæld et område, der kan være svært for museer at håndtere, så det giver mening. Med campingvognen har vi erhvervet et værk skabt til en anden social situation. Dets betydning forskydes på en interessant måde inden for de museale rammer, uden dog at værket mister dets både fysiske og mentale patina,” siger Karsten Ohrt.

Fra Istedgade til Sølvgade
Mændenes Hjem skal indrette et stofindtagelsesrum på det sted, hvor campingvognen har været. Derfor er værket forsigtigt skåret op i mindre dele og blevet transporteret til Fabrikken for Kunst og Design, hvor det er blevet samlet. SMK forventer at udstille campingvognen i begyndelsen af næste år.

Film om projektet
PASSWORD til alle film: campingvognen
Dokumentar om projektet
Flytningen af campingvognen og interview med Marianne Torp
Interview med Henrik Terkelsen, arkitekt og partner i Erik Møller Arkitekter og Jane Løvschall Dolmer, Kunstrådgiver og partner i IN SITU

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig / SMK
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Pressekoordinator / kunstnerne
Helle Nordgaard
T +45 3121 6160
E helle@kennethbalfelt.org

Senest opdateret: 19.dec.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo