Presse

"SMK tilbage i parken". Polyform

Bag om | 12.dec.2011

Vinderprojekt fundet til ny Museumshave

Den unge danske tegnestue Polyform skal stå bag udformningen af den nye Museumshave foran Statens Museum for Kunst. Det er resultatet af en projektkonkurrence, som museet og Københavns Kommune har gennemført på baggrund af en donation fra Annie og Otto Johs. Detlefs’ Fonde – OJD. Fondene finansierer også realiseringen af den nye Museumshave samt en gennemgribende modernisering af museets indgangsparti.

Det bliver Polyform, som med projektforslaget ”SMK tilbage i parken” vil tegne sig for revitaliseringen af det 7.500 m² store område foran Statens Museum for Kunst. Det blev tidligere i dag offentliggjort af museet og Københavns Kommune ved en reception på Statens Museum for Kunst. Ved samme lejlighed blev arkitektfirmaet SLA præmieret med en 2.-præmie for deres projektforslag. Polyforms vinderforslag vil sammen med de øvrige syv projektforslag være udstillet på museet frem til d. 15. januar 2012. Den nye Museumshave forventes indviet i 2013.

SMK tilbage i parken
I juni i år udskrev Statens Museum for Kunst og Københavns Kommune projektkonkurrencen om forslag til en nytænkning af Museumshaven. I alt otte danske og internationale totalrådgivere blev inviteret til at udarbejde forslag efter en indledende prækvalifikationsrunde. En enig dommerkomité har nu peget på arkitektvirksomheden Polyform som vinder af konkurrencen. Med projektet ”SMK tilbage i parken” har Polyform løst opgaven ved at trække Østre Anlægs grønne rum hele vejen omkring Statens Museum for Kunst. Den stramme, barokinspirerede disposition i det nuværende haveanlæg forsvinder og afløses bl.a. af græsklædte øer, store træer og bugtede stier, der ledes omkring og omkranser museumsbygningen og de grønne bastioner.

I dommerbetænkningen lyder det bl.a. om vinderforslaget: ”Forslaget fremhæves for sit enkle hovedgreb, der i respekt og forståelse for sammenhængen mellem bygning, park og by skaber en præcis og overbevisende arkitektonisk helhed, som får bygningen til at stå med sin fulde autoritet.”

Museumsdirektør Karsten Ohrt siger:
”Det er en meget stor glæde, at dommerkomitéen har peget på et forslag, som i den grad går i spænd med museets ønske om at åbne sig yderligere til omverdenen. Polyforms vinderprojekt vil skabe et nyt socialt og rekreativt område i København, ligesom det etablerer Statens Museum for Kunst som en integreret del af det omkringliggende park- og byrum.”

Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal siger:
”Jeg er utrolig glad for, at der bliver skabt et nyt grønt byrum, hvor københavnerne kan opleve kunsten og kulturen, og hvor man kan trække vejret dybt og mødes med hinanden i grønne og smukke omgivelser. Vi har brug for disse åndehuller midt i byen, og jeg glæder mig til at se den nye Museumshave fyldt med liv og københavnere.”

Om Polyform
Polyform blev etableret i 2006 og ejes og ledes af arkitekt MAA Jonas Sangberg og arkitekt MAA Thomas Kock. Polyform har på kort tid realiseret en række prisvindende projekter, og arkitektvirksomheden står bl.a. bag designet af det nye Købmagergade, ligesom det er en del af teamet bag udviklingen af byplanen til det nye Nordhavn. Realiseringen af den nye Museumshave sker i samarbejde med det hollandske landskabsarkitektfirma Karres en Brands, Oluf Jørgensen ingeniører, Via Trafik og kunsthistoriker Svava Riesto.
Læs mere om Polyform.

Fonde sikrer helhedsløsning
I starten af 2010 modtog Statens Museum for Kunst en generøs donation fra Annie og Otto Johs. Detlefs’ Fonde – OJD på 27,5 mio. kr. til en gennemgribende modernisering af området foran museet, som med sine 7.500 m² har omtrent samme størrelse som Rådhuspladsen eller Kongens Nytorv. Siden har Annie og Otto Johs. Detlefs’ Fonde – OJD yderligere bevilget 17 mio. kr. til en forbedring af indgangspartiet til museet samt sikring af brugbare passager rundt om museet til resten af Østre Anlæg. Moderniseringen af indgangspartiet skal foregå parallelt og i æstetisk overensstemmelse med etableringen af den nye Museumshave og vil blive varetaget af Erik Møller Arkitekter gennem Det Kongelige Bygningsinspektorat.

Parkmuseerne
Etableringen af Museumshaven skal ses som et vigtigt greb i de overordnede bestræbelser på at skabe et markant museumskvarter i denne del af København. Davids Samling, Filmhuset, Rosenborg Slot, Statens Naturhistoriske Museum, Den Hirschsprungske Samling og Statens Museum for Kunst er gået sammen om projektet Parkmuseerne, der på sigt skal skabe bedre passager mellem de seks kulturinstitutioner og realisere de samarbejdsmuligheder, der ligger institutionerne imellem.

Den nye Museumshave realiseres med generøs støtte fra


PRESSEFOTOS kan bestilles fra: E jakob.fibiger_@_smk.dk.

For yderligere oplysninger:

Statens Museum for Kunst
Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 3374 8474
M +45 2961 6949

Københavns Kommune
Teknik- og Miljøforvaltningen
Center for Park og Natur
Centerchef
Jon Pape
E jonpap_@_tmf.kk.dk

Senest opdateret: 19.dec.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo