Forskning

SMK Art Journal 2008-09

Maarten van Heemskerck, Allegori på troens magt, 1549/50

© Maarten van Heemskerck, Allegori på troens magt, 1549/50

Hanne Kolind Poulsen

"Billedligt talt – tro og visuel formidling i 1500-tallets Nederlandene. Omkring en tegning af Maarten van Heemskerck i Den Kongelige Kobberstiksamling".

Med omdrejningspunkt i en gådefuld tegning i Kobberstiksamlingen af den nederlandske kunstner Maarten van Heemskerck (1498-1574) diskuterer artiklen tro og visuel formidlingsstrategi i 1500-tallets Nederlandene. Den indleder med en tilskrivning af tegningen til Heemskerck, idet der har hersket tvivl om tegningens autenticitet. Værket bliver efterfølgende indrammet af forskellige aspekter, der har relevans for forståelsen af dets indhold og budskab. Download og læs artiklen (pdf 1,3 MB)

Vilhelm Lundstrøm, Manden der ser alt, 1919

© Vilhelm Lundstrøm, Manden der ser alt, 1919

Liza Burmeister Kaaring

"Vilhelm Lundstrøm som klarsynet ironiker. Præsentation og fortolkning af Lundstrøms maleri, Manden der ser alt".

I 2008 købte Statens Museum for Kunst en af Vilhelm Lundstrøms (1893-1950) væsentligste figurkompositioner fra den såkaldte ”krøllede periode”, Manden der ser alt fra 1919. Museets samling af Lundstrøms krøllede værker bestod indtil da af tre opstillinger, et selvportræt samt grafik og tegninger i Kobberstiksamlingen, men der manglede en af de store figurkompositioner. Artiklen ser nærmere på det nyerhvervede maleri og den periode, som det er en del af og stiller spørgsmålet: Hvad er der egentlig på spil i Lundstrøms korte krøllede fase fra 1919 til 1923? Download og læs artiklen (pdf 701 KB)

Alfred Schmidt, Scene af Karl Madsens daglige liv, 1911

© Alfred Schmidt, Scene af Karl Madsens daglige liv, 1911

Lene Bøgh Rønberg

"Karl Madsen som Rembrandt-connaisseur"

Med afsæt i resultaterne af et nyligt afsluttet Rembrandt-forskningsprojekt på Statens Museum for Kunst undersøger artiklen tidligere museumsdirektør Karl Madsens (1855-1938) indsats som Rembrandt-connaisseur. Undersøgelsen belyser hans forudsætninger som Rembrandt-kender, og den beskæftiger sig særligt med hans bidrag til at udvide Rembrandts værkproduktion. Motivationen bag artiklen er dels at yde ham en rimelig retfærdighed og dels at kaste lys over, hvad der egentlig foregik, når han tilskrev værker til Rembrandt. Download og læs artiklen (pdf 744 KB)

Rita Kernn-Larsen, Titelblad. on voit, 1934

© Rita Kernn-Larsen, Titelblad. on voit, 1934

Jørgen Folmer

on voit - en fødselsdagsbog fra Rita Kernn-Larsen

Kobberstiksamlingen erhvervede for nylig en bog med ni originaltegninger af Rita Kernn-Larsen (1904-1998). En vigtig erhvervelse, der både kan perspektiveres samlingens øvrige værker af kunstneren og inddrages i forbindelse med den opmærksomhed, der igen rettes mod surrealismen. I artiklen analyseres indholdet af on voit med det mål at konkludere, om hensigten alene har været at skabe en privat billed- og erindringsbog, eller om illustrationerne i lige så høj grad repræsenterer Rita Kernn-Larsens kunstneriske univers. Download og læs artiklen (pdf 744 KB)

SMK Art Journal 2008-09 kan købes i museet boghandel for 175 kr., så længe lager haves.

Læs mere om museets videnskabelige udgivelser

Senest opdateret: 7.okt.2015
Sideansvarlig: Liza Burmeister Kaaring
SMK Logo