Highlights

Andrea Mantegna (1430/31-1506), Kristus som den lidende frelser, 1495-1500

Andrea Mantegna (1430/31-1506), Kristus som den lidende frelser, 1495-1500. 78x48 cm. KMSsp69.
Download billedet i høj opløsning | CC BY

Om Kristi opstandelse siger Lukasevangeliet (24: 1-2):

"Meget tidligt om morgenen den første dag i ugen kom kvinderne til graven med de vellugtende salver, som de havde tilberedt."

I maleriet er teksten fulgt i skildringen af baggrundens landskab. Kvinderne kommer gående ad vejen, der fører fra Jerusalem til Golgata. Maleriets hovedpersoner, Kristus og to engle, er derimod ikke beskrevet i det litterære forlæg.

Sammensmeltningen af to billedtyper

Halvt svøbt i sit ligklæde fremviser den opstandne Kristus sine fem vunder. Sammen med to støttende engle synes han at prise Herren med en lovsang. Mantegna har med andre ord skabt et maleri, hvis forgrund og baggrund er en sammensmeltning af to billedtyper.

Baggrunden refererer til Lukasevangeliets fortælling, mens Kristusmotivet er et såkaldt andagtsbillede, en billedtype, som kondenserer et bibelsk hændelsesforløb i et enkelt intenst "close-up", foran hvilket betragteren kunne hengive sig i bøn og meditation.

Mantegnas interesse for det antikke Rom

Mantegna er som en af de mest fremtrædende kunstnere i det italienske 1400-tal kendt for sin interesse for det antikke Roms civilisation. Det kommer til udtryk i den porfyrsarkofag, som Kristus og englene hviler på.Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene, hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerne


Flere blikke på værket - se filmene

Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Senest opdateret: 8.apr.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo