Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Farvetab i maleri

Maleri | 5.nov.2013

Afskalninng

Jeg har solgt et oliemaleri, og der er under transporten røget en "malingklat" af, så lærredet står blottet på en ganske lille plet. Det er stort set usynligt, når man betragter billedet som helhed. Øger det sandsynligheden for yderligere afskalninger, eller kan maleriet "leve" med denne lille fejl i mange år uden problemer? Hvis det skal repareres, er det så noget, man selv kan gøre? Jeg har et billede af "hullet", som jeg gerne ville oploade, men det kan man vist desværre ikke her på siden - det ville ellers være smart!! :)

Hvis der bare er tale om en ganske lille afskalning behøver det ikke at betyde så meget hverken nu eller fremover. Men jeg vil råde dig til at se efter endnu en gang, om der er andre tegn på skader som brud på lærredet (check bagsiden) revner i farven, eller om der er opskalninger i farvelaget i nærheden af eller andre steder på maleriet?

Du kan eventuelt prøve at se på maleriets overflade ved hjælp af sidelys fra en lampe eller lygte – det gør ofte overfladen lettere at aflæse.

Hvis ikke du kan se andre skader end den du nævner, kan du håbe på at det ikke vil udvikle sig yderligere.

Med hensyn til om man kan reparere det selv er mit svar, at hvis der er tegn på skader, som dem jeg ovenfor nævnt, vil jeg anbefale at maleriet kommer til konservator – dem kan man finde på Nordisk Konservatorforbunds hjemmeside nkf-dk.dk/links/konserveringsvaerksteder

Jeg tøver med at give dig forslag til selv at kitte tabet ud og male det op – det kunne komme til at tiltrække sig mere opmærksomhed end hvad godt er, hvis ikke det bliver et godt match. Endelig kan den nye ejer jo selv tage stilling til om værket må til konservator – måske tage et par gode fotos af det beskadigede område og henvende sig til en konservator, for at få en vurdering om værket kan klare sig uden eller om det bør konserveres. Det er desværre ofte under transport, at malerier kommer til skade – så jo mindre det flyttes rundt med jo bedre, kan man vidst godt sige. Det arbejder vi meget med på museerne – at tage alle forholdsregler under intern såvel som eksterne transporter, at der ikke skal ske mekaniske skader.

Med venlig hilsen

Malerikonservator, Pauline Lehmann Banke

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo