Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 2.nov.2011

Bevaring af blyantstegning

Jeg har fået lavet et selvportræt i blyant - hvordan bevarer jeg bedst mit billede? Lige nu er det bare indsat i en ramme med glas i. Men skal det lakeres eller lign. for ikke at forsvinde med tiden?

Blyant (grafit) er et forholdsvist stabilt materiale, som overordnet kan holde sin streg og farveintensitet i mange år. Man skal dog være opmærksom på, at farvelaget på især nylavede tegninger kan være delvist løstliggende og derfor meget sårbart overfor berøring og rystelser. Den mest optimale og bedst bevarende løsning til den type værker er at montere dem i Passe Partout af syrefrit karton med dyb udskæring og ramme med almindeligt glas (ikke plexiglas, som kan skabe statisk elektricitet) eller alene med afstandsliste i rammen, så farvelaget ikke kommer i direkte kontakt med indersiden af glasset. Fiksering af farvelaget med fikseringsmiddel er ikke en hensigtsmæssig løsning, da det er et permanent indgreb, som kan afstedkomme en vis farvetoneændring og med tiden nedbryde og udvikle deciderede misfarvninger af papir og farvelag. Min anbefaling er derfor ikke at stabilisere farvelaget direkte men derimod omgivelserne (monteringen) omkring tegningen. Derudover er det som altid vigtigt, at værket ikke udsættes for kraftige temperaturudsving samt direkte / for meget sollys, som fremmer udblegning og misfarvning af farvelag og papir.

Med venlig hilsen
Karen Esser
Papirkonservator

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo