Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 28.feb.2011

Blegning af papir

Jeg har gennem flere år arbejdet på egen hånd med restaurering af ældre bøger og tryk på kludepapir (før ca. 1850) og har da også fået udviklet nogle metoder, både af tør og våd art, til dels rengøring samt blegning af gulnet papir med udmærkede resultater til følge. Ved vådbehandling af papir benytter jeg primært god gammeldags klorin, men af flere årsager er jeg selvsagt ikke så begejstret for produktet, og har længe forsøgt at finde alternativer med samme virkning. Bl.a. har jeg benyttet brintoverilte (hydrogenperoxid), men dette har ikke haft den ønskede effekt. Hvilke kemikalier/midler benytter konservatorerne ved ønsket blegning af ældre kludepapir og hvor kan disse evt. skaffes?

Blegning af papir er en meget skrap behandling, og som udgangspunkt bleger vi ikke museets kunstværker på papir. I nogle tilfælde kan små partielle pletblegninger være nødvendig for et godt resultat, og i de tilfælde benytter vi en tynd opløsning af kaliumborhydrid (KBH4) under meget kontrollerede forhold i stinkskab. Jeg kan dog ikke anbefale selv at forsøge sig med dette, da det er et særdeles giftigt, ætsende og eksplosivt kemikalie. Det er derfor heller ikke muligt at købe i håndkøb.

Generelt kan jeg ikke anbefale at fuldblege papirværker med blegemidler, da de som oftest (hvis de skal have den ønskede effekt) er så skrappe, at produktet ødelægger papirfibrene og derved nedbryder papiret og reducerer dets styrke samt levetid.

Alternativt ”nøjes” vi med at rense museets papirkunst i rent demineraliseret vand (hvis farvelaget er stabilt), og så lever vi med, at gamle tryk og tegninger har patina og fremstår naturligt gulnet som en typisk og uundgåelig konsekvens af tidens tand.

Med venlig hilsen

Karen Esser
Cand Scient Cons, Kunst på papir

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo