Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 5.nov.2013

Guldalderteknik

I forbindelse med at jeg skal male et bataljemaleri til Frederiksborgmuseet, skal jeg male en større blå himmel og vil gerne opnå samme transparente luftighed, som guldaldermalerne opnåede i deres landskabsmalerier. Derfor søger jeg oplysning om: Hvordan grundede de deres lærred? Brugte de undermaling under de blå nuancer? Hvilke blå pigmenter indgår i himmelfarven? Brugte de særlige pensler? Brugte de en særlig pensenteknik? Findes der litteratur om deres metode, evt. lærebøger fra den tid?

Guldaldermalerne brugte næsten altid hvide grunderinger. De bestod af en blanding af æg og linolie/valnøddeolie som bindemiddel og pigmentet var typisk en blanding af blyhvid og kridt. Grunderingen blev som oftest påført med kniv på et tætvævet lærred uden forlimning.

De brugte som regel ikke undermaling under de blå nuancer. Men under andre elementer i billedet, f.eks. figurerne og dele af landskabet brugte nogle af dem sommetider ganske tynde undermalingslag i en farvetone, som minder om den endelige farve men er noget mere neddæmpet.
Til en blå himmel brugte de pigmenterne ultramarin eller preussisk blå (berlinerblå) blandet med større eller mindre mængder af hvidt. Men det afhænger selvfølgelig af lyset og tonaliteten i billedet, og om det er en morgen- eller aftenhimmel, eller overskyet, osv. Vi skal i den forbindelse gøre opmærksom på at blyhvid, som var det hvide pigment, der blev benyttet, er mere gulligt end vore moderne hvide pigmenter.
Guldaldermalerne brugte formodentlig almindeligvis svinehårspensler i forskellige størrelser. Penselteknikken er individuelt, men generelt er farven påført i tynde lag, uden særlig impasto.
Der findes enkelte artikler i fagtidsskrifter, hovedsagelig om de forskellige maleres undertegninger. Men er ikke nogen overordnet litteratur om deres metode.

Vi håber at du kan bruge svaret.

Med Venlig Hilsen

Troels Filtenborg og Cecil Krarup Andersen

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo