Hos konservatoren

Spørg konservatoren

Du kan stille konservatoren et spørgsmål ved at udfylde felterne nedenfor. Dit spørgsmål vil blive besvaret så hurtigt som muligt.
*Hverken dit navn eller email kommer til at fremgå af hjemmesiden.

Papir | 8.mar.2011

Gulnet kobberstik

Jeg har nogle gamle kobberstik som er meget gulnede, hvordan bleger man dem uden at ødelægge trykket?

Vi kan ikke anbefale, at man selv går i gang med at blege sine kobberstik af følgende grunde:
Når kobberstik er gulnede kan det skyldes to ting: at papiret de er trykt på er af dårlig kvalitet og/eller at den karton kobberstikkene er monteret på i en indramning er af dårlig kvalitet, som "smitter af" på kunstværket. Med dårlig kvalitet menes, at der findes skadelige ingredienser i karton- eller papirmassen, der med naturlig ældning og ydre påvirkninger (lys og fugt) udvikler syreholdige kemiforbindelser.

Den brune misfarvning ligger derfor "bundet" i papirets fibre og der skal til tider skrappe midler til, hvis de skadelige kemiske stoffer skal opløses. Dette foregår i kemiske bade. Dette gør konservatorerne efterhånden sjældent, fordi de midler der bruges altid vil have en mindre eller større indvirkning på trykfarven. Også papiret kan svækkes afhængigt af hvilke midler der bruges.

Når en behandling kommer på tale skal papir og trykfarve først testes for at se hvor meget kobberstikket kan tåle. Under blegebehandlingen følges processen tæt for at kunne stoppe, hvis farve eller papir viser tegn på at blive opløst. Kobberstikkene kan altså godt behandles og blive pænere, men vi vil anbefale, at et konserveringsfagligt øje ser på tingene.

Venlig hilsen
Anja Scocozza
Papirkonservator

  • Af: Anja Scocozza
  • 8.mar.2011
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 7.jul.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo