Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 26.apr.2010

Hvordan bevarer jeg bedst en gammel avisside?

Jeg har under ombygning af min lejlighed fundet en gammel avisforside fra 1921. Nu er mit spørgsmål så: hvordan bevarer jeg den bedst? Vil gerne have den op at hænge i en ramme, men kan jeg gøre noget for den ikke falmer?

Vores papirkonservatorer anbefaler, at du monterer avisen på syrefrit karton for at hæmme nedbrydningen fra omgivende materialer. Avispapir er generelt af meget dårlig kvalitet, da det har et højt indhold af bl.a. lignin. Dette betyder at papiret let gulner og bliver sprødt hurtigt, også selvom det opbevares mørkt. Du bør hænge det op et sted, hvor der ikke er direkte sollys, idet direkte sollys vil øge nedbrydningen/gulningen af papiret samt udblege/falme trykfarven.

Så altså: syrefri karton og ophængning på en plads uden direkte sollys eller anden kraftig lyskilde. Man må dog påtænke, at papiret vil gulne i nogen grad under alle omstændigheder.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo