Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 2.okt.2009

Tusch stabilitet overfor lys

Hvordan er lysægtheden og stabilitet over tid af tegning på syrefastpapir med "staedtler" penne? Pennene er påført tekst: " dokumentenecht, wasserfest auf Papier, lichtbeständig" - kan man regne med dette?

For at få en helt præcis produktinformation skal der rettes direkte henvendelse til Staedler. De kan så oplyse hvilke kriterier der ligger til grund for den beskrevne stabilitet og holdbarhed.

Det er usandsynligt at pigmentink ikke vil blive bleget over tid. Især hvis tegningen udsættes for direkte sol eller er meget eksponeret for lys generelt. Moderat lys vil derimod betyde at tegningen holder længere før den vil ændre udseende. Desuden vil al papir gulnes over tid selvom det er syrefrit og ved udsættelse for store mængder lys og UV stråling (sollys) vil denne ældning/nedbrydning øges. Museets egne papirværker opbevares mørkt og udstilles kun med det nødvendige lys. Vores tegninger på papir udstilles typisk ved værdier mellem 50 og 100Lux, men ingen papirværker eksponeres/udstilles konstant.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 29.dec.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo