Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 26.jun.2009

Kan jeg lakere et maleri hvor farven falder af?

Jeg har et oliemaleri som desværre er begyndt ret kraftigt at skalle af, der er faldet et stykke af og jeg er nu bange for at der falder mere af. Derfor tænkte jeg om jeg evt kunne lakere maleriet og derved forhindre at der falder mere af. Hvis dette var en løsning, hvilken slags lak skulle jeg så bruge?

Vi kan ikke anbefale dig at give maleriet lak eller fernis med henblik på at forhindre yderligere farvetab. Det vil højst sandsynligt blot forværre maleriets tilstand på sigt. Hvis farvelaget har dannet opskalninger og skaller af, er det nødvendigt at fastlægge og stabilisere farvelaget ved indføring af et bindemiddel. Derved kan man forsigtigt få lagt den opskallede farve ned igen så den binder til de underliggende lag. Det kan foregå ved forsigtig indføring af en passende limtype, som vælges på baggrund af maleriets materialer og opskalningernes karakter, hvorefter området skånsomt påføres varme og tryk. Det er en behandling som kræver stor forsigtighed og som bør udføres af en konservator. Jeg vil anbefale dig at kontakte en konservator som kan vurdere hvilken behandling der er passende til dit maleri. Du kan finde en liste over konservatorer på Nordisk Konservatorforbunds hjemmeside.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo