Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 17.mar.2012

Rådner oliemaling på papir med tiden?

Jeg har hørt at oliemaling på papir vil rådne med tiden. Er dette rigtigt, og hvis ja, hvor lang tid vil det i så fald dreje sig om? Og hvad med kobbertryk - bruger man ikke oliebaseret maling på papir hér?

Nej, oliemaleri på papir rådner ikke med mindre det bliver opbevaret under klimatiske forhold, der under alle omstændigheder vil få papir til at mugne og rådne. Altså meget høj fugtighed eller direkte våde omgivelser.

Olien i oliefarven trænger ned i papiret og laver ofte en brunlig krans omkring malelaget. Hvis det ellers er rigtig oliemaling, tørrer olien op, og bliver meget sprød med tiden - næsten kikseagtig i konsistensen. Oliemaleri på papir er derfor ofte meget skrøbeligt og kan let knække, og man ser derfor ofte mekaniske/håndteringsmæssige skader. Oliemaleri på papir er tit kun delvist bemalede og de olieindlejrede dele og det ikke bemalede papir ældes i forskelligt tempo, og hvis maleriet udsættes for sollys/dagslys er det som regel papiret, der nedbrydes først.

Kobbertryksværte er oftest fremstillet af olie, men i moderne tider kan det dog også være vandbaseret. Kobberstik er sædvanligvis udført i oliebaseret sværte - oftest linolie. Sværten er tilsat sikkativer, der gør at farven tørrer anderledes op end oliemaling. Kobbertryksfarve - her ser vi bort fra forskellige monotypier, f.eks. på zinkplader som ikke længere betragtes som "kobbertryk" - er yderst holdbar og kan tåle meget. Ikke mindst fordi sorte pigmenter som kul-, sod-, knoglesort mv. er meget stabile.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 30.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo