Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 19.dec.2012

Tilrøget maleri

Jeg har et Laurits Tuxen-maleri, som efterhånden er godt tilrøget. Hvor kan jeg få det renset på betryggende vis?

Vi anbefaler som det første altid, at man får set på maleriet af en professionel konservator. Der er regionale konserveringsværksteder over hele landet – de kan findes her: www.nkf-dk.dk/links/konserveringsvrksteder

Hvis man ikke umiddelbart kan tage maleriet ned af væggen og køre det af sted i bil, så tag et godt fotografi af maleriets for- og bagside og måske et par næroptagelser – hvis du har et digitalt kamera er det nemt nok. Send disse til en konservator og bed om et overslag på, hvad det vil koste mhp. en behandling – i dette tilfælde en overfladerensning – det afhænger af maleriets størrelse og om farven er stabilt og intakt.

Jeg går ud fra, at der er tale om et oliemaleri, og at farvelaget muligvis kan være ferniseret, andre gange er det ikke. Hvis det er ferniseret, beskytter fernissen farvelaget, og det er for så vidt meget godt. Er maleriet ikke ferniseret ligger snavs og nikotin på farvens overflade og i penselstrøgenes fordybninger, og så er det ikke altid lige nemt og sikkert at fjerne det.

Man kan godt, hvis man ikke har råd til at betale for professionel konservering, selv forsøge sig, men det er ikke uden risiko. Som lægmand tænker man måske, at det kan da ikke være så svært og det passer også nogen gange. Men opstår der problemer med løs farve eller afsmitning, så kan man som amatør ikke løse problemet – og så kan maleriet være ødelagt – og så skal man alligevel have en professionel til at redde hvad reddes kan.

Når det så er ”sagt” så kan man godt forsigtigt forsøge sig med en lille vatpind i kanten af billedet. Væd vatpinden i munden med spyt, rul vatpinden forsigtigt henover overfladen på ca. 1 x 1 eller 2 x 2 cm og se på vatpinden efter lidt tid, om der kommer gult eller brunt snavs af. Gør der det, så virker det, og du kan fortsætte - skift til ny vatpind ofte og nyt spyt! Se efter om der er afsmitning af farve på hver vatpind – det kan du bedst se i mørkere farver som rød og grøn og blå eller sort. Det skal helst ikke være tilfældet. Se også efter om vattet hænger fast i ophøjede penselstrøg (pastositeter), det skal jo ikke ende med at ligne en lodden nisse, når du er færdig. Er der opskalninger og truende farvetab, kan du ikke rense videre, så vil jeg anbefale dig, alligevel at få maleriet renset hos en konservator.

Lægmand vil ofte mene, at det da kan gøres både hurtigere og nemmere, men jeg vil på det stærkeste fraråde nogen at springe over hvor gærdet er lavest og bruge børste, klud eller svamp og ej heller sæbevand eller andet – man risikerer at opløse farven eller blinde (gøre ugennemsigtig) en eventuel fernis.

Venlig hilsen
Pauline Lehmann Banke
Konserveringstekniker, maleri

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo