Hvem var billedhuggeren Jens Adolf Jerichau?

En historie om en dansk billedhugger fra 1800-tallet

Rudolph Striegler, <em>Portræt af J.A. Jerichau</em>, <link http://www.kb.dk>Det Kongelige Bibliotek</link>

Kort om Jens Adolf Jerichau

  • Billedhuggeren Jens Adolf Jerichau var fra Assens på Fyn og blev født i 1816. Han ville oprindelig være maler, men valgte midt under sin uddannelse på Kunstakademiet i København at skifte til billedhuggerlinjen
  • I 1838 sejlede han til Rom med fregatten Rota. Det var det samme skib, som skulle hente den berømte billedhugger Thorvaldsens værker fra Rom hjem til hans kommende museum i København.  Jerichau ville i lære hos Thorvaldsen og nåede at arbejde i Thorvaldsens atelier ved Piazza Barberini i 6 uger inden han fik sit eget atelier i Rom.
  • I Rom satte han gang i karrieren blandt andet med skulpturen Panterjægeren, som tilføjede noget vildt og naturalistisk til Thorvaldsens klassicistiske stil, som Jerichau i udgangspunktet var inspireret af
J.A. Jerichau, <em>Panterjægeren</em>, 1845-1846, bronze, 209,5x105x65 cm, KMS5250, SMK
J.A. Jerichau, <em>Penelope</em>, ca. 1843, marmor, 182 cm, <link http://www.glyptoteket.dk>Ny Carlsberg Glyptotek</link>, Foto: Ole Haupt
J.A. Jerichau, <em>En lille pige med kattekillinger</em>, 1886, marmor, 93,7x37x37,4 cm, KMS5471, SMK
J.A. Jerichau, <em>Badende piger</em>, 1862, marmor, hugget 1873-83, 105,2x95x65 cm, KMS5254, SMK

Noget om hans stil og hans værker

Af: Annette Rosenvold Hvidt

Jerichau skabte sin egen stil med figuren Panterjægeren. En dramatisk figur af en jæger, der tager en panterunge fra moren, og som må forsvare sig selv overfor rovdyret. Skulpturen blev positivt bemærket i Roms kunstverden, og den blev bestilt til udhugning i marmor af flere købere.

I Jerichaus skulpturer arbejder han på skift mellem mytologiske fortællinger som f.eks. Penelope og mere hverdagslige motiver med små fortællinger som i En lille pige med kattekillinger. Skiftet viser sig også i stilen der kombinerer klassicisme med en sanselig realisme.

I Kobberstiksamlingen findes der tegninger og skitsebøger af Jens Adolf Jerichau, som viser hvordan han over flere omgange har skitseret sine figurer inden han modellerede dem op.

Jens Adolf Jerichau blev i samtiden grupperet med sin hustru Elisabeth Jerichau Baumann og flere andre af sine kolleger som europæer.

Budtz Müller & Co, <em>Portræt af Elisabeth Jerichau Baumann</em>, <link http://www.kb.dk/>Det Kongelige Bibliotek</link>
Elisabeth Jerichau Baumann, <em>Portrætstudie af J. A. Jerichau liggende på en sofa og læsende en avis</em>, 1863, blyant, 193x244 mm, KKS16652, SMK

Mødet mellem to kunstnere

Af: Annette Rosenvold Hvidt

Elisabeth Baumann og Jens Adolf Jerichau mødte hinanden i Rom i 1845, og de blev gift i byen under karnevallet i februar året efter. Ifølge deres ven, forfatteren Nicolaj Bøgh, der har skrevet deres biografier, var det et stormfuldt ægteskab, hvor Elisabeth var meget udadvendt og Jens Adolf meget indadvendt.

På Det Kongelige Bibliotek opbevares nogle af deres breve til hinanden, brevene danner blandt andet grundlag for forfatteren Birgit Poupliers roman Lisinka, hvori fortællingen sætter fokus på deres samliv og kamp for at balancere mellem ægteskabet og kunsten.

I Kobberstiksamlingen findes en tegning, der giver os et indblik i det daglige liv hos familien Jerichau Baumann. Elisabeth har tegnet Jens Adolf der ligger og læser avis. Det er et eksempel på, hvordan hun tegner en direkte registrering af sin mand i en dagligdags scene, som adskiller sig fra det iscenesatte set-up på det malede portræt.

Jens Adolf Jerichau blev udnævnt til professor på Kunstakademiet i København i 1849 og var i årene 1857 til 1863 direktør samme sted. På sine ældre dage trak han sig tilbage til et husmandssted ved Jægerspris, hvor han døde i 1883.

Litteratur

Nicolaj Bøgh, Erindringer af og om Jens Adolf Jerichau. København 1884

Birgit Pouplier: Lisinka. København 1996

Dansk skulptur i 125 år. København 1996

Anne Christiansen, Skønhed og skrøbelighed. Værker af billedhuggeren J.A. Jerichau fra museets samling, Fyns Kunstmuseum 2003

Forbindelser

  • Elisabeth Jerichau Baumann: Billedhuggeren J.A. Jerichau, 1846  > Zoom ind på Jerichau Baumanns portræt af sin mand
  • Niels Hansen Jacobsen 1861-1941  > Se film og læs om billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen
  • Billedhuggeren i sit atelier  > En historie om fremstillinger af J.A. Jerichau i sine atelierer
  • Kirsten Justesen født 1943  > Se film og læs om billedhuggeren Kirsten Justesen
  • Bjørn Nørgaard født 1947  > Se film og læs om billedhuggeren Bjørn Nørgaard
SMK Logo