SMK blogger
Albert Küchler (1803 - 1886), En amagerpige som vil sælge frugt i en malers atelier. 1828

Albert Küchler (1803 - 1886), En amagerpige som vil sælge frugt i en malers atelier. 1828

Kunsthistorier | 4.feb.2013

På jagt efter sammenhængen i skildringer af den arbejdende kunstner

Kunstneren i sit atelier blev et yndet motiv blandt de studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi i løbet af 1820'erne, 1830'erne og 1840'erne.

Skildringer af kunstnerisk praksis faldt sammen med Akademiets introduktion af supplerende undervisning i at male i naturligt lys, udflugter med plein air skitsering og selvstudier i videnskab om perspektiv, som alle blev udbudt af professor Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853). Sådanne billeder dokumenterer derfor samtidens pensumskift forårsaget af fakultetsmedlemmer af den progressive akademiske institution.

Med støtte fra den dansk-amerikanske Fulbright Kommission og den Amerikanske-Skandinaviske Fond, skal jeg gennemføre en omfattende undersøgelse af disse malerier, som en del af min ph.d.-afhandling ved Graduate Center of the City University of New York. Mine undersøgelser har til formål at udvide forståelsen af ​​oprindelse, hensigt og kritisk stillingtagen til danske opstillinger af kunstnerisk arbejde.


Centrale værker findes på SMK

Det kræver omhyggelig arkivsøgning at finde sammenhængen hos ethvert værk. I øjeblikket er jeg ved at undersøge breve, dagbøger, anmeldelser af udstillinger og Akademiets papirer. Det er også nødvendigt for mine undersøgelser at besøge vigtige samlinger. Statens Museum for Kunsts samlinger omfatter mange værker, der er centrale for min afhandling, såsom Albert Küchlers værk En amagerpige som vil sælge frugt i en malers atelier (1828).


Nye kunsthistorier

I løbet af mit Fulbright år i København, vil jeg undersøge værkerne nøje, og mine resultater vil blive en del af SMKs Kunsthistorier. Ifølge planen skal en introduktion til emnet ’kunstneren i arbejde’ udkomme først, efterfulgt af en monografisk betragtning af genremaleren Wilhelm Bendz (1804-1832). Ud over min rolle som bidragende forfatter, vil jeg også oversætte eksisterende Kunsthistorier fra dansk til engelsk, og derved formidle viden som er produceret af SMKs forskningshold.


Rundvisning på Charlottenborg

Aktualiteten af maleriernes emner har fået mig til at besøge steder, der har haft betydning for deres skabelse. I sidste uge fik jeg en rundvisning på Charlottenborg af Dr. Patrick Kragelund, direktør i Dansk Kunstbibliotek. Fotoet ovenfor viser kuppelsalen i slottets østfløj, som tidligere var Akademiets udstillingssted. Det var her kunstnerne søgte officiel anerkendelse. Malerierne blev vist i en overfyldt ’Salon hænge’ i de to gallerier, indtil den nuværende udstillingsbygning blev opført i slutningen af ​​det nittende århundrede.

Den Kongelige Samling har erhvervet mange af sine malerier på den årlige forårsudstilling, og derved styrket samlingerne der var essentielle for at etablere SMK. I dag er rummet, der primært fungerer som institutionens bestyrelseslokale, fyldt med portrætter af tidligere akademimedlemmer. Jeg ser frem til, at dele flere af mine opdagelser fra mine kunsthistoriske undersøgelser i København med brugere på SMKs hjemmeside, de kommende måneder.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 18.nov.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo