Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Mon, 25 Aug 2014 11:08:00 +0200 9x9x9 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/9x9x9/ Ni danske forfattere fra forlaget Gyldendal har skrevet ni tekster inspireret af ni kunstværker i... ”Kom bare nærmere, der er plads endnu i campingvognen. Den har stået på Mændenes Hjem som et møderum. Og også til at fixe i. Men så blev den pludselig flyttet til SMK, mens jeg var kokset ud og sov trygt og godt under bordet. Den var blevet til et stykke social kunst. Og jeg fik lov til at blive her, være en del af kunstværket, kan man sige. I må godt røre ved mig, jeg har vasket hænder…”

Sådan starter Erling Jepsens fortælling om en stofbruger i en campingvogn. Fortællingen tager udgangspunkt i Kenneth A. Balfelts og FOS’s kunstværk: Fuck the Danish aktiverings police – USSR (”Radical Horisontality” ), som står på SMK.

Ni aftener i løbet af efteråret giver skuespiller Benjamin Kitter stofbrugeren stemme, når han spiller Erling Jepsens tekst i campingvognen.

Forestillingen er en del af kunstprojektet 9x9x9, hvor i alt ni forestillinger bliver opført foran ni udvalgte kunstværker. Historierne spænder lige fra krigeriske amazoner over magiske heste til graciøse køer. Hver forestilling varer cirka ti minutter.

Sådan forløber en 9x9x9 aften
En aften i selskab med 9x9x9 er fra kl. 17.30 - 20.00, og forestillingen begynder med en prolog i museets Skulpturgade. Efter prologen følger du farven på den udleverede mærkat, som viser dig vej til din første af de 9 forestillinger.

Når du har oplevet den, går du selv på opdagelse i aftenens forestillinger. Der er ingen fast rute. Forestillingerne varer hver ca. 10 minutter og bliver opført gentagne gange i løbet af aftenen. Derfor kan du holde små pauser, som du vil – og der er tid til at nyde 9 små retter i Caféen, som også serverer 9 forskellige drinks.

9 forestillinger

5. oktober (premiere)
12.- 19.- 26. oktober
2.- 9.- 16.- 23. november
7. december

Instruktør:
Hans-Peter Kellner


Læs mere om arrangementet

Køb billetter på via Det Kongelige Teaters billetsalg

Kunstprojektet 9x9x9 er støttet af Bikubenfonden


]]>
Astrid Wiik Mon, 25 Aug 2014 11:08:00 +0200
Ny udstilling: Manets Goya. Grafik http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-manets-goya-grafik/ Ustyrlige tyre, grusomme henrettelser og en dosis bidende satire. Oplev to af kunsthistoriens... 22. august åbner udstillingen Manets Goya. Grafik. Udstillingen stiller skarpt på den franske kunstner Édouard Manets (1832 – 1883) inspiration fra den spanske maler Francisco Goya (1746 – 1828) – og på den interesse for krig, tyrefægtning og satire, der binder dem sammen.

Henrettelser og tyrefægtning

Hverken Manet eller Goya blinker, når det forfærdelige skal vises. Det ses blandt andet i kunstnernes varianter af nådesløse henrettelser og via deres skarpe blik for tyrefægtningen som teater. Goya og Manet er begge fascineret af de kræfter, der slippes løs i arenaen.

Læs mere om udstillingen

Se selv, hvordan Goya arbejder med et voldsomt motiv, i denne lille video:

Stor kunst på papir

De fleste kunstværker i udstillingen kommer fra Den Kongelige Kobberstiksamling – museets samling af kunst på papir. Kobberstiksamlingen rummer mere end 240.000 værker. Værkerne spænder vidt, fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Læs om Kobberstiksamlingen

Udstillingen kan opleves fra 22. august 2014 – 18. januar 2015.

]]>
Astrid Wiik Fri, 15 Aug 2014 16:24:00 +0200
Abildgaard-værker på plads igen http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/restaurering-af-christiansborg-billeder-afsluttet/ Siden 2011 har konservatorer på SMK været i gang med at restaurere de tre store... ”Konservatorer har altid det skarpe øje på, når de kigger på kunst. De kigger på værkets tilstand og ikke så meget på motivet,” sagde SMK’s bevaringschef Jørgen Wadum, da han markerede afslutningen på et omfattende restaureringsarbejde af tre malerier af den danske maler Nicolai Abildgaard (1743-1809).

Se film om Abildgaard


Og det var netop konservatorernes skarpe blik, der opdagede, at malerierne var i en problematisk tilstand, da de i 2009 blev udlånt  fra Christiansborg for at indgå i en udstilling på SMK. Blandt andet var fernisen stærkt gulnet, der var løs farve, sodrester og andre spor efter den brand og redningsaktion, som værkerne var igennem i 1794. Her brændte det første Christiansborg ned til grunden, og man nåede kun at redde tre af de i alt 10 store kongebilleder.

Ny viden om Abildgaards maleteknik

I tre år har konservatorer arbejdet på at bringe værkerne tilbage til deres oprindelige stand, og nu er de godt 300 x 200 cm store malerier så kommet hjem på deres plads i den såkaldte ”Abildgaardsal” i Dronningens repræsentationslokaler på det nuværende Christiansborg.

I løbet af restaureringen er konservator på SMK, Troels Filtenborg, dykket ned i alt det, der ikke kan ses med det blotte øje: Abildgaards maleteknik – lige fra den unge akademistuderendes strøg til den ældre malers. Den nye viden om Abildgaards maleteknik er netop udkommet i bogen Between Formula and Freestyle. Nicolai Abildgaard and 18th-Century Painting Technique.

Åbne værksteder og omvisninger

Og formidlingen af den nye viden om Abildgaard er vigtig, understregede Erik Als, vicedirektør i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, som har været med til at støtte restaureringen.

”Abildgaards malerier er vendt tilbage til Christiansborg i en fin stand. Undervejs har konservatorerne holdt åbne værksteder, der har været omvisninger, og der er kommet helt ny viden om Abildgaard. Det kan både vi og de 100.000 gæster, som kommer i repræsentationslokalerne årligt, glædes over,” sagde Erik Als.

Restaureringen er støttet af Slots- og Ejendomsstyrelsen, Beckett-Fonden og Knud Højgaards Fond.

Udgivelsen af Between Formula and Freestyle. Nicolai Abildgaard and 18th-Century Painting Technique er støttet af Ny Carlsbergfondet.


Nicolai Abildgaard, Christian I ophøjer Holsten til hertugdømme, 1781-1782


Nicolai Abildgaard, Christian III ophjælper Danmark, 1781-1782Nicolai Abildgaard, Frederik II bygger Kronbor
g, 1781-1782

]]>
Karen Søndergaard Wed, 25 Jun 2014 13:20:00 +0200
Sæt dit præg på forårets udstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/vaer-med-til-at-forme-foraarets-udstilling-paa-smk/ Deltag i en fokusgruppe om kunst fra 1960’erne og 1970’erne og sæt dit præg på SMK’s kommende... I foråret 2015 stiller vi skarpt på kunst fra 1960’erne og 1970’erne med en stor udstilling. Vi er allerede i fuld gang med at udvikle og planlægge udstillingen, men vi vil godt høre, hvad du synes om vores idéer, og hvad du kunne tænke dig at opleve.

Hvem søger vi?

Vi leder efter mænd og kvinder, som enten er unge i dag eller var unge i 60’erne/70’erne. Deltagelse i fokusgruppen kræver ingen særlige forudsætninger blot interesse for periodens kunst.

Så er du mellem 20-35 år eller 45-65 år og har lyst til at sætte dit præg på udstillingen om kunst fra 60’erne-70’erne, så meld dig som fokusgruppedeltager.

Kender du én, som også passer på beskrivelsen, så tag endelig hinanden i hånden og kom forbi til en snak om forårets store udstilling på SMK. Du er selvfølgelig også velkommen til at deltage på egen hånd.

Hvor og hvornår?

Fokusgruppeinterviewet afholdes 20. august 2014 kl. 16.30 til 17.30 på SMK.

Hvad får du som tak?

Som tak for din deltagelse får du to billetter til udstillingen, som endnu ikke har en titel – det er blandt andet den, vi gerne vil prøve af på dig. Du får også fire drinksbilletter, som du kan bruge til vores fredagsarrangementer, SMK Fridays.

Kontakt og tilmelding

Hvis du har lyst til at hjælpe os eller har spørgsmål, så kontakt os endelig ved at sende en mail til web_@_smk.dk


Vi håber at se dig!

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 24 Jun 2014 13:50:00 +0200
Nyt Jorn-værk på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-vaerk-paa-smk/ En af Asger Jorns sjældent udbudte ”modifikationer” får snart sin faste plads i SMK’s samling.... "Har De gamle malerier, så fortvivl ikke". Sådan skrev Asger Jorn, da han for første gang præsenterede en af sine såkaldte "modifikationer" på en udstilling.

På loppemarkeder fandt Jorn gamle malerier, som han overmalede for at give dem nyt liv. Modifikationerne var ofte gamle malerier af skovsøer, brølende kronhjorte eller borgerfruer, som kom under kærlig behandling af Jorns penselstrøg.

Jorns pigefigur. Monets valmuer
Det nye værk på SMK er en farvereproduktion på lærred af Claude Monets værk Valmuer fra 1873, hvorpå Jorn har malet en pigefigur.

Med sine "modifikationer" vendte Jorn op og ned på den vante forestilling om, hvad kunst var, og hvordan kunst blev skabt. Idéen om at et kunstværk kun har en ophavsmand blev også udfordret. Som det er tilfældet med SMK's nyerhvervede værk, har Jorns "modifikationer" nemlig ikke bare én men to ophavsmænd.

Du kan allerede nu komme helt tæt på SMK's nye værk i udstillingen Asger Jorn Rastløs Rebel som du kan opleve på SMK indtil 15. juni.

Læs om udstillingen, der markerer 100 året for Asger Jorns fødsel.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 06 Jun 2014 00:00:00 +0200
Syv sprog. Syv værker. Syv film. http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/syv-sprog-syv-vaerker-syv-film/ 11. juni fejrer vi premieren på syv helt nye, anderledes formidlingsfilm, kreeret af syv kursister... "Med det kunstværk, jeg har valgt, har jeg lært noget om den danske kultur og historie. Det er vigtigt ikke bare at lære nogle ord hvis man vil forstå et sprog, så må man også forstå kulturen og historien. Og derfor er kunst, ja, det er perfekt".

Ordene kommer fra lettiske Maija Ivanova, som er en af de kursister, der netop har afsluttet en projektansættelse på SMK. Kursisterne har arbejdet med ord og kunst for at styrke deres danske sprog. De har også været med til at udvikle et nyt undervisningsforløb og materiale til kommende sprogkursister på SMK og Thorvaldsens Museum.

Kulminationen på kursisternes projektansættelser på museerne er syv formidlingsfilm, som de har skabt i samarbejde med kunstformidlere, konservatorer og inspektører. Med udgangspunkt i deres favoritværk på det museum, hvor de har været ansat, har de hver især skabt en formidlingsfilm om ord og kunst.

Du kan opleve de syv nye og anderledes formidlingsfilm onsdag 11. juni, hvor vi inviterer til filmpremiere på SMK.

Vidt forskellige udgangspunkter
På SMK har tre kursister med vidt forskellige nationaliteter, sprog og aldre været ansat. Vahid Abbasi fra Iran med Farsi som modersmål, Lezel Indal fra Filippinerne med Tagalog som modersmål og Maija Ivanova fra Letland med lettisk som modersmål.

De vidt forskellige baggrunde er centrale fortællinger i formidlingsfilmene. Filmene kaster nemlig et personligt blik på de enkelte værker og giver indblik i kursisterne personlige oplevelser og fortolkninger. Fortolkninger, som er præget af både deres møde med denfor dem nye danske kultur og deres tidligere erfaringer, historier og kulturer.

Program for filmpremierne onsdag 11. juni:
Kl. 17:00: Velkomst på SMK's scene ved direktør på SMK Mikkel Bogh
Kl. 17.15: Filmene vises
Kl. 17.45: Drinks, snacks og snak

Læs mere om projektet på SMK blogger – Sprogskoler på museer

]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 04 Jun 2014 09:01:00 +0200
Sommerferie med stor kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/sommerferie-med-stor-kunst/ Sommerferie = store kunstoplevelser. Oplev 700 års kunst og spritny kønspolitisk samtidskunst i... Ny udstilling: Afsked med forældrene
Med kønspolitiske briller kaster Henrik Olesen i en ny udstilling i x-rummet blikket på den frigørelse, der måske, måske ikke sker, når vi forlader vores forældre i jagten på et nyt værdisæt. Gratis entré.

Læs om udstillingen

700 års kunst
Vidste du, at SMK rummer over 700 års kunst? Brug sommerferien til at gå opdagelse i fx den tidlige renæssance, fransk kunst eller performancekunst fra 1970' erne.  Gratis entré.

Læs om de faste udstillinger

Boltr dig i byens fedeste børneværksted
Hver uge i sommerferien sætter vi spot på et nyt tema. Vær med, når vi bygger modbydelige monstre og farverige drager i 'fantasy'-ugen. Eller kom og lav et portræt af dig selv eller din bedste ven, når vi har portrætter på plakaten. Entré: 45 kr. per deltager

Læs om aktiviteter i Børnenes Værksted

Børneudstilling
Udstillingen FRIHED! sætter spot på frihedens mange former og udtryk og spørger 'Hvad er frihed for dig?'  Mød en tre meter høj robot med fjernsyn i maven og kom tæt på en berømt blender med spillevende fisk. Gratis entré.

Læs om udstillingen FRIHED!

Børneomvisning med overraskelser
Hov hvad var det? Kom med på en overraskende børneomvisning, når vores omvisere hver søndag sammensætter en omvisning helt efter deres eget hoved. Gratis entré.

Læs om sommerferiens børneomvisninger

]]>
Astrid Wiik Mon, 02 Jun 2014 12:51:00 +0200
Seks kulturoplevelser i én billet http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/seks-kulturoplevelser-i-en-billet/ Gå på opdagelse i naturhistoriske fund, islamisk kunst, eksperimenterende film, Kong Christian 4.'s... Lørdag 24. maj slår de seks parkmuseer pjalterne sammen for en dag og inviterer til Park Life en dag fyldt med sport, spil og tankeeksperimenter. Men når dagen er omme, går de seks museer ikke fuldstændig hver til sit.

På denne aktive dag i maj lancerer Parkmuseerne nemlig en helt ny og længe ventet fællesbillet. En billet der giver adgang til kulturoplevelser på de københavnske parkmuseer i op til et år.

Fællesbilletten
Med den nye fællesbillet i hånden får du adgang til Danmarks største kunst- og naturarv. Men du behøver ikke at haste gennem parkerne fra museum til museum, for din billet er nemlig gyldig i et helt år.

Billetten er personlig og giver adgang til ét besøg på Den Hirschsprungske Samling, Statens Naturhistoriske Museum, Rosenborg Slot og SMK. I Filmhuset udløser et klip i fællesbilletten en biografbillet til Cinematekets ordinære forestillinger, mens du i Davids Samling får 10% rabat på publikationer mod et klip i fællesbilletten.

Den nye fællesbillet koster 195 kr. og gælder i et år fra købsdagen. Du kan købe den nye fællesbillet i museernes billetsalg og i Informationen på SMK.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 23 May 2014 13:28:00 +0200
Ny udstilling: Henrik Olesen http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-henrik-olesen-afsked-med-foraeldrene/ Hvordan skaber man sin egen identitet, og hvilken rolle spiller kunst i den proces? Det undersøger... Den nye udstilling i x-rummet undersøger og fortolker den selvstændiggørelse, der måske – måske ikke – finder sted i et ungt menneskes liv, der forlader sine forældre for at lede efter nye værdier. bag udstillingen står den internationalt anerkendte samtidskunstner Henrik Olesen sammen med sine to samarbejdspartnere gennem mange år, Daniel Buchholz og Christopher Müller, i sin første større udstilling på dansk grund, Afsked med forældrene.

Opgør med det velkendte

I udstillingen kan du gå på opdagelse i en overvældende samling af malerier, bøger, fotografier, videoer, lyd og tegninger. Ca. 250 værker er bragt sammen i udstillingen, hvor de etablerer alternative forbindelser og skaber personlige, historiske og politiske betydninger og fortællinger.

Udstillingen fungerer som én stor collage, der udfolder et bud på den identitetsudvikling, som vi alle sammen oplever. Afsked med forældrene udforsker nemlig det grænseland, vi står i, når vi gør op med det velkendte "forældrene" for at begive os ud på usikker, ukendt grund i søgen efter vores identitet.

Læs mere om udstillingen Afsked med forældrene

Et personligt udgangspunkt for en generel fortælling

Sammensætningen af de mange værker, som du kan opleve i udstillingen, udspringer af de tre kuratorers personlige afsøgningsproces, hvor de er på jagt efter værker, historier og kunstnere, de kan spejle sig i.

Læs om Henrik Olesen

Udstillingen er en fremstilling af tre sammenvævede homoseksuelle autobiografier, men peger også på de mekanismer, ønsker og intuitioner, som er byggestenene for enhver formning af identitet.

Gå på opdagelse i det overdådige arkiv af malerier, fotografier, videoer, ord, tegninger og bøger fra 23. maj - 28. september 2014.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 20 May 2014 12:40:00 +0200
Sport, spil og tankeeksperimenter http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/park-life/ Du har sikkert spillet fodbold, men har du nogensinde taget fodboldudfordringen op på en sekskantet... Lørdag 24. maj kl. 12-16 rykker Parkmuseerne ud i Kongens Have og byder på triolektrisk fodbold og royalt havespil. Parkmuseerne er et samarbejde mellem de seks museer Davids Samling, Filmhuset, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg Slot, Statens Naturhistoriske Museum og SMK.

Deltag i Jorn's tankeeksperiment

Når Parkmuseerne inviterer til Park Life, afholder SMK i samarbejde med blandt andre DBU Københavns første triolektiske fodboldturnering og du skal da være med, når Jorn's tankeeksperiment bliver afprøvet!

Har du ikke mod på selv at trække i fodboldstøvlerne, er der rig mulighed for at stå på første række og opleve det alternative fodboldspil på tæt hold. Der vil nemlig være hele seks sidelinjer at heppe fra, når SMK byder op til fodboldturnering på Eksercerpladsen ved Rosenborg Slot.

Se programmet for turneringen

Den defensive sejr

Opfinderen af det udfordrende alternativ til traditionel fodbold er kunstnerrebellen Asger Jorn, hvis kunst netop nu kan opleves i udstillingen Asger Jorn Rastløs Rebel på SMK. I 1962 udviklede han triolektisk fodbold som et tankeeksperiment for at undersøge, hvad der ville ske, hvis der var tre hold på banen frem for to:

"For det første vil man hurtigt opdage, at det er umuligt at kontrollere, hvem der skyder på målet af de to fjender, der angriber. Det bliver nødvendigt at vende reglerne om, så det er det hold, der har forsvaret sig bedst, og hvor der er gået færrest mål ind, der bliver sejrherren. Sejren er blevet defensiv og ikke offensiv" skrev Asger Jorn om det, der for ham mest af alt var et filosofisk tankeredskab.

Bliv klogere på triolektrisk fodbold

Kæmp om kulturoplevelser

Alle er velkomne til at stille op, og de modige kan endda tage fodboldkampen op mod Livgarden og den erfarne gadefodboldforening, Futbol de Calle. Det hold der løber med sejren, bliver belønnet med de nye fællesbilletter, der giver gratis adgang til Parkmuseerne.

Læs om billetten
der giver adgang til seks kulturoplevelser i hjertet af København.

Se det fulde program for Park Life

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 15 May 2014 09:20:00 +0200