Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 19 Dec 2014 15:09:00 +0100 Nyt Elmgreen og Dragset-værk på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-elmgreen-og-dragset-vaerk-paa-smk/ Elmgreen og Dragsets installation Powerless Structures (8 Doors) bliver nu en fast del af SMK's... To døre er forbundet af en sikkerhedskæde, en er klemt ind i et hjørne, mens en anden har håndtag og hængsler i begge sider.

De otte dysfunktionelle døre er en del af Elmgreen og Dragsets værkserie Powerless Structures, og ligesom de andre værker i serien er de modeller på en umiddelbart genkendelig virkelighed, som er blevet fordrejet og manipuleret, så den oprindelige funktion og betydning ændres eller helt forsvinder.

Stå foran låste døre
Du kan allerede nu komme helt tæt på det store værk i udstillingen BIOGRAPHY. Men skynd dig søndag den 4. januar 2015 er sidste chance for at udforske Elmgreen og Dragsets poetiske, foruroligende og forunderlige univers.

Læs om udstillingen
, hvor den dansk-norske kunstnerduo overrasker, chokerer og vender verden på hovedet. 

Aktuelle og vedkommende
"Det er et hovedværk, ikke kun i Elmgreen og Dragsets produktion, men i dansk og international samtidskunst i det hele taget. Elmgreen og Dragset beskæftiger sig i deres værker med aktuelle og vedkommende emner, som de tager under behandling med en humor og en tænksomhed, der inviterer til reflektion over ofte komplekse eksistentielle spørgsmål", siger direktør Mikkel Bogh om museets nyerhvervelse. 

Elmgreen og Dragset i SMK's samling
Installationen Powerless Structures (8 Doors) er det tredje værk af Elmgreen og Dragset i museets samling, som allerede tæller installationen Please keep quiet! fra 2003 og fotoserien End of Natural Behaviour fra 1996.


Tak til
Installationen er erhvervet med hjælp fra Ny Carlsbergfondet og Hermod Lannungs Museumsfond.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 19 Dec 2014 15:09:00 +0100
Franciska Clausen-værker på visit http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/francika-clausen-vaerker-paa-visit/ Danske Franciska Clausen satte sit stærke præg på den internationale avantgarde. Tre af hendes... Netop nu kan du komme helt tæt på tre hovedværker af Franciska Clausen på SMK takket være et udlån fra Kunstmuseet Brundlund Slot.

De tre værker, Stigen, Baren og Cirkler og Vertialer, som du  kan opleve på SMK, viser Franciska Clausens mangfoldighed og forskellige perioder i hendes kunstneriske virke.

Stigen

23 år gammel rejste Franciska Clausen i 1922 til Berlin. Her blev hun introduceret for det internationale avantgarde-miljø og begyndte at arbejde med det abstrakte billedsprog.

I Berlin skabte hun blandt andet værket Stigen (billedet øverst) der skildrer et hjørne i den ungarnske konstruktivist László Molohy-Nagys atelier. Rummet er anonymt – renset for overflødige detaljer: En blå stige. En gul væg. Store glasruder i stålrammer. Billedet er omhyggeligt opbygget som et system af farver, linjer og flader.

Baren

Clausen udviklede sit billedsprog yderligere i Paris (1924-31), hvor hun opsøgte opsøgte Franciska Clausen den franske maler Fernand Léger, som hun både studerede hos og blev assistent for. I sine pariserår arbejdede hun især i grænselandet mellem det figurative og det abstrakte billedsprog.

Det ses eksempelvis i værket Baren en arkitektonisk gengivelse af velkendte elementer fra bardisken i en café. Franciska Clausen skildrer det simple hverdagsmotiv gennem et rytmisk system af prikker, streger og flader, der også fortæller historien om det energiske, moderne storbyliv.


Franciska Clausen, Baren (udsnit), 1927.

Cirkler og vertikaler

I årene 1929-1930 udforskede Franciska Clausen maleriet i et helt abstrakt og stramt komponeret univers, og hun blev en del af avantgarde-kunstnergruppen Cerle et Carré (Cirkel og Firkant).

I værket Cirkler og vertikaler er hun særligt optaget af cirklens evne til at skabe dynamik i et billede. Hun eksperimenterer  med cirklernes varierende størrelser, farver og placeringer i forhold til  hinanden og skaber en illusion af bevægelse i billedet.Franciska Clausen, Cirkler og vertikaler, 1930

Oplev værkerne med egne øjne

Netop nu kan du udforske Franciska Clausens alsidighed i udstillingen Dansk og International Kunst efter 1900 i salen 1920-40, hvor de tre værker hænger sammen med et af museets egne værker af Clausen, Skruen fra 1926-1928.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 16 Dec 2014 13:47:00 +0100
Frida digitaliserer 20.000 tegninger, akvareller og litografier http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/frida-digitaliserer-20000-tegninger-akvareller-og-litografier/ Dybt i SMK's kælder arbejder en fotograf flittigt på at tilgængeliggøre 20.000 kunstværker på... To skarpe lyskegler fra en lampe på hver side af bordet er det eneste, der afholder rummet fra at være bælgmørkt.

Det er her i hjørnet af dette afsides rum i kælderen på SMK, at Frida Gregersen i nu et halvt år har fotograferet værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling – SMK's samling af tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir. Hver måned tager 5-600 værker, eller blade som de kaldes, plads i lyset foran fotografen.

Et yndlingsværk om måneden

”Jeg har et dogme, som jeg bruger, når jeg arbejder her: Hver måned finder jeg mindst ét værk, som inspirerer mig særligt meget, og som jeg udpeger til at være månedens yndlingsværk. Det kan være mange forskellige ting, der inspirerer. Det kan for eksempel være detaljegraden eller duften,” siger Frida.

Et af hendes favoritværker er La Mere Brigade et la petite Javotte af Georg Christian Schule.

”Jeg bliver ramt af et meget ærligt og uforfinet udtryk. Jeg mærker levet liv og erfaring, der gives videre – det er jeg vild med! Og jeg er meget taknemmelig for at være med til at gøre vores kulturarv tilgængelig,” forklarer Frida.

Billedet kan allerede nu findes på smk.dk. Værkerne bliver nemlig lagt op løbende, så de er tilgængelige for alle, kort tid efter de har været under linsen i kælderrummet.

Et års arbejde endnu

Frida fortsætter med at fotografere værker i yderligere et år. Hendes arbejde er en del af projektet med at digitalisere den danske grafik fra Den Kongelige Kobberstiksamling, et projektet der er støttet af Kulturministeriets pulje af de såkaldte UMTS-midler.

Den danske grafik tæller omkring 20.000 værker og udgør knap en tiendedel af den samlede Kobberstiksamling.

Læs mere om Den Kongelige Kobberstiksamling

]]>
Webmaster Mon, 15 Dec 2014 12:55:00 +0100
Købkes falmede sommerdag http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/koebkes-falmede-sommerdag/ Christen Købkes kendte værk af udsigten fra Dosseringen ved Sortedam er ikke et maleri af en... Det er længe blevet opfattet som en smuk solnedgang, hvor aftensolens rødlige skær skabte den violette overflade på Sortedams vand. Men Christen Købkes klassiske maleri Udsigt fra Dosseringen ved Sortedam mod Nørrebro er faktisk en skildring af en solrig sommerdag, hvis farver har ændret sig, siden det blev malet i 1838.

”Vi havde lagt mærke til, at farven ude i kanterne ved rammen er anderledes end farverne på resten af maleriet. Og farveforskellen var endnu tydeligere, da billedet kom helt ud af rammen,” forklarer Troels Filtenborg, som er 1. malerikonservator ved SMK.

Sammen med kollegerne Anna Vila og Jørgen Wadum har han foretaget en række naturvidenskabelige analyser af værket i Center for Art Technological Studies and Conservation (CATS). De kunne fastslå, at Købkes værk har ændret udseende med tiden.

Kemisk reaktion i 'preussisk blå' ændrer farverne

Farverne har ændret sig på grund af en kemisk reaktion i det blå farvepigment –  kaldet preussisk blå. Farveændringerne er også blevet forstærket af det lys, som maleriet har været udsat for gennem 176 år.

Himlen er blevet mere bleg og lys, end den var engang. Og den oprindelige blågrå sø, der er malet med en blanding af røde, blå og hvide pigmenter, har fået et stærkere rødt og violet præg. Værkets ramme har dog beskyttet farverne helt ude ved kanten – og det var den farveforskel, der gjorde konservatorerne nysgerrige.

Ændrer historien om maleriet

Kasper Monrad, seniorforsker på SMK, fortæller, at opdagelsen fuldstændigt ændrer historien om maleriet. Indtil nu har man troet, at motivet var en romantisk solnedgangsscene. I midten af 1830´erne malede Købke mange romantiske billeder – og man har regnet dette værk som en del af denne bølge.  Men med den nye viden om at motivet forestiller en højlys sommerdag, skal værket opfattes som meget mindre romantisk.

1000 år kunsthistorie på DR K

Tirsdag 9. december kl. 20 kan du få den fulde historie om værket, når DR K sender 1000 års kunsthistorie med spot på Gulalderen. Se også med 16., 23. og 30. december, hvor DR K også går på opdagelse i SMK's kunstskatte.

Læs mere om Christen Købke

Læs mere om opdagelserne i værket i artiklen ‘As time passed by came sunset. Christen Købke’s 'View of Lake Sortedam', its genesis and colour changes’.

]]>
Webmaster Fri, 05 Dec 2014 08:00:00 +0100
Med DR K på rejse igennem SMK's kunstskatte http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/med-dr-k-paa-rejse-igennem-smks-kunstskatte/ DR K tager dig med på ekspedition ind i den danske kunstskat på SMK i programrækken 1000 års... Hvad har så forskellige kunstnere som C.W Eckersberg, Anna Ancher, Asger Jorn og Bjørn Nørgaard til fælles? De er alle kunstnere bag nogle af Danmarks – og SMK's vigtigste kunstværker.

I en ny programrække tager tv-vært og kunsthistoriker Peter Kær dig på en rejse rundt i kunsthistorien med fokus på guldalderen, realismen, symbolismen, modernismen og samtidskunsten. I selskab med Peter Kær og SMK's eksperter møder du tre betydningsfulde værker fra hver periode – og bliver klogere på, hvorfor netop de værker er en del af vores fælles kulturarv.

I serien besøger Peter Kær også konservatorerne på SMK. Konservatorerne undersøger værkerne og viser, hvordan skalpeller, uv-scanninger og røntgenteknik kan give os ny viden om kunsten.

Du kan se programmerne 1000 års Kunsthistorie 28., 29. og 30 december kl.18.55 på DR K eller på DR K's hjemmeside.

Læs om de enkelte programmer

Læs om SMK's samling af 700 års kunst

]]>
Webmaster Thu, 04 Dec 2014 13:55:00 +0100
December og jul på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/jul-paa-smk-gavevaerksted-soendag-for-boern-og-engleomvisninger/ Vi maler, tegner og bygger kreative julegaver i værkstedet og inviterer på eventyrlige... Børnenes Værksted

Hjemmelavede gaver er nu engang det bedste. Kom og lav et par kunstværker, så der er gaver til mor, far, mormor og alle de andre. Vi har ler, gips, pap og masser af andre sjove materialer til rådighed.

Læs om Børnenes Værksted 13.-14. december kl. 10.30-16.30

Børneomvisninger: Har du set en engel?

I juletiden er der engle overalt, men på SMK findes der mange andre engle end juleengle. Der er både keruber, serafer og ærkeengle, og de har alle sammen forskellige opgaver at varetage. Tag med, når vi går på opdagelse i englenes eventyrlige verden.

Læs mere om børneomvisningen 14. december kl. 13-14

Biography: Sidste chance!
Den internationale kunstnerduo Elmgreen & Dragset har indtaget SMK med udstillingen BIOGRAPHY. Med sig har de bragt en komplet boligblok med indrettede lejligheder samt en række skulpturer og totalinstallationer, der byder på både drømmesyn og socialkontorer. Sidste chance for at opleve udstillingen er 4. januar.

Læs mere om udstillingen

Åbningstider i julen

Vi har åbent i vores sædvanlige åbningstider på nær 24. & 25. december samt 31. december.

Læs mere om åbningstider og praktisk information

]]>
Webmaster Tue, 02 Dec 2014 11:01:00 +0100
Det kan du glæde dig til i 2015 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/det-kan-du-glaede-dig-til-i-2015/ Eksperimenterende kunst fra 60'erne og 70' erne, spot på dansk malerkunsts fader og mange flere ... Albrecht Dürers æresport

5. marts – 21. juni 2015

Magtsymboler, krigsfortællinger, smukke ornamenter og mystiske fabeldyr gemmer sig side om side i renæssancekunstneren Albrecht Dürers største mesterværk, Kejser Maximilian 1.s Æresport fra 1515. Årets første udstilling inviterer dig helt tæt på et hovedværk i 1500-tallets grafiske kunst.

What's  happening?

26. marts – 2. august 2015

1960´erne og 70´erne var en tid, hvor alle aspekter af tilværelsen blev taget op til revision. Også i kunsten. I forårets store særudstilling stiller SMK skarpt på den eksperimenterende kunst mellem 1965 og 1975 og undersøger, hvordan kunsten mødte populærkulturen, dagligdagen, moden, seksualitetens frigørelse og den nye kvindebevægelse. Oplev blandt andet Per Kirkeby, Jørgen Leth, Ursula Reuter Christiansen, Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen, Jytte Rex, Kirsten Justesen m.fl.

Menneskeskildrerne

17. september 2015 – 17. januar 2016

Udstillingen Menneskeskildrerne stiller skarpt på seks kunstnere med en fælles interesse for menneskefiguren og for menneskets situation i efterkrigstiden: Palle Nielsen, Svend Wiig Hansen, Dan Sterup-Hansen, Reidar Magnus, Henry Heerup og Erling Frederiksen. Deres værker fortæller os i dag om den angst, usikkerhed og ensomhed, som mange mennesker oplevede i tiden efter 2. verdenskrig og under den tidlige kolde krig.

C.W. Eckersberg

9. oktober 2015 – 31. januar 2016

Dansk malerkunsts fader og en vild pioner i sin tid: Efterårets store særudstilling går helt tæt på C.W. Eckersberg (1783 -1853). Eckersberg er kendt for sine imponerende kompositioner, der indrammer særligt visuelt stærke udsnit af verden.  Udstillingen viser Eckersberg som en alsidig kunstner, der er drevet af en enorm nysgerrighed og samtidig forsøger at kontrollere en kaotisk verden ved at skabe næsten perfekte miniverdener.

SMK FRIDAYS vender tilbage

Første gang: 13. februar 2015

I 2015 fylder vi igen museet med mennesker, musik, talks, performances og meget mere. SMK Fridays er en god chance for at få kultur ind i din fredag. Slap af med en drink, lær kunsten bedre at kende og oplev art talks, musik, film og gadekøkken.

Hold dig opdateret via kalenderen eller tilmeld dig SMK's nyhedsbrev

]]>
Webmaster Tue, 18 Nov 2014 13:28:00 +0100
Test dig selv som kunstner http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/test-dig-selv-som-kunstner/ SMK’s tegnesal er efter længere tids renovation igen åbent for alle, der vil prøve sig selv af som... Nu er der godt nyt til dem, der trænger til at få stillet de værste kreative og kunstneriske abstinenser. SMK har genåbnet tegnesalen, der siden maj har været under renovering.

Tegnesalen er en del af SMK’s vision om at styrke et kreativt samfund og et ønske om at være i levende og åben dialog med museets brugere, og det er derfor glædeligt, at den endelig er åben igen, forklarer Marianne Grymer Bargeman, der er enhedsleder for Børn & Unge på SMK.

Et legende og uhøjtideligt rum

”Formålet med tegnesalen er at udvide oplevelsen af skulptur gennem tegning. Samtidig har vi ønsket at skabe en god ramme om det sociale samvær, som er en vigtig del af museumsoplevelsen. Derfor ser man også et mere legende design og en uhøjtidelig stemning i rummet,” siger hun.

Alle uanset alder er velkomne i tegnesalen. Det eneste, du skal gøre, er at snuppe en blyant og et stykke papir, der ligger på en af hylderne i salen, og gå i krig med at tegne et eller flere af de mange motiver, der enten står eller hænger i tegnesalen. Når du er færdig, kan du putte din tegning i trækassen med en brevsprække.

Konkurrence

Hver måned tømmer SMK kassen med tegninger og kårer en vinder. Alle vindertegningerne bliver vist på en skærm i tegnesalen.

Du finder tegnesalen i sal 226 i vores faste og altid gratis udstilling Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900.

Læs mere om tegnesalen

]]>
Webmaster Thu, 13 Nov 2014 09:42:00 +0100
Gamle malerier tager selfies http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/gamle-malerier-tager-selfies/ Olivia Muus og hendes veninde fik under et besøg på SMK en god idé. De iscenesætter gamle... Du har måske set dem. Gamle portrætmalerier, der tager selfies med mobiltelefoner. Den kreative idé fik Olivia Muus, da hun en søndag i oktober var med veninden, Sophie Hotchkiss, på Statens Museum for Kunst.

”Jeg tog et billede af min venindes hånd foran Peder Als’ maleri, Gundel Fabritius, og jeg synes, det så ret sjovt ud, at det fuldstændig ændrede den ellers meget højtidlige stemning på maleriet,” forklarer Olivia Muus.

Der var også andre, der fandt Olivia Muus' billeder interessante og underholdende.

Hit på nettet

For efter besøget på SMK lagde veninden billedet op på hjemmesiden Reddit, hvor brugere kan lægge tekst, billeder og links op. Det blev hurtigt set af over en million brugere.

Derfor besluttede Olivia Muus sig for at oprette bloggen Museum of Selfies på Tumblr og samtidig opfordre andre til at gøre hende kunsten efter og enten sende deres billeder til hende eller lægge dem op på Instagram under hashtagget #museumofselfies.

Olivia Muus har siden været i Amsterdam på Rijksmuseum og har planer om at tage flere billeder af portrætmalerier fra SMK, men også fra andre museer i både ind- og udland, når hun er ude at rejse. Og arbejdsfordelingen med veninden Sophie Hotchkiss er helt klar:

”Hun fotograferer min hånd, hvis det er en mand på maleriet, og så tager jeg billedet af hendes, når det er et kvindeligt portræt, for hendes hænder er fine og feminine,” siger Olivia Muus.

Vil have flere på museer

Hun har et ønske om, at det kan være med til at vise folk, at det ikke behøver at være kedeligt at gå på museer.

”Det kan forhåbentligt få flere folk op af sofaerne derhjemme og besøge museer lidt oftere.”

Se alle Olivia Muus’ museumsselfies på hendes blog: http://museumofselfies.tumblr.com/

]]>
Webmaster Mon, 10 Nov 2014 12:12:00 +0100
Ny udstilling i x-rummet http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-i-x-rummet/ Oplev den amerikanske kunstner Lutz Bacher i en udstilling om menneskets længsel efter det ukendte. Star trek-karaktererne Odo, Quark, Major Kira Nerys og Tom Paris i form af mandshøje papfigurer, en skulpturel installation af farvede plexiglasplader og indrammede portrætter af berømte videnskabsfolk.
Det er nogle af de elementer, der indgår i udstillingen Into the Dimensional Corridor, som den amerikanske kunstner Lutz Bacher har skabt specielt til x-rummet på SMK.

Star Trek og cyberspace

Siden midten af 1970’erne har Lutz Bacher udforsket, hvordan identiteter bliver udlagt i populærkulturen. Hun trækker et kendt materiale som for eksempel Star Trek-figurerne ud af deres sædvanlige sammenhæng og lader dem indgå i helt andre scenarier, så der opstår nye betydninger.

Star Trek TV-serien havde premiere i 1966 og har skabt et univers af outsiderfigurer og en alternativ samfundsorden, der er blevet læst som en kritisk kommentar til skiftende konflikter omkring race, køn, krig osv. Men serien er først og fremmest et sejlivet populærkulturelt fænomen, der i årtier har ansporet længslen efter det ukendte og det fantastiske.

Om Lutz Bacher

Lutz Bachers rigtige navn er ukendt for offentligheden. Gennem hele sin karriere har hun arbejdet under det mandlige pseudonym Lutz Bacher. Hun giver ikke interviews og viser sig heller ikke særlig tit offentligt. Hun sætter dermed sin egen identitet fri og til diskussion.

Udstillingen kan opleves fra 6. november - 6. april 2015.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Wed, 05 Nov 2014 11:57:00 +0100