Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Wed, 26 Aug 2015 15:20:00 +0200 Kopi forsvundet fra studiesamling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/gipskopi-forsvundet-fra-smks-studiesamling/ Fredag 21. august forsvandt en lille gipskopi af Herakles fra Den Kongelige Afstøbningssamling i... Den Kongelige Afstøbningssamling i Vestindisk Pakhus er SMK’s studiesamling, hvor man kan gå på opdagelse i over 2.000 gipskopier af skulpturer fra hele Europa.

I forbindelse med SMK Fridays 21. august blev samlingen én kopi mindre, da en statuette forsvandt fra et mødelokale i pakhuset. Den lille afstøbning forestiller Herakles. Originalen er fra hellenistisk tid.

Sikkerhedsniveauet på Afstøbningssamlingen er afstemt efter, at samlingen består af gipskopier. Der er således ikke tale om originalkunst, men samlingen i sin helhed er en både væsentlig og vigtig del af SMK. Samlingen har en stor historisk betydning som studie- og dannelsesobjekt, og det er beklageligt, at der nu mangler en afstøbning i samlingen.

Sagen efterforskes som et tyveri, og SMK vil i den kommende periode revurdere sikkerhedsprocedurerne på Afstøbningssamlingen.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kommunikationschef Lise Korsgaard via lise.korsgaard@smk.dk.

]]>
Webmaster Mon, 24 Aug 2015 12:54:00 +0200
Guldalderperler, dyster grafik og en dronningefavorit http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/guldalderperler-dyster-grafik-og-en-dronningefavorit/ Efteråret på SMK: Kom tæt på dansk malerkunsts fader, oplev en række barske værker fra 1950’ erne... Efterår er museumstid. På SMK glæder vi os til september, hvor de dystre værker i udstillingen At rejse sig i mørket indtager museets hvide vægge. I oktober slår vi dørene op for sæsonens store særudstilling En smuk løgn – Eckersberg samt udstillingen Åbent Atelier: Dronningens Fødselsdagsgave, hvor du kan kigge de fingersnilde konservatorer over skulderen.

En smuk løgn -  Eckersberg
8. oktober- 24. januar 2016

Dansk malerkunsts fader og en pioner i sin tid: Efterårets store særudstilling på SMK går helt tæt på C.W. Eckersberg (1783 -1853). Eckersberg er kendt for sin eminente teknik, kælen for detaljer og imponerende kompositioner, der indrammer særligt visuelt stærke udsnit af verden.

Læs mere om udstillingen

At rejse sig i mørket
17. september – 17. januar 2016

At rejse sig i mørket skildrer menneskets situation i årene efter 2. verdenskrig og viser grafiske værker af blandt andre Palle Nielsen, Svend Wiig Hansen og Dan Sterup-Hansen. Værkerne er fra 1950’erne og præsenterer en dyster fortælling om, hvordan en gruppe danske grafikere oplevede efterkrigstiden og truslen om en ny altudslettende atomkrig.

Åbent Atelier: Dronningens Fødselsdagsgave
29. oktober - 28. februar 2016

Glæd dig til at kigge museets konservatorer over skuldreren, når de med skalpeller og farvepigment restaurerer et af Dronning Margrethe II’s private kunstværker. Maleriet  Den tyske kejser Karl VI’s taffel er i meget dårlig stand, og malingen er flere steder skallet af. Det kræver en omfattende restaurering at få kunstværket tilbage til fortidens pragt.

]]>
Astrid Wiik Thu, 20 Aug 2015 14:21:00 +0200
Noget mørkt og dystert er på vej http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/at-rejse-sig-i-moerket-1/ Frygt! Ensomhed! Opråb. Palle Nielsen, Svend Wiig-Hansen og Dan Sterup-Hansen illustrerer den mørke... Tænk paa, hvor yderligt vi lever, vi er i fare – der skal bare en eller anden gal idiot til at trykke paa knappen, saa ryger det hele i luften.(Svend Wiig-Hansen. Information, 1958)

Med udstillingen At rejse sig i mørket kaster SMK spot på den grafiske kunst fra 1950’ erne –  en mørk tid, hvor livet stod i skyggen af 2. verdenskrig og truslen om en ny altudslettende atomkrig.


© Dan Sterup-Hansen, Fem figurer, 1954 (Udsnit)

Kunstnere som Palle Nielsen, Svend Wiig-Hansen, Dan Sterup-Hansen, Henry Heerup og Jane Muus satte sig for at skildre frygten, usikkerheden og ensomheden.

Som et opråb skabte de værker, der skildrer, at menneskehedens eksistens er i fare, og at vi må ændres kurs. Mennesket må rejse sig i mørket.

Udstillingen består af grafiske værker i linoleumssnit, radering og træsnit og viser kunst af 12 forskellige kunstnere. Udstillingen kan opleves fra 17. september – 17. januar 2016

]]>
Webmaster Thu, 20 Aug 2015 13:29:00 +0200
Direktøren anbefaler: Det skal du se til Cph Art Week http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/direktoeren-anbefaler-det-skal-du-se-til-cph-art-week/ 21.- 30. august summer København af kunst. SMK’s direktør, Mikkel Bogh, fortæller hvilke syv... Til årets CPH Art Week er der både store, brede udstillinger på de store udstillingssteder som Glyptoteket og Louisiana, og der er performances og seminarer på små og interimistiske udstillingssteder som det kræver GPS at finde frem til første gang.

Kvaliteten og interessen fordeler sig som altid jævnt ud over hele spektret. Men min egen ledetråd er: Det må gerne være lidt svært at finde. Ellers kommer mageligheden til at råde og man besøger kun de store institutioner.

I år vil jeg gerne se og have gensyn med udstillinger af kunstnere som jeg har kendt og fulgt igennem flere år, men også gerne præsenteres for det bedste kuratorerne har kunnet finde dér, hvor jeg ikke selv kommer. 

Det bliver svært at vælge, så mon ikke jeg bare skal op på cyklen en lørdag og tage hele raden rundt?! Bedre måde at bruge en lørdag på, kan jeg dårligt forestille mig."

Ung dansk fotografi ’15
"På Ung dansk fotografi ’15 i Dansk Fotografisk Center er jeg nysgerrig efter at se, hvordan yngre danske kunstnere bruger fotografiet i dag."

Randi og Katrine på Arken


Randi og Katrines udstilling Mellem Tårne. Foto: Torben Eskerod

"Arken viser den fremragende udstilling med kunstnerduoen Randi & Katrine, som har bygget (u-)virkelige verdener op af talende arkitektur."

Man Ray på Glyptoteket
Man Ray har for mig altid stået som en af de mest originale af de franske surrealister (han var i øvrigt amerikaner), og både som fotograf og som maler skabte han værker, der har ætset sig ind i bevidstheden. Men også en masse ligegyldige ting. Jeg glæder mig til Glyptotekets udstilling af Man Rays værker med titlen Mennesket / Ligninger.

Christian Smidt-Rasmussen på X and beyond
"Det lille udstillingsrum X and Beyond i Griffenfeldtsgade viser en ny soloudstilling af den ekstremt alsidige danske maler og forfatter Christian Smidt-Rasmussen. Under titlen Ængstelsen arbejder han med temaet Verdens ende, et emne vi – heldigvis – aldrig bliver færdige med."

Aase Seidler Gernes på Møstings Hus


Tekstil af Aase Seidler Gernes.

"På Møsting Hus på Frederiksberg kan man se rørende og kunstneriske stærke stoftryk, tekstilarbejde og tegning af Aase Seidler Gernes. Hun arbejdede i mange år sammen med sin mand kunstneren Paul Gernes uden selv at ville have sit navn i forgrunden. Det får hun nu. Velfortjent og på tide."

Troels Wörsels og Ryan Ganders
"Der er mange fine navne at finde blandt de etablerede gallerier i disse uger og måneder. Kvindelige kunstnere har de dog ikke været gode til at finde frem til. Jeg ser særligt frem til Troels Wörsels nye serie af maleri hos Susanne Ottesen og til at se den engelske kunstner Ryan Ganders installationer hos David Risley."

TRUST – Copenhagen Art Week Festival


"Den nye TRUST - Copenhagen Art Festival vil rumme et opbud af samtidskunst i mange aftapninger og sammenfletninger. Dansk såvel som international, hvis den skelnen giver nogen mening. Den foregår på Kunsthal Charlottenborg, Den Frie Udstillingsbygning, Gl Strand og Nikolaj Kunsthal."

Se hele programmet

]]>
Webmaster Wed, 19 Aug 2015 14:47:00 +0200
Direktøren anbefaler sommerspots http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/oplev-koebenhavn-med-inspiration-fra-smks-direktoer/ Mikkel Bogh har løftet sløret for hvilke syv steder i København, han særligt holder af. Lad dig... Mikkel Bogh har løftet sløret for hvilke syv steder i København, han særligt holder af. Lad dig inspirere af hans anbefalinger og tag på opdagelse i København.

Det er ikke kun kunst, der er på Mikkel Boghs ønskeliste, når han skal på opdagelse i København. Hvis du opsøger hans favoritsteder, er du sikret natur- og smagsoplevelser, tid til fordybelse, udfordringer i byens labyrinter og selvfølgelig en helt speciel kunstoplevelse.

Rigtig god fornøjelse og god sommer!

Syv steder i København jeg holder af

Af Mikkel Bogh, direktør for SMK

Læsesal
en i Danmarks Kunstbibliotek
Med indgang fra gården ved Kunsthal Charlottenborg ligger denne betagende læsesal. Her har jeg tilbragt dage og måneder med at læse, skrive og fundere.

Kastellet

En enestående attraktion, men for mig først og fremmest en fantastisk bypark med en eminent udsigt over Københavns Havn.

Aamanns
Et af mine yndlingssteder at spise frokost er Aamanns, som ligger lige bag ved SMK. De serverer nogle af de mest smagfulde, moderne versioner af dansk smørrebrød.

Coffee Collective

Denne kaffebar i Torvehallerne brygger byens bedste kaffe.

Søerne

Jeg bor lige ned til Søerne, men jeg bliver aldrig træt af at kigge ud på byens store vandspejle.

Assistens Kirkegård

Et fredfyldt hjørne af byen med en labyrint af stier og et af de bedste steder at opholde sig en sommereftermiddag.

Superkilen

Kunstnergruppen Superflex har i samarbejde med kvarterets beboere anlagt dette langstrakte byrumsmiljø på det kulturelt mangfoldige ydre Nørrebro.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 24 Jun 2015 09:27:00 +0200
Sidste chance for at se sommerens store særudstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/sidste-chance-for-se-sommerens-store-saerudstilling/ Har du fået set Børsaktionen, det 8 meter høje paptårn og de kvindelige provo’ers... Politiken: 5 stjerner
Jyllands-Posten: 5 stjerner
Berlingske: 5 stjerner
Kristelig Dagblad: 5 stjerner

Udstillingen What's Happening? stiller skarpt på en tid, hvor kunsten for alvor kom ud af guldrammen og blandede sig i samfundet.

I 1960’erne og 1970’ erne begyndte kunsten for første gang at spille sammen med seksualitetens frigørelse, den nye kvindebevægelse og med tidens radikale strømninger inden for ungdoms- og populærkultur, mode og medier. Og for første gang førte også de kvindelige kunstnere an i eksperimenterne med ny grænsesøgende og samfundskritisk kunst.

Fra Warhol til Abramović

Udstillingen byder blandt andet på en kneppemaskine, partiturer til happenings og et 8 meter højt tårn og spænder over så forskellige kunstnere som Kirsten Justesen, Jytte Rex, Bjørn Nørgaard, Paul Gernes, Jørgen Leth, Ursula Reuter Christiansen, Kirsten Dufour, Andy Warhol og Marina Abramović.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Fri, 19 Jun 2015 14:13:00 +0200
Udstilling: Den nøgne magiker http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-magikeren-flytter-ind/ Hvad har en stor bunke skrammel og en ærmeløs magiker til fælles? Begge dele er nøgleelementer i... Badekar, krystalglas, symaskiner, instrumenter, bøger og andre dingenoter hober sig op i et kaotisk værksted. Og midt i det hele huserer en magiker, som bygger nye ting af skrammel. Den brasilianske kunstner Laura Lima står bag en udstilling i x-rummet, som består af en kæmpemæssig værkstedslignende totalinstallation.

En ærmeløs magiker

De mange dingenoter er samlet fra nær og fjern og former hjemlige rum som køkken og soveværelse. Vov dig indenfor og gå på opdagelse i det sære univers – og hils på udstillingens 'nøgne magiker'.

Magikeren har ingen tricks i ærmet, han er faktisk iført et jakkesæt med afklippede ærmer. I stedet skaber han nye ting ud af materialerne i værkstedet, som han bebor gennem hele udstillingsperioden.

Kunst som et alkymistisk værksted

Siden halvfemserne har Laura Lima i sin kunst ladet mennesker, dyr og planter indgå i uventede relationer med forskellige typer rum og genstande. På den måde udfordrer hun vores forestillinger om, hvad for eksempel ’performance’ og ’installation’ er.

Med udstillingen Laura Lima – Den nøgne magiker viser hun også den kunstneriske proces som et slags alkymistisk værksted, hvor noget skabes ud af nærmest ingenting.

Udstillingsperiode: 4. juni – 18. oktober. Gratis entré.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Fri, 29 May 2015 12:49:00 +0200
5 idéer til din sommerferie på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/5-ideer-til-din-sommerferie-paa-smk-1/ Lad vandpistolen med maling og skyd dig til et maleri i Børnenes Værksted, tag med på en sommersød... Sommeren er over os, og SMK inviterer indenfor til en række kreative sommeraktiviteter. Udenfor kan du slænge dig i Museumshaven, stikke storetåen i bassinet og nyde en is fra Caféen.

1. Sommereksperimenter i Børnenes Værksted

Lad vandpistolen med maling og skyd!  I sommerferien kan du lave kunsteksperimenter med vandpistoler eller kunstkreationer med udgangspunkt i sommervarmen og rejseminder. Hver uge dykker vi ned i et nyt tema. Entré 45 kr. pr. deltager.

Se alle sommerens Børnenes Værksted

2. Sommersøde børneomvisninger

Hver søndag kl. 13  i hele sommerferien kan du gå med på en børneomvisning i museets faste udstillinger af 700 års kunst. Vær med, når vi finder de bedste solskinsbilleder og dagdrømmer os til endnu varmere himmelstrøg. Gratis.

Se sommerens omvisninger

3. Laura Lima – Den nøgne magiker

Instrumenter, krystalglas, et gammelt badekar og andre dingenoter fra nær og fjern hober sig op i et kaotisk værksted. Den nye udstilling i x-rummet er skabt af den brasilianske kunstner Laura Lima – og er et kig værd for både børn og voksne. Midt i det hele huserer Magikeren, som bygger nye ting af skrammel. Gratis.

Læs mere om udstillingen


4. Slæng dig i Museumshaven

I Museumshaven kan du slænge sig ved de grønne øer med en is eller en kold saftevand fra Caféen. Du kan også køle en varm storetå i spejlbassinet, som frister i midten af haven.

5. Kreative workshops i Kongens Have

I Kongens Have kan du hele sommeren prøve kræfter med hyggelige sommeraktiviteter. Lav dit eget seje fabeldyr, hjælp til i Christian d. 4.’s køkkenhave eller tag på en tidsrejse tilbage til magiske skatkamre og frygtløse dronninger. Gratis.

Læs mere om workshops i Kongens Have (eksternt link)

]]>
Webmaster Wed, 27 May 2015 16:06:00 +0200
Pop-up designudstilling denne weekend http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/pop-up-designudstilling-midt-i-kunsten/ Et joggingsæt, collager og 22 guldalderhimle: 13 designere og kunstnere har skabt nye værker ud fra... I weekenden 29. maj til 31. maj får nogle af SMK's absolutte highlights selskab af en række eksperimenterende kunstværker og designprodukter. Værkerne er skabt af 13 designere og kunstnere, der til pop-up udstillingen Mix it up! har remixet SMK's kunst.

Joggingsæt og 22 himle i loftet

Se for eksempel designer Mette Geisler Dragelykkes joggingsæt med print af Harald Slott-Møllers værk Dansk landskab fra 1891 og lad dig forundre over de collager, som kunstner Jamie Seaboch har mixet ud fra værker fra vidt forskellige tidsaldre.

Husk også at vende blikket opad. I museumsloftet svæver 22 forskellige guldaldermalerier, som kunstner Filip Vest har projiceret op i museumsloftet.25.000 værker sat fri

Udstillingen er en del af SMK Fridays: Sæt kunsten fri!, som afholdes fredag 29. maj kl. 16-22. Denne aften fejrer vi, at vi har frigivet rettighederne til 25.000 billeder af kunstværker, som nu kan copy/pastes, remixes og genbruges frit. Til Fridays kan man komme på en omvisning i pop-up udstillingen sammen med designerne og kunstnerne.

Praktisk information

Udstillingen Mix it up! finder kun sted denne weekend og kan opleves i museets faste udstillinger Europæisk kunst 1300-1800, Dansk og Nordisk kunst 1750-1900 og Dansk og international kunst efter 1900. Gratis entré.

Læs mere om udstillingen

Mix it up! er blevet til i et samarbejde mellem Europeana Creative, Aalto Universitetet og SMK.

]]>
Webmaster Tue, 19 May 2015 16:42:00 +0200
Stofbrugere får kunstudsmykning http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kunstudsmykning-til-stofbrugere/ 12 frivillige kunstpiloter fra SMK udsmykker et stofindtagelsesrum på Vesterbro med klassiske... Stofbrugere på Vesterbro i København får snart udsmykket væggene i stofindtagelsesrummet Skyen på Istedgade med vægcollager af klassiske malerier og fotografier. 12 frivillige kunstpiloter mellem 15 og 25 år har i tæt samarbejde med brugerne af Skyen arbejdet for, med kunst, at gøre Skyen mere indbydende.

"Vi håber, at vores projekt kan være en øjenåbner og vise, at selvom stofbrugerne normalt ligger uden for målgruppen af besøgende på kunstmuseer, så har de også et forhold til kunst,” fortæller kunstpiloterne Daviid og Savan.

Kunst om natur og Mændenes Hjem

Fortællinger om naturen, men også Christiania og Mændenes Hjem er nogle af de gennemgående temaer, som brugerne har udvalgt som emner, der skaber ro og glæde for dem.

I venteværelset pryder værket Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro af Christen Købke væggen og i stikkerrummet troner Mændenes Hjem, det gamle herberg for stofindtagere, på et bjerg.

Brugerne af Skyen glæde får glæde af den nye udsmykning i juni måned.

ULK og kunstpiloterne

Unges Laboratorier for Kunst (ULK) er SMK’s sociale og kreative fællesskab for unge mellem 15 og 25 år. Kunstpiloterne arbejder frivilligt med brugerinddragende projekter i tæt samarbejde med museets ansatte hver onsdag.

Læs mere om kunstpiloterne og ULK

]]>
Webmaster Tue, 12 May 2015 16:59:00 +0200