Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Wed, 25 Nov 2015 10:47:00 +0100 Juleri på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/juleri-paa-smk/ Hele december byder vi indenfor i varmen til juleri i værkstedet, pyntning af juletræer,... Hele december byder vi indenfor i varmen til juleri i værkstedet, pyntning af juletræer, omvisninger i kongernes samlinger og julehygge i Caféen.

Juletræsskoven skal pyntes

Vi har brug for din hjælp! En vaskeægte granskov har slået rod midt i kunsten. Men træerne mangler at blive pyntet, for at det kan blive rigtig jul på museet. Hjælp os med at forvandle grantræerne til en juletræsskov.

Kig forbi juleværkstedet, lav årets juleudsmykning og sæt dit aftryk i vores indendørs juletræsskov med kreative juledekorationer. Pynt juletræerne fra 29. november.

Jul i værkstedet

Juleri_3.jpg (2500×1035)

Hjemmelavede gaver er nu engang bedst. Hver weekend helt frem til juleaften kan du i Børnenes Værksted lave sjove gaver til at lægge under juletræet. Vi har bunker af alle mulige og umulige materialer til årets julegaver.

Læs om Børnenes Værksted i december fra kl. 10.30-16.30. Pris per barn 45 kr.

Søndag for Børn: Jul, jul, jul!Vær med, når vi sammen bygger en gigantisk juledekoration midt på Scenen! Vi har masser af julegaveindpakningspapir, gavebånd og juleri. Medbring julestemning og finurlige juleidéer til årets kunstjuledekoration.

Læs om Søndag for Børn 6. december kl. 11-15. Varierende priser

Omvisninger

juleri_4.jpg (1000×414)

Tag med, når vi går på opdagelse i museets faste udstillinger og undersøger kunsten i både børne- og voksenhøjde. Vi går på jagt efter lyset i kunsten på Luciadag, ser nærmere på engle i kunsten og tager på overraskende omvisninger, der udfordrer mødet med SMK's kunstperler.

Se voksenomvisninger i december kl. 14-15. Gratis
Se børneomvisninger i december kl. 13-14. Gratis

Eckersbergs smukke løgn

juleri_1.jpg (7092×3131)

Har du brug for sol og varme i den kolde, mørke december, kan du udfor-ske Eckersbergs perfekte miniverdener fra solbeskinnede Rom. Oplev de smukke løgne, der rammer lige så skarpt i dag som for 150 år siden. 

Læs om udstillingen En smuk løgn – Eckersberg. Entré

Caféen

juleri_8.jpg (4961×2054)

Det er koldt udenfor, men det har vi råd for. I Caféen kan du lune dig med varm chokolade, gløgg og æbleskiver. Nyd udsigten over Østre Anlæg, mens de små tegner i Caféen eller danser om juletræet på Scenen.

Åbningstider i julen

Vi har åbent i vores sædvanlige åbningstider på nær 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar.

Læs mere om åbningstider og praktisk information


Tak til Dyssegaardens Juletræsplantage for grantræerne til juleskoven.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 24 Nov 2015 13:24:00 +0100
Sæt dit præg på SMK's kommende udstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/saet-dit-praeg-paa-smks-kommende-udstilling/ Deltag i en fokusgruppe om den franske kunstner Rodins tegninger og sæt dit præg på SMK’s kommende... I efteråret 2016 sætter vi spot på den franske kunstner Auguste Rodin i en stor særudstilling på SMK. Rodin er verdenskendt for sine skulpturer, men i udstillingen stiller vi skarpt på hans fantastiske, sanselige tegninger.

Vi er allerede i fuld gang med at udvikle udstillingen, og vi har en masse gode ideer. Men vi vil meget gerne høre, hvad du synes, og hvad du kunne tænke dig at opleve. Hvilke historier gør for eksempel dig nysgerrig? Hvilke informationer har du brug for, når du står overfor Rodins tegninger? Sammen skal vi tale om hans kunst og de forskellige historier, der knytter sig til dem og få ideer til hvilke fortællinger, udstillingen skal udfolde.

Hvem søger vi?
Vi leder efter mænd og kvinder i alle aldre over 18 år. Du behøver ikke vide noget om hverken Rodin, hans tegninger eller kunsthistorie generelt. Du skal bare interessere dig for kunst, have lyst til at sige din mening og dele dine tanker. 

Hvor og hvornår?
Fokusgruppeinterviewet afholdes 2. december 2015 kl. 16.30-18 på SMK.

Hvad får du som tak?
Som tak for din deltagelse får du et årskort til SMK. Årskortet giver gratis adgang til museets særudstillinger og rabat i SMK's café og boghandel.

Læs om SMK’s årskort

Kontakt og tilmelding
Hvis du har lyst til at deltage eller har spørgsmål, så kontakt os endelig ved at sende en mail til Rikke Zinck Jensen


Vi håber, at du har lyst til at sætte dit præg på SMK's kommende udstilling!

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 17 Nov 2015 09:28:00 +0100
Ny bog med 24 mesterværker fra SMK’s samling giver intimt indblik i Hammershøis liv og kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-bog-med-24-mestervaerker-fra-smks-samling-giver-intimt-indblik-i-hammershoeis-liv-og-kunst/ Ny SMK-bog fokuserer på 24 udvalgte værker fra museets omfangsrige Hammershøi-samling. Nu er det muligt at tage et lille stykke Hammershøisk hverdagspoesi med hjem i stuen. SMK har udgivet en ny udstillingsbog, der fokuserer på 24 udvalgte malerier fra SMK’s samling. Udgivelsens 120 sider dækker hele spændvidden i den danske malers kunst med forenklede landskaber, mennesketomme byer, poetiske portrætter og solbeskinnede interiører.

Bogen åbner med et forord ved Mikkel Bogh og indeholder desuden et essay af udstillingens kurator og seniorforsker på SMK Kasper Monrad, digte af Naja Marie Aidt og Sophus Claussen og en fortegnelse over samtlige Hammershøi-værker i SMK’s samling.

Alle tekster er på både dansk og engelsk. Kataloget koster 200 kr. og kan købes i museets boghandel og andre Arnold Busck-filialer.

Bogen er udgivet i forbindelse med åbningen af Vilhelm Hammershøi-udstillingen Painting Tranquility d. 15. oktober i New York. Her udstilles de 24 udlånte værker fra SMK’s samling i Scandinavia House, hvor internationale kunstforskere- og entusiaster kan opleve ”De stille stuers maler” frem til d. 27. februar 2016. Udstillingen rejser da videre til Toronto og Seattle, inden værkerne i september atter vender hjem mod Danmark.

Kommer man ikke til USA inden for nærmeste fremtid, er der således mulighed for at opleve de udlånte værker på tryk i udstillingsbogen, der giver et intimt indblik i den danske malers liv og kunst.

]]>
Webmaster Tue, 10 Nov 2015 13:11:00 +0100
Bogforum: SMK’s forlagsleder anbefaler! http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/bogforum-smks-forlagsleder-anbefaler/ Kunsteksperter, et kendt krimipar og stor børnelitteratur: SMK’s forlagsleder, Cecilie Høgsbro...
Museernes bøger


Først og fremmest anbefales SMK’s egne arrangementer på standen Museernes Bøger. Fredag fortæller SMK’s seniorforsker, Kasper Monrad, om nye perspektiver på guldaldermaleren C.W. Eckersberg. Lørdag kan SMK-inspektør Birgitte Anderberg opleves i en talk om den betydningsfulde overgang i dansk kunst fra 1960’erne til 1970’erne.

Kasper Monrad 6.november, kl. 16, (stand C1-009), Birgitte Anderberg 7. november, kl. 11 (stand C1-009)

Dorph & Pasternak


Det langt fra kedelige forfatterpar Dorph & Pasternak har gennem fire ubehagelige krimier (muligvis) forsøgt at forstå, hvordan tiden har påvirket senere generationer –  ikke mindst deres egen. Der gives to chancer for at møde parret i kvalificeret samtale med henholdsvis Tonny Vorm og Henrik Palle. 

Dorph & Pasternak 6. november kl. 13 (Bogcafeen) og 7. november kl. 12.15 (C3-036 – Tranescenen).

Da Gud var dreng

Børn har brug for stor kunst og stor litteratur. Det ved SMK såvel som Madame Nielsen (også kendt som multikunstneren Claus Beck-Nielsen). Fredag læser Madame Nielsen op fra sin børnebog Da Gud var dreng. Det bliver stensikkert fantastisk.

Madame Nielsen 6. november kl. 17. (Børnescenen)

Trille


Hvis man var barn i 1970’ erne husker man måske Trille en stor formidler af kunst for og om børn. Med sange som Åh, lille sorte kat, Maria har tre dukker og Min lille sol viste Trille en hel generation, hvad meningsfuld skønhed vil sige. Trille kan opleves i en talk med Julia Lahme om sin bog Altid har jeg længsel.

Trille 8. november kl. 14.50 (C3-036)

God bogmesse!

]]>
Webmaster Thu, 05 Nov 2015 09:23:00 +0100
Åbent Atelier: Dronningens fødselsdagsgave http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aabent-atelier-dronningens-foedselsdagsgave/ Nu har du mulighed for at kigge museets konservatorer over skulderen, når de med skalpeller og... Værket, Den tyske kejser Karl VI’s taffel malet af Johann Salomon Wahl i 1741, hang tidligere i en mindre spisestue på Fredensborg Slot, hvor Dronningen det meste af sin barndom spiste morgen- og aftensmad. 

De sidste 15 år har værket dog været gemt væk. Det gamle maleri har nemlig ikke kunnet tåle dagens lys. Overalt på værket har malingen truet med at skalle af. Zoom ind på værket

Det er nu, med en donation fra Ny Carlsbergfondet, blevet muligt at bringe kunstværket tilbage til fortidens pragt, som en fødselsdagsgave til majestæten.

Et helt særligt værk
Og Dronningen glæder sig til at få værket hjem igen. I de unge år havde værket ikke hendes store interesse, men med årene har det fået en helt særlig betydning.

Hun finder ikke værket synderlig pragtfuldt, men mere morsomt. Det skildrer kvinder, der ikke helt har fået snøret korsettet, en hund, der agerer støvsuger ved de riges bord, og et selskab, der ikke vil afsløre menuens indhold. Hør Hendes Majestæt fortælle:


Besøg det åbne atelier
Restaureringen af værket kræver mere end 2.200 timers koncentreret arbejde med fastlægning af farvelag, laminering af det gamle lærred på et nyt og en omfattende retouchering af de mange skader.

Når den omfattende konserveringsproces er til ende, kan maleriet vende tilbage til Fredensborg Slot.

Læs mere om billedet og processen

Åbent Atelier: Dronningens fødselsdagsgave kan besøges i museets åbningstid i perioden 29. oktober 2015 – 28. februar 2016 og vil være bemandet på hverdage fra 10-15:30.

]]>
Webmaster Wed, 28 Oct 2015 10:33:00 +0100
Forsvundet gipskopi er kommet hjem http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/forsvundet-gipskopi-er-kommet-hjem/ Fredag 21. august forsvandt en lille gipskopi af Herakles fra Den Kongelige Afstøbningssamling i... 21. august blev Den Kongelige Afstøbningssamling én kopi mindre, da en statuette forsvandt fra et mødelokale i pakhuset. Den lille afstøbning forestiller Herakles. Originalen er fra hellenistisk tid.

Tirsdag 6.oktober vendte gipskopien tilbage til studiesamlingen. Den blev sendt med posten til Den Kongelige Afstøbningssamling vedlagt et brev, hvor den anonyme afsender undskylder episoden.

]]>
Webmaster Mon, 12 Oct 2015 09:15:00 +0200
Fang gadens liv med Eckersberg http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/fang-gadens-liv-med-eckersberg/ Udstillingen Eckersberg – En smuk løgn er åben og det betyder at vores Instagram-konkurrence... Du kan bidrage til SMK’s Eckersbergudstilling. Mens En smuk løgn – Eckersberg er åben bliver alle Instagram-billeder tagget med #eckersgram på det sociale medie Instagram nemlig projiceret op på en væg i museets forhal. Desuden er der lækre præmier på spil. Vind f.eks et årskort til SMK og et par Eckersberg solbriller fra Folk & Frame.

Eckersbergs skyer
Første del af konkurrencen handlede om Eckersbergs skyformationer, og der ligger pt. 568 flotte og kreative eksempler på Instagram. Tjek dem ud her:  #eckersgramclouds

I Eckersbergs fodspor
C.W. Eckersbergs (1783 -1853) malerier var særlige på flere måder. For eksempel havde ”dansk malerkunsts fader” en stærk interesse for teknik – og ofte en stram komposition.

Tit brugte han stærke og tydelige lyskilder som solen og månen, men også f.eks. ildebrande som han opdagede på  sine vandreture i byen, hvor han i det hele taget holdt udkig med spontan aktivitet.

Se et udvalg af malerierne her

Nu er det din tur til at holde udkig og portrættere byens gader. Vi glæder os til at se dit gadeliv på #eckersgramstreet.

]]>
Webmaster Thu, 08 Oct 2015 13:00:00 +0200
Sæt kulturarven fri! http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/saet-kulturarven-fri/ Nutidens teknologi gør det muligt for alle at genfortolke og videreformidle den kunst, som findes... Den forventningsfulde summen starter rundt om kaffebordet og breder sig langsomt hen over stolerækkerne foran scenen. Det fælles sprog er engelsk og accenterne afslører at konferencen har tiltrukket deltagere fra hele Europa.
Vi er i DRs Koncertsals foyer, hvor seminaret Sharing is Caring, netop er ved at gå i gang. Denne gang med titlen Right to Remix?

”Hvordan kan vi lade folk genbruge kunst og stadig respektere kunstnernes rettigheder?” Det er dagens centrale spørgsmål, der stilles af arrangør Merete Sanderhoff fra SMK, der byder velkommen på scenen.

”Vi lever i en tidsalder, hvor den teknologiske udvikling forandrer alt. Forandrer måden folk bruger verden på. Som kulturinstitutioner er vi nødt til at følge med den udvikling for at forblive relevante”, siger Merete Sanderhoff.


Merete Sanderhoff på scenen

Kulturarv til fri afbenyttelse

På Statens Museum for Kunst har man allerede frigivet alle de fotos af værker fra samlingen, som er i public domain. Det vil sige de værker, hvor den kunstneriske ophavsret er udløbet. Men Merete Sanderhoff drømmer også om mere lempelige regler for hvordan man må bruge samtidskunsten.

Det ville være fantastisk, hvis det var sådan, at både den gamle og nye kulturarv kunne være tilgængelig for kreativ og innovativ genbrug og bearbejdning. Der findes en remix-kultur derude og ligegyldigt, om vi vil det eller ej, så er vi nødt til at forholde os til det.”

Reglerne om copyright er ikke skabt i den digitale tidsalder, som vi lever i nu. Derfor sker der en hel masse konfrontationer i mellem, hvad folk rent faktisk gør, og hvad rettighederne foreskriver. Det er sindssygt vigtigt for os at forholde os til det her,” siger hun.


Melissa Terras

Den lovformelige – og besværlige - vej

Én, der har været i karambolage med copyrightloven er Melissa Terras fra UCL. Hun beretter – med en god portion engelsk humor – hvordan det forløb, da hun satte sig for at lave et tørklæde med print fra et "forældreløst" billede, hun havde fundet på nettet. Altså et billede hvor ophavsmanden er ukendt. Skridt for skridt fører hun salen igennem de barrierer hun møder på sin vej, til stor morskab for alle.

Hendes afsluttende opfordring til de tilhørende lyder: ”Du kan ligeså godt lægge dine ting ud til fri afbenyttelse, for folk vil bruge det lige meget hvad.”

Samme opfattelse har kunstneren Filip Vest, der blandt andet har lavet værket 22 Skies, som er en digital sampling af himle fra danske guldaldermalerier.

”Når du stiller din kunst til fri afbenyttelse, er det dig selv du sælger,” slår den unge kunstner fast.

Et generationsskifte på vej

Og noget tyder på, at Filip Vests holdning er sigende for hans alder.
”Når vi taler med arvinger efter kunstnere i vores samlinger, som vi gerne vil kunne vise, men hvor der måske lige er 15 års copyright tilbage, så siger de; det lyder smadderfedt. Lad os få det i Europeana, lad os få det ud i verden. Men ældre arvinger er ikke nødvendigvis vant til denne delekultur, så jeg tror der er et generationsskifte på vej”, siger Merete Sanderhoff.

Hun tilføjer; ”som forvalter på et kunstmuseum er det naturligvis i min interesse at kunstnere kan se et incitament i at lave kunst. Jeg vil gerne have at kunstnerne bedre kan leve af at lave deres kunst, men jeg tror vi trænger til at udvikle nye forretningsmodeller.
Der er mere perspektiv i at undersøge, hvordan vi kan gøre det, snarere end at fastholde et regelsæt som er problematisk i en digital tidsalder. Netop derfor er det så vigtigt, at Europeana arbejder for en copyright reform i EU-lovgivningen, på vegne af alle europæiske kulturinstitutioner.”

De nuværende regler sikrer copyright på et værk i 70 år efter kunstnerens død.

Hvad nu?

Efter en lang række spændende foredrag og livlige debatter synes der at herske en bred enighed blandt deltagerne; ophavsretsloven er svær at hitte rundt i og trænger til at blive opdateret.
Hvordan man erstatter den er dog stadig til diskussion.

”Det er klart den udfordring, vi står overfor alle sammen – både kunstnere, museer og alle andre, og det har vi ikke nogle guldrandede løsninger på lige nu. Men jeg har været utrolig glad for at erfare, hvor spændende de forskellige foredrag fletter sig sammen og belyser problemstillingerne omkring remix kultur og copyright fra forskellige synsvinkler. Det skaber en stigende bevidsthed i kultursektoren om hvordan vi bedst kan understøtte både brugernes og kunstnernes behov”, slutter Merete Sanderhoff og ser lige så forhåbningsfuld ud, som resten af salens opvakte debattanter.

]]>
Webmaster Wed, 07 Oct 2015 13:44:00 +0200
Hammershøi hyldes i New York http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/hammershoei-hyldes-i-new-york/ En af dansk kulturhistories største profiler Vilhelm Hammershøi, bliver fejret med udstilling i New... Kulturminister Bertel Haarder deltager i åbningen af Vilhelm Hammershøi-udstillingen Painting Tranquility i Scandanavia House torsdag d.15.oktober 2015.

”Hammerhøisk”

Vilhelm Hammershøi (1864-1916) er en af de mest betydningsfulde danske kunstnere fra 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og hans værker af bl.a. københavnske interiører og landskaber fascinerer til stadighed i ind- og udland.

Noget der specielt kendetegner Hammershøi er hans farvepalet. Farveholdningen er holdt stringent især med sort, hvide og brune toner i afstemte nuancer. Netop den palet og hans mange rygvendte og indadvendte figurer gør hans værker letgenkendelige og man snakker om, at noget er "Hammershøisk".

24 Hammershøi-malerier udlånt

Udstillingen Painting Tranquility er den første soloudstilling i New York af Hammershøi i mere end 15 år og kunne ikke være realiseret uden udlån af 24 Hammershøi-malerier fra SMK – Statens Museum for Kunst.
Overinspektør og seniorforsker Kasper Monrad kuraterer udstillingen, som åbner d. 17. oktober 2015 og varer frem til 27. februar 2016.

Udstillingen rejser videre til Seattle og Toronto, inden malerierne atter vender hjem til Statens Museum for Kunst september 2016.

Udstillingen er finansieret af AFSMK's amerikanske støtteorganisation, AFSMK (American Friends of SMK), der søger at styrke forholdet mellem museet og dets amerikanske publikum og at sikre og formidle velgørende, videnskabelige og uddannelsesmæssige aktiviteter til gavn for museet og dets brugere.

]]>
Webmaster Wed, 07 Oct 2015 10:11:00 +0200
Nyt digitalt tidsskrift om kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-digitalt-tidsskrift-om-kunst/ Nu bliver der nem og hurtig adgang til nye forskningsresultater fra de danske kunstmuseer. I... Bliv klogere på Guldalderens friluftsmalerier, få indsigt i den tekniske kunsthistories diskussioner om idé og originalitet eller læs om barberen John Christensens storhed og fald inden for mellemkrigstidens danske kunstliv. Med det nye digitale kunsttidsskrift Perspective får du hurtig og nem adgang til den nyeste forskning fra danske kunstmuseer.

Krav om øget synlighed

Kulturministeriets forskningsstrategi og den nye museumslov har skærpet kravene til danske museumsforskere om at publicere i fagfællebedømte fora. Der er desuden en forventning om forskningsformidling med større national og international synlighed og gennemslagskraft.

SMK's direktør, Mikkel Bogh, fortæller, hvorfor SMK står bag det nye tidsskrift:

Det er både naturligt og relevant, at SMK som hovedmuseum påtager sig en værts- og udgiverrolle for et nyt digitalt tidsskrift. Vi vil gerne bidrage til at udvikle åbne vidensmiljøer og nye publiceringskanaler, der kan give dansk kunstforskning den synlighed, den fortjener.

Om Perspective

Perspective er et digitalt tidsskrift for forskningsartikler, der har relevans for de danske kunstmuseer. Artiklerne vil primært handle om den kunst, der findes på danske museer. Tidsskriftet vil formidle teoretisk, metodisk og museologisk stof, der tager afsæt i dansk museumspraksis.

Bidragydere vil være danske og udenlandske forskere fra kunstmuseer, universiteter og andre vidensmiljøer. Artiklerne henvender sig til fagfæller og til dem, der har en særlig interesse for og viden om kunst. Tidsskriftets artikler er fagfællebedømte og publiceres både på dansk og engelsk.

Oprettelsen af Perspective er muliggjort via midler fra Kulturstyrelsen og SMK.


Læs Perspective

]]>
Webmaster Fri, 02 Oct 2015 15:05:00 +0200