Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 09 Sep 2014 10:56:00 +0200 Åbning af Museumshaven http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aabning-af-koebenhavns-nye-museumshave/ SMK og Københavns Kommune inviterer til åbning af Københavns nye museumshave. Vi rykker musik og... Med en ny museumshave på størrelse med Rådhuspladsen har SMK’s brugere – og hele København – fået et nyt byrum.

Museumshaven er en ny grøn åbning til SMK. Haven er forvandlet fra en barokinspireret pryd-have til en indbydende hæng-ud-have.

Ved indgangen til SMK er der bygget et kæmpe bassin med springvand. I haven kan man gå ad bugtede stier, nyde de store trækroner rundt om museet og smide sig på en af de græsklædte øer, der kalder på pauser med en god bog eller ven.

Kom til åbning af haven

Vær med, når vi åbner den nye museumshave fredag 19. september kl. 15-18.

Haven åbnes officielt af Kulturminister Marianne Jelved, og vi fejrer åbningen med en særlig udgave af SMK's fredagsarrangementer SMK Fridays.

Se det fulde program

Om den nye museumshave

Den nye Museumshave samt modernisering af museets indgangsparti og tilgængelighed er blevet mulig med en donation på 48,5 mio. kr. fra Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde - OJD. 

SMK er initiativtager til projektet, da museet ønskede at skabe større sammenhæng mellem haven og museet. 

Københavns Kommune ejer arealet og er bygherre. Museumshaven er tegnet af tegnestuen Polyform og Karres en Brands, der vandt arkitektkonkurrencen med projektet  "SMK tilbage i parken".

Læs mere om Museumshaven

Museumshaven er doneret af:

SMK Fridays støttes af Bikubenfonden

]]>
Astrid Wiik Tue, 09 Sep 2014 10:01:00 +0200
Krigens Krop http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/krigens-krop-golden-days-festival-paa-smk/ Golden Days Festivalen markerer, at det i år er 100 år siden, at første verdenskrig brød ud. I den... Krigens krop

Omgivet af hundredevis af nøgne, heroiske kroppe i gips udforsker vi krigens krop på Den Kongelige Afstøbningssamling. Lyt til de stærke digte  fra 1. verdenskrig, få en forsmag på Bådteatrets kommende forestilling og prøv kræfter med brætspil, gipsværksted og meget mere.

OBS:
Bemærk venligst, at Den Kongelige Afstøbningssamling har til huse i Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40, 1307 København K.

Læs mere

De sindsygt moderne kunstnere

Var kunstens vilde udtryk anno 1919 i virkeligheden billede på en smitsom sindslidelse?  I 1919 mente lægen Carl Julius Salomonsen, at kunstnerne led af "Dysmorfisme", en sygelig og smitsom tilstand, der kunne aflæses i hele den moderne malerkunst!

Nu griber journalist Anders Haahr Rasmussen fra Information bolden på SMK, hvor datidens sindssyge billeder i dag hænger side om side

Læs mere

Køb billet (eksternt link)

Læs om Golden Days Festival

 

Foredraget De sindsygt moderne kunstnere støttes af Bikubenfonden

]]>
Astrid Wiik Thu, 04 Sep 2014 10:36:00 +0200
Åbent Atelier: Dürer under kniven! http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aabent-atelier-duerer-under-kniven-1/ Et enormt mesterværk af renæssancekunstneren Albrecht Dürer har i årevis ligget gemt i museets... Atelieret er åbent 5. september-19. december 2014

Et skrøbeligt og værdifuldt værk

En sikker hånd er alfa omega, når man restaurerer kunst. Særligt, når kunstværket er 3 x 3,5 meter stort, 500 år gammelt, ekstremt skrøbeligt – og meget værdifuldt, som det er tilfældet med værket Maximilians 1. Æresport af den verdensberømte tyske renæssancekunstner Albrecht Dürer (1471-1528).

Kom med i maskinrummet

Værket har gennem tiden været eksponeret for skadeligt lys og skiftende klima. Med tiden mørnede det så meget, at det ikke længere kunne udstilles, og i mange år har det ligget sammenrullet i SMK’s magasiner.

I foråret 2015 skal Dürers store værk frem i dagens lys igen i en udstilling arrangeret af Den Kongelige Kobberstiksamling. For at gøre værket klar til udstillingen, bliver det hele efteråret behandlet af SMK’s konservatorer i et åbent atelier, hvor alle kan følge processen.

Åbningstider

Atelieret er åbent i museets åbningstid. Gratis entré!

På hverdage fra kl.13-16 arbejder konservatoren i værkstedet. 
Kl. 15.30-16 svarer konservatoren på spørgsmål fra museets gæster.

Læs mere om udstillingen 

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond støtter Åbent Atelier: Dürer under Kniven!

]]>
Webmaster Mon, 01 Sep 2014 13:52:00 +0200
Art Week på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/art-week-paa-smk/ Det er Copenhagen Art Week – og vi inviterer med om bag facaden med en række særomvisninger! I år har Copenhagen Art Week temaet 'In the Making' – og i den ånd inviterer vi på en særomvisning om bag facaden på kunsten.

Kom med i laboratoriet

Vær med, når vi i en række omvisninger besøger laboratorierne på SMK. Her arbejder de fingersnilde konservatorer med spatel, uv-lys, enzymer og røntgenfotografi for at bevare ødelagte og skrøbelige kunstværker.
Læs mere

Hvordan bliver kunst til?

Du kan også tage med vores omviser på en tur i museets faste udstillinger, og blive klogere på, hvordan kunstværker egentlig bliver til. Fra skabelsen til de udstilles på museet.
Læs mere

Alexander Tovborg møder Goya

SMK inviterer også på en artist talk med billedkunstner Alexander Tovborg i den dugfriske udstilling Manets Goya. Grafik. Tag med ham på en artist talk rundt i udstillingen og hør ham fortælle om det dragende møde med Goyas grafik på SMK.
Læs mere


Se alle arrangementer på SMK i forbindelse med Copenhagen Art Week

]]>
Webmaster Wed, 27 Aug 2014 16:08:00 +0200
9x9x9 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/9x9x9/ Ni danske forfattere fra forlaget Gyldendal har skrevet ni tekster inspireret af ni kunstværker i... ”Kom bare nærmere, der er plads endnu i campingvognen. Den har stået på Mændenes Hjem som et møderum. Og også til at fixe i. Men så blev den pludselig flyttet til SMK, mens jeg var kokset ud og sov trygt og godt under bordet. Den var blevet til et stykke social kunst. Og jeg fik lov til at blive her, være en del af kunstværket, kan man sige. I må godt røre ved mig, jeg har vasket hænder…”

Sådan starter Erling Jepsens fortælling om en stofbruger i en campingvogn. Fortællingen tager udgangspunkt i Kenneth A. Balfelts og FOS’s kunstværk: Fuck the Danish aktiverings police – USSR (”Radical Horisontality” ), som står på SMK.

Ni aftener i løbet af efteråret giver skuespiller Benjamin Kitter stofbrugeren stemme, når han spiller Erling Jepsens tekst i campingvognen.

Forestillingen er en del af kunstprojektet 9x9x9, hvor i alt ni forestillinger bliver opført foran ni udvalgte kunstværker. Historierne spænder lige fra krigeriske amazoner over magiske heste til graciøse køer. Hver forestilling varer cirka ti minutter.

Sådan forløber en 9x9x9 aften
En aften i selskab med 9x9x9 er fra kl. 17.30 - 20.00, og forestillingen begynder med en prolog i museets Skulpturgade. Efter prologen følger du farven på den udleverede mærkat, som viser dig vej til din første af de 9 forestillinger.

Når du har oplevet den, går du selv på opdagelse i aftenens forestillinger. Der er ingen fast rute. Forestillingerne varer hver ca. 10 minutter og bliver opført gentagne gange i løbet af aftenen. Derfor kan du holde små pauser, som du vil – og der er tid til at nyde 9 små retter i Caféen, som også serverer 9 forskellige drinks.

9 forestillinger

5. oktober (premiere)
12.- 19.- 26. oktober
2.- 9.- 16.- 23. november
7. december

Instruktør:
Hans-Peter Kellner


Læs mere om arrangementet

Køb billetter på via Det Kongelige Teaters billetsalg

Kunstprojektet 9x9x9 er støttet af Bikubenfonden


]]>
Astrid Wiik Mon, 25 Aug 2014 11:08:00 +0200
Ny udstilling: Manets Goya. Grafik http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-manets-goya-grafik/ Ustyrlige tyre, grusomme henrettelser og en dosis bidende satire. Oplev to af kunsthistoriens... 22. august åbner udstillingen Manets Goya. Grafik. Udstillingen stiller skarpt på den franske kunstner Édouard Manets (1832 – 1883) inspiration fra den spanske maler Francisco Goya (1746 – 1828) – og på den interesse for krig, tyrefægtning og satire, der binder dem sammen.

Henrettelser og tyrefægtning

Hverken Manet eller Goya blinker, når det forfærdelige skal vises. Det ses blandt andet i kunstnernes varianter af nådesløse henrettelser og via deres skarpe blik for tyrefægtningen som teater. Goya og Manet er begge fascineret af de kræfter, der slippes løs i arenaen.

Læs mere om udstillingen

Se selv, hvordan Goya arbejder med et voldsomt motiv, i denne lille video:

Stor kunst på papir

De fleste kunstværker i udstillingen kommer fra Den Kongelige Kobberstiksamling – museets samling af kunst på papir. Kobberstiksamlingen rummer mere end 240.000 værker. Værkerne spænder vidt, fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Læs om Kobberstiksamlingen

Udstillingen kan opleves fra 22. august 2014 – 18. januar 2015.

]]>
Astrid Wiik Fri, 15 Aug 2014 16:24:00 +0200
Abildgaard-værker på plads igen http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/restaurering-af-christiansborg-billeder-afsluttet/ Siden 2011 har konservatorer på SMK været i gang med at restaurere de tre store... ”Konservatorer har altid det skarpe øje på, når de kigger på kunst. De kigger på værkets tilstand og ikke så meget på motivet,” sagde SMK’s bevaringschef Jørgen Wadum, da han markerede afslutningen på et omfattende restaureringsarbejde af tre malerier af den danske maler Nicolai Abildgaard (1743-1809).

Se film om Abildgaard


Og det var netop konservatorernes skarpe blik, der opdagede, at malerierne var i en problematisk tilstand, da de i 2009 blev udlånt  fra Christiansborg for at indgå i en udstilling på SMK. Blandt andet var fernisen stærkt gulnet, der var løs farve, sodrester og andre spor efter den brand og redningsaktion, som værkerne var igennem i 1794. Her brændte det første Christiansborg ned til grunden, og man nåede kun at redde tre af de i alt 10 store kongebilleder.

Ny viden om Abildgaards maleteknik

I tre år har konservatorer arbejdet på at bringe værkerne tilbage til deres oprindelige stand, og nu er de godt 300 x 200 cm store malerier så kommet hjem på deres plads i den såkaldte ”Abildgaardsal” i Dronningens repræsentationslokaler på det nuværende Christiansborg.

I løbet af restaureringen er konservator på SMK, Troels Filtenborg, dykket ned i alt det, der ikke kan ses med det blotte øje: Abildgaards maleteknik – lige fra den unge akademistuderendes strøg til den ældre malers. Den nye viden om Abildgaards maleteknik er netop udkommet i bogen Between Formula and Freestyle. Nicolai Abildgaard and 18th-Century Painting Technique.

Åbne værksteder og omvisninger

Og formidlingen af den nye viden om Abildgaard er vigtig, understregede Erik Als, vicedirektør i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, som har været med til at støtte restaureringen.

”Abildgaards malerier er vendt tilbage til Christiansborg i en fin stand. Undervejs har konservatorerne holdt åbne værksteder, der har været omvisninger, og der er kommet helt ny viden om Abildgaard. Det kan både vi og de 100.000 gæster, som kommer i repræsentationslokalerne årligt, glædes over,” sagde Erik Als.

Restaureringen er støttet af Slots- og Ejendomsstyrelsen, Beckett-Fonden og Knud Højgaards Fond.

Udgivelsen af Between Formula and Freestyle. Nicolai Abildgaard and 18th-Century Painting Technique er støttet af Ny Carlsbergfondet.


Nicolai Abildgaard, Christian I ophøjer Holsten til hertugdømme, 1781-1782


Nicolai Abildgaard, Christian III ophjælper Danmark, 1781-1782Nicolai Abildgaard, Frederik II bygger Kronbor
g, 1781-1782

]]>
Karen Søndergaard Wed, 25 Jun 2014 13:20:00 +0200
Sæt dit præg på forårets udstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/vaer-med-til-at-forme-foraarets-udstilling-paa-smk/ Deltag i en fokusgruppe om kunst fra 1960’erne og 1970’erne og sæt dit præg på SMK’s kommende... I foråret 2015 stiller vi skarpt på kunst fra 1960’erne og 1970’erne med en stor udstilling. Vi er allerede i fuld gang med at udvikle og planlægge udstillingen, men vi vil godt høre, hvad du synes om vores idéer, og hvad du kunne tænke dig at opleve.

Hvem søger vi?

Vi leder efter mænd og kvinder, som enten er unge i dag eller var unge i 60’erne/70’erne. Deltagelse i fokusgruppen kræver ingen særlige forudsætninger blot interesse for periodens kunst.

Så er du mellem 20-35 år eller 45-65 år og har lyst til at sætte dit præg på udstillingen om kunst fra 60’erne-70’erne, så meld dig som fokusgruppedeltager.

Kender du én, som også passer på beskrivelsen, så tag endelig hinanden i hånden og kom forbi til en snak om forårets store udstilling på SMK. Du er selvfølgelig også velkommen til at deltage på egen hånd.

Hvor og hvornår?

Fokusgruppeinterviewet afholdes 20. august 2014 kl. 16.30 til 17.30 på SMK.

Hvad får du som tak?

Som tak for din deltagelse får du to billetter til udstillingen, som endnu ikke har en titel – det er blandt andet den, vi gerne vil prøve af på dig. Du får også fire drinksbilletter, som du kan bruge til vores fredagsarrangementer, SMK Fridays.

Kontakt og tilmelding

Hvis du har lyst til at hjælpe os eller har spørgsmål, så kontakt os endelig ved at sende en mail til web_@_smk.dk


Vi håber at se dig!

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 24 Jun 2014 13:50:00 +0200
Nyt Jorn-værk på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-vaerk-paa-smk/ En af Asger Jorns sjældent udbudte ”modifikationer” får snart sin faste plads i SMK’s samling.... "Har De gamle malerier, så fortvivl ikke". Sådan skrev Asger Jorn, da han for første gang præsenterede en af sine såkaldte "modifikationer" på en udstilling.

På loppemarkeder fandt Jorn gamle malerier, som han overmalede for at give dem nyt liv. Modifikationerne var ofte gamle malerier af skovsøer, brølende kronhjorte eller borgerfruer, som kom under kærlig behandling af Jorns penselstrøg.

Jorns pigefigur. Monets valmuer
Det nye værk på SMK er en farvereproduktion på lærred af Claude Monets værk Valmuer fra 1873, hvorpå Jorn har malet en pigefigur.

Med sine "modifikationer" vendte Jorn op og ned på den vante forestilling om, hvad kunst var, og hvordan kunst blev skabt. Idéen om at et kunstværk kun har en ophavsmand blev også udfordret. Som det er tilfældet med SMK's nyerhvervede værk, har Jorns "modifikationer" nemlig ikke bare én men to ophavsmænd.

Du kan allerede nu komme helt tæt på SMK's nye værk i udstillingen Asger Jorn Rastløs Rebel som du kan opleve på SMK indtil 15. juni.

Læs om udstillingen, der markerer 100 året for Asger Jorns fødsel.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 06 Jun 2014 00:00:00 +0200
Syv sprog. Syv værker. Syv film. http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/syv-sprog-syv-vaerker-syv-film/ 11. juni fejrer vi premieren på syv helt nye, anderledes formidlingsfilm, kreeret af syv kursister... "Med det kunstværk, jeg har valgt, har jeg lært noget om den danske kultur og historie. Det er vigtigt ikke bare at lære nogle ord hvis man vil forstå et sprog, så må man også forstå kulturen og historien. Og derfor er kunst, ja, det er perfekt".

Ordene kommer fra lettiske Maija Ivanova, som er en af de kursister, der netop har afsluttet en projektansættelse på SMK. Kursisterne har arbejdet med ord og kunst for at styrke deres danske sprog. De har også været med til at udvikle et nyt undervisningsforløb og materiale til kommende sprogkursister på SMK og Thorvaldsens Museum.

Kulminationen på kursisternes projektansættelser på museerne er syv formidlingsfilm, som de har skabt i samarbejde med kunstformidlere, konservatorer og inspektører. Med udgangspunkt i deres favoritværk på det museum, hvor de har været ansat, har de hver især skabt en formidlingsfilm om ord og kunst.

Du kan opleve de syv nye og anderledes formidlingsfilm onsdag 11. juni, hvor vi inviterer til filmpremiere på SMK.

Vidt forskellige udgangspunkter
På SMK har tre kursister med vidt forskellige nationaliteter, sprog og aldre været ansat. Vahid Abbasi fra Iran med Farsi som modersmål, Lezel Indal fra Filippinerne med Tagalog som modersmål og Maija Ivanova fra Letland med lettisk som modersmål.

De vidt forskellige baggrunde er centrale fortællinger i formidlingsfilmene. Filmene kaster nemlig et personligt blik på de enkelte værker og giver indblik i kursisterne personlige oplevelser og fortolkninger. Fortolkninger, som er præget af både deres møde med denfor dem nye danske kultur og deres tidligere erfaringer, historier og kulturer.

Program for filmpremierne onsdag 11. juni:
Kl. 17:00: Velkomst på SMK's scene ved direktør på SMK Mikkel Bogh
Kl. 17.15: Filmene vises
Kl. 17.45: Drinks, snacks og snak

Læs mere om projektet på SMK blogger – Sprogskoler på museer

]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 04 Jun 2014 09:01:00 +0200