Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 17 Apr 2014 16:33:00 +0200 Udforsk 10 års detektivarbejde i nyt katalog http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-katalog/ Efter ti års detektivarbejde afsløres hele SMK's samling af romerske tegninger i nyt katalog fra... Det har været en lang rejse gennem Den Kongelige Kobberstiksamlings 245.000 værker på papir for at kortlægge den enorme samling af ældre romerske tegninger. Forskningscentret for Tegnekunst har i ti år været på detektivarbejde for at datere, identificere og historisk behandle de sjældent sete mestertegninger.

Det har været et møjsommeligt arbejde, da mange af tegningerne er skitser til færdige værker. De har derfor ikke været signeret af kunstneren. Arbejdet har derfor krævet både connaisseurship og tekniske undersøgelser for at finde frem til den rette ophavsmand.

Smugkig i Abildgaards private samling
I jagten på at spore hver enkel tegning tilbage i historien er også tidligere ukendte sammenhænge blevet afsløret.

Det har vist sig, at blandt andet den danske kunstner Nicolai Abildgaards inspiration har ligget i de lystætte æsker, hvor tegningerne til daglig befinder sig. Nogle af tegningerne stammer nemlig fra Abildgaards egen samling af ældre udenlandske værker, som inspirerede ham til sine egne kompositioner.

Udforsk Abildgaards værker i udstillingen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900

En rejse tilbage i tiden
Til daglig befinder Kobberstiksamlingens romerske tegninger sig i lystætte æsker i SMK's magasiner. Kun få af værkerne har tidligere været vist i offentligheden. Med bogens afsløringer af 10 års undersøgelser af de romerske mestertegninger får interesserede nu mulighed for hjemme i stuen at få nyt indblik i tiden, hvor pavens by var Europas ubestridte kunstcenter.

I det nye katalog, Roman Drawings before 1800, kan du gå op opdagelse i 225 tegninger af ca. 100 forskellige kunstnere, der levede og arbejdede i Rom i perioden 1500-1800.


Kataloget Roman Drawings before 1800 kan købes i museets boghandel

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 17 Apr 2014 16:33:00 +0200
Kreativ påskeferie på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/paaskeferie-paa-smk-2/ Foråret banker på – og vi inviterer indenfor til en kreativ påskeferie. Boltr dig i byens fedeste... Overmalinger a la Jorn i Børnenes Værksted

Asger Jorn er den hele store inspirationskilde til værkstedets aktiviteter i påsken. Her kan du  male, lave grafik, collager, lerskulpturer eller 'drypmalerier' a la Jorn.
Prøv også kræfter med at lave dine egne overmalinger - inspireret af den rebelske Jorn.

Læs om Børnenes Værksted  15.-21. april kl. 10.30-16.30

Drypmalerier og overmaling - sådan gør du:

Vores værkstedsleder viser, hvordan du kan lave kunst a la Jorn i to små film:

Se lille film om overmalinger i værkstedet

Se lille film om drypmalerier i værkstedet

Asger Jorn i børnehøjde: mød dukke-Jorn i hans atelier

Opdag helt nye sider af en af Danmarks største kunstnere i forårets store udstilling Asger Jorn – Rastløs Rebel.

Børn og barnlige sjæle kan blive klogere på Jorn og hans kunst gennem et video-baseret 'børnespor' i udstillingen. I en række korte film møder man den sprælske dukke-Jorn i hans atelier. Følg QR koderne rundt i udstillingen og bliv klogere på Jorn med et smil på læben. Du kan også se filmene her

Læs om udstillingen Asger Jorn – Rastløs Rebel

'Du skal gøre, hvad jeg siger'

På børneomvisningerne i påsken sætter vi fokus på kunst med bomstærke kroppe og syge stakler. Vi udforsker, hvordan man med kunst kan vise andre, at man er magtfuld og vigtig.

Læs om børneomvisningen Du skal gøre, hvad jeg siger 20. april. Gratis

Børneudstilling om frihed

Børneudstillingen FRIHED! sætter spot på frihedens mange former og udtryk og spørger 'Hvad er frihed for dig?'

Læs om udstillingen FRIHED!

Dukketeater for børn og voksne

I påsken kan du også opleve en forestilling i det fine dukketeater i Skulpturgaden, som kunstneren Simon Starling har skabt som en 1:1 kopi af et marionetteater i Kongens Have.

I forestillingen The Expedition (2011) følger man Simon Starlings dukke-jeg på en dramatisk kanorejse mod New York.

Læs om forestillingerne i dukketeatret i påsken

]]>
Astrid Wiik Tue, 01 Apr 2014 14:54:00 +0200
Og vinderen er… http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/og-vinderen-er-1/ SMK har vundet den internationale pris 'Children in Museum Award'. Juryen fremhæver museet som et... Der er jubel og glæde på museet i disse dage – i onsdags blev det klart, at SMK har vundet årets 'Children in Museum Award'. I feltet af nominerede var en række store museer over hele verden. Leder af Børn og Unge-enheden på SMK, Marianne Grymer Bargeman, modtag prisen i Bologna.

Juryen fremhævede blandt andet museet for at have:

'dybdegående formidling og undervisning af en høj kvalitet, som er unikt for et kunstmuseum…børn bliver taget seriøst og deres idéer inddrages i hele museet. (...)  Kombinationen af værksteder, udstillingsområder og tegnerummet er en unik idé."

Udstilling om frihed, Søndage for Børn og undervisning

Juryen fremhævede også særligt museets nuværende børneudstilling FRIHED!. Med afsæt i en række markante kunstværker og Søren Kierkegaards filosofi inviterer udstillingen børn og voksne til at diskutere begrebet frihed.

Læs om udstillingen FRIHED!.

Blandt museets andre børneaktiviteter tæller blandt andet også Børnenes Værksted, Søndage for Børn, tegnesalen og en lang række undervisningstilbud til både daginstitutioner, grundskolen og ungdomsuddannelserne.

Følg også med i vores børneaktiviteter på vores Facebook profil for børn og familier

Om prisen

Det er tredje år, at den internationale 'Children in Museum Award' bliver uddelt.  Prisen blev etableret i 2012 af non-profit  fonden European Museum Academy og Hands ON international.
Læs mere om European Museum Academy.

]]>
Astrid Wiik Fri, 28 Mar 2014 14:13:00 +0100
Ny søgefunktion http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-soegefunktion/ Vores website har fået en ny og bedre søgefunktion. Finder du, hvad du skal bruge? Vi vil gerne... Smk.dk har fået en ny redesignet søgefunktion,  som du finder i toppen af alle siderne. Søgefunktionen gør det muligt at søge efter alt fra praktisk information, udstillinger, publikationer og billeder fra vores kunstdatabase fra samme sted.

Se søgefunktionen her: www.smk.dk/udforsk-kunsten/soeg-i-smk/

Samtidig er søgningen optimeret, så den giver dig et hurtigere og mere retvisende søgeresultat end tidligere.

Finder du hvad du søger?

Vi arbejder løbende på at forbedre søgefunktionen. Derfor har vi brug for dine input til og gode ideer til hvordan vi kan gøre den endnu bedre.

Send en mail til digital projektleder Malene Rørdam (malene.roerdam_@_smk.dk)

På forhånd tak for hjælpen.

]]>
Malene Rørdam Wed, 26 Mar 2014 13:28:00 +0100
Ny direktør for SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-direktoer-for-smk/ Kulturminister Marianne Jelved har udnævnt Mikkel Bogh som direktør for Statens Museum for Kunst. Kulturminister Marianne Jelved om udnævnelsen:

”Med Mikkel Bogh er der fundet en både vidende, erfaren og visionær direktør for landets hovedmuseum for billedkunst, Statens Museum for Kunst.

Museet er inde i en spændende udvikling, og jeg ser frem til at følge Mikkel Boghs arbejde med at gøre det endnu mere levende og dynamisk. Både for de mange brugere, der møder og bevæges af kunsten og for de forskere, der konstant arbejder på at understøtte museets virke med solid, faglig viden”.

Mikkel Bogh om udnævnelsen:

”Statens Museum for Kunst udgør med sin samling af mere end 700 års billedkunst et enestående og levende arkiv over forskellige tiders anskuelser, drømme og billedverdener, også vor egen tids.

Jeg kan ikke forestille mig en mere spændende og betroet opgave end at skulle stå i spidsen for SMK og sammen med medarbejderne at gøre museet til en åben kunstinstitution, hvor gæster fra nær og fjern kan føle sig inddraget, oplyst og udfordret”.

Om Mikkel Bogh

Mikkel Bogh er 50 år og mag.art. i kunsthistorie. Han har været rektor for Kunstakademiets Billedkunstskoler siden 2005, herunder i perioden efter sammenlægningen af Billedkunstskolerne og Kunsthal Charlottenborg i efteråret 2012.

Frem til 2005 var Mikkel Bogh ansat ved Aarhus Universitet og København Universitet, senest som institutleder ved Københavns Universitets Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og som forskningsleder for området litteraturvidenskab og moderne kultur.

Mikkel Bogh har også været tilknyttet Dagbladet Information og Weekendavisens kulturredaktion. Han har stor erfaring som underviser og forskningsleder, og han har en meget betydelig videnskabelig publikationsvirksomhed.

Mikkel Bogh tiltræder stillingen som direktør for Statens Museum for Kunst den 1. maj 2014.

Læs pressemeddelelsen

]]>
Astrid Wiik Thu, 20 Mar 2014 08:24:00 +0100
Deltagere til forskning søges http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/deltagere-til-forskning-soeges/ Del dine oplevelser i den aktuelle Asger Jorn udstilling med os og få et Asger Jorn... Hvordan opleves en udstilling og dens forløb? Det vil vi gerne undersøge i et forskningsprojekt, hvor vi beder dig om at bære videobriller, mens du bevæger dig rundt i udstillingen Asger Jorn - Rastløs Rebel. Efterfølgende laver vi et interview med dig.

Lyder projektet spændende, så hører vi meget gerne fra dig.

Al deltagelse er anonym og det indsamlede materiale vil kun blive anvendt til forskningsbrug.

Hvor, hvornår og hvor længe varer det?

Seancen tager i alt 1½ time og det foregår på SMK på følgende tidspunkter:

Torsdag den 27. marts mellem kl. 10-14

Fredag den 28. marts mellem kl. 11-14

Onsdag den 23. april mellem kl. 16-20

Onsdag den 30. april mellem kl. 16-20

Tirsdag den 13. maj mellem kl. 10-14

Fredag den 23. maj mellem kl. 10-14

Lørdag den 24. maj mellem kl. 11-15

Er det dig?

Kontakt kunstformidler Annette Rosenvold Hvidt ved at sende en mail til:

annette.hvidt_@_smk.dk opgiv din alder og de tidspunkter der passer dig ud fra de foreslåede datoer.

Hvad får du som tak?

Som tak får du et udstillingskatalog og to fribilletter.

]]>
Webmaster Wed, 19 Mar 2014 14:27:00 +0100
Oplev Asger Jorns absolutte hovedværk på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/oplev-asger-jorns-absolutte-hovedvaerk-paa-smk/ Som noget helt særligt kan du se Asger Jorns største hovedværk, Stalingrad, stedet som ikke er... Asger Jorns maleri Stalingrad, stedet som ikke er eller modets krampelatter skal man normalt til Museum Jorn i Silkeborg for at se, men nu kan du opleve det på SMK. Som en del af udstillingen Asger Jorn – Rastløs Rebel er maleriet på besøg på SMK.

Læs om udstillingen

Et moderne historiemaleri

Som maleriets titel angiver, kan billedet forstås som et moderne historiemaleri, der fortæller om slaget ved Stalingrad i Rusland under 2. verdenskrig. Slaget, der blev et vendepunkt i krigen, krævede op mod to millioner døde på begge sider af fronten. 

Jorns ven og medhjælper ved ejendommen i Albisola, Umberto Gambetta, havde selv kæmpet i slaget som soldat i Italiens fascistiske hær. Hans øjenvidneberetning om rædslerne fik Jorn til at bruge slaget ved Stalingrad som billedets tema: 

"I et sådant slag dominerer det menneskelige aspekt, at så mange dør på hver side og man ikke længere kan tage parti. Det heroiske i alt heltemod bliver overvældende absurd. Her begyndte billedet", fortalte Jorn senere.

]]>
Sat, 08 Mar 2014 15:39:00 +0100
SMK Fridays http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-fridays/ 7. marts sætter vi spot på Asger Jorn. Vi byder inden for til action painting, crash-kurser i... Når SMK endnu en gang byder inden for til en god blanding af kunst, musik, art talks, film, fredagsbar og gadekøkken, er det Asger Jorn's liv og kunst, der er i fokus. Der er gratis entré og åbent på museet indtil kl. 22.

Crash-kursus eller fordybelse?

Jorn er kendt som cobra-maleren med de store farverige malerier. Men Jorn er meget mere end det! Få styr på Jorn, når vi giver et crash-kursus på 15 minutter, som giver indblik i manden, kunstneren og samfundsrevseren. Du kan også se dokumentaren Asger Jorn: I begyndelsen var billedet i biografen.

Hvis du vil fordybe dig i hele den komplekse historie om Asger Jorn, kan du gå på opdagelse i forårets store udstilling Asger Jorn Rastløs Rebel frem til kl. 20. Som noget helt særligt er udstillingen gratis til SMK Fridays 7. marts.

Prøv kræfter med Jorns teknikker

Til SMK Fridays kan du gå i Jorns fodspor og dryppe med maling, slå dig løs med action painting og pifte gamle værker op ved at sætte dit præg på dem!

Læs om Jorns eksperimenter med former og farver

Tør du udfordre verdensmestrene?

Du har sikkert spillet fodbold, og du har måske også prøvet kræfter med et spil bordfodbold, men har du nogensinde taget fodboldudfordringen op ved et sekskantet bord med tre hold? Nu har du chancen! Og du kan endda udfordre verdensmestrene i bordfodbold ved det triolektiske bordfodbold.

Asger Jorn opfandt i 1962 triolektisk fodbold som et tankeeksperiment for at undersøge, hvad der ville ske, hvis der var tre hold på banen frem for to.

Bliv klogere på triolektrisk fodbold

Nyt i Skulpturgaden

Efter halvandet år med udstillingen We The People (Detail) er Danh Vos parterede frihedsgudinde rejst videre ud i verden, og to nye kunstværker er rykket ind i Skulpturgaden. Nu kan du opleve et dukketeater og en campingvogn midt i museet, som har ét til fælles: At de skal nydes og bruges også til SMK Fridays.

Slå et smut forbi campingvognen, som oprindeligt blev skabt til Mændens Hjem af kunstnerne FOS og Kenneth A. Baltfelt. Her kan du hvile fødderne og få en snak med kunstformidler og campingvognsentusiast Annette Skov om kunst og campingvogne.

Du kan også tage med på en rejse, når dukketeateret opfører stykket The Expedition. Du kan også høre tankerne bag dukketeateret, når SMK møder kunstneren Simon Starling til en artist-talk.

Læs om Skulpturgadens to nye kunstværker

Streetfood, bar og kunstner-DJ

Den danske billedkunstner Simon Damkjær sender et musikalsk nik i Jorns retning, når han som aftenens kunstner-DJ indtager Skulpturgaden.

Som sædvanlig er der street food fra det rullende køkken og drinks, øl og vand i fredagsbaren i Skulpturgaden.

De næste SMK Fridays afholdes:
Fredag 4. april
Fredag 9. maj

Se Facebook-eventet for SMK Fridays 7 marts


Læs hele programmet for SMK Fridays 7. marts


SMK Fridays støttes af Bikubenfonden
Mediepartner: Politiken

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 27 Feb 2014 13:07:00 +0100
Ny udstilling: Asger Jorn – Rastløs Rebel http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-asger-jorn-rastloes-rebel-1/ 28. februar åbner forårets store udstilling på SMK. Asger Jorn – Rastløs Rebel fortæller hele... Asger Jorn – er det ikke ham Cobra-maleren med de store, farverige malerier? Jo, men Jorn er også meget mere end det. Det viser SMK's stort anlagte udstilling, der markerer 100-året for Asger Jorns fødsel.

I udstillingen kommer du hele vejen rundt om en sjælden ener i dansk kunst. Asger Jorn eksperimenterede hele livet, var politisk engageret og skabte malerier, skulpturer, tegninger, grafik, keramik, arkitektur, samarbejder, fotografi, tekster og tanker.

Udstillingen viser en kunstner i konstant bevægelse med de største hovedværker og sjældent sete værker fra private samlinger. Fra ungdommens politiske vækkelse over frigørelsen af farve og form i Cobra-tiden til de tiltagende avantgardistiske eksperimenter.

Vil du vide mere om Asger Jorns mange eksperimenter, kan du læse mere her

Udstillingen er blevet til i tæt samarbejde med Museum Jorn i Silkeborg, som samtidig viser en stor udstilling om Jorns internationale forbindelser og inspirationskilder.

Gå på opdagelse med audioguiden

Vi har skabt en audioguide specielt til udstillingen. I guiden kan du høre kunstnere, kuratorer og eksperter fortælle om Asger Jorns mange originale og radikale idéer. 

Klik her for at høre audioguiden på din telefon

Du er også velkommen til at låne en iPod i museets Information. Her kan du også låne et par høretelefoner.

Jorn for børn

Oplever du udstillingen sammen med børn, har vi skabt 11 videoer – én for hvert tema i udstillingen – specielt til børn. Her viser dukke-Jorn rundt i sit atelier og fortæller om sit liv og sin kunst.

Klik her for at se de 11 videoer på din telefon

Du kan også låne en iPod i museets Information, hvor du desuden kan låne høretelefoner.

Omvisninger, bordfodbold og meget mere

Hver søndag kl. 15 kan du komme med på omvisning i udstillingen. Omvisningen er gratis, når først entréen er betalt. Billetter kan hentes i Informationen fra kl. 14.30 samme dag. 

Du kan også prøve kræfter med triolektisk fodbold – den særlige version af det kendte og elskede fodboldspil, som Jorn opfandt – i bordfodboldformat. Han ville finde ud af, hvad det ville betyde, hvis man spillede med tre hold i stedet for to. Det triolektiske fodboldbord finder du i Gammel Festsal. 

Du kan også høre foredrag, komme tæt på Asger Jorn til SMK Friday, være kreativ i værkstedet og meget mere. 

Se de mange forskellige arrangementer med samfundsrevseren Asger Jorn i fokus

]]>
Wed, 26 Feb 2014 21:32:00 +0100
Skiftedag i Skulpturgaden http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/skiftedag-i-skulpturgaden-1/ To nye kunstværker rykker ind i Skulpturgaden i stedet for Danh Vo's frihedsgudinde. Hvil fødderne... De to nye værker i SMK's Skulpturgade har én ting til fælles: De skal både nydes og bruges. I den ene ende står en lille grå campingvogn, som siden 2004 har fungeret som møderum i Mændenes Hjem i København. I den anden ende du et dukketeater, hvor kunstneren bag inviterer på forestillinger hver søndag.

Fra Istedgade til Sølvgade

Da Mændenes Hjem i 2004 skulle nyindrettes, blev Kenneth A. Baltfelt og FOS inviteret med på projektet. Tanken var at skabe et mere ligebyrdigt miljø mellem brugere og personale. De to kunstneres løsning var at lave et møderum i en campingvogn. Campingvognen kunne danne fællesskaber på en langt mere jævnbyrdig måde end traditionelle kontorer.

"Projektet med campingvognen var et interessant territorium, hvor man skulle gå over en moralsk bro og ind i andre menneskers hverdag, som langt fra er lutter lagkage.", fortæller FOS.

Da campingvognen skulle flyttes for at gøre plads til et fixerum, købte SMK den. Besøgende er velkomne til at sætte sig ind i vognen og se en dokumentarfilm om projektet.

En dukke ved navn Simon Starling

Kunstneren Simon Starling har altid været fascineret af processer, hvor en genstand eller et materiale omdannes til en anden. Hans dukketeater i Skulpturgaden er en 1:1 kopi af Marionetteatret, der har til huse i en af de nyklassicistiske pavillioner i Kongens Have.

”Der er noget vidunderligt kompakt over bygningen. Den er en form for en model af et større teater, og på den måde bliver min model af dukketeatret en model af en model. Jeg var interesseret i at finde ud af, hvad der ville ske, når man flyttede en sådan model ind på et kunstmuseum,” fortæller Starling.

Frem til 20. april inviterer Simon Starling hver søndag kl. 15 på forestillinger i dukketeatret. I forestillingen Ekspeditionen følger man kunstneren selv som dukke i et forsøg på at nå New York i en kano. Rejsen byder på et zebrastribet dyr, en ond undervandsbåd og musik af komponisten Ole Højer Hansen. Forestillingerne er for voksne, men børn fra 3 år og op kan se med.

Læs om forestillingerne i dukketeatret

]]>
Astrid Wiik Mon, 24 Feb 2014 15:33:00 +0100