Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 06 Apr 2017 10:45:00 +0200 SMK ART Print: Tag kunsten med hjem http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-print-faa-kunsten-med-hjem/ Kunne det friste med et Hammershøi over sofaen? Nu kan du bestille flotte prints af SMK's... Bestil et kvalitetsprint af et af museets største kunstperler, få det indrammet og sendt direkte til døren. 

Vælg mellem nogle af SMK's mest populære kunstværker, som eksempelvis Vilhelm Hammershøis Stue i Strandgade med solskin på gulvet, Amedo Modiglianis Alice eller L.A. Rings berømte kunstværk I havedøren. Kunstnerens hustru. Priser fra 80 kr.

Læs mere og bestil dit print


Frigivne kunstværker

SMK Art Print er muliggjort, fordi mange af SMK’s originalværker er digitaliserede og mærket som Public Domain. De tilhører således offentligheden – og dermed dig. Det betyder, at du har ret til frit at downloade og bruge billederne af dem til alle formål, uden at spørge museet eller andre om tilladelse.

Mere end 25.000 billeder af kunstværker i Public Domain er frit tilgængelige via Søg i Samlingen. Med SMK Art Print har vi udvalgt 15 af vores største værker, som du kan få tilsendt printet og indrammet i en særlig god kvalitet. 

Læs mere om kunstværker i Public Domain

]]>
Webmaster Tue, 04 Apr 2017 12:30:00 +0200
Kom og øv dit danske på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kom-og-oev-dit-danske-paa-smk/ SMK åbner et nyt eksperimenterende mødested med kunst, kaffe og sprogmøder på tværs af kulturer.... Har du lyst til at øve dit danske? Eller hjælpe andre med at gøre det? Og har du lyst til at gøre det over en varm kop kaffe blandt 700 års kunst? Så er SMK KOM måske noget for dig.

Vi har startet SMK KOM, fordi vi kunne se, at der var et stort behov. Vi ved, at det at sætte ord på kunst kan noget særligt. Hurtigt handler folks samtaler om livserfaringer, identitet og følelser. Og det er motiverende, hvis du skal lære et nyt sprog og indgå i nye fællesskaber, fortæller kunstformidler Julie Johnsen.

Hver onsdag mellem kl. 16 og 19 kan man komme forbi SMK KOM på Statens Museum for Kunst for at snakke dansk, opleve kunst og møde nye mennesker. Det er gratis og åbent for alle – og den første komsammen er netop løbet af stablen.

Fra Eritrea, Rusland og Syrien – til Danmark

Omkring 30 mennesker med rødder i både Spanien, Rusland, Eritrea, Syrien og Nepal deltog i det første SMK KOM arrangement. Sammen brugte de hinanden og kunsten til at øve det svære danske sprog.

Som deltager er du med til at bestemme

SMK KOM er vokset ud af SMK's samarbejde med sprogskoler, SMK har arbejdet sammen med sprogskoler siden 2013.

Vi har efterhånden opbygget et stort netværk af mennesker, der ikke har dansk som modersmål. Nu lancerer vi et nyt format, hvor alt kan ske. Hvis du kommer til SMK KOM, er du selv med til at bestemme, hvad der skal ske, fortæller Julie Johnsen.

Praktisk information

Hvor
Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, København. Vi mødes i Skulpturgaden.

Hvornår
Hver onsdag i perioden 15. marts - 28. juni. Altid kl. 16-19. (Man er velkommen til at komme og gå efter behov).

Hvem kan være med
Sprogkursister og alle andre, der har lyst til at øve det danske sprog.

Hvad koster det?
Arrangementet er gratis, og der er gratis entré til museet, hvis du deltager i programmet. Tilmelding er ikke nødvendig.

Har du flere spørgsmål til arrangementet? Så kontakt Julie Johnsen via Julie.Johnsen@smk.dk.

]]>
Webmaster Fri, 31 Mar 2017 10:24:00 +0200
Videokunstner forbinder atter København og St. Croix http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-e2f9a40c85/ Kunstner Thomas Seest markerer 100-året for salget af De Vestindiske øer i et usædvanligt... Hvis du spadserer forbi Vestindisk Pakhus ved Københavns Havn kan du fra 31. marts opleve et usædvanligt glughul direkte til den travle havnekaj på St. Croix. Videokunstner Thomas Seest viser en optagelse fra et turistbureaus webkamera i Christiansted på St. Croix.

St. Croix er en af hovedøerne i de Amerikanske Jomfruøer (tidligere kendt som De Vestindiske Øer), som i 250 år var en dansk koloni.

Fra slaveskibe til turistbåde

Thomas Seest fortæller om sit værk:

Slaveskibene lå til derude, hvor man nu kan se yachts og tourbåde lægge til. Især danske og amerikanske turister er hyppige gæster idag. Jeg er interesseret i hvordan rejseselskaberne omtaler historien i brochurerne, og hvordan øerne bliver repræsenteret med billeder, som dem på webkamera videoen. Danskerne er stadig til stede.

Thomas Seest viser en 24 timers optagelse fra et webkamera i Christiansted på St. Croix på en skærm, der peger fra Vestindisk Pakhus ud mod havnekajen i København. På den måde forbinder han atter de to kajpladser.

I videoværket kan man se, hvordan der i dag lastes og losses turister i sightseeing tourbåde, hvor de slavegjorte før blev lastet og losset.

Den mørke historie bag Vestindisk Pakhus

Vestindisk Pakhus blev opført i 1780’erne til at rumme varer, produceret af slavegjorte afrikanere på De Vestindiske øer. I dag er Vestindisk Pakhus udstillingsrum for en af SMK's samlinger, Den Kongelige Afstøbningssamling.

Museumsinspektør Henrik Holm fortæller: 

Med videoværket vil vi gerne markere 100-året for salget af af De Vestindiske Øer – og forbindelsen mellem Vestindisk Pakhus og havnen på St. Croix, hvor Danmark engang handlede med slaver

Ufortalte Historier

Til maj dykker SMK ned i ufortalte historier fra kolonitiden i Vestindien. Sammen med Det Kongelige Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives stiller SMK skarpt på de ofte oversete historier om de sorte tjenestefolk og slaver, der arbejdede for danske familier på De Vestindiske Øer.

Udstillingsperiode: 18. maj 2017 – januar 2018

Praktisk information

Videoværket lanceres 31. marts – på Transfer Day,100-års dagen for salget af de Vestindiske Øer. Det kan opleves i et vindue i Vestindisk Pakhus, hver dag, hele døgnet, året ud.

Du finder Vestindisk Pakhus på Toldbodgade 40, København.

]]>
Webmaster Tue, 28 Mar 2017 10:26:00 +0200
ÆGsperimenter i påskeferien http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aegsperimenter-i-paaskeferien/ Det er påske. Det er forår. Det er familietid – og krea-tid! Vi markerer højtiden med... Børneomvisninger: På æggejagt i kunsten

Kunstnere eksperimenterer med forskellige materialer, og nogle maler deres kunstværker med æg. I påsken kan du hver dag tage med omviseren på jagt efter kunstværker malet med æg. Vi leder også efter harer, høns og andre dyr, der måske kan ende på påskebordet.

Anbefalet alder: 4-12 år.
Lørdag 8.– mandag 17. april kl. 13 og kl. 14 (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket). Varighed 30 min. Pris: Gratis med Dagsbillet

Læs mere

Børnenes Værksted: Vilde eksperimenter

Hvad har æg, karry, gulvtæpper og skumgummi til fælles? Jo det er altsammen materialer, du kan bruge til at lave et eksperimenterende påske-kunstværk!  Kom og mal påskekyllinger med æg eller vær med, når vi hælder karry eller kardemomme i malingen. Vi har også samlet en stor bunke sjove materialer, som bare venter på at blive forvandlet til vilde skulpturer. Hver dag har vi et nyt eksperiment på plakaten. 

Anbefalet alder: 3 år og op.
Lørdag 8. – mandag 17. april kl. 11.30 – 16.30 (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket) 
Pris: Dagsbillet + 30 kr. Gratis med Årskort MINI

Læs mere

Påskekylling i caféen


SMK's nye café, Depanneur, er åben hele påsken. De serverer blandt andet varm chokolade og en børnemenu med jordnøddeolie-friteret kylling og pomfritter til små sultne maver. Caféen har åbent hver dag i museets åbningstid.

Læs mere

Særåbent 2. påskedag

Husk, at vi i forbindelse med påsken har særåbent mandag 17. april. 

Se åbningstider

]]>
Webmaster Mon, 20 Mar 2017 11:05:00 +0100
Nyt Museumsråd for SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-museumsraad-for-smk/ Kulturministeren har nedsat et museumsråd for Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Kulturministeren nedsætter to nye museumsråd på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst, der skal styrke det daglige arbejde i museernes ledelser.

Læs pressemeddelelsen her (eksternt link)

]]>
Webmaster Tue, 14 Mar 2017 14:46:00 +0100
Vinterferie på SMK: Manga, mønstre og japansk mystik http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/vinterferien-paa-smk-manga-moenstre-og-japansk-mystik/ Glem alt om flyverdragter og kolde næser – i vinterferien inviterer vi ind i varmen og fylder... Ny udstilling: Japanomania

Hvad sker der, når Norden møder Japan? I vinterferien kan du opleve forårets store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918, der fortæller historien om japanismens indtog i den nordiske kunst.

19. januar 2017 – 23. april 2017
Pris: Dagsbillet

Læs mere om udstillingen Japanomania

Lav en dragefamilie og tegn en manga

I Børnenes Værksted er vi vilde med de smukke japanske mønstre og motiver. Vi inviterer børn og familier til at komme og lave deres egne farverige drage-familie, tegne smukke mangabilleder eller hvad med lyserøde kirsebærblomster i ægte japansk stil?

Vores huskunstnere hjælper til og guider gerne fantasien på gled.

Anbefalet alder: 3 år og op.
Lørdag 11. – søndag 19. februar kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 kr. + Dagsbillet

Læs mere om Børnenes Værksted

BørneomvisningerTag med på en eksotisk omvisning med japansk mystik og farverige pakistanske mønstre. 

Hver dag i vinterferien udforsker vi sammen udstillingen Japanomania og familieudstillingen Aisha Khalid: To verdener som én. Her ser vi på mønstre, tegneserier og motiver med træer, dyr, bølger og sne – alt sammen i børnehøjde.

Anbefalet alder: 4-12 år.
Lørdag 11. – søndag 19. februar
Kl. 13.00 - 13.45
Pris: Dagsbillet

Begrænset antal pladser. Billetter afhentes i Informationen 30 minutter før omvisningen begynder. Reservation ikke mulig. 

Læs mere børneomvisningerne

Sidste chance: To verdener som én


I vinterferien er det sidste chance for at se familieudstillingen To verdener som én. Her kan I dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids hypnotiserende mønstre, der får det til at flimre for øjnene.

Psst: Kig også forbi Scenen, hvor vi triller metervis af store ruller papir ud og tegner smukke mønstrede tæpper akkurat som i udstillingen (gratis med dagsbillet).

Udstillingsperiode: 7. oktober 2016 – 19. februar 2017
Pris: Dagsbillet

Læs mere om udstillingen To Verdener som én

Særåbent mandag 13. februar


Husk, at vi i forbindelse med vinterferien har særåbent mandag 13. februar. Caféen har ligeledes åbent hver dag i museets åbningstid.

Læs mere om museets åbningstider>>>HENT PRESSEFOTOS

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Digital kommunikationsmedarbejder
E: astrid.wiik_@_smk.dk
T: +45 2552 7278

]]>
Webmaster Wed, 01 Feb 2017 10:47:00 +0100
Ramt af en japansk bølge http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-168a4e91e6/ Ny udstilling skruer tiden tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor den japanske æstetik... Kom med tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor en begejstring for alt japansk bølger hen over den vestlige verden – en JAPANOMANIA. Mødet med japansk kunst hiver tæppet væk under den europæiske kunstscene. Også den nordiske kunst fyldes af eksotiske geishaer, fremmedartede naturskildringer og forfinet æstetik.

Fuji, kirsebærtræer og flora og fauna
Flere kunstnere begynder at iscenesætte sig selv, deres hjem og atelier med silkekimonoer, vifter, parasoller og papirlamper. Samtidig er motiver, som det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og ”den store bølge”, med til at forandre blikket på både kunst og natur i Europa. Kompositionerne bliver asymmetriske, og kunstnerne dyrker mikrokosmos og går helt tæt på fugle, fisk, insekter, grene og blomster.

Påvirkningen fra Japan var massiv, og det er først i dag, at vi til fulde forstår dens omfang. Med udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 skruer SMK tiden tilbage og fortæller historien om japanismens indtog gennem værker af blandt andre Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og Claude Monet.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Fri, 20 Jan 2017 13:35:00 +0100
Spot på den nyeste kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/spot-paa-den-nyeste-kunst/ Ny udstilling sætter spot på de temaer, som har optaget en række af de største kunstnere fra 1900... Ekspressionisme, surrealisme, politisk og eksperimenterende kunst: Kunstnerne i det 20. og 21. århundrede har haft vidt forskellige udgangspunkter. Alligevel var de grebet af nogle af de samme temaer.

I udstillingen SPOT PÅ – Dansk og International Kunst efter 1900 kan du udforske de temaer og æstetiske greb, som har optaget kunstnerne fra 1900 og frem til i dag. Det er temaer som eksempelvis ’Den politiske krop’, Geometri og konstruktion’ og ’U-virkeligheder’.

Du kan opleve værker af blandt andre Kirsten Justesen, Per Kirkeby, Wilhelm Freddie, Michael Kvium, Vilhelm Lundstrøm, Asger Jorn og Tal R.


Oplev SPOT PÅ – Dansk og International Kunst efter 1900 fra 17. januar – maj 2017

Highlights fra SMK’s faste udstilling

SPOT PÅ – Dansk og International Kunst efter 1900 viser udvalgte værker fra museets faste udstilling, Dansk og International Kunst efter 1900. Denne udstilling er midlertidigt lukket frem til maj, da vi installerer et nyt, miljøvenligt klimaanlæg.

Når installeringen af klimaanlægget skal ske i de faste udstillinger Europæisk Kunst 1300-1900 og Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900, kan du også opleve highlights herfra i to nye spot-udstillinger.

]]>
Astrid Wiik Mon, 16 Jan 2017 11:16:00 +0100
Udstillinger på SMK i 2017 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/udstillinger-paa-smk-i-2017/ I 2017 stiller SMK skarpt på blandt andet geishaer, kongelige portrætter og eksperimenterende...

Albert Edelfelt, Virginie, 1883.
Arla Cederberg Collection, Joensuu Art Museum, foto: Hyttinen, Kari

Japanomania i Norden 1875-1918

Udstillingsperiode: 19. januar – 23. april 2017

Det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og "den store bølge". I anden halvdel af 1800-tallet bølger en begejstring for alt japansk hen over den vestlige verden – en japanomania. Fra januar viser en stor udstilling på SMK, hvordan nordisk billedkunst forandrer sig, da Japan rammer Europa.

Påvirkningen fra Japan var især stor for kunstnere som Claude Monet, Edvard Munch, Van Gogh, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, Albert Edelfelt og L.A. Ring, der alle er med på udstillingen.

Læs mere om udstillingen


Michel Sittow, Portræt af Christian II (1481-1559), 1514/15

Magt og afmagt. Christian II's billedpolitik

Udstillingsperiode: 15. juni – 10. september 2017

Christian II (1481-1559) er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor brugte billedkunsten til at promovere sig selv og fremme sine politiske mål. SMK stiller skarpt på, hvordan kongen brugte maleri og grafik som kommunikationsredskaber i sine politiske strategier – både som konge, men også da han var drevet i landflygtighed.

I udstillingen vises værker af blandt andre Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michael Sittow og Lucas Cranach den Ældre.

 


X-rummet

Mark Leckey

Udstillingsperiode: 4. maj – 3. september 2017 i x-rummet

I sin kunstneriske praksis arbejder britiske Mark Leckey med alt fra collage, skulptur og installationer til lyd, video og performances. I udstillingen på SMK vises en række nye værker, der er produceret specielt til x-rummet – SMK’s eksperimenterende scene for samtidskunst.

Nairy Baghramian

Udstillingsperiode: November 2017 – marts 2018 i x-rummet

Den iranskfødte kunstner Nairy Baghramian, der skaber skulpturer og installationer i alt fra aluminium og glasfiber til stof, reb og gummi, producerer i efteråret en række nye værker specielt til x-rummet.

Læs mere om x-rummet


© Gillian Wearing, A Real Birmingham Family, 2014, Courtesy Ikon. Foto: Stuart Whipps

Gillian Wearing – En rigtig dansk familie

Udstillingsperiode: 12. oktober 2017 – 7. januar 2018

Hvad er en rigtig dansk familie? Det undersøger den britiske kunstner Gillian Wearing i et nyt projekt. Alle familier har været inviteret til at melde sig til projektet, men kun én familie bliver udvalgt som vinderfamilie, modelleret i fuld størrelse og støbt som en skulptur i bronze.

I efteråret viser SMK en udstilling, der dels dokumenterer hele processen med at finde frem til den ”rigtige” familie, og dels viser nogle af Wearings tidligere værker, der tager afsæt i og skilrer relationelle og identitetsmæssige forhold i både hendes egen og andres familier. 

Læs mere om projektet


Udsnit af Astrid Holm, Rose dækker bord, 1914.

Ufortalte historier

Udstillingsperiode: Maj 2017 – januar 2018

I anledning af 100-året for salget af Dansk Vestindien til USA dykker SMK ned i ufortalte historier fra kolonitiden i Vestindien. Sammen med Det Kongelige Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives stiller SMK skarpt på de ofte oversete historier om de sorte tjenestefolk og slaver, der arbejdede for danske familier på De Vestindiske Øer.

Med udgangspunkt i arkivmateriale fra Det Kongelige Bibliotek og værker fra SMK's samlinger, undersøger udstillingen, hvordan vores kulturelle hukommelse både former og forandrer vores levede forståelse.


Maibritt Saerens. Foto: Ulrik Jantzen.


Det sker også


9x9x9
• I foråret kan publikum opleve forestillingen 9x9x9, der blander litteratur, billedkunst og scenekunst og forvandler museet til én stor teaterscene.

>> Læs mere om 9x9x9


SMK Fridays
• SMK Fridays vender tilbage 10. februar, 31. marts, 5. maj og 2. juni 2017. Programmet ændrer sig fra gang til gang, men opskriften er altid en god blanding af kunst, musik, art talks, film, fredagsbar og gadekøkken.

Læs mere om SMK Fridays


Omvisninger
• Hver søndag kan både børn og voksne tage med på omvisninger i museets faste udstillinger, hvor vi stiller skarpt på aktuelle temaer.

Læs mere om børne- og voksenomvisninger


SMK²
• Særophængninger, performative omvisninger, personlige værktekster og audioguides. Under overskriften SMK² sætter vi sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder museets samlinger i spil på nye måder.

Læs mere om SMK²

]]>
Ayoe Torbensdóttir Mon, 19 Dec 2016 14:38:00 +0100
SMK HIGHLIGHTS – ny audioguide http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-highlights-samtaler-om-kunsten/ Lyt med, når SMK’s inspektører kommer rundt om de store, sjove og svære spørgsmål om kunsten. OBS: Audioguiden lanceres 22. december 2016

Hvorfor er himlen lyserød i Christen Købkes maleri af Sortedams-dosseringen? Hvad var Johan Thomas Lundbyes skjulte dagsorden, da han malede skrænterne ved Roskilde Fjord højere end i virkeligheden? Og hvordan smelter samtidskunstneren Danh Vos private historie sammen med verdenshistorien i hans fragmenterede Frihedsgudinde?

Audioguiden SMK HIGHLIGHTS er en ny samtalebaseret audioguide på SMK. Den  tager dig gennem museets faste udstillinger og stiller skarpt på et udvalg af SMK’s mesterværker.

Nyt perspektiv på museets mesterværker
Nadja Pass, kulturel iværksætter og medstifter af Samtalesalonerne, er i 50 lydspor, i samtale med museets inspektører om alle de store, sjove og svære spørgsmål i kunsten. Sammen går de tæt på malerierne, rundt om skulpturerne og fordyber sig i de historier og spørgsmål værkerne inspirerer til.

Hvert lydspor i audioguiden handler om et kunstværk. Du kan høre de enkelte lydspor helt uafhængigt af hinanden og dermed lave din egen skræddersyede rute gennem museets udstillingssale.

Lyt med, når Nadja Pass i selskab med museets inspektører zoomer ind på blandt andet kunstperler fra den danske guldalder, franske farveeksplosioner og den eksperimenterende samtidskunst.

Sådan lytter du med
Gå ind på highlights.smk.dk. Find samtalesporet om det værk, du ønsker at høre mere om. Sæt høretelefoner til, start samtalen og lyt med. Du kan bruge din telefon og egne høretelefoner eller låne høretelefoner og iPod i Informationen på SMK.


SMK HIGHLIGHTS er realiseret med støtte fra Kulturstyrelsen

Om SMK Highlights

SMK har inviteret Nadja Pass, kulturel iværksætter og medstifter af Samtalesalonerne, til at gå samtaleture med museets inspektører i de faste udstillinger. Det har resulteret i audioguiden SMK HIGHLIGHTS.

Om audioguiden fortæller Nadja Pass:

"Tanken er at gøre det nemmere for alle at tale om kunsten. For i spændingsfeltet mellem eksperterne og mig – der i grunden ved meget lidt om kunst – er der plads til, at alle andre kan gøre sig deres egne tanker om kunsten.”

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 15 Dec 2016 13:31:00 +0100