Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 23 Jun 2017 11:08:00 +0200 5 kunstfix til din ferie http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/5-kunstfix-til-din-ferie/ Bzzz. Kunsten summer hele sommeren på SMK. Hvad enten du er til tegneudfordringer, kreativ...
1. Sommereksperimenter i Børnenes Værksted
I sommerferien bliver der sprøjtet, bygget, foldet, hamret og klippeklistret i værkstederne på SMK. Kom og lav vilde kunsteksperimenter. Du kan eksempelvis bygge dit eget lille wunderkammer med alverdens ting fra nær og fjern, tegne et portræt eller kreere en kunstbog. Nyt tema hver uge. Uge 26 - 31 kl. 11.30 – 16.30. Entré: 30 kr per deltager + entré2. Børneomvisninger: Wunderkammere og rejseglade kunstnereAlle søndage i sommerferien kan du tage med på en børneomvisning fyldt med overraskelser. Vær med, når vi viser rundt i museets wunderkammere, finder museets hemmelighedsfulde portrætter og går i hælene på rejseglade kunstnere. 2., 9., 16., 23. & 30. juli kl. 13 - 13.45. Gratis, når entréen er betalt


3. Nyt tegnerumTo mænd i brydekamp, en diskoskaster og en kæmpe finger poserer i SMK’s nye tegnesal. Alle er velkomne til at komme og tegne løs i salen. Tegnesalen ligger smukt placeret ud til Østre anlæg med masser af lys og højt til loftet. Der er både tegneunderlag, papir og blyanter til rådighed.

Åbent tirsdag - søndag i museets åbningstid. Gratis, når entréen er betalt

4. Sommerens omvisningerKender du nogen, der gæster SMK fra udlandet? Så tag dem med på SMK, hvor vores omvisere hver søndag guider på engelsk til et udvalg af museets største kunstperler. Henover sommeren inviterer vi også på omvisninger i vores nye særudstilling: Magt og afmagt. Chr. II's billedpolitik. Gratis, når entréen er betalt.

5. Fire særudstillinger – fra Christian II til en monumental motorvejsbro

Sommeren over byder vi også på hele fire særudstillinger: I Nordic Highlights viser vi museets bedste nordiske kunstværker. I Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik kan man blive klogere på en af Danmarks mest fascinerende konger. I x-rummet tårner en monumental motorvejsbro, skabt af den anerkendte engelske samtidskunstner Mark Leckey.

Og endeligt udforsker vi i udstillingen Ufortalte Historier Danmarks fortid som kolonimagt gennem en lydcollage med forskere, billedaktivister og kunstnere.

]]>
Webmaster Fri, 23 Jun 2017 11:08:00 +0200
SMK på Roskilde: Vil du med til familiemiddag? http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-paa-roskilde-vil-du-med-til-familiemiddag/ Kig forbi Art Zone på Roskilde Festival. Oplev en pink confession box fyldt med traumer og deltag i... Den britiske samtidskunstner Gillian Wearing udstiller på SMK til efteråret. Men allerede nu kan du komme tæt på Wearings både ubehagelige og rørende fortællinger om familierelationer. Vi tager på Roskilde Festival med et kunstværk, en art talk, en familiemiddag med rollespil og en håndfuld kunstguider fra hele verden.

Gillian Wearing: Familiemiddag,  kunstværk og talk

Udsnit af: Gillian Wearing, Self Portrait at Three Years Old, 2004. © Gillian Wearing. Courtesy Maureen Paley, London; Tanya Bonakdar, New York og Regen Projects, Los Angeles

Familiemiddag
Hvordan ser din familie ud? Er den regnbue, kerne eller ingen af delene? I den midlertidigt sammenbragte familie kan du  og andre Roskildegæster indtage et lækkert middagsbord.  Der er tale om en leg, hvor 20 gæster kan spille rollen som familiemedlemmer. 

Læs mere og tilmeld dig her: bit.ly/2ryoTp1
29. juni kl. 14-15.

Kunstværk
Oplev også Gillian Wearings kunstværk 'Trauma' fra 2000. I en lyserød ”confession box” kan du se maskerede personer fortælle om deres personlige traumer.

Kan opleves 29. juni - 1. juli i Art Zone. Gratis for alle festivalgæster.

Talk
Hør SMK’s kurator Marianne Torp og KUNSTHAL AARHUS kunstfaglige direktør Jacob Fabricius tale om Gillian Wearing praksis. Talken bliver modereret af kunstkritiker Maria Bordoff.

Kan opleves 29. juni kl. 13-14 i Art Zone. Gratis for alle festivalgæster.

Kunstguider

Et korps af kunstguider står klar til at introducere dig for kunsten i Art Zone. Nogle guider er kunstformidlere, andre er sprogskolekursister, der er ved at lære dansk. Vi præsenterer værkerne og kunstnerne – og er parate til snak om kunst, politik, køn, magt og lighed.

En af kunstguiderne Nigel Austin fra Trinidad / Tobago fortæller:

”Jeg kommer fra en anden del af verden og med andre erfaringer, så jeg ser måske noget andet i kunstværkerne end en, der er født her. Jeg er en outsider, men det er konstruktivt.”

]]>
Webmaster Tue, 20 Jun 2017 14:49:00 +0200
Ny udstilling: Magt og afmagt http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-magt-og-afmagt/ SMK's nye udstilling stiller skarpt på en af Danmarks mest fascinerende konger: Christian II. I... Christian II (1481-1559) var kongen, der giftede sig ind i et af Europas mest magtfulde fyrstedynastier, lagde sig ud med adelen, mistede kronen og blev fordrevet fra landet. Og så var Christian II den første danske konge, der i stor stil brugte billeder i forsøget på at promovere sig selv og fremme sine politiske mål.

I udstillingen Magt og afmagt. Christian II kan du dykke ned i og udforske, hvordan Christian II brugte billeder som strategisk magtmiddel – både mens han endnu var konge og senere i sin landflygtighed, hvor han forgæves kæmpede for at generobre de tabte riger. 

Malerier og tryk af anerkendte kunstnere
Inspireret af sin habsburgske svigerfamilie, der var eksperter i at kommunikere gennem billeder, anvendte Christian II malerier og især grafiske tryk, kobberstik såvel som træsnit, til at få sit budskab ud. Og han benyttede sig af tidens mest berømte kunstnere til sin propaganda.

Med på udstillingen er malerier, tegninger, kobberstik og træsnit af bl.a. Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michiel Sittow og Lucas Cranach den Ældre.

Oplev udstillingen Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik indtil 10. september 2017

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 15 Jun 2017 23:35:00 +0200
Kom og sving blyanten i SMK’s tegnesal http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kom-og-sving-blyanten-i-smks-tegnesal/ 12 gipsskulpturer poserer for dig i en ny tegnesal med højt til loftet Nu åbner SMK dørene til en ny tegnesal, hvor 12 gipsskulpturer fra Den Kongelige Afstøbningssamling poserer for enhver tegneentusiast, der skulle ønske at portrættere dem. To mænd i brydekamp, en diskoskaster og en kæmpe finger er nogle af de motiver, der kan finde vej fra blyant til papir.

Tegnesalen ligger smukt placeret ud til Østre anlæg med masser af lys og højt til loftet. Der er både tegneunderlag, papir og blyanter til rådighed.

Praktisk information

Hvor
Du finder salen i sal 117 - ud til Østre anlæg, til venstre for caféen.

Hvornår
Der er åbent hver dag i museets åbningstid.

Koster det noget?
Tegnesalen er gratis at benytte, når entréen er betalt.

]]>
Webmaster Wed, 14 Jun 2017 11:41:00 +0200
Foredragsrække: Portrætter forfører og manipulerer http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/foredragsraekke-portraetter-forfoerer-og-manipulerer/ Parkmuseerne inviterer til udstillinger, foredrag og film om de evigt aktuelle portrætter Portrætter forfører og manipulerer. Det gør de på din Facebookside, og det gjorde de for 500 år siden. Parkmuseerne præsenterer nu et moderne blik på de ældgamle, men evigt-aktuelle portrætter. Oplev en kavalkade af historiske portrætter i kunst, film og naturvidenskab. Arrangementrækken Ansigt til ansigt – Alle tiders portrætter begynder 15. juni og varer året ud.

Foredrag og vin
Mød parkmuseernes eksperter over et glas vin. Tre foredragsaftener giver dig et indblik i portrættets historie.

Samtidig præsenterer museumskvarterets museer intet mindre end 5 udstillinger, 20 film og en lang række arrangementer om og med portrætter.

Hent hele programmet her

Om Parkmuseerne
Parkmuseerne ligger omkring Kongens Have i København. De består af de seks kulturattraktioner SMK – Statens Museum for Kunst, Rosenborg, Cinemateket, Statens Naturhistoriske Musem, Davids Samling og Den Hirschsprungske Samling.

Om Ansigt til Ansigt-kavalkaden

Hvad: 3 foredrag, 20 film, 5 udstillinger om portrætter og meget mere

Hvornår: Fra 15. juni og året ud

Læs mere om alle arrangementerne

]]>
Webmaster Sun, 11 Jun 2017 21:18:00 +0200
Hvordan tegner man en levende høne? http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/hvordan-tegner-man-en-levende-hoene/ Frugter, nøgenmodeller og høns er nogle af de motiver, som skal finde vej fra blyant til papir, når... Nu får du mulighed for at prøve at lære at tegne eller at blive endnu bedre til at få blyanten til at indfange det, du ser. SMK inviterer til en række tegneworkshops, hvor alle, der har lyst, kan komme i gang med at tegne frugter, nøgenmodeller, opstillinger af flere personer og høns.

Man kan både deltage som familie, alene, med en ven eller kæreste – kort sagt: alle er velkomne. Og man behøver ikke at kunne tegne i forvejen, for der bliver mulighed for gode råd og teknisk rådgivning undervejs fra en af SMK’s kunstnere.

Arrangementet foregår tre gange i løbet af udvalgte SMK Onsdage (klokken 17, 18 og 19). Du vælger selv hvilket et af forløbene, du vil deltage i. Det hele foregår på SMK’s scene, hvor man kan tegne ved borde, eller mens man slapper af i en sækkestol. Hvis du bliver sulten, ligger SMK’s Café lige ved siden af, og her kan man spise eller købe take away-mad med hjem.

Der er plads til ca. 25 pr. session. Tilmelding er ikke nødvendig. Fri entré med SMK Årskort og ellers almindelig entré til museet.

Datoer og temaer:

 • 7. juni: Tegneworkshop: Opstillinger med frugt og grøn
  At tegne og male opstillinger – et stilleben – med frugt og grønt er en klassisk disciplin inden for kunsten, som du finder mange eksempler på i SMKs samling. 7. juni kan du selv prøve kræfter med denne disciplin og finde din egen vinkel på en af de opstillinger, vi har arrangeret.
  17.00 – 17.45 + 18.00 – 18.45 + 19.00 – 19.45

 • September (dato følger): Tegneworkshop: Croquis med nøgenmodel
  17.00 – 17.45 + 18.00 – 18.45 + 19.00 – 19.45

 • Oktober (dato følger): Tegneworkshop: Opstilling ”skulpturgruppe - familiegruppe”
  17.00 – 17.45 + 18.00 – 18.45 + 19.00 – 19.45
 • November (dato følger snarest): Tegneworkshop: Levende høns på Scenen
  17.00 – 17.45 + 18.00 – 18.45 + 19.00 – 19.45
]]>
Webmaster Thu, 01 Jun 2017 12:40:00 +0200
Kunstnerisk smykkekonkurrence http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kunstnerisk-smykkekonkurrence/ Tænk, hvis du kunne have dine yndlingskunstnere med dig til både fest og hverdag? Hvis du kunne... Det lyder måske gådefuldt, men denne tanke er netop grundlaget for en ganske særlig smykkekonkurrence udarbejdet af SMK og det hollandsk/amerikanske 3D print community Shapeways.com.

Med udgangspunkt i SMK’s digitalt tilgængelige værker kan du indtil 16. juni 2017 dyste med andre kreative sjæle om at skabe smykkedesigns baseret på detaljer fra seks udvalgte malerier.

Sådan gør du:

 • Lad dig inspirere af ét eller flere af de seks udvalgte værker.
 • Skab et smykkedesign baseret på ét eller flere af de seks udvalgte værker.
 • Opret en Shapeways-shop (hvis ikke du allerede har én) og upload din model med tagget ’SMK’. Husk, at sætte din model som ’public’ på din Model Details Page.


Vinderens og de fire nærmeste konkurrenters 3D-printede smykker vil efterfølgende blive præsenteret i SMK’s forhal og solgt i SMK Shop samt på Shapeways.com.

Samarbejdet er en del af projektet SMK Open, der blandt andet ønsker at fostre kreativ genbrug af museets digitaliserede samlinger blandt nye brugergrupper.

]]>
Webmaster Thu, 25 May 2017 16:15:00 +0200
Billeder som våben – ny udstilling på vej http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/billeder-som-vaaben/ 15. juni åbner ny udstilling om en af Danmarks mest fascinerende konger. Bliv klogere på, hvordan... Christian II var kongen der giftede sig ind i et af Europas mest magtfulde fyrstedynastier, lagde sig ud med adelen, mistede kronen og blev fordrevet fra landet. Og så var Christian II den første danske konge, der i stor stil brugte billeder i forsøget på at promovere sig selv og fremme sine politiske mål.

Kongelig propaganda
I en ny udstilling viser SMK, hvordan Christian II brugte billeder som strategisk magtmiddel – både mens han endnu var konge og senere i sin landflygtighed.

Han brugte malerier og især grafiske tryk, kobberstik og træsnit til at få sit budskab ud. Og han benyttede sig af tidens mest berømte kunstnere til sin propaganda.

Oplev udstillingen Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik fra 15. juni - 10. september 2017

]]>
Webmaster Wed, 24 May 2017 10:04:00 +0200
Mark Leckey skaber gigantisk motorvejsbro til SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/mark-leckey-skaber-gigantisk-mortorvejsbro-til-smk/ En gigantisk motorvejsbro indhyllet i gult lys har indtaget museet! Oplev den britiske kunstner... Den britiske kunstner Mark Leckey (f. 1964) voksede op uden for Liverpool i England. I en ny udstilling inviterer han publikum med tilbage til et særligt sted fra sin barndom: ramperne under motorvejsbroen M53 i byen Ellesmere Port.

Til x-rummet har han ud fra hukommelsen genskabt broen og ramperne, hvor han og hans venner hang ud i starten af 1970’erne.

Eksorcisme i x-rummet
”Mange af mine værker udspringer af ting og oplevelser fra min barndom og ungdom, som hjemsøger mig. Og motorvejsbroen er en af de ting fra mit liv, der har sat sig fast i min hukommelse. Det er derfor, jeg har genskabt den. Det er som om, at den her slags minder kommer til at fylde for meget. De bliver for overvældende”, siger Mark Leckey.

Ifølge den britiske kunstner er alle hans kunstværker en form for eksorcisme. Trangen til at skabe et værk opstår i ham, når noget bliver for giftigt og må udslettes.

Udover den gigantiske bro, omfatter installationen også et helt nyt lydværk designet til x-rummet. Lydværket er en mellemting mellem et foredrag, et radioprogram, en autobiografisk fortælling og et DJ-set.


Mark Leckey i Containers and Their Drivers på MoMA PS1 i New York, udstillet 23. okt. 2016 - 5. marts, 2017. Foto: Derek Schultz.

Om Mark Leckey

Mark Leckey har siden slutningen af 1990'erne haft kultstatus på den internationale samtidskunstscene. Hans kunstværker og performances har også været udstillet på blandt andet Serpentine Gallery i London, Wiels i Bruxelles og MoMA PS1 i New York.

I 2008 modtog Leckey den præsigefulde Turner Prize for sit værk Industrial Light and Magic. Leckeys kunstneriske praksis spænder bredt fra installationer, prints og skulpturer til video, performance og lydværker.

Udstillingen med titlen He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts kan opleves fra 4. maj – 3. september 2017.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Mon, 01 May 2017 17:21:00 +0200
Ufortalte historier http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ufortalte-historier-1/ Ny spot-udstilling dykker ned i et dystert stykke Danmarkshistorie: Vores koloniale fortid. Oplev... Ny spot-udstilling dykker ned i et dystert stykke Danmarkshistorie: Vores koloniale fortid.

Oplev en ny lydcollage, hvor forskere, billedaktivister og kunstnere diskuterer udstillede kunstværker fra vores koloniale fortid. Og dyk ned i ufortalte historier i værker af blandt andre C.W. Eckersberg, Astrid Holm, Nicolai Abildgaard og Jens Juel. 

100-året for salget af Dansk Vestindien til USA i 1917 er anledning for SMK til, i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Living Archives, at se på museets værker med andre øjne.

Ny lydcollage om ufortalte historier i kunsten


C.W. Eckersberg. En dansk korvet, som ligger bi for at tale med en dansk orlogsbrig. Scenen er tænkt at foregå i Vestindien, 1827

I spot-udstillingen kan du opleve kunstværker fra SMK’s samlinger, der afbilder mennesker af afrikansk afstamning eller kan knyttes til Danmarks fortid som kolonimagt.

Kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives har til udstillingen skabt en helt ny lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på de udstillede værker.

Udstillingen Ufortalte historier kan ses fra 6. maj – 30. december 2017

Ufortalte historier er skabt i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives. Udstillingen er støttet af Nordea-fonden og er del af Historier om Danmark.

]]>
Webmaster Sun, 30 Apr 2017 17:22:00 +0200