Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 27 Feb 2015 16:48:00 +0100 Ny udstilling: Magt og ære http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-magt-og-aere/ Hvad er det, der er 500 år gammelt, skrøbeligt og voldsomt stort? Ny udstilling stiller skarpt på... Udstillingen åbner 5. marts.


Det imponerer både med sin størrelse og form. Og de mange symboler, smukke ornamenter, historiske slag og mærkelige fabeldyr pirrer din nysgerrighed. For hvad mon meningen har været med det store propagandaværk Kejser Maximilian 1.s Æresport?

Propaganda og selviscenesættelse

Albrecht Dürer udførte i 1515 en Æresport på bestilling af den tysk-romerske kejser Maximilian. Kunstværket skulle promovere kejseren og understrege hans ret til tronen.  Maximillian trykkede en række eksemplarer, som han sendte til allierede rundt omkring i Europa. For på den måde at vise sin magt til så mange som muligt.

Grimme granatæbler

Værket myldrer med utallige figurer, dyr, historiske scener og symboler, der hylder kejseren. Og så er værket fyldt med granatæbler. Kejseren valgte granatæblet som symbol, fordi det ligesom ham selv ikke var særligt kønt udenpå, men smukt og fyldt med velformede kerner indeni.

Men flere af motiverne i Æresporten kender vi faktisk i dag ikke betydningen af. Hvad er for eksempel meningen med sneglen, marekatten og de mystiske delfinvæsener?

Du kan selv gætte med og gå på opdagelse i værkets mange detaljer fra 5. marts. 

Læs mere om udstillingen


Sådan så det ud, da vi monterede det 3x3,5 meter høje kunstværk


Udstillingen er støttet af

]]>
Webmaster Fri, 27 Feb 2015 16:48:00 +0100
Nye omvisninger: Ulækker kunst, besættelser og kvindekunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/foraarets-omvisninger-paa-smk/ Grim og ulækker kunst, besættelser og kvindekunst: Tag med SMK’s omvisere på gratis temaomvisninger... Hver søndag kl. 14 er vores omvisere til at guide dig til kunstperlerne i museets store samling af malerier, skulpturer og installationer.  Hver uge med et nyt sæt briller på.

Ulækker kunst, besættelser og kvindekunst

Tag for eksempel med, når vi sammen går helt tæt på den ækle og grimme kunst i omvisningen ”Føj – det grimmes æstetik”. En ulækker omvisning, hvor man alligevel ikke kan lade være med at kigge. 

I april jagter vi besættelser i kunsten i omvisningen Besat! Omviseren har fundet en bunke besatte kunstnere, der har været opslugte af farver, mænd, kvinder – og selvfølgelig af kunst!

Senere på foråret sætter vi spot på 100-året for kvindernes valgret – vær med, når vi i demokratiets ånd hylder kvinder og rettigheder i kunsten i omvisningen Brug din stemme, kvinde!.

Se alle forårets omvisninger

Husk, at vi også har omvisninger i børnehøjde hver søndag kl. 13.

]]>
Webmaster Mon, 23 Feb 2015 10:53:00 +0100
SMK Fridays. The Baroque Edition http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-fridays-the-baroque-edition/ SMK går barok, når vi 13. februar inviterer indenfor til årets første SMK Fridays. Vær med, når... Moderne kunst tilsat klassisk lyd
Mellem den allernyeste kunst præsenterer SMK Fridays og Frost Festival to barokke koncertinstallationer af klangkollektivet We like We, som netop nu er pladeaktuelle med deres nye anmelderroste album a new Age of Sensibility.

100 blokfløjter og en støvsuger
Bliv klogere på et af barokkens instrumenter par excellence – blokfløjten – når kunstner Ragnhild May opfører en performance mellem barokke mesterværker fra Kongens Kunstkammer. Iført en dragt med 100 blokfløjter og med hjælp fra en støvsuger vil May få fløjterne til at drukne salen i bølgende resonansmønstre.

Hvad er barok?
Få styr på barokken med hjælp fra SMK's direktør Mikkel Bogh, som er ekspert i barokkens kunst. Ud fra ét af værkerne i SMK's samling vil han give sit bud på, hvordan man kan forstå barokkens særlige overdådige og dødsfikserede billedverden. Du kan også tage med på crash-kurser i barokkens symboler, hvor vi løfter sløret for maleriernes skjulte betydninger.

I Skulpturgaden kan du slippe din indre kunstner løs og lave dit eget, moderne #STILLEBEN.

Musikalsk omvisning
Tag på sansevandring rundt i udstillingen Europæisk Kunst 1300-1800 sammen med kunstner og kunstformidler Annette Skov og syv klassiske musikere fra Concerto Copenhagen. Gå med og oplev maleriernes motiver få nye dybder, når billedkunst, lyrik og barokmusik smelter sammen.

Streetfood, bar, art talks og Jomi Massage 
Musiker og performancekunstner Jomi Massage runder barok-aftenen af med et dj-sæt i Skulpturgaden. Som sædvanlig er der art talks i SMK’s samlinger, drinks, street food og mulighed for at se SMK's faste udstillinger efter lukketid.

SMK Fridays støttes af Bikubenfonden

]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 21 Jan 2015 11:36:00 +0100
Vinterferie på SMK: Paphuler og tøndeslagning http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/vinterferie-paa-smk-paphuler-og-toendeslagning-1/ Uge 7 på SMK bliver en vinterhyggelig affære med hjemlig kunst, paphuler og koncertomvisninger. Vær... Vinterferie for børn og familier

I vinterferien kan du føle dig dejligt hjemme på SMK! Gå på opdagelse i den hjemlige kunst i vores børneudstilling Og hvor har du så hjemme? og fold dig ud som chefarkitekt i Børnenes Værksted og byg dit eget skulpturhus af ler, gips og pap. Har du mod på et større byggeprojekt kan du kaste dig over de hundredvis af papkasser, der fylder SMK’s scene. Du bestemmer selv, om det skal blive til en hyggelig paphule eller et tårnhøjt højhus.

Se alle aktiviteter i vinteferien

Fastelavn på SMK

Et værksted med udklædningshatte, en fastelavnsomvisning og et sæt svingende tønder med slik: SMK er godt forberedt til årets fastelavnsfest– og du er inviteret med!

Kom og lav din egen superheltemaske eller prinsessediadem og giv den dit bedste skud, når vi slår katten af tønden.  Bagefter kan du tage med på en børneomvisning om faste og fastelavn i kunsten. Brug for en pause fra festlighederne? Så tag i Caféen og snup en kop chokolade og en lun fastelavnsbolle.

Læs mere om fastelavn på SMK søndag 15. februar kl.10-15

'Fifty Shades of Grey' og koncertomvisninger

For de voksne byder vinterferien også på 'Fifty Shades of Grey' omvisninger om gråtoner i kunsten og koncertomvisninger med Concerto Copenhagen. Det bliver stemningsfuldt, når syv klassiskere kunstnere fra Concerto Copenhagen udforsker barokkunstens forskellige temperamenter i ord og musik.

'Fifty shades of grey' omvisninger 8. & 15. februar kl. 14

Koncertomvisninger med Concerto Copenhagen 14. februar kl. 12 og 14 & 15. februar kl. 13.30 og 15.30.

Fastelavn på SMK er sponsoreret af:

]]>
Webmaster Fri, 16 Jan 2015 12:49:00 +0100
App giver dig din daglige dosis kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/faa-din-daglige-dosis-kunst/ Hvorfor skar van Gogh sit øre af? Hvad lavede Constantin Hansens selskab af danske kunstnere i Rom?... Få tilsendt mesterværker og små finurlige historier om kunsten hver dag på din smartphone eller tablet. DailyArt Daily Dose of Art er en gratis app, der hver dag klokken 16:45 publicerer et nyt, klassisk mesterværk og stiller skarpt på de historier, der gemmer sig i værket. Hver dag løftes sløret for enten en historie om kunstneren, værket eller dets samtid.

Du kan hente app'en i Google Play eller i App Store. App'en er på engelsk.

Oplev SMK's værker blandt mesterværker fra hele verden

Som noget helt nyt er et udvalg af SMK's værker også at finde i DailyArt Daily Dose of Art app'en. Museet har netop indgået et samarbejde med Moiseum, der står bag app'en, og nu er 160 værker fra SMK's samlinger med i den samlede kunstgavepulje i DailyArt Daily Dose of Art, som byder på mesterværker fra hele verden.

Se og download værkerne fra SMK

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 16 Jan 2015 11:40:00 +0100
Nyt Elmgreen og Dragset-værk på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-elmgreen-og-dragset-vaerk-paa-smk/ Elmgreen og Dragsets installation Powerless Structures (8 Doors) bliver nu en fast del af SMK's... To døre er forbundet af en sikkerhedskæde, en er klemt ind i et hjørne, mens en anden har håndtag og hængsler i begge sider.

De otte dysfunktionelle døre er en del af Elmgreen og Dragsets værkserie Powerless Structures, og ligesom de andre værker i serien er de modeller på en umiddelbart genkendelig virkelighed, som er blevet fordrejet og manipuleret, så den oprindelige funktion og betydning ændres eller helt forsvinder.

Stå foran låste døre
Du kan allerede nu komme helt tæt på det store værk i udstillingen BIOGRAPHY. Men skynd dig søndag den 4. januar 2015 er sidste chance for at udforske Elmgreen og Dragsets poetiske, foruroligende og forunderlige univers.

Læs om udstillingen
, hvor den dansk-norske kunstnerduo overrasker, chokerer og vender verden på hovedet. 

Aktuelle og vedkommende
"Det er et hovedværk, ikke kun i Elmgreen og Dragsets produktion, men i dansk og international samtidskunst i det hele taget. Elmgreen og Dragset beskæftiger sig i deres værker med aktuelle og vedkommende emner, som de tager under behandling med en humor og en tænksomhed, der inviterer til reflektion over ofte komplekse eksistentielle spørgsmål", siger direktør Mikkel Bogh om museets nyerhvervelse. 

Elmgreen og Dragset i SMK's samling
Installationen Powerless Structures (8 Doors) er det tredje værk af Elmgreen og Dragset i museets samling, som allerede tæller installationen Please keep quiet! fra 2003 og fotoserien End of Natural Behaviour fra 1996.


Tak til
Installationen er erhvervet med hjælp fra Ny Carlsbergfondet og Hermod Lannungs Museumsfond.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 19 Dec 2014 15:09:00 +0100
Franciska Clausen-værker på visit http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/francika-clausen-vaerker-paa-visit/ Danske Franciska Clausen satte sit stærke præg på den internationale avantgarde. Tre af hendes... Netop nu kan du komme helt tæt på tre hovedværker af Franciska Clausen på SMK takket være et udlån fra Kunstmuseet Brundlund Slot.

De tre værker, Stigen, Baren og Cirkler og Vertialer, som du  kan opleve på SMK, viser Franciska Clausens mangfoldighed og forskellige perioder i hendes kunstneriske virke.

Stigen

23 år gammel rejste Franciska Clausen i 1922 til Berlin. Her blev hun introduceret for det internationale avantgarde-miljø og begyndte at arbejde med det abstrakte billedsprog.

I Berlin skabte hun blandt andet værket Stigen (billedet øverst) der skildrer et hjørne i den ungarnske konstruktivist László Molohy-Nagys atelier. Rummet er anonymt – renset for overflødige detaljer: En blå stige. En gul væg. Store glasruder i stålrammer. Billedet er omhyggeligt opbygget som et system af farver, linjer og flader.

Baren

Clausen udviklede sit billedsprog yderligere i Paris (1924-31), hvor hun opsøgte opsøgte Franciska Clausen den franske maler Fernand Léger, som hun både studerede hos og blev assistent for. I sine pariserår arbejdede hun især i grænselandet mellem det figurative og det abstrakte billedsprog.

Det ses eksempelvis i værket Baren en arkitektonisk gengivelse af velkendte elementer fra bardisken i en café. Franciska Clausen skildrer det simple hverdagsmotiv gennem et rytmisk system af prikker, streger og flader, der også fortæller historien om det energiske, moderne storbyliv.


Franciska Clausen, Baren (udsnit), 1927.

Cirkler og vertikaler

I årene 1929-1930 udforskede Franciska Clausen maleriet i et helt abstrakt og stramt komponeret univers, og hun blev en del af avantgarde-kunstnergruppen Cerle et Carré (Cirkel og Firkant).

I værket Cirkler og vertikaler er hun særligt optaget af cirklens evne til at skabe dynamik i et billede. Hun eksperimenterer  med cirklernes varierende størrelser, farver og placeringer i forhold til  hinanden og skaber en illusion af bevægelse i billedet.Franciska Clausen, Cirkler og vertikaler, 1930

Oplev værkerne med egne øjne

Netop nu kan du udforske Franciska Clausens alsidighed i udstillingen Dansk og International Kunst efter 1900 i salen 1920-40, hvor de tre værker hænger sammen med et af museets egne værker af Clausen, Skruen fra 1926-1928.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 16 Dec 2014 13:47:00 +0100
Frida digitaliserer 20.000 tegninger, akvareller og litografier http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/frida-digitaliserer-20000-tegninger-akvareller-og-litografier/ Dybt i SMK's kælder arbejder en fotograf flittigt på at tilgængeliggøre 20.000 kunstværker på... To skarpe lyskegler fra en lampe på hver side af bordet er det eneste, der afholder rummet fra at være bælgmørkt.

Det er her i hjørnet af dette afsides rum i kælderen på SMK, at Frida Gregersen i nu et halvt år har fotograferet værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling – SMK's samling af tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir. Hver måned tager 5-600 værker, eller blade som de kaldes, plads i lyset foran fotografen.

Et yndlingsværk om måneden

”Jeg har et dogme, som jeg bruger, når jeg arbejder her: Hver måned finder jeg mindst ét værk, som inspirerer mig særligt meget, og som jeg udpeger til at være månedens yndlingsværk. Det kan være mange forskellige ting, der inspirerer. Det kan for eksempel være detaljegraden eller duften,” siger Frida.

Et af hendes favoritværker er La Mere Brigade et la petite Javotte af Georg Christian Schule.

”Jeg bliver ramt af et meget ærligt og uforfinet udtryk. Jeg mærker levet liv og erfaring, der gives videre – det er jeg vild med! Og jeg er meget taknemmelig for at være med til at gøre vores kulturarv tilgængelig,” forklarer Frida.

Billedet kan allerede nu findes på smk.dk. Værkerne bliver nemlig lagt op løbende, så de er tilgængelige for alle, kort tid efter de har været under linsen i kælderrummet.

Et års arbejde endnu

Frida fortsætter med at fotografere værker i yderligere et år. Hendes arbejde er en del af projektet med at digitalisere den danske grafik fra Den Kongelige Kobberstiksamling, et projektet der er støttet af Kulturministeriets pulje af de såkaldte UMTS-midler.

Den danske grafik tæller omkring 20.000 værker og udgør knap en tiendedel af den samlede Kobberstiksamling.

Læs mere om Den Kongelige Kobberstiksamling

]]>
Webmaster Mon, 15 Dec 2014 12:55:00 +0100
Købkes falmede sommerdag http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/koebkes-falmede-sommerdag/ Christen Købkes kendte værk af udsigten fra Dosseringen ved Sortedam er ikke et maleri af en... Det er længe blevet opfattet som en smuk solnedgang, hvor aftensolens rødlige skær skabte den violette overflade på Sortedams vand. Men Christen Købkes klassiske maleri Udsigt fra Dosseringen ved Sortedam mod Nørrebro er faktisk en skildring af en solrig sommerdag, hvis farver har ændret sig, siden det blev malet i 1838.

”Vi havde lagt mærke til, at farven ude i kanterne ved rammen er anderledes end farverne på resten af maleriet. Og farveforskellen var endnu tydeligere, da billedet kom helt ud af rammen,” forklarer Troels Filtenborg, som er 1. malerikonservator ved SMK.

Sammen med kollegerne Anna Vila og Jørgen Wadum har han foretaget en række naturvidenskabelige analyser af værket i Center for Art Technological Studies and Conservation (CATS). De kunne fastslå, at Købkes værk har ændret udseende med tiden.

Kemisk reaktion i 'preussisk blå' ændrer farverne

Farverne har ændret sig på grund af en kemisk reaktion i det blå farvepigment –  kaldet preussisk blå. Farveændringerne er også blevet forstærket af det lys, som maleriet har været udsat for gennem 176 år.

Himlen er blevet mere bleg og lys, end den var engang. Og den oprindelige blågrå sø, der er malet med en blanding af røde, blå og hvide pigmenter, har fået et stærkere rødt og violet præg. Værkets ramme har dog beskyttet farverne helt ude ved kanten – og det var den farveforskel, der gjorde konservatorerne nysgerrige.

Ændrer historien om maleriet

Kasper Monrad, seniorforsker på SMK, fortæller, at opdagelsen fuldstændigt ændrer historien om maleriet. Indtil nu har man troet, at motivet var en romantisk solnedgangsscene. I midten af 1830´erne malede Købke mange romantiske billeder – og man har regnet dette værk som en del af denne bølge.  Men med den nye viden om at motivet forestiller en højlys sommerdag, skal værket opfattes som meget mindre romantisk.

1000 år kunsthistorie på DR K

Tirsdag 9. december kl. 20 kan du få den fulde historie om værket, når DR K sender 1000 års kunsthistorie med spot på Gulalderen. Se også med 16., 23. og 30. december, hvor DR K også går på opdagelse i SMK's kunstskatte.

Læs mere om Christen Købke

Læs mere om opdagelserne i værket i artiklen ‘As time passed by came sunset. Christen Købke’s 'View of Lake Sortedam', its genesis and colour changes’.

]]>
Webmaster Fri, 05 Dec 2014 08:00:00 +0100
Med DR K på rejse igennem SMK's kunstskatte http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/med-dr-k-paa-rejse-igennem-smks-kunstskatte/ DR K tager dig med på ekspedition ind i den danske kunstskat på SMK i programrækken 1000 års... Hvad har så forskellige kunstnere som C.W Eckersberg, Anna Ancher, Asger Jorn og Bjørn Nørgaard til fælles? De er alle kunstnere bag nogle af Danmarks – og SMK's vigtigste kunstværker.

I en ny programrække tager tv-vært og kunsthistoriker Peter Kær dig på en rejse rundt i kunsthistorien med fokus på guldalderen, realismen, symbolismen, modernismen og samtidskunsten. I selskab med Peter Kær og SMK's eksperter møder du tre betydningsfulde værker fra hver periode – og bliver klogere på, hvorfor netop de værker er en del af vores fælles kulturarv.

I serien besøger Peter Kær også konservatorerne på SMK. Konservatorerne undersøger værkerne og viser, hvordan skalpeller, uv-scanninger og røntgenteknik kan give os ny viden om kunsten.

Du kan se programmerne 1000 års Kunsthistorie 28., 29. og 30 december kl.18.55 på DR K eller på DR K's hjemmeside.

Læs om de enkelte programmer

Læs om SMK's samling af 700 års kunst

]]>
Webmaster Thu, 04 Dec 2014 13:55:00 +0100