Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 03 May 2016 09:42:00 +0200 Udforsk ny labyrintisk særophængning http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/udforsk-ny-labyrintisk-udstilling/ Far vild i en enorm labyrintisk installation i særophængningen Udenfor Curriculum. Billedkunstner... Far vild i en enorm labyrintisk installation i særophængningen Udenfor Curriculum. Billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen har hentet en række værker frem fra museets magasiner, som du kan opleve på SMK frem til efterårsferien 2016. 

Henrik Plenge Jakobsen


Særophængningen  Udenfor Curriculum er kurateret af den danske billedkunster Henrik Plenge Jakobsen.

Plenge Jakobsen har udstillet i både ind- og udland, hvor han med sin samfundskritiske kunst har vakt opsigt med provokerende perspektiver på offentlige rum og institutioner.

Særophængningen Udenfor Curriculum blev skabt specielt til SMK Fridays – TOTAL INSTITUTION 29. april, hvor Henrik Plenge Jakobsen havde taget kontrollen over museet og sammensat aftenen lige efter sit eget hoved.

Billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen har hentet sjældent sete værker frem fra museets magasiner og skabt særophængningen Udenfor Curriculum. De udvalgte værker kan opleves i en af SMK's udstillingshaller, omgivet af den efterladte scenografi fra den forrige udstilling.

Midt i udstillingshallen står den store labyrintiske installation An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia, som er skabt af Mike Kelley og Paul McCarthy i 1997. Værket har ikke været udstillet siden 1998, men nu kan det igen opleves på SMK – helt frem til efterårsferien 2016.

Foruden det enorme labyrintiske værk kan du opleve andre værker skabt af de to radikale kunstnere samt to værker af Francis Picabia.


Erotik og psykedeliske science fiction-landskaber
Værket An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia er bygget op som en konstruktion af enorme lærreder – billboard-store gentagelser af den amerikanske illustrator Richard Powers’ psykedeliske science fiction-landskaber.

Labyrintens to indre rum viser gigantiske kopier af den franske avantgarde-kunstner Francis Picabias billeder. I det ene rum står du omgivet af halvnøgne kvindefigurer, malet efter erotiske pin-up-billeder fra 1940’erne og '50’erne. I labyrintens andet indre rum er du omgivet af kopier af nogle af Picabias modernistiske malerier, der i de store formater også bliver mærkeligt kitschet. 

SMK²
SMK Fridays – TOTAL INSTITUTION og Udenfor Curriculum er en del af SMK’s arrangementsrække SMK², hvor museet over de kommende år inviterer kunstnere, forfattere, studerende og mange andre typer af samarbejdspartnere til at forstyrre museets dagligdag ved at gribe ind i landets største kunstsamling – på deres egen måde. Henrik Plenge Jakobsen er den første kunstner i rækken til at ruske op i museet.


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 03 May 2016 09:42:00 +0200
Udforsk Europas fælles kunstsamling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-54fe48b4d0/ SMK har sammen med kulturinstitutioner fra 28 europæiske lande skabt en unik digital kunstsamling,... SMK har sammen med kulturinstitutioner fra 28 europæiske lande skabt en unik digital kunstsamling, Europeana280, på den digitale kulturplatform Europeana. Nu kan du dykke ned i kunstsamlingen, der udfolder Europas kunsthistorie.

Fra franske Paul Gauguin til dansk-polske Elisabeth Jerichau Baumann. I den nye digitale kunstsamling Europeana280 på kulturplatformen Europeana kan du udforske flere end 300 ikoniske mesterværker og sjældent sete kunstperler. Kom helt tæt på tegninger, malerier, fotografier, plakater, illustrationer og skulpturer, som tilsammen fortæller historien om vores fælles europæiske kulturarv.

Dansk kunst i europæiske omgivelser
Den digitale kunstsamling Europeana280 er blevet til gennem et samarbejde mellem Europeana og 158 andre kulturinstitutioner fra 28 europæiske lande – heriblandt Danmark. 14 danske museer har bidraget med 22 værker, der viser bredden og dybden af dansk kunst i et europæisk lys. Hvert land har bidraget med mindst ti nationale værker hver for at skabe en fælles europæisk kunstsamling.

Oplev blandt andet SMK’s mesterværker af Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher og Elisabeth Jerichau Baumann omgivet af betydningsfulde værker fra hele Europa.   

Gå på opdagelse i Europeana 280 og udforsk diversiteten i europæisk kunst.


annaANCHER.jpg (1000×647)
Anna Ancher, Kunstnerens mor Ane Hedvig Brøndum i den blå stue, 1909. Public Domain

Europeana


Europeana er en digital kulturplatform, der arbejder på at samle og give fri adgang til digitaliserede værker fra biblioteker, arkiver og museer rundt om i Europa. Via Europeana har du adgang til mere end 50 millioner digitaliserede værker – blandt andet malerier, bøger, fotografier og 3D-objekter.

Gennem Europeana kan du udforske vores fælles kulturarv. Du kan også bruge de digitaliserede værker – både i undervisning og forskning og til at udfolde din egen kreativitet.

Det danske bidrag

14 danske museer fra Skagen til Bornholm har bidraget til Europeana280: Skagens Museum, VejleMuseerne – Kunstmuseet, Ribe Kunstmuseum, Trapholt, Brandts, Fåborg Museum, Sorø Kunstmuseum, Rudolph Tegners Museum, Nivågaardsamlingen, Den Hirschsprungske Samling, Thorvaldsens Museum, Nationalmuseet og SMK.

Se alle 22 danske værker. Alle danske værker er forsynede med en åben licens, der tillader fri download og genbrug – fx til undervisning, publikationer, design m.m.

Mesterværker side om side
Kunstsamlingen Europeana280 giver dig mulighed for at udforske mesterværker fra hele Europa side om side, og det er netop det særlige ved digitale kunstsamlinger ifølge SMK’s direktør Mikkel Bogh:

Digitale kunstsamlinger tilbyder en unik mulighed for at opleve kunstværker side om side, selvom de fysisk set befinder sig på museer i forskellige lande. Europeana Art History Channel bidrager til at realisere denne vision ved at give alle online adgang til Europas kulturarv, uanset hvor de bor eller hvor langt de kan rejse.

Jeg er meget glad for, at en perlerække af danske museer er med til at give et indblik i nogle af de mangfoldige facetter i dansk kunst. Det udvider og beriger oplevelsen af de større europæiske kunststrømninger, at man frit kan udforske dem på tværs af geografiske og tidslige skel.


Du kan gå på opdagelse i og bruge samlingen Europeana280 online via Europeana Collections, gennem app’ene DailyArt og ArtStack, i Europeanas nye farvelægningsapp CREATE og på Twitter, Facebook og Pinterest ved hjælp af #Europeana280.


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 26 Apr 2016 10:21:00 +0200
Sidste chance for at se forårets store særudstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/sidste-chance-for-at-se-foraarets-store-saerudstilling/ Har du udforsket intimiteten i de hjemlige stuer, stået tæt på Chardins sæbeboble og set, hvordan... Politiken: Fem hjerter
Jyllands-Posten: Fem stjerner
Berlingske: Fem stjerner
Kristelig Dagblad: Fem stjerner

I udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten inviterer museets direktør, Mikkel Bogh, på en forunderlig rejse ind i kunstens intime og private verden. Gennem håndplukkede værker fra samlinger rundt om i verden undersøger han, hvordan følelser og stemninger ser ud, når de fastfryses i tegninger, malerier og skulpturer.

Intimitet i forandring
I 1700-tallet sker der noget. Kunstnere, som tidligere har malet historiske, mytologiske scener, begynder at interessere sig for den private og intime verden. I udstillingen kan du opleve, hvordan intimiteter er skildret i kunsten, og hvordan fremstillinger af det intime har forandret sig fra 1730 til 1930. For intimitet, følelsen af at være forbundet med mennesker, steder, rum eller ting, er og har altid været i forandring – også i kunsten.

Chardin, Hammershøi og Morisot
I udstillingen kan du komme helt tæt på flere end 100 spektakulære værker og sjældent sete kunstperler. Oplev værker af blandt andre Jean-Siméon Chardin, Adolph Menzel, Franciska Clausen, William Bendz, Berthe Morisot, Edvard Munch og Vilhelm Hammershøi.

Læs mere om udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten

]]>
Ayoe Fridriksdottir Sun, 24 Apr 2016 19:30:00 +0200
I kapløb med tiden http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/i-kaploeb-med-tiden-i-praktik-som-konservator/ I denne uge sætter vi spot på museets konservatorer. Læs med, når SMK’s tre konservatorpraktikanter... Når SMK’s tre konservator-praktikanter går på museum, ser de ikke helt det samme, som vi gør. De lægger mærke til kunstens tilstand. De har med andre ord blik for, i hvilken grad af forfald et kunstværk er. En arbejdsskade kalder SMK’s norske konservatorpraktikant Tor det. At være konservator er at have blik for tidens tand og at forsøge at afværge de nedbrydningsprocesser, al kunst undergår.

En verden i forfaldJeg elsker forfald. Tag nu for eksempel rustne ting – hvad er det egentlig, der sker med dem? Det, synes jeg, er virkelig interessant. Tidligere kunne jeg simpelthen bare godt lide den måde, forfaldne ting så ud på, men nu tænker jeg nærmere over hele processen, forfaldets forløb osv.
, fortæller Karina, der kommer fra Australien.

Karina har en bachelor i kunsthistorie og var udøvende kunstner, da hendes interesse for konservering af kunst blev så gennemtrængende, at hun besluttede sig for at besøge sin veninde, der var i praktik på SMK. Her blev hun fuldstændig opslugt af omgivelserne og et stort projekt, som konservatorerne arbejdede på: Gottorfer Codex – et firebinds bogværk fyldt med smukke botaniske malerier.

Efter besøget på SMK var Karina ikke længere i tvivl. Hun tog hjem til Australien og begyndte at studere konservering og er nu tilbage på SMK – denne gang selv i praktik. Lige nu arbejder hun på at frigøre fire meget små og fine Eckersberg-skitser fra det Kongelige Teater fra et syreholdigt underlag.

Under kunstens overfladeSom konservator tilbringer man meget tid i særdeles intim kontakt med kunstværkerne. Derfor kommer man til at lære de enkelte værker godt at kende. For SMK’s tre konservatorpraktikanter, Karina, Zoe og Tor, er der ingen tvivl om, at de kan fornemme kunstnerens ånd i værket: Man forestiller sig, hvordan Eckersberg sad lige dér i teateret og tegnede tilskuerne. Tor supplerer Karinas tanke: Man får lov til virkelig at sidde længe med hvert enkelt kunstværk, og det er et stort privilegium.

Lige nu er Tor, der studerer konservering på universitetet i Oslo, i gang med at rense et lille panelmaleri. Maleriet betragtes som en kopi efter den flamske 1600-tals maler Anton van Dyck. Tor undersøger maleteknikken i panelmaleriet blandt andet ved hjælp af infrarød fotografering. Med et specielt følsomt kamera kan han registrere forskellige pigmenters varierede refleksion af infrarøde stråler, der er usynlige for det menneskelige øje.

Kunstdetektiver og puslespil

For SMK’s praktikant fra Frankrig, Zoe, der specialiserer sig i moderne kunst og skulptur, er det bedste ved at konservere kunst efterforskningsarbejdet. Det er forsøget på at følge og forstå værkernes nedbrydningsproces: Det er et arbejde, man brænder for. Det indebærer en masse tankevirksomhed, forskning, skrivearbejde osv. Det er kombinationen af det manuelle og intellektuelle arbejde, som jeg virkelig elsker ved at være konservator.

Zoe hørte om SMK gennem
CATS – Centre for Art Technological Studies and Conservation – et samarbejde mellem SMK, Nationalmuseet og Konservatorskolen. For tiden arbejder hun på et keramisk relief af Kirsten Lockenwitz fra 1967, der hedder Alkali relief. Værket består af 24 glaserede klinker, der tilsammen danner et abstrakt motiv. Flere af relieffets klinker er ødelagte og tidligere reparationer er misfarvede, så lige nu er Zoe i gang med at lime de tunge klinker sammen igen og retouchere deres glasur. Målet er at genskabe værkets visuelle sammenhæng – næsten som hvis hun skulle løse et puslespil. At arbejde med konservering af nutidskunst er udfordrende, fordi vi hele tiden støder på en masse forskellige problemer og materialer. Og det er spændende, at man får mulighed for at møde kunstnerne og forsøge at forstå, hvad deres intentioner med værkerne var, siger hun.

]]>
Webmaster Thu, 21 Apr 2016 11:46:00 +0200
SMK genindfører entré til de faste udstillinger http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-genindfoerer-entre-til-de-faste-udstillinger/ Statens Museum for Kunst står de kommende år over for store besparelser. For at bevare og udvikle... Driftsbevillingen for SMK vil i lighed med alle andre statslige institutioner blive reduceret de kommende år. Derfor har SMK sammen med Nationalmuseet anmodet kulturministeren om lov til at genindføre entré til museerne for at få mulighed for at få et stærkere økonomisk indtægtsgrundlag. Regeringen og partierne bag finansloven for 2016 (V, DF, LA, K) har nu imødekommet de to museers ønske.

”Vi ønsker at bevare den høje kvalitet, som man må forvente af Danmarks nationalgalleri, og det kan vi i længden ikke, uden at vi får mulighed for at øge vores indtægter. Vi har været meget glade for den frie entré til de faste udstillinger, men med indførelsen af entré kommer vi til at kunne spille en langt mere aktiv rolle i forhold til vores egen økonomiske situation,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

SMK forventer at indføre entré til museet fra 1. juni 2016.

Billetter til SMK kommer fremover til at koste 110 kr. Børn og unge under 18 år vil fortsat have gratis adgang, og der tilbydes en særlig rabat til både familier og unge. SMK vil derudover tilbyde årskortløsninger, som skal sikre fordelagtige priser for dem, der ønsker at besøge museet ofte.

]]>
Karen Søndergaard Wed, 20 Apr 2016 09:49:00 +0200
Fotokonkurrence: Hammershøi møder Instagram http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/fotokonkurrence-hammershoei-moeder-instagram/ Tyste stuer, dæmpet lysindfald og stille kvinder i dyb koncentration. Nu kan du gøre en af Danmarks... I dag åbner udstillingen Painting Tranquility: Masterworks by Vilhelm Hammershøi på AGO - Art Gallery of Ontario i Canada. Udstillingen præsenterer 24 Hammershøi-mesterværker fra SMK’s samling.

Vi savner vores værker og lancerer nu en foto-konkurrence, der inviterer dig til at skyde gråtonede, stemningsfulde interiør-billeder inspireret af Hammershøis æstetik. Har du brug for inspiration her og nu kan vi stærkt anbefale Ordrupgaards anmelderroste udstilling Hjemme hos Hammershøi som er åben frem til 19. juni. 

Hvis du deler dit foto på Instagram og tagger det #smkchasingsilence, deltager du automatisk i konkurrencen om en udgave af vores Hammershøi-bog med flotte helsidestryk af alle Hammershøi-værkerne i SMK’s samling. Vi kårer en ny vinder hver den første i måneden. De første to vindere kåres i samarbejde med Ordrupgaard og Art Gallery of Toronto.

Held og lykke!

Vi glæder os til at se dit bud på Hammershøi anno 2016.

Mere info: smk.dk/chasingsilence

Foto: Søren Rønholt

]]>
Webmaster Sat, 16 Apr 2016 10:14:00 +0200
Ny udstilling om storbylivets forfald http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/dyk-ned-i-en-skoeges-liv-og-andre-historier/ SMK's nye udstilling tager dig med på en rejse tilbage til storbylivet i 1700-tallets London. En... SMK's nye udstilling tager dig med på en rejse tilbage til storbylivet i 1700-tallets London. En tid med fattigdom, prostitution, vold og druk.

I udstillingen William Hogarth. En skøges liv og andre historier kan du opleve den britiske billedsatiriker William Hogarths vildtvoksende værker. En slags tegneserier, der på dramatisk vis skildrer storbylivet i 1700-tallets London. Gennem flere end 50 grafiske tryk kan du dykke ned i Hogarths univers og udforske hårdtslående historier om blandt andet vold, druk, prostitution, forfald, begær og selviscenesættelse.

Alvor gennem underholdning
Flere af Hogarths værker fortæller historien om mennesker, der stræber efter et liv i luksus. Men alle lader de sig friste, og de fortaber sig i vilde udskejelser, så de styrer direkte mod selvdestruktion og død.

I sine grafiske værker udstiller Hogarth sin samtid og sætter spot på samfundets og menneskets skyggesider. Ikke blot for at ydmyge og underholde, men fordi han er overbevist om, at kunst kan præge beskuerens holdninger og adfærd.

William Hogarth


Hogarth (1697-1764
) har i sin levetid både kunstnerisk og kommerciel succes som maler og kobberstikker.

I sin samtid bliver han hurtigt tidens mest kendte grafiske kunstner med sine satiriske og populærkulturelle tryk. I dag anses Hogarth stadig som en af Englands største kunstnere.

Praktisk information


Udstillingsperiode
14. april – 7. august
Entré: 55 kr. / 45 kr.

Læs mere om udstillingen, der præsenterer værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling.

Udstillingen støttes af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

1700-tals grafik i 2016
Der er sket meget siden Hogarth skildrede storbylivet i 1700-tallet, så hvorfor udstilles værkerne netop nu? Mikkel Bogh, SMK's direktør, forklarer:

Det forekommer os relevant og betimeligt i en tid, hvor politiske, religiøse og moralske satirer ikke alene har mindst lige så stor udbredelse som på Hogarths tid, men også bliver genstand for både latter, diskussion og indimellem passionerede reaktioner.

Dyk ned i Hogarths univers
Tre eftermiddage har du mulighed for at tage med udstillingens kurator på en rejse gennem Hogarths vildtvoksende univers. Vær med, når vi går bag om udstillingen, historierne i værkerne og manden, der skulle vise sig at blive en af Englands største kunstnere.

Læs om arrangementerne Særomvisning: William Hogarth. En skøges liv og andre historier


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 14 Apr 2016 15:02:00 +0200
Spot på SMK's konservatorer http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/spot-paa-smks-konservatorer/ Hvad er det nu lige en konservator er, og hvad er det, de laver? I næste uge sætter SMK spot på... Ligesom alt andet er kunstværker forgængelige. Det betyder, at de, som tiden går, vil forfalde, hvis ikke de vedligeholdes. På SMK har vi heldigvis et hold dygtige konservatorer, der arbejder med at bevare kunsten. De konserverer og restaurerer kunstværkerne, så vi kan opleve dem i museets udstillingssale – længe endnu. 

Kom med helt ind bag museets kulisser
Hvad er det helt præcist, konservatorerne laver, når de konserverer? Og hvilke underlige apparater og instrumenter, bruger de for at bevare kunsten? Det kan du finde ud af i næste uge, 18. - 22. april, når vi på smk.dk og vores Facebook- og Instagramprofil zoomer ind på, hvad konservatorerne fifler med i SMK's labyrintiske bevaringsfløje.

Hver dag på Facebook kan du møde en ny konservator og se, hvad de arbejder med lige nu. Du kan også se en af vores konservatorpraktikanter, Tor, over skulderen, når han restaurerer et lille maleri.

Skumgummi og gemte erotiske værker
Hvis du ikke kan vente, kan du allerede nu læse om konservering af kunsten. Du kan du blandt andet læse om, hvordan to erotiske værker, der aldrig har været udstillet før, blev konserveret og klargjort til forårets store særudstilling Tæt på – Intimiteter i kunsten. Du kan også læse om, hvor svært det kan være at konservere moderne værker, der ofte består af mange forskellige og meget utraditionelle materialer – for eksempel skumgummi.

Særomvisninger: Kunstens DNA
To eftermiddage kan du tage med på en helt speciel særomvisning, når museets konservatorer inviterer indenfor i den ellers aflukkede afdeling for Bevaring og Naturvidenskab. Du kan købe billetter til omvisningerne via Billetto eller i Informationen på SMK.

I efteråret kan du også tage med på en række spændende foredrag om kunstbevaring. Tilmeld dig SMK’s nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om arrangementer, nyheder om kunsten og meget mere.

]]>
Webmaster Thu, 14 Apr 2016 10:13:00 +0200
Afstøbningssamlingens Venner slår dørene op til Vestindisk Pakhus http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-876ea3ac21/ Tre søndage i foråret åbner Afstøbningssamlingens Venner Den Kongelige Afstøbningssamling – og du... Tre søndage i foråret åbner Afstøbningssamlingens Venner Den Kongelige Afstøbningssamling – og du er inviteret.

Siden 1. marts 2016 har Den Kongelige Afstøbningssamlings faste ugentlige åbningsdage været nedlagt for at opfylde regeringens sparekrav. Men tre søndage i foråret kan du igen gå på opdagelse mellem de tusindevis af gipsskulpturer, der løfter sløret for historier om alt fra hedenske guder til kristne fortællinger.

Afstøbningssamlingens Venner inviterer indenfor
Bag de ekstraordinære åbningsdage står foreningen Afstøbningssamlingens Venner. En forening, der har eksisteret siden 2002 for at udvikle og bevare Den Kongelige Afstøbningssamling.

Tre søndage i april og maj slår foreningen dørene op til samlingen i Vestindisk Pakhus og inviterer dig til at gå på opdagelse i samlingen. Du kan både udforske samlingen på egen hånd eller sammen med arkæologer og kunsthistorikere fra foreningen, som udfolder samlingens historie og de mange fortællinger, der gemmer sig i gipsskulpturerne.

Du kan også lytte med, når en række kunstnere, kulturskribenter og centrale skikkelser fra danske kulturinstitutioner dykker ned i emner, der udspringer fra Den Kgl. Afstøbningssamling. Oplev blandt andre kunstnerne Christian Lemmerz og Tal R, journalist Adrian Hughes, direktør for Glyptoteket Flemming Friborg og SMK's direktør Mikkel Bogh.

Praktisk information


• Særåbent 17. april kl. 13-16

• Særåbent 1. maj kl. 13-16

• Særåbent 22. maj  kl. 13-16

Arrangementerne er gratis og åbne for alle. Tilmelding er ikke nødvendig.

Adresse


Den Kgl. Afstøbningssamling
Vestindisk Pakhus
Toldbodgade 40
1253 København K

Tre søndage i foråret
Afstøbningssamlingens Venner holder Den Kongelige Afstøbningssamling åben 17. april, 1. maj og 22. maj kl. 13-16.

Se de fulde programmer


De ekstraordinære åbningsdage på Den Kgl. Afstøbningssamling er arrangeret og finansieret af foreningen Afstøbningssamlingens Venner.

I løbet af året vil også SMK åbne Den Kgl. Afstøbningssamling i forbindelse med særlige arrangementer. Følg med i museets kalender

Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK’s nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, nyheder om kunsten, arrangementer og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Mon, 11 Apr 2016 08:26:00 +0200
SMK køber hovedværk fra fremsynet, kvindelig 1800-tals maler http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-koeber-hovedvaerk-fra-fremsynet-kvindelig-1800-tals-maler/ Med støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond er det blevet muligt for SMK at erhverve Elisabeth... Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881) var en enestående, og for sin periode atypisk og fremsynet, kunster.

Jerichau Baumann havde tysk-polsk baggrund og blev uddannet på kunstakademiet i Düsseldorf. Umiddelbart efter flyttede hun til Rom, hvor hun mødte sin ægtemand billedhuggeren Jens Adolf Jerichau, som hun senere bosatte sig med i Danmark. Hendes internationale baggrund var med til at give hende en større åbenhed over for det eksotiske og fremmedartede end de fleste andre danske kunstnere i 1800-tallet.

”Det er med stor glæde, at museet med erhvervelsen kan sikre, at dette vigtige værk nu bliver tilgængeligt for danske museumsgængere. Købet er en del af museets generelle opprioritering af danske kunstnere med international orientering, som historisk set har været nedprioriteret.” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Et hovedværk
En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh fra 1876-78 er et af Jerichau Baumanns absolutte hovedværker og indgår som en vigtig del af hendes orientalske produktion.  Maleriet er inspireret af rejser til Tyrkiet, Grækenland og Egypten og udmærker sig ved en udpræget sanselighed og en for tiden atypisk farvepragt, der kommer til udtryk i de eksotiske smykker, den changerende silkedragt og ikke mindst det smukke, knyttede tæppe.

Sultanens favorit
En udstillingsetiket med titlen Afdøde Sultan Abdul Aziz' favorit bag på maleriet antyder, at den portrætterede pottesælgerske måske har en mere eksotisk identitet. Derfor er museets forskere lige nu ved at undersøge kvindens rolle og relation til den afdøde sultan.

Det eksotiske og kontrastrige maleri viser under alle omstændigheder en anden og mere ukendt side af dansk kunst i anden halvdel af 1800-tallet og er derfor en vigtig forøgelse af SMK’ danske samling.

Du kan opleve værket i udstillingen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900 på SMK.

Tak til Hermod Lannungs Museumsfond

]]>
Webmaster Tue, 05 Apr 2016 14:07:00 +0200