Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 26 May 2016 12:17:00 +0200 Seniorforskerens kamp mod tiden http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/seniorforskerens-kamp-mod-tiden/ Dybt under museets store sale løber en masse lange gange. Hvis man går ned af trapperne, låser sig... SMK har gennem flere hundrede år akkumuleret en imponerende samling på godt 30.000 tegninger. Desværre er hovedparten endnu ikke blevet katalogiseret, da det kræver ekspertviden, flere penge og ikke mindst god tid.

Men betyder det, at den enorme samling af tegninger skal ende som død kapital? Ikke så længe Chris Fischer har noget at skulle have sagt. Han har personligt kastet sig over mapperne med de 8000 udenlandske tegninger fra før 1800.

Italiensk blæk i årene

Lige så længe Chris Fischer kan huske, har han interesseret sig for kunst. Som ung kunsthistoriestuderende rejste han til Firenze, og her blev han introduceret til italiensk tegnekunst;
Da jeg trådte ud fra banegården vidste jeg, at det her var stedet for mig!” Han vidste, at han måtte finde en måde at blive og ved at fordybe sig i kunstneren Fra Bartolommeo og ældre italiensk tegnekunst, blev det til 13 år på Det Tyske Fakultet i Firenze. Først i 1991 forlod han byen for at vende hjem til Danmark, hvor jobbet som chef for Den Kongelige Kobberstiksamling ventede på ham.

Forskningscenter for Tegnekunst

I 2001 oprettede Chris Fischer Centeret for Tegnekunst. Målet var at udforske, analysere og publicere museets store samling af ældre udenlandske tegninger som, ifølge Chris Fischer, udgør en kæmpe værdi.

Et maleri kommer jo ikke ud af den blå luft – det kan du jo se på arbejdstegningerne. De er en vigtig byggeklods i forhold til den kunstner, man arbejder med, ” siger Chris og fylder sin tekop til randen.

Han mener, at forskningen skal prioriteres meget højere.
Vi har jo allerede alle de her tegninger, så skal vi da også kunne bruge dem til noget. Ellers ender de bare som død kapital,” siger han og løfter på øjenbrynet.


Chris Fischer foran rummet,                          Bladrende i et af de færdige kataloger.
hvor tegningerne bliver opbevaret.

Kampen mod tiden

Og Chris Fisher er i fuld gang med at katalogisere de udenlandske tegninger. Men for hans vedkommende er det en kamp mod tiden, som han desværre ikke kan vinde, da hvert katalog har taget år at lave.

Det kræver et stort kendskab til genren og evnen til at kunne genkende folks håndskrift og afkode de forskellige stilarter. Og så kræver det rigtig mange års arbejde.

Jeg kan med 80% sikkerhed fastslå, om en tegning er lavet i Toscana, Parma, Venedig, Firenze eller Milano – og det er jeg den eneste i Danmark, der kan” tilføjer Chris og kigger lidt tænksomt frem for sig.

Når han om nogle år går på pension, er der ingen til at overtage arbejdet.
Det er desværre ikke sexet at forske i den slags i dag,” siger han og griner. Han satser dog på, at vinden vender, og at der igen vil komme fokus på forskningen;
Folk taler jo meget om fred og ro, så jeg kan forestille mig, at de vil søge fordybelsen igen.


Neapolitansk tegning af Aniello Falcone, plettet af luselort.

Pletmetoden

Chris har indtil videre udgivet syv kataloger og har et ottende om venetianske tegninger på vej. Det katalog han er mest stolt af beskriver neapolitansk tegning. Til grund for det neapolitanske katalog – for alle neapolitanske tegninger i hele verden faktisk – er nemlig et særligt mønster af luselort. Det samme luselort fandtes på alle tegninger, og man kunne spore dem tilbage til en neapolitansk boghandel i slutningen af 1700-tallet, hvor de altså har ligget i samme bunke.

Mine internationale kollegaer griner lidt af mig og siger; Chris, han har opfundet en ny pletmetode. Men det er jo en måde, at finde ud af hvilke tegninger, der har delt skæbne,” tilføjer Chris med en vis stolthed i stemmen.

Travl fremtid

Alle vægge i rummet – på nær den med vinduet og bordet, hvor tekanden bor – er beklædt med bogreoler. Under skjortekraven sidder den obligatoriske butterfly, møblerne er af ældre design, og man fornemmer tydeligt, at her bliver lagt vægt på de gamle dyder. Men trods kærligheden til en svunden tid, skorter det ikke på fremtidsplaner. Hvis alt forløber som planlagt, vil bogsamlingen snart blive et par bøger rigere. For selv om pensionen venter forude, har Chris Fischer ikke tænkt sig at drosle ned. Han har flere kataloger og udstillinger, der skal laves og bøger, der skal skrives.

Det er det jeg gør – og det bliver jeg selvfølgelig aldrig færdig med,” afslutter Chris Fischer og sætter sig tilbage bag skrivebordet, med sin te, stakke af bøger og computeren inden for rækkevidde.

]]>
Webmaster Thu, 26 May 2016 12:17:00 +0200
SMK bidrager til virtuel Bruegel-udstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-bidrager-til-virtuel-bruegel-udstilling/ Oplev et af SMK’s værker i en bjergtagende, virtuel udstilling, der tager dig med helt ind i den... I projektet Bruegel / Unseen Masterpieces / kan du dykke ned i den hollandske renæssancemester Pieter Bruegel den Ældres storslåede malerier og udforske de mange historier, der gemmer sig i værkerne. Projektet er en virtuel udstilling, der er skabt gennem et samarbejde mellem Google Cultural Institute og otte internationale museer, heriblandt SMK.

Når kunst møder teknologi
Over 200 af Bruegels malerier fra museernes samlinger er blevet digitaliseret og ligger nu tilgængelige for enhver med internetadgang via Bruegel / Unseen Masterpieces /. Ved at kombinere værkerne med ny teknologi i form af virtual reality og super-højopløselige gigapixel-billeder, afslører udstillingen hidtil usete detaljer og puster nyt liv i de spændende historier bag mesterværkerne.

Udforsk de hidtil usete mesterværker i
Bruegel / Unseen Masterpieces /

Du kan blandt andet rejse ind i værket De oprørske engles fald fra 1562 i en 360-graders video, zoome helt tæt på de detaljerige scenarier i alle værkerne og høre kuratorer fortælle mærkværdige historier om Bruegel og hans billedverdener.  

Kopistens aktualitet
Både SMK og CATS, Centre for Art Technological Studies and Conservation, har været dybt involverede som partnere i projektet. SMK’s bidrag til den virtuelle udstilling stammer nemlig fra den banebrydende forskning, der blev præsenteret i 2012 i museets udstilling Gennemlyst på sporet af Bosch and Bruegel. Udstillingen afslørede, at værket Kristus uddriver kræmmerne fra templet ikke – som det ellers hidtil havde været antaget – hverken var skabt af Pieter Bruegel den Ældre eller hans samtidige landsfælle Hieronymus Bosch.

På trods af at det har vist sig, at værket ikke er skabt af Bruegel, er det alligevel en del af den nye virtuelle udstilling. For værket fortæller netop historien om en tid, hvor det var populært at lade sig stærkt inspirere af og kopiere hinandens værker. Og Kristus uddriver kræmmerne fra templet er i høj grad inspireret af Bruegels kunstneriske virke.

Gå på opdagelse i Bruegel / Unseen Masterpieces /

]]>
Webmaster Fri, 20 May 2016 10:37:00 +0200
SMK ansætter udenlandske borgere http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-ansaetter-udenlandske-borgere/ I april ansatte SMK seks nye projektmedarbejdere, der ikke har dansk som modersmål. Med... Tirsdag 26. april havde seks nye, internationale projektmedarbejdere første arbejdsdag på SMK. Yenny Sarmiento fra Columbia, Alemayehu Masresha fra Etiopien, Enes Fatih Doğan fra Tyrkiet, Ionela Prodan fra Rumænien, Qi Zhang fra Kina og Aisha Mothair fra Pakistan er ansat til at hjælpe museet med, hvordan man kan se på kunsten med internationale blikke, og hvordan man kan gøre SMK relevant på andre og flere måder end i dag. Samtidig har ansættelserne til formål at forbedre medarbejdernes danskkundskaber og lette vejen til det danske arbejdsmarked. 

”Jeg lærer en dansk arbejdsplads og den danske kultur at kende. Jeg taler mere på dansk og lærer om kunst. Det er en fantastisk erfaring at få. Jeg håber, mit arbejde her på museet kan hjælpe mig til at få et fast job i Danmark”, fortæller Yenny Sarmiento.

Bedre vilkår på det danske arbejdsmarked


Projektansættelserne bygger på gode erfaringer fra et pilotprojekt fra 2013, hvor SMK indledte et samarbejde med en række sprogskoler. Samarbejdet består i dag af et ansættelsesprogram og tre undervisningsforløb. I 2015 vandt SMK Den Europæiske Sprogpris for programmerne.

Evalueringer og følgeforskning af projektet har vist, at museet og kunsten danner en relevant og effektiv ramme for styrkelse af især sproglæring, beskæftigelse og integration. De foreløbige erfaringer fra de igangværende ansættelser er også gode.

Skubber til grænserne
”Med det her projekt rykker SMK grænserne for, hvad et museum er og kan. Vores nye medarbejdere bidrager med deres internationale baggrund til at udvikle museet. Samtidig får de arbejdserfaring, styrkede sprogkompetencer og selvfølgelig løn. Det er en god og spændende aftale for alle parter,” siger museets direktør Mikkel Bogh.

Få et nyt blik på kunsten
Helt konkret skal projektmedarbejderne løse forskellige formidlingsopgaver og planlægge offentlige omvisninger om de kunstværker, der interesserer dem.

Lørdag 4. juni kan du komme med, når de eller museets omvisere afholder omvisningerne. Hele sommeren vil du også kunne få et anderledes blik på kunsten, for projektmedarbejdernes arbejde kommer også til at indgå i museets faste program.

Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev eller hold dig opdateret om de kommende omvisninger via kalenderen

De seks nye medarbejdere er ansat frem til juni. Planen er, at mellem 20 og 30 herboende udlændinge skal ansættes i lignende stillinger i 2016.

Projektet er en del af Images 16

]]>
Webmaster Wed, 18 May 2016 11:24:00 +0200
Fire måder at holde sommerferie på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/fem-maader-at-holde-sommerferie-paa-smk/ Leg, lær, hyg og udforsk på SMK hele sommeren! Vær med, når vi inviterer indenfor til kreative... Leg, lær, hyg og udforsk på SMK hele sommeren! Vær med, når vi inviterer indenfor til kreative sommeraktiviteter og til afslapning i Museumshaven, hvor der er is, kaffe og forhåbentlig masser af sol.

Hele sommeren er der aktiviteter for børn og barnlige sjæle, videbegærlige og nysgerrige hoveder og ikke mindst for de hyggehungrende. Nyd kaffen under åben himmel, mens fødderne bliver afkølet i springvandet, lav fantasifulde sommereksperimenter i Børnenes Værksted, og vær med, når vi inviterer til SMK Fridays i Museumshaven.

LEG med i Børnenes Værksted, når bobleplast, garn, sæbebobler, farveblyanter, ler, vandpistoler, pap og maling forvandler sol og sommer til skulpturer, giver rejseminder form og farve og bliver brugt til at lave fantasifulde kunstnerbøger og skabe kunstværker med tryk på.

I museets faste udstillinger er der aktiviteter for hele familien. Find gemte historier i værkerne med brætspillet Match-SMK, tag på opdagelse i kunsten med SMK’s nye flipflapper eller slå dig med løs med papir og blyant i Tegnesalen.

Børnenes Værksted har åbent fra tirsdag til søndag kl. 11.30-16.30.
Hver uge er der et nyt tema på tapetet:

LÆR om kunstens verden, dyk ned i SMK’s historie og oplev nogle af museets absolutte kunstperler. Tag med omviseren på opdagelse i museets faste udstillinger, hvor vi undersøger kunsten i både børne- og voksenhøjde.

HYG dig med en kop kaffe under åben himmel i Museumshaven og køl tæerne i museets sommerbassin. Har du lyst til at spille bold eller gynge, kan du slå dig løs på legepladsen i museets baghave, Østre Anlæg.

26. august inviterer vi til sommerhygge i Museumshaven, når SMK Fridays skyder Copenhagen Art Week i gang med art talks, drinks, kunstner-dj og performances – vi glæder os til at se dig!

UDFORSK landets største kunstmuseum, der rummer mere end 700 års kunst. Gå på opdagelse i museets faste udstillinger, der udfolder alt fra den tidligste renæssance til kunsten af i morgen.

Hele sommeren kan du fare vild i en enorm labyrintisk installation i særophængningen Udenfor Curriculum eller udforske, hvordan nye digitale teknologier påvirker os i udstillingen Ed Atkins. Safe Conduct. Du kan også tage på en rejse tilbage til 1700-tallets dramatiske storbyliv i London i udstillingen William Hogarth. En skøges liv og andre historier.


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Webmaster Fri, 13 May 2016 10:22:00 +0200
Byens Bedste for Børn? http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/byens-bedste-for-boern/ SMK er blevet nomineret af AOK til Byens Bedste for Børn, og du kan være med til at bestemme, om... SMK er blevet nomineret af AOK til Byens Bedste for Børn, og du kan være med til at bestemme, om museet skal modtage den flotte titel.

For 16. år i træk hylder AOK og Berlingske Byens Bedste oplevelser inden for blandt andet mad, design og kunstoplevelser. I år er SMK nomineret til Byens Bedste for Børn. 

AOK skriver om SMK i forbindelse med nomineringen: "Kunstmuseer kan virke som de mindst børnevenlige steder, men det gælder bestemt ikke for SMK. Her er der hver søndag forskelllige værksteder for de yngste, hvor de selv kan kreere kunst og få kulturen helt ind under de små negle. Vi er vilde med det."

Læs om de mange aktiviteter for børn og deres familier på SMK

Du bestemmer
For at få en finger med i spillet om, hvem der skal modtage prisen for Byens Bedste for Børn, skal du tilkendegive din mening på AOK's hjemmeside eller stemme via sms.

Det er nemlig brugerne på AOK.dk, der afgør hvem, der skal løbe af med prisen som Byens Bedste for Børn i 2016.

Du kan afgive din stemme frem til 1. juni. Ti dage efter at sidste stemme er afgivet, bliver det offentliggjort, hvem der ifølge brugerne fortjener den fine titel.

Sådan gør du
Stem via AOK's hjemmeside eller ved at sende en sms med teksten 'BB16 SMK' til 1929. Sms’en koster 1 kr. plus almindelig sms-takst.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Mon, 09 May 2016 14:06:00 +0200
Udforsk ny labyrintisk særophængning http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/udforsk-ny-labyrintisk-udstilling/ Far vild i en enorm labyrintisk installation i særophængningen Udenfor Curriculum. Billedkunstner... Far vild i en enorm labyrintisk installation i særophængningen Udenfor Curriculum. Billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen har hentet en række værker frem fra museets magasiner, som du kan opleve på SMK frem til efterårsferien 2016. 

Henrik Plenge Jakobsen


Særophængningen  Udenfor Curriculum er kurateret af den danske billedkunster Henrik Plenge Jakobsen.

Plenge Jakobsen har udstillet i både ind- og udland, hvor han med sin samfundskritiske kunst har vakt opsigt med provokerende perspektiver på offentlige rum og institutioner.

Særophængningen Udenfor Curriculum blev skabt specielt til SMK Fridays – TOTAL INSTITUTION 29. april, hvor Henrik Plenge Jakobsen havde taget kontrollen over museet og sammensat aftenen lige efter sit eget hoved.

Billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen har hentet sjældent sete værker frem fra museets magasiner og skabt særophængningen Udenfor Curriculum. De udvalgte værker kan opleves i en af SMK's udstillingshaller, omgivet af den efterladte scenografi fra den forrige udstilling.

Midt i udstillingshallen står den store labyrintiske installation An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia, som er skabt af Mike Kelley og Paul McCarthy i 1997. Værket har ikke været udstillet siden 1998, men nu kan det igen opleves på SMK – helt frem til efterårsferien 2016.

Foruden det enorme labyrintiske værk kan du opleve andre værker skabt af de to radikale kunstnere samt to værker af Francis Picabia.


Erotik og psykedeliske science fiction-landskaber
Værket An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia er bygget op som en konstruktion af enorme lærreder – billboard-store gentagelser af den amerikanske illustrator Richard Powers’ psykedeliske science fiction-landskaber.

Labyrintens to indre rum viser gigantiske kopier af den franske avantgarde-kunstner Francis Picabias billeder. I det ene rum står du omgivet af halvnøgne kvindefigurer, malet efter erotiske pin-up-billeder fra 1940’erne og '50’erne. I labyrintens andet indre rum er du omgivet af kopier af nogle af Picabias modernistiske malerier, der i de store formater også bliver mærkeligt kitschet. 

SMK²
SMK Fridays – TOTAL INSTITUTION og Udenfor Curriculum er en del af SMK’s arrangementsrække SMK², hvor museet over de kommende år inviterer kunstnere, forfattere, studerende og mange andre typer af samarbejdspartnere til at forstyrre museets dagligdag ved at gribe ind i landets største kunstsamling – på deres egen måde. Henrik Plenge Jakobsen er den første kunstner i rækken til at ruske op i museet.


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 03 May 2016 09:42:00 +0200
Udforsk Europas fælles kunstsamling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-54fe48b4d0/ SMK har sammen med kulturinstitutioner fra 28 europæiske lande skabt en unik digital kunstsamling,... SMK har sammen med kulturinstitutioner fra 28 europæiske lande skabt en unik digital kunstsamling, Europeana280, på den digitale kulturplatform Europeana. Nu kan du dykke ned i kunstsamlingen, der udfolder Europas kunsthistorie.

Fra franske Paul Gauguin til dansk-polske Elisabeth Jerichau Baumann. I den nye digitale kunstsamling Europeana280 på kulturplatformen Europeana kan du udforske flere end 300 ikoniske mesterværker og sjældent sete kunstperler. Kom helt tæt på tegninger, malerier, fotografier, plakater, illustrationer og skulpturer, som tilsammen fortæller historien om vores fælles europæiske kulturarv.

Dansk kunst i europæiske omgivelser
Den digitale kunstsamling Europeana280 er blevet til gennem et samarbejde mellem Europeana og 158 andre kulturinstitutioner fra 28 europæiske lande – heriblandt Danmark. 14 danske museer har bidraget med 22 værker, der viser bredden og dybden af dansk kunst i et europæisk lys. Hvert land har bidraget med mindst ti nationale værker hver for at skabe en fælles europæisk kunstsamling.

Oplev blandt andet SMK’s mesterværker af Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher og Elisabeth Jerichau Baumann omgivet af betydningsfulde værker fra hele Europa.   

Gå på opdagelse i Europeana 280 og udforsk diversiteten i europæisk kunst.


annaANCHER.jpg (1000×647)
Anna Ancher, Kunstnerens mor Ane Hedvig Brøndum i den blå stue, 1909. Public Domain

Europeana


Europeana er en digital kulturplatform, der arbejder på at samle og give fri adgang til digitaliserede værker fra biblioteker, arkiver og museer rundt om i Europa. Via Europeana har du adgang til mere end 50 millioner digitaliserede værker – blandt andet malerier, bøger, fotografier og 3D-objekter.

Gennem Europeana kan du udforske vores fælles kulturarv. Du kan også bruge de digitaliserede værker – både i undervisning og forskning og til at udfolde din egen kreativitet.

Det danske bidrag

14 danske museer fra Skagen til Bornholm har bidraget til Europeana280: Skagens Museum, VejleMuseerne – Kunstmuseet, Ribe Kunstmuseum, Trapholt, Brandts, Fåborg Museum, Sorø Kunstmuseum, Rudolph Tegners Museum, Nivågaardsamlingen, Den Hirschsprungske Samling, Thorvaldsens Museum, Nationalmuseet og SMK.

Se alle 22 danske værker. Alle danske værker er forsynede med en åben licens, der tillader fri download og genbrug – fx til undervisning, publikationer, design m.m.

Mesterværker side om side
Kunstsamlingen Europeana280 giver dig mulighed for at udforske mesterværker fra hele Europa side om side, og det er netop det særlige ved digitale kunstsamlinger ifølge SMK’s direktør Mikkel Bogh:

Digitale kunstsamlinger tilbyder en unik mulighed for at opleve kunstværker side om side, selvom de fysisk set befinder sig på museer i forskellige lande. Europeana Art History Channel bidrager til at realisere denne vision ved at give alle online adgang til Europas kulturarv, uanset hvor de bor eller hvor langt de kan rejse.

Jeg er meget glad for, at en perlerække af danske museer er med til at give et indblik i nogle af de mangfoldige facetter i dansk kunst. Det udvider og beriger oplevelsen af de større europæiske kunststrømninger, at man frit kan udforske dem på tværs af geografiske og tidslige skel.


Du kan gå på opdagelse i og bruge samlingen Europeana280 online via Europeana Collections, gennem app’ene DailyArt og ArtStack, i Europeanas nye farvelægningsapp CREATE og på Twitter, Facebook og Pinterest ved hjælp af #Europeana280.


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 26 Apr 2016 10:21:00 +0200
Sidste chance for at se forårets store særudstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/sidste-chance-for-at-se-foraarets-store-saerudstilling/ Har du udforsket intimiteten i de hjemlige stuer, stået tæt på Chardins sæbeboble og set, hvordan... Politiken: Fem hjerter
Jyllands-Posten: Fem stjerner
Berlingske: Fem stjerner
Kristelig Dagblad: Fem stjerner

I udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten inviterer museets direktør, Mikkel Bogh, på en forunderlig rejse ind i kunstens intime og private verden. Gennem håndplukkede værker fra samlinger rundt om i verden undersøger han, hvordan følelser og stemninger ser ud, når de fastfryses i tegninger, malerier og skulpturer.

Intimitet i forandring
I 1700-tallet sker der noget. Kunstnere, som tidligere har malet historiske, mytologiske scener, begynder at interessere sig for den private og intime verden. I udstillingen kan du opleve, hvordan intimiteter er skildret i kunsten, og hvordan fremstillinger af det intime har forandret sig fra 1730 til 1930. For intimitet, følelsen af at være forbundet med mennesker, steder, rum eller ting, er og har altid været i forandring – også i kunsten.

Chardin, Hammershøi og Morisot
I udstillingen kan du komme helt tæt på flere end 100 spektakulære værker og sjældent sete kunstperler. Oplev værker af blandt andre Jean-Siméon Chardin, Adolph Menzel, Franciska Clausen, William Bendz, Berthe Morisot, Edvard Munch og Vilhelm Hammershøi.

Læs mere om udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten

]]>
Ayoe Fridriksdottir Sun, 24 Apr 2016 19:30:00 +0200
I kapløb med tiden http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/i-kaploeb-med-tiden-i-praktik-som-konservator/ I denne uge sætter vi spot på museets konservatorer. Læs med, når SMK’s tre konservatorpraktikanter... Når SMK’s tre konservator-praktikanter går på museum, ser de ikke helt det samme, som vi gør. De lægger mærke til kunstens tilstand. De har med andre ord blik for, i hvilken grad af forfald et kunstværk er. En arbejdsskade kalder SMK’s norske konservatorpraktikant Tor det. At være konservator er at have blik for tidens tand og at forsøge at afværge de nedbrydningsprocesser, al kunst undergår.

En verden i forfaldJeg elsker forfald. Tag nu for eksempel rustne ting – hvad er det egentlig, der sker med dem? Det, synes jeg, er virkelig interessant. Tidligere kunne jeg simpelthen bare godt lide den måde, forfaldne ting så ud på, men nu tænker jeg nærmere over hele processen, forfaldets forløb osv.
, fortæller Karina, der kommer fra Australien.

Karina har en bachelor i kunsthistorie og var udøvende kunstner, da hendes interesse for konservering af kunst blev så gennemtrængende, at hun besluttede sig for at besøge sin veninde, der var i praktik på SMK. Her blev hun fuldstændig opslugt af omgivelserne og et stort projekt, som konservatorerne arbejdede på: Gottorfer Codex – et firebinds bogværk fyldt med smukke botaniske malerier.

Efter besøget på SMK var Karina ikke længere i tvivl. Hun tog hjem til Australien og begyndte at studere konservering og er nu tilbage på SMK – denne gang selv i praktik. Lige nu arbejder hun på at frigøre fire meget små og fine Eckersberg-skitser fra det Kongelige Teater fra et syreholdigt underlag.

Under kunstens overfladeSom konservator tilbringer man meget tid i særdeles intim kontakt med kunstværkerne. Derfor kommer man til at lære de enkelte værker godt at kende. For SMK’s tre konservatorpraktikanter, Karina, Zoe og Tor, er der ingen tvivl om, at de kan fornemme kunstnerens ånd i værket: Man forestiller sig, hvordan Eckersberg sad lige dér i teateret og tegnede tilskuerne. Tor supplerer Karinas tanke: Man får lov til virkelig at sidde længe med hvert enkelt kunstværk, og det er et stort privilegium.

Lige nu er Tor, der studerer konservering på universitetet i Oslo, i gang med at rense et lille panelmaleri. Maleriet betragtes som en kopi efter den flamske 1600-tals maler Anton van Dyck. Tor undersøger maleteknikken i panelmaleriet blandt andet ved hjælp af infrarød fotografering. Med et specielt følsomt kamera kan han registrere forskellige pigmenters varierede refleksion af infrarøde stråler, der er usynlige for det menneskelige øje.

Kunstdetektiver og puslespil

For SMK’s praktikant fra Frankrig, Zoe, der specialiserer sig i moderne kunst og skulptur, er det bedste ved at konservere kunst efterforskningsarbejdet. Det er forsøget på at følge og forstå værkernes nedbrydningsproces: Det er et arbejde, man brænder for. Det indebærer en masse tankevirksomhed, forskning, skrivearbejde osv. Det er kombinationen af det manuelle og intellektuelle arbejde, som jeg virkelig elsker ved at være konservator.

Zoe hørte om SMK gennem
CATS – Centre for Art Technological Studies and Conservation – et samarbejde mellem SMK, Nationalmuseet og Konservatorskolen. For tiden arbejder hun på et keramisk relief af Kirsten Lockenwitz fra 1967, der hedder Alkali relief. Værket består af 24 glaserede klinker, der tilsammen danner et abstrakt motiv. Flere af relieffets klinker er ødelagte og tidligere reparationer er misfarvede, så lige nu er Zoe i gang med at lime de tunge klinker sammen igen og retouchere deres glasur. Målet er at genskabe værkets visuelle sammenhæng – næsten som hvis hun skulle løse et puslespil. At arbejde med konservering af nutidskunst er udfordrende, fordi vi hele tiden støder på en masse forskellige problemer og materialer. Og det er spændende, at man får mulighed for at møde kunstnerne og forsøge at forstå, hvad deres intentioner med værkerne var, siger hun.

]]>
Webmaster Thu, 21 Apr 2016 11:46:00 +0200
SMK genindfører entré til de faste udstillinger http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-genindfoerer-entre-til-de-faste-udstillinger/ Statens Museum for Kunst står de kommende år over for store besparelser. For at bevare og udvikle... Driftsbevillingen for SMK vil i lighed med alle andre statslige institutioner blive reduceret de kommende år. Derfor har SMK sammen med Nationalmuseet anmodet kulturministeren om lov til at genindføre entré til museerne for at få mulighed for at få et stærkere økonomisk indtægtsgrundlag. Regeringen og partierne bag finansloven for 2016 (V, DF, LA, K) har nu imødekommet de to museers ønske.

”Vi ønsker at bevare den høje kvalitet, som man må forvente af Danmarks nationalgalleri, og det kan vi i længden ikke, uden at vi får mulighed for at øge vores indtægter. Vi har været meget glade for den frie entré til de faste udstillinger, men med indførelsen af entré kommer vi til at kunne spille en langt mere aktiv rolle i forhold til vores egen økonomiske situation,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

SMK forventer at indføre entré til museet fra 1. juni 2016.

Billetter til SMK kommer fremover til at koste 110 kr. Børn og unge under 18 år vil fortsat have gratis adgang, og der tilbydes en særlig rabat til både familier og unge. SMK vil derudover tilbyde årskortløsninger, som skal sikre fordelagtige priser for dem, der ønsker at besøge museet ofte.

]]>
Karen Søndergaard Wed, 20 Apr 2016 09:49:00 +0200