Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 20 Nov 2014 10:34:00 +0100 Det kan du glæde dig til i 2015 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/det-kan-du-glaede-dig-til-i-2015/ Eksperimenterende kunst fra 60'erne og 70' erne, spot på dansk malerkunsts fader og mange flere ... Albrecht Dürers æresport

5. marts – 21. juni 2015

Magtsymboler, krigsfortællinger, smukke ornamenter og mystiske fabeldyr gemmer sig side om side i renæssancekunstneren Albrecht Dürers største mesterværk, Kejser Maximilian 1.s Æresport fra 1515. Årets første udstilling inviterer dig helt tæt på et hovedværk i 1500-tallets grafiske kunst.

What's  happening?

26. marts – 2. august 2015

1960´erne og 70´erne var en tid, hvor alle aspekter af tilværelsen blev taget op til revision. Også i kunsten. I forårets store særudstilling stiller SMK skarpt på den eksperimenterende kunst mellem 1965 og 1975 og undersøger, hvordan kunsten mødte populærkulturen, dagligdagen, moden, seksualitetens frigørelse og den nye kvindebevægelse. Oplev blandt andet Per Kirkeby, Jørgen Leth, Ursula Reuter Christiansen, Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen, Jytte Rex, Kirsten Justesen m.fl.

Menneskeskildrerne

17. september 2015 – 17. januar 2016

Udstillingen Menneskeskildrerne stiller skarpt på seks kunstnere med en fælles interesse for menneskefiguren og for menneskets situation i efterkrigstiden: Palle Nielsen, Svend Wiig Hansen, Dan Sterup-Hansen, Reidar Magnus, Henry Heerup og Erling Frederiksen. Deres værker fortæller os i dag om den angst, usikkerhed og ensomhed, som mange mennesker oplevede i tiden efter 2. verdenskrig og under den tidlige kolde krig.

C.W. Eckersberg

9. oktober 2015 – 31. januar 2016

Dansk malerkunsts fader og en vild pioner i sin tid: Efterårets store særudstilling går helt tæt på C.W. Eckersberg (1783 -1853). Eckersberg er kendt for sine imponerende kompositioner, der indrammer særligt visuelt stærke udsnit af verden.  Udstillingen viser Eckersberg som en alsidig kunstner, der er drevet af en enorm nysgerrighed og samtidig forsøger at kontrollere en kaotisk verden ved at skabe næsten perfekte miniverdener.

SMK FRIDAYS vender tilbage

Første gang: 13. februar 2015

I 2015 fylder vi igen museet med mennesker, musik, talks, performances og meget mere. Første gang er 13. februar, hvor kunstneren Ferdinand Ahm Krag opfører et kæmpe audiovisuelt kunstværk på Scenen. Læn dig tilbage, kig op og oplev  SMK's loft blive til lærred i et helt spektakulært kunstværk.  Som altid krydres aftenen med fredagsbar, street food og en kunstner-DJ.

Hold dig opdateret via kalenderen eller tilmeld dig SMK's nyhedsbrev

]]>
Webmaster Tue, 18 Nov 2014 13:28:00 +0100
Test dig selv som kunstner http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/test-dig-selv-som-kunstner/ SMK’s tegnesal er efter længere tids renovation igen åbent for alle, der vil prøve sig selv af som... Nu er der godt nyt til dem, der trænger til at få stillet de værste kreative og kunstneriske abstinenser. SMK har genåbnet tegnesalen, der siden maj har været under renovering.

Tegnesalen er en del af SMK’s vision om at styrke et kreativt samfund og et ønske om at være i levende og åben dialog med museets brugere, og det er derfor glædeligt, at den endelig er åben igen, forklarer Marianne Grymer Bargeman, der er enhedsleder for Børn & Unge på SMK.

Et legende og uhøjtideligt rum

”Formålet med tegnesalen er at udvide oplevelsen af skulptur gennem tegning. Samtidig har vi ønsket at skabe en god ramme om det sociale samvær, som er en vigtig del af museumsoplevelsen. Derfor ser man også et mere legende design og en uhøjtidelig stemning i rummet,” siger hun.

Alle uanset alder er velkomne i tegnesalen. Det eneste, du skal gøre, er at snuppe en blyant og et stykke papir, der ligger på en af hylderne i salen, og gå i krig med at tegne et eller flere af de mange motiver, der enten står eller hænger i tegnesalen. Når du er færdig, kan du putte din tegning i trækassen med en brevsprække.

Konkurrence

Hver måned tømmer SMK kassen med tegninger og kårer en vinder. Alle vindertegningerne bliver vist på en skærm i tegnesalen.

Du finder tegnesalen i sal 226 i vores faste og altid gratis udstilling Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900.

Læs mere om tegnesalen

]]>
Webmaster Thu, 13 Nov 2014 09:42:00 +0100
Gamle malerier tager selfies http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/gamle-malerier-tager-selfies/ Olivia Muus og hendes veninde fik under et besøg på SMK en god idé. De iscenesætter gamle... Du har måske set dem. Gamle portrætmalerier, der tager selfies med mobiltelefoner. Den kreative idé fik Olivia Muus, da hun en søndag i oktober var med veninden, Sophie Hotchkiss, på Statens Museum for Kunst.

”Jeg tog et billede af min venindes hånd foran Peder Als’ maleri, Gundel Fabritius, og jeg synes, det så ret sjovt ud, at det fuldstændig ændrede den ellers meget højtidlige stemning på maleriet,” forklarer Olivia Muus.

Der var også andre, der fandt Olivia Muus' billeder interessante og underholdende.

Hit på nettet

For efter besøget på SMK lagde veninden billedet op på hjemmesiden Reddit, hvor brugere kan lægge tekst, billeder og links op. Det blev hurtigt set af over en million brugere.

Derfor besluttede Olivia Muus sig for at oprette bloggen Museum of Selfies på Tumblr og samtidig opfordre andre til at gøre hende kunsten efter og enten sende deres billeder til hende eller lægge dem op på Instagram under hashtagget #museumofselfies.

Olivia Muus har siden været i Amsterdam på Rijksmuseum og har planer om at tage flere billeder af portrætmalerier fra SMK, men også fra andre museer i både ind- og udland, når hun er ude at rejse. Og arbejdsfordelingen med veninden Sophie Hotchkiss er helt klar:

”Hun fotograferer min hånd, hvis det er en mand på maleriet, og så tager jeg billedet af hendes, når det er et kvindeligt portræt, for hendes hænder er fine og feminine,” siger Olivia Muus.

Vil have flere på museer

Hun har et ønske om, at det kan være med til at vise folk, at det ikke behøver at være kedeligt at gå på museer.

”Det kan forhåbentligt få flere folk op af sofaerne derhjemme og besøge museer lidt oftere.”

Se alle Olivia Muus’ museumsselfies på hendes blog: http://museumofselfies.tumblr.com/

]]>
Webmaster Mon, 10 Nov 2014 12:12:00 +0100
Ny udstilling i x-rummet http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-i-x-rummet/ Oplev den amerikanske kunstner Lutz Bacher i en udstilling om menneskets længsel efter det ukendte. Star trek-karaktererne Odo, Quark, Major Kira Nerys og Tom Paris i form af mandshøje papfigurer, en skulpturel installation af farvede plexiglasplader og indrammede portrætter af berømte videnskabsfolk.
Det er nogle af de elementer, der indgår i udstillingen Into the Dimensional Corridor, som den amerikanske kunstner Lutz Bacher har skabt specielt til x-rummet på SMK.

Star Trek og cyberspace

Siden midten af 1970’erne har Lutz Bacher udforsket, hvordan identiteter bliver udlagt i populærkulturen. Hun trækker et kendt materiale som for eksempel Star Trek-figurerne ud af deres sædvanlige sammenhæng og lader dem indgå i helt andre scenarier, så der opstår nye betydninger.

Star Trek TV-serien havde premiere i 1966 og har skabt et univers af outsiderfigurer og en alternativ samfundsorden, der er blevet læst som en kritisk kommentar til skiftende konflikter omkring race, køn, krig osv. Men serien er først og fremmest et sejlivet populærkulturelt fænomen, der i årtier har ansporet længslen efter det ukendte og det fantastiske.

Om Lutz Bacher

Lutz Bachers rigtige navn er ukendt for offentligheden. Gennem hele sin karriere har hun arbejdet under det mandlige pseudonym Lutz Bacher. Hun giver ikke interviews og viser sig heller ikke særlig tit offentligt. Hun sætter dermed sin egen identitet fri og til diskussion.

Udstillingen kan opleves fra 6. november - 6. april 2015.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Wed, 05 Nov 2014 11:57:00 +0100
SMK samarbejder med Tiger http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-samarbejder-med-tiger/ SMK indgår samarbejde med den danske butikskæde Tiger. Målet er at få endnu flere besøgende på... Fra 1. november vil man i alle landets Tiger-butikker kunne købe en mulepose designet af Elmgreen og Dragset. I hver pose medfølger to billetter til udstillingen BIOGRAPHY af Elmgreen & Dragset på SMK.

Direktør for SMK, Mikkel Bogh, siger om samarbejdet med Tiger:

Elmgreen & Dragsets tankevækkende udstilling BIOGRAPHY taler til noget i os alle – ved at se ind i andres liv bliver vi udfordret til at tænke over vores eget. Med samarbejdet med Tiger håber vi på, at endnu flere får lyst til at besøge udstillingen og sætte deres eget liv i perspektiv.

En butikskæde, der satser på kultur

Tiger er en dansk butikskæde, der igennem årene i stigende grad har satset på kultur- og kunstoplevelser eksempelvis ved at udgive smal litteratur og kunstbøger senest i samarbejde i samarbejde Kunsthal Charlottenborg.

Grundlægger af Tiger, Lennart Lajboschitz, fortæller om, hvorfor Tiger samarbejder med Statens Museum for Kunst:

Vores drøm er at formidle det bedste fra kulturinstitutionerne ud til den bredere befolkning. Udstillingen af Elmgreen & Dragset på SMK er dragende og har en bred appel og får os til at tænke over, hvordan vi lever i samfundet.”

Muleposen, som Elmgreen & Dragset har designet til udstillingen, koster 50 kroner hos Tiger. Den indeholder to billetter til en værdi af 220 kroner.

Om udstillingen

Elmgreen & Dragset er en dansk-norsk duo, hvis kunst ofte leger med beskuerens virkelighedsopfattelse i kraft af en række totalinstallationer. Udstillingen er den hidtil største af Elmgreen & Dragset i Danmark.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Tue, 28 Oct 2014 14:16:00 +0100
Bjørn Nørgaard-udstilling til Kina http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-sender-kaempe-bjoern-noergaard-udstilling-til-kina/ Med over 100 værker i form af skulpturer, installationer, grafik og film indtager Bjørn Nørgaard... Fra 24. oktober til 28. november 2014 kan en stor retrospektiv udstilling af Bjørn Nørgaard opleves på den anden side af kloden, i Kina. Når den danske kultursatsning skydes i gang i efteråret 2014, er det nemlig en af samtidskunstens sværvægtere, der repræsenterer Danmark. Med over 100 værker viser udstillingen udviklingen i Bjørn Nørgaards kunst fra 1960’erne til i dag og byder på en række hovedværker og endda et helt nyt værk, Busstop. SMK står bag udstillingen, som er støttet af Kulturministeriet.

”Udstillingen med Bjørn Nørgaard i Beijing fortæller en vigtig historie om dansk-kinesisk kultursamarbejde. Nørgaard var en af de første danske kunstnere, der begyndte at arbejde i Kina. Det er mere end 10 år siden nu. I mellemtiden er han blevet gæsteprofessor på CAFA i Beijing, hvor hans værker nu præsenteres i en stort anlagt udstilling, som jeg ser meget frem til at åbne 24. oktober. Udstillingen er samtidig en del af den danske kultursatsning i Kina, der i de næste 10 måneder vil bane vej for nye samarbejdsrelationer mellem danske og kinesiske kunstnere og kulturinstitutioner – samt give et stort kinesisk publikum mulighed for at udforske dansk kunst og kultur på egen hånd,” siger kulturminister Marianne Jelved.

Læs mere om udstillingen, Re-modelling the World – again again again, som kan opleves på CAFA, Central Academy of Fine Art Museum, Beijing

Bryder verden op og samler på nye måder

Udstillingen har – som SMK’s store Bjørn Nørgaard-udstilling i 2010 – titlen Re-modelling the World. Titlen afslører Bjørn Nørgaards karakteristiske arbejdsform, hvor han bogstaveligt talt bryder det kendte verdensbillede op som brikker i et puslespil og samler det igen på nye måder.

”Bjørn Nørgaards mangefacetterede og indflydelsesrige værk vil uden tvivl vække interesse i Kina. Hans brug af overraskende materialer, inddragelsen af gamle håndværkstraditioner og ikke mindst udstillingens idé om, at vi alle sammen bidrager til at forme vores verden og vores historie, glæder jeg mig til at præsentere for et kinesisk publikum,” siger direktør på SMK, Mikkel Bogh.

Også i det helt nye værk Busstop, som er skabt specielt til CAFA Art Museum, mødes nyt og gammelt. Den store bronzeskulptur kombinerer indtryk fra de buddhistiske grotter i Østen med et traditionelt dansk busstoppested og bliver opstillet foran museet. Det er Ny Carlsbergfondet, der har doneret værket til CAFA.

Se billeder fra udstillingen

Styrket dansk-kinesisk kultursamarbejde

Udstillingen med Bjørn Nørgaard er en del af Kulturministeriets dansk-kinesiske kultursatsning, der fra efteråret 2014 og frem til 2015 giver et stort kinesisk publikum mulighed for at opleve dansk kultur og kunst.

Kultursatsningen er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.

Udstillingen på CAFA Art Museum er støttet af styregruppen for den internationale kulturudveksling under Udenrigsministeriet og Kulturministeriet, samt af Kulturstyrelsens museumspulje. MÆRSK har bidraget med transportsponsorat.


]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 15 Oct 2014 09:21:00 +0200
De kom, de så, de hackede http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/de-kom-de-saa-de-hackede/ Hvad får man, når man krydser 70 datakreative, et kunstmuseum og et hav af data om kulturarven? Det... “Digitalisering er åbentlyst vigtig. Udfordringen er nu at navigere i de store muligheder og gå til arbejdet på en intelligent måde”. Sådan indledte museets direktør, Mikkel Bogh, det tredje HACK4DK-arrangement fredag eftermiddag. Hermed var bolden givet op til at 70 dedikerede data- og kulturinteresserede kunne bruge op til 50 timer på at “hacke” data stillet til rådighed af store danske kulturinstitutioner.

Og det skortede ikke på inspiration: Et Kuratorisk Paradise Hotel (stem kunstværker op og ned ad museets vægge), et værktøj til at opsamle kulturhistorisk viden fra lukkede systemer som Facebook, en visualisering af danskernes biblioteksvaner (de 18-19-årige er særskilt uinteresserede i bøger om jul), en kunstformidlings-app baseret på visuel værkgenkendelse og meget andet tog form i løbet af weekenden.

SMK's børneværksted var omdannet til robotværksted under HACK4DK

Fri data

Og hvad var så meningen med det hele? Nøgleordet er ‘data’, et råstof som i stigende grad sættes fri, så alle og enhver (i hvert fald alle som kan programmere) kan bygge digitale tjenester, der trækker på kulturarvsdata. Det kan lyde abstrakt, men en række kulturarvsinstitutioner går hvert år sammen om at gøre drømmene konkrete i form af HACK4DK. Og interessen er tydeligvis stor, også selvom efterårssolen lokker udenfor.

“Det er min første HACK4DK og det er en sjov oplevelse,” fortæller italienske Giulio Ungaretti, der præsenterer sig som data scientist. “Både fordi det er stærkt underholdende at arbejde kreativt med kulturarven og fordi det simpelthen er sjovt at få lov at sove på museet.”

Ida Maria Schouw Andreasen, selvstændig producent af digitale læremidler, supplerer: “Jeg hørte om begivenheden fra en ven på Facebook og tænkte at det måtte prøves. Og selvfølgelig kunne HACK4DK godt afholdes i en spejderhytte, men det er jo langt sjovere når det foregår på en af de kulturinstitutioner som har bidraget med data.”

Vinderne af HACK4DK 2014

Sandhedens time

Efter et par intense døgn var det så tid til præsentation af resultaterne. Var de vilde ideer blevet omdannet til konkret kodevirkelighed?

En efter en fremviste grupperne deres produkter på museets scene, og det blev hurtigt tydeligt at flere var nået særdeles langt. Særligt én gruppe høstede dog et tordnende bifald - og flest stemmer fra de fremmødte, nemlig holdet, der havde fremstillet en tjeneste som kunne genkende værker i SMK’s samling og fremvise flere lag af ekstrainformation på museumsgæstens telefon eller tablet.

Med tjenesten ‘Artscope’ ville museumsgæsten kunne rette sin device mod et kunstværk og omgående være i stand til at se eventuelle røntgenbilleder af værket, relaterede værker og anden interessant information. En overbevisende indsats på kun to døgn og sikkert noget som kan inspirere til konkrete fremtidige tilbud til museets gæster.

HACK4DK vender tilbage om et år hos en ny kulturinstitution.

Se masser af billeder fra HACK4DK 2014 på Flickr

Læs mere om HACK4DK

]]>
Webmaster Sun, 28 Sep 2014 21:57:00 +0200
Ny børneudstilling og pudekamp http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kaempe-pudekamp-banker-efteraarsferien-i-gang-paa-smk/ En ny børneudstilling om hjem åbner i efterårsferien (uge 42). Det starter med en stor pudekamp i... Fælles pudekamp

Den nye børneudstilling skydes fra start 11. oktober kl.14 med en stor fælles pudekamp i den nye have foran museet. Der er puder til de første 100 børn – og efter kampen er der sørget for masser af saftevand til trætte krigere. Bagefter kan man gå på opdagelse i udstillingen.

Læs om åbningen og pudekamp 11. oktober kl. 14-15. Gratis

Ny børneudstilling: Og hvor har du så hjemme?

Vi sover, vågner, vasker os, børster tænder, spiser, leger og lever i vores hjem. Men hvad er et hjem egentlig? Hvad afgør, at et hjem er et hjem? Og hvad betyder det for de mange børn, som i dag har to hjem?

Udstillingen Og hvor har du så hjemme? sætter både tanker og sanser i spil. Man kan tage et snus ind i en reol af papkasser, som gemmer på forskellige hjemlige dufte. Eller smide skoene og mærke et kæmpe tæppe flettet af brugte tekstiler fra hjemmet.
Udstillingen er åben alle dage i efterårsferien. Gratis!

Læs om udstillingen

Byg, modeler og mal dit hjem

Skab dit eget lille hjem af ler, gips, pap og masser af andre sjove materialer. Billedkunstnere hjælper til i værkstedet og guider gerne fantasien på gled.

Børnenes Værksted 11.-19. oktober kl. 10.30-16.30. Entré: 45 kr.

Børneomvisninger om hjem

Kom og vær med til at tænke over, hvad det vil sige at have hjemme, eller hjemve, når vi inviterer på børneomvisninger i efterårsferien.

Børneomvisninger 12., - 19. oktober kl. 13. Gratis!

Omvisning: Hjem for voksne

Tag med på en omvisning, hvor vi zoomer ind på hjem og det at føle sig hjemme. Vi ser for eksempel på guldalderens motiver, hvor ude er godt, men hjemme altid bedst.

Omvisning 12. og 19. oktober kl.14. Gratis!

Åbningen af udstillingen er sponsoreret af

]]>
Astrid Wiik Fri, 26 Sep 2014 13:20:00 +0200
Åbning af Museumshaven http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aabning-af-koebenhavns-nye-museumshave/ SMK og Københavns Kommune inviterer til åbning af Københavns nye museumshave. Vi rykker musik og... Med en ny museumshave på størrelse med Rådhuspladsen har SMK’s brugere – og hele København – fået et nyt byrum.

Museumshaven er en ny grøn åbning til SMK. Haven er forvandlet fra en barokinspireret pryd-have til en indbydende hæng-ud-have.

Ved indgangen til SMK er der bygget et kæmpe bassin med springvand. I haven kan man gå ad bugtede stier, nyde de store trækroner rundt om museet og smide sig på en af de græsklædte øer, der kalder på pauser med en god bog eller ven.

Kom til åbning af haven

Vær med, når vi åbner den nye museumshave fredag 19. september kl. 15-18.

Haven åbnes officielt af Kulturminister Marianne Jelved, og vi fejrer åbningen med en særlig udgave af SMK's fredagsarrangementer SMK Fridays.

Se det fulde program

Om den nye museumshave

Den nye Museumshave samt modernisering af museets indgangsparti og tilgængelighed er blevet mulig med en donation på 48,5 mio. kr. fra Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde - OJD. 

SMK er initiativtager til projektet, da museet ønskede at skabe større sammenhæng mellem haven og museet. 

Københavns Kommune ejer arealet og er bygherre. Museumshaven er tegnet af tegnestuen Polyform og Karres en Brands, der vandt arkitektkonkurrencen med projektet  "SMK tilbage i parken".

Læs mere om Museumshaven

Museumshaven er doneret af:

SMK Fridays støttes af Bikubenfonden

]]>
Astrid Wiik Tue, 09 Sep 2014 10:01:00 +0200
Krigens Krop http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/krigens-krop-golden-days-festival-paa-smk/ Golden Days Festivalen markerer, at det i år er 100 år siden, at første verdenskrig brød ud. I den... Krigens krop

Omgivet af hundredevis af nøgne, heroiske kroppe i gips udforsker vi krigens krop på Den Kongelige Afstøbningssamling. Lyt til de stærke digte  fra 1. verdenskrig, få en forsmag på Bådteatrets kommende forestilling og prøv kræfter med brætspil, gipsværksted og meget mere.

OBS:
Bemærk venligst, at Den Kongelige Afstøbningssamling har til huse i Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40, 1307 København K.

Læs mere

De sindsygt moderne kunstnere

Var kunstens vilde udtryk anno 1919 i virkeligheden billede på en smitsom sindslidelse?  I 1919 mente lægen Carl Julius Salomonsen, at kunstnerne led af "Dysmorfisme", en sygelig og smitsom tilstand, der kunne aflæses i hele den moderne malerkunst!

Nu griber journalist Anders Haahr Rasmussen fra Information bolden på SMK, hvor datidens sindssyge billeder i dag hænger side om side

Læs mere

Køb billet (eksternt link)

Læs om Golden Days Festival

 

Foredraget De sindsygt moderne kunstnere støttes af Bikubenfonden

]]>
Astrid Wiik Thu, 04 Sep 2014 10:36:00 +0200