Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 05 Feb 2016 11:59:00 +0100 Få en SMK t-shirt og mulepose http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-242fae5c4d/ Nu kan du trække i en lækker t-shirt eller slentre i byens gader med en unik mulepose designet af... Designer Mette Geisler Dragelykke har kreeret en helt unik t-shirt og mulepose med remix af grafiske værker fra SMK's samling, som nu kan blive dine. 

T-shirt og mulepose kan købes i museets boghandel og koster henholdsvis 275 kr. og 119 kr. Husk, at du får 10% rabat med et årskort til SMK.

Om designet
Mette Geisler Dragelykke har været på opdagelse i SMK's samlinger. Her har hun fundet værker, som har inspireret hende til de nye varer.

Muleposen er inspireret af Hendrick Hondius’ grafiske kunstværk Vase med blomster (1599), mens t-shirten bærer et remix af både Hondius' og tre andres grafiske værker: Albrecht Dürers Solkvinden og den syvhovede drage (1497), Melchior Lorcks Ovalt arabeskornament (1561) og Odvardt Helmoldt de Lodes Det danske kongevåben (1726 - 1757).

Værkerne brugt på SMK's nye t-shirt og mulepose er alle frigivet til Public Domain. I alt har SMK frigivet 25.000 billeder til Public Domain. Det betyder, at de er fri af copyright, og du må derfor dele, redigere, remixe og bruge billederne, som du har lyst.

Lav dit eget remix
Lige som Dragelykke har også du mulighed for at tage på opdagelse i museets samling og kreere dit eget unikke design.

Vi har samlet 160 af vores mest prominente værker uden for copyright i høj opløsning. Nu er det op til dig, om du vil bruge dem til at lave t-shirts og muleposer, om du vil klistre dem op på din væg til inspiration eller remixe dem til nye unikke kunstværker – kun fantasien sætter grænser. 

Læs mere om hvor du ellers kan finde SMK’s digitaliserede værker, og hvordan de kan bruges.

]]>
Webmaster Fri, 05 Feb 2016 11:59:00 +0100
Direktørens personlige udstilling http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/direktoerens-personlige-udstilling/ I SMK's kommende udstilling Tæt på – Intimiteter i kunsten inviterer museets direktør dig med på en... I SMK's kommende udstilling Tæt på – Intimiteter i kunsten inviterer museets direktør dig med på en rejse ind i det private og intime i kunsten.  

11. februar slår vi dørene op til udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten og løfter sløret for, hvordan fremstillingen af det intime har udviklet sig fra 1730 til 1930. For intimitet, følelsen af at være forbundet med mennesker, steder, rum eller ting, er og har altid været i forandring – også i kunsten.

Læs om udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten

Særligt udvalgte værker
I udstillingen kan du opleve alt fra storslåede mesterværker til sjældent sete kunstperler. Værkerne er håndplukket af SMK's direktør fra museets egen samling og fra samlinger rundt om i verden. 

Find ud af hvilket værk Mikkel Bogh synes, at du bestemt ikke må gå glip af i udstillingen.

Direktørens tanker om udstillingen
Vi skriver 2016. Hvorfor er det interessant at stille skarpt på det intime i kunsten? Kom med bag kulissen og hør Mikkel Boghs tanker om udstillingen.

Dyk ned i direktørens tanker om udstillingen

Tag på omvisning med direktøren
Tre eftermiddage i løbet af udstillingsperioden går SMK's direktør helt tæt på det intime i kunsten – og du kan være med. Tag med på en helt særlig omvisningen i udstillingen, hvor Mikkel Bogh løfter sløret for, hvad der skete, da kunsten begyndte at gå tæt på ansigtet, kroppen og tingene i de nære omgivelser.

Læs om arrangementerne Særomvisning: Kunsten rundt med SMK's direktør

Spar en 20'er og spring køen over
Hvis du køber din billet online inden 11. februar kan du spare 20 kr. og springe køen over. 

Køb din billet

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 02 Feb 2016 11:00:00 +0100
Kunst på nye digitale kanaler http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kunst-paa-nye-digitale-kanaler/ SMK frigiver flere og flere digitaliserede værker til det såkaldte Public Domain. Ved årsskiftet er... ”Kulturarven skal være hvermandseje. Vi arbejder løbende på at digitalisere vores store samlinger, så alle kan sample, remixe og bygge videre på kulturarven i fællesskab.” – ordene er direktør Mikkel Boghs.

Siden 2012 har vi frigivet omkring 25.000 digitaliserede værker – heraf 8.000 i høj opløsning – og lagt dem i Public Domain. Det betyder, at du kvit og frit kan downloade og bruge billederne, som du vil. Du kan printe de gamle mesterværker ud. Du kan klippe i dem, tegne på dem eller kombinere dem på hidtil usete måder – kun fantasien sætter grænser.

Vi arbejder blandt andet for, at vores billeder kan bruges som praktiske redskaber mellem hænderne på elever i den danske folkeskole, og som værdifulde råmaterialer for de mange frivillige, der hver dag tilføjer ny viden til Wikipedia – verdens største og mest anvendte encyklopædi. Og gennem den internationale kulturarvsportal Europeana stiller vi vores samlingsdata til rådighed for programmører og udviklere, som ved hjælp af store datamængder og kvalitetsbilleder fra troværdige kilder kan lave nye apps og services til gavn for Europas borgere.

Netbrugere finder kunst på alle mulige måder, så vi arbejder på at gøre kunstsamlingen tilgængelig mange forskellige steder. Du kan for eksempel møde SMK her:

  1. Googles virtuelle kunstsamling med kunst fra alverdens museer, Google Art Project

  2. Den fælles indgang til europæisk kunst og kultur fra alle EU-landene, Europeana Collections

  3. Wikipedias enorme billedbank Wikimedia Commons

  4. Den digitale platform SkoleTube, hvor skoleelever og lærere kan finde digitale værktøjer og dele deres egne medieproduktioner (kræver login)

  5. Den amerikanske kunstdatabase for forskere og undervisere, Artstor (kræver abonnement)

Læs mere om Public Domain, og hvordan du kan anvende SMKs samlinger på nye måder.

Vidste du for resten, at du hver måned kan deltage i Wiki Labs? Et fællesskab, SMK har etableret i samarbejde med Wikipedia, hvor vi mødes om at bidrage til Wikipedias digitale vidensportal. Her kan du læse mere om den næste Wiki Labs, som finder sted fredag d. 26. februar fra 15-17.

Husk at tilmelde dig pr. mail hos merete.sanderhoff_@_smk.dk senest dagen før, så vi ved, hvor mange kaffekopper vi skal stille frem.

]]>
Webmaster Mon, 01 Feb 2016 10:13:00 +0100
Gratis kunstoplevelser på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/gratis-kunstoplevelser-paa-smk/ Udforsk 700 års kunst, og dyk ned i gemte og glemte fortællinger hver søndag i selskab med museets... Vidste du, at SMK rummer over 700 års kunst? Og at du kan gå på opdagelse i museets faste udstillinger ganske gratis?

J. Vilhelm Dahlerups storslåede bygning rummer mesterværker fra den tidlige renæssance og danske guldalder samt en unik samling af fransk kunst. I museets moderne tilbygning kan du opleve 70'ernes performancekunst, eksperimenter med former og farver og spritnye værker af danske og internationale kunstnere.

Tag på rejse gennem 700 års kunst og dyk ned i museets samling, der byder på værker af blandt andre Rembrandt, Hammershøi, Købke, Matisse, Kirkeby og Goodiepal.

Læs om de faste udstillinger på SMK

Fem udvalgte værker
Magasinet Euroman har givet SMK's direktør, Mikkel Bogh, en svær opgave: Vælg museets fem vigtigste værker fra det 20. århundrede. Se hvilke værker Mikkel Bogh har peget på

På SMK kan du selv gå på jagt efter de fem udvalgte værker og komme helt tæt på malerierne, der har gjort et særligt indtryk på SMK's direktør. 

En guidet tur gennem kunsten
Hver søndag kl. 14 kan du tage med vores omvisere på en rejse gennem 700 års kunst og kunsthistorie og blive guidet til SMK's kunstperler. Sammen dykker vi ned i kunstens univers – hver uge med et nyt par briller på. 

Omvisningerne er gratis, men du skal afhente billet i Informationen fra en halv time inden omvisningen begynder.

Se hvilke omvisninger du kan tage med på

Husk, at vi også har omvisninger i børnehøjde hver søndag kl. 13.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 27 Jan 2016 10:13:00 +0100
Vinterferie for børn: Vokseværk på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/vinterferie-paa-smk-voksevaerk-og-intimiteter/ Slip fantasien løs på SMK i vinterferien! Vær med til at få kunsten til at vokse, lav farverige... Slip fantasien løs på SMK i vinterferien! Vær med til at få kunsten til at vokse, lav farverige kunstbøger, eller tag med omviseren på opdagelse i de mange kærlighedshistorier, der gemmer sig i museets værker.

Giv kunsten vokseværk

vinter2.jpg (1000×441)

Vi har tapetseret 120 kvadratmeter af museets vægge med tykt, hvidt papir og fundet maling, udklip fra blade og bøger, pensler, stempler og farvekridt frem. Kom og sæt dit aftryk, og vær med til at få vores gigantiske værk til at vokse dag for dag. 

Få værket til at vokse
fra 13. til 21. februar kl. 10.30-16.30. Gratis.

Tag på opdagelse i malerierneI anledning af valentinsdag går vi på jagt efter storslåede dramaer og dykker ned i de mange kærlighedshistorier, der gemmer sig i museets værker. Tag far, moster, nabo eller mormor i hånden og kom med, når vi går på opdagelse i børnehøjde i museets faste udstillinger. 

Børneomvisning: I krig og kærlighed søndag 14. og 21. februar kl. 13-14.
Gratis – billetter afhentes i Informationen fra 12.30. Begrænset antal.

Lav din egen kunstbog

Juleri_3.jpg (2500×1035)

I Børnenes Værksted har vi fundet farvet papir, bobleplast, pap, sandpapir, blyanter, garn, tuscher, stempler, dufte og alt muligt og umuligt andet frem fra gemmerne. I hele vinterferien skal vi nemlig lave bøger – sjove, fantasifulde kunstbøger med mærkelige former og farver.

Børnenes Værksted: Kunstbøger fra 13. til 21. februar kl. 10.30-16.30.
Pris: 45 kr.

Vær kreativ derhjemmeGår du rundt med en kunstner i maven? Eller savner du spændende ideer til kreative projekter i vinterferien? Så er der hjælp at hente. 

SMK´s værkstedsleder, Michael Hansen, har lavet en række inspirationsfilm til alle, der har lyst til at slippe fantasien løs. Du kan blandt andet blive klogere på former, farver og perspektiv, og se hvordan du kan bruge sæbebobler til akvarelmaling og forvandle skrammel til skulpturer.

Se inspirationsfilmene

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 21 Jan 2016 11:56:00 +0100
Fastelavn på SMK: Maskeværksted og tøndeslagning http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/fastelavn-paa-smk-maskevaerksted-og-toendeslagning/ Søndag den 7. februar inviterer vi indenfor til sjov og ballade. Vær med, når vi fejrer fastelavn... I Skulpturgaden kan du, sammen med hele familien, gå på opdagelse mellem fantasifulde maskeskulpturer skabt af elever på SMK's billedkunstskole. Her kan du finde inspiration til din egen udklædningsmaske, som du kan lave i fastelavnsværkstedet på Scenen.

Maskeværksted og tønder fyldt med slik
Hele museets Scene er forvandlet til et fastelavnsværksted. Kom og lav din egen Robin Hood-hat, superheltemaske eller noget helt tredje og bliv klar til at svinge battet, det bedste du kan. Klokken 12 slår vi katten af tønden, så det runger i hele museet. 

Fastelavnsomvisning
Fastelavn er lig med sjov, ballade, udklædning og mundvandsdryppende bagværk! Tag med på opdagelse efter spændende fastelavnshistorier i SMK’s faste udstillinger.

Snup en pause i Caféen
Har du brug for en pause fra alle festlighederne, kan du snuppe en pause i Caféen, som sælger varm chokolade og fastelavnsboller.

Læs mere om Fastelavn på SMK

Program

Kl. 11-15: Fastelavnsværksted på Scenen (Gratis)
Kl. 12: Tøndeslagning i Skulpturgaden (Gratis)
Kl. 13-14: Børneomvisning om fastelavn (Gratis, begrænset antal pladser
– hent billetter i Informationen fra kl. 12.30)
Kl. 10.30-16.30: Børnenes Værksted (45 kr.)
Kl. 10-16.45: Fastelavnsboller sælges i Caféen

Tilmeld dig Fastelavn på SMK på Facebook


Fastelavn på SMK er sponsoreret af:

fotex-food-outline.png (795×575)

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 12 Jan 2016 13:51:00 +0100
Da Eckersberg mødte Instagram i København http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/da-eckersberg-moedte-instagram-i-koebenhavn/ Det var med en smartphone i stedet for en pensel, at entusiastiske Instagrammere i efteråret 2015... Instagram-konkurrencen #eckersgram blev lanceret i forbindelse med SMK’s store Eckersberg-udstilling En smuk løgn og gik ud på at skildre byen – meget bredt fortolket - gennem den danske malers optik.

I perioden fra september til januar opfordrede fire ”challenges” af 14 dages varighed instagrammere til at træde i C.W. Eckersbergs fodspor og indfange poetiske skyformationer, malerisk byliv, finurlige vinkler på velkendte steder og smukke, symmetriske rammer i alskens former. Det er der kommet en bjergtagende samling pletskud ud af, og de fire vinderfotos havde utvivlsomt behaget den danske malers kyndige øje:

Vinderbillede 1
@sofie_holmgren vandt #eckersgramclouds med sin mystiske, ensomme
rytter i et hav af skyer.

Vinderbillede 2
@tejlgaard betog dommerne og vandt #eckersgramstreet med sit disede,
stemningsfulde bybillede.

Vinderbillede 3
@kasper.writes’ fortryllende forstadsmystik tog æren som vinderbillede i
#eckersgramunfamiliar.

Vinderbillede 4
Den sidste vindertitel for #eckersgramframes gik til @bubblysquirrel for
hendes fascinerende, drømmeagtige spejlingsbillede.

De fire hashtags blev anvendt tilsammen 1401 gange, og vinderne blev belønnet med et Eckersberg-udstillingskatalog, et årskort til SMK samt et par Eckersberg-solbriller fra københavnske Folk & Frame.

Se 1000 udvalgte billeder fra #eckersgram

Læs mere om konkurrencerne

SMK siger tak til alle deltagerne og til fotograferne Christina Nørdam, Bobby Anwar og Ursula Bach, der agerede dommere i hver deres konkurrence.

]]>
Webmaster Fri, 08 Jan 2016 11:42:00 +0100
Fernisering på litterær installation http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/fernisering-ny-installation-af-ulk/ Onsdag den 13. januar kl. 16 løfter Kunstpiloterne fra Unges Laboratorier for Kunst sløret for... I samarbejde med Frederiksberg Hovedbibliotek har de unge Kunstpiloter fra Unges Laboratorier for Kunst skabt en litterær installation af James Joyces moderne klassiker, Ulysses. En installation, der bringer flere sanser i spil.

Fra loftet hænger flere udgaver af Joyces mastodont, alle slået op på forskellige sider, og lokker dig til at tage et smugkig ind i Joyces univers. Samtidig strømmer de mange stemmer fra Ulysses ud fra bogreolerne via bevægelsesfølsomme højtalere og bringer fortællingen til live.

Vær med, når installationen afsløres
Onsdag den 13. januar kl. 16-17.30 løfter Kunstpiloterne sløret for installationen og inviterer sammen med Frederiksberg Hovedbibliotek til bobler, sengekantsfortællinger og nye litterære oplevelser.

Udstillingen åbnes af formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Morten Jung, og kunstpiloterne, som introducerer udstillingen. Bagefter kan du selv gå på opdagelse i installationen og opleve den litterære karakter Molly Bloom fra Ulysse, vagt til live gennem performer Dinna Ophelia Hæklund. 

Nøglen til James Joyces hovedværk
Ulysses er en af de bøger du ’burde’ læse – men de fleste af os må nok erkende, at vi aldrig vil få den læst. Netop derfor har Frederiksberg Hovedbibliotek, som en del af projektet Det litterære udstillingshus, inviteret Kunstpiloterne til at skabe en kunstformidlende installation, så du kan få et smugkig ind i James Joyces univers. Måske bliver du endda så nysgerrig, at du alligevel giver dig i kast med den 800 siders lange fortælling.

Udstillingsperiode
Du kan opleve installationen fra den 13. januar til den 19. februar på Frederiksberg Hovedbibliotek, Falkonér Plads 3, 2000 Frederiksberg.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 07 Jan 2016 00:01:00 +0100
Besøgsrekord på Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/besoegsrekord-paa-statens-museum-for-kunst/ I 2015 havde SMK 451.195 besøgende. Det er det bedste antal besøgende for museet nogensinde. Ved udgangen af 2015 havde 451.195 besøgt SMK. Det er en stigning på næsten 20 procent i forhold til 2014. Særligt efterårets store Eckersberg-udstilling trak mange besøgende. Men også museets populære SMK Fridays har syv gange i løbet af året trukket mellem 2.000 og 6.000 gæster per aften.

Som de foregående år har også mange børn og unge deltaget i undervisningsforløb eller besøgt museet som led i deres uddannelse. I alt besøgte 41.204 elever museet, heraf havde 27.021 booket undervisningsforløb og 14.183 besøgte museet på egen hånd.

”På SMK er vi stolte over, at mere end 450.000 mennesker fra Danmark og resten af verden – deriblandt mange børn og unge – har besøgt vores hus, deltaget i vores arrangementer og set vores udstillinger i 2015. Det fortæller os, at interessen for kunsten er stor, og at vi har haft held til at dele Danmarks billedkunstneriske kulturarv med en stadigt større del af befolkningen,” siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Besøgende på SMK de seneste 10 år:

2005 2006 2007 2008 2009
254.093 412.999 424.710 323.104 392.590
2010 2011 2012 2013 2014
448.342 347.582 429.692 355.835 378.195
]]>
Karen Søndergaard Mon, 04 Jan 2016 16:23:00 +0100
Tag på SMK mellem jul og nytår http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/tag-paa-smk-mellem-jul-og-nytaar/ Udforsk perfekte miniverdener og bliv klar til at skyde nytåret ind, når vi inviterer indenfor til... Udforsk perfekte miniverdener og bliv klar til at skyde nytåret ind, når vi inviterer indenfor til nytårsløjer og smukke løgne mellem jul og nytår.

Nytårsløjer i Børnenes Værksted

nytaarshat.jpg (2500×1230)

Nytårsaften står for døren, så vi gør selvfølgelig klar til at skyde årets sidste dag afsted med masser af farver og glimmer. 

Kom og lav din egen festlige nytårshat i Børnenes Værksted. Vi har alle nytårshimlens farver og alle mulige og umulige materialer.

Læs om nytårsaktiviteterne i Børnenes Værksted


Sidste chance for at opleve Eckersbergs smukke løgne

eckers_sidste.jpg (2500×1230)

Har du været på opdagelse i Eckersbergs næsten perfekte miniverdener? Har du stået ansigt til ansigt med den alsidige mesters smukke løgne? 24. januar er sidste chance for at opleve udstillingen En smuk løgn – Eckersberg.

Udstillingen går tæt på en af guldalderens hovedpersoner og på hans stræben efter det perfekte billede. Du kommer hele vejen rundt om en ener i dansk kunst – manden, der er blevet kaldt dansk malerkunsts fader.

Læs mere om udstillingen En smuk løgn – Eckersberg


Åbningstider mellem jul og nytårMellem jul og nytår kan du gå på opdagelse i kunsten på SMK 26., 27., 29., 30. december.

Læs mere om åbningstider og praktisk information

]]>
Ayoe Fridriksdottir Tue, 15 Dec 2015 09:06:00 +0100