Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Wed, 15 Oct 2014 09:21:00 +0200 Bjørn Nørgaard-udstilling til Kina http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-sender-kaempe-bjoern-noergaard-udstilling-til-kina/ Med over 100 værker i form af skulpturer, installationer, grafik og film indtager Bjørn Nørgaard... Fra 24. oktober til 28. november 2014 kan en stor retrospektiv udstilling af Bjørn Nørgaard opleves på den anden side af kloden, i Kina. Når den danske kultursatsning skydes i gang i efteråret 2014, er det nemlig en af samtidskunstens sværvægtere, der repræsenterer Danmark. Med over 100 værker viser udstillingen udviklingen i Bjørn Nørgaards kunst fra 1960’erne til i dag og byder på en række hovedværker og endda et helt nyt værk, Busstop. SMK står bag udstillingen, som er støttet af Kulturministeriet.

”Udstillingen med Bjørn Nørgaard i Beijing fortæller en vigtig historie om dansk-kinesisk kultursamarbejde. Nørgaard var en af de første danske kunstnere, der begyndte at arbejde i Kina. Det er mere end 10 år siden nu. I mellemtiden er han blevet gæsteprofessor på CAFA i Beijing, hvor hans værker nu præsenteres i en stort anlagt udstilling, som jeg ser meget frem til at åbne 24. oktober. Udstillingen er samtidig en del af den danske kultursatsning i Kina, der i de næste 10 måneder vil bane vej for nye samarbejdsrelationer mellem danske og kinesiske kunstnere og kulturinstitutioner – samt give et stort kinesisk publikum mulighed for at udforske dansk kunst og kultur på egen hånd,” siger kulturminister Marianne Jelved.

Læs mere om udstillingen, Re-modelling the World – again again again, som kan opleves på CAFA, Central Academy of Fine Art Museum, Beijing

Bryder verden op og samler på nye måder

Udstillingen har – som SMK’s store Bjørn Nørgaard-udstilling i 2010 – titlen Re-modelling the World. Titlen afslører Bjørn Nørgaards karakteristiske arbejdsform, hvor han bogstaveligt talt bryder det kendte verdensbillede op som brikker i et puslespil og samler det igen på nye måder.

”Bjørn Nørgaards mangefacetterede og indflydelsesrige værk vil uden tvivl vække interesse i Kina. Hans brug af overraskende materialer, inddragelsen af gamle håndværkstraditioner og ikke mindst udstillingens idé om, at vi alle sammen bidrager til at forme vores verden og vores historie, glæder jeg mig til at præsentere for et kinesisk publikum,” siger direktør på SMK, Mikkel Bogh.

Også i det helt nye værk Busstop, som er skabt specielt til CAFA Art Museum, mødes nyt og gammelt. Den store bronzeskulptur kombinerer indtryk fra de buddhistiske grotter i Østen med et traditionelt dansk busstoppested og bliver opstillet foran museet. Det er Ny Carlsbergfondet, der har doneret værket til CAFA.

Se billeder fra udstillingen

Styrket dansk-kinesisk kultursamarbejde

Udstillingen med Bjørn Nørgaard er en del af Kulturministeriets dansk-kinesiske kultursatsning, der fra efteråret 2014 og frem til 2015 giver et stort kinesisk publikum mulighed for at opleve dansk kultur og kunst.

Kultursatsningen er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.

Udstillingen på CAFA Art Museum er støttet af styregruppen for den internationale kulturudveksling under Udenrigsministeriet og Kulturministeriet, samt af Kulturstyrelsens museumspulje. MÆRSK har bidraget med transportsponsorat.


]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 15 Oct 2014 09:21:00 +0200
De kom, de så, de hackede http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/de-kom-de-saa-de-hackede/ Hvad får man, når man krydser 70 datakreative, et kunstmuseum og et hav af data om kulturarven? Det... “Digitalisering er åbentlyst vigtig. Udfordringen er nu at navigere i de store muligheder og gå til arbejdet på en intelligent måde”. Sådan indledte museets direktør, Mikkel Bogh, det tredje HACK4DK-arrangement fredag eftermiddag. Hermed var bolden givet op til at 70 dedikerede data- og kulturinteresserede kunne bruge op til 50 timer på at “hacke” data stillet til rådighed af store danske kulturinstitutioner.

Og det skortede ikke på inspiration: Et Kuratorisk Paradise Hotel (stem kunstværker op og ned ad museets vægge), et værktøj til at opsamle kulturhistorisk viden fra lukkede systemer som Facebook, en visualisering af danskernes biblioteksvaner (de 18-19-årige er særskilt uinteresserede i bøger om jul), en kunstformidlings-app baseret på visuel værkgenkendelse og meget andet tog form i løbet af weekenden.

SMK's børneværksted var omdannet til robotværksted under HACK4DK

Fri data

Og hvad var så meningen med det hele? Nøgleordet er ‘data’, et råstof som i stigende grad sættes fri, så alle og enhver (i hvert fald alle som kan programmere) kan bygge digitale tjenester, der trækker på kulturarvsdata. Det kan lyde abstrakt, men en række kulturarvsinstitutioner går hvert år sammen om at gøre drømmene konkrete i form af HACK4DK. Og interessen er tydeligvis stor, også selvom efterårssolen lokker udenfor.

“Det er min første HACK4DK og det er en sjov oplevelse,” fortæller italienske Giulio Ungaretti, der præsenterer sig som data scientist. “Både fordi det er stærkt underholdende at arbejde kreativt med kulturarven og fordi det simpelthen er sjovt at få lov at sove på museet.”

Ida Maria Schouw Andreasen, selvstændig producent af digitale læremidler, supplerer: “Jeg hørte om begivenheden fra en ven på Facebook og tænkte at det måtte prøves. Og selvfølgelig kunne HACK4DK godt afholdes i en spejderhytte, men det er jo langt sjovere når det foregår på en af de kulturinstitutioner som har bidraget med data.”

Vinderne af HACK4DK 2014

Sandhedens time

Efter et par intense døgn var det så tid til præsentation af resultaterne. Var de vilde ideer blevet omdannet til konkret kodevirkelighed?

En efter en fremviste grupperne deres produkter på museets scene, og det blev hurtigt tydeligt at flere var nået særdeles langt. Særligt én gruppe høstede dog et tordnende bifald - og flest stemmer fra de fremmødte, nemlig holdet, der havde fremstillet en tjeneste som kunne genkende værker i SMK’s samling og fremvise flere lag af ekstrainformation på museumsgæstens telefon eller tablet.

Med tjenesten ‘Artscope’ ville museumsgæsten kunne rette sin device mod et kunstværk og omgående være i stand til at se eventuelle røntgenbilleder af værket, relaterede værker og anden interessant information. En overbevisende indsats på kun to døgn og sikkert noget som kan inspirere til konkrete fremtidige tilbud til museets gæster.

HACK4DK vender tilbage om et år hos en ny kulturinstitution.

Se masser af billeder fra HACK4DK 2014 på Flickr

Læs mere om HACK4DK

]]>
Webmaster Sun, 28 Sep 2014 21:57:00 +0200
Ny børneudstilling og pudekamp http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/kaempe-pudekamp-banker-efteraarsferien-i-gang-paa-smk/ En ny børneudstilling om hjem åbner i efterårsferien (uge 42). Det starter med en stor pudekamp i... Fælles pudekamp

Den nye børneudstilling skydes fra start 11. oktober kl.14 med en stor fælles pudekamp i den nye have foran museet. Der er puder til de første 100 børn – og efter kampen er der sørget for masser af saftevand til trætte krigere. Bagefter kan man gå på opdagelse i udstillingen.

Læs om åbningen og pudekamp 11. oktober kl. 14-15. Gratis

Ny børneudstilling: Og hvor har du så hjemme?

Vi sover, vågner, vasker os, børster tænder, spiser, leger og lever i vores hjem. Men hvad er et hjem egentlig? Hvad afgør, at et hjem er et hjem? Og hvad betyder det for de mange børn, som i dag har to hjem?

Udstillingen Og hvor har du så hjemme? sætter både tanker og sanser i spil. Man kan tage et snus ind i en reol af papkasser, som gemmer på forskellige hjemlige dufte. Eller smide skoene og mærke et kæmpe tæppe flettet af brugte tekstiler fra hjemmet.
Udstillingen er åben alle dage i efterårsferien. Gratis!

Læs om udstillingen

Byg, modeler og mal dit hjem

Skab dit eget lille hjem af ler, gips, pap og masser af andre sjove materialer. Billedkunstnere hjælper til i værkstedet og guider gerne fantasien på gled.

Børnenes Værksted 11.-19. oktober kl. 10.30-16.30. Entré: 45 kr.

Børneomvisninger om hjem

Kom og vær med til at tænke over, hvad det vil sige at have hjemme, eller hjemve, når vi inviterer på børneomvisninger i efterårsferien.

Børneomvisninger 12., - 19. oktober kl. 13. Gratis!

Omvisning: Hjem for voksne

Tag med på en omvisning, hvor vi zoomer ind på hjem og det at føle sig hjemme. Vi ser for eksempel på guldalderens motiver, hvor ude er godt, men hjemme altid bedst.

Omvisning 12. og 19. oktober kl.14. Gratis!

Åbningen af udstillingen er sponsoreret af

]]>
Astrid Wiik Fri, 26 Sep 2014 13:20:00 +0200
Åbning af Museumshaven http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aabning-af-koebenhavns-nye-museumshave/ SMK og Københavns Kommune inviterer til åbning af Københavns nye museumshave. Vi rykker musik og... Med en ny museumshave på størrelse med Rådhuspladsen har SMK’s brugere – og hele København – fået et nyt byrum.

Museumshaven er en ny grøn åbning til SMK. Haven er forvandlet fra en barokinspireret pryd-have til en indbydende hæng-ud-have.

Ved indgangen til SMK er der bygget et kæmpe bassin med springvand. I haven kan man gå ad bugtede stier, nyde de store trækroner rundt om museet og smide sig på en af de græsklædte øer, der kalder på pauser med en god bog eller ven.

Kom til åbning af haven

Vær med, når vi åbner den nye museumshave fredag 19. september kl. 15-18.

Haven åbnes officielt af Kulturminister Marianne Jelved, og vi fejrer åbningen med en særlig udgave af SMK's fredagsarrangementer SMK Fridays.

Se det fulde program

Om den nye museumshave

Den nye Museumshave samt modernisering af museets indgangsparti og tilgængelighed er blevet mulig med en donation på 48,5 mio. kr. fra Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde - OJD. 

SMK er initiativtager til projektet, da museet ønskede at skabe større sammenhæng mellem haven og museet. 

Københavns Kommune ejer arealet og er bygherre. Museumshaven er tegnet af tegnestuen Polyform og Karres en Brands, der vandt arkitektkonkurrencen med projektet  "SMK tilbage i parken".

Læs mere om Museumshaven

Museumshaven er doneret af:

SMK Fridays støttes af Bikubenfonden

]]>
Astrid Wiik Tue, 09 Sep 2014 10:01:00 +0200
Krigens Krop http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/krigens-krop-golden-days-festival-paa-smk/ Golden Days Festivalen markerer, at det i år er 100 år siden, at første verdenskrig brød ud. I den... Krigens krop

Omgivet af hundredevis af nøgne, heroiske kroppe i gips udforsker vi krigens krop på Den Kongelige Afstøbningssamling. Lyt til de stærke digte  fra 1. verdenskrig, få en forsmag på Bådteatrets kommende forestilling og prøv kræfter med brætspil, gipsværksted og meget mere.

OBS:
Bemærk venligst, at Den Kongelige Afstøbningssamling har til huse i Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40, 1307 København K.

Læs mere

De sindsygt moderne kunstnere

Var kunstens vilde udtryk anno 1919 i virkeligheden billede på en smitsom sindslidelse?  I 1919 mente lægen Carl Julius Salomonsen, at kunstnerne led af "Dysmorfisme", en sygelig og smitsom tilstand, der kunne aflæses i hele den moderne malerkunst!

Nu griber journalist Anders Haahr Rasmussen fra Information bolden på SMK, hvor datidens sindssyge billeder i dag hænger side om side

Læs mere

Køb billet (eksternt link)

Læs om Golden Days Festival

 

Foredraget De sindsygt moderne kunstnere støttes af Bikubenfonden

]]>
Astrid Wiik Thu, 04 Sep 2014 10:36:00 +0200
Åbent Atelier: Dürer under kniven! http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aabent-atelier-duerer-under-kniven-1/ Et enormt mesterværk af renæssancekunstneren Albrecht Dürer har i årevis ligget gemt i museets... Atelieret er åbent 5. september-19. december 2014

Et skrøbeligt og værdifuldt værk

En sikker hånd er alfa omega, når man restaurerer kunst. Særligt, når kunstværket er 3 x 3,5 meter stort, 500 år gammelt, ekstremt skrøbeligt – og meget værdifuldt, som det er tilfældet med værket Maximilians 1. Æresport af den verdensberømte tyske renæssancekunstner Albrecht Dürer (1471-1528).

Kom med i maskinrummet

Værket har gennem tiden været eksponeret for skadeligt lys og skiftende klima. Med tiden mørnede det så meget, at det ikke længere kunne udstilles, og i mange år har det ligget sammenrullet i SMK’s magasiner.

I foråret 2015 skal Dürers store værk frem i dagens lys igen i en udstilling arrangeret af Den Kongelige Kobberstiksamling. For at gøre værket klar til udstillingen, bliver det hele efteråret behandlet af SMK’s konservatorer i et åbent atelier, hvor alle kan følge processen.

Åbningstider

Atelieret er åbent i museets åbningstid. Gratis entré!

På hverdage fra kl.13-16 arbejder konservatoren i værkstedet. 
Kl. 15.30-16 svarer konservatoren på spørgsmål fra museets gæster.

Læs mere om udstillingen 

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond støtter Åbent Atelier: Dürer under Kniven!

]]>
Webmaster Mon, 01 Sep 2014 13:52:00 +0200
Art Week på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/art-week-paa-smk/ Det er Copenhagen Art Week – og vi inviterer med om bag facaden med en række særomvisninger! I år har Copenhagen Art Week temaet 'In the Making' – og i den ånd inviterer vi på en særomvisning om bag facaden på kunsten.

Kom med i laboratoriet

Vær med, når vi i en række omvisninger besøger laboratorierne på SMK. Her arbejder de fingersnilde konservatorer med spatel, uv-lys, enzymer og røntgenfotografi for at bevare ødelagte og skrøbelige kunstværker.
Læs mere

Hvordan bliver kunst til?

Du kan også tage med vores omviser på en tur i museets faste udstillinger, og blive klogere på, hvordan kunstværker egentlig bliver til. Fra skabelsen til de udstilles på museet.
Læs mere

Alexander Tovborg møder Goya

SMK inviterer også på en artist talk med billedkunstner Alexander Tovborg i den dugfriske udstilling Manets Goya. Grafik. Tag med ham på en artist talk rundt i udstillingen og hør ham fortælle om det dragende møde med Goyas grafik på SMK.
Læs mere


Se alle arrangementer på SMK i forbindelse med Copenhagen Art Week

]]>
Webmaster Wed, 27 Aug 2014 16:08:00 +0200
9x9x9 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/9x9x9/ Ni danske forfattere fra forlaget Gyldendal har skrevet ni tekster inspireret af ni kunstværker i... ”Kom bare nærmere, der er plads endnu i campingvognen. Den har stået på Mændenes Hjem som et møderum. Og også til at fixe i. Men så blev den pludselig flyttet til SMK, mens jeg var kokset ud og sov trygt og godt under bordet. Den var blevet til et stykke social kunst. Og jeg fik lov til at blive her, være en del af kunstværket, kan man sige. I må godt røre ved mig, jeg har vasket hænder…”

Sådan starter Erling Jepsens fortælling om en stofbruger i en campingvogn. Fortællingen tager udgangspunkt i Kenneth A. Balfelts og FOS’s kunstværk: Fuck the Danish aktiverings police – USSR (”Radical Horisontality” ), som står på SMK.

Ni aftener i løbet af efteråret giver skuespiller Benjamin Kitter stofbrugeren stemme, når han spiller Erling Jepsens tekst i campingvognen.

Forestillingen er en del af kunstprojektet 9x9x9, hvor i alt ni forestillinger bliver opført foran ni udvalgte kunstværker. Historierne spænder lige fra krigeriske amazoner over magiske heste til graciøse køer. Hver forestilling varer cirka ti minutter.

Sådan forløber en 9x9x9 aften
En aften i selskab med 9x9x9 er fra kl. 17.30 - 20.00, og forestillingen begynder med en prolog i museets Skulpturgade. Efter prologen følger du farven på den udleverede mærkat, som viser dig vej til din første af de 9 forestillinger.

Når du har oplevet den, går du selv på opdagelse i aftenens forestillinger. Der er ingen fast rute. Forestillingerne varer hver ca. 10 minutter og bliver opført gentagne gange i løbet af aftenen. Derfor kan du holde små pauser, som du vil – og der er tid til at nyde 9 små retter i Caféen, som også serverer 9 forskellige drinks.

9 forestillinger

5. oktober (premiere)
12.- 19.- 26. oktober
2.- 9.- 16.- 23. november
7. december

Instruktør:
Hans-Peter Kellner


Læs mere om arrangementet

Køb billetter på via Det Kongelige Teaters billetsalg

Kunstprojektet 9x9x9 er støttet af Bikubenfonden


]]>
Astrid Wiik Mon, 25 Aug 2014 11:08:00 +0200
Ny udstilling: Manets Goya. Grafik http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ny-udstilling-manets-goya-grafik/ Ustyrlige tyre, grusomme henrettelser og en dosis bidende satire. Oplev to af kunsthistoriens... 22. august åbner udstillingen Manets Goya. Grafik. Udstillingen stiller skarpt på den franske kunstner Édouard Manets (1832 – 1883) inspiration fra den spanske maler Francisco Goya (1746 – 1828) – og på den interesse for krig, tyrefægtning og satire, der binder dem sammen.

Henrettelser og tyrefægtning

Hverken Manet eller Goya blinker, når det forfærdelige skal vises. Det ses blandt andet i kunstnernes varianter af nådesløse henrettelser og via deres skarpe blik for tyrefægtningen som teater. Goya og Manet er begge fascineret af de kræfter, der slippes løs i arenaen.

Læs mere om udstillingen

Se selv, hvordan Goya arbejder med et voldsomt motiv, i denne lille video:

Stor kunst på papir

De fleste kunstværker i udstillingen kommer fra Den Kongelige Kobberstiksamling – museets samling af kunst på papir. Kobberstiksamlingen rummer mere end 240.000 værker. Værkerne spænder vidt, fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Læs om Kobberstiksamlingen

Udstillingen kan opleves fra 22. august 2014 – 18. januar 2015.

]]>
Astrid Wiik Fri, 15 Aug 2014 16:24:00 +0200
Abildgaard-værker på plads igen http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/restaurering-af-christiansborg-billeder-afsluttet/ Siden 2011 har konservatorer på SMK været i gang med at restaurere de tre store... ”Konservatorer har altid det skarpe øje på, når de kigger på kunst. De kigger på værkets tilstand og ikke så meget på motivet,” sagde SMK’s bevaringschef Jørgen Wadum, da han markerede afslutningen på et omfattende restaureringsarbejde af tre malerier af den danske maler Nicolai Abildgaard (1743-1809).

Se film om Abildgaard


Og det var netop konservatorernes skarpe blik, der opdagede, at malerierne var i en problematisk tilstand, da de i 2009 blev udlånt  fra Christiansborg for at indgå i en udstilling på SMK. Blandt andet var fernisen stærkt gulnet, der var løs farve, sodrester og andre spor efter den brand og redningsaktion, som værkerne var igennem i 1794. Her brændte det første Christiansborg ned til grunden, og man nåede kun at redde tre af de i alt 10 store kongebilleder.

Ny viden om Abildgaards maleteknik

I tre år har konservatorer arbejdet på at bringe værkerne tilbage til deres oprindelige stand, og nu er de godt 300 x 200 cm store malerier så kommet hjem på deres plads i den såkaldte ”Abildgaardsal” i Dronningens repræsentationslokaler på det nuværende Christiansborg.

I løbet af restaureringen er konservator på SMK, Troels Filtenborg, dykket ned i alt det, der ikke kan ses med det blotte øje: Abildgaards maleteknik – lige fra den unge akademistuderendes strøg til den ældre malers. Den nye viden om Abildgaards maleteknik er netop udkommet i bogen Between Formula and Freestyle. Nicolai Abildgaard and 18th-Century Painting Technique.

Åbne værksteder og omvisninger

Og formidlingen af den nye viden om Abildgaard er vigtig, understregede Erik Als, vicedirektør i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, som har været med til at støtte restaureringen.

”Abildgaards malerier er vendt tilbage til Christiansborg i en fin stand. Undervejs har konservatorerne holdt åbne værksteder, der har været omvisninger, og der er kommet helt ny viden om Abildgaard. Det kan både vi og de 100.000 gæster, som kommer i repræsentationslokalerne årligt, glædes over,” sagde Erik Als.

Restaureringen er støttet af Slots- og Ejendomsstyrelsen, Beckett-Fonden og Knud Højgaards Fond.

Udgivelsen af Between Formula and Freestyle. Nicolai Abildgaard and 18th-Century Painting Technique er støttet af Ny Carlsbergfondet.


Nicolai Abildgaard, Christian I ophøjer Holsten til hertugdømme, 1781-1782


Nicolai Abildgaard, Christian III ophjælper Danmark, 1781-1782Nicolai Abildgaard, Frederik II bygger Kronbor
g, 1781-1782

]]>
Karen Søndergaard Wed, 25 Jun 2014 13:20:00 +0200