Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Mon, 18 Jul 2016 10:51:00 +0200 Ugen på SMK: Sol over museet http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ugen-paa-smk-sol-over-museet/ Sommeren er på sit højeste, og på SMK er der masser af sol i Museumshaven og i mange værker i de... Sommeren er på sit højeste, og på SMK er der masser af sol i Museumshaven og i mange værker i de kølige udstillingssale. Hver uge sætter vi spot på et nyt tema, og i denne uge lader vi for alvor sommeren og solen bryde igennem.

Solens varme stråler, sand mellem tæerne og blåt, kølende vand. I denne uge nyder vi solen og sommeren i Museumhaven, tager på sommerudflugter i værkerne og udforsker, hvordan sommer og sol har set ud gennem 700 år i kunsten.

Læs med nedenfor, hvor vi stiller skarpt på ugens aktiviteter, giver inspiration til, hvordan du kan være kreativ derhjemme og sætter spot på et sted på SMK, hvor du kan slappe af i solen og nyde sommeren.

Sol i værkstedetVær med, når vi skaber sommerlandskaber, sommervarme og sommerminder i alt fra ler og pap til tegninger og malerier. Du kan også bygge en lille båd, som du kan søsætte i det store springvand i Museumshaven.

Læs om Børnenes Værksted: Sol over SMK
Tirsdag til søndag kl. 11.30-16.30
Pris: 30 kr. + dagsbillet

På opdagelse med omviserenTag med omviseren på en søndags-sommerudflugt gennem 700 års kunst. På dagens børneomvisning dykker vi ned i museets solrige værker, mens vi går helt tæt på museets mesterværker på dagens voksenomvisninger.

Søndag kl. 13: Børneomvisning: Sol over SMK
Søndag kl. 14: Omvisning: Highlights
Søndag kl. 15: Engelsk omvisning: Highlights

Omvisningerne er gratis, når entréen er betalt.

Nyd sommeren i Museumshaven

SMK_friday_april_7.jpg (2500×1037)

Hvis vejret tillader det, har du rig mulighed for at nyde sommeren i Museumshaven. Her kan du slænge dig i de pangfarvede havestole, nyde solen med en kop kaffe fra museets lille kaffevogn og køle af ved det store sommerbassin. Har du lyst til at spille bold eller gynge, kan du slå dig løs på legepladsen i museets baghave, Østre Anlæg.

Sol og sommer gennem 700 år

juleri_1.jpg (7092×3131)

Gå på opdagelse i museets samling af mere end 700 års kunst og få et skud sommer og sol. Omgivet af SMK's værker kan du blandt andet nyde sommervarmen på stille cafeer i Tyrkiet og de sene sommeraftener på de danske strande. 

Trænger du til lidt sol og sommer, kan du eventuelt starte med at tage et smut forbi P. S. Krøyers værk Badende drenge en sommeraften ved Skagens strand

Vær kreativ derhjemmeHar du lyst til at lave værker, der stråler af sommer og sol? Så se filmen nedenfor og bliv inspireret til hvordan du kan lave flotte værker i varme sommerfarver.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Mon, 18 Jul 2016 10:51:00 +0200
Sidste chance! Oplev Hogarths vildtvoksende univers http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/sidste-chance-for-at-dykke-ned-i-hogarths-vildtvoksende-univers/ Har du udforsket de mange detaljer i William Hogarths værker? Fulgt skøgens deroute i jagten på... Har du udforsket de mange detaljer i William Hogarths værker? Fulgt skøgens deroute i jagten på luksus? Og har du stået ansigt til ansigt med grusomhedens fire stadier? 7. august er sidste chance for at gå på opdagelse i den britiske billedsatirikers vildtvoksende univers.

I udstillingen William Hogarth. En skøges liv og andre historier kan du opleve den britiske billedsatiriker William Hogarths vildtvoksende værker. En slags tegneserier, der på dramatisk vis skildrer storbylivet i 1700-tallets London. Gennem flere end 50 grafiske tryk kan du dykke ned i Hogarths univers og udforske hårdtslående historier om blandt andet vold, druk, prostitution, forfald, begær og selviscenesættelse.

William Hogarth


Hogarth (1697-1764
) har i sin levetid både kunstnerisk og kommerciel succes som maler og kobberstikker.


I sin samtid bliver han hurtigt tidens mest kendte grafiske kunstner med sine satiriske og populærkulturelle tryk. I dag anses Hogarth stadig for at være en af Englands største kunstnere.

Liv i forfald i jagten på luksus
I sine grafiske værker udstiller Hogarth sin samtid og sætter spot på samfundets og menneskets skyggesider.

Flere af Hogarths værker fortæller historien om mennesker, der stræber efter et liv i luksus. Men alle lader de sig friste, og de fortaber sig i vilde udskejelser, så de styrer direkte mod selvdestruktion og død.

Du kan blandt andet følge den unge pige Molls deroute i serien En skøges liv. Du kan også blive vidne til alverdens grusomheder, når Hogarth i serien Grusomhedens fire stadier udstiller den eskalerende vold i storbyen. 

Flere nyheder?

Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Wed, 13 Jul 2016 10:36:00 +0200
Ugen på SMK: Modsætninger http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ugen-paa-smk-modsaetninger/ Sommeren er i fuld gang på SMK, og der er masser af aktiviteter for børn og familier. Hver uge... Sommeren er i fuld gang på SMK, og der er masser af aktiviteter for børn og familier. Hver uge dykker vi ned i et nyt tema, og denne uge står i modsætningernes tegn.

Hvad vil det egentlige sige at være en modsætning? Og hvad vil det sige at være forskellig eller anderledes fra noget andet? Det undersøger vi i denne uge, når vi sætter spot på modsætninger i kunsten.

Husk, at du også kan nyde solen i Museumshaven eller slentre over i parken eller på legepladsen i museets baghave, Østre Anlæg.

Læs med nedenfor, hvor vi udfolder ugens aktiviteter, giver inspiration til, hvordan du kan være kreativ derhjemme og sætter spot på et sted på SMK, hvor du kan stå lige midt imellem to modsætninger.

Modsætninger i værkstedet


Vær med, når vi undersøger, hvad det gode, det bløde, det glatte og alt muligt andet bliver til, når man vender det på hovedet. Med ler, maling, pap og masser af andre sjove materialer sætter vi farver og former på alverdens modsætninger.

Læs om Børnenes Værksted: Modsætninger
Tirsdag til søndag kl. 11.30-16.30. 
Pris: 30 kr. + dagsbillet

På opdagelse med omviserenKom med, når vi går på opdagelse efter modsætninger i voksen- og børnehøjde i museets faste udstillinger. Sammen undersøger vi blandt andet modsætningerne 'høj og lav' og museumskritiske værker, der har sneget sig ind på SMK. 

Søndag kl. 13: Børneomvisning: Modsætninger mødes
Søndag kl. 14: Omvisning: Modsætningsfyldte highlights
Søndag kl. 15: Engelsk omvisning: Highlights

Omvisningerne er gratis, når entréen er betalt.

Mellem gammelt og nytSMK består egentlig af to museumsbygninger. En gammel og en ny. Den gamle bygning er fra 1897, mens den nye bygning først blev opført i 1998. 

De to bygninger, der står i skarp kontrast til hinanden, er dog alligevel forbundet. De er nemlig forenet af en glasoverdækket skulpturgade, og på 1. sal kan du bevæge dig fra gammelt til nyt og fra nyt til gammelt via gangbroer, der forener de to modsætninger.

700 års modsætningerSMK's værker gemmer på mange modsætninger – både hvis du undersøger værkernes materialer nærmere, men også hvis du dykker ned i de fortællinger, der lurer under overfladen.

Gå på opdagelse i museets faste udstillinger, der byder på mere end 700 års kunst. Du kan eventuelt starte med at se nærmere på Elmgreen & Dragsets installation Please, keep quiet! i sal 302C.

Vær kreativ derhjemmeSavner du spændende ideer til kreative projekter i din sommerferie? Ligger du inde med en masse gammelt skrammel? Så har vi en god idé! 

Se filmen og bliv inspireret til hvordan du kan forvandle skrammel til kunst.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Mon, 11 Jul 2016 16:32:00 +0200
Fire tips til kunst under åben himmel http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/fire-tips-til-kunst-under-aaben-himmel/ Vi har samlet fire sommertips til dig, der gerne vil opleve kunsten under åben himmel. Rigtig god... Oplev det usynlige blive synligt, følg en tankevækkende kunst-rute, gå på opdagelse mellem bronzebiller og murstensskulpturer og nyd lidt fynsk idyl. Frederikke Kirsmeier Preskou, som er kommunikationsmedarbejder på SMK, har udvalgt fire steder, som hun synes, du skal besøge i løbet af sommeren, hvis du vil udforske kunsten under åben himmel.

Kunstlegeplads udstiller vind
Tag med til Ordrupgaards udendørs Kunstlegeplads, der med sin bronzeskulptur af Olafur Eliasson går i dialog med vind og vejr, og gør det usynlige synligt.

Når vinden ændrer retning, udsender skulpturen små vanddråber, der tilsammen skaber en let tåge, som omslutter dig, hvis du står i nærheden. Så tag din familie i hånden og vær klar til at blive indhyllet i tåge.

Du kan boltre dig på Ordrupgaards udendørs Kunstlegeplads hele sommeren.

Turen går til (og rundt i) Holbæk
Tag på en tankevækkende kunst-rute i Holbæk by, der denne sommer lægger både havn, museum, bibliotek og byrum til den første udstilling i serien An Age of Our Own Making.

Udstillingen præsenterer 12 kunstnere fra Afrika, Asien og Mellemøsten, der gennem skulpturer og installationer placeret rundt omkring i byen og ved havnefronten, reflekterer over de miljømæssige og politiske udfordringer, som præger det samfund og den tid, de lever i.

Oplev udstillingen An Age of Our Own Making #1, der er en del af festivalen Images 16, frem til 15. august i Holbæk.

Kunst under åben himmel
I Døvling Meldgaard Skov, 30 km syd for Herning, kan du finde René Schmidts gigantiske bronzebille, Anna Baks stribede hytte og Jes Brinchs enorme murstensskulptur.

Værkerne, der alle arbejder med forskelige aspekter af naturen, kan opleves i skulpturparken, der har fået navnet Skovsnogen Artspace. 13 unge kunstnere har skabt i alt 30 værker til udstillingsstedet, som du kan opleve under åben himmel ved at følge den tre km lange skovsti.

Du kan gå på opdagelse efter værker i Skovsnogen Artspace hele sommeren, døgnet rundt.

Fynsk idyl på Johannes Larsen Museet
I hjertet af Kerteminde og et stenkast fra vandet ligger Johannes og Alhed Larsens gamle kunstnerbolig. I dag fungerer den gamle kunstnerbolig som museum og huser værker af de mest prominente Fynbomalere, heriblandt malerier af parret selv.

Gå på opdagelse i kunstnerparrets atelier, tag et hvil under trækronerne og spis en frokost i haven med udsigt over bugten.

Du kan nyde den fynske idyl på Johannes Larsen Museet hele sommeren.

]]>
Webmaster Thu, 07 Jul 2016 10:15:00 +0200
Ugen på SMK: Kunstnerbøger http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ugen-paa-smk-kunstboeger/ Sommeren på SMK summer af kreative aktiviteter for børn og familier. Hver uge dykker vi ned i et... Sommeren på SMK summer af kreative aktiviteter for børn og familier. Hver uge dykker vi ned i et nyt tema, og i denne uge skal det handle om de mange fortællinger, der gemmer sig i kunsten.

På SMK kan du stå ansigt til ansigt med både kongelige, adelige, kendte og helt almindelige mennesker. Men hvilke historier gemmer sig under overfladen i museets værker? I denne uge dykker vi ned i de mange fortællinger, der gemmer sig i kunsten.

Læs med, når vi løfter sløret for ugens aktiviteter, giver inspiration til, hvordan du kan udfolde dig kreativt derhjemme og sætter spot på et sted på SMK, hvor du kan kreere tegneserier med blyant og papir.  

Husk, at hvis det bliver for varmt, kan du altid dyppe tæerne i springvandet, slænge dig i Museumshaven eller slentre over i parken eller på legepladsen i Østre Anlæg.

Kunstnerbøger i værkstedet

Juleri_3.jpg (2500×1035)

Vi har farvet papir, bobleplast, pap, farveblyanter, garn, dufte og mange andre eventyrlige materialer. Kom og kreer din helt egen kunstbog – en fantasifuld bog med forskellige former og farver.

Læs om Børnenes Værksted: Kunstnerbøger
Tirsdag til søndag kl. 11.30-16.30
Pris: 30 kr. + dagsbillet

På opdagelse med omviseren

juleri_4.jpg (1000×414)

Tag mor, onkel eller søster i hånden og kom med, når vi dykker ned i værkerne efter gemte historier på en børneomvisning. Du kan også tage med på en voksenomvisning, hvor vi undersøger, hvordan vi møder kunsten, og hvilke forventninger vi har til den. 

Søndag kl. 13: Børneomvisning: Fortællinger i kunsten
Søndag kl. 14: Omvisning: "Læs" highlights
Søndag kl. 15: Engelsk omvisning: Highlights

Omvisningerne er gratis, når entréen er betalt.

Sæt streger på dine historierDybt inde i udstillingen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900 gemmer sig et rum, hvor du kan slippe din indre tegner løs med blyant og papir. 

Her kan du tegne efter udtryksfulde skulpturer – men du kan også kreere tegneserier eller sætte streger på de historier, der måske hvirvler rundt i din fantasi.

Slip fantasien løs og digt videre

juleri_1.jpg (7092×3131)

På SMK kan du slentre gennem museets faste udstillinger, der udfolder alt fra den tidligste renæssance til kunsten af i morgen. Bevæg dig gennem 700 års kunst, og du vil med garanti kunne finde alvorlige, sørgelige og voldsomme historier, men også sjove, søde og kærlige fortællinger.

Gå på opdagelse, slip fantasien løs og digt videre på fortællingerne i værkerne. Du kan jo eventuelt starte med at vække historien i Wilhelm Marstrands værk Familien Waagepetersen til live.

Vær kreativ derhjemmeNyder du sommeren derhjemme, men mangler lidt inspiration til spændende kreative projekter i sommerferien? Fortvivl ej – der er hjælp at hente!

Se filmen og bliv inspireret til, hvordan du kan lave fine papirklip derhjemme.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Mon, 04 Jul 2016 15:58:00 +0200
Nye fortællinger på SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-c5d72de677/ En flirtende Mariah Carey, hårdtslående heavy-metalmusik, Jacob Holdts amerikanske billeder – og... En flirtende Mariah Carey, hårdtslående heavy-metalmusik, Jacob Holdts amerikanske billeder – og en række udvalgte værker fra SMK. I en ny guide giver kunstner Christian Schmidt-Rasmussen tankerne frit spil i museets udstillinger, hvilket har resulteret i en række morsomme, anderledes og dybt personlige værktekster.

Rundt omkring på SMK finder du en guide med værktekster i et lille hæfte. Som en del af SMK² har billedkunstner Christian Schmidt-Rasmussen udvalgt en række værker, sluppet tankerne fri og skabt nye værktekster, som du nu kan læse i det nye hæfte og online.

En del af SMK²


Henover et år griber otte kunstnere ind i museets samling og skaber formidlingsformer, der giver dig nye perspektiver på og indgange ind i kunsten. Christian Schmidt-Rasmussens guide er anden i rækken af de otte kunstnerinterventioner.


Kunstnerinterventionerne er kurateret af overinspektør og seniorforsker på SMK Marianne Torp og er en del af SMK² – en række eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder sætter museets samlinger i spil på nye måder for at give dig overraskende og anderledes kunstoplevelser.

Under overfladen
I guiden tager Schmidt-Rasmussen dig med på en personlig rejse rundt i museets faste udstillinger for at se nærmere på en række udvalgte værker – værker, der får ham til at gyse af velbehag, værker, som han ikke kan begribe, værker, som han kun orker i små doser, og værker, som han altid vender tilbage til.

Du kan blandt andet få helt nye perspektiver på Svend Wiig Hansens værk Jorden Græder og komme under overfladen på en række af Schmidt-Rasmussens egne værker. Du kan også blive vidne til en nat på museet, hvor figurerne i Vilhelm Hammershøis værk Artemis bliver vagt til live gennem en hypermoderne dialog.

Med sin morsomme, vidende og afslappede tilgang til kunsten på væggene på museet i Sølvgade har Schmidt-Rasmussen skabt en række værktekster, som vidner om, at kunst kan få vidt forskellig betydning alt efter hvem, der kigger på den.

Afstikkere, der skaber nye fortællinger
Gennem afstikkere til blandt andet blockbusteren Ringenes Herre, tomme fodboldbaner, en flirtende Mariah Carey, hårdtslående heavy-metalmusik, demokratiets højborg og Jacob Holdts amerikanske billeder udfolder Schmidt-Rasmussen historierne i værkerne.

Malerierne på væggen sætter tusindvis af tankestrømme i gang – rusker op i minder, erindringer og kick-starter fantasien. Og det er netop dét Schmidt-Rasmussen mener, at kunst kan "... som tilskuer begynder man jo altid at digte med. Og sådan opfatter jeg meget kunst: som en stafet som kunstneren giver videre til tilskueren. Ikke at der nødvendigvis er tale om fri leg, forstået på den måde, at det står en frit for hvad man får ud af kunstværket. Og så alligevel".

Hent guiden ved værkerne fra 1. juli


Flere nyheder?
Tilmeld dig SMK's nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret om nye udstillinger, arrangementer, aktiviteter og særtilbud.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 01 Jul 2016 00:00:00 +0200
Bevilling sikrer udstillinger i Kobberstiksamlingen http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/bevilling-sikrer-udstillinger-i-kobberstiksamlingen/ Takket være en generøs bevilling fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond tilbyder Den Kongelige... Takket være en generøs bevilling fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond tilbyder Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst også fremover nye udstillinger til gæsterne.

Når Den Kongelige Kobberstiksamling til efteråret åbner den store særudstilling Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin sker det med betydelig støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. I 2017 og 2018 følger flere forskningsbaserede udstillinger, bl.a. om hvordan Christian II bevidst brugte billedkunsten til at fremme sig selv og sine politiske mål samt en udstilling om, hvordan kunstværker bliver til.

SMK-direktør Mikkel Bogh glæder sig over muligheden for at tilbyde nye udstillinger i Kobbersamlingen:

”Med de planlagte særudstillinger af sjældent viste værker fra Kobberstiksamlingen bliver vi i stand til at aktivere nye sider af vores omfattende samling af kunst på papir og dermed give vores gæster en endnu rigere oplevelse. Udstillingsrækken er muliggjort af den flotte bevilling fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for,” siger Mikkel Bogh.

Kobberstiksamlingen er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Den rummer mere end 240.000 tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir – fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin er næste særudstilling i Kobberstiksamlingen. Udstillingen tager gæsterne med ind i det, Rodin selv kaldte for ”nøglen” til sin kunst, nemlig hans værker på papir, som både gav ham mulighed for at eksperimentere og lægge fundamentet for de skulpturer, der har gjort ham verdenskendt.

Udstillingen løber fra den 22. september 2016 til den 15. januar 2017.

Fakta om Den Kongelige Kobberstiksamling

  • Kobberstiksamlingen indeholder over 240.000 grafiske tryk, tegninger og fotografier.
  • Samlingen kan formentlig føres tilbage til 1521, hvor Albrecht Dürer forærede Christian II et udvalg af sine bedste grafiske tryk.
  • Samlingen er løbende blevet forøget gennem årene, og i de seneste 30 år er fotografiet blevet inddraget som en del af samlingsområdet.
  • Værker fra Kobberstiksamlingen udstilles sjældent over længere perioder, da kunst på papir ikke tåler længere eksponeringer i lys.

Læs mere om Den Kongelige Kobberstiksamling

]]>
Karen Søndergaard Tue, 28 Jun 2016 12:01:00 +0200
Ugen på SMK: Eksperimenter http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/ugen-paa-smk-eksperimenter/ Sommeren på SMK summer af kreative aktiviteter for børn og familier. Hver uge dykker vi ned i et... Sommeren på SMK summer af kreative aktiviteter for børn og familier. Hver uge dykker vi ned i et nyt tema, og i denne uge er der eksperimenter på plakaten.

For mange, mange år siden begyndte en masse kunstnere at eksperimentere med kunsten – penslerne begyndte at bevæge sig anderledes henover lærredet, farverne blev brugt på nye fantasifulde måder, og nogle former var slet ikke til at kende igen. I sommerens første ferieuge går vi på jagt efter eksperimenter i kunsten – kom med!

Husk, at hvis det bliver for varmt, kan du altid dyppe tæerne i springvandet, slænge dig i Museumshaven eller slentre over i parken eller på legepladsen i museets baghave, Østre Anlæg.

Læs med nedenfor, hvor vi løfter sløret for ugens aktiviteter, giver inspiration til, hvordan du kan lave kreative eksperimenter derhjemme og sætter spot på et sted på SMK, hvor eksperimenterne står i fuldt flor.

Eksperimenter i værkstedetSkyd, spray eller pust dig til et maleri! Vi har sæbebobler, vandpistoler og spraymaling i alle regnbuens farver. Kom og vær med, når vi eksperimenterer med kunsten.

Læs om  Børnenes Værksted: Eksperimenter
Tirsdag til søndag kl. 11.30-16.30
Pris: 30 kr. + dagsbillet

På opdagelse med omviseren

juleri_4.jpg (1000×414)

Tag med, når vi undersøger kunsten i både børne- og voksenhøjde. I denne uge går vi på jagt efter eksperimenter i kunsten med de små gæster, mens vi på voksenomvisningerne går helt tæt på et udvalg af museets kunstperler – på både dansk og engelsk. 

Søndag kl. 13: Børneomvisning: Eksperimenter
Søndag kl. 14: Omvisning: Highlights
Søndag kl. 15: Engelsk omvisning: Highlights

Omvisningerne er gratis, når entréen er betalt.

Eksperimenter på SMKI udstillingen Dansk og International Kunst efter 1900 kan du gå på opdagelse i Asger Jorns eksperimenterende univers.

Jorn er både for børn og voksne. I videoen nedenfor kan du komme med dukke-Jorn på besøg i hans atelier og høre ham fortælle om sit liv og sin kunst. Filmen blev lavet i forbindelse med udstillingen Asger Jorn – Rastløs Rebel.

På jagt efter eksperimenter i 700 års kunstde faste udstillinger på SMK kan du gå på opdagelse i 700 års kunst. Her kan du opleve, hvordan kunstnere har eksperimenteret med både farver, former, motiver og materialer. 

Har du lyst til at gå på jagt efter eksperimenter i kunsten, kan du eventuelt starte i sal 269A, hvor du kan dykke ned i Asger Jorns vilde univers.

Vær kreativ derhjemmeGår du rundt med en kunstner i maven? Eller savner du spændende ideer til kreative projekter i sommerferien? Så er der hjælp at hente.

Se filmen og bliv inspireret til, hvordan du kan lave sæbeboble-eksperimenter derhjemme.

]]>
Ayoe Fridriksdottir Mon, 27 Jun 2016 13:44:00 +0200
"Museet skal være aktuelt i al evighed" http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-310de851bf/ Hvad er et nationalt kunstmuseum? Hvad skal det kunne? Og hvilken rolle skal det have for dig og... SMK's kunstformidlere, Annette Skov og Julie Maria Johnsen, tog sammen med tre af SMK's projektansatte, internationale borgere, Enes Fatih Doğan, Alemayehu Esayas Masresha og Qi Zhang, til Folkemødet på Bornholm for at undersøge, hvad et nationalt kunstmuseum i grunden er, og hvilke ønsker der er til et nationalt kunstmuseum.

Kaffe, Guldmix, ord og masser af tid

Udstyret med spandevis af kaffe serveret i mormors gamle kaffestel, "Guldmix – den traditionelle danske småkage", masser af ord, tuscher, sakse, klisterbånd og lysten til at snakke, inviterede SMK Folkemødegængere i BL's Dome til at dele deres tanker om, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være.


Foto: Karen Ormstrup Søndergaard


Foto: Niels Offenberg

Hvad er et nationalt kunstmuseum for dig ?

I BL's Dome kunne Folkemødegængerne på forskellig vis dele deres tanker om og ønsker og holdninger til, hvad et nationalt kunst er og bør være.

De kunne blandt andet udtrykke sig ved at angive på en skala med et kryds, et ord eller en tegning, hvorvidt de mente, at forskellige ord passede til deres opfattelse af et nationalt kunstmuseum. De kunne også klippe-klistre og kreere en mini-kollage over, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være for dem. 


Foto: Niels Offenberg

Folkemødegængerne kunne også tage en lap papir, hvorpå der stod en tankestrøm af ord. Med en tusch blev de opfordret til at strege de ord ud, de ikke syntes passede på deres opfattelse af et nationalt kunstmuseum og tilføje ord, som de syntes manglede.


Foto: Karen Ormstrup Søndergaard


Foto: Karen Ormstrup Søndergaard

Inspirerende tanker, ord, ønsker og holdninger

Efter kaffe, talrige snakke og tankestrømmenes frie lege, blev væggene i BL's Dome på Cirkuspladsen i Allinge tapetseret med bud på, hvad et nationalt kunstmuseum er og bør være.

De mange inspirerende tanker, ord, ønsker og holdninger bruger vi nu i vores videre arbejde med at udvikle SMK som nationalt kunstmuseum.


Foto: Niels Offenberg

Udpluk fra væggen i BL's Dome

Nedenfor kan du læse nogle af de tanker, ønsker og holdninger, som Folkemødegængene delte med os på væggen i BL's Dome: 

"Et nationalt kunstmuseum skal være strittende og nivende og ruske mig i krop og sjæl"

"Et nationalt kunstmuseum skal ikke være "nationalt""

Det skal være "modigt"

"Det skal have billig mad, så jeg kan være der hele dagen"

"Et nationalt kunstmuseum skal kunne udfordre vores værdier og kultur, for at vi kan bevare vores  demokrati" 

Museet skal være "aktuelt i al evighed"


Foto: Niels Offenberg

]]>
Ayoe Fridriksdottir Fri, 24 Jun 2016 10:35:00 +0200
Spørgsmål og svar: Ændring af museumstitler http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/spoergsmaal-og-svar-aendring-af-museumstitler/ SMK's ændring af 14 museumstitler har skabt voldsom debat, men også forvirring omkring, hvad det... Har SMK ændret på titler på kunstværker?
Det er helt almindelig museumspraksis at ændre titler og beskrivelser, hvis vi fx bliver klogere på, hvad et værk forestiller eller opdager titler med upræcist eller antikveret sprogbrug.

På SMK skelner vi mellem kunstnertitler og museumstitler. Kunstnertitler er kunstnerens egen, og dem er vi meget varsomme med at rette i. Hvis vi gør det, er det typisk i form af en forkortelse af en ældre, meget lang beskrivende titel. Men vi ændrer ikke i kunstnertitler, så vi fjerner noget af den betydning og kontekst, som værket og titlen indeholder. Derfor fjerner vi heller ikke ordet neger fra kunstnertitler. Museumstitler er titler, som kunsthistorikere på SMK har givet værker, som vi ikke kender kunstnerens egen titel på, ofte på flere hundrede års afstand til kunstværkets oprindelse. Et eksempel er Hoved af en afrikaner fra 1600-tallet, som vi erhvervede i 1938, hvor værket fik titlen Hoved af en neger. Vi mener ikke, at det er en tidssvarende titel for et værk i dag.

Hvad sker der med de titler, I ændrer?
De gamle titler bliver bevaret og registeret i vores digitale database som tidligere titler, hvor vi kan tilgå informationer om et givent værk. I databasen er det eksempelvis muligt at finde informationer om, hvornår og hvordan et værk er blevet erhvervet, hvor det tidligere har været udstillet og i nogle tilfælde, hvilke tidligere beskrivelser der har været tilknyttet værket.

Museet har altid ændret titler og ældre ændringer af værktitler og –beskrivelser fremgår af gamle bestandskataloger. De tidligere værktitler og –beskrivelser bliver derfor ikke glemt, men kommer til at indgå i den samlede historik om de pågældende værker. Vi arbejder nu på at give vores brugere adgang til denne viden via vores database og smk.dk.

Hvordan beslutter I de nye titler?
De fleste ændringer er resultat af ny forskning og nye opdagelser. Fx kan et motiv som før hed Jysk landskab blive identificeret og derefter få ændret titlen til Ringholm ved Laven nær Silkeborg, og det er både mere præcist og tilfører motivet ny betydning og relevans.

Det er museumsinspektørerne med ansvar for de forskellige samlingsområder, der beslutter om en titel skal ændres. De forsker selv i et samlingsområde og holder øje med, hvad der skrives om museets værker, og om der dukker nye oplysninger op, som gør det relevant at ændre en titel.

Vil I gøre noget anderledes fremover?
På baggrund af den verserende sag vil vi selvfølgelig igen diskutere vores praksis – for spørgsmålet er, om Hoved af en afrikaner er en god nok titel. Når vi ikke kan komme nationaliteten nærmere end Afrika, skal vi måske nøjes med titlen Portræthoved. Vi bruger jo heller ikke betegnelsen europæer om portrætter af ukendte personer fra det europæiske kontinent. Det er en diskussion, vi fortsætter på museet, og vi vil tage stilling fra værk til værk for at finde den bedste løsning i det enkelte tilfælde. For at undgå at den historiske betydning udviskes, vil vi også diskutere, hvordan vi bedst får formidlet ændringerne, når vi som nu erstatter ordet neger med noget mere tidsvarende.

Hvor mange titler med ordet ’neger’ har I ændret?
Vi ændrede i december 2015 i alt 13 titler, hvor ordet neger indgår og én titel, hvor ordet hottentot indgår.

Liste over ændringer

]]>
Webmaster Thu, 09 Jun 2016 13:30:00 +0200