Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Nyheder http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 24 Mar 2017 10:23:00 +0100 ÆGsperimenter i påskeferien http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/aegsperimenter-i-paaskeferien/ Det er påske. Det er forår. Det er familietid – og krea-tid! Vi markerer højtiden med... Børneomvisninger: På æggejagt i kunsten

Kunstnere eksperimenterer med forskellige materialer, og nogle maler deres kunstværker med æg. I påsken kan du hver dag tage med omviseren på jagt efter kunstværker malet med æg. Vi leder også efter harer, høns og andre dyr, der måske kan ende på påskebordet.

Anbefalet alder: 4-12 år.
Lørdag 8.– mandag 17. april kl. 13 og kl. 14 (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket). Varighed 30 min. Pris: Gratis med Dagsbillet

Læs mere

Børnenes Værksted: Vilde eksperimenter i børnehøjde

Hvad har æg, karry, gulvtæpper og skumgummi til fælles? Jo det er altsammen materialer, du kan bruge til at lave et eksperimenterende påske-kunstværk!  Kom og mal påskekyllinger med æg eller vær med, når vi hælder karry eller kardemomme i malingen. Vi har også samlet en stor bunke sjove materialer, som bare venter på at blive forvandlet til vilde skulpturer. Hver dag har vi et nyt eksperiment på plakaten. 

Anbefalet alder: 3 år og op.
Lørdag 8. – mandag 17. april kl. 11.30 – 16.30 (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket) 
Pris: Dagsbillet + 30 kr. Gratis med Årskort MINI

Læs mere

Påskekylling i caféen


SMK's nye café, Depanneur, er åben hele påsken. De serverer blandt andet varm chokolade og en børnemenu med jordnøddeolie-friteret kylling og pomfritter til små sultne maver. Caféen har åbent hver dag i museets åbningstid.

Læs mere

Særåbent 2. påskedag

Husk, at vi i forbindelse med påsken har særåbent mandag 17. april. 

Se åbningstider

]]>
Webmaster Mon, 20 Mar 2017 11:05:00 +0100
Nyt Museumsråd for SMK http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/nyt-museumsraad-for-smk/ Kulturministeren har nedsat et museumsråd for Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Kulturministeren nedsætter to nye museumsråd på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst, der skal styrke det daglige arbejde i museernes ledelser.

Læs pressemeddelelsen her (eksternt link)

]]>
Webmaster Tue, 14 Mar 2017 14:46:00 +0100
SMK ART Print: Tag kunsten med hjem http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-print-faa-kunsten-med-hjem/ Kunne det friste med et Hammershøi over sofaen? Nu kan du bestille flotte prints af SMK's... Bestil et kvalitetsprint af et af museets største kunstperler, få det indrammet og sendt direkte til døren. 

Vælg mellem nogle af SMK's mest populære kunstværker, som eksempelvis Vilhelm Hammershøis Stue i Strandgade med solskin på gulvet, Amedo Modiglianis Alice eller L.A. Rings berømte kunstværk I havedøren. Kunstnerens hustru. Priser fra 80 kr.

Læs mere og bestil dit print


Frigivne kunstværker

SMK Art Print er muliggjort, fordi mange af SMK’s originalværker er digitaliserede og mærket som Public Domain. De tilhører således offentligheden – og dermed dig. Det betyder, at du har ret til frit at downloade og bruge billederne af dem til alle formål, uden at spørge museet eller andre om tilladelse.

Mere end 25.000 billeder af kunstværker i Public Domain er frit tilgængelige via Søg i Samlingen. Med SMK Art Print har vi udvalgt 15 af vores største værker, som du kan få tilsendt printet og indrammet i en særlig god kvalitet. 

Læs mere om kunstværker i Public Domain

]]>
Webmaster Wed, 01 Mar 2017 19:53:00 +0100
Vinterferie på SMK: Manga, mønstre og japansk mystik http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/vinterferien-paa-smk-manga-moenstre-og-japansk-mystik/ Glem alt om flyverdragter og kolde næser – i vinterferien inviterer vi ind i varmen og fylder... Ny udstilling: Japanomania

Hvad sker der, når Norden møder Japan? I vinterferien kan du opleve forårets store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918, der fortæller historien om japanismens indtog i den nordiske kunst.

19. januar 2017 – 23. april 2017
Pris: Dagsbillet

Læs mere om udstillingen Japanomania

Lav en dragefamilie og tegn en manga

I Børnenes Værksted er vi vilde med de smukke japanske mønstre og motiver. Vi inviterer børn og familier til at komme og lave deres egne farverige drage-familie, tegne smukke mangabilleder eller hvad med lyserøde kirsebærblomster i ægte japansk stil?

Vores huskunstnere hjælper til og guider gerne fantasien på gled.

Anbefalet alder: 3 år og op.
Lørdag 11. – søndag 19. februar kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 kr. + Dagsbillet

Læs mere om Børnenes Værksted

BørneomvisningerTag med på en eksotisk omvisning med japansk mystik og farverige pakistanske mønstre. 

Hver dag i vinterferien udforsker vi sammen udstillingen Japanomania og familieudstillingen Aisha Khalid: To verdener som én. Her ser vi på mønstre, tegneserier og motiver med træer, dyr, bølger og sne – alt sammen i børnehøjde.

Anbefalet alder: 4-12 år.
Lørdag 11. – søndag 19. februar
Kl. 13.00 - 13.45
Pris: Dagsbillet

Begrænset antal pladser. Billetter afhentes i Informationen 30 minutter før omvisningen begynder. Reservation ikke mulig. 

Læs mere børneomvisningerne

Sidste chance: To verdener som én


I vinterferien er det sidste chance for at se familieudstillingen To verdener som én. Her kan I dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids hypnotiserende mønstre, der får det til at flimre for øjnene.

Psst: Kig også forbi Scenen, hvor vi triller metervis af store ruller papir ud og tegner smukke mønstrede tæpper akkurat som i udstillingen (gratis med dagsbillet).

Udstillingsperiode: 7. oktober 2016 – 19. februar 2017
Pris: Dagsbillet

Læs mere om udstillingen To Verdener som én

Særåbent mandag 13. februar


Husk, at vi i forbindelse med vinterferien har særåbent mandag 13. februar. Caféen har ligeledes åbent hver dag i museets åbningstid.

Læs mere om museets åbningstider>>>HENT PRESSEFOTOS

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Digital kommunikationsmedarbejder
E: astrid.wiik_@_smk.dk
T: +45 2552 7278

]]>
Webmaster Wed, 01 Feb 2017 10:47:00 +0100
Ramt af en japansk bølge http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/-168a4e91e6/ Ny udstilling skruer tiden tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor den japanske æstetik... Kom med tilbage til anden halvdel af 1800-tallet, hvor en begejstring for alt japansk bølger hen over den vestlige verden – en JAPANOMANIA. Mødet med japansk kunst hiver tæppet væk under den europæiske kunstscene. Også den nordiske kunst fyldes af eksotiske geishaer, fremmedartede naturskildringer og forfinet æstetik.

Fuji, kirsebærtræer og flora og fauna
Flere kunstnere begynder at iscenesætte sig selv, deres hjem og atelier med silkekimonoer, vifter, parasoller og papirlamper. Samtidig er motiver, som det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og ”den store bølge”, med til at forandre blikket på både kunst og natur i Europa. Kompositionerne bliver asymmetriske, og kunstnerne dyrker mikrokosmos og går helt tæt på fugle, fisk, insekter, grene og blomster.

Påvirkningen fra Japan var massiv, og det er først i dag, at vi til fulde forstår dens omfang. Med udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 skruer SMK tiden tilbage og fortæller historien om japanismens indtog gennem værker af blandt andre Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og Claude Monet.

Læs mere om udstillingen

]]>
Webmaster Fri, 20 Jan 2017 13:35:00 +0100
Spot på den nyeste kunst http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/spot-paa-den-nyeste-kunst/ Ny udstilling sætter spot på de temaer, som har optaget en række af de største kunstnere fra 1900... Ekspressionisme, surrealisme, politisk og eksperimenterende kunst: Kunstnerne i det 20. og 21. århundrede har haft vidt forskellige udgangspunkter. Alligevel var de grebet af nogle af de samme temaer.

I udstillingen SPOT PÅ – Dansk og International Kunst efter 1900 kan du udforske de temaer og æstetiske greb, som har optaget kunstnerne fra 1900 og frem til i dag. Det er temaer som eksempelvis ’Den politiske krop’, Geometri og konstruktion’ og ’U-virkeligheder’.

Du kan opleve værker af blandt andre Kirsten Justesen, Per Kirkeby, Wilhelm Freddie, Michael Kvium, Vilhelm Lundstrøm, Asger Jorn og Tal R.


Oplev SPOT PÅ – Dansk og International Kunst efter 1900 fra 17. januar – maj 2017

Highlights fra SMK’s faste udstilling

SPOT PÅ – Dansk og International Kunst efter 1900 viser udvalgte værker fra museets faste udstilling, Dansk og International Kunst efter 1900. Denne udstilling er midlertidigt lukket frem til maj, da vi installerer et nyt, miljøvenligt klimaanlæg.

Når installeringen af klimaanlægget skal ske i de faste udstillinger Europæisk Kunst 1300-1900 og Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900, kan du også opleve highlights herfra i to nye spot-udstillinger.

]]>
Astrid Wiik Mon, 16 Jan 2017 11:16:00 +0100
Udstillinger på SMK i 2017 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/udstillinger-paa-smk-i-2017/ I 2017 stiller SMK skarpt på blandt andet geishaer, kongelige portrætter og eksperimenterende...

Albert Edelfelt, Virginie, 1883.
Arla Cederberg Collection, Joensuu Art Museum, foto: Hyttinen, Kari

Japanomania i Norden 1875-1918

Udstillingsperiode: 19. januar – 23. april 2017

Det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og "den store bølge". I anden halvdel af 1800-tallet bølger en begejstring for alt japansk hen over den vestlige verden – en japanomania. Fra januar viser en stor udstilling på SMK, hvordan nordisk billedkunst forandrer sig, da Japan rammer Europa.

Påvirkningen fra Japan var især stor for kunstnere som Claude Monet, Edvard Munch, Van Gogh, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, Albert Edelfelt og L.A. Ring, der alle er med på udstillingen.

Læs mere om udstillingen


Michel Sittow, Portræt af Christian II (1481-1559), 1514/15

Magt og afmagt. Christian II's billedpolitik

Udstillingsperiode: 15. juni – 10. september 2017

Christian II (1481-1559) er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor brugte billedkunsten til at promovere sig selv og fremme sine politiske mål. SMK stiller skarpt på, hvordan kongen brugte maleri og grafik som kommunikationsredskaber i sine politiske strategier – både som konge, men også da han var drevet i landflygtighed.

I udstillingen vises værker af blandt andre Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michael Sittow og Lucas Cranach den Ældre.

 


X-rummet

Mark Leckey

Udstillingsperiode: 4. maj – 3. september 2017 i x-rummet

I sin kunstneriske praksis arbejder britiske Mark Leckey med alt fra collage, skulptur og installationer til lyd, video og performances. I udstillingen på SMK vises en række nye værker, der er produceret specielt til x-rummet – SMK’s eksperimenterende scene for samtidskunst.

Nairy Baghramian

Udstillingsperiode: November 2017 – marts 2018 i x-rummet

Den iranskfødte kunstner Nairy Baghramian, der skaber skulpturer og installationer i alt fra aluminium og glasfiber til stof, reb og gummi, producerer i efteråret en række nye værker specielt til x-rummet.

Læs mere om x-rummet


© Gillian Wearing, A Real Birmingham Family, 2014, Courtesy Ikon. Foto: Stuart Whipps

Gillian Wearing – En rigtig dansk familie

Udstillingsperiode: 12. oktober 2017 – 7. januar 2018

Hvad er en rigtig dansk familie? Det undersøger den britiske kunstner Gillian Wearing i et nyt projekt. Alle familier har været inviteret til at melde sig til projektet, men kun én familie bliver udvalgt som vinderfamilie, modelleret i fuld størrelse og støbt som en skulptur i bronze.

I efteråret viser SMK en udstilling, der dels dokumenterer hele processen med at finde frem til den ”rigtige” familie, og dels viser nogle af Wearings tidligere værker, der tager afsæt i og skilrer relationelle og identitetsmæssige forhold i både hendes egen og andres familier. 

Læs mere om projektet


Udsnit af Astrid Holm, Rose dækker bord, 1914.

Ufortalte historier

Udstillingsperiode: Maj 2017 – januar 2018

I anledning af 100-året for salget af Dansk Vestindien til USA dykker SMK ned i ufortalte historier fra kolonitiden i Vestindien. Sammen med Det Kongelige Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives stiller SMK skarpt på de ofte oversete historier om de sorte tjenestefolk og slaver, der arbejdede for danske familier på De Vestindiske Øer.

Med udgangspunkt i arkivmateriale fra Det Kongelige Bibliotek og værker fra SMK's samlinger, undersøger udstillingen, hvordan vores kulturelle hukommelse både former og forandrer vores levede forståelse.


Maibritt Saerens. Foto: Ulrik Jantzen.


Det sker også


9x9x9
• I foråret kan publikum opleve forestillingen 9x9x9, der blander litteratur, billedkunst og scenekunst og forvandler museet til én stor teaterscene.

>> Læs mere om 9x9x9


SMK Fridays
• SMK Fridays vender tilbage 10. februar, 31. marts, 5. maj og 2. juni 2017. Programmet ændrer sig fra gang til gang, men opskriften er altid en god blanding af kunst, musik, art talks, film, fredagsbar og gadekøkken.

Læs mere om SMK Fridays


Omvisninger
• Hver søndag kan både børn og voksne tage med på omvisninger i museets faste udstillinger, hvor vi stiller skarpt på aktuelle temaer.

Læs mere om børne- og voksenomvisninger


SMK²
• Særophængninger, performative omvisninger, personlige værktekster og audioguides. Under overskriften SMK² sætter vi sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder museets samlinger i spil på nye måder.

Læs mere om SMK²

]]>
Ayoe Torbensdóttir Mon, 19 Dec 2016 14:38:00 +0100
SMK HIGHLIGHTS – ny audioguide http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/smk-highlights-samtaler-om-kunsten/ Lyt med, når SMK’s inspektører kommer rundt om de store, sjove og svære spørgsmål om kunsten. OBS: Audioguiden lanceres 22. december 2016

Hvorfor er himlen lyserød i Christen Købkes maleri af Sortedams-dosseringen? Hvad var Johan Thomas Lundbyes skjulte dagsorden, da han malede skrænterne ved Roskilde Fjord højere end i virkeligheden? Og hvordan smelter samtidskunstneren Danh Vos private historie sammen med verdenshistorien i hans fragmenterede Frihedsgudinde?

Audioguiden SMK HIGHLIGHTS er en ny samtalebaseret audioguide på SMK. Den  tager dig gennem museets faste udstillinger og stiller skarpt på et udvalg af SMK’s mesterværker.

Nyt perspektiv på museets mesterværker
Nadja Pass, kulturel iværksætter og medstifter af Samtalesalonerne, er i 50 lydspor, i samtale med museets inspektører om alle de store, sjove og svære spørgsmål i kunsten. Sammen går de tæt på malerierne, rundt om skulpturerne og fordyber sig i de historier og spørgsmål værkerne inspirerer til.

Hvert lydspor i audioguiden handler om et kunstværk. Du kan høre de enkelte lydspor helt uafhængigt af hinanden og dermed lave din egen skræddersyede rute gennem museets udstillingssale.

Lyt med, når Nadja Pass i selskab med museets inspektører zoomer ind på blandt andet kunstperler fra den danske guldalder, franske farveeksplosioner og den eksperimenterende samtidskunst.

Sådan lytter du med
Gå ind på highlights.smk.dk. Find samtalesporet om det værk, du ønsker at høre mere om. Sæt høretelefoner til, start samtalen og lyt med. Du kan bruge din telefon og egne høretelefoner eller låne høretelefoner og iPod i Informationen på SMK.


SMK HIGHLIGHTS er realiseret med støtte fra Kulturstyrelsen

Om SMK Highlights

SMK har inviteret Nadja Pass, kulturel iværksætter og medstifter af Samtalesalonerne, til at gå samtaleture med museets inspektører i de faste udstillinger. Det har resulteret i audioguiden SMK HIGHLIGHTS.

Om audioguiden fortæller Nadja Pass:

"Tanken er at gøre det nemmere for alle at tale om kunsten. For i spændingsfeltet mellem eksperterne og mig – der i grunden ved meget lidt om kunst – er der plads til, at alle andre kan gøre sig deres egne tanker om kunsten.”

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 15 Dec 2016 13:31:00 +0100
Læg kunsten under træet http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/laeg-kunsten-under-traeet-1/ Find gaven til den kunstglade: Ny teaterforestilling, årskort, en billet til Parkmuseerne eller to...
9x9x9Vær med, når forestillingen 9x9x9 blander litteratur, billedkunst og scenekunst og forvandler museet til én stor teaterscene.

Pris: 245 kr. 
Rabat for årskortholdere: 225 kr.

Læs mere om 9x9x9

ÅrskortMed et årskort til SMK får giver du adgang til et helt års kunstoplevelser. Få gratis adgang til alle museets udstillinger samt rabat i Caféen og på SMK's udgivelser i SMK Shop.

Fra 145 kr.

Læs mere om årskort

Parkmuseerne

Med Parkmuseernes billet får du adgang til seks museer i København. Billetten gælder et helt år og kan købes i museernes billetsalg samt Rosenborgs webshop og Den Hirschsprungske Samlings webshop.

195 kr.

Læs mere om Parkmuseernes billet

Director's Choice

I en ny bog, Director’s Choice – Statens Museum for Kunst, deler SMK's direktør, Mikkel Bogh, ud af sin fascination af udvalgte værker og tager læseren igennem værkernes historier. Køb bogen i SMK Shop på museet.

Pris: 99 kr.

Dansk Guldalder, Lyset, Landskabet og Hverdagen

Bogen Dansk Guldalder - Lyset, Landskabet og Hverdagen fortæller historien om et af de absolutte højdepunkter i den danske kunsts historie ved seniorforsker ved SMK, Kasper Monrad. 

Køb bogen i SMK Shop eller på Saxo.dk. Pris: 399 kr.  Rabat for årskortholdere i SMK Shop:  249 kr. 

]]>
Webmaster Thu, 08 Dec 2016 12:57:00 +0100
9x9x9 http://www.smk.dk/besoeg-museet/nyheder/artikel/9x9x9-1/ Vær med, når forestillingen 9x9x9 blander litteratur, billedkunst og scenekunst og forvandler... I vinteren 2017 mødes det bedste fra tre forskellige kunstarter på SMK. Ni af landets bedste skuespillere vil ni aftener indtage museets smukke sale. Foran ni malerier opfører de historier, som ni store danske forfattere har skrevet specielt til kunstværkerne. Du bestemmer selv hvad du vil se – og hvornår.

De ni skuespillere fra Det Kongelige Teater indtager hvert deres rum og opfører ni små forestillinger lige foran kunstværkerne. Oplev blandt andre Ellen Hillingsø, Simon Bennebjerg og Maibritt Saerens spille hovedrollerne i hver deres forestilling med historier forfattet af Suzanne Brøgger, Simon Fruelund og Svend Åge Madsen og yderligere seks af landets største forfattere.

Skræddersy din egen oplevelse

9x9x9


PREMIERE: 19. februar

ØVRIGE FORESTILLINGER:
26. februar
5., 12.,  19., 26., marts
2., 23., & 30. april

PRIS: 245 kr.
RABATPRIS: 225 ( Ung u. 30, SMK årskort / Det Kongelige Teaters abonnenter / Grupper af 10)

KØB BILLET

Instruktøren Hans-Peter Kellner har med 9x9x9 skabt en helt ny måde at opleve kunst på i en forestilling, der udspiller sig i flere forskellige rum og sale på landets største kunstmuseum – på en gang. Den store forestilling består af ni korte forestillinger, der hver varer ca. 10 minutter og opføres flere gange i løbet af en aften. Du bestemmer selv vejen igennem forestillingen, og skaber på den måde din helt egen teateroplevelse.

9x9x9 blev første gang opført i 2014 og vakte stor begejstring blandt både anmeldere og publikum. Nu vender den populære forestilling tilbage med ni nye levende kunsthistorier.

9x9x9 er baseret på original ide og koncept af Jacqueline Kornmüller & Peter Wolf og er blevet til i et samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Gyldendal og SMK.

Sådan gør du 9x9x9

1. Køb billet til forestillingen på kgl.teater.dk eller i Informationen på Statens Museum for Kunst.

2. Dørene åbner kl. 17.15. Ankom og få et program, som er stemplet med en farve, der viser din startposition til aftenens første forestilling.

3. Kl. 18.00 begynder forestillingen med en prolog i museets skulpturgade, skrevet af Jørgen Leth. Efter prologen følger du farven på dit program, og går til aftenens første forestilling.

4. Når den første forestilling er forbi, kan du selv gå på opdagelse mellem forestillingerne, som hver varer ca. 10 minutter. Forestillingerne bliver opført igen og igen, så du bestemmer selv rækkefølgen.

5. Forestillingen slutter kl. 21.30 Du bestemmer selv, hvornår du vil tage en pause undervejs, og museets café er åben hele aftenen.

Køb billet

]]>
Webmaster Sat, 03 Dec 2016 19:38:00 +0100