Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Wed, 10 Feb 2016 12:34:00 +0100 Utraditionelt samarbejde bag nyt kunstmagasin http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/utraditionelt-samarbejde-bag-nyt-kunstmagasin/ Danmarks tre førende livsstilsmagasiner og landets største kunstmuseum går sammen om en ny... Kunst er inspiration. Kunst er skønhed. Kunst er provokation. Kunst er følelser. Kunst er en pause i hverdagen. Kunst er fortællinger om vores fortid, nutid og fremtid. Og kunst kan indimellem være svær at forstå og tale et indforstået sprog.

Det er baggrunden for, at Statens Museum for Kunst (SMK) sammen med Egmont Publishings tre magasiner Euroman, Eurowoman og RUM nu sender et helt nyt kunstmagasin på gaden. Navnet er VÆRK, og første udgave af det nye magasin byder blandt andet på fortællingen om 5 værker, der ændrede historien, guide til kunst i det offentlige rum, portræt-interview med billedkunstner Lea Porsager samt fotoserien Mig og min kunst med blandt andre erhvervsmanden Mads Øvlisen og tøjhandler Jørgen Nørgaard, som for første gang viser værker fra privaten.

”Som landets nationalgalleri ser SMK det som sin fornemmeste opgave at skabe opmærksomhed og interesse for kunsten hos så bred en del af befolkningen som muligt. VÆRK skal bringe formidlingen af kunsten, dens udøvere og institutioner ud af indforståetheden, og til det formål er Egmonts magasiner et oplagt godt valg,” siger Lise Korsgaard, kommunikationschef på SMK.

De tre Egmont magasiner Euroman, Eurowoman og RUM har samlet set 442.000 læsere. Euromans chefredaktør Kristoffer Zøllner er ligesom sine kolleger stolt af at være med bag den nye udgivelse.

”Vi ved, at vores læsere på både Euroman, Eurowoman og RUM er meget optagede af æstetik, så det er en fornøjelse at kunne give dem et kunstmagasin med så stærkt indhold, som vi kan præsentere i VÆRK. Samarbejdet med Statens Museum for Kunst giver os en unik adgang til både værker og kunstnere,” siger han.

Første udgave af VÆRK udkommer med tre forskellige forsider, som er tilpasset de tre livsstilsmagasiner.

VÆRK udkommer to gange årligt - første gang 18. februar.

Kunstmagasinet kan købes i løssalg i SMK's Boghandel til kr. 49,95

>> Hent billeder


For yderligere information kontakt:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
+ 45 25 52 72 03
karen.soendergaard_@_smk.dk

Mette Klingsey
Presserådgiver, Egmont
+45 25 32 34 78
mette.klingsey_@_egmont.com


Tak for støtte til

]]>
Karen Søndergaard Wed, 10 Feb 2016 12:34:00 +0100
SMK Fridays går tæt på det intime http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-gaar-taet-paa-det-intime/ Årets første SMK Fridays 19. februar inviterer til et intimt møde med kunsten, en samtale med en... Hvordan ser følelser og stemninger ud, når de udtrykkes i kunsten? Og hvordan skildrer kunsterne det intime og det private mellem mennesker? SMK’s nye særudstilling Tæt på – Intimiteter i kunsten fortæller historien om dengang, kunsten begyndte at interessere sig for det private og intime. Udstillingen er kurateret af SMK’s direktør Mikkel Bogh, som denne aften optræder i samtale med kunstanmelder Mathias Kryger. Udstillingen er gratis og åben til klokken 21.

Koncert med Synd og Skam
Omnikunstnergruppen, der blandt andet udgør bandet Synd og Skam, er kendt for deres kompromisløse kunstneriske og musikalske U-vendinger og brud med forventninger. I ugen op til denne SMK Fridays har Synd og Skam arbejdet på en koncert komponeret særligt i og til en af museets store udstillingssale. Koncerten præsenteres i samarbejde med Frost Festival.

Tæt på museet og på en fremmed 
SMK's kunstformidler Annette Skov tager nysgerrige gæster med på jagt efter intimiteten på museet: Hvor er der varmest, og hvor kan vi komme tættest på?

Man kan også se udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten sammen med en, man aldrig før har mødt. Ved indgangen til udstillingen kobler Nadja Pass fra Borgerlyst og Samtalesaloner gæster sammen to og to. Udstyret med en ”samtalemenu”, der skal sætte samtalen i gang, bringes samtalepartnerne tættere på værkerne og på hinanden. 

Art Talks, intime videoværker og kunster-DJ
I løbet af aftenen byder museets kunstformidlere på en stribe Art Talks, der zoomer ind på museets mest intime kunstværker. Vi viser også intime videoværker af Jesper Just og Lea Porsager, og kunstnergruppen Squash Club er aftenens kunster-DJ's, som vender plader i Skulpturgaden fra klokken 20-22. Der er som altid mad og drinks hele aftenen.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 03 Feb 2016 10:27:00 +0100
Vinterferie på SMK: Giv kunsten vokseværk http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/vinterferie-paa-smk-giv-kunsten-voksevaerk/ I vinterferien kan børn og familier få kunsten til at vokse, kreere farverige kunstbøger eller tage... Giv kunsten vokseværk
Vi har tapetseret 120 kvadratmeter af museets vægge med tykt, hvidt papir og fundet maling, udklip fra blade og bøger, pensler, stempler og farvekridt frem. Hele vinterferien kan børn og familier sætte deres aftryk og være med til at få vores gigantiske fælles værk til at vokse sig større og større dag for dag. 

• Giv kunsten vokseværk 13. - 21. februar kl. 10.30-16.30. Gratis.

Tag på opdagelse i malerierne
I anledning af valentinsdag går vi på jagt efter storslåede dramaer og dykker ned i de mange kærlighedshistorier, der gemmer sig i museets værker. Med en voksen i hånden kan børn gå med på opdagelse i museets faste udstillinger. 

• Børneomvisning: I krig og kærlighed søndag 14. og 21. februar kl. 13-14. 
Gratis – billetter afhentes i Informationen fra 12.30. Begrænset antal.

Fantasifulde kunstbøger
I Børnenes Værksted har vi fundet farvet papir, bobleplast, pap, sandpapir, blyanter, garn, tuscher, stempler, dufte og alt muligt og umuligt andet frem fra gemmerne. I hele vinterferien kan børn producere deres egne bøger – sjove, fantasifulde kunstbøger med mærkelige former og farver. 

• Børnenes Værksted: Kunstbøger fra 13. til 21. februar kl. 10.30-16.30. Pris: 45 kr.
Anbefalet alder: fra 3 år og op

Vær kreativ derhjemme
Går du rundt med en kunstner i maven? Eller savner du spændende ideer til kreative projekter i vinterferien? Så er der hjælp at hente. 

SMK´s værkstedsleder, Michael Hansen, har lavet en række inspirationsfilm til alle, der har lyst til at slippe fantasien løs. Man kan blandt andet blive klogere på former, farver og perspektiv, og se hvordan man kan bruge sæbebobler til akvarelmaling og forvandle skrammel til skulpturer.

Se inspirationsfilmeneHENT PRESSEFOTOS

Kontakt
Ayoe Fridriksdóttir
Digital kommunikationsmedarbejder
E ayoe.fridriksdottir@smk.dk
T +45 2552 7278

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
E karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 28 Jan 2016 15:15:00 +0100
SMK-direktørens personlige udstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-direktoerens-personlige-udstilling/ Tæt på – Intimiteter i kunsten handler om det intime rum, og om hvordan billedkunstnere i perioden... Fra 1700-tallet sker der noget særligt. Kunstnere, som tidligere har malet historiske, mytologiske eller repræsentative emner, begynder at interessere sig for den private og intime verden. En verden, som almindeligvis blev holdt skjult for andre, og som kun de nærmeste blev indviet i: en sovende søster på en sofa, en omfavnelse af et barn eller et kig ind i dagligstuen eller sovekammeret.

Men hvordan ser følelser og stemninger ud, når de udtrykkes i kunsten? Og hvordan skildres det intime og det private mellem mennesker? Mikkel Bogh, direktør på SMK, giver sit bud i udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten (11. februar – 8. maj 2016).

Tæt på – intimiteter som motiv og form
Udstillingen viser malerier, skulpturer, tegninger, grafiske arbejder og fotografier, som fortæller om intimitet gennem både form og indhold.

En række værker på udstillingen handler om intimitet som motiv – nærhed, erotik, private øjeblikke, tilnærmelser, sanselighed og berøring, som det fx ses hos den franske maler Jean-Siméon Chardin, der i Sæbebobler skildrer et øjeblik i en legende drengs liv. Han står fordybet i gang med at blæse en sæbeboble, som om kort tid vil briste.

Hos Martinus Rørbye får vi et kig ind i hans families stue, hvor morens sirlige kniplingsgardiner pynter i vinduet i det hjem, hvor den unge maler stadig bor. I den mere erotiske afdeling finder vi elskovsscener, der ikke overlader meget til fantasien, og måske netop derfor er skjult bag traditionelle landskabs-malerier. De såkaldte ’nuditeter’ har været i Jens Juels eje og er ikke tidligere blevet vist offentligt.

Andre af udstillingens værker arbejder med intimitet på det mere formelle plan. Fx bruger Jens Juel i Portræt af Anna Barbara Damkier, trekvart profil mod venstre pastelfarvernes næsten gennemsigtige karakter til at trække betragteren helt tæt på og på den måde skabe kontakt til den, der kigger på.

Også Franciska Clausens værk Cercle et Carré trækker beskueren helt tæt på sig. Hendes abstrakte univers skulle være upersonligt, men hendes interesse for maleriet, for nuancerne og formernes spil på overfladen, rummer samtidig en stoftlighed, der kræver en næsten nærsynet betragtning af hendes lærreder.

Om udstillingen
Udstillingen dækker en periode på knap 200 år og viser, hvordan det intime er blevet formet og udviklet gennem forskellige kunstneriske bearbejdninger. Især hvordan billedkunsten fremstillede det intime i en periode, hvor kunsten blev sat fri i forhold til tidligere tiders officielle og repræsentative funktioner.

Over 100 kunsthistoriske hovedværker præsenteres inden for fem temaer: Interiøret: at vise og at skjule, Fordybelsens tid, Tæt på tingene, Fra syn til berøring, Mennesker mødes og Billedets ansigt.

Udstillingen viser enestående indlånte hovedværker af blandt andre Jean-Siméon Chardin, Adolf Menzel, Felix Vallotton, Edward Hopper, Edvard Munch, Pierre Bonnard og Edgar Degas. Derudover præsenteres udvalgte værker fra SMK’s samling af blandt andre Jens Juel, Nicolai Abildgaard, Wilhelm Bendz, Carl Bloch, Vilhelm Hammershøi og Anna Ancher.

En bog om intimiteter
I forbindelse med udstillingen har Mikkel Bogh, direktør på SMK, skrevet en bog i essay- og dialogform. Bogen udfolder perspektiverne om det intime i kunsten og giver spørgsmålet om nærhed en afgørende rolle for, hvordan moderne kunst har udviklet sig. Bogen kan læses uafhængigt af udstillingen og er illustreret med en række af billederne fra udstillingen m.m..


Tæt på – Intimiteter i kunsten
11. februar – 8. maj 2016


>> Pressebilleder


Tak for støtte

AUGUSTINUS FONDEN

KNUD HØJGAARDS FOND

15. JUNI FONDEN

HERMOD LANNUNGS MUSEUMSFOND

DRONNING MARGRETHES OG PRINS HENRIKS
FOND

DANSKE BANKS FOND

DEN FRANSKE AMBASSADE I KØBENHAVN

INSTITUT FRANÇAIS

DEN NORSKE AMBASSADE

EGETÆPPER

VESTER KOPI

BABETTE


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndegaard
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 26 Jan 2016 11:00:00 +0100
SMK fejrer fastelavn http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fejrer-fastelavn/ Lav en udklædningsmaske, og vær klar til at svinge battet, når Statens Museum for Kunst slår katten... Fastelavnsværksted og tønder med slik
Museets Scene er forvandlet til et fastelavnsværksted, hvor du kan lave din egen Robin Hood-hat, superheltemaske eller noget helt tredje. Hele familien kan finde inspiration i Skulpturgaden, hvor elever fra SMK's billedkunstskole udstiller fantasifulde masker og fastelavnsskulpturer. Klokken 12 slår vi katten af tønden, så det runger i hele Skulpturgaden. 

Fastelavnsomvisning
Fastelavn er lig med sjov, ballade, udklædning og mundvandsdryppende bagværk! Tag med på opdagelse efter spændende fastelavnshistorier i SMK’s faste udstillinger. Og i caféen kan du købe varm chokolade og fastelavnsboller. 

Program for søndag den 7. februar
Kl. 10-16.45: Fastelavnsboller sælges i caféen
Kl. 11-15: Fastelavnsværksted på Scenen (Gratis)
Kl. 12: Tøndeslagning i Skulpturgaden (Gratis)
Kl. 13-14: Børneomvisning om fastelavn (Gratis, begrænset antal pladser - hent billetter i Informationen fra kl. 12.30.)
Kl. 10.30-16.30: Børnenes Værksted (45 kr.)


HENT PRESSEFOTOS HER
LÆS MERE OM FASTELAVN PÅ SMK HER


For yderligere information, kontakt venligst:

Kommunikationsmedarbejder
Ayoe Fridriksdóttir
T: 2552 7278
E: Ayoe.Fridriksdottir_@_smk.dk

]]>
ayoe.fridriksdottir Tue, 12 Jan 2016 16:32:00 +0100
Udstillinger på SMK i 2016 http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/udstillinger-paa-smk-i-2016/ I 2016 går SMK til kunsten med vidt forskellige perspektiver og dykker blandt andet ned i satire,... I 2016 går SMK til kunsten med vidt forskellige perspektiver og dykker blandt andet ned i satire, intimiteter og papirmediet.

Årets første udstilling udforsker følelser og stemninger i kunsten i en udstilling om 'det intime' kurateret af museumsdirektør Mikkel Bogh. Foråret byder også på en udstilling, der sætter billedsatirikeren William Hogarths værker og deres moralske emner til debat, og x-rummet præsenterer et nyt projekt med samtidskunstneren Ed Atkins. I efteråret udfoldes den franske mester Auguste Rodins enorme tegnevirksomhed med fokus på hans interesse for menneskefiguren.

God fornøjelse!


Forårsudstilling går tæt på det intime


Jean Siméon Chardin, Sæbebobler, ca. 1733-34. Metropolitan Museum of Art, New York / Wentworth Fund

Hvordan ser følelser og stemninger ud, når de udtrykkes i kunstens univers? Og hvordan skildres det intime mellem mennesker?

Udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten udforsker, hvordan kunstnere fra 1700-tallet til midten af 1900-tallet søgte at skildre 'det intime' gennem følsomme og nære iagttagelser af mennesker, natur og hjemlige omgivelser. Udstillingen giver spørgsmålet om nærhed en afgørende rolle i udviklingen af den moderne kunst.

SMK’s direktør Mikkel Bogh har kurateret udstillingen, som både viser spektakulære indlånte værker og usete perler fra SMK's samling.

Oplev værker af blandt andre Jean-Siméon Chardin, Nicolai Abildgaard, Edvard Munch, Berthe Morisot, Vilhelm Hammershøi, Edward Hopper og Pierre Bonnard.

Hent pressebilleder

Udstilling: Tæt på – Intimiteter i kunsten
11. februar – 8. maj 2016


Barn af den digitale tidsalder udstiller i x-rummet

ed_nyhed.jpg (700×470)

I foråret 2016 præsenterer SMK et nyt projekt af den britiske samtidskunstner Ed Atkins (født 1982).

Ed Atkins arbejder både med tekst, tegning, video og lyd. Han er særligt kendt for sine videoinstallationer med computergenererede billedsider og fortællinger, der udspiller sig omkring en form for avatar baseret på Ed Atkins' stemme og ansigtstræk.

Ved at kombinere hyperrealistiske fremstillinger af genkendelige figurer og hverdagsmiljøer med computerens digitale muligheder for forvridninger, manipulationer og overraskende effekter, skaber Ed Atkins universer, der på én gang er realistiske og uvirkelige.

Udstilling i x-rummet: Ed Atkins
marts – juli 2016


1700-tals satiriker sætter vores moral til debat


William Hogarth, Karakterer og karikaturer, 1743

I en ny udstilling skruer SMK tiden tilbage til 1700-tallets London og sætter spot på billedsatirikeren William Hogarth (1697-1764).

England er i 1700-tallet langt foran andre lande hvad angår ytringsfrihed – og satiren har kronede dage. En af de bedste og mest berømte satirikere er William Hogarth.

Hogarth opfinder i sine grafiske værker en ny form for narrative billedserier, en slags tegneserier, hvori han spidder sin samtid. I dramatiske, vildtvoksende og detaljerige billeder sætter han nutidige emner til debat: Emner som prostitution, fattigdom, vold, druk, bedrag, selviscenesættelse og materielt og seksuelt begær.

Udstilling: William Hogarth
14. april – 7. august 2016


“Mine tegninger er nøglen til min kunst”


Auguste Rodin, Femme nue assise de dos, les bras levés, 1840-1917, Musée Rodin

Auguste Rodin (1840-1917) er en af kunsthistoriens helt store mestre. Han er især kendt for sine dramatiske menneskefigurer, som han fremstillede i skulptur. Men sideløbende var han også en eksperimenterede og talentfuld tegner, som undersøgte papirmediets mange muligheder. Selv sagde Rodin: “Mine tegninger er nøglen til min kunst”.

Han producerede tusindvis af tegninger, og hans mere frie og spontane eksperimenter på papir fik stor betydning for hans tredimensionelle arbejde med ler, marmor og bronze.

Udstillingen viser Rodins enestående tegnevirksomhed - med særligt fokus på hans dynamiske og ekstatiske tegninger af den menneskelige figur. Udstillingen sætter tegningerne i perspektiv til Rodins virke som billedhugger.

Udstilling: Auguste Rodin
22. september 2016 – 15. januar 2017

]]>
Karen Søndergaard Thu, 10 Dec 2015 09:47:00 +0100
Færre åbningstimer for publikum på Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/faerre-aabningstimer-for-publikum-paa-statens-museum-for-kunst/ SMK vil fra 2016 åbne dørene til museet klokken 11 i stedet for klokken 10. Samtidig nedlægges Den... Driftsbevillingen for Statens Museums for Kunst vil i lighed med alle andre statslige institutioner blive reduceret med 2 procent i 2016, 4 procent i 2017, 6 procent i 2018 og 8 procent i 2018. Det betyder, at SMK på den baggrund alene skal spare omkring 16 mio. kroner de næste fire år.

For at opfylde regeringens krav reducerer museet fra næste år åbningstiden på både SMK og på Den Kongelige Afstøbningssamling. Reduktionen vil årligt give en besparelse på omkring 1,6 mio. kroner.

”Der er ingen tvivl om, at det gør rigtig ondt at skære i åbningstiden for publikum. SMK har pligt til – også i fremtiden – at levere høj kvalitet inden for museets hovedfunktioner, som er forskning, formidling og bevaring af vores fælles kulturarv. Derfor har vi besluttet, at viden om kunsten og aktiveringen af kunsten igennem udstillinger og aktiviteter også fremover er en prioritet. Og det går ud over antallet af åbne timer på museet,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

SMK har årligt har omkring 400.000 besøgende. Af dem er cirka 50.000 børn og unge, der deltager i undervisningsforløb eller besøger museet som led i deres uddannelse. På museet er man opmærksom på, at de nye åbningstider kan påvirke antallet af besøg fra daginstitutioner og skoler.

”Vi vil nøje følge, hvilke konsekvenser de nye åbningstider har for daginstitutionsbørn og skolebørn, som vi har mange af om formiddagen. Børn og unge er et indsatsområde for os, og vi håber derfor, at skoler og børnehaver fortsat vil besøge os – bare en time senere”, siger Mikkel Bogh.

Fakta om SMK’s plan for opfyldelse af omprioriteringsbidraget for SMK:

  • Statens Museum for Kunst åbner i 2016 dagligt en time senere – klokken 11 i stedet for klokken 10.
  • Den Kongelige Afstøbningssamling, som består af over 2.000 gipsafstøbninger, i Vestindisk Pakhus ved havnen i København vil ikke længere have faste åbningsdage (p.t.: tirsdag og søndage) for publikum. Der vil fremover i stedet blive satset på særlige aktiviteter fx i forbindelse med skoleferie, Kulturnat o.l.
  • Midler til indkøb af kunst til museets samling bliver reduceret med 25 procent årligt svarende til omkring 1 mio. kroner.
  • 9 stillinger på museet nedlægges eller reduceres i timetal – herunder stillinger inden for museets kerneområde som fx forskning, bevaring og formidling.


For yderligere information, kontakt venligst:

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndegaard
T +45 2552 7203
E karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 30 Nov 2015 11:29:00 +0100
Jul på SMK: En granskov flytter ind http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/jul-paa-smk-en-granskov-flytter-ind/ I december flytter en granskov ind på SMK. Vi klippe-klistrer pynt, så træerne kan få tøj på, går... SMK juler i alle weekender frem til jul og nytår. Tag i Børnenens Værksted og lav gaver og dekorationer til familien og vores store indendørs julegrantræskov. Søndag 6. december er der skruet ekstra op for juleriet med en fælles kunstjuledekoration på Scenen. På søndage er der omvisninger, hvor vi går på jagt efter engle i museets udstillinger.

Tak til Dyssegaardens Juletræsplantage for støtte til juletræsskoven.

Julen på SMK

Lørdag 5. december
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Jul i værkstedet
Lav julens gaver og dekorationer i Børnenes Værksted eller vær med til at pynte granskoven med engle og stjerner. 
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

Søndag 6. december 
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Jul i værkstedet
Lav julens gaver og dekorationer i Børnenes værksted eller vær med til at pynte granskoven med engle og stjerner. 
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

Børneomvisning kl. 13-14: Særlig Søndag i kunsten
Særlige Søndage er et pop-up laboratorium for nye måder at være i kontakt med kunstværker på. 
Gratis

Scenen kl. 11-15: Søndag for børn: Jul, jul, jul! 
Kom og vær med til at lave en kæmpe fælles kunstjuledekoration. Sidst på eftermiddagen er der lodtrækning om Trip Trap stole, der sammen med vores akademiuddannede huskunstnere er blevet dekoreret i løbet af dagen. 
Gratis

Lørdag 12. december
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Jul i værkstedet
Lav julens gaver og dekorationer i Børnenes Værksted eller vær med til at pynte granskoven med engle og stjerner. 
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

Søndag 13. december
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Jul i værkstedet
Lav julens gaver og dekorationer i Børnenes Værksted eller vær med til at pynte granskoven med engle og stjerner. 
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

Børneomvisning kl. 13-14: Luciadag - Lyset og mørket
Denne søndag er det Luciadag, og den står derfor i lysets tegn! Udenfor er det bælgmørket, og det er nu, vi savner lyset allermest. Tag med omviseren på jagt efter lyset i SMK's kunstperler – og bliv klogere på, hvem Lucia var.
Gratis

Lørdag 19. december
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Jul i værkstedet
Lav julens gaver og dekorationer i Børnenes Værksted eller vær med til at pynte granskoven med engle og stjerner. 
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

Søndag 20. december
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Jul i værkstedet
Lav julens gaver og dekorationer i Børnenes Værksted eller vær med til at pynte granskoven med engle og stjerner. 
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

Børneomvisning kl. 13-14: Har du nogensinde set en engel?
I juletiden er der engle overalt, men på SMK findes der mange andre slags end juleengle. Der er både keruber, serafer og ærkeengle, og de har alle sammen forskellige betydninger og opgaver. Tag med os på opdagelse i englenes verden.
Gratis

26., 27., 29.og 30. december 
Børnenes Værksted kl. 10.30-16.30: Lav din egen nytårshat
Nytåret står for døren, og du mangler en sjov hat. Dem laver vi selvfølgelig i Børnenes Værksted. Vi har alle mulige og umulige materialer. Kom og lav en festlig og kunstnerisk hat.
Entré til Børnenes Værksted: 45 kr. per barn

For yderligere information, kontakt venligst:

Værkstedsleder
Michael Hansen
T +45 2552 7187
E michael.h_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndegaard
T +45 2552 7203
E karen.soendergaard@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 24 Nov 2015 09:44:00 +0100
Statens Museum for Kunst erhverver ny Rodin http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-erhverver-ny-rodin/ Som en gave fra Ny Carlsbergfondet er en sjælden tegning af Auguste Rodin nu blevet en del af... Auguste Rodin (1840-1917) er bedst kendt som billedhugger og ses ofte som den rebelske, franske forfader til moderne skulptur. Blandt hans mest kendte skulpturer er Grubleren og Kysset. Grubleren findes i mange originale versioner, blandt andet på Glyptoteket i København.

Først kom tegningen
Sideløbende med skulpturerne var Rodin en ihærdig og alsidig tegner, som undersøgte papirmediets mange muligheder. Selv sagde Rodin: "Mine tegninger er nøglen til min kunst. Jeg startede mit liv tegnende".

SMK har erhvervet tegningen Kvinde stående i vand, som komplementerer en gruppe på fem andre af kunstnerens tegninger i museets samling, og som alle bliver en vigtig del af udstillingen om Rodin til næste år.

Tegningen stammer fra tiden, hvor kunstneren arbejdede med illustrationer til forfatteren Octave Mirbeaus roman Pinslernes have. Tegningen indgår samtidig i en række af studier af "vaselignende" kvinder, som holder deres arme gemt og brystet frem; frontale og symmetriske som arkaiske figurer, men stiliserede som former vi kender fra moderne kunst. Rodin er citeret for at have sagt, at han genfandt den græske vases form under tegningen af kvindekroppen.

Stående kvinde i vand er en betydelig tilføjelse i samlingen af Rodins værker i Danmark, hvor han hovedsageligt er repræsenteret som billedhugger på Glyptoteket og Ordrupgaard.

Udstillingen Auguste Rodin kan ses på SMK 23. september 2016 – 15. januar 2017.

Tak til Ny Carlsbergfondet


For yderligere oplysninger:

Museumsinspektør og seniorforsker
Thomas Lederballe
T +45 2552 7228
E thomas.lederballe_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndegaard
T +45 2552 7203
E karen.soendegaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 11 Nov 2015 11:04:00 +0100
Nyt forskningsprojekt skal sikre fremtiden for kunstværker i skum http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyt-forskningsprojekt-skal-sikre-fremtiden-for-kunstvaerker-i-skum/ De seneste 50 år har plastik i stigende grad været en del af kunstneres materialevalg. Det er... Det er Center for kunstteknologiske studier og bevaring (CATS), som er et strategisk  forskningssamarbejde mellem Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og KADK, der i et nyt forskningsprojekt skal udvikle nye bevaringsmetoder for at sikre fremtiden for danske storformatværker i polyurethanskum. Forskerne og konservatorerne skal blandt andet undersøge fabrikationsteknikker, materialekomponenter og nedbrydningsfænomener, som er relevante for bevaring af PUR. Forskningsprojektet er realiseret takket være en stor bevilling fra Kulturstyrelsen.

I industrien er PUR primært blevet brugt som isoleringsmateriale, fyld i møbler, til madrasser, frontpaneler i biler og til sportstøj. Men også kunstnere og designere har siden 1960’erne arbejdet med PUR, og derfor findes der i mange danske museumssamlinger værker af PUR, for eksempel i værker af Gunnar Aagaard Andersen, Sussane Ussing, Thomas Bang, Claus Carstensen og Christian Lemmerz. Flere af værkerne har opnået betegnelsen ENB, som betyder, at de er af Enestående National Betydning og derfor særligt bevaringsværdige.

Fokus på bæredygtighed
Plastkonservering er et af de nyeste fag inden for konserveringspraksis. I dag er der kun få etablerede metoder inden for behandling af nedbrudt PUR, og de indeholder allesammen giftige stoffer.  Derfor kan de kun bruges i et lukket miljø som for eksempel i et stinkskab, og det betyder, at det er svært at konservere kunst i store formater. Det nuværende projekt vil sætte fokus på at løse den problematik med bæredygtige konserveringsmetoder, som ikke indeholder giftige stoffer.

”Vi er utroligt glade for, at Kulturstyrelsen er kommet os i møde på så fornem vis. PUR-projektet er et nødvendigt og relevant forskningsprojekt, hvis vi skal sikre fremtiden for dansk kunst lavet af PUR. De resultater, vi kommer til at levere, vil tilbyde nye metoder til konservering af PUR og være med til at øge kvaliteten af konserveringspraksis på danske museer”, siger CATS’ centerleder og bevaringschef på Statens Museum for Kunst Jørgen Wadum.

PUR-projektet løber fra oktober 2015 til marts 2017 og bliver afsluttet med en workshop og formidling for fagfolk i konserveringsbranchen.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndegaard
T +45 2552 7203
E karen.soendergaard@smk.dk

Konservator for Nutidskunst og Skulptur, SMK/CATS
Louise Cone
T +45 3374 7127
E louise.cone_@_smk.dk

Senior Research Scientist, Nationalmuseet/CATS
Yvonne Shashoua
T +4541206481
E Yvonne.shashoua_@_natmus.dk

]]>
Webmaster Tue, 03 Nov 2015 10:10:00 +0100