Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 06 Jun 2017 20:28:00 +0200 SMK vil åbne filial i Nordvestjylland http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-vil-aabne-filial-i-nordvestjylland/ Thisted Kommune, Nordvest Safari og SMK arbejder på at etablere en filial af SMK i pakhuset på... SMK har over 250.000 værker i samlingen. Af dem er der plads til at udstille en lille del på museet i København, mens andre er udlånt til en række museer i Danmark og udlandet. Men museet ønsker, at den store samling bliver mere aktiv.

”Vi kunne godt tænke os, at en større del af Danmarks største kunstsamling bliver tilgængelig – og i stedet for at at udvide i København, drømmer vi om at udvide i Thy, så flere og nye brugere, der ikke jævnligt kommer til København får glæde af samlingen,” siger SMK’s direktør Mikkel Bogh.

Det er et pakhus i Doverodde Købmandsgaard ved Limfjorden, som kan blive hjemsted for en filial af Statens Museum for Kunst. Kommunalbestyrelsen i Thisted godkendte tirsdag 30. maj en bevilling til at gå i gang med en forundersøgelse, som bl.a. skal afdække ombygninger. Derefter skal der findes ekstern finansiering af projektet, som – hvis alt forløber efter planen – betyder at en filial kan åbne i 2019. Dermed bliver det første gang at SMK rykker uden for København.

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos@smk.dk
tel: +45 25659252

]]>
Karen Søndergaard Tue, 06 Jun 2017 20:28:00 +0200
Museet som aktivist http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/museet-som-aktivist/ Skal museer blande sig i aktuelle offentlige diskussioner og bruge museets kunstsamlinger mere... I januar 2017 fjernede MoMA i New York malerier af Matisse og Picasso i museets udstillinger og erstattede dem med værker af kunstnere fra de seks mellemøstlige og nordafrikanske lande, som præsident Trump havde med i sit dekret om indrejseforbud i USA – det såkaldte Muslim travelban. Handlingen var øjeblikkelig – og en direkte kommentar til USA’s udenrigspolitik og den nye præsident.

Verden over ser man lignende ansatser til en form for politiske og aktivistiske udmeldinger og handlinger på museer, som ønsker at markere deres ståsted i en verserende diskussion.

Bikubenfonden og SMK sætter denne mulige nye rolle for museerne på dagsordenen til Visionssalon 21. juni, hvor et panel sammen med publikum vil diskutere om en mere aktivistisk tilgang til museumssamlinger og kunstværker kan markere kunstens betydning i en stadig mere politisk og kompleks verden. Og om museerne overhovedet skal agere aktiv istisk?

VISIONSSALON PÅ SMK 21. JUNI, KL. 16-17.30:
Hvilken rolle har museerne i en verden, som brænder?

I panelet:

- Frances Morris, direktør på Tate Modern, London
- Tone Olaf Nielsen, leder af CAMP og del af Kuratorisk Aktion
- Michael Thouber, direktør Kunsthal Charlottenborg
- Mikkel Bogh, direktør SMK

Moderator: Lene Johansen, journalist, tidligere studievært på DR.

Alle er velkomne til at deltage i debatten, som foregår på engelsk. Gratis adgang, men tilmelding er påkrævet.

Vær opmærksom på, at billetten ikke giver adgang til udstillinger på SMK. Billetter til museet kan købes i museets Information.

Om Visionssaloner

Bikubenfondens Visionssaloner sætter billedkunsten til debat. De kunstfaglige saloner tager afsæt i Udstillingsprisen Vision og har til formål at skabe debat og faglig sparring om udstillingsformater og -problematikker.

Salonerne tager udgangspunkt i eksisterende erfaring hos en institution eller organisation omkring et specifikt emne. Gennem debatten udvides erfaringsfeltet af udefrakommende paneldeltagere og publikum. Salonerne er gratis og åbne for alle interesserede.

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos_@_smk.dk
tel: +45 25659252

Karina Lykkesborg
Tilrettelægger og koordinator Bikubenfondens Visionssaloner
kl_@_bikubenfonden.dk
tel: +45 28930616

]]>
Karen Søndergaard Tue, 06 Jun 2017 11:54:00 +0200
Med billeder ville Christian II generobre magten http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/med-billeder-ville-christian-ii-generobre-magten/ Christian II er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor... Christian II er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor brugte billedkunsten til at promovere sig selv og fremme sine politiske mål. Fra 15. juni viser en ny udstilling fra Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst, hvordan han brugte kunst som redskab i sine politiske strategier.

Christian II var kongen, der giftede sig ind i et af Europas mest magtfulde fyrstedynastier, lagde sig ud med adelen, mistede kronen og blev fordrevet fra landet. Samtidig skulle han navigere mellem den gamle katolske kirke og den nye lutherske tro. Og så var Christian II den første danske konge, der i stor stil brugte billeder i forsøget på at promovere sig selv og fremme sine politiske mål.

I en ny udstilling fra Den Kongelige Kobberstiksamling viser SMK, hvordan Christian II brugte billeder som strategisk magtmiddel – både mens han endnu var konge og senere i sin landflygtighed, hvor han forgæves kæmpede for at generobre de tabte riger.

Billeder som våben
Christian II havde store visioner. Han ville samle de nordiske riger til ét. I 1520 lykkedes det ham da også at regere over både Danmark, Norge og Sverige/Finland. Men allerede i 1523 blev han afsat som konge og rejste i eksil til Nederlandene, hvorfra han arbejdede på at generobre sine riger.

I Christian II’s eksiltid i Nederlandene fra 1523 til 1531, blev hans vigtigste mål at genvinde magten. Han skulle overbevise både fyrster og borgerskab om, at han var en konge, der uretmæssigt var blevet fordrevet og burde støttes i sit ædle forsøg på at generobre tronen – og til det blev et af hans vigtigste våben billederne.

Inspireret af sin habsburgske svigerfamilie, der var eksperter i at kommunikere gennem billeder, anvendte Christian II malerier og især grafiske tryk, kobberstik såvel som træsnit, til at få sit budskab ud til alle relevante personer. Og han benyttede sig af tidens mest berømte kunstnere til sin propaganda.

Trods Christian II’s ihærdige forsøg på at generobre tronen, lykkedes det ham aldrig. Under et forsøg i 1532 blev han taget til fange af Frederik I og levede i fangenskab indtil sin død i 1559.

Luther og reformationen
Udstillingen Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik er produceret i anledning af 500 året for reformationen – opgøret med den gamle (”katolske”) kirke og dannelsen af de protestantiske kirkesamfund. Udstillingen viser, at Martin Luther, der med sine berømte 95 teser mod afladshandel i 1517 startede reformationen, ikke blot havde stor indflydelse på Christian II’s tro, men også på kongens billedbrug.

Værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling
Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik er en udstilling med værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Samlingen har mere end 240.000 kunstværker og kan muligvis føres tilbage til 1500-tallet. I udstillingen ses også malerier fra SMK’s samling samt en række indlån fra vigtige europæiske museer, bl.a. fra Paris, London og Berlin. Med på udstillingen er malerier, tegninger, kobberstik og træsnit af bl.a. Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michiel Sittow, Joos van Cleve og Lucas Cranach den Ældre.

Udstillingskatalog
I forbindelse med udstillingen udgiver SMK et forskningsbaseret udstillingskatalog på dansk og engelsk.

Bogen består dels af en større kunsthistorisk artikel (inspektør Hanne Kolind Poulsen), der omhandler Christian II-portrætter og deres strategiske betydning for kongens storhed og fald. Dels en mindre artikel om historieskrivningens stærkt forskelligartede opfattelse og fremstilling af Christian II i tidens løb (af historiker Lars Bisgaard). Desuden en komplet oversigt over Christian II-portrætter.

Om Christian II

 

1481: Christian II bliver født som søn af Kong Hans og Dronning Christine.

1513:
Kong Hans dør og Christian II overtager tronen.


1514: Christian II bliver gift med Isabella af Østrig (1501-1526), i Danmark kaldet Dronning Elisabeth. Som medlem af den magtfulde habsburgske fyrstefamilie, barnebarn til den tysk-romerske kejser Maximilian I og søster til den efterfølgende kejser Karl V, var hun en af tidens mest eftertragtede kvinder.

1520: Christian II bliver konge i Sverige/Finland. For at udslette svensk modstand fremover henretter han store dele af landets elite – det såkaldte Stockholmske Blodbad.

1522: Inspireret af sin svigerfamilie i habsburgske Nederlandene, Europas absolutte magtelite, styrker han handelsborgerskabet i byerne på bekostning af adlens gamle privilegier.

1523: Adlen opsiger sit troskab til kongen og indsætter Christian II’s farbror, Frederik I, som ny regent. Sammen med sin familie flygter Christian II til Nederlandene.

1532: Christian II sejler mod Danmark, hvor han har indvilget i at forhandle om sin fremtid. Frederik I bryder sit løfte og sejler i stedet Christian II direkte til Sønderborg Slot, hvor han bliver fængslet.

1559: I januar dør Christian II i fangenskab på Kalundborg Slot.Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik
15. juni – 10. september 2017>> Pressebilleder til Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik


Udstillingsåbning 14. juni kl. 17-19
Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen.


For yderligere information, kontakt venligst:

Museumsinspektør, seniorforsker
Hanne Kolind Poulsen
T: +45 2552 7217
E: hanne.kolind_@_smk.dk

Kunstformidler
Mette Houlberg Rung
T: +45 25527186
E: mette.houlberg_@_smk.dk

Kommunikationsmedarbejder
Ayoe Torbensdóttir
T: +45 2552 7205
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk

 


Tak for støtte


]]>
Ayoe Torbensdóttir Wed, 24 May 2017 11:10:00 +0200
Mark Leckey skaber nyt lydværk og en gigantisk motorvejsbro til SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/mark-leckey-skaber-nyt-lydvaerk-og-en-gigantisk-motorvejsbro-til-smk/ Inspireret af en motorvejsbro fra sin barndom, fylder den internationalt anerkendte kunstner Mark... Den britiske kunstner Mark Leckey (f. 1964) voksede op uden for Liverpool i England. Med udstillingen He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts inviterer han publikum med tilbage til et ganske særligt sted fra sin barndom: ramperne under motorvejsbroen M53 i byen Ellersmere Port.

Til x-rummet på SMK har han ud fra hukommelsen genskabt broen og ramperne, hvor han og hans venner hang ud i starten af 1970’erne.

Eksorcisme i x-rummet
”Mange af mine værker udspringer af ting og oplevelser fra min barndom og ungdom, som bliver ved med at hjemsøge mig. Og motorvejsbroen er en af de ting fra mit liv, der har sat sig fast i min hukommelse. Det er derfor, jeg har genskabt den. Det er som om, at den her slags minder kommer til at fylde for meget. De bliver for overvældende”, siger Mark Leckey. Ifølge den britiske kunstner er alle hans værker en form for eksorcisme – indskydelsen og trangen til at skabe et værk opstår i ham, når noget bliver for giftigt og må udslettes.

Særligt for Mark Leckeys kunstneriske praksis er hans brug af found objects og found footage, det vil sige objekter, billeder, lyd og videooptagelser fra den virkelige verden. Om motorvejsbroen M53 fortæller Leckey:

”Jeg vil gerne have, at museets gæster får en psykedelisk oplevelse, når de træder ind i rummet. At lyset, broens størrelse og musikken sætter dem i en anderledes tilstand”, forklarer han om den gennemgribende transformation af x-rummet, som ud over den gigantiske fantombro, der er indhyllet i natriumlys, også indbefatter afskallede plakater og ikke mindst et helt nyt lydværk designet til rummet.

Lydværket minder om en mellemting mellem et foredrag, et radioprogram, en autobiografisk fortælling og et DJ-set – og det er produceret af lyd-samples fra fire årtier, liveoptagelser, historiske fakta og Leckeys egne refleksioner og tanker. Det nye lydværk, der er skabt specielt til udstillingen på SMK, er en videreudvikling af en performance, Leckey opførte i forbindelse med sin seneste udstilling, Mark Leckey: Containers and Their Drivers, på MoMA PS1 i New York.

SMK FRIDAYS X MARK LECKEY


Når museet slår dørene op til
SMK Fridays 5. maj er det også med spot på Mark Leckey og hans udstilling i x-rummet. Denne aften kan publikum lytte med, når udstillingens kurator, Marianne Torp, fortæller om Leckeys kunstneriske praksis og tankerne bag He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts.

På Scenen kan man fra kl. 20.30 se hans videoværk Dream English Kid 1964-1999 AD, hvor den gigantiske motorvejsbro for første gang optræder i Leckeys værker.

Om Mark Leckey
Mark Leckey har siden slutningen af 1990'erne været fremtrædende på den internationale samtidskunstscene. Med videoværket fra 1999 – Fiorucci Made Me Hardcore – en hyldest til den britiske dance culture – blev han kendt i kunstkredse, og i de seneste år har Leckey cementeret sin betydning, bl.a. med en udstillingsrække på WEILS i Bruxelles, Haus Der Kunst i München, Madre i Napoli og Kunsthalle Basel i 2014-15.

Hans værker og performances har desuden været udstillet på blandt andet Serpentine Gallery i London, og MoMA PS1 i New York. Og i 2008 modtog Leckey den præsigefulde Turner Prize for sit værk Industrial Light and Magic. Leckeys kunstneriske praksis spænder bredt fra installationer, prints og skulpturer til video, performance og lydværker.


Mark Leckey: He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts
4. maj – 3. september 2017


>> Hent pressebilleder
>> Mere om x-rummet


Udstillingsåbning 3. maj kl. 17-19
Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen.

For presseadgang til udstillingen inden åbning, kontakt venligst Karen Ormstrup Søndergaard, kos_@_smk.dk, og aftal nærmere.For yderligere information, kontakt venligst:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Ayoe Torbensdottir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
Stor tak for støtte til x-rummet

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 27 Apr 2017 13:25:00 +0200
Ufortalte historier fra Danmarks fortid som kolonimagt vises i ny udstilling på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ufortalte-historier-fra-danmarks-fortid-som-kolonimagt-vises-i-ny-udstilling-paa-smk/ Med spot-udstillingen Ufortalte historier, der er udviklet i samarbejde med Malmö Universitet og... Umiddelbart ånder alt fred og idyl i Jens Juels store maleri af den Rybergske familie. Også Astrid Holms portrættering af Rose, der dækker bord, omgivet af blomster, udstråler stilhed og varme. Men malerierne er også vidnesbyrd om Danmarks rolle i den transatlantiske slavehandel og som kolonimagt i det tidligere Dansk Vestindien (Skt. Croix, Skt. Thomas og Skt. Jan).

100-året for salget af Dansk Vestindien til USA i 1917 har været en anledning for Statens Museum for Kunst til, i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Living Archives, at se på museets værker med andre øjne – og ikke mindst på den formidling, der traditionelt har ledsaget værkerne. Kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives har til udstillingen skabt en helt ny lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på de udstillede værker.

Om Ufortalte historier


Spot-udstillingen Ufortalte historier kan ses fra 6. maj. Med på udstillingen er værker fra SMK’s samlinger, der afbilder mennesker af afrikansk afstamning eller kan knyttes til Danmarks fortid som kolonimagt. Se bl.a. værker af C.W. Eckersberg, Marcus Tuscher, Astrid Holm, Nicolai Abildgaard og Jens Juel.

I udstillingens første rum ses værker fra ca. 1650-1950, udvalgt og præsenteret af museets inspektører. Værkerne er ledsaget af en audioguide produceret i samarbejde med debattør og jurist Mary Consolata Namagambe. I udstillingens andet rum har kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives udvalgt værkerne og skabt en lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på værkerne i udstillingen. Lydcollagen er skabt af lydbidder, optaget på en række workshops i foråret.

En dårligt belyst fortid i billedkunsten
Jens Juels ”storkøbmand” Niels Rybergs enorme rigdom var et resultat af salg af varer til brug på slaveskibe og slavehandel. Og Astrid Holms Rose var muligvis efterkommer af en af de mange slavegjorte mennesker, der var frataget deres frihed for at tjene danske familier på De Vestindiske Øer.

Hvordan Danmarks koloniale fortid og kolonialismen generelt er afspejlet i samlingerne på SMK er en vigtig problematik at tage op for Danmarks nationalgalleri, mener SMK's direktør Mikkel Bogh.

”SMK's samlinger er en central kilde til at forstå, hvordan statsmagten og kulturlivet til forskellige tider har defineret den nationale selvforståelse – og det er museets opgave at bidrage til at nuancere og kvalificere diskussionen om emner, der betyder noget for borgerne i samfundet i dag. Ufortalte historier er ikke en præsentation af et afsluttet resultat, men begyndelsen på en undersøgelse, der stiller nye spørgsmål til værkerne for at sætte fokus på hidtil oversete aspekter af samlingen”, siger Mikkel Bogh.


Samtidens blik på Danmarks koloniale fortid
Tidligere, når man har studeret de værker, som er med på udstillingen, har fokus været på den danske families historie. Med Ufortalte historier vil SMK undersøge og anskue værkerne ud fra de slavegjortes perspektiv – et hidtil forbigået aspekt i værkerne. Det har krævet, at museets inspektører har måttet stille en anden type spørgsmål end normalt til de udvalgte værker: f.eks. hvilke betegnelser bruges der om personerne i værkerne, findes der oplysninger om de afbildede afrikanere, hvad er baggrunden for de forskellige værkers tilblivelse, og hvordan opleves værkerne i dag?

Arbejdet med udstillingen har givet ny viden og rusket op i tilgangen til og forståelsen af velkendte værker i museets samling. Den nye indsigt er blevet understøttet af og skabt ud fra et særligt formidlingsgreb, der anlægger nye perspektiver på og fortolkninger af kunstværkerne på måder, man ikke normalt ser i museets forskning.

Ved at facilitere dialoger med en lang række forskellige mennesker har kunsthistoriker Temi Odumosu fra Living Archives skabt en lydcollage af nutidige samtaler og reaktioner på de udstillede værker, som man kan høre i udstillingen. Disse stemmer tilbyder alternative tilgange til den kunst, vi tror, vi kender så godt.


Ufortalte historier

6. maj – 30. december 2017


>> Pressebilleder til Ufortalte historier


Udstillingen er skabt i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives. Fra 19. maj 2017 viser Det Kgl. Bibliotek udstillingen Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien.

Ufortalte historier er støttet af Nordea-fonden og er del af Historier om Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Henrik Holm
Museumsinspektør
E: henrik.holm_@_smk.dk
T: +45 2552 7219

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk

Ufortalte historier foldes ud


Spot-udstillingen Ufortalte historier åbner 5. maj som en del af
SMK Fridays , som denne aften sætter særligt fokus på Danmarks fortid som kolonimagt. Aftenen vil bl.a. byde på art talks, filmvisninger og "byvandringer" i museets værker, der på forskellig vis undersøger, hvordan Danmarks identitet som kolonimagt er reflekteret i museets samlinger.
Fredag 5. maj kl. 16-22

Som noget ganske særligt er der denne weekend også SMK Fridays på en lørdag , når SMK sammen med arkitekturfestivalen CAFx inviterer indenfor i Den Kongelige Afstøbningssamling . Her kan man bl.a. opleve Jeannette Ehlers performance Whip it Good og lytte med, når den dansk-caribiske kunstner i en Q&A sætter fokus på kolonialismens arv.
Lørdag 6. maj kl. 15-17.30

]]>
Ayoe Torbensdóttir Tue, 25 Apr 2017 17:37:00 +0200
SMK får støtte til integration af nye borgere i Danmark http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-faar-stoette-til-integration-af-nye-borgere-i-danmark/ SMK etablerer et nyt eksperimenterende mødested, hvor kunst, kaffe og sprogmøder på tværs af... SMK har gennem de senere år opbygget et stort netværk af mennesker, der ikke har dansk som modersmål, og museet har gode erfaringer med at kombinere dét at opleve kunst med sproglæring – bl.a. i undervisningsforløb og i et ansættelsesprogram for sprogkursister.

Nu har museet fået støtte til at fortsætte med et nyt initiativ: SMK KOM, som betyder, at museet hver onsdag eftermiddag bliver et mødested for alle, der gerne vil opleve kunst og lære det danske sprog. Samtaleemnet er som udgangspunkt kunst, og netop kunstdiskussioner styrker sprogkundskaber, viser erfaringerne.

"Vi ved, at det at opleve kunst sammen og sætte ord på kunsten kan skabe noget helt særligt. Hurtigt kommer samtalerne til at handle om livserfaringer, identitet og følelser. Og det er motiverende, hvis du skal lære et nyt sprog og indgå i nye fællesskaber," fortæller Julie Johnsen, som er kunstformidler på SMK og en af initiativtagerne til projektet.

Det er sprogkursister, der tidligere har været ansat på SMK, der er værter for onsdagsmøderne. De deltagere, der møder op, er med til at bestemme, hvad der skal foregå fra gang til gang.

Ud over at deltagerne får styrket deres danske sprog, er projektet en del af SMK’s ønske om at blive interessant og relevant for flere mennesker.

"SMK ønsker – og har pligt til – hele tiden at undersøge, hvad det vil sige at være et nationalgalleri, og hvad det vil sige at være et nationalt museum i et land og en verden, hvor kulturer, sprog og nationaliteter blandes og forenes," siger Julie Johnsen.

Praktisk information om SMK KOM
Snak dansk, oplev kunst, og mød nye mennesker hver onsdag frem til 28. juni, kl. 16-19 (og igen fra efteråret)
Det er gratis og åbent for alle, der vil være bedre til dansk eller som vil hjælpe andre til at blive det.
Tilmelding er ikke nødvendig.
Mødested: Skulpturgaden. Man er velkommen til at komme og gå efter behov.

SMK KOM er støttet af Sportgoodsfonden

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Kunstformidler
Julie Marie Johnsen
T: +45 2552 7194
E: julie.johnsen_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 04 Apr 2017 11:28:00 +0200
ÆGsperimenter i påskeferien http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/aegsperimenter-i-paaskeferien-1/ Det er påske. Det er forår. Det er familietid – og krea-tid! Vi markerer højtiden med daglige... Børneomvisninger: På æggejagt i kunsten
Kunstnere eksperimenterer med forskellige materiale, og nogle maler deres kunstværker med æg. I påsken kan man hver dag tage med omviseren på jagt efter kunstværker malet med æg – vi leder også efter harer, høns og andre dyr, der måske kan ende på påskebordet.
8. – 17. april (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket). Hver dag kl. 13 og 14. Varighed 30 min. Pris: Gratis, når entréen er betalt.

Børnenes Værksted: Vilde eksperimenter i børnehøjde
Hvad har æg, gulvtæpper, karry og skumgummi til fælles? Jo det er altsammen materialer, man kan bruge til at lave et eksperimenterende påske-kunstværk! Hver dag er der nye eksperimenter på plakaten. Kom og mal med æg, karry og sand sand eller vær med, når vi hælder karry i malingen. Vi har også samlet en stor bunke sjove materialer, som bare venter på at blive forvandlet til vilde skulpturer.
8. – 17. april kl. 11.30 – 16.30 (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket) 
Pris: Entré + 30 kr. Gratis med Årskort MINI 

Påskekylling i caféen
SMK's nye café, Depanneur, er åben hele påsken. De serverer blandt andet en børnemenu med jordnøddeolie-friteret kylling og pomfritter til små sultne maver. Caféen har åbent hver dag i museets åbningstid.

Det kan man også opleve i påsken:


Sidste chance: Japanomania
Find forårsfornemmelsen i vores udstilling Japonomania, hvor kirsebærtræerne står i fuld flor. Her skruer vi tiden tilbage og viser, hvordan den vestlige kunst i anden halvdel af 1800-tallet blev gennemsyret af japansk æstetik. Mødet med japansk kunst hev tæppet væk under den nordiske kunstscene og fyldte den med eksotiske geishaer, fremmedartede naturskildringer og forfinet æstetik. Oplev kunstværker af blandt andre Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og Claude Monet.
Sidste chance for at opleve udstillingen er 23. april 2017. Pris: Entré.

Nordic Highlights
SMK trækker sine bedste nordiske værker frem i en særudstilling, der både viser billeder af badende børn i lyse sommernætter og familieliv i 1800-tallets København. Lad dig føre tilbage til den nordiske kunsts fødsel i 1800-tallet med berømte kunstnere som Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, P.S. Krøyer, Anna Ancher og mange flere. Fælles for de nordiske kunstnere er en særlig følsomhed over for lyset. Den lyse nordiske sommernat fascinerede mange af malerne og inspirerede dem til en række af periodens absolutte hovedværker.
Udstillingsperiode: 8. april - 13. august 2017

Åbent i Den Kongelige Afstøbningssamling
Nøgne figurer, hedenske guder og kristen kunst – der er nok at gå på opdagelse i blandt de tusindvis af gipsskulpturer i Den Kongelige Afstøbningssamling. Oplev helte, krigere og heltinder komme til live gennem gribende og dramatiske audioguides eller udforsk samlingen på egen hånd, når vi i påskeferien holder særåbent i det gamle pakhus ved Københavns Havn.
11. – 17. april. Kl. 11 - 17. Gratis

Særåbent 2. påskedag
Husk, at vi i forbindelse med påsken har særåbent mandag 17. april.


>>HENT PRESSEFOTOS HER


For yderligere information, kontakt venligst:

Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik@smk.dk

]]>
Astrid Wiik Fri, 24 Mar 2017 14:10:00 +0100
SMK Fridays: Tid til romantik http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-tid-til-romantik/ 31. marts inviterer SMK endnu en gang til SMK Fridays, som denne gang står i romantikkens tegn. Det... Et Friedrich-maleri stod længe højt på SMK’s ønskeliste, men hans malerier er uhyre efterspurgte og sjældent til salg. Til SMK Fridays fortæller overinspektør og seniorforsker Kasper Monrad om det gode øje, han længe havde haft til Friedrichs maleri, og hvordan det til sidst endte på SMK.

Da SMK sikrede sig værket, løftede Kasper Monrad noget af sløret for, hvordan det fandt sted: ”Sjovt nok var det en lige lovlig kreativ henvendelse, der satte gang i den aktuelle proces. Tilbage i 2012 kontaktede en dansk kunsthandler museet og tilbød at sælge netop dette maleri. Prisen var lidt svævende, men ret så høj, og det var uklart, om kunsthandleren havde billedet på hånden eller blot var mellemmand. Efter nogen tid meddelte han imidlertid, at maleriet var solgt til et amerikansk kunstmuseum. Da jeg nogle få uger senere genså maleriet på sin vante plads på Neue Pinakothek, blev jeg derfor ret overrasket og kontaktede derfor ejerne – der aldrig havde hørt om den danske kunsthandler. Maleriet var ikke til salg på det tidspunkt, men vi fik os en god snak, og ejerne lovede at tænke på SMK, hvis de skulle beslutte at sælge. Det skete så for nogle måneder siden", fortalte Kasper Monrad.

Ingen romantisk aften uden musik og ord
På aftenen vil der være mulighed for at tage et crash-kursus i romantikkens kunst hos kunstformidler Sarah Hansen eller komme med på en musikalsk tur gennem SMK’s samling af dansk og nordisk kunst fra perioden til tonerne af Schubert og Carl Nielsen, sunget af mezzo-sopran Kristin Mulders

Det vil også være muligt at opleve filosof Anders Fogh Jensen i samtale med SMK’s direktør Mikkel Bogh om romantikkens tanker, splittelseserfaringer og om, hvorvidt vores tid igen er blevet romantisk.

Smagsprøve på 9x9x9

”Det romantiske er ikke en epoke / det er malerens alder / han er ung”. Sådan skriver Ib Michael i den tekst, han har skrevet til Per Kirkebys maleri Et romantisk billede. På aftenen vil kongelig skuespiller Mikkel Arndt opføre Ib Michaels tekst, som er en del af teaterforestillingen 9x9x9, der spilles på SMK i disse uger. Læs mere om 9x9x9 her.

Og meget mere …
Videoværket Tåge og lys af kunstner Søren Aagaard, musiksæt og visuals af kunstnergruppen Age of Aquarius, Per Kirkeby og Jørgen Leths film Dyrehaven den romantiske skov og musikfilmen til Frisk Frugts plade Den Europæiske Spejlbue.

Som altid vil der være korte art talks og mulighed for at nyde en drink og en bid mad i Skulpturgaden ved Kødbyens Mad og Marked.

Følg med på Facebook her.

Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22, er gratis og kræver ingen tilmelding. Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-DJ’s.

SMK FRIDAYS #26 - 31. marts l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 5. maj l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 2. juni l kl. 16-22

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

SMK Fridays er støttet af

]]>
Karen Søndergaard Fri, 24 Mar 2017 09:43:00 +0100
Nordic masters come together in Copenhagen http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nordic-masters-come-together-in-copenhagen/ There is good news for everyone who likes Scandinavian art. All through the spring and summer the... Take a journey back to the birth of Nordic art in the nineteenth century in the company of eminent artists such as Edvard Munch, Albert Edelfelt, Vilhelm Hammershøi, J.C. Dahl, C.W. Eckersberg, Christen Købke, P.S. Krøyer, Johan Thomas Lundbye Anna Ancher, L.A. Ring, Bertha Wegmann, Elisabeth Jerichau Baumann, Nicolai Abildgaard, Jens Juel, Anna Petersen and many more.

SMK, National Gallery of Denmark owns the most extensive and important collection of Nordic art in Denmark, and this spring and summer the museum brings together a wealth of masterpieces – numbering around 110 paintings – for the exhibition Nordic Highlights. The exhibition also offers a unique opportunity to see very special loans from the Canica Kunstsamling, a vast Norwegian private collection.

Artistic friendships in Copenhagen
Danish art experienced two particularly thriving periods in the nineteenth century: the Danish Golden Age (approximately 1800 to 1850) and the modern breakthrough (1880 to 1900). Several Danish artists from these periods – especially Eckersberg, Købke and Hammershøi – have attracted great international attention in recent years and are represented at a wide range of art museums in Europe and the USA.

Throughout the nineteenth century, artists from the Nordic countries – Norway, Sweden, Finland and Denmark – engaged in close, mutually inspiring artistic exchanges. Copenhagen became a crucial stopover destination for Nordic artists travelling further afield in Europe, and here they exchanged ideas and views of art with their Danish colleagues. Many fruitful friendships arose out of such meetings, and several artists maintained lifelong artistic dialogues with each other.

During the early part of this period, the friendship between Danish artist Eckersberg and Norwegian artist Dahl in particular set the tone for an entire generation of young Nordic painters. Later, eminent artists such as Munch (Norway), Strindberg (Sweden) and Edelfelt (Finland) entered into artistic conversations and interplay with Danish painters such as Krøyer and Hammershøi.

Light in the dark
The Nordic artists share a distinctive sensibility in relation to light. The many months of winter darkness made them particularly aware of the play of sunlight and shade, whether in the main capitals of art at the time – Rome and Paris – or up in the Nordic wildernesses. The bright Nordic summer nights fascinated many of these painters, inspiring them to create some of the absolute masterpieces of the period.

Nordic Highlights
Focus on Danish and Nordic Art 1750–1900
8 April – 13 August 2017

Download press images

For more information, please contact:

Kasper Monrad
Chief curator, senior researcher
Tel. +45 2552 7222
Email: kasper.monrad_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Head of press
Tel. +45 2552 7203
Email: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Thu, 23 Mar 2017 13:40:00 +0100
Nyerhvervelse: Aase Seidler Gernes øser generøst af en uudtømmelig kilde http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyerhvervelse-aase-seidler-gernes-oeser-generoest-af-en-uudtoemmelig-kilde/ Enhver kan vel mere eller mindre behændigt tegne mønstre, men ikke alle kan designe dem ud af... Aase Seidler Gernes’ kunstneriske greb har altid været gentagelsen og variationen af enkle former og stærke, overraskende farvekombinationer. Hendes værker har ingen begyndelse eller slutning. Tværtimod tager den ene tegning den anden - i princippet er hendes projekt uendeligt, og hun øser generøst af denne uudtømmelige kilde.


Aase Seidler Gernes, Tegninger, 2012-2016

Cirkler og mønstre fra kant til kant

Den Kongelige Kobberstiksamling har erhvervet 81 af hendes tegninger til sin samling. Hvert billede har sit helt særlige udtryk. Med tusch- og filtpen tegner hun firkanter, trekanter, romber, striber og ikke mindst cirkler i til tider komplicerede, mønstrede strukturer, som spænder papirets flade ud fra kant til kant.

Hver en centimeter er fyldt ud til der danner sig et mønster, båret af geometriske former, som en  sjælden gang brydes af organiske blomstermotiver og endnu sjældnere af menneskefigurer.


Aase Seidler Gernes, Tegninger, 2012-2016

Kunstner i sin egen ret

Aase Seidler Gernes (f. 1927) er oprindelig tekstilkunstner, men fik en blodprop i 2007, blev lam i højre side og lærte sig derefter at tegne med venstre hånd. Hun har altid arbejdet med mønstre, først på det bløde stof og nu på papir i A4-format. I 1960’erne lagde hun sit eget til side og blev en hovedkraft bag udviklingen af sin mand, kunstneren Poul Gernes’ udsmykninger af bl.a. Herlev Hospital og Palads Teatret, der måske skal rives ned.

I dag er hun i en alder af næsten 90 tonet frem som en kunstner i sin egen ret, hvor hun har udstillet både tekstiler og tegninger i Møstings Hus i 2015 og senest på Kunsthal Charlottenborg i foråret 2017.

Værkerne kan efter aftale beses på Kobberstiksamlingens Studiesal onsdag-fredag, kl. 11-15. Besøgende bedes bestille tid, tlf. 25527230.

Mere om Den Kongelige Kobberstiksamling

For yderligere information, kontakt venligst:

Overinspektør og seniorforsker, Vibeke Vibolt Knudsen via vibeke.knudsen@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 10 Mar 2017 11:54:00 +0100