Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 07 Mar 2017 12:46:00 +0100 Spis østers blandt guldalderlandskaber på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/spis-oesters-blandt-guldalderlandskaber-paa-smk/ Kunstner Søren Aagaard og SMK inviterer til en kunstevent i form af en østersbar midt i SMK’s... I februar måned tog kunstner og kok Søren Aagaard på tur i det nordlige Danmark på jagt efter limfjordsøsters (Ostrea edulis). Turen bragte ham blandt andet forbi østersfiskere, forskere, kokke og de berømte køkkenmøddinger ved Ærtebølle. Det er også østersen, der er omdrejningspunktet for Aagaards kunstevent Edulis, der fusionerer kunst og mad.

Ud over muligheden for at spise en østers eller to i Søren Aagaards specialdesignede østersbar midt i SMK’s samling, vises et nyt videoværk om østersrejsen i de danske guldaldermaleres fodspor. Videoværket Tåge og lys undersøger den danske østers historie – fra fattigmandskost til eksklusivt varemærke for det nye nordiske køkken – og er skabt særligt til denne event. Videoværket er en art antropologisk dokumentar blandet med rejsefilm, fiktion og naturscener.

Søren Aagaard vil selv stå og servere østers med en specialdesignet østerskniv lavet i samarbejde med Willumsen Urban Tactical.

Om Søren Aagaard
Søren Aagaard (DK1980) uddannet kok og kunstner. Han arbejder med video, skulptur, performance og installation. Særligt mad og måltidet som tidslig og performativ begivenhed har været en vigtig del af Aagaards praksis de seneste år. Søren Aagaard er desuden med til at drive udstillingsstedet YEARS i København og kunst- og mad-eventet okto. Han tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2013 og har desuden studeret ved Kunsthögskolan i Malmö. Han har udstillet både i Danmark og i udlandet og deltaget på flere internationale filmfestivaler.

Edulis – En østersbar af kunstner Søren Aagaard
Fredag 24. marts kl. 15
Onsdag 29. marts kl. 16
Onsdag 29. marts kl. 18

Varighed: Ca. en time.

Efterfølgende er man velkommen til at besøge resten af museet.
Der er 30 pladser til hver event, og billetterne kan købes via datoernes links ovenfor.

SMK2
Edulis er en del af SMK2, som er eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere, studerende og andre fagligheder sætter landets største kunstsamling i spil på nye måder for at give overraskende og anderledes kunstoplevelser.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

Edulis er støttet af]]>
Karen Søndergaard Tue, 07 Mar 2017 12:46:00 +0100
Japan rammer SMK Fridays http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/japan-rammer-smk-fridays/ SMK Fridays er klar til et nyt år og starter sammen med Frost Festival sæsonen 10. februar med en... Sæsonens første SMK Fridays lader sig gennemsyre af japansk fascination i alt fra musik til mad og byder på en helt særlig koncertperformance og spot på vinterens store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918

Koncertperformance med Andreas Führer Isle of White 
SMK Fridays præsenterer sammen med Frost Festival en unik koncertoplevelse, når Andreas Führer Isle of White opfører musik fra deres kommende plade Les Halles. Koncerten bliver opført i en helt særlig scenografi i x-rummet, SMK's eksperimenterende scene for samtidskunst .

Ud over Führer selv deltager musikerne Cæcilie Trier, Holger og Asger Hartvig, Rasmus Valldorf og Aske Zidore. 

Japansk mani i Europa
Der er gratis adgang til SMK's nye store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918 denne aften. Udstillingen viser, hvordan mødet med japansk kunst i den anden halvdel af 1800-tallet påvirker den europæiske og specielt den nordiske kunstscene.

Aftenen igennem er der mulighed for at gå i dybden med udstillingen og høre eksperter fortælle om den japanske inspiration og fascination i værkerne. Desuden vil den danske keramikerduo Claydies fortælle om den kop, de har specialdesignet til SMK i forbindelse med udstillingen.

Dansk-japansk comfort food
Som altid er det muligt at købe øl, drinks og street food ved Kødbyens Mad og Marked i Skulpturgaden, men som en ekstra treat kan du opleve ”okto”, der undersøger krydsfeltet mellem mad og kunst. okto består af kunster Søren Aagaard og antropolog Henrik Hedegaard, som sammen forener kunst, bar og restaurant. De vil stå for en kunst-og madoplevelse, hvor de serverer dansk-japansk comfort food i den japanske bento boks-stil.

Kunstner Jakob Emdal byder derudover på sake-smagning af særligt udvalgt sake og præsenterer et sake-bar-kunstværk, som han tidligere har vist i 2012 på Overgaden. Institut for Samtidskunst. Værket viser, hvordan koppen har samme betydning for oplevelsen af saken, som udstillingsrummet har det for oplevelsen af kunsten.

Og meget mere… bl.a. cosplay-show med J-Popcon i SMK's Forhal, visning af filmen Ghost in the Shell i museets biograf og japansk musikset i Skulpturgaden af kunstner-DJ Heine Thorhauge Mathiasen.

Følg med på Facebook her

Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22, er gratis og kræver ingen tilmelding. Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-DJ’s.

SMK FRIDAYS #25 - 10. februar l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #26 - 31. marts l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 5. maj l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 2. juni l kl. 16-22

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos@smk.dk

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden


]]>
Webmaster Tue, 31 Jan 2017 12:40:00 +0100
Vinterferien på SMK: Manga, mønstre og japansk mystik http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/vinterferien-paa-smk-manga-moenstre-og-japansk-mystik-1/ Glem alt om flyverdragter og kolde næser – i vinterferien inviterer vi ind i varmen og fylder... Ny udstilling: Japanomania
Hvad sker der, når Norden møder Japan? I vinterferien kan man opleve forårets store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918, der fortæller historien om japanismens indtog i den nordiske kunst. Mødet med japansk kunst forandrer kunsten i Europa. Flere kunstnere begynder at iscenesætte sig selv med silkekimoner, vifter og papirlamper. Samtidig bliver kunstnerne inspireret af motiver som Fuji-bjerget, blomstrende kirsebærtræer og ”Den Store Bølge” til en ny forfinet æstetik, hvor de går helt tæt på flora og fauna.

Læs mere om udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918
19. januar 2017 – 23. april 2017
Pris: Dagsbillet

Lav en dragefamilie og tegn en manga
I Børnenes Værksted er vi vilde med de smukke japanske mønstre og motiver. Vi inviterer børn og familier til at komme og lave sin egen farverige drage-familie, tegne smukke mangabilleder eller hvad med lyserøde kirsebærblomster i ægte japansk stil? Vores huskunstnere hjælper til og guider gerne fantasien på gled.

Anbefalet alder: 3 år og op.
Lørdag 11. – søndag 19. februar
Kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 kr. + Dagsbillet

Omvisninger i børnehøjde
Det er hundekoldt udenfor, så hvorfor ikke tage med omviseren på en eksotisk rejse med japansk mystik og farverige pakistanske mønstre? Sammen udforsker vi hver dag i ferien udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 og familieudstillingen Aisha Khalid: To verdener som én. Her ser vi på mønstre, tegneserier og motiver med træer, dyr, bølger og sne – alt sammen i børnehøjde.

Anbefalet alder: 4-12 år.
Søndag 12. – søndag 19. februar
Kl. 13.00 - 13.45
Pris: Dagsbillet

Begrænset antal pladser. Billetter afhentes i Informationen 30 minutter før omvisningen begynder. Reservation ikke mulig.

Sidste chance: To verdener som én
I vinterferien er det sidste chance for at se udstillingen To verdener som én. Her kan børn og familier dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids hypnotiserende univers.

Udstillingen viser blandt andet to store, svævende tæpper, der understreger, at alt i verden har flere sider. På den ene side er tæpperne smukt ornamenterede, men på den anden side står tusindvis af sylespidse nåle. I udstillingen kan man også udforske en række malerier med hypnotiserende mønstre, der får det til at flimre for øjnene.

Læs mere om udstillingen To verdener som én
7. oktober 2016 – 19. februar 2017
Pris: Dagsbillet

Husk, at vi også har særåbent mandag 13.
februar

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Digital kommunikationsmedarbejder
E: astrid.wiik_@_smk.dk
T: +45 2552 7278

]]>
Karen Søndergaard Fri, 27 Jan 2017 09:58:00 +0100
Over 380.000 besøgte Statens Museum for Kunst i 2016 http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/over-380000-besoegte-statens-museum-for-kunst-i-2016/ 384.341 gæster besøgte i 2016 SMK. Særligt efterårets store særudstilling Flygtige øjeblikke –... Den 1. juni 2016 genindførte SMK entré til museets faste udstillinger, og museet oplevede i løbet af efteråret et mindre fald i besøgstallet i forhold til de samme måneder de foregående år. Det kan skyldes de ændrede adgangsforhold, men udsvingene i antallet af besøgende på SMK er traditionelt store. 2015 var rekordår i SMK’s historie med 450.000 gæster. Ses besøgstallet for 2016 i forhold til besøgstallene for årene 2011-2015, var antallet af gæster i 2016 lavere end i 2015, men højere end i 2011, 2013 og 2014.

I alt 37.364 børn og unge deltog i undervisningsforløb eller besøgte museet som led i deres skolegang i 2016 – heraf havde 25.101 booket SMK-undervisningsforløb, mens 12.263 besøgte museet på egen hånd.

SMK i udlandet
Det er ikke kun på museet i Sølvgade, at besøgende har kunnet opleve værker fra SMK. I 2016 har den populære danske maler Vilhelm Hammershøi turneret på den anden side af Atlanten. Og ”de stille stuers maler” har haft succes i New York, Seattle og Toronto i udstillingen Painting Tranquility. Masterworks from Statens Museum for Kunst, hvor flere end 120.000 oplevede Hammershøis værker.

Stigning i digitale besøg
Også på nettet har kunstinteresserede i ind- og udland besøgt museets samling. Når brugernes egne bidrag – eksempelvis i form af billeder fra deres museumsbesøg – medregnes, er SMK-materiale blevet vist 42,5 millioner gange i 2016. Det svarer til en stigning på ca. 17% i forhold til 2015 og skyldes primært en stødt stigende rækkevidde på museets sociale medier og en betydelig stigning i visninger af SMK-billeder på Wikipedia. Disse stigninger skal ses i lyset af museets tilgængelighedspolitik, som er baseret på åbenhed, og på at museets materiale skal kunne findes på så mange relevante platforme som muligt.

Besøgende på SMK i Sølvgade de seneste fem år

2011

2012

2013

2014

2015

347.582

429.692

355.835

378.195

451.195

]]>
Webmaster Tue, 17 Jan 2017 00:00:00 +0100
Da Japan kom til Norden http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/da-japan-kom-til-norden/ Det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og "den store bølge". I anden halvdel af... Et af de mest kendte og elskede malerier i SMK's samling er Laurits Andersen Rings I havedøren. Kunstnerens hustru. L.A. Ring malede denne kærlighedserklæring til Sigrid Kähler i 1897, og ud over at vise kunstnerens hustru, er værket også et eksempel på, hvordan den japanske indflydelse satte sit præg på kunsten i Norden: I haven, som nok er dansk, blomstrer et centralt placeret frugttræ med en mærkværdig knoklet grenstruktur, mens hustruen er placeret decentralt i venstre side – fanget i et øjebliks zen.

Med udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 skruer SMK tiden tilbage og viser, hvordan den vestlige kunst i denne periode bliver gennemsyret af japansk æstetik med asymmetriske kompositioner, dekorative motiver, meditative billeder og blikke, der går helt tæt på fugle, fisk, insekter, grene og blomster. Det er første gang en udstilling i Danmark viser japanismens indflydelse på Nordens billedkunst.

Påvirkningen fra Japan var især stor for kunstnere som Claude Monet, Edvard Munch, Van Gogh, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, Albert Edelfelt og L.A. Ring, der alle er med på udstillingen.

Mange af de kunstnere, der var med på Japan-bølgen, iscenesatte også sig selv og deres familier med silkekimonoer, vifter, parasoller og papirlamper, og de brugte fotografiet til at lade sig forevige som japanister – i deres atelier eller hjem indrettet i japansk stil.

Om Japans vej til Europa
Fra 1630'erne havde Japan været stort set isoleret og lukket for den vestlige verden. Da landet omkring 1853 åbnede sine grænser for handel, fik Europa adgang til japanske varer og kunstgenstande. De "nye" ting kunne ses på en række verdensudstillinger og begrebet "japonisme" (japanisme på dansk) opstod som betegnelse for den stilskabende bølge af japansk-inspireret kunst og kunsthåndværk.

Med Danmark som formidler kommer japanismen til de nordiske lande på et lidt senere tidspunkt end i fx Frankrig. Især de japanske træsnit bliver en stor inspiration, som tilbyder kunstnerne et andet blik på den nordiske natur.

Kunstneren og kunstkritikeren Karl Madsen (1855-1938) var en nøgleperson i formidlingen af japansk kunst i Norden. I 1885 udgav han bogen Japansk Malerkunst, der som den første bog om emnet på et nordisk sprog fik stor indflydelse i kunstner- og samlerkredse.

Udstillingen er et samarbejde mellem de tre nordiske nationalgallerier i Helsinki, Oslo og København.

Kunstnere i udstillingen


Anna Ancher, Michael Ancher, Nicolai Astrup, Harriet Backer, Kôno Bairei , Thorvald Bindesbøll, Väinö Blomstedt, Félix Bracquemond, Edgar Degas, Albert Edelfelt, Jarl Eklund, Frederick Elkington, Alfred William Finch, Gustaf Fjæstad, Akseli Gallen-Kallela, Paul Gauguin, Vincent Van Gogh, Henriette Hahn-Brinckmann, Pekka Halonen, Vilhelm Hammershøi, Frida Hansen, Utagawa Hiroshige, Katsushika Hokusai, Susette Holten, Eero Järnefelt, Akseli-Gallen Kallela, Hokusai Katsushika, Elise Konstantin-Hansen, Ohara Koson, Arnold Emil Krog, Christian Krohg, Peder Severin Krøyer, Utagawa Kunisada, Henri Lambert, Johannes Larsen, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Claude Monet, Christian Mourier-Petersen, Edvard Munch, Thure Öberg, Andreas Ollestad, Helmer Osslund, Eilif Peterssen, Pietro Krohn, Laurits Andersen Ring, Helene Schjerfbeck, Andreas Schneider, Valdemar Schønheyder Møller, Paul Sérusier, Niels Skovgaard, Christian Skredsvig, Harald Slott-Møller, Harald Sohlberg, Alfred Stevens, Ellen Thesleff, Thorolf Holmboe, Toyokuni Utagawa, Alf Wallander, Gunnar Gunnarsson Wennerberg, James Abbott McNeill Whistler, Jens Ferdinand Willumsen og Anders Zorn.Japanomania i Norden 1875-1918
19. januar – 23. april 2017

>> Pressebilleder til Japanomania i Norden 1875-1918


For yderligere information, kontakt venligst:

Vicedirektør
Samlings- og forskningschef
Peter Nørgaard Larsen
T: +45 2552 7210
E: peter.larsen@smk.dk

Kunstformidler
Annette Rosenvold Hvidt
T: +45 2552 7232
E: annette.hvidt@smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos@smk.dk

 

]]>
Karen Søndergaard Thu, 05 Jan 2017 15:40:00 +0100
SMK sikrer sig vigtigt værk http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-sikrer-sig-vigtigt-vaerk/ SMK har modtaget en enestående gave: et maleri af en af de mest betydningsfulde tyske... SMK’s samling bliver nu et vigtigt værk rigere. Takket være en helt ekstraordinær støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal er det lykkes museet at erhverve maleriet Efter stormen fra 1817 af tyske Caspar David Friedrich.

Friedrich indtager en særlig position i romantikkens kunst og betragtes som den betydeligste tyske maler fra første del af 1800-tallet. Hans landskaber er på én gang båret af hans visionære natursyn og hans minutiøse studier af selv naturens mindste fænomener. En væsentlig side af hans kunst er den ofte religiøst besjælede skildring af naturen. Det har længe været et stort ønske for SMK at erhverve et maleri af Friedrich, siger SMK-direktør Mikkel Bogh.

"Vi har længe drømt om at kunne føje Caspar David Friedrich til SMK’s samling, og særligt dette maleri har vi været interesserede i. Friedrich, hvis landskabssyn fik kolossal indflydelse på nordisk kunst i 1800-tallet, handles kun yderst sjældent. Derfor er det intet mindre end en enestående tilføjelse til vores samling af europæisk kunst, og jeg er meget glad for, at vi nu kan dele maleriet med vores gæster,” siger Mikkel Bogh.

I Efter stormen er et skib slået ud af kurs, og et klippeskær har slået det til vrag. Men måske er klipperne også skibets redning, da det nu ligger på fast grund. Skibe på havet var et gennemgående tema i Caspar David Friedrichs kunst, ofte som symbol på livets rejse. I dette tilfælde er det måske troens faste klippe, der har reddet skibet.

Efter stormen er fra Friedrichs modne periode, hvor flere af hans hovedværker blev til. Med sit motiv foregriber det mesterværket Ishavet fra 1824. På bagsiden af den gamle 1800-talsramme sidder et laksegl, der er meget vigtigt for billedets tidligere historie. Det stammer fra en Dresden-familie ved navn Bongardt, som formodentlig allerede i Friedrichs levetid erhvervede maleriet, og det forblev i den samme families eje indtil 1956. Maleriet skiftede med andre ord ikke ejer i nazitiden. Den seneste ejer købte det i slutningen af 1980'erne, og det blev præsenteret for offentligheden gennem Galerie Arnoldi-Livie i München i 1987.

Dengang kontaktede SMK’s daværende direktør Villads Villadsen galleriet for at høre om prisen, men på det tidspunkt var det uden for museets økonomiske rækkevidde. Det blev ikke solgt og blev i stedet deponeret på Neue Pinakothek i München, hvor det hang i 25 år. Det lykkedes dog at låne maleriet til SMK’s udstilling Caspar David Friedrich og Danmark i 1991. Det er lidt af et tilfælde, at Friedrich-maleriet nu kommer til SMK forklarer overinspektør og seniorforsker på SMK Kasper Monrad.

”Sjovt nok var det en lige lovlig kreativ henvendelse, der satte gang i den aktuelle proces. Tilbage i 2012 kontaktede en dansk kunsthandler museet og tilbød at sælge netop dette maleri. Prisen var lidt svævende, men ret så høj, og det var uklart, om kunsthandleren havde billedet på hånden eller blot var mellemmand. Efter nogen tid meddelte han imidlertid, at maleriet var solgt til et amerikansk kunstmuseum. Da jeg nogle få uger senere genså maleriet på sin vante plads på Neue Pinakothek, blev jeg derfor ret overrasket og kontaktede derfor ejerne – der aldrig havde hørt om den danske kunsthandler. Maleriet var ikke til salg på det tidspunkt, men vi fik os en god snak, og ejerne lovede at tænke på SMK, hvis de skulle beslutte at sælge. Det skete så for nogle måneder siden," fortæller Kasper Monrad.

Friedrichs malerier er uhyre efterspurgte, og efterhånden er der meget få tilbage i privat eje. I løbet af de seneste 25 år er kun fem malerier blevet solgt på auktioner. Fire af de fem malerier er endt på nogle af verdens førende museer: J. Paul Getty Museum i Los Angeles, Louvre i Paris, Metropolitan Museum of Art i New York og National Gallery of Art i Washington.

Om Caspar David Friedrich

Caspar David Friedrich (1774-1840) voksede op i Greifswald nær Østersøen, og han kom hele sit liv på den nærliggende ø Rügen. Her iagttog han igen og igen himlen og havet i al slags vejr, og kystmotiver og mariner udgør en meget væsentlig del af hans malerier og tegninger. Det er sandsynligvis ved Rügens kyst, han har gjort forstudier til Efter stormen. Den dramatiske og nuancerede skildring af uvejrshimlen vidner om, at Friedrich ligesom mange andre malere over hele Europa var stærkt optaget af at udforske skyformationerne og det skiftende lys. Med stor omhu har han skildret detaljer som mågerne, de flagrende reb, den delvist flækkede mast og regnen ude over havet.

Friedrichs kunst var kendt og beundret i Danmark i samtiden, og efter studieårene i København 1794-98 bevarede han en vis forbindelse til guldalderens danske kunstscene. Han boede i Dresden, men ikke mindst takket være hans venskab med den norske landskabsmaler J.C. Dahl kom flere danske kunstnere i kontakt med ham. Især det indgående naturstudium forbandt Friedrich med den danske kunst. Flere unge danske malere søgte inspiration hos ham, fordi de ønskede et mere stemningsskabende og romantisk udtryk, end de fandt hos deres lærer Eckersberg.

Efter stormen er netop ophængt på SMK (sal 217 E) side om side med malerier af J.C. Dahl og andre af romantikkens landskabsmalere.

Gave fra
Augustinus Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal


For yderligere information, kontakt venligst:
Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 14 Dec 2016 10:49:00 +0100
Kongelige skuespillere går i dialog med kunsten på Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/kongelige-skuespillere-gaar-i-dialog-med-kunsten-paa-statens-museum-for-kunst/ Til februar 2017 vender den populære forestilling 9x9x9 tilbage med ni nye levende kunsthistorier.... Er det en performance, en udstilling, en oplæsning eller et teaterstykke? Da forestillingen 9x9x9 for første gang spillede i efteråret 2014, var konceptet med at lade skuespillere fortolke nyskrevne tekster af ni forfattere foran ni kunstværker helt nyt i Danmark. Men muligheden for at bevæge sig rundt på Statens Museum for Kunst efter lukketid blandt ni levende tableauer vakte hurtigt begejstring blandt publikum, og forestillingerne spillede for udsolgte museumssale.

Et blandingsprodukt af tre kunstarter
Nu vender cross-over-projektet, som er bragt til Danmark af den østrigske instruktør Hans-Peter Kellner, tilbage. Kellner er også denne gang instruktør på de ni helt nye forestillinger, der spilles af Simon Bennebjerg, Ellen Hillingsø, Maibritt Saerens, Nicolai Dahl Hamilton, Stig Hoffmeyer, Marianne Høgsbro, Kitt Maiken Mortensen, Christine Sønderris og Ida Cæcilie Rasmussen fra Det Kongelige Teater.

De ni skuespillere fortolker og opfører ni tekster foran kunstværkerne på SMK. Teksterne er skrevet af forfatterne Suzanne Brøgger, Ib Michael, Jens Christian Grøndahl, Hammer og Hammer, Morten Søndergaard, Dorthe Nors, Christina Hagen, Simon Fruelund og Svend Åge Madsen fra Gyldendal. Forestillingsaftenen indledes med en prolog skrevet af Jørgen Leth.

Teksterne er inspireret af en række værker fra SMK’s samling af 700 års kunst – heriblandt Michael Anchers Syge pige (1882), Henri Matisses Ung pige, der betragter havet (1923) og Elisabeth Jerichau Baumanns En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh (1876-78).

DR sender live fra forestillingen 26. februar 2017. Det betyder, at det denne aften bliver muligt at opleve forestillingerne hjemmefra.

Bland selv, gå rundt
På forestillingsaftenen bliver de ni forestillinger opført foran de ni kunstværker på SMK. Historierne spænder lige fra en kunsthistoriestuderende med dødsangst over en kvinde med et aparte forhold til provinsbyer til en kærlig hilsen til Per Kirkeby og hans liv og værk.

Hver forestilling varer 10-15 minutter. De bliver opført samtidigt og flere gange i løbet af en spilleaften. Publikum bestemmer selv i hvilken rækkefølge, de vil se forestillingerne.

>> Læs mere 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst
Projektleder
Daniel Smith
T: +45 2552 7206
E: daniel.smith_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

9x9x9 er støttet af

]]>
Webmaster Thu, 08 Dec 2016 09:39:00 +0100
Museumsdirektørens personlige guide til SMK’s samling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/museumsdirektoerens-personlige-guide-til-smks-samling/ I en ny bog løfter direktør på Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh sløret for nogle af sine... Få har et lige så indgående kendskab til Statens Museum for Kunsts enorme kunstsamling som museets direktør Mikkel Bogh. I en ny bog, Director’s Choice – Statens Museum for Kunst, deler han sin fascination af udvalgte værker og tager læseren igennem værkernes respektive historier. Bogen kommer vidt omkring i perioder og genrer og indeholder både berømte og mindre kendte værker.

”Det er svært at udpege favoritter i en samling med så mange centrale værker, men jeg har forsøgt at favne bredt i både stil og tid. Nogle af de mest interessante historier ligger ofte gemt i de mere ukendte værker, så jeg håber og tror, at kunstinteresserede kan få glæde af bogen og blive inspireret til at gå på opdagelse i SMK’s store samling,” siger Mikkel Bogh.

Bogen er en del af den populære bogserie Director’s Choice, der tidligere med stor succes har udgivet samme koncept skrevet af blandt andre direktørerne fra National Gallery i London og Museu Calouste Gulbenkian i Lissabon. SMK-versionen indeholder værker fra renæssance til samtid af kunstnere som Vilhelm Hammershøi, Rembrandt van Rijn og C.W. Eckersberg – alle med kommentarer af Mikkel Bogh.

Særlige omvisninger

Med udgangspunkt i bogen afholder SMK tre særomvisninger, hvor Mikkel Bogh går tæt på ti værker fra bogen. Efter særomvisningerne byder Caféen på et glas vin.

Særomvisningerne finder sted 30. november, 7. december og 14. december. Alle fra kl. 17 til 18. Billetter kan købes på Billetto.dk. Bemærk begrænset antal billetter: 25 pladser per omvisning.

Director’s Choice – Statens Museum for Kunst kan købes i SMK’s boghandel fra i dag og koster 99,95 kr.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 11 Nov 2016 15:48:00 +0100
Statens Museum for Kunst frigiver skulpturer http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-frigiver-skulpturer/ Statens Museum for Kunsts samling tæller tusindvis af gipsafstøbninger af alt fra helte og gudinder... Statens Museum for Kunsts samling tæller tusindvis af gipsafstøbninger af alt fra helte og gudinder til krigere og atleter. 11. november præsenterer SMK en række af de mest markante figurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling i form af 3D-billeder og inviterer brugere til at genbruge, dele og remixe de digitale afstøbninger.

En del af SMK²

Projektet 'Digitale afstøbninger' er en del af SMK² – en række eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder sætter museets samlinger i spil på nye måder for at give dig overraskende og anderledes kunstoplevelser.

Som en del af SMK² har kunstnere tidligere skabt audioguides, performative omvisninger, særophængninger og guides med personlige værktekster.

Gennem de seneste år har SMK opgivet rettighederne til og gjort 2D-fotooptagelser af flere end 25.000 værker frit tilgængelige via smk.dk. Det betyder, at de må deles, remixes og genbruges frit. Nu går SMK skridtet videre fra to dimensioner til tre.

Hovedværker og et ukendt hoved
Under overskriften SMK² frigiver SMK 3D-billeder af seks udvalgte gipsfigurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling. Værker, der betragtes som hovedværker i den vestlige kunsthistorie. Fra nu kan skoleelever, studerende, kunstnere, designere og andre interesserede frit downloade fx Apollon, musikkens gud og beskytteren mod det onde, Diskoskasteren i bevægelse og stadig perfekt balance, den afklædte Venus, kærlighedens gudinde, og Spydbæreren, den muskuløse, kampklare soldat.

Foruden de seks hovedværker frigives et 3D-billede af en syvende gipsafstøbning: Busten Memnon fra Etiopien. Busten er udvalgt, 3D-scannet og frigives i samarbejde med Living Archives Research Project ved Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation, Malmø Universitet.

Ved at tilføje denne afstøbning peger Living Archives på den eurocentriske kunstkanon, som Den Kongelige Afstøbningssamling er skabt efter. For den hvide buste, der viser hovedet af en mand af afrikansk afstamning, understreger og gør det ekstra tydeligt, at gipsafstøbningerne er et udtryk for den vestlige mands blik på verden. 

Brug kunsten

De syv 3D-billeder gives fri til alt fra deling, kreativ genbrug og remix til animation og 3D-printning. I for eksempel standardprogrammet Billedfremviser på Mac-computere og i Adobe Photoshop kan figurerne vendes og drejes og i eksempelvis programmet Blender, der kan downloades gratis, kan figurerne omformes og animeres.

Billederne bærer en Public Domain-licens, hvilket betyder, at man kan bruge dem til det, man har lyst til – også til kommercielle formål og uden at spørge museet eller andre om lov. Ved brug af billederne er det dog god skik at kreditere, at billederne stammer fra SMK's samling, så andre også kan finde de frigivne billeder og det oprindelige værk. SMK vil gerne se brugernes kreationer og modtager derfor gerne tips via web_@_smk.dk.

Download 3D-billederne
Download informationer om de syv skulpturer

Oplev afstøbningerne i Augmentet Reality. 
3D-billederne præsenteres i forbindelse med SMK Fridays: Dead or Alive 11. november, hvor der også vil være en talk om projektet og mulighed for at se afstøbningerne komme til syne gennem Augmentet Reality. Læs mere om SMK Fridays: Dead or Alive 11. november

Lær at bruge 3D-billederne
SMK afholder i efteråret to workshops, hvor interesserede kan prøve at arbejde med 3D-billederne.

Læs mere om workshoppen 1. december kl. 14-17
Læs mere om workshoppen 2. december kl. 14-17

Download pressefotos

Projektet Digitale afstøbninger er støttet af Bikuben Fonden

]]>
Webmaster Mon, 31 Oct 2016 13:28:00 +0100
Sergej Jensen på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/sergej-jensen-paa-smk/ Statens Museum for Kunst præsenterer nye malerier af maleren Sergej Jensen. Sergej Jensen er født i Danmark, vokset op i Tyskland, bor og arbejder i dag på skift i Berlin og i New York – og han har udstillet på både MoMA PS1 i New York og Kunsthalle Portikus i Frankfurt. Trods de danske rødder og den internationale anerkendelse har han endnu ikke haft en soloudstilling på et dansk museum. Fra 13. oktober er han aktuel i x-rummet, som er SMK’s eksperimenterende udstillingssted for samtidskunst. Udstillingen præsenterer en række af hans nyeste malerier. Det er Sergej Jensens første soloudstilling på dansk museum.

Silketryk og klodsede allegorier
Sergej Jensen er kendt for sin ukonventionelle tilgang til maleriet. På det seneste har Sergej Jensen arbejdet med figurative motiver hentet fra vidt forskellige kunsthistoriske perioder og skoler. Lige fra renæssancen til romantikken og den tidlige modernisme – af og til fra alle sammen på en gang. Ligesom nogle af Jensens tidligere monokrome og ”abstrakte” malerier, så henviser de nye figurative malerier også indimellem til genkendelige og velkendte motiver.

I flere af hans figurative malerier er motivet baseret direkte på den originale kilde, der projiceres og opmales på lærrederne, i andre er elementer fra historiske og fotografiske motiver sat sammen i nye konstellationer og klodsede allegorier. Med denne projicer-og-mal-metode, der føjer flere elementer sammen, er disse malerier beslægtede med hans hans sammensyede, abstrakte kompositioner. Nogle af malerierne i udstillingen på SMK inddrager scener og bygninger fra København. I en serie sort-hvide silketryk har Jensen overført fotografier af sine egne malerier på nedskalerede lærreder. På den måde bliver hans egne samplede værker en ny original kilde til en slags andengenerations repræsentation.

Om Sergej Jensen
Sergej Jensen (f. 1973) er uddannet billedkunstner fra Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt. Han har gennem de seneste år haft soloudstillinger på blandt andet Berlinische Galerie i Berlin (2013), på MoMA PS1 i New York (2011), i Kunsthalle Portikus i Frankfurt (2010), Aspen Art Museum i Colorado (2010) og på Malmö Konsthall, Malmø (2008). Hans værker indgår som del af den permanente samling på blandt andet Tate Modern i London og MoMA i New York.

Pressevisning efter aftale.

>> Hent pressebillder

>> Mere om x-rummet

SERGEJ JENSEN I X-RUMMET
13. oktober – 30. december 2016


Tak for støtte til udstillingen i X-rummetFor yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
T: +45 2552 7224
E: marianne.torp_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 10 Oct 2016 10:35:00 +0200