Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 22 Apr 2016 10:59:00 +0200 Billedkunstner vender vrangen ud på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/billedkunstner-vender-vrangen-ud-paa-smk/ Statens Museum for Kunst bliver vendt på vrangen, når billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen til SMK... Det næste år overtager syv kunstnere dele af SMK’s museumsarbejde og introducerer nye omvisninger, ny audioguide, nye ophænginger og andre tiltag under overskriften SMK2. Som den første i rækken overtager kunstner Henrik Plenge Jakobsen 29. april SMK Fridays. På aftenen får Henrik Plenge lov at lægge programmet, sammensætte sin egen private udstilling med værker fra magasinerne og bestemme, hvilke dele af museet, der vises frem.

Den danske billedkunster Henrik Plenge Jakobsen har udstillet i både ind- og udland, hvor han med sin samfundskritiske kunst har vakt opsigt med provokerende perspektiver på offentlige rum og institutioner. Til SMK Fridays udforsker Henrik Plenge, hvordan SMK er en ”total institution”.

”TOTAL INSTITUTION er et begreb, som stammer fra den franske filosof Michel Foucault. Det beskriver institutioner, der med egne faste rutiner og sprogbrug afskærer sig selv fra omverdenen, institutioner såsom plejehjem, kostskoler, fængsler og lignende typer af altomfattende organisationer. Statens Museum for Kunst er for billedkunst næsten at betragte som en sådan institution,” forklarer Henrik Plenge Jakobsen.

Rundtur i museets afkroge
Man kan både komme tæt på konservatorne, der arbejder med at bevare museets kunst og på museets forskere, der vil fortælle om deres nyeste projekter. Museets formidlere, omvisere og museets direktør beretter også om historier fra indersiden af museet.

Bonusudstilling: Far vild i en labyrint
Plenge har til aftenen kurateret sin egen bonusudstilling Udenfor Curriculummed sjældent viste værker fra SMK’s magasiner. Blandt andet har han udpeget Paul McCarthy og Mike Kelleys store labyrint An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia som et overset mesterværk. Derfor hentes værket op fra kælderen, og museets besøgende kan for første gang siden 1998 fare vild i labyrinten.

Museet brænder og andre performances
”Kvinderne græd og jamrede. Ildregnen var så heftig, som om den udkastedes fra et krater”. Sådan skrev Herman Bang i 1884, da Christiansborg brændte – med museets malerier inden i. Skuespiller Stine Stengade læser op af Herman Bangs Branden for at sætte stemningen fra dengang.

Henrik Plenge har desuden inviteret en række kunstnere til at deltage og performe på aftenen. Kunstnergruppen SQ og Sandra Mujinga vil optræde i djellabaher, en nordafrikansk dragt i stil med Obi-Wan Kenobi fra Star Wars. Alexander Tovborg har udvalgt en række ældre mesterværker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som han viser frem i museets studiesal på aftenen. Der vil også være en speciel screening af Ursula Reuter Christiansens film Skarpretteren fra 1972.

Fredagsslik, drinks og street food
Henrik Plenge sørger sidst, men ikke mindst for Detroit-techno fra YouTube og store mængder af gratis fredagsslik til alle. Kødbyens Mad & Marked disker op med lækkert street food, så ingen går sultne hjem.

Stort tak til Bikubenfonden for støtte til SMK Fridays.

Tak for støtte til SMK Fridays - Total Institution:
Statens Kunstfond
Cloetta

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndegaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos@smk.dk

Magnus Kaslov
Oplevelsesudvikler
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

Hent pressefotos


Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22 og er gratis (ingen tilmelding). Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-dj’s. I Skulpturgaden sælges mad og drikke.

]]>
Karen Søndergaard Fri, 22 Apr 2016 10:59:00 +0200
Hammershøi i Canada for første gang http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/hammershoei-i-canada-for-foerste-gang/ Efter en velbesøgt og anmelderrost modtagelse i New York rejser udstillingen Painting Tranquility... Udstillingen Painting Tranquility: Masterworks by Vilhelm Hammershøi from SMK har i løbet af efteråret og vinteren 2015 trukket et rekordstort antal besøgende til Scandinavia House i New York, og de kendte værker af Vilhelm Hammerhøi har fået flotte anmeldelser i både The New York Times og Financial Times. Udstillingen er kurateret af Kasper Monrad, overinspektør på SMK, og det er SMK's venner i AFSMK, der har finansieret projektet. 

Hammershøi i Toronto og Seattle
Nu rejser udstillingen videre til Canada og åbner 16. april 2016 på Art Gallery of Ontario i Toronto. Mere end 20 værker fra SMK’s samling er repræsenteret, og det bliver den hidtil største udstilling om Hammershøi på canadisk jord. Et førhen privatejet Hammershøi-værk, Interiør med fire raderinger fra 1905, er for nyligt blevet indkøbt af Art Gallery of Ontario, og det indgår i udstillingen i Toronto.

I juli rykker Hammershøis værker videre og afslutter deres rejse på det nordamerikanske kontinent på Frye Art Museum i Seattle. Her kan Hammershøis værker ses fra 16. julii 2016, hvorefter Hammershøis værker vender tilbage til SMK i efteråret 2016.

Om AFSMK
AFSMK (American Friends of SMK) er blevet grundlagt for at styrke forbindelsen mellem SMK og den amerikanske offentlighed med fokus på projekter inden for udstilling og formidling af kunst og videnskabeligt arbejde. AFSMK’s primære arbejdsopgave er at skabe opmærksomhed og viden om dansk kunst i USA og blandt amerikanere, som bor i Danmark samt at opfordre til og fremme samarbejder mellem SMK og amerikanske kulturinstitutioner. SMK har ved flere lerjligheder modtaget støtte fra amerikansk side gennem AFSMK.

Hammershøi-udstillingsrækken er finansieret af AFSMK :

Art Gallery of Ontario , Toronto: 16. april - 26. juni 2016
Frye Art Museum , Seattle: 16. juli - 25. september 2016

Hammershøis værker kan også opleves i udstillingen Hjemme hos Hammershøi Ordrupgaard fra 4. marts - 19. juni 2016. 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Hanne Støvring
Executive Director, AFSMK
T +1 917 930 4443
E hanne-afsmk_@_smk.dk

Kasper Monrad
Overinspektør, seniorforsker
T +45 2552 7222
E kasper.monrad_@_smk.dk
Karen Ormstrup Søndegaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 15 Apr 2016 10:24:00 +0200
SMK køber hovedværk fra fremsynet, kvindelig 1800-tals-maler http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-koeber-hovedvaerk-fra-fremsynet-kvindelig-1800-tals-maler-1/ Med støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond er det blevet muligt for SMK at erhverve Elisabeth... Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881) var en enestående, og for sin periode atypisk og fremsynet, kunster. Jerichau Baumann havde tysk-polsk baggrund og blev uddannet på kunstakademiet i Düsseldorf. Umiddelbart efter flyttede hun til Rom, hvor hun mødte sin ægtemand billedhuggeren Jens Adolf Jerichau, som hun senere bosatte sig med i Danmark. Hendes internationale baggrund var med til at give hende en større åbenhed over for det eksotiske og fremmedartede end de fleste andre danske kunstnere i 1800-tallet.

”Det er en stor glæde, at SMK med erhvervelsen af En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh kan sikre, at dette vigtige værk nu bliver tilgængeligt for danske museumsgængere. Købet er en del af museets generelle opprioritering af danske kunstnere med international orientering, som historisk set har været nedprioriteret,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Et hovedværk
En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh fra 1876-78 er et af Jerichau Baumanns absolutte hovedværker og indgår som en vigtig del af hendes orientalske produktion. Maleriet er inspireret af rejser til Tyrkiet, Grækenland og Egypten og udmærker sig ved en udpræget sanselighed og en for tiden atypisk farvepragt, der kommer til udtryk i de eksotiske smykker, den changerende silkedragt og ikke mindst det smukke, knyttede tæppe.

Sultanens favorit
En udstillingsetiket med titlen Afdøde Sultan Abdul Aziz' favorit bag på maleriet antyder, at den portrætterede pottesælgerske måske har en mere eksotisk identitet. Derfor er museets forskere lige nu ved at undersøge kvindens rolle og relation til den afdøde sultan.

Det eksotiske og kontrastrige maleri viser under alle omstændigheder en anden og mere ukendt side af dansk kunst i anden halvdel af 1800-tallet og er derfor en vigtig forøgelse af SMK’s danske samling.

TAK TIL HERMOD LANNUNGS MUSEUMSFOND

For yderligere information:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: karen.soendergaard_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

Kasper Monrad
Overinspektør og seniorforsker
E: kasper.monrad_@_smk.dk
T: +45 25527222

]]>
Karen Søndergaard Tue, 05 Apr 2016 11:58:00 +0200
En skøges liv og andre historier http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/en-skoeges-liv-og-andre-historier/ Prostitution, fattigdom, vold, druk og bedrag. I en ny udstilling sætter Statens Museum for Kunst... En ung pige ankommer fra landet til London for at finde arbejde. Men i stedet ender hun som prostitueret og hendes liv går støt ned ad bakke med både fængselsophold og kønssygdom. Med udstillingen William Hogarth. En skøges liv og andre historier (14. april – 7. august 2016) skruer SMK tiden tilbage til 1700-tallets storbyliv i London.

Udstillingen præsenterer den britiske billedsatiriker William Hogarth (1697-1764), som opfandt en ny form for fortællende billedserier med satiriske og moralske pointer. Hans kritiske værker var enestående i hans samtid og fokuserede på mange af tidens aktuelle emner: Prostitution, fattigdom, vold, druk, bedrag, selviscenesættelse og begær.

Især står tre serier centralt i Hogarths værk: En skøges liv (1732), En libertiners liv (1735) og Et moderne ægteskab (1745), som alle beskriver en hovedperson, der stræber efter at stige i klassehierarkiet, men undervejs fortaber sig i vilde udskejelser og styrer direkte mod selvdestruktion og død.

Historier om det moderne liv
I sine selvbiografiske noter taler Hogarth om, at hans billeder er scener og figurerne skuespillere, der opfører et stumt spil. Hans historier fik stor succes, både blandt de lavere klasser og hos samfundets elite. Hogarth insisterede på, at et billede skal fastholde beskuerens opmærksomhed ved at underholde og behage øjet og på den måde lade et emnes alvor synke ind, efterhånden som historien skrider frem mod et tragisk klimaks.

Hogarths kunst er på alle måder tæt forbundet med storbyen London og livet i byen. Omkring år 1700 var byens indbyggertal vokset til ca. 600.000, hvilket gjorde den til Europas største by. Han foretog daglige observationer af byens kaotiske menneskemængde, af alle former for liv, der udfoldede sig i byrummet og i husene; især havde han et veludviklet blik for kontrasterne mellem de sociale lag og deres sammenstød.

Værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling
William Hogarth. En skøges liv og andre historier er en udstilling med værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Samlingen har mere end 240.000 kunstværker og kan føres tilbage til 1500-tallet.

Om William Hogarth (London 1697-1764)
• Satiriker, grafiker, gravør, portrætmaler, historiemaler, kunstteoretiker.
• Udgiver i 1752 sin teori om æstetik med bogen The Analysis of Beauty.
• Var optaget af emner som fx storbyens liv, seksualitet, manerer, social regulering, forbrydelse, politisk korruption, reformer.
• Hogarth nåede ud til et stort og sammensat publikum, både pga. trykkenes dramatiske kvalitet, men også pga. en målrettet markedsføring.
• Han var den første engelske kunstner, som opnåede berømmelse i udlandet.
• Øl frem for gin – Hogarth mente, at det engelske øl var meget sundere at drikke end den farlige gin, som ødelagde mange menneskers liv. Han viser forskellen i billedserien Gin Lane og Beer Street.
• Hogarth er en kendt figur i engelsk kultur- og kunsthistorie og betragtes i England som den første store britiske kunstner.
• Hogarth har sit eget museum indrettet i det hus, der engang var hans landhus i Chiswick.

Stor tak for støtte til udstillingen:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

William Hogarth. En skøges liv og andre historier
14. april – 7. august 2016

Hent pressebilleder her

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Wouwenaar Tovgaard
Kommunikationsmedarbejder
E: Julie.tovgaard_@_smk.dk
T: +45 25 52 72 03

Vibeke Vibolt Knudsen
Overinspektør, seniorforsker
Den Kongelige Kobberstiksamling
E: Vibeke.Knudsen_@_smk.dk
T +45 2552 7230

]]>
Webmaster Tue, 29 Mar 2016 09:16:00 +0200
Efterspurgt samtidskunstner skaber stort nyt værk til SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efterspurgt-samtidskunster-skaber-stort-nyt-vaerk-til-smk/ Tag skoene af, placer dine ejendele i bakken, og tøm lommerne. Hvad sker der, når vi uden videre... Den britiske kunstner Ed Atkins (f.1982) har de seneste år haft en kometkarriere med soloudstillinger på nogle af verdens mest anerkendte institutioner, bl.a. Palais de Tokyo i Paris, Stedelijk Museum i Amsterdam, Serpentine Sackler Gallery i London og MoMA PS1 i New York. Fra 17. marts kan man i x-rummet på SMK opleve hans nye værk Safe Conduct.

Safe Conduct er en grotesk variation af de sikkerhedsvideoer, man ser i lufthavne verden over. Værket består af tre enorme videovægge, der som infoskærme hænger ned fra loftet. I værket blander Atkins eksisterende filmklip med sine egne computergenrerede animationer og bruger Ravels Bolero som lydspor. Resultatet er en foruroligende, loopet kavalkade af adfærdsregler, forarbejdede kroppe, slagtehusscener og metaldetektorer.

Hovedpersonen er et forslået, mandligt, digitalt surrogat – en arketype animeret af Atkins' egen mimik – overført til figuren ved hjælp af såkaldt ”performance capture”-teknik. Atkins interesserer sig også i bredere forstand for dette forhold mellem illusion og realitet, og mellem det som ligner, og det som er virkeligt. Atkins peger på og forholder sig kritisk til netop dette kollaps, som kendetegner vores digitale virkelighed, hvor alt renderes og medieres.

I lufthavnens sikkerhedsvideoer er ikke alene alvoren, angsten og paranoiaen dårligt kamufleret af den tegnefilmsagtige munterhed; videoerne tilslører også det faktum, at du rent faktisk underkaster dig og indpasser dig et egentlig ganske brutalt og voldsomt reducerende adfærdskodeks.

Sikkerhedsvideoerne er bygget op af gentagelser og loops, der igen og igen fortæller dig, hvad du skal gøre, og hvordan du skal opføre dig: Tag skoene af, placer dine ejendele i bakken, tøm lommerne, tag armene op over hovedet, spred benene. Med Safe Conduct karikerer Atkins sikkerhedsvideoernes instruktioner. Værket fungerer samtidigt som et billede på en mere generel, nutidig tilstand, hvor vi umærkeligt er underlagt mere eller mindre tydelige procedurer, konventioner samt skrevne og uskrevne regler administreret af en overvældende mængde af forskellige teknologier – sproglige, ideologiske, digitale.

Ed Atkins er med til SMK Fridays 18. marts og inviterer både til en performance reading, en talk med udstillingens kurator Marianne Torp og en filmvisning på Scenen.

SMK ØNSKER AT TAKKE DET OBELSKE FAMILIEFOND FOR GENERØS STØTTE TIL X-RUMMET

Ed Atkins. Safe Conduct
17. marts – 4. september 2016

>> Se teaser for Safe Conduct
>> Hent pressebilleder
>> Mere om x-rummet

For yderligere information:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

]]>
Webmaster Fri, 11 Mar 2016 09:14:00 +0100
Utraditionelt samarbejde bag nyt kunstmagasin http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/utraditionelt-samarbejde-bag-nyt-kunstmagasin/ Danmarks tre førende livsstilsmagasiner og landets største kunstmuseum går sammen om en ny... Kunst er inspiration. Kunst er skønhed. Kunst er provokation. Kunst er følelser. Kunst er en pause i hverdagen. Kunst er fortællinger om vores fortid, nutid og fremtid. Og kunst kan indimellem være svær at forstå og tale et indforstået sprog.

Det er baggrunden for, at Statens Museum for Kunst (SMK) sammen med Egmont Publishings tre magasiner Euroman, Eurowoman og RUM nu sender et helt nyt kunstmagasin på gaden. Navnet er VÆRK, og første udgave af det nye magasin byder blandt andet på fortællingen om 5 værker, der ændrede historien, guide til kunst i det offentlige rum, portræt-interview med billedkunstner Lea Porsager samt fotoserien Mig og min kunst med blandt andre erhvervsmanden Mads Øvlisen og tøjhandler Jørgen Nørgaard, som for første gang viser værker fra privaten.

”Som landets nationalgalleri ser SMK det som sin fornemmeste opgave at skabe opmærksomhed og interesse for kunsten hos så bred en del af befolkningen som muligt. VÆRK skal bringe formidlingen af kunsten, dens udøvere og institutioner ud af indforståetheden, og til det formål er Egmonts magasiner et oplagt godt valg,” siger Lise Korsgaard, kommunikationschef på SMK.

De tre Egmont magasiner Euroman, Eurowoman og RUM har samlet set 442.000 læsere. Euromans chefredaktør Kristoffer Zøllner er ligesom sine kolleger stolt af at være med bag den nye udgivelse.

”Vi ved, at vores læsere på både Euroman, Eurowoman og RUM er meget optagede af æstetik, så det er en fornøjelse at kunne give dem et kunstmagasin med så stærkt indhold, som vi kan præsentere i VÆRK. Samarbejdet med Statens Museum for Kunst giver os en unik adgang til både værker og kunstnere,” siger han.

Første udgave af VÆRK udkommer med tre forskellige forsider, som er tilpasset de tre livsstilsmagasiner.

VÆRK udkommer to gange årligt - første gang 18. februar.

Kunstmagasinet kan købes i løssalg i SMK's Boghandel til kr. 49,95

>> Hent billeder


For yderligere information kontakt:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
+ 45 25 52 72 03
karen.soendergaard_@_smk.dk

Mette Klingsey
Presserådgiver, Egmont
+45 25 32 34 78
mette.klingsey_@_egmont.com


Tak for støtte til

]]>
Karen Søndergaard Wed, 10 Feb 2016 12:34:00 +0100
SMK Fridays går tæt på det intime http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-gaar-taet-paa-det-intime/ Årets første SMK Fridays 19. februar inviterer til et intimt møde med kunsten, en samtale med en... Hvordan ser følelser og stemninger ud, når de udtrykkes i kunsten? Og hvordan skildrer kunsterne det intime og det private mellem mennesker? SMK’s nye særudstilling Tæt på – Intimiteter i kunsten fortæller historien om dengang, kunsten begyndte at interessere sig for det private og intime. Udstillingen er kurateret af SMK’s direktør Mikkel Bogh, som denne aften optræder i samtale med kunstanmelder Mathias Kryger. Udstillingen er gratis og åben til klokken 21.

Koncert med Synd og Skam
Omnikunstnergruppen, der blandt andet udgør bandet Synd og Skam, er kendt for deres kompromisløse kunstneriske og musikalske U-vendinger og brud med forventninger. I ugen op til denne SMK Fridays har Synd og Skam arbejdet på en koncert komponeret særligt i og til en af museets store udstillingssale. Koncerten præsenteres i samarbejde med Frost Festival.

Tæt på museet og på en fremmed 
SMK's kunstformidler Annette Skov tager nysgerrige gæster med på jagt efter intimiteten på museet: Hvor er der varmest, og hvor kan vi komme tættest på?

Man kan også se udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten sammen med en, man aldrig før har mødt. Ved indgangen til udstillingen kobler Nadja Pass fra Borgerlyst og Samtalesaloner gæster sammen to og to. Udstyret med en ”samtalemenu”, der skal sætte samtalen i gang, bringes samtalepartnerne tættere på værkerne og på hinanden. 

Art Talks, intime videoværker og kunster-DJ
I løbet af aftenen byder museets kunstformidlere på en stribe Art Talks, der zoomer ind på museets mest intime kunstværker. Vi viser også intime videoværker af Jesper Just og Lea Porsager, og kunstnergruppen Squash Club er aftenens kunster-DJ's, som vender plader i Skulpturgaden fra klokken 20-22. Der er som altid mad og drinks hele aftenen.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 03 Feb 2016 10:27:00 +0100
Vinterferie på SMK: Giv kunsten vokseværk http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/vinterferie-paa-smk-giv-kunsten-voksevaerk/ I vinterferien kan børn og familier få kunsten til at vokse, kreere farverige kunstbøger eller tage... Giv kunsten vokseværk
Vi har tapetseret 120 kvadratmeter af museets vægge med tykt, hvidt papir og fundet maling, udklip fra blade og bøger, pensler, stempler og farvekridt frem. Hele vinterferien kan børn og familier sætte deres aftryk og være med til at få vores gigantiske fælles værk til at vokse sig større og større dag for dag. 

• Giv kunsten vokseværk 13. - 21. februar kl. 10.30-16.30. Gratis.

Tag på opdagelse i malerierne
I anledning af valentinsdag går vi på jagt efter storslåede dramaer og dykker ned i de mange kærlighedshistorier, der gemmer sig i museets værker. Med en voksen i hånden kan børn gå med på opdagelse i museets faste udstillinger. 

• Børneomvisning: I krig og kærlighed søndag 14. og 21. februar kl. 13-14. 
Gratis – billetter afhentes i Informationen fra 12.30. Begrænset antal.

Fantasifulde kunstbøger
I Børnenes Værksted har vi fundet farvet papir, bobleplast, pap, sandpapir, blyanter, garn, tuscher, stempler, dufte og alt muligt og umuligt andet frem fra gemmerne. I hele vinterferien kan børn producere deres egne bøger – sjove, fantasifulde kunstbøger med mærkelige former og farver. 

• Børnenes Værksted: Kunstbøger fra 13. til 21. februar kl. 10.30-16.30. Pris: 45 kr.
Anbefalet alder: fra 3 år og op

Vær kreativ derhjemme
Går du rundt med en kunstner i maven? Eller savner du spændende ideer til kreative projekter i vinterferien? Så er der hjælp at hente. 

SMK´s værkstedsleder, Michael Hansen, har lavet en række inspirationsfilm til alle, der har lyst til at slippe fantasien løs. Man kan blandt andet blive klogere på former, farver og perspektiv, og se hvordan man kan bruge sæbebobler til akvarelmaling og forvandle skrammel til skulpturer.

Se inspirationsfilmeneHENT PRESSEFOTOS

Kontakt
Ayoe Fridriksdóttir
Digital kommunikationsmedarbejder
E ayoe.fridriksdottir@smk.dk
T +45 2552 7278

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
E karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Ayoe Fridriksdottir Thu, 28 Jan 2016 15:15:00 +0100
SMK-direktørens personlige udstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-direktoerens-personlige-udstilling/ Tæt på – Intimiteter i kunsten handler om det intime rum, og om hvordan billedkunstnere i perioden... Fra 1700-tallet sker der noget særligt. Kunstnere, som tidligere har malet historiske, mytologiske eller repræsentative emner, begynder at interessere sig for den private og intime verden. En verden, som almindeligvis blev holdt skjult for andre, og som kun de nærmeste blev indviet i: en sovende søster på en sofa, en omfavnelse af et barn eller et kig ind i dagligstuen eller sovekammeret.

Men hvordan ser følelser og stemninger ud, når de udtrykkes i kunsten? Og hvordan skildres det intime og det private mellem mennesker? Mikkel Bogh, direktør på SMK, giver sit bud i udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten (11. februar – 8. maj 2016).

Tæt på – intimiteter som motiv og form
Udstillingen viser malerier, skulpturer, tegninger, grafiske arbejder og fotografier, som fortæller om intimitet gennem både form og indhold.

En række værker på udstillingen handler om intimitet som motiv – nærhed, erotik, private øjeblikke, tilnærmelser, sanselighed og berøring, som det fx ses hos den franske maler Jean-Siméon Chardin, der i Sæbebobler skildrer et øjeblik i en legende drengs liv. Han står fordybet i gang med at blæse en sæbeboble, som om kort tid vil briste.

Hos Martinus Rørbye får vi et kig ind i hans families stue, hvor morens sirlige kniplingsgardiner pynter i vinduet i det hjem, hvor den unge maler stadig bor. I den mere erotiske afdeling finder vi elskovsscener, der ikke overlader meget til fantasien, og måske netop derfor er skjult bag traditionelle landskabs-malerier. De såkaldte ’nuditeter’ har været i Jens Juels eje og er ikke tidligere blevet vist offentligt.

Andre af udstillingens værker arbejder med intimitet på det mere formelle plan. Fx bruger Jens Juel i Portræt af Anna Barbara Damkier, trekvart profil mod venstre pastelfarvernes næsten gennemsigtige karakter til at trække betragteren helt tæt på og på den måde skabe kontakt til den, der kigger på.

Også Franciska Clausens værk Cercle et Carré trækker beskueren helt tæt på sig. Hendes abstrakte univers skulle være upersonligt, men hendes interesse for maleriet, for nuancerne og formernes spil på overfladen, rummer samtidig en stoftlighed, der kræver en næsten nærsynet betragtning af hendes lærreder.

Om udstillingen
Udstillingen dækker en periode på knap 200 år og viser, hvordan det intime er blevet formet og udviklet gennem forskellige kunstneriske bearbejdninger. Især hvordan billedkunsten fremstillede det intime i en periode, hvor kunsten blev sat fri i forhold til tidligere tiders officielle og repræsentative funktioner.

Over 100 kunsthistoriske hovedværker præsenteres inden for fem temaer: Interiøret: at vise og at skjule, Fordybelsens tid, Tæt på tingene, Fra syn til berøring, Mennesker mødes og Billedets ansigt.

Udstillingen viser enestående indlånte hovedværker af blandt andre Jean-Siméon Chardin, Adolf Menzel, Felix Vallotton, Edward Hopper, Edvard Munch, Pierre Bonnard og Edgar Degas. Derudover præsenteres udvalgte værker fra SMK’s samling af blandt andre Jens Juel, Nicolai Abildgaard, Wilhelm Bendz, Carl Bloch, Vilhelm Hammershøi og Anna Ancher.

En bog om intimiteter
I forbindelse med udstillingen har Mikkel Bogh, direktør på SMK, skrevet en bog i essay- og dialogform. Bogen udfolder perspektiverne om det intime i kunsten og giver spørgsmålet om nærhed en afgørende rolle for, hvordan moderne kunst har udviklet sig. Bogen kan læses uafhængigt af udstillingen og er illustreret med en række af billederne fra udstillingen m.m..


Tæt på – Intimiteter i kunsten
11. februar – 8. maj 2016


>> Pressebilleder


Tak for støtte

AUGUSTINUS FONDEN

KNUD HØJGAARDS FOND

15. JUNI FONDEN

HERMOD LANNUNGS MUSEUMSFOND

DRONNING MARGRETHES OG PRINS HENRIKS
FOND

DANSKE BANKS FOND

DEN FRANSKE AMBASSADE I KØBENHAVN

INSTITUT FRANÇAIS

DEN NORSKE AMBASSADE

EGETÆPPER

VESTER KOPI

BABETTE


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndegaard
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 26 Jan 2016 11:00:00 +0100
SMK fejrer fastelavn http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fejrer-fastelavn/ Lav en udklædningsmaske, og vær klar til at svinge battet, når Statens Museum for Kunst slår katten... Fastelavnsværksted og tønder med slik
Museets Scene er forvandlet til et fastelavnsværksted, hvor du kan lave din egen Robin Hood-hat, superheltemaske eller noget helt tredje. Hele familien kan finde inspiration i Skulpturgaden, hvor elever fra SMK's billedkunstskole udstiller fantasifulde masker og fastelavnsskulpturer. Klokken 12 slår vi katten af tønden, så det runger i hele Skulpturgaden. 

Fastelavnsomvisning
Fastelavn er lig med sjov, ballade, udklædning og mundvandsdryppende bagværk! Tag med på opdagelse efter spændende fastelavnshistorier i SMK’s faste udstillinger. Og i caféen kan du købe varm chokolade og fastelavnsboller. 

Program for søndag den 7. februar
Kl. 10-16.45: Fastelavnsboller sælges i caféen
Kl. 11-15: Fastelavnsværksted på Scenen (Gratis)
Kl. 12: Tøndeslagning i Skulpturgaden (Gratis)
Kl. 13-14: Børneomvisning om fastelavn (Gratis, begrænset antal pladser - hent billetter i Informationen fra kl. 12.30.)
Kl. 10.30-16.30: Børnenes Værksted (45 kr.)


HENT PRESSEFOTOS HER
LÆS MERE OM FASTELAVN PÅ SMK HER


For yderligere information, kontakt venligst:

Kommunikationsmedarbejder
Ayoe Fridriksdóttir
T: 2552 7278
E: Ayoe.Fridriksdottir_@_smk.dk

]]>
ayoe.fridriksdottir Tue, 12 Jan 2016 16:32:00 +0100