Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 01 Oct 2015 09:00:00 +0200 Nyt digitalt tidsskrift giver nem adgang til forskning om kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyt-digitalt-tidsskrift-giver-nem-adgang-til-forskning-om-kunst/ Nu bliver der nem og hurtig adgang til nye forskningsresultater fra de danske kunstmuseer. I dag... Bliv klogere på Guldalderens friluftsmaleri, og på hvem der i virkeligheden stod bag genrens gennembrud i Danmark, få indsigt i den tekniske kunsthistories diskussioner om idé og originalitet, eller læs om hvordan barberen John Christensen gik fra at være et feteret medlem af mellemkrigstidens danske kunstliv til at blive en marginaliseret skikkelse i kunsthistorien. Med et nyt digitalt kunsttidsskrift bliver der hurtig og nem adgang til den nyeste forskning fra kunstmuseerne.

Krav om øget synlighed
Kulturministeriets forskningsstrategi og den nye museumslov har skærpet kravene til danske museumsforskere om at publicere i fagfællebedømte fora, og der er forventning om forskningsformidling med større national og international synlighed og gennemslagskraft.

"Det er både naturligt og relevant, at SMK som hovedmuseum påtager sig en værts- og udgiverrolle for et nyt digitalt tidsskrift. Vi vil gerne bidrage til at udvikle åbne vidensmiljøer og nye publiceringskanaler, der kan give dansk kunstforskning den synlighed, den fortjener," siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Perspective vil publicere artikler om den forskning, der er relateret til udstillinger foruden emner, som ikke egner sig til den bredere formidling, museerne er forpligtet til at levere. Det kan være forskning med et snævrere afsæt i værker og kunstnere repræsenteret i danske samlinger, og forskning der har et mere metodisk og teoretisk sigte fx af museologisk og historiografisk karakter.

Fakta
Perspective er et digitalt tidsskrift for forskningsartikler, der udspringer af og har relevans for de danske kunstmuseer. Artiklerne vil handle om den kunst, der findes på danske museer og vil formidle museologisk stof med afsæt i dansk museumspraksis.

Bidragydere vil være danske og udenlandske forskere fra kunstmuseer, universiteter og andre vidensmiljøer. Artiklerne henvender sig til fagfæller og til dem, der har en særlig interesse for og viden om kunst. Tidsskriftets artikler er fagfællebedømte og publiceres på dansk og engelsk.

Oprettelsen af Perspective er muliggjort via midler fra Kulturstyrelsen og SMK.

>> Læs Perspective

For yderligere information, kontakt venligst:

Samlings- og forskningschef
Peter Nørgaard Larsen
T: +45 2552 7210
E: peter.larsen_@_smk.dk

Forskningskoordinator
Miriam Watts
T: +45 2552 7232
E: miriam.watts_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 01 Oct 2015 09:00:00 +0200
Efterårsferie for børn: Skrammel og magi på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efteraarsferie-for-boern-skrammel-og-magi-paa-smk/ I efterårsferien er SMK fyldt med skrammel! Med inspiration fra udstillingen Laura Lima: Den nøgne... I udstillingen Laura Lima – Den nøgne magiker huserer en magiker i et kaotisk værksted. Inde bag alverdens ting og sager sidder magikeren og roder med dimser og dingenoter, som bliver til nye ting til udstillingen. I efterårsferien kan børn også folde sig ud som magikere og forvandle skrammel til skulpturer. 

Start dit besøg i udstillingen, hvor gamle bøger, instrumenter, spillekort, glitter og plys indbyder til udforskning for både børn og voksne. 

Herefter kan man gå i Børnenes Værksted og kreere sin egen høje tryllekunstnerhat og udvælge det stykke skrammel, som man vil forvandle til en skulptur, et maleri eller noget helt tredje. Tingene bliver vist i en lille fællesudstilling skabt af børn fra Børnenes Værksted. SMK’s værkstedskunstnere hjælper til gennem hele ferien – og guider gerne fantasien på gled. 

De to søndage i efterårsferien får man en sjælden chance for at aflure magikerens hemmeligheder, når omviseren inviterer på børneomvisninger i Laura Limas udstilling. 

Program for Børnenes efterårsferie på SMK

Udstilling: Laura Lima - Den nøgne magiker
Gå på opdagelse i den brasilianske kunstner Laura Limas kaotiske værksted. Sidste chance: 18. oktober. Entré: Gratis

Skrammel og magi i Børnenes Værksted
Forvandl skrammel til skulpturer i Børnenes Værksted. Anbefalet: børn fra 3 år og op. 10. – 18. oktober kl. 10.30-16.30 (også åbent mandag i efterårsferien). Entré: 45 kr. per deltager

Børneomvisninger: Magi og hemmeligheder
Tag med på en børneomvisning i Laura Limas kaotiske værksted og aflur magikerens hemmeligheder. 11. og 18. oktober kl. 13. Gratis entré.

HENT PRESSEFOTOS

For yderligere information, kontakt venligst:

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergard
T: 25527203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 28 Sep 2015 10:36:00 +0200
Sjældent viste værker på ny udstilling med Eckersberg http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/sjaeldent-viste-vaerker-paa-ny-udstilling-med-eckersberg/ En smuk løgn - Eckersberg8. oktober 2015 - 24. januar 2016C.W. Eckersberg er kendt for sin eminente... En smuk løgn - Eckersberg
8. oktober 2015 - 24. januar 2016C.W. Eckersberg er kendt for sin eminente teknik og kælen for detaljer. Hans værker ligner ved første øjekast nøjagtige gengivelser af verden, men i virkeligheden har Eckersberg justeret, iscenesat og skrællet alt det mindre skønne bort. Nu går en stor udstilling på SMK tæt på en af guldalderens hovedpersoner og på hans stræben efter det perfekte billede. Med på udstillingen er flere malerier, der ikke har været vist offentligt i mere end 100 år.


Udsigten over Rom gennem de tre buer er betagende. I baggrunden ses kirker, antikke ruiner og vildtvoksende græs. Og som beskuer får man indtryk af, at C.W. Eckersbergs mest berømte værk Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk (1815) er en fotografisk gengivelse af det skønne romerske landskab, som Eckersberg må have set det, da han malede billedet. Men stiller man sig på nøjagtig samme plet som ham, er det umuligt at få alle tre bue-udsigter med på én gang. Eckersberg har med andre ord konstrueret et udsnit af verden for beskueren, hvor han prioriterer det smukke og harmoniske frem for det sande.

Fra 8. oktober viser SMK udstillingen En smuk løgn - Eckersberg, som præsenterer hele Eckersbergs imponerende værk – fra portrætter af velstående familier over monumentale skibsmalerier til nådesløst realistiske skildringer af den nøgne menneskekrop. Udstillingen bygger på de senere års omfattende forskning på SMK, der har ført til en ny, mere nuanceret opfattelse af Eckersbergs virke.

Eckersberg var drevet af en intens søgen efter at indfange virkeligheden og finde nye motiver, der ikke var fortærskede eller gengivet af andre. Men Eckersbergs stræben efter at male det sande billede betød ikke, at han gengav virkeligheden med alle dens detaljer nøjagtigt, som han så dem. Han viskede ud, justerede og fravalgte det grimme. Han iscenesatte virkeligheden og konstruerede sin egen.

Med på udstillingen er i alt 95 malerier og 25 tegninger af Eckersberg. Heriblandt flere værker, der ikke har været vist offentligt siden de seneste Eckersberg-udstillinger i 1983. Flere malerier har ikke været udstillet siden 1895, og et enkelt, Odysseus flygter fra Polyfem fra 1812, har aldrig været udstillet før i Danmark. Det bliver udlånt til SMK af Princeton University.

Udstillingen bliver foldet ud i en totalfortælling, der inviterer den besøgende til at gå med Eckersberg på en rejse gennem fem miniuniverser, blandt andet Natursyn, Historiefortælling og Menneskekroppen.

SMK ejer den største og rigeste samling af Eckersbergs kunst i verden. Eckersberg nyder stadig større anerkendelse i udlandet, og udstillingen bliver efterfølgende vist på Hamburger Kunsthalle og på Fondation Custodia, Paris.

Kort om C.W. Eckersberg (1783-1853)
Christoffer Wilhelm Eckersberg blev født i 1783 og voksede op i Sønderjylland. Eckersberg ville være historiemaler, og han tog i 1803 til København, hvor han blev uddannet på Kunstakademiet. I tidsrummet 1810 til 1816 videreuddannede Eckersberg sig i Paris og i Rom, hvor han udviklede nye bud på historiemaleriet og indførte friluftsmaleriet i dansk kunst.

Efter hjemkomsten til Danmark blev Eckersberg udnævnt til professor på Kunstakademiet – en stilling han bestred frem til sin død i 1853. I den danske kunsthistorie taler man om perioden som Eckersbergskolen, Københavner-skolen og Guldalderen.

Grundighed, saglighed og minutiøs iagttagelse er nøgleord for at forstå Eckersberg. Han førte omhyggelige dagbøger og arbejdede meget gennemgribende med perspektivet i sine værker.

Eckersberg var gift tre gange og fik 11 børn.


En smuk løgn - Eckersberg  er realiseret med støtte fra:

Augustinus Fonden, 15. Juni Fonden, Tak til C.L. Davids Fond og Samling for støtte til det forskningsbaserede udstillingskatalog, KrogagerFonden, Beckett-Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond, De Friske Malere

Hent pressebilleder


For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Monrad
Overinspektør, seniorforsker, dr. Phil
E: kasper.monrad@smk.dk
T: +45 2552 7222

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
E: karen.soendergaard@smk.dk
T: +45 2552 7203

 

http://www.smk.dk/fileadmin/user_upload/Billeder/om-museet/presse/Pressemeddelelser/2015/FONDE1.jpg

]]>
Karen Søndergaard Tue, 22 Sep 2015 14:31:00 +0200
SMK Fridays: Hvad er et mesterværk? http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-hvad-er-et-mestervaerk/ SMK Fridays 18. september står i mesterværkets tegn. Sammen med Golden Days og Festival of... Madame Matisse

I efteråret 2014 kunne man opleve den anmelderroste teaterforestilling 9x9x9 på SMK. Til Fridays opføres MADAME MATISSE om Henri Matisses Portræt af Madame Matisse. Den grønne stribe. Forestillingen varer 10 minutter og opføres foran kunstværket mange gange i løbet af aftenen. Tekst af Hanne-Vibeke Holst. Spillet af Maibritt Saerens. Instruktion og iscenesættelse af Hans-Peter Kellner.

Sjældent viste papirværker

SMK har en enorm og på verdensplan vigtig samling af kunst på papir. I den Kongelige Kobberstikssamling gemmer der sig mesterværker, som meget dårligt tåler solens lys, og som derfor er på magasin det meste af tiden. Kunsthistoriker og registrator Claes Kofoed Christensen viser og fortæller om et af Rembrandts allermest fantastiske kunstværker denne aften.

Eckersbergs mesterværk – kopieret

I oktober åbner SMK den store udstilling En smuk løgn om en af de mest berømte danske malere gennem historien: C.W. Eckersberg. Overinspektør Kasper Monrad fortæller om mesterværket Udsigt til en gård i Rom og om den kopi, som hans elev Martinus Rørbye malede. Spørgsmålet er, om Rørbyes kopi også et mesterværk?

UV-teknologi og røntgen afslører mesterværkerne

Hør om de hemmeligheder, som nogle af museets mesterværker gemmer på. Konservatorerne fortæller i en talk, hvordan de ved hjælp af ny teknologi kan forstå malerierne bedre. For eksempel viste et guldaldermesterværk sig at forestille noget helt andet, end man altid havde troet.

Hvad er et mesterværk?

SMK's kunstformidlere og værkstedskunstnere fortæller om de værker, som museet kalder mesterværker af stor national vigtighed – og bagefter fortæller de om et andet kunstværk, som de personligt synes, er afgørende vigtigt.

Klassiske mesterværker – genfortolket

I Skulpturgaden remixer og rekomponerer komponisten MBD73 aka Carsten Bo Eriksen mesterværker af J.S.Bach og Carl Nielsen. Den fransk-canadiske violinist Helianne Blais fremfører musikken i samspil med et quadrofonisk højtalerorkester.

Andreas Führer overtager biografen og DJ-pulten

Kunstner, komponist og musiker Andreas Führer præsenterer sit kunstværk SPØRGSMÅLET OM TEKNIKKEN KAPITALISMENS FALD OBJEKT, der er et syngespil i tre dele med to sangere og et el-klaver.

Derudover er der som altid street food og drinks. Aftenens kunstner-DJ er Andreas Führer, der runder aftenen af i Skulpturgaden fra klokken 20-22.

Følg med i seneste nyt om Fridays

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 11 Sep 2015 13:13:00 +0200
Ny udstilling viser menneskets evne til at rejse sig i en svær tid http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-viser-menneskets-evne-til-at-rejse-sig-i-en-svaer-tid/ 17. september åbner Statens Museum for Kunst udstillingen At rejse sig i mørket, der viser en række... De 118 værker i udstillingen At rejse sig i mørket præsenterer en barsk fortælling om, hvordan en gruppe danske grafikere i 1950’erne oplevede efterkrigstiden og truslen om en ny altudslettende atomkrig. Deres kunst afspejler først og fremmest en dyb bekymring for menneskets fremtid. Men kunstnerne troede på, at kunsten kunne og skulle bidrage til den erkendelse og samtidig være med til at skabe et grundlag for en bedre fremtid for menneskeheden. Bag værkernes dystre toner ligger der en tro på, at mennesket kan rejse sig igen.

Fælles for de 12 kunstnere, der er med på udstillingen, er, at de beskæftigede sig med menneskefiguren og interesserede sig for menneskets oplevelse af den mørke tid. I Svend Wiig Hansens radering De søgende fra 1958 går fem mennesker rundt uden mål i et goldt, jordisk klippelandskab, hvor katastrofen er sket. Motivet beskriver den usikkerhed og ensomhed, som mange mennesker oplevede i tiden efter 2. verdenskrig og under den tidlige kolde krig.

En mindre del af udstillingens værker anlægger en mere optimistisk vinkel og koncentrerer sig i stedet om de nære relationer, på forholdet til medmennesket. De vidner om 1950’ernes store fokus på humanisme og den vilje til igen at kunne tro på menneskets værdighed og fremtid, der fandtes i perioden. Jane Muus’ sympatiske skildringer af almindelige mennesker og Erling Frederiksens mor-barn-billeder er eksempler på, at det almenmenneskelige bliver en form for stabil platform, som mennesket kan navigere ud fra i en verden præget af usikkerhed og frygt.

Mennesket i centrum

Værkerne er reaktioner på samtidens politiske situation, men de kommenterer eller afbilder aldrig specifikke begivenheder. I stedet fortæller de om menneskets følelsesmæssige oplevelse og reaktion på begivenhederne. Det er mennesket, der er i centrum både som figur og indhold. Denne insisteren på menneskefiguren er i sig selv en markering af kunstnernes tro på menneskets værdighed og fremtid. 

Udstillingen består hovedsagelig af grafiske værker i linoleumssnit, radering og træsnit og viser især værker af Palle Nielsen, Svend Wiig Hansen og Dan Sterup-Hansen, men også Aksel Jørgensen, Henry Heerup, Erling Frederiksen, Jane Muus, Per Ulrich, Eigil Wendt, Knud Nellemose, Albert Mertz og Gunnar Hossy er repræsenteret.At rejse sig i mørket er realiseret med støtte fra

aage_johanne2.jpg (509×24)At rejse sig i mørket

17. september 2015 – 17. januar 2016

>> Hent pressebilleder


For yderligere information og for pressebesøg i udstillingen inden åbningen, kontakt venligst:
Museumsinspektør
Liza Kaaring
T: +45 2552 7223
E: liza.kaaring_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 09 Sep 2015 09:17:00 +0200
En fødselsdagsgave til Dronningen http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/en-foedselsdagsgave-til-dronningen/ I fire måneder kan besøgende på Statens Museum for Kunst kigge med, når museets konservatorer med... Det store maleri Den tyske kejser Karl VI’s taffel har siden 1872 hængt på Fredensborg Slot i H.M. Dronning Margrethe II’s private bolig. Maleriet er malet af Johann Salomon Wahl omkring 1741. Det blev erhvervet til Det Kongelige Kunstkammer samme år og har siden været en del af de kongelige samlinger.

Maleriet er med tiden kommet i så dårlig stand, at det i en årrække ikke har kunnet tåle at hænge fremme. Manglende binding mellem farvelag og lærred har medført, at ustabil farve er skallet af på mange områder, og overalt truer endnu mere maling med at falde af. Maleriet trænger til en gennemgribende konservering og restaurering. Det er nu blevet muligt med en donation fra Ny Carlsbergfondet, som er en fødselsdagsgave til majestæten.

Behandlingen kræver mere end 2.200 timers koncentreret arbejde med fastlægning af farvelag, laminering af det gamle lærred på et nyt og en omfattende retouchering af de mange skader. Når den omfattende konserveringsproces er til ende, kan maleriet igen præsenteres på Fredensborg Slot.

Besøg det åbne atelier

SMK har mange års erfaringer med at åbne konservatorværkstedet for publikum. Ideen er at give publikum et indblik i det arbejde, der foregår i museets maskinrum. SMK’s konservatorer inviterer indenfor fra 29. oktober 2015 – 28. februar 2016, hvor museets gæster kan stille spørgsmål til og følge den omfattende restaurering.

Om maleriet

Den tyske kejser Karl VI’s taffel er malet som en kopi efter original af Martin van Meytens, udført til hoffet i Wien i 1736. Der er malet flere versioner i de efterfølgende år af forskellige kunstnere. Originalen er malet i forbindelse med brylluppet mellem kejserens ældste datter, Maria Theresia, og Franz Stephan af Lothringen. Forbindelsen var en betydningsfuld begivenhed i europæisk historie, fordi Maria Theresia ved sin fars død få år senere blev regent for de østrigske og ungarske landområder, som den første kvindelige tronfølger i den habsburgske slægt. Da Franz Stephan efterfølgende blev valgt til kejser for det Tysk-Romerske Rige, udvidede og cementerede ægteskabet dermed Habsburgernes regeringsmagt i Europa.

Det regerende kejserpar Karl VI og Elisabeth Christina ses siddende under en baldakin midt for bordet, mens brudeparret sidder for bordenden til højre. Til venstre sidder kejserens søster, Maria Magdalena og hans næstældste datter, Maria Anna. Omkring dem står medlemmer af hoffet, adelen og militære rangspersoner.Tak til


Åbent atelier: Dronningens fødselsdagsgave
kan besøges i museets åbningstid i perioden 29. oktober 2015 – 28. februar 2016.


>> Pressebilleder


For yderligere information, kontakt venligst:

Leder af Konserveringsenheden, konservator, M.Sc.
Pil Rasmussen
T: +45 2552 7130
E: pil.rasmussen_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 03 Sep 2015 12:36:00 +0200
SMK Fridays ved havnen http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-ved-havnen/ SMK fyrer op under endnu en Fridays, som denne gang folder sig ud i en særlig sommerudgave, når... Tusinder af gipsafstøbninger og havnens rolige miljø er afsættet for en sommerversion af SMK Fridays den 21. august. Den Kongelige Afstøbningssamling er en del af SMK og består af tusinder af gipsafstøbninger af de allermest berømte skulpturer fra den vestlige kunsts historie.

I samarbejde med Copenhagen Art Week zoomer SMK Fridays ind på skulpturernes historie i lyset af Copenhagen Art Weeks tema Shared Spaces.

Crossfit performance

Kunstner Lea Guldditte Hestelund er aktuel med sin nye performance WOD for plaster casts. Begrebet WOD er taget ud af fitnessverden, især brugt i Crossfit, og er en forkortelse for 'workout of the day'. Igennem intensiv træning har kunstneren trænet sine muskler, så hendes krop ligner en af de antikke græske skulpturer. Denne aften vil Guldditte sætte workout til gipsskulpturernes stivnede bevægelser.

Kunstnerisk havnerundfart

I samarbejde med CPH Art Week kan man hoppe på en havnerundfart overtaget af tre kunstnere. Amerikanske Will Owen præsenterer et kollektivt lyd- og performanceværk, mens Jenny Gräf Sheppards, ligeledes fra USA, bruger vandet i sit værk Channel Mist til i fællesskab med gæsterne ombord at producere en 'ny duftserie'. Danske Claus Haxholm fuldender trioen og præsenterer et nyt performanceværk med titlen Game Fuel: Overlap & Displacement. Båden sejler mellem Afstøbningssamlingen og Chart Art Fair på Charlottenborg hele aftenen.

Oplæsning og historier

Derudover kan gæsterne opleve kunstner og forfatter Amalie Smith læse fra sin bog Marbel, der blandt andet foregår i Afstøbningssamlingen. En række eksperter fortæller om Afstøbningssamlingens historie og om hvorfor, det måske slet ikke er en udstilling, man kan opleve i samlingen, men snarere en slags udstilling af udstillinger.

Man kan også møde fem kunstnere, som har skabt nye kunstværker, som griber ind i skulptursamlingen og dens historie.

Aftenen byder også på tre billedkunstnere, der DJ’er: Jenny Gräf Sheppard, Will Owen og Claus Haxholm overtager sidst på dagen lydsystemet og vender plader. Og selvfølgelig er der bar, street food og korte omvisninger.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 30 Jul 2015 09:08:00 +0200
Kunstpiloter udsmykker stofindtagelsesrum på Vesterbro http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/kunstpiloter-udsmykker-stofindtagelsesrum-paa-vesterbro/ 12 frivillige kunstpiloter mellem 15 og 25 år fra SMK har i halvandet år arbejdet på at dekorere et... 12 frivillige kunstpiloter mellem 15 og 25 år fra SMK har i halvandet år arbejdet på at dekorere et stofindtagelsesrum med kunstværker fra blandt andet SMK’s samlinger. Nu er udsmykningen afsluttet og skal præsenteres for stofbrugerne.

Stofbrugere på Vesterbro i København får snart udsmykket væggene i stofindtagelsesrummet Skyen på Istedgade med vægcollager, der består af klassiske malerier og fotografier fra museumssamlinger rundt omkring i verden. 12 frivillige kunstpiloter fra Unges Laboratorier for Kunst (ULK) har i tæt samarbejde med brugerne af Skyen arbejdet for at gøre Skyen mere indbydende. Midlet er kunst på væggene.

”Da vi startede på projektet, opdagede vi hurtigt, at brugerne af Skyen i virkeligheden ikke er så forskellige fra andre. Ligesom os bruger de kunsten til at reflektere over sig selv og andres liv. Derfor håber vi, at vores projekt kan være en øjenåbner og vise, at selvom stofbrugerne normalt ligger udenfor målgruppen af besøgende på kunstmuseer, så har de også et forhold til kunst,” fortæller Daviid og Savan fra kunstpiloterne.

Brugernes egne fortællinger som collage
Udsmykningen er resultatet af kunstpiloternes utallige interviews og samtaler med Skyens brugere. Målet er at gøre kunst relevant og tilgængelig for brugerne, både ved at lade kunsten have en funktion i lokalerne og ved at trække på elementer fra brugernes eget liv. Kunstpiloterne har derfor genskabt brugernes fortællinger i vægcollagerne.

Fortællinger om naturen, men også Christiania og Mændenes Hjem er nogle af de gennemgående temaer, som brugerne har udvalgt som emner, der skaber ro og glæde for dem. Værkerne er derfor præget af lyse landskaber, som for eksempelvis i venteværelset hvor Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro af Christen Købke (1838) danner ramme for vægudsmykningen, og i stikkerrummet hvor Mændenes Hjem, det gamle herberg for stofindtagere, troner på et bjerg bestående af sammenklippede fotos og malerier.

Udsmykningsprojektet er blevet til tre scener, der hver dækker en hel væg, i henholdsvis Skyens venteværelse, stikkerrum og rygerrum.

ULK og kunstpiloterne
Unges Laboratorier for Kunst (ULK) er SMK’s sociale og kreative fællesskab for unge mellem 15 og 25 år, i øjeblikket anført af 30 kunstpiloter. Kunstpiloterne arbejder frivilligt med brugerinddragende projekter i tæt samarbejde med museets ansatte hver onsdag – fra udvikling af første idé til realisering. ULK udsmykkede blandt andet Metrohegnet omkring Marmorkirken i 2013.
De unge er både gymnasieelever, studerende på videregående uddannelser og unge på vej videre i livet, som har det til fælles, at de kan lide at udfolde sig kreativt og ønsker at gøre kunst brugerinddragende og relevant for flere målgrupper.

Projektet er generøst støttet af RIAS A/S og Printsolutions


Kontakt
Frederik Henrik Knap, Kunstformidler SMK
T 2333 6386
frederik.knap_@_smk.dk

Silke Delfs Nedergaard, Kunstpilot
silkenedergaard_@_gmail.com
T 27209474
Freelance illustrator og studentermedhjælper på DMJX, 20 år

Savan Mohammad Amen, Kunstpilot
Savan.22_@_hotmail.com
T 50730810
Går i 3.g på Gefion Gymnasium, 18 år

Anna Seibæk Torp-Pedersen, Kunstpilot
Annastp_@_hotmail.com
T 29720427
Går i 3.g på Gefion Gymnasium, 20 år

]]>
Karen Søndergaard Tue, 16 Jun 2015 08:00:00 +0200
Kunsten folder sig ud på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/kunsten-folder-sig-ud-paa-smk/ SMK inviterer til "Udstillingen udfoldet". En aften hvor museet, med hjælp fra blandt andre... Hippieoprøret, Hesteofringen og kvindebevægelsen er unægtelig forbundet med tiden omkring 1960'erne og 1970'erne. Men hvordan viste rebelskheden og oprøret sig egentlig i kunsten? 

Nogle af svarene kan man få onsdag 17. juni, hvor SMK indbyder til "Udstillingen udfoldet". En aften hvor man, foruden muligheden for at se eller gense kunsten fra særudstillingen What's Happening?, får historien om, hvordan kunsten, litteraturen, lyden og utopierne greb ind i samfundet i de skelsættende år fra 1965-1975, hvor både kunst og samfund ændrede sig radikalt.

Aftenens program indeholder blandt andet beretninger af Peter Øvig Knudsen, som med udgangspunkt i sine Hippie-bøger fortæller om forholdet mellem kunstneriske eksperimenter i slut-tresserne og hippie-oprøret mod autoriteterne. Redaktør og litteraturanmelder Lars Bukdahl er inviteret til at give et indblik i tidens teksteksperimenter og happenings, og man kan blive klogere på den kontroversielle historie om Bjørn Nørgaards værkHesteofringen fra 1970, når journalist ved Politiken Camilla Stockmann dykker ned i historien.

I løbet af aftenen vil der også være lyn-omvisninger, og i Biografen bliver der mulighed for at se filmen Frændeløs fra 1970; En antologi af seks eksperimentalfilm af blandt andre Bjørn Nørgaard, Lene Adler-Petersen, Per Kirkeby og Jørgen Leth.

Se hele programmet på Facebook eller på smk.dk

"Udstillingen udfoldet" afholdes i samarbejde med Politiken Live
Onsdag 17. juni, kl. 16.30-19.30
Pris 110 kr. / Unge under 27 år: 85 kr.


Billetten inkluderer adgang til udstillingen What's Happening?
Billetter købes gennem politikenbillet.dk


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: karen.soendergaard@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 08 Jun 2015 21:54:00 +0200
5 idéer til din sommerferie på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/5-ideer-til-din-sommerferie-paa-smk/ Lad vandpistolen med maling og skyd dig til et maleri i Børnenes Værksted, tag med på en sommersød... Sommeren er over os, og SMK inviterer indenfor til en række kreative sommeraktiviteter. Udenfor kan du slænge dig i Museumshaven, stikke storetåen i bassinet og nyde en is fra Caféen.

1. Sommereksperimenter i Børnenes Værksted

Lad vandpistolen med maling og skyd!  I sommerferien kan børn og familier lave kunsteksperimenter med vandpistoler eller kunstkreationer med udgangspunkt i sommervarmen og rejseminder. Hver uge dykker vi ned i et nyt tema.

Uge 27 – 32 kl. 10.30-16.30. Entré 45 kr. pr. deltager.

2. Sommersøde børneomvisninger

Alle søndage i hele sommerferien kan børn og familier tage med på en omvisning i museets faste udstillinger af 700 års kunst. Vær med, når vi finder de bedste solskinsbilleder og dagdrømmer os til endnu varmere himmelstrøg. 

5.,12.,19.,26.  juli og 2. & 9. august kl. 13. Gratis

3. Laura Lima – Den nøgne magiker

Instrumenter, krystalglas, et gammelt badekar og andre dingenoter fra nær og fjern hober sig op i et kaotisk værksted. Den nye udstilling i x-rummet er skabt af den brasilianske kunstner Laura Lima – og er et kig værd for både børn og voksne. Midt i det hele huserer Magikeren, som bygger nye ting af skrammel.

Laura Lima – Den nøgne magiker 4. juni 2015 – 20. september 2015. Gratis

4. Slæng dig i Museumshaven

I Museumshaven kan man slænge sig ved de grønne øer med en is eller en kold saftevand fra Caféen. Man kan også køle en varm storetå i spejlbassinet, som frister i midten af haven.

5. Kreative workshops i Kongens Have

I Kongens Have kan børn og voksne hele sommeren prøve kræfter med hyggelige sommeraktiviteter. Lav dit eget seje fabeldyr, hjælp til i Christian d. 4.’s køkkenhave eller tag på en tidsrejse tilbage til magiske skatkamre og frygtløse dronninger.

Workshops i Kongens Have 27. juni – 9. august, onsdag-mandag fra kl. 13-16. Gratis


HENT PRESSEFOTOS HER

Pssst: Husk også at kigge forbi vores børneudstilling Og hvor har du så hjemme?, som kan opleves indtil 26. juli 2015. Gratis

]]>
Webmaster Thu, 21 May 2015 14:23:00 +0200