Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 11 Oct 2016 18:32:00 +0200 Sergej Jensen på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/sergej-jensen-paa-smk/ Statens Museum for Kunst præsenterer nye malerier af maleren Sergej Jensen. Sergej Jensen er født i Danmark, vokset op i Tyskland, bor og arbejder i dag på skift i Berlin og i New York – og han har udstillet på både MoMA PS1 i New York og Kunsthalle Portikus i Frankfurt. Trods de danske rødder og den internationale anerkendelse har han endnu ikke haft en soloudstilling på et dansk museum. Fra 13. oktober er han aktuel i x-rummet, som er SMK’s eksperimenterende udstillingssted for samtidskunst. Udstillingen præsenterer en række af hans nyeste malerier. Det er Sergej Jensens første soloudstilling på dansk museum.

Silketryk og klodsede allegorier
Sergej Jensen er kendt for sin ukonventionelle tilgang til maleriet. På det seneste har Sergej Jensen arbejdet med figurative motiver hentet fra vidt forskellige kunsthistoriske perioder og skoler. Lige fra renæssancen til romantikken og den tidlige modernisme – af og til fra alle sammen på en gang. Ligesom nogle af Jensens tidligere monokrome og ”abstrakte” malerier, så henviser de nye figurative malerier også indimellem til genkendelige og velkendte motiver.

I flere af hans figurative malerier er motivet baseret direkte på den originale kilde, der projiceres og opmales på lærrederne, i andre er elementer fra historiske og fotografiske motiver sat sammen i nye konstellationer og klodsede allegorier. Med denne projicer-og-mal-metode, der føjer flere elementer sammen, er disse malerier beslægtede med hans hans sammensyede, abstrakte kompositioner. Nogle af malerierne i udstillingen på SMK inddrager scener og bygninger fra København. I en serie sort-hvide silketryk har Jensen overført fotografier af sine egne malerier på nedskalerede lærreder. På den måde bliver hans egne samplede værker en ny original kilde til en slags andengenerations repræsentation.

Om Sergej Jensen
Sergej Jensen (f. 1973) er uddannet billedkunstner fra Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt. Han har gennem de seneste år haft soloudstillinger på blandt andet Berlinische Galerie i Berlin (2013), på MoMA PS1 i New York (2011), i Kunsthalle Portikus i Frankfurt (2010), Aspen Art Museum i Colorado (2010) og på Malmö Konsthall, Malmø (2008). Hans værker indgår som del af den permanente samling på blandt andet Tate Modern i London og MoMA i New York.

Pressevisning efter aftale.

>> Hent pressebillder

>> Mere om x-rummet

SERGEJ JENSEN I X-RUMMET
13. oktober – 30. december 2016


Tak for støtte til udstillingen i X-rummetFor yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
T: +45 2552 7224
E: marianne.torp_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 10 Oct 2016 10:35:00 +0200
Efterårsferie for børn på Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efteraarsferie-for-boern-paa-statens-museum-for-kunst/ I efterårsferien inviterer SMK børn og familier indenfor til mønstermaling, en ny udstilling for... Ny udstilling for børn og familier
I udstillingen To verdener som én kan børn og familier dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids hypnotiserende univers.

Udstillingen viser bl.a. to store, svævende tæpper, der understreger, at alt i verden har flere sider. På den ene side fremstår tæpperne som smukt ornamenterede, men på den anden side står tusindvis af sylespidse nåle. I udstillingen kan man også udforske en række malerier med hypnotiserende mønstre, der får det til at flimre for øjnene og kamuflerer variationer af burkaklædte kvinder og huller, der leder ind til andre verdener. 

Læs mere om udstillingen To verdener som én
7. oktober 2016 – 19. februar 2017
Pris:
Dagsbillet

Omvisninger i børnehøjde
SMK's omvisere inviterer børn og deres voksne til at tage med på opdagelse blandt Aisha Khalids forunderlige værker i udstillingen To verdener som én

I børnehøjde undersøger vi den pakistanske kunstners hypnotiserende værker og dykker ned i fortællingerne, der gemmer sig bag de uendelige mønstre og stikkende nåle.

Lørdag 15. – søndag 23. oktober
Kl. 13.00 - 13.45
Pris:
Dagsbillet

Fælles værk på Scenen
Hver dag i efterårsferien kan børn og familier sætte deres aftryk og være med til at få vores fælles værk til at vokse sig større og større dag for dag. Inspireret af Aisha Khalids værker tegner vi prikker, tern, cirkler og mønstre i forskellige farver og størrelser.

Mandag 17. – fredag 21. oktober 
Kl. 11.30 - 15.30
Pris:
Dagsbillet

Pust, sprøjt og skyd med maling i Børnenes Værksted
I Børnenes Værksted kan man med pensler, vandpistoler og sæbebobler male billeder af stående, siddende, svævende og gående kroppe. Med inspiration fra udstillingen Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin skal vi eksperimentere med vand, farver og bevægelse.

Lørdag 15. – søndag 23. oktober
Kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 kr. +
Dagsbillet

Kickstart efterårsferien til Kulturnatten
Allerede 14. oktober skyder vi efterårsferien i gang, når vi slår dørene op til Kulturnatten! Både på SMK og Den Kongelige Afstøbningssamling er aftenens tema Auguste Rodin. 

Inspireret af den franske mesters tegninger af kroppe i alle afskygninger kan man lave sjove, bløde, tynde, store og små figurer og fantasikroppe. 

Fredag 14. oktober
Kl. 18.00 - 00.00
Pris: Gratis med Kulturpas

Se hele programmet for Kulturnatten på SMK

HENT PRESSEFOTOS

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir@smk.dk
T: +45 2552 7278

Særåbent på Den Kongelige Afstøbningssamling
Nøgne figurer, hedenske guder og kristen kunst – der er nok at gå på opdagelse i blandt de tusindvis af gipsskulpturer i Den Kongelige Afstøbningssamling.

I efterårsferien kan store og små opleve samlingens helte, krigere og heltinder komme til live gennem gribende og dramatiske audioguides eller udforske samlingen på egen hånd, når det gamle pakhus ved Københavns Havn holder særåbent.

Mandag 17. – søndag 23. oktober
Kl. 11 - 17
Gratis

]]>
Webmaster Sun, 02 Oct 2016 16:16:00 +0200
Oplev to verdener som én i ny udstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/to-verdener-som-en/ Hypnotiserende mønstre, tusindvis af broderisting, minutiøse penselstrøg og en hær af stikkende... Hypnotiserende mønstre, tusindvis af broderisting, minutiøse penselstrøg og en hær af stikkende nåle. I efteråret inviterer SMK børn og familier til at udforske, hvad der sker, når forskellige verdener mødes og smelter sammen i den pakistanske samtidskunstner Aisha Khalids forunderlige univers.

På den ene side et smukt ornamenteret tæppe. På den anden side en overflade med tusindvis af sylespidse nåle. Fra 7. oktober 2016 til 19. februar 2017 kan børn og familier opleve en udstilling skabt af den pakistanske billedkunstner Aisha Khalid specielt til SMK. Inspireret af sufisme, den islamiske mystik, stiller hun skarpt på kvinderoller, identitetsskabelse, magtstrukturer og vestlige forestillinger om Pakistan.

Aisha Khalid


Aisha Khalid, født i 1972, bor og lever i Lahore, Pakistan med sin mand og børn.

Khalid er uddannet miniaturemaler på kunstakademiet i Lahore og på Rijksakademiet i Amsterdam og er i dag en af Pakistans førende samtidskunstnere. Khalid
er en del af den første generation, der siden begyndelsen af 1990'erne har udfordret det flere tusind år gamle miniaturemaleri.

I modsætning til fortidens miniaturemalere, der blev oplært i til perfektion at gengive kongelige og mytiske motiver, udfordrer 'neo-miniaturens' første generation miniaturemaleriets formsprog i både skala, symbolik og brug af materialer og farver samt ved at kommentere på aktuelle politiske og sociale temaer.

Burkaklædte skikkelser og dragelignende figurer
Centralt i udstillingen hænger værket Two Worlds as One – to 1.2 x 4.5 meter store, vævede tæpper. Betragter man tæpperne fra den ene side fremstår de som luksuriøse tæpper spækket med smukke gyldne og sølvlignende mønstre – og går man helt tæt på, kommer en lille mand, fugle, træer og dragelignende figurer til syne. 

Bevæger man sig rundt om tæpperne, bliver man dog klar over, at alt i verden har flere sider. At den diametrale modsætning kan lure lige under overfladen. At det uhyggelige kan dukke op i trygge, velkendte omgivelser. På bagsiden af tæpperne, der er skabt specielt til denne udstilling, står nemlig en hær af sylespidse nåle.

I udstillingen kan børn og familier også udforske en række malerier, som umiddelbart ligner mønstre, der fortsætter i det uendelige, gengivet med digital korrekthed. Men når man stopper op og kigger lidt nærmere, vil man opdage, at der i de detaljerede ornamentale mønstre gemmer sig forskellige variationer af kamuflerede burkaklædte skikkelser og huller, der leder ind til en anden verden.

For både børn og voksne
Der er mange veje ind i Khalids kunst – og mange verdener – der udfolder sig i den pakistanske kunstners hypnotiserende og præcist udførte værker. Ved at udfordre det flere tusind år gamle miniaturemaleri skaber Khalid værker, der er fyldt med historier for både store og små.

Omgivet af mønstre, der får det til at flimre for øjnene, tusindvis af broderisting og stikkende nåle kan børn og deres voksne udforske modsætninger, og hvordan verden ser ud, når man danser eller snurrer rundt om sig selv og bliver rundtosset. For de større børn og voksne kan Khalids værker kickstarte samtaler om sprog, identitet og temaer som krig og terror. Om hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden.


Værket Name, classe, subject, som består af en håndmalet bog og en video, sætter spot på forholdet mellem Khalids barndoms to sprog: urdu og engelsk. I værket undersøger hun, hvordan sprog er med til at skabe verden, hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden. Hvordan sprog kan bruges til at begå sig i en globaliseret verden, men også handle om magtforhold og gamle magtstrukturer.

Flere tusind år gammel tradition møder nutidige emner
Khalids værker udspringer af miniaturemaleriets traditioner og teknik. Men hendes motiver ligger langt fra de traditionelle. Hvor det flere tusind år gamle miniaturemaleri oprindeligt blev brugt til at illustrere kongefamilier og hinduistiske og muslimske mytologier i bøger og manuskripter, udfordrer hun miniaturemaleriet ved i sine værker at udfolde nutidige og aktuelle emner – emner, der handler om, hvad sker med og omkring hende.

Khalids værker er baseret på hendes egne erfaringer og afspejler hendes oplevelser i både Pakistan og den vestlige verden. Og i sine værker reflekterer Khalid over mødet mellem to verdener. Med afsæt i miniaturemaleriet og den pakistanske tradition for mønstre og ornamentik går hun til angreb på sociale og politiske strukturer og skaber på den måde værker, der på en og samme gang er poetiske og politisk slagskraftige.To verdener som én
7. oktober 2016 – 19. februar 2017.
Fra 6 år

Udstillingen er en del af Images 16
logoimages.png (134×45)


Hent pressebilleder her


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Berit Anne Larsen
Formidlingschef
E: berit.larsen@smk.dk
T: +45 2552 7190

Kommunikationsmedarbejder
Ayoe Torbensdottir
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
T: +45 2552 7278

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 22 Sep 2016 09:54:00 +0200
En Rigtig Dansk Familie http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/en-rigtig-dansk-familie/ Hvad er en rigtig dansk familie anno 2016? Det spørgsmål vil den anerkendte engelske kunstner... Hvad er en rigtig dansk familie anno 2016? Det spørgsmål vil den anerkendte engelske kunstner Gillian Wearing forsøge at besvare i et nyt projekt i samarbejde med DR, Statens Museum for Kunst (SMK), Københavns Kommune og Kunsthal Aarhus. Wearing har sat sig for at finde En Rigtig Dansk Familie gennem en landsdækkende kampagne, hvor familier fra hele Danmark kan melde sig. En dommerkomité vælger til sidst én familie, som modelleres i fuld størrelse og støbes i bronze.

Skulpturen En Rigtig Dansk Familie opstilles permanent et centralt sted i København, og SMK viser en udstilling om Wearing og projektet.

På SMK interesserer vi os for, hvad det vil sige at være et nationalgalleri. Hvad er det for et land og for en befolkning, vi er nationalt galleri for? Hvordan kan vi som museum bevare relevans og aktualitet i en tid, hvor befolkningssammensætning, levevis og selvopfattelser undergår store forandringer? Med Gillian Wearings kunstneriske projekt vil vi gerne være med til at diskutere, hvad der i dag kan kendetegne en ”rigtig dansk familie” – og hvilke bånd, der i hverdagen knytter nogle mennesker så tæt, at det måske er dem, der ender som bronzeskulptur i en offentlig park,” siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Udover skulptur og udstilling rejser DR rundt i landet og følger hele processen – fra interviews med de tilmeldte familier over dommernes voteringer til udpegningen af vinderfamilien – i tre tv-programmer. Udsendelserne sendes på DR i efteråret 2017 op til afsløringen af skulpturen og åbningen af udstillingen på SMK. Under projektet bliver videooptagelser, fotos og familiernes beskrivelser af sig selv præsenteret på deres regionale kunstinstitution.

En Rigtig Dansk Familie sætter familie under lup og ser på, hvordan vi opfatter familien i dagens Danmark. Samtidig stiller projektet spørgsmål til, hvad er en ’rigtig’ og en ’dansk’ og en ’familie’ egentlig for en størrelse. Værket blander traditionel portrætskulptur med familie-x-faktor. Der er mange konkurrencer i dag, hvor man kan vinde palmetur og penge, men i dette projekt bliver man foreviget i bronze,” siger initiativtager Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør på Kunsthal Aarhus.

Alle kan deltage i En Rigtig Dansk Familie! Så send en beskrivelse og et foto af dig 
og din familie til: enrigtigdanskfamilie_@_kunsthal.dk. Gillian Wearing vil gerne vide: Hvorfor du mener, at du/I er ‘en rigtig dansk familie’?


Fakta

  • Gillian Wearing (f. 1963, UK) vandt den prestigefulde Turner-pris i 1997 og har gennem hele sin karriere været dybt interesseret i familiekonstruktionen og alle de identitetsmæssige betydninger, udfordringer og forskydninger, som knytter sig til den. Wearing sætter i dette projekt fokus på familien som ramme for udvikling af identitet, selvforståelse og selvfremstilling. Hun ønsker at pege på denne almenmenneskelige erfaring og skabe et monument, der netop hylder ”almindelige mennesker”.
  • I 2014 registrerede Danmarks Statistik 37 forskellige børnefamilieformer i Danmark, hvor alle mulige kombinationer af fælles og sammenbragte børn og en eller to forældre indgår.
  • En Rigtig Dansk Familie er støttet og realiseret i samarbejde med Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond

Se mere på projektets Facebook-side ”En Rigtig Dansk Familie”

]]>
Karen Søndergaard Tue, 20 Sep 2016 15:58:00 +0200
Statens Museum for Kunst viser ny side af fransk mester http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-viser-ny-side-af-fransk-mester/ 22. september åbner SMK en stor udstilling med den franske kunstner Auguste Rodin og hans værker på... Der findes et før og et efter Rodin i skulpturens historie. Den franske kunstner Auguste Rodin (1840-1917) fornyede i sidste del af 1800-tallet skulpturen: Hvor den før typisk havde været en statisk, monumental og idealiserende figur hævet op på en sokkel, satte Rodin nu skulpturen fri og introducerede dynamiske og lidenskabelige menneskefigurer, der greb ind i det omgivende rum.

I dag er Rodin bedst kendt for sine skulpturer som fx Kysset og Grubleren. Sideløbende med skulpturerne var han imidlertid en ihærdig og alsidig tegner, som undersøgte papirmediets mange muligheder. I tegningerne eksperimenterede Rodin frit og spontant på en anden måde, end han kunne med de store skulpturer. Erfaringerne tog han med sig i sit arbejde med leret og stenen. Selv sagde Rodin: "Det er meget enkelt: Mine tegninger er nøglen til min kunst".

Der findes tusindvis af værker på papir fra hans hånd. Hans tegninger er ofte tegnet med en hurtig streg hen over papiret – nogle gange på stumper af papir, servietter og billetter – som han bagefter arbejdede videre på med fx akvarel og gouache. Han interesserede sig for kvindekroppen i bevægelse, og i hans atelier var det ikke et særsyn, at de kvindelige nøgenmodeller gik rundt i lokalet, mens han tegnede dem. Det er denne interesse for kroppen – i bevægelse, i seksuel ekstase, i dans m.m. – der er i centrum for udstillingen Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin, som SMK viser fra september.

Tegningerne i udstillingen spænder vidt: Fra ”vaselignende” kvinder over cambodjanske danserinder til de såkaldte sorte tegninger, som Rodin tegnede i forbindelse med sit mangeårige arbejde med Helvedesporten, der bygger på Dantes Den Guddommelige Komedie. Derudover viser udstillingen en række værker, der er skabt med udgangspunkt i tegninger fra Rodins ”private mappe”. I mappen arkiverede han særligt erotiske og dermed provokerende tegninger af fx mastuberende kvinder, som han kun lod visse af sine gæster se.

Med på udstillingen er 87 tegninger og seks skulpturer. Heriblandt flere tegninger, der ikke tidligere har været vist i Danmark, hvor den sidste store udstilling af Rodins tegninger fandt sted i 1930.

Kort om Auguste Rodin
Auguste Rodin blev født i Paris i 1840. Han forsøgte to gange forgæves at komme ind på det traditionstunge franske kunstakademi. I stedet påtog han sig forskellige dekorationsopgaver, mens han sideløbende arbejdede på sine tegninger og skulpturer. Rodin brød først igennem som kunstner som 40-årig, og hans første officielle bestillingsopgave blev Helvedesporten – en monumental dør til kunstindustrimuseet Musée des Arts Décoratifs. Rodin arbejdede på porten i de næste 35 år uden nogensinde at afslutte opgaven.

Rodin boede hele sit voksne liv sammen med Rose Beuret (1844-1917), som han giftede sig med i 1917 – samme år som han døde. Gennem livet havde han dog flere elskerinder herunder et lidenskabeligt forhold til billedhuggeren Camille Claudel (1864-1943). Han testamenterede alle sine værker og sin samling til den franske stat, der oprettede et museum til hans kunst i Rodins eget hjem i Paris.

Ny bog om Rodin
I forbindelse med udstillingen udgiver SMK et omfattende og rigt illustreret katalog på dansk og engelsk om Rodins tegninger med bidrag af Thomas Lederballe, Sophie Biass-Fabiani og Natasha Ruiz-Gómez.


Hent pressebilleder


Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin
(22. september 2016 – 15. januar 2017) er realiseret i samarbejde med Musée Rodin i Paris.

Bevilling sikrer kommende udstillinger i Den Kongelige Kobberstiksamling
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med en generøs bevilling sikret de næste tre års udstillinger i Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst. Den første udstilling bliver efterårets store særudstilling med den franske kunstner Auguste Rodin: Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin. I 2017 og 2018 følger en række forskningsbaserede udstillinger bl.a. om, hvordan Christian II bevidst brugte billedkunsten til at fremme sig selv og sine politiske mål samt en udstilling om, hvordan kunstværker bliver til.

Kobberstiksamlingen er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Den rummer mere end 240.000 tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir – fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Tak for generøs støtte til

For yderligere information, kontakt venligst:

Thomas Lederballe
Museumsinspektør, seniorforsker
E thomas.lederballe_@_smk.dk
T +45 25527228

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E karen.soendergaard_@_smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Mon, 05 Sep 2016 09:52:00 +0200
Asyl- og flygtningepolitik til debat i ny udstilling på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/asyl-og-flygtningepolitik-til-debat-i-ny-udstilling-paa-smk/ En ny tre-i-en-udstilling på Statens Museum for Kunst giver plads til kunstneres fortolkninger af... SMK sætter fokus på flugt, grænser, asyl, fordrivelse og migration, når museet til efteråret viser en tredelt udstilling kurateret af CAMP / Center for Migrationspolitisk Kunst. Migrationspolitik: Tre CAMP-udstillinger på SMK kaster et kritisk blik på den aktuelle situation for flygtninge og migranter. Med film, fotografi, skulptur, tegninger og installationer giver en række danske og udenlandske kunstnere – de fleste med migrant- eller flygtningebaggrund – deres perspektiv på situationen.

Udstillingerne viser bl.a. filmværker, som undersøger grænser både som geografiske og symbolske skillelinjer. I videoinstallationen Empire’s Borders 1 (2008-09) viser Chen Chieh-jen (Taiwan), hvordan nationer kontrollerer visse befolkningsgruppers bevægelsesfrihed med diskriminerende visumregler. I filmen ser man en kø af kinesiske kvinder, der venter ved en taiwanesisk grænsekontrol med deres kufferter på bagagevognen og deres officielle papirer i hånden, mens de en ad gangen genfortæller deres møde med indrejsemyndighederne.

Kunstnere i udstillingen
på SMK

Barat Ali Batoor, Ursula Biemann, Castaway Souls of Sjælsmark, Chieh-jen Chen, Tiffany Chung, Nermin Durakovic, David Fedele, Nanna Katrine Hansen, Murtaza Ali Jafari, George Kurian, Dady de Maximo, Migreurop, Trampolinhusets Kvindeklub i samarbejde med Bridge Radio og Blake Shaw, Welcome to Europe.

Kunstnere i udstillingen på CAMP

Ghazel, Daniela Ortiz, Studio Revolt

CAMP / Center for Migrationspolitisk Kunst

CAMP er et nonprofit udstillingssted for kunst,  der producerer udstillinger om fordrivelse og migration med både store og internationale navne og mindre etablerede kunstnere, fortrinsvis med flygtninge- eller migranterfaring. CAMP er årets vinder af Kunstkritikerprisen 2016 for deres arbejde med den transnationale og migrationspolitiske kunst.

Et andet videoværk, produceret af det transnationale netværk Welcome to Europe, dokumenterer blandt andet hvordan den europæiske grænsekontrol blev gennembrudt af hundredetusinde flygtninge og migranter på Balkan-ruten ved flygtningekrisens begyndelse i sommeren 2015, der besluttede ikke længere at holde tilbage for mure, hegn og vagter. Andre værker tematiserer flygtningelejren og portrætterer hverdagen og administrationen af menneskeligt liv i asylcentre, flygtningelejre og detentionscentre.

SMK-direktør Mikkel Bogh håber, at udstillingen kan bidrage til den aktuelle asyl- og flygtningedebat og gennem et billedkunstnerisk perspektiv nuancere forståelsen af situationen og de menneskelige konsekvenser af den politik, der føres på området.

”Der er historisk mange mennesker på flugt. De fleste af os følger med via medierne. Sammen med CAMP giver vi nu SMK’s brugere mulighed for at opleve, hvordan kunstnere med flygtninge- og migrationsbaggrund fortolker krisen. Jeg håber, at vi med udstillingsserien kan udfordre os selv og vores brugere og bidrage med nye perspektiver på en sag, der optager os alle,” siger Mikkel Bogh.

Udstillingen er en reetablering af tre udstillinger, som CAMPs daglige ledere Frederikke Hansen og Tone Olaf Nielsen har kurateret og vist på udstillingsstedet CAMP, der ligger i det uafhængige medborgerhus, Trampolinhuset, i Købehavns Nordvest-kvarter, under titlen ”Migrationspolitik/Migration Politics”. Det drejer sig om udstillingerne:

  • Lejrliv: Kunstneriske refleksioner over flygtninge- og migrantforvaringens politik (2015).
  • Fra bjergene til dalene, fra ørkenerne til havene: rejser i historisk uvished – en solo udstilling af Tiffany Chung (2015).
  • Skillelinjen: Film og performance om grænsekontrol og grænsekrydsning (2016).

CAMP modtog Kunstkritikerprisen 2016 for udstillingsserien.

Sideløbende med tre-i-en-udstillingen på SMK åbner CAMP sin fjerde udstilling i centret. Denne udstilling hedder Deportationsregimet: Kunstneriske reaktioner på tvangsudvisning som statslig praksis og levet erfaring og undersøger tvangsudvisningens politik. Udstillingerne suppleres af en række aktiviteter som fx talks, omvisninger, performances, møder og debatter med udgangspunkt i spørgsmål og erfaringer omkring migrations-, flugt- og asyltematikker i Trampolinhuset i København NV. Programmet kurateres og sammensættes af CAMP i samarbejde med SMK.

Migrationspolitik: Tre CAMP-udstillinger på SMK kan ses fra 10. september til 6. november 2016.

Udstillingerne er støttet af Images 2016.

logoimages.png (134×45)

Samarbejdspartnere
campcph.org
cku.dk
trampolinehouse.dk

For yderligere information:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Thu, 01 Sep 2016 10:39:00 +0200
Kom til stor havefest med SMK Fridays og Cph Art Week http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/-120c28ad99/ SMK Fridays er tilbage og kickstarter sammen med Cph Art Week kunstsæsonen med gardenparty,... Sæsonens første SMK Fridays er blevet til i samarbejde med Cph Art Week, der åbner for en hel uges kunst under temaet: Open Gestures. Denne fredag rykker SMK Fridays helt ud i Museumshaven, hvor der er sensommerstemning med performances, drinks, gadekøkken og speedbådssejlads.

Forvandlet forhal
Aftenens special guest er 35-årige amerikansk-dominikanske Isabel Lewis, som er internationalt berømmet for sine sociale Occasions, der også vises på Dia Art Center i New York.

Lewis inviterer publikum helt ind i sine live performances, hvor hun mixer teknik, natur, vibrationer og dufte. Lewis omdanner SMK’s forhal til en energifyldt lounge med musik, dufte, planter og dans, akkompagneret af dansekollektivet Fanclub.

Gok i hovedet og bløde berøringer
SMK Fridays præsenterer også i aften komponisten Jeppe Ernst, der viser sine nye kompositioner: Lydløs musik spillet på kroppe. Ernst bevæger sig altså uden om musikkens normalbegreber med fire stykker uden lyd, som klassiske musikere fremfører live – på hinandens kroppe.

Titler som Offertorium og The physical treatment giver et fingerpeg om oplevelsen, hvor musikerne spiller lydløse kompositioner via berøringer. Publikum bliver vidne til tavs musik, nøgne kroppe, bløde berøringer, gok i hovedet, kradsende negle – og sågar: Let klemning af testikler.

En ny audioguide til SMK
Kunstner Christian Falsnaes har skabt en ny audioguide til SMK, som har premiere denne aften. Med hans utraditionelle audioguide bliver man dirigeret til at sætte sig selv i spil i kunsten og skabe performancen Tusind Ansigter. Christian Falsnaes fortæller også om audioguiden i en talk. Husk at tage smartphone og høretelefoner med.

Drinks og en særlig is
Som sædvanlig vil det være muligt at købe mad og drinks, men SMK Fridays-menukortet har denne gang fået et helt særlig twist: en SMK-is specialproduceret af Østerberg is. SMK-isen sælges kun denne aften.

Og meget mere… bl.a. omvisninger og talks, fjernstyret bådsejlads i havebassinet og mulighed for at tegne i tre dimensioner med en VR-maske på hovedet. Som en del af åbningen af Cph Art Week vil der mellem SMK og Charlottenborg køre særlige shuttlebusser inkl. performance.

SMK Fridays feat. Cph Art Week, 26. august, kl. 16-22
Følg med på Facebook

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22 og er gratis (ingen tilmelding). Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-dj’s.

SMK Fridays feat. Cph Art Week er begyndelsen på en helt ny række af SMK Fridays. Bikubenfonden har støttet de seneste tre års SMK Fridays – og fonden har nu med endnu en bevilling sikret, at de populære SMK Fridays kan fortsætte i de kommende tre år.For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Tue, 16 Aug 2016 09:17:00 +0200
Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet får museumsråd http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-og-nationalmuseet-faar-museumsraad/ [PRESSEMEDDELELSE FRA KULTURMINISTERIET]Med bred politisk tilslutning etablerer Bertel Haarder nye... Kulturminister Bertel Haarder siger:
”Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst har den nøglerolle at formidle vores fælles kulturelle referenceramme i en tid, hvor der bliver flere og flere tilbud. Samtidig har vi nu givet museerne mulighed for igen at tjene deres egne penge til at skabe bedre tilbud. Det er en udfordring og en mulighed, som museerne skal håndtere optimalt. Derfor etablerer jeg nu et museumsråd for hvert af de to museer, der skal hjælpe museerne med at tænke nyt og prioritere skarpt.”

Mikkel Bogh, direktør på Statens Museums for Kunst, siger: ”Museumsrådet skal bl.a. rådgive museets direktion i det strategiske arbejde med at udvikle museet. Vi får på den måde knyttet en række kvalificerede og erfarne personer tættere til museet, og jeg ser fine muligheder i, at vi får flere øjne på vores arbejde.”

Per Kristian Madsen, direktør for Nationalmuseet, siger:
”Med et museumsråd kan vi trække på en række kompetente personers viden og indsigt. På den måde skal de være med til at udvikle Nationalmuseets forskning, formidling og forretning til gavn for både museets virksomhed og publikums oplevelse af kulturarven og historien, ligesom vi får en gruppe ambassadører for Nationalmuseet og dets placering i den folkelige formidling.”

Om museumsråd:
Som opfølgning på den seneste ændring af museumsloven har kulturministeren drøftet med partierne, hvorledes der hensigtsmæssigt kan indføres rådgivende organer på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Der er nu politisk enighed om en hensigtsmæssig model, som skal sikre organisatorisk, strategisk, ledelsesmæssig og økonomisk sparing m.m.


Læs hele pressemeddelelsen fra Kulturministeriet

]]>
Webmaster Mon, 20 Jun 2016 17:15:00 +0200
Mød SMK på Folkemødet http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/moed-smk-paa-folkemoedet/ SMK Fridays og direktør Mikkel Bogh repræsenterer Statens Museum for Kunst på dette års folkemøde... Folkemødet på Bornholm strækker sig i år fra 16. til 19. juni, og er man interesseret i kunst, er der events nok at fylde i kalenderen. SMK har taget det populære SMK Fridays-koncept med til øen og tilbyder her en bred palette af talks, musik og performances. På programmet er blandt meget andet helt nye performances af kunstnerne Claus Haxholm og Ragnhild May, der bliver vist første gang på Folkemødet og er lavet særligt til SMK Fridays’ koncept. Ud over en anderledes kunstoplevelse i et uformelt miljø vil det også være muligt at købe drinks.

Arrangementet finder sted i BL’s Dome på Cirkuspladsen fredag 17. juni fra kl. 20-01. Er man forhindret i at deltage i SMK Fridays på Bornholm, er det muligt at følge begivenhederne hjemmefra. I samarbejde med The Lake Radio bliver aftenen nemlig livetransmitteret via www.thelakeradio.com.

The Lake er en dansk online radio, der siden 2014 har sendt eksperimenterende og inspirerende musik, lyd- og radiokunst, døgnet rundt. Radioen er frivilligt drevet af en gruppe kunstnere og musikere og har derudover samarbejdet med en række forskellige institutioner om koncerter, arrangementer og lytteevents.

Kulturen til debat
Folkemødet 2016-programmet bugner af spændende debatter med forskellige aspekter af kulturen på dagsordenen. SMK-direktør Mikkel Bogh deltager foruden SMK Fridays i blandt andet disse fire arrangementer:

Kulturpolitisk debat hos Liberal Alliance
Både politikere og repræsentanter fra det kulturelle Danmark er med i panelet, når blandt andet Statens kulturstøtte skal debatteres. Tid og sted: Båden Kontiki i Allinge Havn, 17. juni, kl. 15.45-16.30.

Hvad skal vi med kunsten?
Kan kunsten bruges som et middel i terrorbekæmpelsen? Og er den nye kunst, der skabes, nødvendig og relevant? Det er nogle af de spørgsmål, Ny Carlsbergfondet og Politiken stiller paneldeltagerne til deres arrangement i Gæstgivergården lørdag 18. juni, kl. 10-11.

Dannelse og uddannelse – makkerpar eller hvert sit kapitel
Danmarks Akkrediteringsinstitution og Finanssektorens Arbejdsgiverforening er værter for arrangementet, som sætter sammenhængen mellem dannelse og uddannelse til debat. Mange forbinder dannelse med kultur og kunst, og derfor giver Mikkel Bogh sit besyv med i Finansteltet på Indermolen i Allinge Havn 16. juni, kl. 15-16.

Skal kunstmuseerne nu være big business?
Berlingske stiller spørgsmålet, efter SMK og Nationalmuseet indfører entrébetaling. Politikere og relevante kulturdebattører er torsdag 16. juni mellem kl. 20 og 21 samlet i Kulturens Telt for at diskutere, hvad tiltaget kommer til at betyde for kunsten og for danskerne.

Læs mere om SMK Fridays.

Se hele programmet på Folkemødet.


Stor tak til Bikubenfonden for støtte til SMK Fridays.
SMK Fridays på Bornholm er arrangeret i samarbejde med BL - Danmarks Almene Boliger.For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

Magnus Kaslov
Oplevelsesudvikler
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Hent pressefotos

]]>
Webmaster Thu, 02 Jun 2016 13:22:00 +0200
Ansættelse af udenlandske borgere skal styrke integration og SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ansaettelse-af-udenlandske-borgere-skal-styrke-integration-og-smk/ I april ansatte Statens Museum for Kunst seks nye projektmedarbejdere, der ikke har dansk som... Tirsdag den 26. april havde de seks nye, internationale projektmedarbejdere første arbejdsdag på SMK. De er ansat til at hjælpe museet med, hvordan man kan se på kunsten med internationale blikke, og hvordan man kan gøre SMK relevant på andre og flere måder end i dag. Samtidig har ansættelsen til formål at forbedre medarbejdernes danskkundskaber og lette vejen til arbejdsmarkedet i fremtiden.

”Med det her projekt rykker SMK grænserne for, hvad et museum er og kan. Vores nye medarbejdere bidrager med deres internationale baggrund til at udvikle museet. Samtidig får de arbejdserfaring, styrkede sprogkompetencer og selvfølgelig løn. Det er en god og spændende aftale for alle parter,” siger direktør Mikkel Bogh.

Foreløbig har de seks nye medarbejdere kontrakt til juni, men planen er, at mellem 20 og 30 herboende udlændinge skal ansættes i lignende stillinger i 2016. Helt konkret skal projektmedarbejderne løse forskellige formidlingsopgaver og planlægge offentlige omvisninger om de kunstværker, der interesserer dem. De 15 minutter lange omvisninger, som afholdes på dansk på SMK, kan de enten selv stå for eller lade en af museets omvisere formidle. Alle særomvisningerne bliver afholdt 4. juni, hvor alle er velkomne. Sommeren over kommer projektmedarbejdernes arbejde også til at indgå i museets faste program. 

Bedre vilkår på det danske arbejdsmarked
Projektansættelserne bygger på gode erfaringer fra et pilotprojekt fra 2013, hvor SMK indledte et samarbejde med sprogskoler. Det består blandt andet af et ansættelsesprogram og tre undervisningsforløb, som landets sprogskoler i dag kan booke på museet. Museet vandt Den Europæiske Sprogpris for programmet i 2015.

Evalueringer og følgeforskning af projektet har vist, at museet og kunsten danner en relevant og effektiv ramme for styrkelse af især sproglæring, beskæftigelse og integration. De foreløbige erfaringer fra de igangværende ansættelser er også gode.

”Jeg lærer en dansk arbejdsplads og den danske kultur at kende. Jeg taler mere på dansk og lærer om kunst. Det er en fantastisk erfaring at få. Jeg håber, mit arbejde her på museet kan hjælpe mig til at få et fast job i Danmark”, siger Yenny Sarmiento fra Columbia, der er en af de seks ansatte.

Projektet følges af en antropolog, der skal evaluere projektet og dets betydning for museum og ansatte. Målet er ved hjælp af flere eksterne midler fortsat at ansætte og samarbejde med nye udenlandske borgere på SMK. 

For yderligere information kontakt venligst:

Annette Skov
Kunstformidler
T: +45 2396 0777
E: annette.skov_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 19 May 2016 08:45:00 +0200