Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Wed, 22 Jun 2016 09:52:00 +0200 Statens Museum for Kunst viser ny side af fransk mester http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-viser-ny-side-af-fransk-mester/ Til efteråret går en stor udstilling tæt på Auguste Rodin og hans værker på papir. Med på... Der findes et før og et efter Rodin i skulpturens historie. Den franske kunstner Auguste Rodin (1840-1917) fornyede i sidste del af 1800-tallet skulpturen: Hvor den før typisk havde været en statisk, monumental og idealiserende figur hævet op på en sokkel, satte Rodin nu skulpturen fri og introducerede dynamiske og lidenskabelige menneskefigurer, der greb ind i det omgivende rum.

I dag er Rodin bedst kendt for sine skulpturer som fx Kysset og Grubleren. Sideløbende med skulpturerne var han imidlertid en ihærdig og alsidig tegner, som undersøgte papirmediets mange muligheder. I tegningerne eksperimenterede Rodin frit og spontant på en anden måde, end han kunne med de store skulpturer. Erfaringerne tog han med sig i sit arbejde med leret og stenen. Selv sagde Rodin: "Det er meget enkelt: Mine tegninger er nøglen til min kunst".

Der findes tusindvis af værker på papir fra hans hånd. Hans tegninger er ofte tegnet med en hurtig streg hen over papiret – nogle gange på stumper af papir, servietter og billetter – som han bagefter arbejdede videre på med fx akvarel og gouache. Han interesserede sig for kvindekroppen i bevægelse, og i hans atelier var det ikke et særsyn, at de kvindelige nøgenmodeller gik rundt i lokalet, mens han tegnede dem. Det er denne interesse for kroppen – i bevægelse, i seksuel ekstase, i dans m.m. – der er i centrum for udstillingen Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin, som SMK viser fra september.

Tegningerne i udstillingen spænder vidt: Fra ”vaselignende” kvinder over cambodjanske danserinder til de såkaldte sorte tegninger, som Rodin tegnede i forbindelse med sit mangeårige arbejde med Helvedesporten, der bygger på Dantes Den Guddommelige Komedie. Derudover viser udstillingen en række værker, der er skabt med udgangspunkt i tegninger fra Rodins ”private mappe”. I mappen arkiverede han særligt erotiske og dermed provokerende tegninger af fx mastuberende kvinder, som han kun lod visse af sine gæster se.

Med på udstillingen er 87 tegninger og seks skulpturer. Heriblandt flere tegninger, der ikke tidligere har været vist i Danmark, hvor den sidste store udstilling af Rodins tegninger fandt sted i 1930.

Kort om Auguste Rodin
Auguste Rodin blev født i Paris i 1840. Han forsøgte to gange forgæves at komme ind på det traditionstunge franske kunstakademi. I stedet påtog han sig forskellige dekorationsopgaver, mens han sideløbende arbejdede på sine tegninger og skulpturer. Rodin brød først igennem som kunstner som 40-årig, og hans første officielle bestillingsopgave blev Helvedesporten – en monumental dør til kunstindustrimuseet Musée des Arts Décoratifs. Rodin arbejdede på porten i de næste 35 år uden nogensinde at afslutte opgaven.

Rodin boede hele sit voksne liv sammen med Rose Beuret (1844-1917), som han giftede sig med i 1917 – samme år som han døde. Gennem livet havde han dog flere elskerinder herunder et lidenskabeligt forhold til billedhuggeren Camille Claudel (1864-1943). Han testamenterede alle sine værker og sin samling til den franske stat, der oprettede et museum til hans kunst i Rodins eget hjem i Paris.

Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin (22. september 2016 – 15. januar 2017) er realiseret i samarbejde med Musée Rodin i Paris.

Hent pressebilleder

Bevilling sikrer kommende udstillinger i Den Kongelige Kobberstiksamling
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med en generøs bevilling sikret de næste tre års udstillinger i Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst. Den første udstilling bliver efterårets store særudstilling med den franske kunstner Auguste Rodin: Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin. I 2017 og 2018 følger en række forskningsbaserede udstillinger bl.a. om, hvordan Christian II bevidst brugte billedkunsten til at fremme sig selv og sine politiske mål samt en udstilling om, hvordan kunstværker bliver til.

Kobberstiksamlingen er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Den rummer mere end 240.000 tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir – fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Tak for generøs støtte til

For yderligere information, kontakt venligst:

Thomas Lederballe
Museumsinspektør, seniorforsker
E thomas.lederballe_@_smk.dk
T +45 25527228

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E karen.soendergaard_@_smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Webmaster Wed, 22 Jun 2016 09:52:00 +0200
Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet får museumsråd http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-og-nationalmuseet-faar-museumsraad/ [PRESSEMEDDELELSE FRA KULTURMINISTERIET]Med bred politisk tilslutning etablerer Bertel Haarder nye... Kulturminister Bertel Haarder siger:
”Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst har den nøglerolle at formidle vores fælles kulturelle referenceramme i en tid, hvor der bliver flere og flere tilbud. Samtidig har vi nu givet museerne mulighed for igen at tjene deres egne penge til at skabe bedre tilbud. Det er en udfordring og en mulighed, som museerne skal håndtere optimalt. Derfor etablerer jeg nu et museumsråd for hvert af de to museer, der skal hjælpe museerne med at tænke nyt og prioritere skarpt.”

Mikkel Bogh, direktør på Statens Museums for Kunst, siger: ”Museumsrådet skal bl.a. rådgive museets direktion i det strategiske arbejde med at udvikle museet. Vi får på den måde knyttet en række kvalificerede og erfarne personer tættere til museet, og jeg ser fine muligheder i, at vi får flere øjne på vores arbejde.”

Per Kristian Madsen, direktør for Nationalmuseet, siger:
”Med et museumsråd kan vi trække på en række kompetente personers viden og indsigt. På den måde skal de være med til at udvikle Nationalmuseets forskning, formidling og forretning til gavn for både museets virksomhed og publikums oplevelse af kulturarven og historien, ligesom vi får en gruppe ambassadører for Nationalmuseet og dets placering i den folkelige formidling.”

Om museumsråd:
Som opfølgning på den seneste ændring af museumsloven har kulturministeren drøftet med partierne, hvorledes der hensigtsmæssigt kan indføres rådgivende organer på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Der er nu politisk enighed om en hensigtsmæssig model, som skal sikre organisatorisk, strategisk, ledelsesmæssig og økonomisk sparing m.m.


Læs hele pressemeddelelsen fra Kulturministeriet

]]>
Webmaster Mon, 20 Jun 2016 17:15:00 +0200
Mød SMK på Folkemødet http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/moed-smk-paa-folkemoedet/ SMK Fridays og direktør Mikkel Bogh repræsenterer Statens Museum for Kunst på dette års folkemøde... Folkemødet på Bornholm strækker sig i år fra 16. til 19. juni, og er man interesseret i kunst, er der events nok at fylde i kalenderen. SMK har taget det populære SMK Fridays-koncept med til øen og tilbyder her en bred palette af talks, musik og performances. På programmet er blandt meget andet helt nye performances af kunstnerne Claus Haxholm og Ragnhild May, der bliver vist første gang på Folkemødet og er lavet særligt til SMK Fridays’ koncept. Ud over en anderledes kunstoplevelse i et uformelt miljø vil det også være muligt at købe drinks.

Arrangementet finder sted i BL’s Dome på Cirkuspladsen fredag 17. juni fra kl. 20-01. Er man forhindret i at deltage i SMK Fridays på Bornholm, er det muligt at følge begivenhederne hjemmefra. I samarbejde med The Lake Radio bliver aftenen nemlig livetransmitteret via www.thelakeradio.com.

The Lake er en dansk online radio, der siden 2014 har sendt eksperimenterende og inspirerende musik, lyd- og radiokunst, døgnet rundt. Radioen er frivilligt drevet af en gruppe kunstnere og musikere og har derudover samarbejdet med en række forskellige institutioner om koncerter, arrangementer og lytteevents.

Kulturen til debat
Folkemødet 2016-programmet bugner af spændende debatter med forskellige aspekter af kulturen på dagsordenen. SMK-direktør Mikkel Bogh deltager foruden SMK Fridays i blandt andet disse fire arrangementer:

Kulturpolitisk debat hos Liberal Alliance
Både politikere og repræsentanter fra det kulturelle Danmark er med i panelet, når blandt andet Statens kulturstøtte skal debatteres. Tid og sted: Båden Kontiki i Allinge Havn, 17. juni, kl. 15.45-16.30.

Hvad skal vi med kunsten?
Kan kunsten bruges som et middel i terrorbekæmpelsen? Og er den nye kunst, der skabes, nødvendig og relevant? Det er nogle af de spørgsmål, Ny Carlsbergfondet og Politiken stiller paneldeltagerne til deres arrangement i Gæstgivergården lørdag 18. juni, kl. 10-11.

Dannelse og uddannelse – makkerpar eller hvert sit kapitel
Danmarks Akkrediteringsinstitution og Finanssektorens Arbejdsgiverforening er værter for arrangementet, som sætter sammenhængen mellem dannelse og uddannelse til debat. Mange forbinder dannelse med kultur og kunst, og derfor giver Mikkel Bogh sit besyv med i Finansteltet på Indermolen i Allinge Havn 16. juni, kl. 15-16.

Skal kunstmuseerne nu være big business?
Berlingske stiller spørgsmålet, efter SMK og Nationalmuseet indfører entrébetaling. Politikere og relevante kulturdebattører er torsdag 16. juni mellem kl. 20 og 21 samlet i Kulturens Telt for at diskutere, hvad tiltaget kommer til at betyde for kunsten og for danskerne.

Læs mere om SMK Fridays.

Se hele programmet på Folkemødet.


Stor tak til Bikubenfonden for støtte til SMK Fridays.
SMK Fridays på Bornholm er arrangeret i samarbejde med BL - Danmarks Almene Boliger.For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

Magnus Kaslov
Oplevelsesudvikler
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Hent pressefotos

]]>
Webmaster Thu, 02 Jun 2016 13:22:00 +0200
Ansættelse af udenlandske borgere skal styrke integration og SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ansaettelse-af-udenlandske-borgere-skal-styrke-integration-og-smk/ I april ansatte Statens Museum for Kunst seks nye projektmedarbejdere, der ikke har dansk som... Tirsdag den 26. april havde de seks nye, internationale projektmedarbejdere første arbejdsdag på SMK. De er ansat til at hjælpe museet med, hvordan man kan se på kunsten med internationale blikke, og hvordan man kan gøre SMK relevant på andre og flere måder end i dag. Samtidig har ansættelsen til formål at forbedre medarbejdernes danskkundskaber og lette vejen til arbejdsmarkedet i fremtiden.

”Med det her projekt rykker SMK grænserne for, hvad et museum er og kan. Vores nye medarbejdere bidrager med deres internationale baggrund til at udvikle museet. Samtidig får de arbejdserfaring, styrkede sprogkompetencer og selvfølgelig løn. Det er en god og spændende aftale for alle parter,” siger direktør Mikkel Bogh.

Foreløbig har de seks nye medarbejdere kontrakt til juni, men planen er, at mellem 20 og 30 herboende udlændinge skal ansættes i lignende stillinger i 2016. Helt konkret skal projektmedarbejderne løse forskellige formidlingsopgaver og planlægge offentlige omvisninger om de kunstværker, der interesserer dem. De 15 minutter lange omvisninger, som afholdes på dansk på SMK, kan de enten selv stå for eller lade en af museets omvisere formidle. Alle særomvisningerne bliver afholdt 4. juni, hvor alle er velkomne. Sommeren over kommer projektmedarbejdernes arbejde også til at indgå i museets faste program. 

Bedre vilkår på det danske arbejdsmarked
Projektansættelserne bygger på gode erfaringer fra et pilotprojekt fra 2013, hvor SMK indledte et samarbejde med sprogskoler. Det består blandt andet af et ansættelsesprogram og tre undervisningsforløb, som landets sprogskoler i dag kan booke på museet. Museet vandt Den Europæiske Sprogpris for programmet i 2015.

Evalueringer og følgeforskning af projektet har vist, at museet og kunsten danner en relevant og effektiv ramme for styrkelse af især sproglæring, beskæftigelse og integration. De foreløbige erfaringer fra de igangværende ansættelser er også gode.

”Jeg lærer en dansk arbejdsplads og den danske kultur at kende. Jeg taler mere på dansk og lærer om kunst. Det er en fantastisk erfaring at få. Jeg håber, mit arbejde her på museet kan hjælpe mig til at få et fast job i Danmark”, siger Yenny Sarmiento fra Columbia, der er en af de seks ansatte.

Projektet følges af en antropolog, der skal evaluere projektet og dets betydning for museum og ansatte. Målet er ved hjælp af flere eksterne midler fortsat at ansætte og samarbejde med nye udenlandske borgere på SMK. 

For yderligere information kontakt venligst:

Annette Skov
Kunstformidler
T: +45 2396 0777
E: annette.skov_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 19 May 2016 08:45:00 +0200
Fem måder at holde sommerferie på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/fem-maader-at-holde-sommerferie-paa-smk-1/ Leg, lær, hyg, udforsk og fest på SMK hele sommeren! Nyd kaffen under åben himmel, mens fødderne... Hele sommeren er der aktiviteter for børn og barnlige sjæle, videbegærlige og nysgerrige hoveder og ikke mindst for de hyggehungrende. SMK inviterer både indenfor til kreative sommeraktiviteter og til afslapning i Museumshaven, hvor der er is, kaffe og forhåbentlig masser af sol.

LEG med i Børnenes Værksted, når bobleplast, papir, garn, farveblyanter, ler, maling, pap og en masse andre materialer skal bruges til at forvandle sol og sommer til skulpturer, give rejseminder form og farve, lave fantasifulde kunstnerbøger og skabe kunstværker med sæbebobler og vandpistoler. Hver uge er der et nyt tema på tapetet i Børnenes Værksted.

I museets faste udstillinger er der også sjove aktiviteter for hele familien. Familier kan blive udfordret af brætspillet Match-SMK til at fortælle nye historier om kunsten, blive guidet gennem museets faste udstillinger med SMK’s nye flipflapper eller besøge Tegnesalen, hvor det handler om at tegne, tegne, tegne.

Børnenes Værksted har åbent hver dag i sommerferien. Billetter købes i Informationen på museet. Se priser

LÆR om kunstens verden, dyk ned i SMK’s historie og oplev nogle af museets absolutte kunstperler, når SMK’s omvisere inviterer på en rejse gennem museets faste udstillinger.

Hver søndag er der omvisning for børn kl. 13.00 og omvisning for voksne kl. 14.00. I juli og august er der omvisninger på engelsk hver søndag kl. 15.00. Omvisninger er gratis, når dagsbilletten er betalt.

HYG dig med en kop kaffe under åben himmel i Museumshaven, når SMK’s lille kaffevogn holder åbent fra kl. 12 til 16 hele sommeren. Skal der spilles bold eller gynges, kan kaffen tages med til legepladsen i museets baghave, Østre Anlæg. Og bliver det for varmt, kan tæerne køles af i museets sommerbassin.

UDFORSK landets største kunstmuseum, der rummer mere end 700 års kunst og kunsthistorie. For første gang siden 1998 er der mulighed for at gå på opdagelse i Mike Kelley og Paul McCarthys labyrintiske installation, der indgår i særophængningen, Udenfor Curriculum, kurateret af kunstner Henrik Plenge Jakobsen.

I x-rummet, SMK’s udstillingsrum for samtidskunst, stiller den britiske kunstner Ed Atkins spørgsmålstegn ved, hvordan nye digitale teknologier påvirker os i installationsværket Safe Conduct.

Man kan også tage med en tur tilbage til 1700-tallets storbyliv i London, hvor billedsatirikeren William Hogarth sætter spot på prostitution, fattigdom, vold, bedrag, selviscenesættelse med mere.

Ed Atkins. Safe Conduct: 17. marts – 4. september 2016.
William Hogarth. En skøges liv og andre historier: 14. april – 7. august 2016.
Udenfor Curriculum: 29. april – 23. oktober 2016


FEST med 26. august til sommer-udgaven af SMK Fridays, der skyder Copenhagen Art Week i gang i Museumshaven. Der er som altid art talks, performances og kunstner-DJ på programmet.

SMK Fridays feat. Copenhagen Art Week: 26. august 2016 kl. 16-22. Der er gratis adgang til museet i tidsrummet kl. 16-22.


Hent pressefotosFor yderligere information, kontakt venligst:
Ayoe Fridriksdottir
Digital kommunikationsmedarbejder
T: +45 2552 7278
E: ayoe.fridriksdottir_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

SMK Fridays er støttet af:

]]>
Webmaster Tue, 17 May 2016 09:19:00 +0200
11,7 mio. kr. til demokratisering af hele Danmarks kunstsamling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/117-mio-kr-til-demokratisering-af-hele-danmarks-kunstsamling/ I dag vil kulturbrugere ikke bare opleve, hvad andre har skabt. De vil selv deltage. Nu sætter... I lande som Holland, USA og England har store museer gennem mange år digitaliseret og delt deres samlinger frit for at imødekomme nutidens og morgendagens kulturforbrugere, som ikke bare vil være tilskuere til kulturen. De vil være aktive deltagere, og de vil bruge kulturen i deres eget liv. Og erfaringen er klar: Langt flere – også dem, der ikke benytter museet ellers – bruger samlingerne, når de selv aktivt kan udvælge, genbruge, remixe og dele værker.

SMK’s kunstsamling består af over 250.000 kunstværker. Knap en procent af samlingen er fysisk tilgængelig på museet i København. I de senere år har SMK søsat en række pilotprojekter for at afsøge, hvordan museets digitale skatte kan bruges på nye måder, i nye sammenhænge og af alle brugere. Det er sket med små skridt og i beskeden skala, men resultaterne har vist en efterspørgsel og været så lovende, at SMK nu med generøs støtte fra Nordea-fonden på 11,7 mio. kr. kan gå i gang med projektetSMK Open. Projektet skal frem mod 2020 åbne for demokratisk brug af museets kunstsamlinger.

Kunstens historier vil stadig blive udforsket og formidlet af museets eksperter. Samtidig åbner SMK samlingerne i digital form som en kæmpemæssig værktøjskasse fuld af frit anvendelige byggeklodser i høj kvalitet, som alle kan benytte til alle tænkelige formål – fx til bøger, undervisningsmaterialer, blogs på nettet, Wikipedia-artikler, film- og tv-produktioner, udsmykning i dagligstuen og lokalområdet – kun fantasien sætter grænser.

SMK Open gør hele Danmarks kunstsamling tilgængelig for alle mennesker, når og hvor det passer dem – uden entré, men med masser af god formidling og en invitation til at lege med og gå på opdagelse i kunstens forunderlige univers. Projektet vil gøre endnu flere til medejere og medproducenter af vores fælles kunstskatte”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

SMK Open får hvert værk sin egen digitale side, som også indeholder fx film, artikler, lydspor, røntgenfotografier af værket samt oplysninger om kommende arrangementer eller udstillinger på museet, hvor værket indgår. Derudover bliver tusindvis af værk-fotos gjort tilgængelige i den højest mulige kvalitet. Alle ophavsretsfrie værker kan frit benyttes til ethvert formål.

Brugerne kan også selv kommentere værket, bidrage med deres egen viden eller gå i dialog med museets fagpersonale. Brugerne er desuden inviteret med i projektets udviklingsfase og vil blive inddraget i udformningen af det endelige projekt fra begyndelsen via Facebook-gruppen SMK Open.

”Gennem de seneste år har vi på SMK arbejdet med at give forskellige indgange til kunsten, fordi vores erfaring er, at kunsten bliver relevant for flere, når de kan bane deres egen vej ind i den. Mange ønsker at bruge kunsten aktivt i deres egne liv. Med SMK Open bliver det muligt frit at hente og bruge informationer fra SMK’s værktøjskasse – samtidig ønsker vi at trække brugernes viden om samlingen ind i værktøjskassen, fordi vi gerne vil skabe forbindelser mellem hele Danmarks kunstsamling og så stor en andel af befolkningen som muligt – på tværs af køn, uddannelse og social og kulturel baggrund”, siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Nordea-fonden har støttet projektet med 11,7 mio. kroner.

Vær med i SMK Open allerede nu
Alle interesserede inviteres til at involvere sig via Facebook-gruppen SMK Open

Hent pressefotos


For yderligere information, kontakt venligst
Tine Wickers
Kommunikationschef, Nordea-fonden
T: +45 4070 3784
E: tw_@_nordeafonden.dk

Jonas Heide Smith
Leder af Digital, SMK
T: +45 25527198
E: jhs_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
T: +45 2552 7203  
E: kos_@_smk.dk


Historik

SMK har ligesom en række andre museer i flere år arbejdet på at aktivere sine digitaliserede samlinger.

  • I 2008 modtog SMK generøs støtte fra Nordea-fonden til det fire-årige projekt SMK Digital. Projektet skabte en bred vifte af digitale formidlingstilbud og forankrede digitale tjenester som en helt central del af museets virke.
  • I 2009 tog SMK første gang initiativ til at arbejde med åbne samlinger, med projektet Fri Billeddeling i samarbejde med fire andre danske kunstmuseer.
  • I 2012 frigav SMK som et forsøg 160 værk-fotos i høj opløsning af mesterværker fra samlingen og gennemførte en række pilotprojekter med fokus på kreativ genbrug af værkerne.
  • I 2014 indførte SMK en ny public domain politik, hvor museet principielt afstod alle rettigheder til reproduktioner af sine ophavsfrie værker.
  • I 2015 lancerede SMK den nye online indgang til samlingen, collection.smk.dk, hvor 25.000 værk-fotos er til fri download – dog kun en mindre andel i høj kvalitet.
]]>
Karen Søndergaard Sun, 01 May 2016 09:00:00 +0200
Billedkunstner vender vrangen ud på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/billedkunstner-vender-vrangen-ud-paa-smk/ Statens Museum for Kunst bliver vendt på vrangen, når billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen til SMK... Det næste år overtager syv kunstnere dele af SMK’s museumsarbejde og introducerer nye omvisninger, ny audioguide, nye ophænginger og andre tiltag under overskriften SMK2. Som den første i rækken overtager kunstner Henrik Plenge Jakobsen 29. april SMK Fridays. På aftenen får Henrik Plenge lov at lægge programmet, sammensætte sin egen private udstilling med værker fra magasinerne og bestemme, hvilke dele af museet, der vises frem.

Den danske billedkunster Henrik Plenge Jakobsen har udstillet i både ind- og udland, hvor han med sin samfundskritiske kunst har vakt opsigt med provokerende perspektiver på offentlige rum og institutioner. Til SMK Fridays udforsker Henrik Plenge, hvordan SMK er en ”total institution”.

”TOTAL INSTITUTION er et begreb, som stammer fra den franske filosof Michel Foucault. Det beskriver institutioner, der med egne faste rutiner og sprogbrug afskærer sig selv fra omverdenen, institutioner såsom plejehjem, kostskoler, fængsler og lignende typer af altomfattende organisationer. Statens Museum for Kunst er for billedkunst næsten at betragte som en sådan institution,” forklarer Henrik Plenge Jakobsen.

Rundtur i museets afkroge
Man kan både komme tæt på konservatorne, der arbejder med at bevare museets kunst og på museets forskere, der vil fortælle om deres nyeste projekter. Museets formidlere, omvisere og museets direktør beretter også om historier fra indersiden af museet.

Bonusudstilling: Far vild i en labyrint
Plenge har til aftenen kurateret sin egen bonusudstilling Udenfor Curriculummed sjældent viste værker fra SMK’s magasiner. Blandt andet har han udpeget Paul McCarthy og Mike Kelleys store labyrint An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia som et overset mesterværk. Derfor hentes værket op fra kælderen, og museets besøgende kan for første gang siden 1998 fare vild i labyrinten.

Museet brænder og andre performances
”Kvinderne græd og jamrede. Ildregnen var så heftig, som om den udkastedes fra et krater”. Sådan skrev Herman Bang i 1884, da Christiansborg brændte – med museets malerier inden i. Skuespiller Stine Stengade læser op af Herman Bangs Branden for at sætte stemningen fra dengang.

Henrik Plenge har desuden inviteret en række kunstnere til at deltage og performe på aftenen. Kunstnergruppen SQ og Sandra Mujinga vil optræde i djellabaher, en nordafrikansk dragt i stil med Obi-Wan Kenobi fra Star Wars. Alexander Tovborg har udvalgt en række ældre mesterværker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som han viser frem i museets studiesal på aftenen. Der vil også være en speciel screening af Ursula Reuter Christiansens film Skarpretteren fra 1972.

Fredagsslik, drinks og street food
Henrik Plenge sørger sidst, men ikke mindst for Detroit-techno fra YouTube og store mængder af gratis fredagsslik til alle. Kødbyens Mad & Marked disker op med lækkert street food, så ingen går sultne hjem.

Stort tak til Bikubenfonden for støtte til SMK Fridays.

Tak for støtte til SMK Fridays - Total Institution:
Statens Kunstfond
Cloetta

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndegaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos@smk.dk

Magnus Kaslov
Oplevelsesudvikler
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

Hent pressefotos


Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22 og er gratis (ingen tilmelding). Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-dj’s. I Skulpturgaden sælges mad og drikke.

]]>
Karen Søndergaard Fri, 22 Apr 2016 10:59:00 +0200
Hammershøi i Canada for første gang http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/hammershoei-i-canada-for-foerste-gang/ Efter en velbesøgt og anmelderrost modtagelse i New York rejser udstillingen Painting Tranquility... Udstillingen Painting Tranquility: Masterworks by Vilhelm Hammershøi from SMK har i løbet af efteråret og vinteren 2015 trukket et rekordstort antal besøgende til Scandinavia House i New York, og de kendte værker af Vilhelm Hammerhøi har fået flotte anmeldelser i både The New York Times og Financial Times. Udstillingen er kurateret af Kasper Monrad, overinspektør på SMK, og det er SMK's venner i AFSMK, der har finansieret projektet. 

Hammershøi i Toronto og Seattle
Nu rejser udstillingen videre til Canada og åbner 16. april 2016 på Art Gallery of Ontario i Toronto. Mere end 20 værker fra SMK’s samling er repræsenteret, og det bliver den hidtil største udstilling om Hammershøi på canadisk jord. Et førhen privatejet Hammershøi-værk, Interiør med fire raderinger fra 1905, er for nyligt blevet indkøbt af Art Gallery of Ontario, og det indgår i udstillingen i Toronto.

I juli rykker Hammershøis værker videre og afslutter deres rejse på det nordamerikanske kontinent på Frye Art Museum i Seattle. Her kan Hammershøis værker ses fra 16. julii 2016, hvorefter Hammershøis værker vender tilbage til SMK i efteråret 2016.

Om AFSMK
AFSMK (American Friends of SMK) er blevet grundlagt for at styrke forbindelsen mellem SMK og den amerikanske offentlighed med fokus på projekter inden for udstilling og formidling af kunst og videnskabeligt arbejde. AFSMK’s primære arbejdsopgave er at skabe opmærksomhed og viden om dansk kunst i USA og blandt amerikanere, som bor i Danmark samt at opfordre til og fremme samarbejder mellem SMK og amerikanske kulturinstitutioner. SMK har ved flere lerjligheder modtaget støtte fra amerikansk side gennem AFSMK.

Hammershøi-udstillingsrækken er finansieret af AFSMK :

Art Gallery of Ontario , Toronto: 16. april - 26. juni 2016
Frye Art Museum , Seattle: 16. juli - 25. september 2016

Hammershøis værker kan også opleves i udstillingen Hjemme hos Hammershøi Ordrupgaard fra 4. marts - 19. juni 2016. 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Hanne Støvring
Executive Director, AFSMK
T +1 917 930 4443
E hanne-afsmk_@_smk.dk

Kasper Monrad
Overinspektør, seniorforsker
T +45 2552 7222
E kasper.monrad_@_smk.dk
Karen Ormstrup Søndegaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 15 Apr 2016 10:24:00 +0200
SMK køber hovedværk fra fremsynet, kvindelig 1800-tals-maler http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-koeber-hovedvaerk-fra-fremsynet-kvindelig-1800-tals-maler-1/ Med støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond er det blevet muligt for SMK at erhverve Elisabeth... Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881) var en enestående, og for sin periode atypisk og fremsynet, kunster. Jerichau Baumann havde tysk-polsk baggrund og blev uddannet på kunstakademiet i Düsseldorf. Umiddelbart efter flyttede hun til Rom, hvor hun mødte sin ægtemand billedhuggeren Jens Adolf Jerichau, som hun senere bosatte sig med i Danmark. Hendes internationale baggrund var med til at give hende en større åbenhed over for det eksotiske og fremmedartede end de fleste andre danske kunstnere i 1800-tallet.

”Det er en stor glæde, at SMK med erhvervelsen af En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh kan sikre, at dette vigtige værk nu bliver tilgængeligt for danske museumsgængere. Købet er en del af museets generelle opprioritering af danske kunstnere med international orientering, som historisk set har været nedprioriteret,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Et hovedværk
En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh fra 1876-78 er et af Jerichau Baumanns absolutte hovedværker og indgår som en vigtig del af hendes orientalske produktion. Maleriet er inspireret af rejser til Tyrkiet, Grækenland og Egypten og udmærker sig ved en udpræget sanselighed og en for tiden atypisk farvepragt, der kommer til udtryk i de eksotiske smykker, den changerende silkedragt og ikke mindst det smukke, knyttede tæppe.

Sultanens favorit
En udstillingsetiket med titlen Afdøde Sultan Abdul Aziz' favorit bag på maleriet antyder, at den portrætterede pottesælgerske måske har en mere eksotisk identitet. Derfor er museets forskere lige nu ved at undersøge kvindens rolle og relation til den afdøde sultan.

Det eksotiske og kontrastrige maleri viser under alle omstændigheder en anden og mere ukendt side af dansk kunst i anden halvdel af 1800-tallet og er derfor en vigtig forøgelse af SMK’s danske samling.

TAK TIL HERMOD LANNUNGS MUSEUMSFOND

For yderligere information:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: karen.soendergaard_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

Kasper Monrad
Overinspektør og seniorforsker
E: kasper.monrad_@_smk.dk
T: +45 25527222

]]>
Karen Søndergaard Tue, 05 Apr 2016 11:58:00 +0200
En skøges liv og andre historier http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/en-skoeges-liv-og-andre-historier/ Prostitution, fattigdom, vold, druk og bedrag. I en ny udstilling sætter Statens Museum for Kunst... En ung pige ankommer fra landet til London for at finde arbejde. Men i stedet ender hun som prostitueret og hendes liv går støt ned ad bakke med både fængselsophold og kønssygdom. Med udstillingen William Hogarth. En skøges liv og andre historier (14. april – 7. august 2016) skruer SMK tiden tilbage til 1700-tallets storbyliv i London.

Udstillingen præsenterer den britiske billedsatiriker William Hogarth (1697-1764), som opfandt en ny form for fortællende billedserier med satiriske og moralske pointer. Hans kritiske værker var enestående i hans samtid og fokuserede på mange af tidens aktuelle emner: Prostitution, fattigdom, vold, druk, bedrag, selviscenesættelse og begær.

Især står tre serier centralt i Hogarths værk: En skøges liv (1732), En libertiners liv (1735) og Et moderne ægteskab (1745), som alle beskriver en hovedperson, der stræber efter at stige i klassehierarkiet, men undervejs fortaber sig i vilde udskejelser og styrer direkte mod selvdestruktion og død.

Historier om det moderne liv
I sine selvbiografiske noter taler Hogarth om, at hans billeder er scener og figurerne skuespillere, der opfører et stumt spil. Hans historier fik stor succes, både blandt de lavere klasser og hos samfundets elite. Hogarth insisterede på, at et billede skal fastholde beskuerens opmærksomhed ved at underholde og behage øjet og på den måde lade et emnes alvor synke ind, efterhånden som historien skrider frem mod et tragisk klimaks.

Hogarths kunst er på alle måder tæt forbundet med storbyen London og livet i byen. Omkring år 1700 var byens indbyggertal vokset til ca. 600.000, hvilket gjorde den til Europas største by. Han foretog daglige observationer af byens kaotiske menneskemængde, af alle former for liv, der udfoldede sig i byrummet og i husene; især havde han et veludviklet blik for kontrasterne mellem de sociale lag og deres sammenstød.

Værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling
William Hogarth. En skøges liv og andre historier er en udstilling med værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Samlingen har mere end 240.000 kunstværker og kan føres tilbage til 1500-tallet.

Om William Hogarth (London 1697-1764)
• Satiriker, grafiker, gravør, portrætmaler, historiemaler, kunstteoretiker.
• Udgiver i 1752 sin teori om æstetik med bogen The Analysis of Beauty.
• Var optaget af emner som fx storbyens liv, seksualitet, manerer, social regulering, forbrydelse, politisk korruption, reformer.
• Hogarth nåede ud til et stort og sammensat publikum, både pga. trykkenes dramatiske kvalitet, men også pga. en målrettet markedsføring.
• Han var den første engelske kunstner, som opnåede berømmelse i udlandet.
• Øl frem for gin – Hogarth mente, at det engelske øl var meget sundere at drikke end den farlige gin, som ødelagde mange menneskers liv. Han viser forskellen i billedserien Gin Lane og Beer Street.
• Hogarth er en kendt figur i engelsk kultur- og kunsthistorie og betragtes i England som den første store britiske kunstner.
• Hogarth har sit eget museum indrettet i det hus, der engang var hans landhus i Chiswick.

Stor tak for støtte til udstillingen:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

William Hogarth. En skøges liv og andre historier
14. april – 7. august 2016

Hent pressebilleder her

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Wouwenaar Tovgaard
Kommunikationsmedarbejder
E: Julie.tovgaard_@_smk.dk
T: +45 25 52 72 03

Vibeke Vibolt Knudsen
Overinspektør, seniorforsker
Den Kongelige Kobberstiksamling
E: Vibeke.Knudsen_@_smk.dk
T +45 2552 7230

]]>
Webmaster Tue, 29 Mar 2016 09:16:00 +0200