Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 24 Nov 2016 12:28:00 +0100 Da Japan kom til Norden http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/da-japan-kom-til-norden/ Det sneklædte Fuji-bjerg, blomstrende kirsebærtræer og "den store bølge". I anden halvdel af... Et af de mest kendte og elskede malerier i SMK's samling er Laurits Andersen Rings I havedøren. Kunstnerens hustru. L.A. Ring malede denne kærlighedserklæring til Sigrid Kähler i 1897, og ud over at vise kunstnerens hustru i en lykkelig stund, er værket også et eksempel på, hvordan den japanske indflydelse satte sit præg på kunsten i Norden: I haven, som nok er dansk, blomstrer dekorative frugttræer med knoklede grene, mens hustruen er fanget i et øjebliks zen.

Med udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 skruer SMK tiden tilbage og viser, hvordan den vestlige kunst i denne periode bliver gennemsyret af japansk æstetik med asymmetriske kompositioner, dekorative motiver, meditative billeder og blikke, der går helt tæt på fugle, fisk, insekter, grene og blomster. Det er første gang en udstilling i Danmark viser japanismens indflydelse på Nordens billedkunst.

Påvirkningen fra Japan var især stor for kunstnere som Claude Monet, Edvard Munch, Van Gogh, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, Albert Edelfelt og L.A. Ring, der alle er med på udstillingen.

Mange af de kunstnere, der var med på Japan-bølgen, iscenesatte også sig selv og deres familier med silkekimonoer, vifter, parasoller og papirlamper, og de brugte fotografiet til at lade sig forevige som japanister – i deres atelier eller hjem indrettet i japansk stil.

Om Japans vej til Europa

Fra 1630'erne havde Japan været stort set isoleret og lukket for den vestlige verden. Da landet omkring 1853 åbnede sine grænser for handel, fik Europa adgang til japanske varer og kunstgenstande. De "nye" ting kunne ses på en række verdensudstillinger og begrebet "japonisme" (japanisme på dansk) opstod som betegnelse for den stilskabende bølge af japansk-inspireret kunst og kunsthåndværk.

Med Danmark som formidler kommer japanismen til de nordiske lande på et lidt senere tidspunkt end i fx Frankrig. Især de japanske træsnit bliver en stor inspiration, som tilbyder kunstnerne et andet blik på den nordiske natur.

Kunstneren og kunstkritikeren Karl Madsen (1855-1938) var en nøgleperson i formidlingen af japansk kunst i Norden. I 1885 udgav han bogen Japansk Malerkunst, der som den første bog om emnet på et nordisk sprog fik stor indflydelse i kunstner- og samlerkredse.

Udstillingen er et samarbejde mellem de tre nordiske nationalgallerier i Helsinki, Oslo og København.

Japanomania i Norden 1875-1918
19. januar – 23. april 2017

>> Pressebilleder til Japanomania i Norden 1875-1918


Pressevisning af udstillingen tirsdag den 17. januar 2017, kl. 11
Tilmelding til Karen Ormstrup Søndergaard: kos@smk.dk

Udstillingen er støttet af en række danske fonde og gennem virksomhedssamarbejder.


For yderligere information, kontakt venligst:


Vicedirektør
Samlings- og forskningschef
Peter Nørgaard Larsen
T: +45 2552 7210
E: peter.larsen@smk.dk

Kunstformidler
Annette Rosenvold Hvidt
T: +45 2552 7232
E: annette.hvidt@smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 16 Nov 2016 15:40:00 +0100
Museumsdirektørens personlige guide til SMK’s samling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/museumsdirektoerens-personlige-guide-til-smks-samling/ I en ny bog løfter direktør på Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh sløret for nogle af sine... Få har et lige så indgående kendskab til Statens Museum for Kunsts enorme kunstsamling som museets direktør Mikkel Bogh. I en ny bog, Director’s Choice – Statens Museum for Kunst, deler han sin fascination af udvalgte værker og tager læseren igennem værkernes respektive historier. Bogen kommer vidt omkring i perioder og genrer og indeholder både berømte og mindre kendte værker.

”Det er svært at udpege favoritter i en samling med så mange centrale værker, men jeg har forsøgt at favne bredt i både stil og tid. Nogle af de mest interessante historier ligger ofte gemt i de mere ukendte værker, så jeg håber og tror, at kunstinteresserede kan få glæde af bogen og blive inspireret til at gå på opdagelse i SMK’s store samling,” siger Mikkel Bogh.

Bogen er en del af den populære bogserie Director’s Choice, der tidligere med stor succes har udgivet samme koncept skrevet af blandt andre direktørerne fra National Gallery i London og Museu Calouste Gulbenkian i Lissabon. SMK-versionen indeholder værker fra renæssance til samtid af kunstnere som Vilhelm Hammershøi, Rembrandt van Rijn og C.W. Eckersberg – alle med kommentarer af Mikkel Bogh.

Særlige omvisninger

Med udgangspunkt i bogen afholder SMK tre særomvisninger, hvor Mikkel Bogh går tæt på ti værker fra bogen. Efter særomvisningerne byder Caféen på et glas vin.

Særomvisningerne finder sted 30. november, 7. december og 14. december. Alle fra kl. 17 til 18. Billetter kan købes på Billetto.dk. Bemærk begrænset antal billetter: 25 pladser per omvisning.

Director’s Choice – Statens Museum for Kunst kan købes i SMK’s boghandel fra i dag og koster 99,95 kr.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 11 Nov 2016 15:48:00 +0100
Statens Museum for Kunst frigiver skulpturer http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-frigiver-skulpturer/ Statens Museum for Kunsts samling tæller tusindvis af gipsafstøbninger af alt fra helte og gudinder... Statens Museum for Kunsts samling tæller tusindvis af gipsafstøbninger af alt fra helte og gudinder til krigere og atleter. 11. november præsenterer SMK en række af de mest markante figurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling i form af 3D-billeder og inviterer brugere til at genbruge, dele og remixe de digitale afstøbninger.

En del af SMK²

Projektet 'Digitale afstøbninger' er en del af SMK² – en række eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder sætter museets samlinger i spil på nye måder for at give dig overraskende og anderledes kunstoplevelser.

Som en del af SMK² har kunstnere tidligere skabt audioguides, performative omvisninger, særophængninger og guides med personlige værktekster.

Gennem de seneste år har SMK opgivet rettighederne til og gjort 2D-fotooptagelser af flere end 25.000 værker frit tilgængelige via smk.dk. Det betyder, at de må deles, remixes og genbruges frit. Nu går SMK skridtet videre fra to dimensioner til tre.

Hovedværker og et ukendt hoved
Under overskriften SMK² frigiver SMK 3D-billeder af seks udvalgte gipsfigurer fra Den Kongelige Afstøbningssamling. Værker, der betragtes som hovedværker i den vestlige kunsthistorie. Fra nu kan skoleelever, studerende, kunstnere, designere og andre interesserede frit downloade fx Apollon, musikkens gud og beskytteren mod det onde, Diskoskasteren i bevægelse og stadig perfekt balance, den afklædte Venus, kærlighedens gudinde, og Spydbæreren, den muskuløse, kampklare soldat.

Foruden de seks hovedværker frigives et 3D-billede af en syvende gipsafstøbning: Busten Memnon fra Etiopien. Busten er udvalgt, 3D-scannet og frigives i samarbejde med Living Archives Research Project ved Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation, Malmø Universitet.

Ved at tilføje denne afstøbning peger Living Archives på den eurocentriske kunstkanon, som Den Kongelige Afstøbningssamling er skabt efter. For den hvide buste, der viser hovedet af en mand af afrikansk afstamning, understreger og gør det ekstra tydeligt, at gipsafstøbningerne er et udtryk for den vestlige mands blik på verden. 

Brug kunsten

De syv 3D-billeder gives fri til alt fra deling, kreativ genbrug og remix til animation og 3D-printning. I for eksempel standardprogrammet Billedfremviser på Mac-computere og i Adobe Photoshop kan figurerne vendes og drejes og i eksempelvis programmet Blender, der kan downloades gratis, kan figurerne omformes og animeres.

Billederne bærer en Public Domain-licens, hvilket betyder, at man kan bruge dem til det, man har lyst til – også til kommercielle formål og uden at spørge museet eller andre om lov. Ved brug af billederne er det dog god skik at kreditere, at billederne stammer fra SMK's samling, så andre også kan finde de frigivne billeder og det oprindelige værk. SMK vil gerne se brugernes kreationer og modtager derfor gerne tips via web_@_smk.dk.

Download 3D-billederne
Download informationer om de syv skulpturer

Oplev afstøbningerne i Augmentet Reality. 
3D-billederne præsenteres i forbindelse med SMK Fridays: Dead or Alive 11. november, hvor der også vil være en talk om projektet og mulighed for at se afstøbningerne komme til syne gennem Augmentet Reality. Læs mere om SMK Fridays: Dead or Alive 11. november

Lær at bruge 3D-billederne
SMK afholder i efteråret to workshops, hvor interesserede kan prøve at arbejde med 3D-billederne.

Læs mere om workshoppen 1. december kl. 14-17
Læs mere om workshoppen 2. december kl. 14-17

Download pressefotos

Projektet Digitale afstøbninger er støttet af Bikuben Fonden

]]>
Webmaster Mon, 31 Oct 2016 13:28:00 +0100
Sergej Jensen på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/sergej-jensen-paa-smk/ Statens Museum for Kunst præsenterer nye malerier af maleren Sergej Jensen. Sergej Jensen er født i Danmark, vokset op i Tyskland, bor og arbejder i dag på skift i Berlin og i New York – og han har udstillet på både MoMA PS1 i New York og Kunsthalle Portikus i Frankfurt. Trods de danske rødder og den internationale anerkendelse har han endnu ikke haft en soloudstilling på et dansk museum. Fra 13. oktober er han aktuel i x-rummet, som er SMK’s eksperimenterende udstillingssted for samtidskunst. Udstillingen præsenterer en række af hans nyeste malerier. Det er Sergej Jensens første soloudstilling på dansk museum.

Silketryk og klodsede allegorier
Sergej Jensen er kendt for sin ukonventionelle tilgang til maleriet. På det seneste har Sergej Jensen arbejdet med figurative motiver hentet fra vidt forskellige kunsthistoriske perioder og skoler. Lige fra renæssancen til romantikken og den tidlige modernisme – af og til fra alle sammen på en gang. Ligesom nogle af Jensens tidligere monokrome og ”abstrakte” malerier, så henviser de nye figurative malerier også indimellem til genkendelige og velkendte motiver.

I flere af hans figurative malerier er motivet baseret direkte på den originale kilde, der projiceres og opmales på lærrederne, i andre er elementer fra historiske og fotografiske motiver sat sammen i nye konstellationer og klodsede allegorier. Med denne projicer-og-mal-metode, der føjer flere elementer sammen, er disse malerier beslægtede med hans hans sammensyede, abstrakte kompositioner. Nogle af malerierne i udstillingen på SMK inddrager scener og bygninger fra København. I en serie sort-hvide silketryk har Jensen overført fotografier af sine egne malerier på nedskalerede lærreder. På den måde bliver hans egne samplede værker en ny original kilde til en slags andengenerations repræsentation.

Om Sergej Jensen
Sergej Jensen (f. 1973) er uddannet billedkunstner fra Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt. Han har gennem de seneste år haft soloudstillinger på blandt andet Berlinische Galerie i Berlin (2013), på MoMA PS1 i New York (2011), i Kunsthalle Portikus i Frankfurt (2010), Aspen Art Museum i Colorado (2010) og på Malmö Konsthall, Malmø (2008). Hans værker indgår som del af den permanente samling på blandt andet Tate Modern i London og MoMA i New York.

Pressevisning efter aftale.

>> Hent pressebillder

>> Mere om x-rummet

SERGEJ JENSEN I X-RUMMET
13. oktober – 30. december 2016


Tak for støtte til udstillingen i X-rummetFor yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
T: +45 2552 7224
E: marianne.torp_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 10 Oct 2016 10:35:00 +0200
Efterårsferie for børn på Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efteraarsferie-for-boern-paa-statens-museum-for-kunst/ I efterårsferien inviterer SMK børn og familier indenfor til mønstermaling, en ny udstilling for... Ny udstilling for børn og familier
I udstillingen To verdener som én kan børn og familier dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids hypnotiserende univers.

Udstillingen viser bl.a. to store, svævende tæpper, der understreger, at alt i verden har flere sider. På den ene side fremstår tæpperne som smukt ornamenterede, men på den anden side står tusindvis af sylespidse nåle. I udstillingen kan man også udforske en række malerier med hypnotiserende mønstre, der får det til at flimre for øjnene og kamuflerer variationer af burkaklædte kvinder og huller, der leder ind til andre verdener. 

Læs mere om udstillingen To verdener som én
7. oktober 2016 – 19. februar 2017
Pris:
Dagsbillet

Omvisninger i børnehøjde
SMK's omvisere inviterer børn og deres voksne til at tage med på opdagelse blandt Aisha Khalids forunderlige værker i udstillingen To verdener som én

I børnehøjde undersøger vi den pakistanske kunstners hypnotiserende værker og dykker ned i fortællingerne, der gemmer sig bag de uendelige mønstre og stikkende nåle.

Lørdag 15. – søndag 23. oktober
Kl. 13.00 - 13.45
Pris:
Dagsbillet

Fælles værk på Scenen
Hver dag i efterårsferien kan børn og familier sætte deres aftryk og være med til at få vores fælles værk til at vokse sig større og større dag for dag. Inspireret af Aisha Khalids værker tegner vi prikker, tern, cirkler og mønstre i forskellige farver og størrelser.

Mandag 17. – fredag 21. oktober 
Kl. 11.30 - 15.30
Pris:
Dagsbillet

Pust, sprøjt og skyd med maling i Børnenes Værksted
I Børnenes Værksted kan man med pensler, vandpistoler og sæbebobler male billeder af stående, siddende, svævende og gående kroppe. Med inspiration fra udstillingen Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin skal vi eksperimentere med vand, farver og bevægelse.

Lørdag 15. – søndag 23. oktober
Kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 kr. +
Dagsbillet

Kickstart efterårsferien til Kulturnatten
Allerede 14. oktober skyder vi efterårsferien i gang, når vi slår dørene op til Kulturnatten! Både på SMK og Den Kongelige Afstøbningssamling er aftenens tema Auguste Rodin. 

Inspireret af den franske mesters tegninger af kroppe i alle afskygninger kan man lave sjove, bløde, tynde, store og små figurer og fantasikroppe. 

Fredag 14. oktober
Kl. 18.00 - 00.00
Pris: Gratis med Kulturpas

Se hele programmet for Kulturnatten på SMK

HENT PRESSEFOTOS

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir@smk.dk
T: +45 2552 7278

Særåbent på Den Kongelige Afstøbningssamling
Nøgne figurer, hedenske guder og kristen kunst – der er nok at gå på opdagelse i blandt de tusindvis af gipsskulpturer i Den Kongelige Afstøbningssamling.

I efterårsferien kan store og små opleve samlingens helte, krigere og heltinder komme til live gennem gribende og dramatiske audioguides eller udforske samlingen på egen hånd, når det gamle pakhus ved Københavns Havn holder særåbent.

Mandag 17. – søndag 23. oktober
Kl. 11 - 17
Gratis

]]>
Webmaster Sun, 02 Oct 2016 16:16:00 +0200
Oplev to verdener som én i ny udstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/to-verdener-som-en/ Hypnotiserende mønstre, tusindvis af broderisting, minutiøse penselstrøg og en hær af stikkende... Hypnotiserende mønstre, tusindvis af broderisting, minutiøse penselstrøg og en hær af stikkende nåle. I efteråret inviterer SMK børn og familier til at udforske, hvad der sker, når forskellige verdener mødes og smelter sammen i den pakistanske samtidskunstner Aisha Khalids forunderlige univers.

På den ene side et smukt ornamenteret tæppe. På den anden side en overflade med tusindvis af sylespidse nåle. Fra 7. oktober 2016 til 19. februar 2017 kan børn og familier opleve en udstilling skabt af den pakistanske billedkunstner Aisha Khalid specielt til SMK. Inspireret af sufisme, den islamiske mystik, stiller hun skarpt på kvinderoller, identitetsskabelse, magtstrukturer og vestlige forestillinger om Pakistan.

Aisha Khalid


Aisha Khalid, født i 1972, bor og lever i Lahore, Pakistan med sin mand og børn.

Khalid er uddannet miniaturemaler på kunstakademiet i Lahore og på Rijksakademiet i Amsterdam og er i dag en af Pakistans førende samtidskunstnere. Khalid
er en del af den første generation, der siden begyndelsen af 1990'erne har udfordret det flere tusind år gamle miniaturemaleri.

I modsætning til fortidens miniaturemalere, der blev oplært i til perfektion at gengive kongelige og mytiske motiver, udfordrer 'neo-miniaturens' første generation miniaturemaleriets formsprog i både skala, symbolik og brug af materialer og farver samt ved at kommentere på aktuelle politiske og sociale temaer.

Burkaklædte skikkelser og dragelignende figurer
Centralt i udstillingen hænger værket Two Worlds as One – to 1.2 x 4.5 meter store, vævede tæpper. Betragter man tæpperne fra den ene side fremstår de som luksuriøse tæpper spækket med smukke gyldne og sølvlignende mønstre – og går man helt tæt på, kommer en lille mand, fugle, træer og dragelignende figurer til syne. 

Bevæger man sig rundt om tæpperne, bliver man dog klar over, at alt i verden har flere sider. At den diametrale modsætning kan lure lige under overfladen. At det uhyggelige kan dukke op i trygge, velkendte omgivelser. På bagsiden af tæpperne, der er skabt specielt til denne udstilling, står nemlig en hær af sylespidse nåle.

I udstillingen kan børn og familier også udforske en række malerier, som umiddelbart ligner mønstre, der fortsætter i det uendelige, gengivet med digital korrekthed. Men når man stopper op og kigger lidt nærmere, vil man opdage, at der i de detaljerede ornamentale mønstre gemmer sig forskellige variationer af kamuflerede burkaklædte skikkelser og huller, der leder ind til en anden verden.

For både børn og voksne
Der er mange veje ind i Khalids kunst – og mange verdener – der udfolder sig i den pakistanske kunstners hypnotiserende og præcist udførte værker. Ved at udfordre det flere tusind år gamle miniaturemaleri skaber Khalid værker, der er fyldt med historier for både store og små.

Omgivet af mønstre, der får det til at flimre for øjnene, tusindvis af broderisting og stikkende nåle kan børn og deres voksne udforske modsætninger, og hvordan verden ser ud, når man danser eller snurrer rundt om sig selv og bliver rundtosset. For de større børn og voksne kan Khalids værker kickstarte samtaler om sprog, identitet og temaer som krig og terror. Om hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden.


Værket Name, classe, subject, som består af en håndmalet bog og en video, sætter spot på forholdet mellem Khalids barndoms to sprog: urdu og engelsk. I værket undersøger hun, hvordan sprog er med til at skabe verden, hvem vi er, og hvordan vi definerer hinanden. Hvordan sprog kan bruges til at begå sig i en globaliseret verden, men også handle om magtforhold og gamle magtstrukturer.

Flere tusind år gammel tradition møder nutidige emner
Khalids værker udspringer af miniaturemaleriets traditioner og teknik. Men hendes motiver ligger langt fra de traditionelle. Hvor det flere tusind år gamle miniaturemaleri oprindeligt blev brugt til at illustrere kongefamilier og hinduistiske og muslimske mytologier i bøger og manuskripter, udfordrer hun miniaturemaleriet ved i sine værker at udfolde nutidige og aktuelle emner – emner, der handler om, hvad sker med og omkring hende.

Khalids værker er baseret på hendes egne erfaringer og afspejler hendes oplevelser i både Pakistan og den vestlige verden. Og i sine værker reflekterer Khalid over mødet mellem to verdener. Med afsæt i miniaturemaleriet og den pakistanske tradition for mønstre og ornamentik går hun til angreb på sociale og politiske strukturer og skaber på den måde værker, der på en og samme gang er poetiske og politisk slagskraftige.To verdener som én
7. oktober 2016 – 19. februar 2017.
Fra 6 år

Udstillingen er en del af Images 16
logoimages.png (134×45)


Hent pressebilleder her


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Berit Anne Larsen
Formidlingschef
E: berit.larsen@smk.dk
T: +45 2552 7190

Kommunikationsmedarbejder
Ayoe Torbensdottir
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
T: +45 2552 7278

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 22 Sep 2016 09:54:00 +0200
En Rigtig Dansk Familie http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/en-rigtig-dansk-familie/ Hvad er en rigtig dansk familie anno 2016? Det spørgsmål vil den anerkendte engelske kunstner... Hvad er en rigtig dansk familie anno 2016? Det spørgsmål vil den anerkendte engelske kunstner Gillian Wearing forsøge at besvare i et nyt projekt i samarbejde med DR, Statens Museum for Kunst (SMK), Københavns Kommune og Kunsthal Aarhus. Wearing har sat sig for at finde En Rigtig Dansk Familie gennem en landsdækkende kampagne, hvor familier fra hele Danmark kan melde sig. En dommerkomité vælger til sidst én familie, som modelleres i fuld størrelse og støbes i bronze.

Skulpturen En Rigtig Dansk Familie opstilles permanent et centralt sted i København, og SMK viser en udstilling om Wearing og projektet.

På SMK interesserer vi os for, hvad det vil sige at være et nationalgalleri. Hvad er det for et land og for en befolkning, vi er nationalt galleri for? Hvordan kan vi som museum bevare relevans og aktualitet i en tid, hvor befolkningssammensætning, levevis og selvopfattelser undergår store forandringer? Med Gillian Wearings kunstneriske projekt vil vi gerne være med til at diskutere, hvad der i dag kan kendetegne en ”rigtig dansk familie” – og hvilke bånd, der i hverdagen knytter nogle mennesker så tæt, at det måske er dem, der ender som bronzeskulptur i en offentlig park,” siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Udover skulptur og udstilling rejser DR rundt i landet og følger hele processen – fra interviews med de tilmeldte familier over dommernes voteringer til udpegningen af vinderfamilien – i tre tv-programmer. Udsendelserne sendes på DR i efteråret 2017 op til afsløringen af skulpturen og åbningen af udstillingen på SMK. Under projektet bliver videooptagelser, fotos og familiernes beskrivelser af sig selv præsenteret på deres regionale kunstinstitution.

En Rigtig Dansk Familie sætter familie under lup og ser på, hvordan vi opfatter familien i dagens Danmark. Samtidig stiller projektet spørgsmål til, hvad er en ’rigtig’ og en ’dansk’ og en ’familie’ egentlig for en størrelse. Værket blander traditionel portrætskulptur med familie-x-faktor. Der er mange konkurrencer i dag, hvor man kan vinde palmetur og penge, men i dette projekt bliver man foreviget i bronze,” siger initiativtager Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør på Kunsthal Aarhus.

Alle kan deltage i En Rigtig Dansk Familie! Så send en beskrivelse og et foto af dig 
og din familie til: enrigtigdanskfamilie_@_kunsthal.dk. Gillian Wearing vil gerne vide: Hvorfor du mener, at du/I er ‘en rigtig dansk familie’?


Fakta

  • Gillian Wearing (f. 1963, UK) vandt den prestigefulde Turner-pris i 1997 og har gennem hele sin karriere været dybt interesseret i familiekonstruktionen og alle de identitetsmæssige betydninger, udfordringer og forskydninger, som knytter sig til den. Wearing sætter i dette projekt fokus på familien som ramme for udvikling af identitet, selvforståelse og selvfremstilling. Hun ønsker at pege på denne almenmenneskelige erfaring og skabe et monument, der netop hylder ”almindelige mennesker”.
  • I 2014 registrerede Danmarks Statistik 37 forskellige børnefamilieformer i Danmark, hvor alle mulige kombinationer af fælles og sammenbragte børn og en eller to forældre indgår.
  • En Rigtig Dansk Familie er støttet og realiseret i samarbejde med Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond

Se mere på projektets Facebook-side ”En Rigtig Dansk Familie”

]]>
Karen Søndergaard Tue, 20 Sep 2016 15:58:00 +0200
Statens Museum for Kunst viser ny side af fransk mester http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-viser-ny-side-af-fransk-mester/ 22. september åbner SMK en stor udstilling med den franske kunstner Auguste Rodin og hans værker på... Der findes et før og et efter Rodin i skulpturens historie. Den franske kunstner Auguste Rodin (1840-1917) fornyede i sidste del af 1800-tallet skulpturen: Hvor den før typisk havde været en statisk, monumental og idealiserende figur hævet op på en sokkel, satte Rodin nu skulpturen fri og introducerede dynamiske og lidenskabelige menneskefigurer, der greb ind i det omgivende rum.

I dag er Rodin bedst kendt for sine skulpturer som fx Kysset og Grubleren. Sideløbende med skulpturerne var han imidlertid en ihærdig og alsidig tegner, som undersøgte papirmediets mange muligheder. I tegningerne eksperimenterede Rodin frit og spontant på en anden måde, end han kunne med de store skulpturer. Erfaringerne tog han med sig i sit arbejde med leret og stenen. Selv sagde Rodin: "Det er meget enkelt: Mine tegninger er nøglen til min kunst".

Der findes tusindvis af værker på papir fra hans hånd. Hans tegninger er ofte tegnet med en hurtig streg hen over papiret – nogle gange på stumper af papir, servietter og billetter – som han bagefter arbejdede videre på med fx akvarel og gouache. Han interesserede sig for kvindekroppen i bevægelse, og i hans atelier var det ikke et særsyn, at de kvindelige nøgenmodeller gik rundt i lokalet, mens han tegnede dem. Det er denne interesse for kroppen – i bevægelse, i seksuel ekstase, i dans m.m. – der er i centrum for udstillingen Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin, som SMK viser fra september.

Tegningerne i udstillingen spænder vidt: Fra ”vaselignende” kvinder over cambodjanske danserinder til de såkaldte sorte tegninger, som Rodin tegnede i forbindelse med sit mangeårige arbejde med Helvedesporten, der bygger på Dantes Den Guddommelige Komedie. Derudover viser udstillingen en række værker, der er skabt med udgangspunkt i tegninger fra Rodins ”private mappe”. I mappen arkiverede han særligt erotiske og dermed provokerende tegninger af fx mastuberende kvinder, som han kun lod visse af sine gæster se.

Med på udstillingen er 87 tegninger og seks skulpturer. Heriblandt flere tegninger, der ikke tidligere har været vist i Danmark, hvor den sidste store udstilling af Rodins tegninger fandt sted i 1930.

Kort om Auguste Rodin
Auguste Rodin blev født i Paris i 1840. Han forsøgte to gange forgæves at komme ind på det traditionstunge franske kunstakademi. I stedet påtog han sig forskellige dekorationsopgaver, mens han sideløbende arbejdede på sine tegninger og skulpturer. Rodin brød først igennem som kunstner som 40-årig, og hans første officielle bestillingsopgave blev Helvedesporten – en monumental dør til kunstindustrimuseet Musée des Arts Décoratifs. Rodin arbejdede på porten i de næste 35 år uden nogensinde at afslutte opgaven.

Rodin boede hele sit voksne liv sammen med Rose Beuret (1844-1917), som han giftede sig med i 1917 – samme år som han døde. Gennem livet havde han dog flere elskerinder herunder et lidenskabeligt forhold til billedhuggeren Camille Claudel (1864-1943). Han testamenterede alle sine værker og sin samling til den franske stat, der oprettede et museum til hans kunst i Rodins eget hjem i Paris.

Ny bog om Rodin
I forbindelse med udstillingen udgiver SMK et omfattende og rigt illustreret katalog på dansk og engelsk om Rodins tegninger med bidrag af Thomas Lederballe, Sophie Biass-Fabiani og Natasha Ruiz-Gómez.


Hent pressebilleder


Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin
(22. september 2016 – 15. januar 2017) er realiseret i samarbejde med Musée Rodin i Paris.

Bevilling sikrer kommende udstillinger i Den Kongelige Kobberstiksamling
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med en generøs bevilling sikret de næste tre års udstillinger i Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst. Den første udstilling bliver efterårets store særudstilling med den franske kunstner Auguste Rodin: Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin. I 2017 og 2018 følger en række forskningsbaserede udstillinger bl.a. om, hvordan Christian II bevidst brugte billedkunsten til at fremme sig selv og sine politiske mål samt en udstilling om, hvordan kunstværker bliver til.

Kobberstiksamlingen er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Den rummer mere end 240.000 tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir – fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Tak for generøs støtte til

For yderligere information, kontakt venligst:

Thomas Lederballe
Museumsinspektør, seniorforsker
E thomas.lederballe_@_smk.dk
T +45 25527228

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E karen.soendergaard_@_smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Mon, 05 Sep 2016 09:52:00 +0200
Asyl- og flygtningepolitik til debat i ny udstilling på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/asyl-og-flygtningepolitik-til-debat-i-ny-udstilling-paa-smk/ En ny tre-i-en-udstilling på Statens Museum for Kunst giver plads til kunstneres fortolkninger af... SMK sætter fokus på flugt, grænser, asyl, fordrivelse og migration, når museet til efteråret viser en tredelt udstilling kurateret af CAMP / Center for Migrationspolitisk Kunst. Migrationspolitik: Tre CAMP-udstillinger på SMK kaster et kritisk blik på den aktuelle situation for flygtninge og migranter. Med film, fotografi, skulptur, tegninger og installationer giver en række danske og udenlandske kunstnere – de fleste med migrant- eller flygtningebaggrund – deres perspektiv på situationen.

Udstillingerne viser bl.a. filmværker, som undersøger grænser både som geografiske og symbolske skillelinjer. I videoinstallationen Empire’s Borders 1 (2008-09) viser Chen Chieh-jen (Taiwan), hvordan nationer kontrollerer visse befolkningsgruppers bevægelsesfrihed med diskriminerende visumregler. I filmen ser man en kø af kinesiske kvinder, der venter ved en taiwanesisk grænsekontrol med deres kufferter på bagagevognen og deres officielle papirer i hånden, mens de en ad gangen genfortæller deres møde med indrejsemyndighederne.

Kunstnere i udstillingen
på SMK

Barat Ali Batoor, Ursula Biemann, Castaway Souls of Sjælsmark, Chieh-jen Chen, Tiffany Chung, Nermin Durakovic, David Fedele, Nanna Katrine Hansen, Murtaza Ali Jafari, George Kurian, Dady de Maximo, Migreurop, Trampolinhusets Kvindeklub i samarbejde med Bridge Radio og Blake Shaw, Welcome to Europe.

Kunstnere i udstillingen på CAMP

Ghazel, Daniela Ortiz, Studio Revolt

CAMP / Center for Migrationspolitisk Kunst

CAMP er et nonprofit udstillingssted for kunst,  der producerer udstillinger om fordrivelse og migration med både store og internationale navne og mindre etablerede kunstnere, fortrinsvis med flygtninge- eller migranterfaring. CAMP er årets vinder af Kunstkritikerprisen 2016 for deres arbejde med den transnationale og migrationspolitiske kunst.

Et andet videoværk, produceret af det transnationale netværk Welcome to Europe, dokumenterer blandt andet hvordan den europæiske grænsekontrol blev gennembrudt af hundredetusinde flygtninge og migranter på Balkan-ruten ved flygtningekrisens begyndelse i sommeren 2015, der besluttede ikke længere at holde tilbage for mure, hegn og vagter. Andre værker tematiserer flygtningelejren og portrætterer hverdagen og administrationen af menneskeligt liv i asylcentre, flygtningelejre og detentionscentre.

SMK-direktør Mikkel Bogh håber, at udstillingen kan bidrage til den aktuelle asyl- og flygtningedebat og gennem et billedkunstnerisk perspektiv nuancere forståelsen af situationen og de menneskelige konsekvenser af den politik, der føres på området.

”Der er historisk mange mennesker på flugt. De fleste af os følger med via medierne. Sammen med CAMP giver vi nu SMK’s brugere mulighed for at opleve, hvordan kunstnere med flygtninge- og migrationsbaggrund fortolker krisen. Jeg håber, at vi med udstillingsserien kan udfordre os selv og vores brugere og bidrage med nye perspektiver på en sag, der optager os alle,” siger Mikkel Bogh.

Udstillingen er en reetablering af tre udstillinger, som CAMPs daglige ledere Frederikke Hansen og Tone Olaf Nielsen har kurateret og vist på udstillingsstedet CAMP, der ligger i det uafhængige medborgerhus, Trampolinhuset, i Købehavns Nordvest-kvarter, under titlen ”Migrationspolitik/Migration Politics”. Det drejer sig om udstillingerne:

  • Lejrliv: Kunstneriske refleksioner over flygtninge- og migrantforvaringens politik (2015).
  • Fra bjergene til dalene, fra ørkenerne til havene: rejser i historisk uvished – en solo udstilling af Tiffany Chung (2015).
  • Skillelinjen: Film og performance om grænsekontrol og grænsekrydsning (2016).

CAMP modtog Kunstkritikerprisen 2016 for udstillingsserien.

Sideløbende med tre-i-en-udstillingen på SMK åbner CAMP sin fjerde udstilling i centret. Denne udstilling hedder Deportationsregimet: Kunstneriske reaktioner på tvangsudvisning som statslig praksis og levet erfaring og undersøger tvangsudvisningens politik. Udstillingerne suppleres af en række aktiviteter som fx talks, omvisninger, performances, møder og debatter med udgangspunkt i spørgsmål og erfaringer omkring migrations-, flugt- og asyltematikker i Trampolinhuset i København NV. Programmet kurateres og sammensættes af CAMP i samarbejde med SMK.

Migrationspolitik: Tre CAMP-udstillinger på SMK kan ses fra 10. september til 6. november 2016.

Udstillingerne er støttet af Images 2016.

logoimages.png (134×45)

Samarbejdspartnere
campcph.org
cku.dk
trampolinehouse.dk

For yderligere information:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Thu, 01 Sep 2016 10:39:00 +0200
Kom til stor havefest med SMK Fridays og Cph Art Week http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/-120c28ad99/ SMK Fridays er tilbage og kickstarter sammen med Cph Art Week kunstsæsonen med gardenparty,... Sæsonens første SMK Fridays er blevet til i samarbejde med Cph Art Week, der åbner for en hel uges kunst under temaet: Open Gestures. Denne fredag rykker SMK Fridays helt ud i Museumshaven, hvor der er sensommerstemning med performances, drinks, gadekøkken og speedbådssejlads.

Forvandlet forhal
Aftenens special guest er 35-årige amerikansk-dominikanske Isabel Lewis, som er internationalt berømmet for sine sociale Occasions, der også vises på Dia Art Center i New York.

Lewis inviterer publikum helt ind i sine live performances, hvor hun mixer teknik, natur, vibrationer og dufte. Lewis omdanner SMK’s forhal til en energifyldt lounge med musik, dufte, planter og dans, akkompagneret af dansekollektivet Fanclub.

Gok i hovedet og bløde berøringer
SMK Fridays præsenterer også i aften komponisten Jeppe Ernst, der viser sine nye kompositioner: Lydløs musik spillet på kroppe. Ernst bevæger sig altså uden om musikkens normalbegreber med fire stykker uden lyd, som klassiske musikere fremfører live – på hinandens kroppe.

Titler som Offertorium og The physical treatment giver et fingerpeg om oplevelsen, hvor musikerne spiller lydløse kompositioner via berøringer. Publikum bliver vidne til tavs musik, nøgne kroppe, bløde berøringer, gok i hovedet, kradsende negle – og sågar: Let klemning af testikler.

En ny audioguide til SMK
Kunstner Christian Falsnaes har skabt en ny audioguide til SMK, som har premiere denne aften. Med hans utraditionelle audioguide bliver man dirigeret til at sætte sig selv i spil i kunsten og skabe performancen Tusind Ansigter. Christian Falsnaes fortæller også om audioguiden i en talk. Husk at tage smartphone og høretelefoner med.

Drinks og en særlig is
Som sædvanlig vil det være muligt at købe mad og drinks, men SMK Fridays-menukortet har denne gang fået et helt særlig twist: en SMK-is specialproduceret af Østerberg is. SMK-isen sælges kun denne aften.

Og meget mere… bl.a. omvisninger og talks, fjernstyret bådsejlads i havebassinet og mulighed for at tegne i tre dimensioner med en VR-maske på hovedet. Som en del af åbningen af Cph Art Week vil der mellem SMK og Charlottenborg køre særlige shuttlebusser inkl. performance.

SMK Fridays feat. Cph Art Week, 26. august, kl. 16-22
Følg med på Facebook

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22 og er gratis (ingen tilmelding). Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-dj’s.

SMK Fridays feat. Cph Art Week er begyndelsen på en helt ny række af SMK Fridays. Bikubenfonden har støttet de seneste tre års SMK Fridays – og fonden har nu med endnu en bevilling sikret, at de populære SMK Fridays kan fortsætte i de kommende tre år.For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Tue, 16 Aug 2016 09:17:00 +0200