Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 19 May 2016 09:14:00 +0200 Ansættelse af udenlandske borgere skal styrke integration og SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ansaettelse-af-udenlandske-borgere-skal-styrke-integration-og-smk/ I april ansatte Statens Museum for Kunst seks nye projektmedarbejdere, der ikke har dansk som... Tirsdag den 26. april havde de seks nye, internationale projektmedarbejdere første arbejdsdag på SMK. De er ansat til at hjælpe museet med, hvordan man kan se på kunsten med internationale blikke, og hvordan man kan gøre SMK relevant på andre og flere måder end i dag. Samtidig har ansættelsen til formål at forbedre medarbejdernes danskkundskaber og lette vejen til arbejdsmarkedet i fremtiden.

”Med det her projekt rykker SMK grænserne for, hvad et museum er og kan. Vores nye medarbejdere bidrager med deres internationale baggrund til at udvikle museet. Samtidig får de arbejdserfaring, styrkede sprogkompetencer og selvfølgelig løn. Det er en god og spændende aftale for alle parter,” siger direktør Mikkel Bogh.

Foreløbig har de seks nye medarbejdere kontrakt til juni, men planen er, at mellem 20 og 30 herboende udlændinge skal ansættes i lignende stillinger i 2016. Helt konkret skal projektmedarbejderne løse forskellige formidlingsopgaver og planlægge offentlige omvisninger om de kunstværker, der interesserer dem. De 15 minutter lange omvisninger, som afholdes på dansk på SMK, kan de enten selv stå for eller lade en af museets omvisere formidle. Alle særomvisningerne bliver afholdt 4. juni, hvor alle er velkomne. Sommeren over kommer projektmedarbejdernes arbejde også til at indgå i museets faste program. 

Bedre vilkår på det danske arbejdsmarked
Projektansættelserne bygger på gode erfaringer fra et pilotprojekt fra 2013, hvor SMK indledte et samarbejde med sprogskoler. Det består blandt andet af et ansættelsesprogram og tre undervisningsforløb, som landets sprogskoler i dag kan booke på museet. Museet vandt Den Europæiske Sprogpris for programmet i 2015.

Evalueringer og følgeforskning af projektet har vist, at museet og kunsten danner en relevant og effektiv ramme for styrkelse af især sproglæring, beskæftigelse og integration. De foreløbige erfaringer fra de igangværende ansættelser er også gode.

”Jeg lærer en dansk arbejdsplads og den danske kultur at kende. Jeg taler mere på dansk og lærer om kunst. Det er en fantastisk erfaring at få. Jeg håber, mit arbejde her på museet kan hjælpe mig til at få et fast job i Danmark”, siger Yenny Sarmiento fra Columbia, der er en af de seks ansatte.

Projektet følges af en antropolog, der skal evaluere projektet og dets betydning for museum og ansatte. Målet er ved hjælp af flere eksterne midler fortsat at ansætte og samarbejde med nye udenlandske borgere på SMK. 

For yderligere information kontakt venligst:

Annette Skov
Kunstformidler
T: +45 2396 0777
E: annette.skov_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 19 May 2016 08:45:00 +0200
Fem måder at holde sommerferie på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/fem-maader-at-holde-sommerferie-paa-smk-1/ Leg, lær, hyg, udforsk og fest på SMK hele sommeren! Nyd kaffen under åben himmel, mens fødderne... Hele sommeren er der aktiviteter for børn og barnlige sjæle, videbegærlige og nysgerrige hoveder og ikke mindst for de hyggehungrende. SMK inviterer både indenfor til kreative sommeraktiviteter og til afslapning i Museumshaven, hvor der er is, kaffe og forhåbentlig masser af sol.

LEG med i Børnenes Værksted, når bobleplast, papir, garn, farveblyanter, ler, maling, pap og en masse andre materialer skal bruges til at forvandle sol og sommer til skulpturer, give rejseminder form og farve, lave fantasifulde kunstnerbøger og skabe kunstværker med sæbebobler og vandpistoler. Hver uge er der et nyt tema på tapetet i Børnenes Værksted.

I museets faste udstillinger er der også sjove aktiviteter for hele familien. Familier kan blive udfordret af brætspillet Match-SMK til at fortælle nye historier om kunsten, blive guidet gennem museets faste udstillinger med SMK’s nye flipflapper eller besøge Tegnesalen, hvor det handler om at tegne, tegne, tegne.

Børnenes Værksted har åbent hver dag i sommerferien. Billetter købes i Informationen på museet. Se priser

LÆR om kunstens verden, dyk ned i SMK’s historie og oplev nogle af museets absolutte kunstperler, når SMK’s omvisere inviterer på en rejse gennem museets faste udstillinger.

Hver søndag er der omvisning for børn kl. 13.00 og omvisning for voksne kl. 14.00. I juli og august er der omvisninger på engelsk hver søndag kl. 15.00. Omvisninger er gratis, når dagsbilletten er betalt.

HYG dig med en kop kaffe under åben himmel i Museumshaven, når SMK’s lille kaffevogn holder åbent fra kl. 12 til 16 hele sommeren. Skal der spilles bold eller gynges, kan kaffen tages med til legepladsen i museets baghave, Østre Anlæg. Og bliver det for varmt, kan tæerne køles af i museets sommerbassin.

UDFORSK landets største kunstmuseum, der rummer mere end 700 års kunst og kunsthistorie. For første gang siden 1998 er der mulighed for at gå på opdagelse i Mike Kelley og Paul McCarthys labyrintiske installation, der indgår i særophængningen, Udenfor Curriculum, kurateret af kunstner Henrik Plenge Jakobsen.

I x-rummet, SMK’s udstillingsrum for samtidskunst, stiller den britiske kunstner Ed Atkins spørgsmålstegn ved, hvordan nye digitale teknologier påvirker os i installationsværket Safe Conduct.

Man kan også tage med en tur tilbage til 1700-tallets storbyliv i London, hvor billedsatirikeren William Hogarth sætter spot på prostitution, fattigdom, vold, bedrag, selviscenesættelse med mere.

Ed Atkins. Safe Conduct: 17. marts – 4. september 2016.
William Hogarth. En skøges liv og andre historier: 14. april – 7. august 2016.
Udenfor Curriculum: 29. april – 23. oktober 2016


FEST med 26. august til sommer-udgaven af SMK Fridays, der skyder Copenhagen Art Week i gang i Museumshaven. Der er som altid art talks, performances og kunstner-DJ på programmet.

SMK Fridays feat. Copenhagen Art Week: 26. august 2016 kl. 16-22. Der er gratis adgang til museet i tidsrummet kl. 16-22.


Hent pressefotosFor yderligere information, kontakt venligst:
Ayoe Fridriksdottir
Digital kommunikationsmedarbejder
T: +45 2552 7278
E: ayoe.fridriksdottir_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

SMK Fridays er støttet af:

]]>
Webmaster Tue, 17 May 2016 09:19:00 +0200
11,7 mio. kr. til demokratisering af hele Danmarks kunstsamling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/117-mio-kr-til-demokratisering-af-hele-danmarks-kunstsamling/ I dag vil kulturbrugere ikke bare opleve, hvad andre har skabt. De vil selv deltage. Nu sætter... I lande som Holland, USA og England har store museer gennem mange år digitaliseret og delt deres samlinger frit for at imødekomme nutidens og morgendagens kulturforbrugere, som ikke bare vil være tilskuere til kulturen. De vil være aktive deltagere, og de vil bruge kulturen i deres eget liv. Og erfaringen er klar: Langt flere – også dem, der ikke benytter museet ellers – bruger samlingerne, når de selv aktivt kan udvælge, genbruge, remixe og dele værker.

SMK’s kunstsamling består af over 250.000 kunstværker. Knap en procent af samlingen er fysisk tilgængelig på museet i København. I de senere år har SMK søsat en række pilotprojekter for at afsøge, hvordan museets digitale skatte kan bruges på nye måder, i nye sammenhænge og af alle brugere. Det er sket med små skridt og i beskeden skala, men resultaterne har vist en efterspørgsel og været så lovende, at SMK nu med generøs støtte fra Nordea-fonden på 11,7 mio. kr. kan gå i gang med projektetSMK Open. Projektet skal frem mod 2020 åbne for demokratisk brug af museets kunstsamlinger.

Kunstens historier vil stadig blive udforsket og formidlet af museets eksperter. Samtidig åbner SMK samlingerne i digital form som en kæmpemæssig værktøjskasse fuld af frit anvendelige byggeklodser i høj kvalitet, som alle kan benytte til alle tænkelige formål – fx til bøger, undervisningsmaterialer, blogs på nettet, Wikipedia-artikler, film- og tv-produktioner, udsmykning i dagligstuen og lokalområdet – kun fantasien sætter grænser.

SMK Open gør hele Danmarks kunstsamling tilgængelig for alle mennesker, når og hvor det passer dem – uden entré, men med masser af god formidling og en invitation til at lege med og gå på opdagelse i kunstens forunderlige univers. Projektet vil gøre endnu flere til medejere og medproducenter af vores fælles kunstskatte”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

SMK Open får hvert værk sin egen digitale side, som også indeholder fx film, artikler, lydspor, røntgenfotografier af værket samt oplysninger om kommende arrangementer eller udstillinger på museet, hvor værket indgår. Derudover bliver tusindvis af værk-fotos gjort tilgængelige i den højest mulige kvalitet. Alle ophavsretsfrie værker kan frit benyttes til ethvert formål.

Brugerne kan også selv kommentere værket, bidrage med deres egen viden eller gå i dialog med museets fagpersonale. Brugerne er desuden inviteret med i projektets udviklingsfase og vil blive inddraget i udformningen af det endelige projekt fra begyndelsen via Facebook-gruppen SMK Open.

”Gennem de seneste år har vi på SMK arbejdet med at give forskellige indgange til kunsten, fordi vores erfaring er, at kunsten bliver relevant for flere, når de kan bane deres egen vej ind i den. Mange ønsker at bruge kunsten aktivt i deres egne liv. Med SMK Open bliver det muligt frit at hente og bruge informationer fra SMK’s værktøjskasse – samtidig ønsker vi at trække brugernes viden om samlingen ind i værktøjskassen, fordi vi gerne vil skabe forbindelser mellem hele Danmarks kunstsamling og så stor en andel af befolkningen som muligt – på tværs af køn, uddannelse og social og kulturel baggrund”, siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Nordea-fonden har støttet projektet med 11,7 mio. kroner.

Vær med i SMK Open allerede nu
Alle interesserede inviteres til at involvere sig via Facebook-gruppen SMK Open

Hent pressefotos


For yderligere information, kontakt venligst
Tine Wickers
Kommunikationschef, Nordea-fonden
T: +45 4070 3784
E: tw_@_nordeafonden.dk

Jonas Heide Smith
Leder af Digital, SMK
T: +45 25527198
E: jhs_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
T: +45 2552 7203  
E: kos_@_smk.dk


http://www.smk.dk/fileadmin/user_upload/Billeder/om-museet/presse/Pressemeddelelser/2016/NordeaFonden_Logo_Payoff_Black_RGB.png


Historik

SMK har ligesom en række andre museer i flere år arbejdet på at aktivere sine digitaliserede samlinger.

  • I 2008 modtog SMK generøs støtte fra Nordea-fonden til det fire-årige projekt SMK Digital. Projektet skabte en bred vifte af digitale formidlingstilbud og forankrede digitale tjenester som en helt central del af museets virke.
  • I 2009 tog SMK første gang initiativ til at arbejde med åbne samlinger, med projektet Fri Billeddeling i samarbejde med fire andre danske kunstmuseer.
  • I 2012 frigav SMK som et forsøg 160 værk-fotos i høj opløsning af mesterværker fra samlingen og gennemførte en række pilotprojekter med fokus på kreativ genbrug af værkerne.
  • I 2014 indførte SMK en ny public domain politik, hvor museet principielt afstod alle rettigheder til reproduktioner af sine ophavsfrie værker.
  • I 2015 lancerede SMK den nye online indgang til samlingen, collection.smk.dk, hvor 25.000 værk-fotos er til fri download – dog kun en mindre andel i høj kvalitet.
]]>
Karen Søndergaard Sun, 01 May 2016 09:00:00 +0200
Billedkunstner vender vrangen ud på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/billedkunstner-vender-vrangen-ud-paa-smk/ Statens Museum for Kunst bliver vendt på vrangen, når billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen til SMK... Det næste år overtager syv kunstnere dele af SMK’s museumsarbejde og introducerer nye omvisninger, ny audioguide, nye ophænginger og andre tiltag under overskriften SMK2. Som den første i rækken overtager kunstner Henrik Plenge Jakobsen 29. april SMK Fridays. På aftenen får Henrik Plenge lov at lægge programmet, sammensætte sin egen private udstilling med værker fra magasinerne og bestemme, hvilke dele af museet, der vises frem.

Den danske billedkunster Henrik Plenge Jakobsen har udstillet i både ind- og udland, hvor han med sin samfundskritiske kunst har vakt opsigt med provokerende perspektiver på offentlige rum og institutioner. Til SMK Fridays udforsker Henrik Plenge, hvordan SMK er en ”total institution”.

”TOTAL INSTITUTION er et begreb, som stammer fra den franske filosof Michel Foucault. Det beskriver institutioner, der med egne faste rutiner og sprogbrug afskærer sig selv fra omverdenen, institutioner såsom plejehjem, kostskoler, fængsler og lignende typer af altomfattende organisationer. Statens Museum for Kunst er for billedkunst næsten at betragte som en sådan institution,” forklarer Henrik Plenge Jakobsen.

Rundtur i museets afkroge
Man kan både komme tæt på konservatorne, der arbejder med at bevare museets kunst og på museets forskere, der vil fortælle om deres nyeste projekter. Museets formidlere, omvisere og museets direktør beretter også om historier fra indersiden af museet.

Bonusudstilling: Far vild i en labyrint
Plenge har til aftenen kurateret sin egen bonusudstilling Udenfor Curriculummed sjældent viste værker fra SMK’s magasiner. Blandt andet har han udpeget Paul McCarthy og Mike Kelleys store labyrint An Architecture Composed of the Paintings of Richard Powers and Francis Picabia som et overset mesterværk. Derfor hentes værket op fra kælderen, og museets besøgende kan for første gang siden 1998 fare vild i labyrinten.

Museet brænder og andre performances
”Kvinderne græd og jamrede. Ildregnen var så heftig, som om den udkastedes fra et krater”. Sådan skrev Herman Bang i 1884, da Christiansborg brændte – med museets malerier inden i. Skuespiller Stine Stengade læser op af Herman Bangs Branden for at sætte stemningen fra dengang.

Henrik Plenge har desuden inviteret en række kunstnere til at deltage og performe på aftenen. Kunstnergruppen SQ og Sandra Mujinga vil optræde i djellabaher, en nordafrikansk dragt i stil med Obi-Wan Kenobi fra Star Wars. Alexander Tovborg har udvalgt en række ældre mesterværker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som han viser frem i museets studiesal på aftenen. Der vil også være en speciel screening af Ursula Reuter Christiansens film Skarpretteren fra 1972.

Fredagsslik, drinks og street food
Henrik Plenge sørger sidst, men ikke mindst for Detroit-techno fra YouTube og store mængder af gratis fredagsslik til alle. Kødbyens Mad & Marked disker op med lækkert street food, så ingen går sultne hjem.

Stort tak til Bikubenfonden for støtte til SMK Fridays.

Tak for støtte til SMK Fridays - Total Institution:
Statens Kunstfond
Cloetta

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndegaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos@smk.dk

Magnus Kaslov
Oplevelsesudvikler
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

Hent pressefotos


Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22 og er gratis (ingen tilmelding). Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-dj’s. I Skulpturgaden sælges mad og drikke.

]]>
Karen Søndergaard Fri, 22 Apr 2016 10:59:00 +0200
Hammershøi i Canada for første gang http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/hammershoei-i-canada-for-foerste-gang/ Efter en velbesøgt og anmelderrost modtagelse i New York rejser udstillingen Painting Tranquility... Udstillingen Painting Tranquility: Masterworks by Vilhelm Hammershøi from SMK har i løbet af efteråret og vinteren 2015 trukket et rekordstort antal besøgende til Scandinavia House i New York, og de kendte værker af Vilhelm Hammerhøi har fået flotte anmeldelser i både The New York Times og Financial Times. Udstillingen er kurateret af Kasper Monrad, overinspektør på SMK, og det er SMK's venner i AFSMK, der har finansieret projektet. 

Hammershøi i Toronto og Seattle
Nu rejser udstillingen videre til Canada og åbner 16. april 2016 på Art Gallery of Ontario i Toronto. Mere end 20 værker fra SMK’s samling er repræsenteret, og det bliver den hidtil største udstilling om Hammershøi på canadisk jord. Et førhen privatejet Hammershøi-værk, Interiør med fire raderinger fra 1905, er for nyligt blevet indkøbt af Art Gallery of Ontario, og det indgår i udstillingen i Toronto.

I juli rykker Hammershøis værker videre og afslutter deres rejse på det nordamerikanske kontinent på Frye Art Museum i Seattle. Her kan Hammershøis værker ses fra 16. julii 2016, hvorefter Hammershøis værker vender tilbage til SMK i efteråret 2016.

Om AFSMK
AFSMK (American Friends of SMK) er blevet grundlagt for at styrke forbindelsen mellem SMK og den amerikanske offentlighed med fokus på projekter inden for udstilling og formidling af kunst og videnskabeligt arbejde. AFSMK’s primære arbejdsopgave er at skabe opmærksomhed og viden om dansk kunst i USA og blandt amerikanere, som bor i Danmark samt at opfordre til og fremme samarbejder mellem SMK og amerikanske kulturinstitutioner. SMK har ved flere lerjligheder modtaget støtte fra amerikansk side gennem AFSMK.

Hammershøi-udstillingsrækken er finansieret af AFSMK :

Art Gallery of Ontario , Toronto: 16. april - 26. juni 2016
Frye Art Museum , Seattle: 16. juli - 25. september 2016

Hammershøis værker kan også opleves i udstillingen Hjemme hos Hammershøi Ordrupgaard fra 4. marts - 19. juni 2016. 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Hanne Støvring
Executive Director, AFSMK
T +1 917 930 4443
E hanne-afsmk_@_smk.dk

Kasper Monrad
Overinspektør, seniorforsker
T +45 2552 7222
E kasper.monrad_@_smk.dk
Karen Ormstrup Søndegaard
Presseansvarlig
T +45 2552 7203
E kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 15 Apr 2016 10:24:00 +0200
SMK køber hovedværk fra fremsynet, kvindelig 1800-tals-maler http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-koeber-hovedvaerk-fra-fremsynet-kvindelig-1800-tals-maler-1/ Med støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond er det blevet muligt for SMK at erhverve Elisabeth... Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881) var en enestående, og for sin periode atypisk og fremsynet, kunster. Jerichau Baumann havde tysk-polsk baggrund og blev uddannet på kunstakademiet i Düsseldorf. Umiddelbart efter flyttede hun til Rom, hvor hun mødte sin ægtemand billedhuggeren Jens Adolf Jerichau, som hun senere bosatte sig med i Danmark. Hendes internationale baggrund var med til at give hende en større åbenhed over for det eksotiske og fremmedartede end de fleste andre danske kunstnere i 1800-tallet.

”Det er en stor glæde, at SMK med erhvervelsen af En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh kan sikre, at dette vigtige værk nu bliver tilgængeligt for danske museumsgængere. Købet er en del af museets generelle opprioritering af danske kunstnere med international orientering, som historisk set har været nedprioriteret,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Et hovedværk
En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh fra 1876-78 er et af Jerichau Baumanns absolutte hovedværker og indgår som en vigtig del af hendes orientalske produktion. Maleriet er inspireret af rejser til Tyrkiet, Grækenland og Egypten og udmærker sig ved en udpræget sanselighed og en for tiden atypisk farvepragt, der kommer til udtryk i de eksotiske smykker, den changerende silkedragt og ikke mindst det smukke, knyttede tæppe.

Sultanens favorit
En udstillingsetiket med titlen Afdøde Sultan Abdul Aziz' favorit bag på maleriet antyder, at den portrætterede pottesælgerske måske har en mere eksotisk identitet. Derfor er museets forskere lige nu ved at undersøge kvindens rolle og relation til den afdøde sultan.

Det eksotiske og kontrastrige maleri viser under alle omstændigheder en anden og mere ukendt side af dansk kunst i anden halvdel af 1800-tallet og er derfor en vigtig forøgelse af SMK’s danske samling.

TAK TIL HERMOD LANNUNGS MUSEUMSFOND

For yderligere information:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: karen.soendergaard_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

Kasper Monrad
Overinspektør og seniorforsker
E: kasper.monrad_@_smk.dk
T: +45 25527222

]]>
Karen Søndergaard Tue, 05 Apr 2016 11:58:00 +0200
En skøges liv og andre historier http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/en-skoeges-liv-og-andre-historier/ Prostitution, fattigdom, vold, druk og bedrag. I en ny udstilling sætter Statens Museum for Kunst... En ung pige ankommer fra landet til London for at finde arbejde. Men i stedet ender hun som prostitueret og hendes liv går støt ned ad bakke med både fængselsophold og kønssygdom. Med udstillingen William Hogarth. En skøges liv og andre historier (14. april – 7. august 2016) skruer SMK tiden tilbage til 1700-tallets storbyliv i London.

Udstillingen præsenterer den britiske billedsatiriker William Hogarth (1697-1764), som opfandt en ny form for fortællende billedserier med satiriske og moralske pointer. Hans kritiske værker var enestående i hans samtid og fokuserede på mange af tidens aktuelle emner: Prostitution, fattigdom, vold, druk, bedrag, selviscenesættelse og begær.

Især står tre serier centralt i Hogarths værk: En skøges liv (1732), En libertiners liv (1735) og Et moderne ægteskab (1745), som alle beskriver en hovedperson, der stræber efter at stige i klassehierarkiet, men undervejs fortaber sig i vilde udskejelser og styrer direkte mod selvdestruktion og død.

Historier om det moderne liv
I sine selvbiografiske noter taler Hogarth om, at hans billeder er scener og figurerne skuespillere, der opfører et stumt spil. Hans historier fik stor succes, både blandt de lavere klasser og hos samfundets elite. Hogarth insisterede på, at et billede skal fastholde beskuerens opmærksomhed ved at underholde og behage øjet og på den måde lade et emnes alvor synke ind, efterhånden som historien skrider frem mod et tragisk klimaks.

Hogarths kunst er på alle måder tæt forbundet med storbyen London og livet i byen. Omkring år 1700 var byens indbyggertal vokset til ca. 600.000, hvilket gjorde den til Europas største by. Han foretog daglige observationer af byens kaotiske menneskemængde, af alle former for liv, der udfoldede sig i byrummet og i husene; især havde han et veludviklet blik for kontrasterne mellem de sociale lag og deres sammenstød.

Værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling
William Hogarth. En skøges liv og andre historier er en udstilling med værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Samlingen har mere end 240.000 kunstværker og kan føres tilbage til 1500-tallet.

Om William Hogarth (London 1697-1764)
• Satiriker, grafiker, gravør, portrætmaler, historiemaler, kunstteoretiker.
• Udgiver i 1752 sin teori om æstetik med bogen The Analysis of Beauty.
• Var optaget af emner som fx storbyens liv, seksualitet, manerer, social regulering, forbrydelse, politisk korruption, reformer.
• Hogarth nåede ud til et stort og sammensat publikum, både pga. trykkenes dramatiske kvalitet, men også pga. en målrettet markedsføring.
• Han var den første engelske kunstner, som opnåede berømmelse i udlandet.
• Øl frem for gin – Hogarth mente, at det engelske øl var meget sundere at drikke end den farlige gin, som ødelagde mange menneskers liv. Han viser forskellen i billedserien Gin Lane og Beer Street.
• Hogarth er en kendt figur i engelsk kultur- og kunsthistorie og betragtes i England som den første store britiske kunstner.
• Hogarth har sit eget museum indrettet i det hus, der engang var hans landhus i Chiswick.

Stor tak for støtte til udstillingen:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

William Hogarth. En skøges liv og andre historier
14. april – 7. august 2016

Hent pressebilleder her

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Wouwenaar Tovgaard
Kommunikationsmedarbejder
E: Julie.tovgaard_@_smk.dk
T: +45 25 52 72 03

Vibeke Vibolt Knudsen
Overinspektør, seniorforsker
Den Kongelige Kobberstiksamling
E: Vibeke.Knudsen_@_smk.dk
T +45 2552 7230

]]>
Webmaster Tue, 29 Mar 2016 09:16:00 +0200
Efterspurgt samtidskunstner skaber stort nyt værk til SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efterspurgt-samtidskunster-skaber-stort-nyt-vaerk-til-smk/ Tag skoene af, placer dine ejendele i bakken, og tøm lommerne. Hvad sker der, når vi uden videre... Den britiske kunstner Ed Atkins (f.1982) har de seneste år haft en kometkarriere med soloudstillinger på nogle af verdens mest anerkendte institutioner, bl.a. Palais de Tokyo i Paris, Stedelijk Museum i Amsterdam, Serpentine Sackler Gallery i London og MoMA PS1 i New York. Fra 17. marts kan man i x-rummet på SMK opleve hans nye værk Safe Conduct.

Safe Conduct er en grotesk variation af de sikkerhedsvideoer, man ser i lufthavne verden over. Værket består af tre enorme videovægge, der som infoskærme hænger ned fra loftet. I værket blander Atkins eksisterende filmklip med sine egne computergenrerede animationer og bruger Ravels Bolero som lydspor. Resultatet er en foruroligende, loopet kavalkade af adfærdsregler, forarbejdede kroppe, slagtehusscener og metaldetektorer.

Hovedpersonen er et forslået, mandligt, digitalt surrogat – en arketype animeret af Atkins' egen mimik – overført til figuren ved hjælp af såkaldt ”performance capture”-teknik. Atkins interesserer sig også i bredere forstand for dette forhold mellem illusion og realitet, og mellem det som ligner, og det som er virkeligt. Atkins peger på og forholder sig kritisk til netop dette kollaps, som kendetegner vores digitale virkelighed, hvor alt renderes og medieres.

I lufthavnens sikkerhedsvideoer er ikke alene alvoren, angsten og paranoiaen dårligt kamufleret af den tegnefilmsagtige munterhed; videoerne tilslører også det faktum, at du rent faktisk underkaster dig og indpasser dig et egentlig ganske brutalt og voldsomt reducerende adfærdskodeks.

Sikkerhedsvideoerne er bygget op af gentagelser og loops, der igen og igen fortæller dig, hvad du skal gøre, og hvordan du skal opføre dig: Tag skoene af, placer dine ejendele i bakken, tøm lommerne, tag armene op over hovedet, spred benene. Med Safe Conduct karikerer Atkins sikkerhedsvideoernes instruktioner. Værket fungerer samtidigt som et billede på en mere generel, nutidig tilstand, hvor vi umærkeligt er underlagt mere eller mindre tydelige procedurer, konventioner samt skrevne og uskrevne regler administreret af en overvældende mængde af forskellige teknologier – sproglige, ideologiske, digitale.

Ed Atkins er med til SMK Fridays 18. marts og inviterer både til en performance reading, en talk med udstillingens kurator Marianne Torp og en filmvisning på Scenen.

SMK ØNSKER AT TAKKE DET OBELSKE FAMILIEFOND FOR GENERØS STØTTE TIL X-RUMMET

Ed Atkins. Safe Conduct
17. marts – 4. september 2016

>> Se teaser for Safe Conduct
>> Hent pressebilleder
>> Mere om x-rummet

For yderligere information:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

]]>
Webmaster Fri, 11 Mar 2016 09:14:00 +0100
Utraditionelt samarbejde bag nyt kunstmagasin http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/utraditionelt-samarbejde-bag-nyt-kunstmagasin/ Danmarks tre førende livsstilsmagasiner og landets største kunstmuseum går sammen om en ny... Kunst er inspiration. Kunst er skønhed. Kunst er provokation. Kunst er følelser. Kunst er en pause i hverdagen. Kunst er fortællinger om vores fortid, nutid og fremtid. Og kunst kan indimellem være svær at forstå og tale et indforstået sprog.

Det er baggrunden for, at Statens Museum for Kunst (SMK) sammen med Egmont Publishings tre magasiner Euroman, Eurowoman og RUM nu sender et helt nyt kunstmagasin på gaden. Navnet er VÆRK, og første udgave af det nye magasin byder blandt andet på fortællingen om 5 værker, der ændrede historien, guide til kunst i det offentlige rum, portræt-interview med billedkunstner Lea Porsager samt fotoserien Mig og min kunst med blandt andre erhvervsmanden Mads Øvlisen og tøjhandler Jørgen Nørgaard, som for første gang viser værker fra privaten.

”Som landets nationalgalleri ser SMK det som sin fornemmeste opgave at skabe opmærksomhed og interesse for kunsten hos så bred en del af befolkningen som muligt. VÆRK skal bringe formidlingen af kunsten, dens udøvere og institutioner ud af indforståetheden, og til det formål er Egmonts magasiner et oplagt godt valg,” siger Lise Korsgaard, kommunikationschef på SMK.

De tre Egmont magasiner Euroman, Eurowoman og RUM har samlet set 442.000 læsere. Euromans chefredaktør Kristoffer Zøllner er ligesom sine kolleger stolt af at være med bag den nye udgivelse.

”Vi ved, at vores læsere på både Euroman, Eurowoman og RUM er meget optagede af æstetik, så det er en fornøjelse at kunne give dem et kunstmagasin med så stærkt indhold, som vi kan præsentere i VÆRK. Samarbejdet med Statens Museum for Kunst giver os en unik adgang til både værker og kunstnere,” siger han.

Første udgave af VÆRK udkommer med tre forskellige forsider, som er tilpasset de tre livsstilsmagasiner.

VÆRK udkommer to gange årligt - første gang 18. februar.

Kunstmagasinet kan købes i løssalg i SMK's Boghandel til kr. 49,95

>> Hent billeder


For yderligere information kontakt:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
+ 45 25 52 72 03
karen.soendergaard_@_smk.dk

Mette Klingsey
Presserådgiver, Egmont
+45 25 32 34 78
mette.klingsey_@_egmont.com


Tak for støtte til

]]>
Karen Søndergaard Wed, 10 Feb 2016 12:34:00 +0100
SMK Fridays går tæt på det intime http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-gaar-taet-paa-det-intime/ Årets første SMK Fridays 19. februar inviterer til et intimt møde med kunsten, en samtale med en... Hvordan ser følelser og stemninger ud, når de udtrykkes i kunsten? Og hvordan skildrer kunsterne det intime og det private mellem mennesker? SMK’s nye særudstilling Tæt på – Intimiteter i kunsten fortæller historien om dengang, kunsten begyndte at interessere sig for det private og intime. Udstillingen er kurateret af SMK’s direktør Mikkel Bogh, som denne aften optræder i samtale med kunstanmelder Mathias Kryger. Udstillingen er gratis og åben til klokken 21.

Koncert med Synd og Skam
Omnikunstnergruppen, der blandt andet udgør bandet Synd og Skam, er kendt for deres kompromisløse kunstneriske og musikalske U-vendinger og brud med forventninger. I ugen op til denne SMK Fridays har Synd og Skam arbejdet på en koncert komponeret særligt i og til en af museets store udstillingssale. Koncerten præsenteres i samarbejde med Frost Festival.

Tæt på museet og på en fremmed 
SMK's kunstformidler Annette Skov tager nysgerrige gæster med på jagt efter intimiteten på museet: Hvor er der varmest, og hvor kan vi komme tættest på?

Man kan også se udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten sammen med en, man aldrig før har mødt. Ved indgangen til udstillingen kobler Nadja Pass fra Borgerlyst og Samtalesaloner gæster sammen to og to. Udstyret med en ”samtalemenu”, der skal sætte samtalen i gang, bringes samtalepartnerne tættere på værkerne og på hinanden. 

Art Talks, intime videoværker og kunster-DJ
I løbet af aftenen byder museets kunstformidlere på en stribe Art Talks, der zoomer ind på museets mest intime kunstværker. Vi viser også intime videoværker af Jesper Just og Lea Porsager, og kunstnergruppen Squash Club er aftenens kunster-DJ's, som vender plader i Skulpturgaden fra klokken 20-22. Der er som altid mad og drinks hele aftenen.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 03 Feb 2016 10:27:00 +0100