Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 01 Jul 2014 14:15:00 +0200 Ny udstilling: Hverken Goya eller Manet blinker, når det forfærdelige skal vises http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/xxxx/ Tyrefægtning, henrettelser og hidsigpropper. Til august slår SMK dørene op for en grafikudstilling,... Édourd Manet blev født 23. januar 1832 i Paris. Manet bliver en af kunsthistoriens store skikkelser og betragtes som en af de første moderne malere. Fire år tidligere var den store spanske kunstner Francisco Goya død. Han fik afgørende indflydelse på Manets kunst, og det er den påvirkning, som løber fra det ene århundrede til det næste, der nu kan ses på SMK-udstillingen Manets Goya. Grafik. Udstillingen samler 53 grafiske værker og et enkelt maleri, der kobler de to kunstnere og viser, hvordan de begge var fascineret af temaer som tyrefægtning, krig og satire.

Både Goya og Manet interesserede sig for tyrefægtning og for tyrefægtningen som teater. I arenaen er tyrens død planlagt, og publikum forventer det, men der kan også indtræffe uventede dødsfald, når det ustyrlige dyr flænger iscenesættelsen og dræber heste, tyrefægtere eller går amok blandt publikum på tribunerne. Disse chok, hvor volden overskrider reglerne, er også en del af Goyas og Manets fascination af de kræfter, der slippes løs. Både i arenaen og på billedfladen.

De to kunstnere blinker ikke, når det forfærdelige skal vises. Det ses fx i de forskellige historiske varianter af nådesløse henrettelser. I Goyas værk Og der er intet mere at gøre, 1810-1820 skildrer Goya et grusomt henrettelsesøjeblik fra den såkaldte spanske frihedskrig (1808-14), hvor mange civile blev skudt af franske soldater. Det er det fatale højdepunkt, Goya fastholder: Sekundet lige inden det dræbende skud.

En anden fælles central inspirationskilde for Goya og Manet er den spanske maler, Diego Velázquez (1599-1660). Goya har kopieret hans maleri af den kyniske filosof Menippos, mens Manet har brugt forbilledet mere frit som afsæt for sin egen figur Absintdrikkeren. Begge retter deres blik mod nogle af de mere forlorne konventioner i deres samtid. Et af udstillingens satiriske highlights er værket Pulcinella af Manet. På litografiet gør Manet tykt grin med datidens øverste politiske autoritet i Frankrig – Patrice Mac-Mahon. Manet har karikeret generalen og statschefen som ”Pulcinella” – en opfarende figur fra commedia dell’arte-traditionen, der minder om hidsigproppen Mester Jakel. Litografiet blev trykt i et oplag på 1.500 eksemplarer, som dog hurtigt blev konfiskeret af myndighederne.

Om Kobberstiksamlingen
Kobberstiksamlingen på SMK er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Fra 2013-2015 bliver værker fra Kobberstiksamlingen vist på to udstillinger årligt, der tager afsæt i museets forskning og den rige samling på over 240.000 tegninger, grafiske værker og fotografier. Udstillingerne byder på markante nedslag i de 700 års kunst, som Kobberstiksamlingen rummer.

Den Kongelige Kobberstiksamlings udstillinger er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

PRESSEFOTOS til Manets Goya. Grafik (22. august 2014 – 18. januar 2015) kan downloades her

For yderligere information, kontakt venligst:
Thomas Lederballe
Museumsinspektør, seniorforsker
M thomas.lederballe@smk.dk
T +45 2552 7228

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
M karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Tue, 01 Jul 2014 14:14:00 +0200
Statens Museum for Kunst erhverver sjælden Jorn http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-erhverver-sjaelden-jorn/ En af Asger Jorns sjældent udbudte ”modifikationer" får nu sin faste plads i SMK’s samling. Værket... ”Har De gamle malerier, så fortvivl ikke”. Sådan skrev Asger Jorn, da han for første gang præsenterede en af sine såkaldte modifikationer på en udstilling. Modifikationerne består typisk af gamle trommesalsmalerier af skovsøer, brølende kronhjorte eller portrætter af borgerfruer, børn e.l., som Jorn malede oven på og på den måde moderniserede og bragte ind i den nye tid. For Jorn var modifikationerne en metode til at revitalisere maleriet.

Det nye værk til samlingen på SMK er en farvereproduktion på lærred af Claude Monets ”Valmuer” (1873), som Jorn har tilføjet sin egen groft udformede pigefigur oven på.

Hovedparten af Jorns modifikationer blev udført fra 1959 til 1962, mens han var medlem af den kapitalisme-kritiske kunstnergruppe Situationistisk Internationale. Gruppen kritiserede et kunstmarked, der prioriterede finkultur frem for populærkulturelle genrer – og dyrkede den enkelte kunstners værk frem for kollektive frembringelser. Med modifikationerne vendte Jorn op og ned på vante forestillinger om, hvad kunst var og udfordrede forventningen om, at et værk kun kunne have én ophavsmand.

Sidste chance for at se Jorn-udstillingen er søndag 15. juni 2014.

For yderligere information, kontakt venligst:
Pressekoordinator Karen Ormstrup Søndergaard
Telefon +45 2552 7203
kos@smk.dk

]]>
Webmaster Wed, 04 Jun 2014 16:01:00 +0200
Ny Udstilling: Elmgreen & Dragset indtager SMK med BIOGRAPHY http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-elmgreen-dragset-indtager-smk-med-biography/ Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset indtager til efteråret Statens Museum for Kunst med udstillingen... En 10 meter høj boligblok i beton vil fra 19. september møde alle, der træder ind af døren på Statens Museum for Kunst. Det er værket The One and The Many fra 2010, skabt af Michael Elmgreen og Ingar Dragset. Den dansk-norske kunstnerduo indtager hele underetagen af museet med kendte skulpturelle værker fra deres mangeårige samarbejde samt nye stedspecifikke produktioner i en omfattende visning, der endda kræver en ombygning af museet.

Du står midt i fortællingen
Snart vil håndværkere derfor rykke ind for at forvandle udstillingssalene til en række totalinstallationer, hvor publikum kan forvilde sig ind i endeløse labyrinter, uheldsvangre drømme-scener og dragende tableauer.

“Vi har ønsket at lave en udstilling, der former sig som en slags filmisk scenografi, og hvor publikum, når de bevæger sig rundt i udstillingen, vil kunne opleve sig selv som delagtiggjorte aktører, ikke kun som passive betragtere” udtaler Elmgreen & Dragset.

Med humor, poesi og spektakulære visuelle greb skaber Elmgreen & Dragset universer, hvor selv velkendte triste institutionelle rum som kommunekontorets venteværelse, lighusets frysebokse og det sociale boligbyggeri pludseligt fremstår som magiske elementer i en både forunderlig og kritisk fortælling.

Udstillingen byder på duoens velkendte formsprog, der blander det virkelighedstro med det fantastiske i omfattende totalinstallationer, som kendes fra fx deres meget omtalte biddrag til Venedig Biennalen i 2009 The Collectors, den kritikerroste udstilling The Welfare Show på Serpentine Gallery i London og senest deres store installation Tomorrow på Victoria & Albert Museum sidste efterår.

Du er fortællingen
Temaet for udstillingen BIOGRAPHY er ikke kunstnernes selvbiografi, men min og din biografi. Udstillingen sætter fokus på vilkårene for at skabe en egen identitet i en tid, hvor fortidens klassiske fællesskaber synes opløst.

Udstillingen stiller spørgsmål som: Hvordan vi kan navigere gennem nyhedsmediernes og de sociale netværks endeløse strømme af information og muligheder for selviscenesættelse? Hvordan finder vi som individer vores værd, vores roller og vores nye tilhørsforhold i malstrømmen af modsatrettede værdier og medierede virkeligheder?

Elmgreen & Dragset formår på én gang at inspirere os til at være os selv og stikke ud fra mængden, men samtidigt gør de os smerteligt opmærksomme på, at vi alle må forme vores eksistens og udleve vores visioner indenfor samfundets firkantede systemer.

Som almindelige borgere er de fleste af os stadig blot en blandt de mange; reduceret til et nummer på skattekontoret og stablet oven på hinanden i boligblokkens lejligheder. Alligevel er der håb at finde i Elmgreen & Dragsets store udstilling, der kan ses som et portræt af menneskets iboende vilje til stædigt at drømme og skabe sine egne fortællinger midt i konformiteten.


En sanselig og udfordrende oplevelse
SMK's nytiltrådte direktør Mikkel Bogh glæder sig til at kunne åbne dørene for en udstilling, der tør udfordre sit publikum:

”Elmgreen & Dragsets udstilling BIOGRAPHY rejser åbent og fordomsfrit spørgsmålet om livet, som det leves i dag – udspændt mellem system og frihed, mellem konsensuskultur og forventning om individualiseret adfærd. Spørgsmål, som alle er tvunget til at forholde sig til.”

De store spørgsmål bliver dog leveret gennem en usædvanlig sanselig, umiddelbar og altomsluttende oplevelse:

”Sjældent har publikum i samme grad som i dette drømmenes og forestillingernes teater fået tildelt rollen som aktør, ja måske endda som hovedrolleindehaver. Det er en stor glæde for os på SMK at kunne invitere vores gæster indenfor i totalinstallationen BIOGRAPHY,” udtaler han.

Om Elmgreen & Dragset
Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der arbejder og bor i London og Berlin, har arbejdet sammen siden 1995. Kunstnerduoen har udstillet på mange af de førende kunstinstitutioner verden over, såsom Tate Modern og V&A i London, MCA Chicago, Boijmans van Beuningen Museum i Rotterdam og Kunsthalle Zürich samt deltaget på en hel række af de vigtigste biennaler, herunder Sao Paulo, Venedig, Gwangju, Istanbul, Singapore, Berlin og Moskva Biennalen.

Blandt deres mest kendte værker er:

Tomorrow, 2013: En udstilling lavet som en fiktiv filmkulisse, om det at fejle og aldres. Udstillingen blev vist på Victoria & Albert Museum i London sidste efterår.

HAN, 2012: En lille drengestatue med klare referencer til Den Lille Havfrue, der skuer udover havnen i Helsingør.

The Collectors, 2009: Opbygning af to fuldt møblerede hjem i den norske og danske pavillon på Venedig Biennalen.

Powerless Structures, Fig 101, 2012: Kunstnerduoens biddrag til The Fourth Plinth på Trafalgar Square i året, hvor London var vært for Olympiaden.

Prada Marfa, 2005: En Prada-butik midt i den texanske ørken.

Please Keep Quiet, 2003: En rekonstruktion af et hospitalsrum på Statens Museum for Kunst.

Elmgreen & Dragset - Biography er støttet af
Ny Carlsbergfondet
Knud Højgaards Fond
KrogagerFonden
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond
Dreyers Fond

For yderligere information

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard 
T +45 2552 7203 
E karen.soendergaard@smk.dk

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

]]>
Marlene Ahrens Thu, 22 May 2014 09:23:00 +0200
Ny udstiling i X-rummet: Henrik Olesen. Afsked med forældrene http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstiling-i-x-rummet-henrik-olesen-afsked-med-foraeldrene/ Hvordan skaber man sin egen identitet, og hvilken rolle spiller kunst i den proces? Det undersøger... Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen har inviteret sine to samarbejdspartnere, venner og gallerister gennem mange år, Daniel Buchholz og Christopher Müller, til at være medkuratorer på Afsked med forældrene. Sammen præsenterer de en række meget forskellige kunstnere, stemmer og materialer.

Udover visuelle kunstværker som skulpturer og malerier og tegninger indgår også litteratur, breve og historiske dokumenter samt mere performative bidrag som lyd, musik og film. Disse kunstneriske udsagn følger forskellige narrative tråde, der alle har forbindelse til processen at forlade nogen eller noget. Trådene er bl.a. familie, institutioner, eventyr, trompe l'oeil, seksualitet og portrætter.

Genstandene kommer både fra de tre kuratorers egne samlinger, andre kunstnere samt museets egne og indlånte værker. De mange værker skaber tilsammen en collage, hvor kombinationen af elementer etablerer nye forbindelser og tilbyder flere fortællinger.

Et personligt udgangspunkt for en generel fortælling
Udstillingen består af værker skabt af Henrik Olesens kollegaer og venner eller kunstneriske forbilleder såsom Andy Warhol, Ariane Müller, Judith Scott og Lutz Bacher, Jean Genet, Richard Hawkins, Dieter Roth, Zoe Leonard, Lili Elbe, Arthur Köpcke, Kristian Zarthman, Wolfgang Tillmans, Hannah Hoech, Henriette Heise og Gerry Bibi.

Alle har de været vigtige holdepunkter i hans kunstneriske virke, hvor de har udgjort hans identifikationsmæssige og kunstneriske forbilleder samt været inspirationskilder. De har alle været med til at skabe udgangspunktet for hans identitetssøgen og kunstneriske praksis samt formet hans egen ”afsked med forældrene.”

Ved at invitere Daniel Buchholz og Christopher Müller til at være medkuratorer på udstillingen udvides fokus imidlertid fra det snævert subjektive til et flerstemmigt udsagn fra tre homoseksuelles autobiografier. Dermed bliver udstillingen en fortælling om de mekanismer og den afsøgning, der ligger til grund for enhver udformning af identitetsdannelsen.

Med udstillingen forsøger de tre kuratorer at skabe et rum, hvor den kunstneriske produktion og selvorganisering sættes ind i en kontekst, der adresserer de afgørende øjeblikke, hvor en identitet konstrueres.

At skabe et rum for selvstændiggørelse
Men ’afskeden med forældrene’ er samtidig en metafor for en afsked med konventionel tænkning. Gennem hele sit kunstneriske virke har Henrik Olesen i sine værker sat spørgsmålstegn ved magtforhold, og hvordan vores fælles historie skrives. Særligt undersøger han, hvordan homoseksualitet repræsenteres. På stilfærdig – og ofte poetisk – vis formulerer han en kritik af undertrykkende og diskriminerende begrænsninger af individets udfoldelse.

Således handler ’afskeden’ i denne udstilling ikke kun om at løsrive sig fra forældrene og skabe sin egen identitet, men om, som kunstner og menneske, at turde sige farvel til samfundets fastlåste forestillinger og konventioner, og gennem kunsten forsøge at udvide rummet for, hvilken identitet det overhovedet er muligt at skabe sig.

Udfordring af museets praksis
Udstillingen kan også ses som en form for udfordring af SMK. De tre kuratorer har skabt en præsentation, som ikke er baseret på de kriterier, der normalt lægges til grund for praksis på museet. For eksempel skelnes der i denne udstilling ikke mellem originale værker og fotokopier af originale værker. Udvælgelsen er derimod baseret på subjektive kriterier opstillet af de tre kuratorer.

Alle værker har derfor samme betydning, og alle er de vigtige komponenter i den fortælling, udstillingen udfolder. Dermed stilles der i udstillingen spørgsmålstegn ved de kriterier, kunstmuseer ofte tager for givet i deres praksis.

Om Henrik Olesen
Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen, blev født i 1967 i Esbjerg og bor og arbejder i dag i Berlin. Gennem hele sin karriere har han arbejdet med en nuanceret forståelse af identitetspolitik set fra den homoseksuelle mands position.

Henrik Olesen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Städelschule i Frankfurt, Tyskland. Han har blandt andet udstillet på MoMa, Kunstmuseum Basel og Malmö Konsthall. Nu kan han opleves på SMK med den aktuelle udstilling Afsked med forældrene.

x-rummet
x-rummet er SMK's eksperimenterende scene for samtidskunst. To gange årligt inviteres kunstnere til at skabe en udstilling særligt til x-rummet. Det kan være danske kunstnere, der endnu ikke har haft større udstillinger i Danmark, eller internationale kunstnere, som ikke tidligere har været vist for et dansk publikum.

Netop nu kører et tre-årigt forløb, der undersøger museumsbegrebet i det 21. århundrede. Gennem udstillingsrækken udforsker forskellige kunstnere aspekter af museets klassiske praksisser og forsøger at udvide dem ved at samle, ordne og præsentere genstande på nye måder. Henrik Olesens udstilling Afsked med forældrene er anden udstilling i den nye udstillingsrække i x-rummet.

For yderligere information

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

]]>
Marlene Mee Ahrens Tue, 20 May 2014 10:26:00 +0200
Queer kunst og kontroversiel kunstner på forårets sidste SMK Fridays http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/queer-kunst-og-kontroversiel-kunstner-paa-foraarets-sidste-smk-fridays/ Kunsten er queer, når SMK den 9. maj byder indenfor til forårets sidste SMK Fridays. Her kan man... Koncert og nyerhvervet værk af kontroversiel og kompromisløs kunstner
Et nyt værk er dukket op i Skulpturgaden. Det er en cykelvogn stående på dokumenter og omgivet af bl.a. notesbøger, skocreme og møtrikker, der tilsammen udgør værket El Camino del Hardcore ≈ Rejsen til Nordens Indre, 2012.

Værket er skabt af Goodiepal, en multikunstner man ikke kan sætte i bås. Han har under adskillige navne gjort sig bemærket både som visionær elektronisk musiker, kunstner og provokatør. Eller måske rettere som en rebel, der har kæmpet imod autoriteter og fastlåste forestillinger. I 2012 solgte han de fleste af sine ejendele og pakkede resten i netop den lille cykelvogn, der nu står i Skulpturgaden, hvorefter han trampede sig vej til både Holland, England og Tyskland.

Det er lykkedes at fange den telefonløse kunstner og få ham til at komme forbi og opføre værket Audiosvar #29: A touch Down Deep into Nordic Landscape Painting & Depicturing. denne fredag. Et stykke, hvor flygelets klare toner vil blande sig med bl.a. kunstner Ole Wichs stemme, der vist nok fortæller om Nordisk landskabsmaleri.

Queer tango: frihed til at danse tango som man vil
Der skal stadig to til en tango, men det er ikke nødvendigvis manden, der fører, når Queer Tango foreningen byder op til dans på fredag. Alle kan være med i den argentinske tango, uanset køn og seksuel orientering, hvor mænd kan danse med mænd og kvinder med kvinder. I queer tango kan man frit vælge, om man vil tage føringen eller lade sig føre – og man kan bytte roller undervejs.

Mød direktøren for det hele – og bliv klogere på SMK’s rolle i kunsthistorieskrivningen
På aftenen bliver der også mulighed for at møde SMK's nye direktør Mikkel Bogh, der på SMK Fridays vil give sit bud på, hvordan man som direktør for Statens Museum for Kunst også er med til at forme den danske kunsthistorie og bestemme, hvem der skrives ind i - og ud af - kunsthistorien.

Djuna Barnes med queer-inspireret dj-set
Djuna Barnes starter SMK Fridays med et set, der fortolker aftenens tema: ”Jeg tænker umiddelbart at holde queer-temaet rimelig stramt med numre hvor man ikke kan høre, om det er mænd eller kvinder, der synger, genreoverskridelser, numre der ændrer sig radikalt undervejs, og kunstenere, der har leget med kønnet,” forklarer Maria Gerhardt aka Djuna Barnes.

MIX Copenhagen overtager SMK's biograf
Københavns LGBT-filmfestival MIX Copenhagen har kurateret et program af korte eksperimentalfilm med aftenens tema. Man kan desuden se filmen Fast Trip, Long Drop (1994) af Gregg Bordowitz, der fortæller historien om en AIDS-ramt homoseksuel jødisk mand. Den undersøger, hvordan homoseksualitet har påvirket hans identitet som jøde og hans forhold til sine forældre. Filmen vil senere blive vist i x-rummet på SMK, hvor den vil indgå som en del af den danske kunstner Henrik Olesens udstilling Afsked med forældrene, der åbner 23. maj 2014.

Kunstner og forfattere læser højt i udstillingssalene Kunstner Ester Fleckner, der arbejder med queer tematikker i sin kunst, laver en oplæsning af en tekst skrevet særligt til lejligheden. Også forfatterne Christian Yde Frostholm og Kristina Nya Glaffey gæster SMK Fridays. Begge står bag markante udgivelser, der griber queer-tematikker, og på aftenen læser de højt fra deres værker i en af SMK's sale.

Lokalradio-kunstperformance med aftenens kunstner DJ
Aftenen rundes af med en kunstner bag mixerpulten, og denne gang bliver det den danske billedkunstner Hannah Heilmann fra den nu opløste kunstnergruppe Ingen Frygt. 'Lokalradio' er kodeordet for, hvad der kommer til at ske, når Hannah Heilmann gør sit DJ-set til en performance. Som altid vil der være fredagsbar med ølvogne og street food 9. maj 2014 kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder
Marlene Ahrens
M: +45 2552 7 197
E: marlene.ahrens@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

]]>
Marlene Mee Ahrens Thu, 01 May 2014 14:50:00 +0200
Nyerhvervelse: Nordens svar på Turner på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyerhvervelse-nordens-svar-paa-turner-paa-smk/ Takket være en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet er det lykkedes SMK at erhverve et maleri af... Peder Balke (1804-87) er en af de mest fremtrædende norske malere fra den første del af 1800-tallet. Gennem sine ophold i København i 1830 og 1844-45 kom Balke i kontakt med flere af de danske guldaldermalere og fik også mulighed for at hente inspiration i den danske maler Eckersbergs toneangivende stil.

Balke delte dog ikke Eckersbergs smag for detaljer og præcision. Med sin levende og dynamiske malemåde skiller Balke sig ud fra alle samtidige skandinaviske malere. Han skildrede ikke bare de synlige naturindtryk, men malede i stedet sin egen vision af naturen ind i sine billeder.

Nordens Turner
Netop den levende og gribende skildring af naturen betyder, at der ofte trækkes linjer fra Balke til den samtidige engelske kunstner J.M.W. Turner (1775-1851), hvis dramatiske malerier af oprørte have Balke muligvis har studeret under sine ophold i London. For Overinspektør Kasper Monrad er ligheden mellem de to 1800-tals landskabsmalere klar:

”Balke er en fantastisk spændende kunstner. Han havde en langt friere malemåde og brugte dramatiske virkemidler, som danske kunstnere måske ikke turde bruge. Man kunne kalde ham Nordens Turner.”

Afdæmpede farver og dyster dramatik
Maleriet Oprørt hav med dampskib viser den norske maler fra sin absolut bedste side: et dystert og dramatisk motiv, som takket være hans meget levende og virtuose penselføring har fået et vitalt og stærkt udtryk. På trods af billedets beskedne størrelse på bare 33,5 x 42,4 cm fremstår dets dramatiske motiv markant og monumentalt.

Balke havde en fortid som dekorationsmaler, og det røber sig i hans karakteristiske utraditionelle og frie malemåde, som er både dekorativ og udtryksfuld. Balkes særlige kunstneriske baggrund har muligvis også spillet ind i hans karakteristiske brug af en meget begrænset farveskala bestående af grå, hvide og brune nuancer.

Vigtig tilføjelse til samlingerne
Værket er en vigtig tilføjelse til samlingerne, fordi den viser den danske guldalderkunst i et bredere perspektiv, forklarer Kasper Monrad:

”Vi vil meget gerne sætte den danske kunst ind i en større sammenhæng, og Balkes dramatik og dynamik sætter guldalderkunsten i relief.”

Det har derfor længe været SMK’s ambition at erhverve et maleri af den efterstræbte norske landskabsmaler.Med donationen fra Ny Carlsbergfondet er det ønske gået i opfyldelse, og den danske guldalderkunst har dermed fået selskab af et vigtigt og længe savnet værk. Kasper Monrad fortæller:

”Vi har været på udkig efter et maleri af Balke i omkring 10 år. Billedet her rummer alle Balkes enestående kvaliteter i et maleri."

Den lille kæmpe kan opleves i udstillingen med Dansk og Nordisk Kunst

For yderlige oplysninger:

Kasper Monrad Overinspektør
E kasper.monrad@smk.dk
T +45 2552 7222

Presseassistent
Iben Gøtzsche Thiele
E iben.thiele@smk.dk
T +45 2552 7277

]]>
Webmaster Wed, 23 Apr 2014 15:51:00 +0200
SMK vinder international pris for børneformidling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-vinder-international-pris-for-boerneformidling/ Statens Museum for Kunst var oppe imod 11 museer fra hele verden heraf flere dedikerede til... Det var en enig jury, der pegede på Marianne Grymer Bargeman og SMK som vinder af årets Children in Museums Award. Det blev fremhævet, at museets professionelle og systematiske arbejde med at formidle kunsten gennem udstillinger, workshops og andet materiale til børn er enestående for et kunstmuseum. Museet blev også rost for at gøre en stor indsats for at evaluere og dokumentere arbejdet med børnene, så andre museer kan få glæde af SMK’s viden og erfaringer med målgruppen.

Børn skal tages seriøst
Marianne Grymer Bargeman, der er Leder af Børn og Unge-enheden, glæder sig over anerkendelsen, som hun ser som et resultat af museets insisteren på at tage børnene seriøst som en målgruppe på lige fod med museets andre målgrupper. Ambitionsniveauet er højt, og de to seneste børneudstillinger har taget fat på tunge emner som ”Liv og Død” og ”Frihed”.

”Kunst udvikler os menneskeligt og hjælper os med at få fat i det flertydige. De komplekse emner skaber derfor sammen med kunsten en grobund for interessante, fælles oplevelser. Vi ønsker med vores børneudstillinger at indgyde børn mod til at reflektere over emner, som er svære, forunderlige og udfordrende. Mange forældre er også glade for at få muligheden for at snakke med børnene om de lidt større spørgsmål, som det ellers kan være svært at komme i gang med,” fortæller Marianne Grymer Bargeman.

Hun mener, at det er vigtigt, man tør udfordre børnene. Derfor blandes muligheden for fysisk udfoldelse med fremvisning af ægte kunstværker. Børneudstillingerne skal ikke reduceres til en avanceret legeplads:

”Det er vigtigt, at vi ikke lefler for børnene, men tager dem alvorligt og kommer dem i møde ved at sætte os ind i deres verden og tage udgangspunkt i den,” siger hun.

For at sikre, at en udstilling er i øjenhøjde, bliver børnene inddraget allerede i udviklingsprocessen, hvor de bl.a. er med til at udvælge kunstværker og teste forskellige pædagogiske og formidlingsmæssige greb. Ud fra børnenes input ved Marianne og hendes medarbejdere, om de har ramt noget, børnene synes er spændende, men feedback fra forældrene varmer også.

”Når man får en SMS fra en far, der fortæller, at hans dreng har snakket om begrebet frihed de sidste 45 minutter, så ved man, at man er lykkedes”, fortæller hun.

Kunst gør børn klogere
Målsætningen for Marianne Grymer Bargeman og hendes folk er netop at gøre børnene klogere på livet gennem kunsten.
”Hvis børn og unge møder kunsten på en god måde, kan den åbne op for nye tanker og gøre deres verden større. Herved får de en mere bredspektret oplevelse af verden,” siger hun.

Børn er også fremtidens museumsgæster, og hvis de har en god oplevelse på SMK som børn, så er chancen for, at de kommer igen som voksne, langt større. Ofte vender de dog tilbage langt hurtigere. ”Jeg hører tit, at børnene er kommet hjem og har spurgt deres forældre, om de ikke nok kan tage herind igen i weekenden,” fortæller hun.

Og det kan man roligt gøre, for børneaktiviteterne er ikke afgrænset til børneudstillingen. Børn er velkomne på hele museet, og der er bl.a. dedikerede børneomvisninger i de faste udstillinger hver weekend. I øjeblikket kan man også opleve et børnespor til den aktuelle Asger Jorn-udstilling, der præsenter kunstnerens liv, tanker og metoder for børnene på en sjov og levende måde.

Om Children in Museums Award
Children in Museums-prisen blev etableret i 2012 af det Europæiske Museumsakademi og børnemuseernes internationale organisation Hands On! International. Formålet med prisen er at anerkende fremragende arbejde på museer rundt om i verden samt sprede nye tilgange og idéer inden for området. Juryen kigger efter kreativ anvendelse af udstillinger og programmer med en innovativ og fortolkende tilgang, som er meningsfuld for den relevante aldersgruppe. Prisen uddeles årligt og alle museer og centre, der formidler til børn, kan søge om at blive taget i betragtning.

Juryen skrev:
Juryen roser enstemmigt SMK for deres præsentation, materialer og programmer for børn. De er dybdegående, af høj kvalitet og unikke for et kunstmuseum. Marianne Grymer Bargemans grundige arbejde, erfaring og overbevisning har skabt opmærksomhed omkring børn som en målgruppe for museer. Børn tages seriøst af både kuratorer og direktør, og idéerne fra børnepræsentationen er i tråd med resten af museet. Komplekse emner, som er researchet grundigt, er gjort tilgængelige for børn, og danner grundlag for et unikt, overraskende og stimulerende miljø, der er baseret på en original tilgang og idéen om tankefrihed. Kombinationen af værksteder, udstillingsareal og tegnerum er en unik idé.

For yderligere oplysninger:

Marlene Mee Ahrens
Pressemedarbejder
E: marlene.ahrens@smk.dk
T +45 3374 7197

Marianne Grymer Bargeman
Enhedsleder
E: marianne.bargeman@smk.dk
T +45 2552 7185

]]>
Marlene Mee Ahrens Thu, 03 Apr 2014 14:15:00 +0200
Påskeferie: Forår og farver på SMK med overmalinger og Asger Jorn i børnehøjde http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/-3508eed094/ Foråret har meldt sin ankomst, og det fejrer SMK med et påskeprogram pakket med aktiviteter for... Asger Jorn i børnehøjde: med dukketeater-Jorn i hans atelier
Opdag helt nye sider af en af Danmarks største kunstnere, Asger Jorn, i forårets store udstilling på SMK. Her kan man blive klogere på Jorn og hans kunst med det video-baserede børnespor. I en række korte film møder man den sprælske dukke-Jorn i hans atelier, hvor han med fest, farver og musik fortæller om sig selv og sin kunst og viser sine malerier og kreative teknikker frem. De elleve film forklarer temaerne i udstillingen og gennemgår hovedtrækkene og perioderne i Jorns liv og kunst. Følg QR koderne rundt i udstillingen og bliv klogere på Jorn med et smil på læben.
”Asger Jorn – Rastløs Rebel” Børn og unge under 18: Gratis. Voksne: 110 kr.


Overmalinger a la Jorn i børnenes værksted

Asger Jorn er også den store inspirationskilde til børneværkstedets aktiviteter i påsken. Her er der mulighed for at male, lave grafik, collager og lerskulpturer a la Jorn. Prøv kræfter med Jorns drypmaleri eller kast dig ud i at lave dine egne overmalinger, inspireret af den rebelske Jorn, som købte gamle malerier på loppemarkeder i Paris og malede videre på dem. Kom og vær med til at hylde Jorn og hans mange forskellige udtryk!
Børnenes værksted 17.-21. april. 10.30-16.30. Pris: 45 kr.

Omvisninger og udstilling for børn

Hvordan ser man ud, hvis man er magtfuld? Og hvordan ser man mon ud, hvis man ikke har så meget magt? På børneomvisningerne i påsken er der fokus på kunstværker med stærke kroppe og syge stakler, og hvordan man med kunst kan vise andre, at man er magtfuld og vigtig.
Børneomvisningerne ”Du skal gøre, hvad jeg siger”. 13. & 20. april 13:00-14:00. Billetter frigives i Informationen 12:30. Gratis.

Børneudstillingen ”Frihed!” stiller spørgsmålet ’Hvad er frihed for dig?’ og viser fremstillinger af frihed i former og farver. Udstillingen fejrer 200-året for Søren Kierkegaards fødsel og tager udgangspunkt i hans filosofi.
”Frihed!” Gratis.


Dukketeater for børn og voksne
I påsken kan du opleve en forestilling i det fine dukketeater i Skulpturgaden, som kunstneren Simon Starling har skabt som en 1:1 kopi i træ af marionetteatret i Kongens Have. I forestillingen The Expedition (2011) der både er for voksne og børn, kan man følge Simon Starlings dukke-jeg på en dramatisk kanorejse mod New York i en nervepirrende jagt på en okapi. Forestillingen er produceret i tråd med de forestillinger, der kan opleves i det originale teater i Kongens Have.
Skulpturgaden 20. april kl. 15.00-15.30 og kl. 16.00-16.30. Gratis


Læs mere om påskens aktiviteter her.

Yderligere oplysninger:

Presseassistent
Iben Gøtzsche Thiele
E iben.thiele@smk.dk
T +45 25527277

]]>
Webmaster Wed, 02 Apr 2014 10:52:00 +0200
Se Sort Sols forsvundne videoværker til SMK Fridays#6 http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/se-sort-sols-forsvundne-videovaerker-til-smk-fridays-6/ Det er et lille scoop, når vi på fredag til SMK Fridays viser de glemte og forsvundne videoværker,... Forsvundne videoværker genfundet efter 20 år
I 20 år har de ni videoværker været gemt og til dels glemt. Man troede, at de var blevet destrueret, indtil nogen en dag faldt over et enkelt videobånd i en lagerhal i Glostrup. På båndet stod der fire minutter, men det viste sig at indeholde alle de ni hårdtslående og ucensorerede værker på i alt 48 minutter af kunstnergruppen Værst, der udover Kvium og Lemmerz bestod af Sonny Tronborg og Ingunn Jørstad. Videoerne har kun været vist én gang til et lukket arrangement, men på fredag vil de for første gang blive vist for et bredere publikum. Sort Sol guitaristen Lars Top Galia, der er leder af kunst- og musikbureauet artFREQ, som fandt de ni værker, vil præsentere og fortælle hele historien om de nu genfundne videoer.

Solokoncert med Jacob Bellens og John Kørner som DJ
Aftenens første højdepunkt bliver imidlertid en skræddersyet solokoncert med danske Jacob Bellens, som også er kendt som forsangeren for det prisvindende band I Got You On Tape. Til koncerten på SMK Fridays indtager Jacob Bellens Scenen med kun et flygel og sin røst, der af Berlingske Tidende bl.a. er blevet beskrevet som en malmfuld crooner-stemme. Jacob Bellens går på allerede kl. 17.

Aftenens næste musikalske indslag bliver ingen ringere end den danske billedkunstner John Kørner, der er aftenens kunstner-DJ.

Døende billeder – fotografi og forgængelighed
Aftenen byder også på en særlig fotoevent - Døende billeder skabt af Rasmus Skjoldan i samarbejde med en række fremtrædende danske fotografer heriblandt Henrik Saxgren, Kajsa Gullberg og Danmarks eneste Magnum-fotograf Jacob Aue Sobol. De har selv udvalgt en række hidtil usete fotos, som vises for publikum for første og sidste gang, inden de slettes. De medvirkende fotografer har accepteret, at de aldrig må bruge værkerne igen og har forpligtet sig til at destruere alle kopier.

"Vi er så vant til at billeder aldrig dør—at de altid kan findes frem igen. Jeg vil slette billeder for øjnene af publikum for at få intensitet ind i oplevelsen. Hvis du lukker øjnene lidt for længe, får du aldrig oplevet værket. Eventen er en blid påmindelse om, at du skal dø. Du må hellere være til stede i nuet—fremfor at kigge på billeder af, hvordan livet engang var."

Det er naturligvis forbudt at tage billeder under eventen.

Ordoplevelser med Ursula Andkjær Olsen, Third Ear og Oscar-nomineret kortfilm
I museets biograf er der fokus på stærke ord og fortællinger. Man kan bl.a. se den oscarnominerede kortfilm ”Grisen” fra 2008 om den 78-årige Asbjørn, der ligger på hospitalet. På stuen er et maleri af en gris, og Asbjørn bliver overbevist om, at billedet kan gøre ham rask. Ordene spiller også en hovedrolle, når der blændes op for lyttebiograf med en radiomontage produceret af de prisvindende radiofolk fra Third Ear. Montagen er en fortælling om SMKs gamle samlinger, der lige som os mennesker alle er ved at forgå. Endelig kan man lytte til stærke ord om kroppen og civilisationens puls, når forfatteren Ursula Andkjær Olsen læser op af sin digtsamling ”Det 3. årtusindes hjerte”.

Bar, Street Food og gratis entré til Tacita Dean
Særudstillingen Tacita Dean – Print Projects vil være åben og gratis til kl. 20, og så byder SMK Fridays som altid på fredagsbar, ølvogne og Street Food i verdensklasse fra chef Bernard Chesneau og hans rullende køkken.

Vi gør opmærksom på, at aftenens fotoevent og videoværker ikke er for sarte sjæle og slet ikke for børn.

Dørene åbnes klokken 16.00. Læs mere om tid og sted  her

Næste SMK Fridays – sæt kryds ved…

9. maj kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder 
Iben Gøtzsche Thiele
M +45 2552 7277
E: iben.thiele@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 31 Mar 2014 12:18:00 +0200
Ny direktør for Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-direktoer-for-statens-museum-for-kunst/ Kulturminister Marianne Jelved har udnævnt Mikkel Bogh som direktør for Statens Museum for Kunst. Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Med Mikkel Bogh er der fundet en både vidende, erfaren og visionær direktør for landets hovedmuseum for billedkunst, Statens Museum for Kunst. Museet er inde i en spændende udvikling, og jeg ser frem til at følge Mikkel Boghs arbejde med at gøre det endnu mere levende og dynamisk. Både for de mange brugere, der møder og bevæges af kunsten og for de forskere, der konstant arbejder på at understøtte museets virke med solid, faglig viden”.

Mikkel Bogh siger:

”Statens Museum for Kunst udgør med sin samling af mere end 700 års billedkunst et enestående og levende arkiv over forskellige tiders anskuelser, drømme og billedverdener, også vor egen tids. Jeg kan ikke forestille mig en mere spændende og betroet opgave end at skulle stå i spidsen for SMK og sammen med medarbejderne at gøre museet til en åben kunstinstitution, hvor gæster fra nær og fjern kan føle sig inddraget, oplyst og udfordret”.

Mikkel Bogh er 50 år og mag.art. i kunsthistorie. Han har været rektor for Kunstakademiets Billedkunstskoler siden 2005, herunder i perioden efter sammenlægningen af Billedkunstskolerne og Kunsthal Charlottenborg i efteråret 2012. Frem til 2005 var Mikkel Bogh ansat ved Aarhus Universitet og København Universitet, senest som institutleder ved Københavns Universitets Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og som forskningsleder for området litteraturvidenskab og moderne kultur. Mikkel Bogh har også været tilknyttet Dagbladet Information og Weekendavisens kulturredaktion. Han har stor erfaring som underviser og forskningsleder, og han har en meget betydelig videnskabelig publikationsvirksomhed.

Mikkel Bogh tiltræder stillingen som direktør for Statens Museum for Kunst den 1. maj 2014.

For yderligere oplysninger:

Kulturministeriet
Kulturministeriets pressetelefon:
T +45 2276 5116

Statens Museum for Kunst
Presseansvarlig Jakob Fibiger Andreasen: T +45 2961 6949 / E jakob.fibiger_@_smk.dk

]]>
Jakob Fibiger Andreasen Thu, 20 Mar 2014 08:23:00 +0100