Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 11 Dec 2014 08:00:00 +0100 Renæssancens største træsnit skulle markedsføre kejserens magt http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/renaessancens-stoerste-traesnit-skulle-markedsfoere-kejserens-magt/ Albrecht Dürer skabte i 1515 renæssancens største træsnit. Med værket ønskede Kejser Maximilian at... For den, der betragter det, er det et fascinerende værk. Det imponerer både med sin størrelse og form. Og de mange slagscener, landskaber, mærkelige væsner og mystiske symboler pirrer nysgerrigheden og kalder på en forklaring. For hvad mon meningen har været med det 3,5 x 3 meter store træsnit Kejser Maximilian 1.s Æresport, som Albrecht Dürer og hans værksted i 1515 udførte på kejserens bestilling? Det sætter udstillingen Magt og ære. Dürer i kejserens tjeneste til foråret fokus på.

Verdenshistoriens første massekommunikation

Kejser Maximilian 1. af Habsburg var tysk-romersk kejser fra 1493 til sin død i 1519. Produktionen af æresporten er et af flere eksempler på, hvordan han brugte trykkunsten til at udbrede kendskabet til sin egen position.

Midt i 1400-taller opfandt tyske Johann Gutenberg de løse typer til bogtryk, og det gjorde bøger (der kunne illustreres med træsnit) hurtige og ikke mindst billige at producere. Det var dermed første gang i verdenshistorien, at man kunne kommunikere et budskab til mange mennesker. Kejser Maximilian var formentlig den første, som for alvor opdagede, hvad den ny teknologi kunne bruges til. Og han udnyttede de nye teknikker til at promovere  kejsermagten, slægten habsburgerne og  sig selv som kejser. For det var vigtigt for tidens fyrster at kunne legitimere deres magt.

Kejserens selviscenesættelse

I Æresporten ses blandt andet en afbildning af Maximilian, omgivet af symboler på de utallige dyder og talenter, som naturen  havde givet ham. Tranen i baggrunden fx, der holder en sten i sin løftede klo, henviser til hans årvågenhed. De nøgne fødder i vand under Maximilians egne fødder  betyder, at kejseren er stand til at gøre, hvad der for andre er umuligt.

Maximilians stamtræ midt på æresporten er et granatæbletræ, og dets frugter ses spredt i billedet. I teksten nederst forklarer Johannes Stabius, Maximilians hofhistoriker, at kejseren valgte granatæblet som symbol, fordi det ligesom ham selv ikke var særligt kønt eller særligt velduftende udenpå, men derimod smukt og fyldt med velformede kerner indeni.

Æresporten forklarer og dokumenterer, hvorfor det netop er Maximilian, der er kejser – han er simpelthen den bedst egnede. De greb, der i værket tages i brug i kejsernes tjeneste, er med til at belyse, hvordan magtfulde personer også i dag bruger iscenesættelse til at demonstrere deres position.

Ud over æresporten præsenterer udstillingen på SMK et antal yderligere værker af Dürer samt værker af andre kunstnere fra tiden, der på forskellig vis relaterer sig til og perspektiverer den.

Om Albrecht Dürer

Albrecht Dürer var en af renæssancen betydeligste kunstnere. Han er i kunsthistorien blevet set som et af periodens ”store genier” på linje med Leonardo da Vinci, Michelangelo og Rafael. Et af hans hovedværker – og et hovedværk i 1500-tallets grafiske kunst – er netop æresporten til kejser Maximilian.

Den Kongelig Kobberstiksamling ejer to komplette eksemplarer af værket, som består af aftryk fra 195 udskårne træblokke på 36 store ark. Et monteret eksemplar, hvor arkene midt i 1800-tallet er blevet klæbet op på lærred. Og et eksemplar, hvor de 36 ark ligger som løse blade i en mappe. Disse blade vil blive vist i rammer i øjenhøjde, så man kan komme helt tæt på værket og se alle de detaljer, det ikke er muligt at se på det meget store monterede eksemplar. Det er det monterede eksemplar, der i efteråret 2014 blev restaureret af SMK’s konservatorer i det åbne atelier: Dürer under kniven!


For yderligere information

Hanne Kolind Poulsen
Museumsinspektør, seniorforsker
T +45 2552 7217
M hanne.kolind_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
T +45 2552 7203
M kos_@_smk.dk


Se også:
Åbent atelier: Dürer under kniven!

]]>
Karen Søndergaard Thu, 11 Dec 2014 08:00:00 +0100
Stort Elmgreen og Dragset-værk bliver en del af SMK’s samling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/stort-elmgreen-og-dragset-vaerk-bliver-en-del-af-smks-samling/ En installation med otte døre fra den aktuelle udstilling Biography bliver nu en fast del af SMK’s... To døre er forbundet af en sikkerhedskæde, en er klemt ind i et hjørne, mens en anden har håndtag og hængsler i begge sider.

De otte dysfunktionelle døre er en del af Elmgreen og Dragsets værkserie Powerless Structures, og ligesom de andre værker i serien er de modeller på en umiddelbart genkendelig virkelighed, som er blevet fordrejet og manipuleret så den oprindelige funktion og betydning ændres eller helt forsvinder.

SMK kan nu kalde dørene en del af sin samling, og det glæder direktør Mikkel Bogh, der mener, at det er en markant tilføjelse for museet.

"Det er et hovedværk, ikke kun i Elmgreen og Dragsets produktion, men i dansk og international samtidskunst i det hele taget. Elmgreen og Dragset beskæftiger sig i deres værker med aktuelle og vedkommende emner, som de tager under behandling med en humor og en tænksomhed, der inviterer til refleksion over ofte komplekse eksistentielle spørgsmål," siger Mikkel Bogh.

Den dansk-norske kunstnerduo har siden 1995 arbejdet sammen, ofte med udgangspunkt i et opgør med vanetænkningen og konformiteten i velkendte ting og situationer fra hverdagslivet.

Installationen er erhvervet med hjælp fra Ny Carlsbergfondet og Hermod Lannungs Museumsfond og er det tredje værk af Elmgreen og Dragset, som SMK nu får i sin samling. De to andre er installationen Please keep quiet! fra 2003 og fotoserien End of Natural Behaviour fra 1996.

Mens dørene altså forbliver på SMK, er sidste chance for at se udstillingen Biography i sin helhed den 4. januar 2015.

For yderligere information, kontakt venligst:
Marianne Torp
Overinspektør
E marianne.torp_@_smk.dk
T +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Wed, 03 Dec 2014 08:38:00 +0100
KUNSTEN er på besøg hos SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/kunsten-er-paa-besoeg-hos-smk/ Det næste halve år kan besøgende på Statens Museum for Kunst opleve 18 nye værker. De bliver... 18 malerier og skulpturer har fået et midlertidigt hjem på SMK, mens deres vante omgivelser på KUNSTEN i Aalborg restaureres frem til næste sommer. Fordelt ud over flere sale på SMK supplerer de den permanente samling og giver besøgende mulighed for nye kunstoplevelser.

”Vi oplever, at KUNSTENs samling er attraktiv for museer verden over. Det glæder os derfor nu at kunne udlåne nogle af vores danske og udenlandske hovedværker til SMK, så gæster i hovedstaden får glæde af dem, mens vores bygning restaureres,” siger Gitte Ørskou, direktør på KUNSTEN.

”Besøget fra KUNSTEN er en fantastisk mulighed for SMK og for vores gæster. Med de 18 værker vil vi i det næste halve år kunne præsentere vores egen samling af dansk og europæisk modernisme i sammenhæng med andre af periodens hovedværker. Det bliver utrolig interessant og helt sikkert en heftig dialog, når disse sværvægtere er i stue sammen” siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Blandt værkerne er et af KUNSTENs vartegn, Niki de Saint-Phalles voluminøse polyester-skulptur Nana Baloon. Værket, som også kaldes Store Nana i bevægelse, er rykket fra foyeren i Aalborg og ind i salene på SMK. Her signalerer værket med sin farvestrålende, naive bemaling både glæde, vitalitet og frodighed til museets gæster.

Kunstværkerne supplerer og styrker SMK’s egen samling. De besøgende værker omfatter ud over Nana Baloon blandt andet hovedværker i kunsthistorien som Wilhelm Freddies Sex-paralysappeal og Max Ernsts Bonjour Satanas. Der er også mulighed for at opleve udenlandsk Cobra-kunst, herunder værker af Appel, Constant og Alechinsky.

KUNSTENs 18 værker kan ses på SMK frem til sommeren 2015.

Om KUNSTEN
KUNSTEN er et af Danmarks væsentligste kunstmuseer. Museet i Aalborg er for tiden lukket på grund af en omfattende restaurering. Imens slippes KUNSTEN løs, og publikum får mulighed for at opleve et kunstmuseum på en helt ny måde, i nye sammenhænge og med nyt og anderledes indhold. Under overskriften KUNSTEN TO GO tilbyder museet workshops, foredrag, art lab, undervisning, udstillinger, stedspecifik kunst og meget mere.

Følgende KUNSTEN-værker er udlånt til SMK:
I sal 269B:
Pierre Alechinsky: Med næb og klør, 1970
Else Alfelt: Jorden – vandet og bjergene, 1952
Karel Appel: Tyr, 1949
Karel Appel: Hund, 1949
Constant: Jeg har besøgt de hvide bjørne, 1948
Stephen Gilbert: Middelalderen, 1949
Jean-Michel Atlan: Komposition, 1949

I sal 300B:
Vilhelm Bjerke Petersen: Klippens drøm, 1935
Harry Carlsson: De tomme sæders passager, 1934
Harry Carlsson: Et geni kommer til verden, ca. 1934
Max Ernst: Goddag Satanas, 1928

I sal 216:
Fernand Léger: Stilleben, gult og blåt, 1938

I sal 263:
Niki de Saint Phalle: Nana Baloon (eller Store Nana i bevægelse), 1960'erne

I sal 260:
Vilhelm Lundstrøm: Pakkassebillede ”Chanson sans Paroles”, Enten 1918 eller 1919

I sal 300A: 
Wilhelm Freddie: Sex-paralysappeal, 1936
Wilhelm Freddie: Meditation over den antinazistiske kærlighed, 1936
Wilhelm Freddie: Psykofotografisk fænomen: Sabotage, 1944

Erik Dietman: Nogle meter og centimeter af hæfteplaster, 1963

For yderligere information, kontakt venligst

KUNSTEN 
Lars Ulrich Tarp Hansen, kommunikationsmedarbejder
T: +45 3199 4105
E: luh_@_kunsten.dk

SMK
Karen Ormstrup Søndergaard, pressekoordinator
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Thu, 20 Nov 2014 08:00:00 +0100
SMK Fridays: Luk øjnene og lyt http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-luk-oejnene-og-lyt/ Fredag 14. november inviterer Statens Museum for Kunst til årets sidste SMK Fridays, som handler om... Mikrofoner i søen i Østre Anlæg og diabolsk elektronisk musik fra 1960’erne er en del af sæsonens sidste SMK Fridays. Københavns Radiobiograf og en række danske kunstnere udforsker og udfordrer med hver deres indslag temaet lydkunst.

Lyd overtager lærredet

I samarbejde med Dansk Kulturarv har Københavns Radiobiograf fået adgang til DR’s arkiver og overtager derfor museets biograf hele aftenen. De præsenterer i fire etaper resultaterne af deres gravearbejde i spolebånd, lakplader og DAT-bånd i arkiverne hos DR. Det bliver en kombination af diabolsk elektronisk musik fra 1960’erne, Fluxus-radio, legesyge ordkollager og naive båndeksperimenter, når radiobiografen præsenterer aldrig-før-genudsendte radioindblik i dansk lydkunsthistorie.

Morten Søndergaard mikser Knud Viktor og Østre Anlæg

Hvordan lyder Østre Anlæg? Og kan man bruge en park som instrument? Det har digter og lydkunstner Morten Søndergaard i samarbejde med SMK og festivalen Wundergrund sat sig for at undersøge ved at placere mikrofoner rundt omkring i Østre Anlæg. Lydene fra parken forvandles og transmitteres live til en koncert på scenen i SMK, der er tænkt som en homage til den danske kunstner Knud Viktor og hans lydarbejde. Søndergaard har parallelt med sit forfatterskab udforsket lydenes verden siden debuten i 1992. Inden Søndergaard træder på scenen, viser vi Knud Viktors lyd- og filmværk, Akvarel, fra 1970.

Lydkunst på scenen

Komponist og elektronisk musiker Jonas Olesen har skabt et montageværk af tekniske uheld, debatter om farlig elektronisk musik, optagelser af psykiske medier og lydeffekter fra nazistiske hørespil. Til Fridays uropfører Olesen værket Et periodisk materiale af mikrolyde, ordnet konsekvent aperiodisk, som han har produceret af DR-materiale fra 1925 og frem til i dag, som han har fået adgang til af Dansk Kulturarv og Danmarks Radio.

Kunstner-DJ spiller kavalkade af det bedste danske lydkunst

Lydkunstner Sandra Boss spiller et sæt af den bedste lydkunst fra 1950’erne og frem til i dag. Og sidst på aftenen runder hun hele arrangementet af som denne SMK Fridays kunstner-DJ.

Der vil som altid være art talks, drinks, street food og muligheden for at se museets udstillinger uden for normal lukketid. Som ekstra indslag tyvstarter CPH:DOX også SMK Fridays med dokumentaren Komponist af danske Ida Bach Jensen. Bagefter viser vi Sofie Tønsbergs film Svævninger om Else Marie Pade og Jacob Kirkegaard..

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Webmaster Fri, 07 Nov 2014 08:41:00 +0100
Ny udstilling: Fantasier om parallelle verdener http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-fantasier-om-parallelle-verdener/ Den 6. november åbner SMK en udstilling i x-rummet af den amerikanske kunstner Lutz Bacher, som... Star Trek-karaktererne Odo, Quark, Major Kira Nerys og Tom Paris i form af mandshøje papfigurer, en skulpturel installation af farvede plexiglasplader, lysende blå videoprojektioner og indrammede portrætter af berømte videnskabsfolk. Det er nogle af de elementer, der indgår i udstillingen Into the Dimensional Corridor, som den amerikanske kunstner Lutz Bacher har skabt specielt til x-rummet på SMK.

Star Trek og Cyberspace

Siden midten af 1970’erne har Lutz Bacher udforsket, hvordan identiteter bliver udlagt og medieret i populærkulturen. Hun trækker et kendt materiale som for eksempel Star Trek-figurerne ud af deres sædvanlige sammenhæng og lader dem indgå i helt andre scenarier, så der opstår nye betydninger.

Udstillingens titel stammer fra en episode i den første sæson af
Star Trek og henviser til overgangen fra én tilstand til en anden – fra denne verden til en anden. Dette er en velkendt rite i science fiction-kulturen, i spirituel tænkning og i litteraturen, når hovedpersonen går fra et moralsk niveau til det næste.

Star Trek TV-serien havde premiere i 1966 og har skabt et univers af outsiderfigurer og en alternativ samfundsorden, der er blevet læst som en kritisk kommentar til skiftende konflikter omkring race, køn, krig osv. Men serien er først og fremmest et sejlivet populærkulturelt fænomen, der i årtier har ansporet længslen efter det ukendte og det fantastiske.

I udstillingen møder det fiktive
Star Trek-univers en stribe portrætter af fremtrædende videnskabsfolk fra en bog med titlen Masters of Abstraction. Videnskabsfolkene har alle på forskellig måde bidraget til at udvikle cyberspace. Lutz Bacher kobler på den måde populærkulturelle fantasier om det ydre rum med videnskabens avancerede udforskning af blandt andet internettet. Begge dele foregår i et abstrakt rum uden for vores fysiske verden.

Om Lutz Bacher

Lutz Bachers rigtige navn er ukendt for offentligheden. Gennem hele sin karriere har hun arbejdet under det mandlige pseudonym Lutz Bacher. Hun giver ikke interviews og viser sig heller ikke særlig tit offentligt. Hun sætter dermed sin egen identitet fri og til diskussion.

Lutz Bacher har arbejdet med alt fra installationer til video, foto og skulptur. Et gennemgående træk er dog, at hendes værker altid er sammenstykket af eksisterende genstande, billeder eller tekster, som hun finder fra alle mulige restlagre. I Lutz Bachers version får genstandene ofte et humoristisk, foruroligende eller mystisk tvist.


Siden 1970’erne har Lutz Bacher boet og arbejdet i Californien, men er for nyligt flyttet til New York City. I 2013 havde hun tre soloudstillinger på Portikus i Frankfurt-am-Main, på ICA i London og på Kunsthalle Zürich. Hun har tidligere udstillet på Aspen Art Museum (2014), MoMA/P.S. 1 (2009), Kunstverein Munich (2009) og Contemporary Art Museum, St. Louis (2008).


Derudover har hun medvirket på en række gruppeudstillinger på blandt andet “Spies in the House of Art”, The Metropolitan Museum of Art, New York (2012); The Whitney Biennial, The Whitney Museum of American Art, New York (2012); “Closed Circuit”, The Metropolitan Museum of Art (2008); “Grey Flags”, Sculpture Center, New York og Bordeaux Musée d’Art Contemporain, Bordeux (2006); “American Tableaux”, Walker Art Center, Minneapolis (2002); og “Bit Streams”, The Whitney Museum of American Art, New York (2002). Hendes værker er bl.a. repræsenteret i samlingerne på Metropolitan Museum of Art, New York; MoMA, New York; Whitney Museum of American Art, New York og The Art Institute of Chicago.


Hent pressefotos

For yderligere information, kontakt venligst:
Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard

E:
karen.soendergaard@smk.dk
T: 25527203


Overinspektør

Marianne Torp

E:
marianne.torp@smk.dk
T:2552 7224

]]>
Karen Søndergaard Mon, 03 Nov 2014 12:30:00 +0100
Statens Museum for Kunst indgår samarbejde med Tiger http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-indgaar-samarbejde-med-tiger/ Statens Museum for Kunst (SMK) indgår samarbejde med den danske butikskæde Tiger. Målet er at få...

Fra 1. november vil man i alle landets Tiger-butikker kunne købe en mulepose designet af Elmgreen og Dragset. I hver pose medfølger to billetter til udstillingen “BIOGRAPHY” af Elmgreen & Dragset på SMK.

Mikkel Bogh, direktør for SMK, udtaler om samarbejdet med Tiger:

”Elmgreen & Dragsets tankevækkende udstilling BIOGRAPHY taler til noget i os alle – ved at se ind i andres liv bliver vi udfordret til at tænke over vores eget. Med samarbejdet med Tiger håber vi på, at endnu flere får lyst til at besøge udstillingen og sætte deres eget liv i perspektiv”

Tiger er en dansk butikskæde, der i 1995 åbnede sin første butik på Islands Brygge og siden er vokset til over 400 Tiger-butikker i 23 lande. Igennem årene har Tiger i stigende grad satset på kultur- og kunstoplevelser eksempelvis ved at udgive smal litteratur og kunstbøger senest i samarbejde i samarbejde Kunsthal Charlottenborg.

Grundlægger af Tiger, Lennart Lajboschitz, fortæller om, hvorfor Tiger samarbejder med Statens Museum for Kunst:

”Vi er meget glade for samarbejdet med SMK, som er helt i vores ånd om at overraske og tilbyde oplevelser som rører folk. Vores drøm er at formidle det bedste fra kulturinstitutionerne ud til den bredere befolkning. Udstillingen af Elmgreen & Dragset på SMK er dragende og har en bred appel og får os til at tænke over, hvordan vi lever i samfundet.”

Muleposen, som Elmgreen & Dragset har designet til udstillingen, koster 50 kroner hos Tiger og kan købes fra 1. november. Den indeholder to billetter til en værdi af 220 kroner. Udstillingen ”BIOGRAPHY” er allerede åbnet og kan ses indtil 4. januar 2015 på Statens Museum for Kunst i København.

Elmgreen & Dragset er en dansk-norsk duo, hvis kunst ofte leger med beskuerens virkelighedsopfattelse i kraft af en række totalinstallationer. Udstillingen er den hidtil største af Elmgreen & Dragset i Danmark.

For yderligere oplysninger om samarbejdet eller andet, kontakt venligst:

Concept Developement Manager, Tiger
Mai Due Brinch
E mdb_@_zebra.as
T 42 14 25 12

eller

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergard
E karen.soendergaard@smk.dk
T 2552 7203

Find pressebilleder her

]]>
presse Tue, 28 Oct 2014 14:03:00 +0100
SMK Fridays: Sitrer kunsten i dig? http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-sitrer-kunsten-i-dig/ Statens Museum for Kunst inviterer på både minikoncert med Future 3, samtalesalon blandt Hammerhøis... Teorien og kunsthistorien bliver sat på pause på SMK 17. oktober. Aftenen skal i stedet handle om, hvad der sker, når man bliver ramt af kunsten. Om følelsen af, at et kunstværk taler direkte til beskueren. Rammer ind og sætter en sitren i gang i nervesystemet.

Samtalesalon i tusmørke

I Hammershøi-salen bliver lyset dæmpet, så tankerne kan få frit spil i tusmørke-stemningen. Her kick-starter Samtalesalonen interessante samtaler om, præcis hvad det er, Vilhelm Hammershøis malerier stadig rammer i beskueren – 100 år efter malingen var våd. Samtalen vil løbe fra 17-19, så man kan kigge forbi og deltage, præcis som det lige passer ind med vennerne, besøget ved baren og de videre aftenplaner.

Minikoncert med det elektroniske band Future 3

Efter mange års stilhed vender den populære, elektroniske trio Future 3 nu tilbage – med udgivelse af albummet With And Without. Til SMK Fridays kan du helt eksklusivt få en forsmag på deres kommende album – det første, de har udgivet, i 13 år. På aftenen giver de en minikoncert, hvor de vil præsentere nogle af deres helt nye numre.

Direktør og kunstnere i samtale om kunstens sitren

SMK’s direktør Mikkel Bogh inviterer kunstnerne Kathrine Ærtebjerg og Mikkel Carl til en snak om, hvordan kunst kan sætte en sitren i gang vores nervesystemer. Mikkel Bogh: ”Billedet påvirker mig, arbejder sig ind i mit sanseapparat, det fremkalder en affekt i mig – ikke en stor affekt, ikke vrede, smerte eller ekstase, men en stille affekt, en sitren i mit nervesystem.”

Radioprojektet The Lake sender direkte fra museet

Online-radioprojektet The Lake sætter også gang i SMK – og de sender deres soundtrack som liveradio direkte fra museet. The Lake er skabt, drevet og kurateret af kunstner Kasper Vang, radiotilrettelægger Jan Høgh Stricker og Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg fra bandet Efterklang.

Oplev også

• Krigsfotograf Jan Grarup er vant til at fotografere fra verdens grusomheder. Til SMK Fridays fortæller han om sit arbejde og sine oplevelser.
• Kunstformidler og performer Annette Skov og Poul Høxbro fra Concerto Copenhagen inviterer nysgerrige gæster med på en sanselig rejse i museets samling af barokke kunstværker.
• Kunstneren Fie Norsker runder aften af bag DJ-pulten i SMK's Skulpturgade.

Traditionen tro byder SMK Fridays selvfølgelig også på både fredagsbar, arttalks og god stemning. Det er gratis at deltage.

Se de seneste opdateringer og tilmeld dig arrangementet på Facebook, klik her.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.
Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergard
E karen.soendergaard_@_smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Karen Søndergaard Thu, 09 Oct 2014 09:26:00 +0200
Statens Museum for Kunst sender stor Bjørn Nørgaard-udstilling til Kina http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-sender-stor-bjoern-noergaard-udstilling-til-kina/ En stor retrospektiv udstilling med Bjørn Nørgaard i Beijing viser en række af kunstnerens... Det er en af samtidskunstens sværvægtere, der repræsenterer Danmark i forbindelse med den danske kultursatsning i Kina, som skydes i gang i efteråret 2014. Med over 100 værker i form af skulpturer, installationer, grafiske værker, film og en af de store skitser til Gobelinerne i Riddersalen på Christiansborg viser udstillingen udviklingen i Bjørn Nørgaards kunst fra 1960’erne til i dag.

”Udstillingen med Bjørn Nørgaard i Beijing fortæller en vigtig historie om dansk-kinesisk kultursamarbejde. Nørgaard var en af de første danske kunstnere, der begyndte at arbejde i Kina. Det er mere end 10 år siden nu. I mellemtiden er han blevet gæsteprofessor på CAFA i Beijing, hvor hans værker nu præsenteres i en stort anlagt udstilling, som jeg ser meget frem til at åbne 24. oktober. Udstillingen er samtidig en del af den danske kultursatsning i Kina, der i de næste 10 måneder vil bane vej for nye samarbejdsrelationer mellem danske og kinesiske kunstnere og kulturinstitutioner – samt give et stort kinesisk publikum mulighed for at udforske dansk kunst og kultur på egen hånd,” siger kulturminister Marianne Jelved.

Bryder verden op og samler på nye måder

Udstillingen har – som SMK’s store Bjørn Nørgaard-udstilling i 2010 – titlen Re-modelling the World. Titlen dækker Bjørn Nørgaards karakteristiske arbejdsform, hvor han bogstaveligt talt bryder det kendte verdensbillede op som brikker i et puslespil og samler det igen på nye måder. Det gælder helt fra de tidligste minimalistiske undersøgelser af forholdet mellem materialer – som glas, træ, gips, stof og metal – i 1960’erne, til de såkaldt genbrugsklassicistiske værker som Christian IIIs Gravmæle i 1970’erne, og til de seneste værker som fx Dronningens Gobeliner.

”Bjørn Nørgaards mangefacetterede og indflydelsesrige værk vil uden tvivl vække interesse i Kina. Hans brug af overraskende materialer, inddragelsen af gamle håndværkstraditioner og ikke mindst udstillingens idé om, at vi alle sammen bidrager til at forme vores verden og vores historie, glæder jeg mig til at præsentere for et kinesisk publikum,” siger direktør på SMK, Mikkel Bogh.

Også i det helt nye værk Busstop, som er skabt specielt til CAFA Art Museum, mødes nyt og gammelt. Den store bronzeskulptur kombinerer indtryk fra de buddhistiske grotter i Østen med et traditionelt dansk busstoppested og bliver opstillet foran museet, der ligger i forbindelse med Central Academy of Fine Arts i Beijing. Det er Ny Carlsbergfondet, der har doneret værket til CAFA.

De kinesiske forbindelser

SMK har tidligere samarbejdet med CAFA, Kunstakademiet i Beijing. Under Kulturrevolutionen mistede CAFA flere af de skulpturer, som udsmykkede akademiets tegnesal. I 2008 fik SMK afstøbt 11 nye gipsskulpturer til salen, og Bjørn Nørgaard agerede som bestyrelsesmedlem af Afstøbningssamlingens Venner ved den lejlighed mellemmand.

Bjørn Nørgaard er i dag nærmest en slags uofficiel kulturel ambassadør i Kina, hvor han har arbejdet jævnligt siden, han i 2003 deltog i skulpturudstillingen Sea and Music i Xiamen Bay Park med skulpturen Tronen. I 2007 udførte han aktionen Sisyphos Møder Konfucius og får sin første kop Grøn te på det danske kulturinstitut i Beijing.

Han har gennem de seneste ti år produceret en række af sine værker på værksteder i Kina samt skabt monumenter til det offentlige rum – senest Den lille danserinde til Guangzhou Opera House (2010-11). I 2008 blev han udnævnt til gæsteprofessor ved kunstakademiet i Beijng.

Styrket dansk-kinesisk kultursamarbejde

Udstillingen med Bjørn Nørgaard er en del af Kulturministeriets dansk-kinesiske kultursatsning, der fra efteråret 2014 og frem til 2015 giver et stort kinesisk publikum mulighed for at opleve dansk kultur og kunst. Satsningen udmønter sig bl.a. i udstillinger, koncerter, filmfestivaler, litteraturarrangementer, symposier, scenekunst og teater, arrangementer med fokus på design, arkitektur og kunsthåndværk samt særlige tiltag med fokus på børn og unge.

Kultursatsningen er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.

Udstillingen på CAFA Art Museum er støttet af styregruppen for den internationale kulturudveksling under Udenrigsministeriet og Kulturministeriet, samt af Kulturstyrelsens museumspulje. MÆRSK har bidraget med transportsponsorat.

>> Hent pressebilleder

BJØRN NØRGAARD Re-modelling the World – again again again 
CAFAM, Central Academy of Fine Art Museum, Beijing
24. oktober-28. november 2014


For yderligere information, kontakt venligst:


Birgitte Anderberg
Museumsinspektør/ Forsker
T birgitte.anderberg_@_smk.dk
E +45 2552 7211

Karen Ormstrup Søndergard
Pressekoordinator
T karen.soendergaard_@_smk.dk
E +45 2552 7203


Udstillingen er støttet af Kulturministeriet og er en del af den danske kultursatsning i Kina

]]>
Karen Søndergaard Mon, 06 Oct 2014 09:28:00 +0200
Kæmpe pudekamp banker efterårsferien i gang på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/kaempe-pudekamp-banker-efteraarsferien-i-gang-paa-smk-1/ En ny børneudstilling om hjem åbner på Statens Museum for Kunst i efterårsferien. Det starter med... Vi sover, vågner, vasker os, børster tænder, spiser, leger og lever i vores hjem. Men hvad er et hjem egentlig? I efterårsferien åbner en ny børneudstilling Og hvor har du så hjemme? på Statens Museum for Kunst. Med udgangspunkt i danske og internationale kunstværker kan børn og voksne se, føle, dufte og reflektere over, hvad det vil sige at have hjemme.

Udstillingen skydes fra start 11. oktober kl. 14 med en stor fælles pudekamp i den nye have foran museet. Der er puder til de første 100 børn – og efter kampen er der sørget for masser af saftevand til trætte krigere.

Bagefter kan man gå på opdagelse i udstillingen, hvor man blandt andet kan lugte til forskellige hjemlige dufte, mærke et kæmpetæppe lavet af håndklæder, duge og lagener under fødderne og komme helt tæt på et forunderligt hus bygget af træ og gummislanger.

Hver dag i ferien er der også omvisninger for børn. Her ser vi på hjemlighed i kunten og taler om, hvad der gør et hjem til et hjem. Man kan også bygge sit eget hjem af ler, gips og pap, når billedkunstnere i Børnenes Værksted hver dag i ferien står klar til at hjælpe fantasi og kreative evner på vej.

Program for efterårsferien på SMK

Pudekamp og åbning af ny udstilling

Vi åbner børneudstillingen Og hvor har du så hjemme? med en kæmpe fælles pudekamp i SMK's nye museumshave.

11. oktober kl. 14 – 15. Gratis!

Ny børneudstilling: Og hvor har du så hjemme?

Hvad afgør, at et hjem er et hjem? Og hvad betyder det for de mange børn, som i dag har to hjem? Udstillingen Og hvor har du så hjemme? sætter både tanker og sanser i spil. Man kan tage et snus ind i en reol af papkasser, som gemmer på forskellige hjemlige dufte. Eller smide skoene og mærke et kæmpe tæppe flettet af brugte tekstiler fra hjemmet.
Udstillingen er åben alle dage i efterårsferien. Gratis!

Byg, modeler og mal dit hjem
Skab dit eget lille hjem af ler, gips, pap og masser af andre sjove materialer. Billedkunstnere hjælper til i værkstedet og guider gerne fantasien på gled.
Børnenes Værksted 11.-19. oktober kl. 10.30-16.30. Entré: 45 kr.

Børneomvisninger om hjem

Kom og vær med til at tænke over, hvad det vil sige at have hjemme, eller hjemve, når vi inviterer på børneomvisninger i efterårsferien.
Børneomvisninger 12., - 19. oktober kl. 13. Gratis!

Omvisning: Hjem for voksne

Tag med på en omvisning, hvor vi zoomer ind på hjem og det at føle sig hjemme. Vi ser for eksempel på guldalderens motiver, hvor ude er godt, men hjemme altid bedst.
Omvisning 12. og 19. oktober kl.14. Gratis!

HENT PRESSEFOTOS HER

For yderligere information, kontakt venligst:

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergard
T: 25527203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Thu, 02 Oct 2014 09:26:00 +0200
Føl dig hjemme i en ny børneudstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/foel-dig-hjemme-i-en-ny-boerneudstilling/ Vi sover, vågner, vasker os, børster tænder, spiser, leger og lever i vores hjem. Men hvad er et... Hvad afgør, at et hjem er et hjem? Hvad betyder det for de mange børn, som i dag har to hjem? Bliver vi hjemløse, fordi vi sjældent er hjemme – eller har vi altid hjemmet med os i form af mobiltelefoner og internet?

Det er nogle af de mange spørgsmål, SMK’s nye børneudstilling Og hvor har du så hjemme? gerne vil se nærmere på. Udstillingen inviterer børn og voksne til at se, dufte, føle og reflektere over alt det hjemlige. Det sker med udgangspunkt i en række tankevækkende kunstværker af både danske og internationale kunstnere.

Mærk kunsten med fødderne

Udstillingen sætter både tanker og sanser i spil. Man kan tage et snus i i en reol, bygget af papkasser, og som gemmer på forskellige hjemlige dufte. Eller smide skoene og mærke et kæmpe tæppe af kunstnerne Bank & Rau under fødderne. Tæppet er flettet af brugte tekstiler fra hjemmet – håndklæder, duge og lagener. Tæppet bærer derfor aftryk, pletter og dufte fra hjem og mennesker og sætter gang i tankerne om, hvordan "hjemme" føles og mærkes.

Man kan også komme helt tæt på et forunderligt hus af træ og gummislanger skabt af kunstneren Torben Ebbesen eller opleve den brasilianske kunstner Rivane Neunschwanders videoværk The Tenant.

Her udforsker en sæbeboble alle hjørner af et forfaldent hus, som stadig har spor af menneskernes tilstedeværelse, selvom det tilsyneladende for længst er blevet forladt.
Sæbeboblen bevæger sig op og ned af husets trappe og rundt i store og små værelser. Underlige lyde blander sig med stilheden. Værket spiller på børns fascination af sæbeboblen og dens skrøbelighed – hvor længe kan den klare sig i huset, før den brister?

Børneudstillingen Og hvor har du så hjemme?

11. oktober 2014 – 26. juli 2015.
Gratis
Fra 6 år

For yderligere information, kontakt venligst

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergard
T: 25527203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

Leder af Børn og Unge-enheden
Marianne Grymer Bargeman
T: 2552 7185 eller 2271 2550
E: marianne.bargeman_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 16 Sep 2014 12:09:00 +0200