Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 27 Apr 2017 13:33:00 +0200 Mark Leckey skaber nyt lydværk og en gigantisk motorvejsbro til SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/mark-leckey-skaber-nyt-lydvaerk-og-en-gigantisk-motorvejsbro-til-smk/ Inspireret af en motorvejsbro fra sin barndom, fylder den internationalt anerkendte kunstner Mark... Den britiske kunstner Mark Leckey (f. 1964) voksede op uden for Liverpool i England. Med udstillingen He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts inviterer han publikum med tilbage til et ganske særligt sted fra sin barndom: ramperne under motorvejsbroen M53 i byen Ellersmere Port.

Til x-rummet på SMK har han ud fra hukommelsen genskabt broen og ramperne, hvor han og hans venner hang ud i starten af 1970’erne.

Eksorcisme i x-rummet
”Mange af mine værker udspringer af ting og oplevelser fra min barndom og ungdom, som bliver ved med at hjemsøge mig. Og motorvejsbroen er en af de ting fra mit liv, der har sat sig fast i min hukommelse. Det er derfor, jeg har genskabt den. Det er som om, at den her slags minder kommer til at fylde for meget. De bliver for overvældende”, siger Mark Leckey. Ifølge den britiske kunstner er alle hans værker en form for eksorcisme – indskydelsen og trangen til at skabe et værk opstår i ham, når noget bliver for giftigt og må udslettes.

Særligt for Mark Leckeys kunstneriske praksis er hans brug af found objects og found footage, det vil sige objekter, billeder, lyd og videooptagelser fra den virkelige verden. Om motorvejsbroen M53 fortæller Leckey:

”Jeg vil gerne have, at museets gæster får en psykedelisk oplevelse, når de træder ind i rummet. At lyset, broens størrelse og musikken sætter dem i en anderledes tilstand”, forklarer han om den gennemgribende transformation af x-rummet, som ud over den gigantiske fantombro, der er indhyllet i natriumlys, også indbefatter afskallede plakater og ikke mindst et helt nyt lydværk designet til rummet.

Lydværket minder om en mellemting mellem et foredrag, et radioprogram, en autobiografisk fortælling og et DJ-set – og det er produceret af lyd-samples fra fire årtier, liveoptagelser, historiske fakta og Leckeys egne refleksioner og tanker. Det nye lydværk, der er skabt specielt til udstillingen på SMK, er en videreudvikling af en performance, Leckey opførte i forbindelse med sin seneste udstilling, Mark Leckey: Containers and Their Drivers, på MoMA PS1 i New York.

SMK FRIDAYS X MARK LECKEY


Når museet slår dørene op til
SMK Fridays 5. maj er det også med spot på Mark Leckey og hans udstilling i x-rummet. Denne aften kan publikum lytte med, når udstillingens kurator, Marianne Torp, fortæller om Leckeys kunstneriske praksis og tankerne bag He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts.

På Scenen kan man fra kl. 20.30 se hans videoværk Dream English Kid 1964-1999 AD, hvor den gigantiske motorvejsbro for første gang optræder i Leckeys værker.

Om Mark Leckey
Mark Leckey har siden slutningen af 1990'erne været fremtrædende på den internationale samtidskunstscene. Med videoværket fra 1999 – Fiorucci Made Me Hardcore – en hyldest til den britiske dance culture – blev han kendt i kunstkredse, og i de seneste år har Leckey cementeret sin betydning, bl.a. med en udstillingsrække på WEILS i Bruxelles, Haus Der Kunst i München, Madre i Napoli og Kunsthalle Basel i 2014-15.

Hans værker og performances har desuden været udstillet på blandt andet Serpentine Gallery i London, og MoMA PS1 i New York. Og i 2008 modtog Leckey den præsigefulde Turner Prize for sit værk Industrial Light and Magic. Leckeys kunstneriske praksis spænder bredt fra installationer, prints og skulpturer til video, performance og lydværker.


Mark Leckey: He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts
4. maj – 3. september 2017


>> Hent pressebilleder
>> Mere om x-rummet


Udstillingsåbning 3. maj kl. 17-19
Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen.

For presseadgang til udstillingen inden åbning, kontakt venligst Karen Ormstrup Søndergaard, kos_@_smk.dk, og aftal nærmere.For yderligere information, kontakt venligst:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Ayoe Torbensdottir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
Stor tak for støtte til x-rummet

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 27 Apr 2017 13:25:00 +0200
Ufortalte historier fra Danmarks fortid som kolonimagt vises i ny udstilling på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ufortalte-historier-fra-danmarks-fortid-som-kolonimagt-vises-i-ny-udstilling-paa-smk/ Med spot-udstillingen Ufortalte historier, der er udviklet i samarbejde med Malmö Universitet og... Umiddelbart ånder alt fred og idyl i Jens Juels store maleri af den Rybergske familie. Også Astrid Holms portrættering af Rose, der dækker bord, omgivet af blomster, udstråler stilhed og varme. Men malerierne er også vidnesbyrd om Danmarks rolle i den transatlantiske slavehandel og som kolonimagt i det tidligere Dansk Vestindien (Skt. Croix, Skt. Thomas og Skt. Jan).

100-året for salget af Dansk Vestindien til USA i 1917 har været en anledning for Statens Museum for Kunst til, i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Living Archives, at se på museets værker med andre øjne – og ikke mindst på den formidling, der traditionelt har ledsaget værkerne. Kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives har til udstillingen skabt en helt ny lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på de udstillede værker.

Om Ufortalte historier


Spot-udstillingen Ufortalte historier kan ses fra 6. maj. Med på udstillingen er værker fra SMK’s samlinger, der afbilder mennesker af afrikansk afstamning eller kan knyttes til Danmarks fortid som kolonimagt. Se bl.a. værker af C.W. Eckersberg, Marcus Tuscher, Astrid Holm, Nicolai Abildgaard og Jens Juel.

I udstillingens første rum ses værker fra ca. 1650-1950, udvalgt og præsenteret af museets inspektører. Værkerne er ledsaget af en audioguide produceret i samarbejde med debattør og jurist Mary Consolata Namagambe. I udstillingens andet rum har kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives udvalgt værkerne og skabt en lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på værkerne i udstillingen. Lydcollagen er skabt af lydbidder, optaget på en række workshops i foråret.

En dårligt belyst fortid i billedkunsten
Jens Juels ”storkøbmand” Niels Rybergs enorme rigdom var et resultat af salg af varer til brug på slaveskibe og slavehandel. Og Astrid Holms Rose var muligvis efterkommer af en af de mange slavegjorte mennesker, der var frataget deres frihed for at tjene danske familier på De Vestindiske Øer.

Hvordan Danmarks koloniale fortid og kolonialismen generelt er afspejlet i samlingerne på SMK er en vigtig problematik at tage op for Danmarks nationalgalleri, mener SMK's direktør Mikkel Bogh.

”SMK's samlinger er en central kilde til at forstå, hvordan statsmagten og kulturlivet til forskellige tider har defineret den nationale selvforståelse – og det er museets opgave at bidrage til at nuancere og kvalificere diskussionen om emner, der betyder noget for borgerne i samfundet i dag. Ufortalte historier er ikke en præsentation af et afsluttet resultat, men begyndelsen på en undersøgelse, der stiller nye spørgsmål til værkerne for at sætte fokus på hidtil oversete aspekter af samlingen”, siger Mikkel Bogh.


Samtidens blik på Danmarks koloniale fortid
Tidligere, når man har studeret de værker, som er med på udstillingen, har fokus været på den danske families historie. Med Ufortalte historier vil SMK undersøge og anskue værkerne ud fra de slavegjortes perspektiv – et hidtil forbigået aspekt i værkerne. Det har krævet, at museets inspektører har måttet stille en anden type spørgsmål end normalt til de udvalgte værker: f.eks. hvilke betegnelser bruges der om personerne i værkerne, findes der oplysninger om de afbildede afrikanere, hvad er baggrunden for de forskellige værkers tilblivelse, og hvordan opleves værkerne i dag?

Arbejdet med udstillingen har givet ny viden og rusket op i tilgangen til og forståelsen af velkendte værker i museets samling. Den nye indsigt er blevet understøttet af og skabt ud fra et særligt formidlingsgreb, der anlægger nye perspektiver på og fortolkninger af kunstværkerne på måder, man ikke normalt ser i museets forskning.

Ved at facilitere dialoger med en lang række forskellige mennesker har kunsthistoriker Temi Odumosu fra Living Archives skabt en lydcollage af nutidige samtaler og reaktioner på de udstillede værker, som man kan høre i udstillingen. Disse stemmer tilbyder alternative tilgange til den kunst, vi tror, vi kender så godt.


Ufortalte historier

6. maj – 30. december 2017


>> Pressebilleder til Ufortalte historier


Udstillingen er skabt i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives. Fra 19. maj 2017 viser Det Kgl. Bibliotek udstillingen Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien.

Ufortalte historier er støttet af Nordea-fonden og er del af Historier om Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Henrik Holm
Museumsinspektør
E: henrik.holm_@_smk.dk
T: +45 2552 7219

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk

Ufortalte historier foldes ud


Spot-udstillingen Ufortalte historier åbner 5. maj som en del af
SMK Fridays , som denne aften sætter særligt fokus på Danmarks fortid som kolonimagt. Aftenen vil bl.a. byde på art talks, filmvisninger og "byvandringer" i museets værker, der på forskellig vis undersøger, hvordan Danmarks identitet som kolonimagt er reflekteret i museets samlinger.
Fredag 5. maj kl. 16-22

Som noget ganske særligt er der denne weekend også SMK Fridays på en lørdag , når SMK sammen med arkitekturfestivalen CAFx inviterer indenfor i Den Kongelige Afstøbningssamling . Her kan man bl.a. opleve Jeannette Ehlers performance Whip it Good og lytte med, når den dansk-caribiske kunstner i en Q&A sætter fokus på kolonialismens arv.
Lørdag 6. maj kl. 15-17.30

]]>
Ayoe Torbensdóttir Tue, 25 Apr 2017 17:37:00 +0200
SMK får støtte til integration af nye borgere i Danmark http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-faar-stoette-til-integration-af-nye-borgere-i-danmark/ SMK etablerer et nyt eksperimenterende mødested, hvor kunst, kaffe og sprogmøder på tværs af... SMK har gennem de senere år opbygget et stort netværk af mennesker, der ikke har dansk som modersmål, og museet har gode erfaringer med at kombinere dét at opleve kunst med sproglæring – bl.a. i undervisningsforløb og i et ansættelsesprogram for sprogkursister.

Nu har museet fået støtte til at fortsætte med et nyt initiativ: SMK KOM, som betyder, at museet hver onsdag eftermiddag bliver et mødested for alle, der gerne vil opleve kunst og lære det danske sprog. Samtaleemnet er som udgangspunkt kunst, og netop kunstdiskussioner styrker sprogkundskaber, viser erfaringerne.

"Vi ved, at det at opleve kunst sammen og sætte ord på kunsten kan skabe noget helt særligt. Hurtigt kommer samtalerne til at handle om livserfaringer, identitet og følelser. Og det er motiverende, hvis du skal lære et nyt sprog og indgå i nye fællesskaber," fortæller Julie Johnsen, som er kunstformidler på SMK og en af initiativtagerne til projektet.

Det er sprogkursister, der tidligere har været ansat på SMK, der er værter for onsdagsmøderne. De deltagere, der møder op, er med til at bestemme, hvad der skal foregå fra gang til gang.

Ud over at deltagerne får styrket deres danske sprog, er projektet en del af SMK’s ønske om at blive interessant og relevant for flere mennesker.

"SMK ønsker – og har pligt til – hele tiden at undersøge, hvad det vil sige at være et nationalgalleri, og hvad det vil sige at være et nationalt museum i et land og en verden, hvor kulturer, sprog og nationaliteter blandes og forenes," siger Julie Johnsen.

Praktisk information om SMK KOM
Snak dansk, oplev kunst, og mød nye mennesker hver onsdag frem til 28. juni, kl. 16-19 (og igen fra efteråret)
Det er gratis og åbent for alle, der vil være bedre til dansk eller som vil hjælpe andre til at blive det.
Tilmelding er ikke nødvendig.
Mødested: Skulpturgaden. Man er velkommen til at komme og gå efter behov.

SMK KOM er støttet af Sportgoodsfonden

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Kunstformidler
Julie Marie Johnsen
T: +45 2552 7194
E: julie.johnsen_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 04 Apr 2017 11:28:00 +0200
ÆGsperimenter i påskeferien http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/aegsperimenter-i-paaskeferien-1/ Det er påske. Det er forår. Det er familietid – og krea-tid! Vi markerer højtiden med daglige... Børneomvisninger: På æggejagt i kunsten
Kunstnere eksperimenterer med forskellige materiale, og nogle maler deres kunstværker med æg. I påsken kan man hver dag tage med omviseren på jagt efter kunstværker malet med æg – vi leder også efter harer, høns og andre dyr, der måske kan ende på påskebordet.
8. – 17. april (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket). Hver dag kl. 13 og 14. Varighed 30 min. Pris: Gratis, når entréen er betalt.

Børnenes Værksted: Vilde eksperimenter i børnehøjde
Hvad har æg, gulvtæpper, karry og skumgummi til fælles? Jo det er altsammen materialer, man kan bruge til at lave et eksperimenterende påske-kunstværk! Hver dag er der nye eksperimenter på plakaten. Kom og mal med æg, karry og sand sand eller vær med, når vi hælder karry i malingen. Vi har også samlet en stor bunke sjove materialer, som bare venter på at blive forvandlet til vilde skulpturer.
8. – 17. april kl. 11.30 – 16.30 (undtagen mandag 10., hvor SMK er lukket) 
Pris: Entré + 30 kr. Gratis med Årskort MINI 

Påskekylling i caféen
SMK's nye café, Depanneur, er åben hele påsken. De serverer blandt andet en børnemenu med jordnøddeolie-friteret kylling og pomfritter til små sultne maver. Caféen har åbent hver dag i museets åbningstid.

Det kan man også opleve i påsken:


Sidste chance: Japanomania
Find forårsfornemmelsen i vores udstilling Japonomania, hvor kirsebærtræerne står i fuld flor. Her skruer vi tiden tilbage og viser, hvordan den vestlige kunst i anden halvdel af 1800-tallet blev gennemsyret af japansk æstetik. Mødet med japansk kunst hev tæppet væk under den nordiske kunstscene og fyldte den med eksotiske geishaer, fremmedartede naturskildringer og forfinet æstetik. Oplev kunstværker af blandt andre Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og Claude Monet.
Sidste chance for at opleve udstillingen er 23. april 2017. Pris: Entré.

Nordic Highlights
SMK trækker sine bedste nordiske værker frem i en særudstilling, der både viser billeder af badende børn i lyse sommernætter og familieliv i 1800-tallets København. Lad dig føre tilbage til den nordiske kunsts fødsel i 1800-tallet med berømte kunstnere som Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, P.S. Krøyer, Anna Ancher og mange flere. Fælles for de nordiske kunstnere er en særlig følsomhed over for lyset. Den lyse nordiske sommernat fascinerede mange af malerne og inspirerede dem til en række af periodens absolutte hovedværker.
Udstillingsperiode: 8. april - 13. august 2017

Åbent i Den Kongelige Afstøbningssamling
Nøgne figurer, hedenske guder og kristen kunst – der er nok at gå på opdagelse i blandt de tusindvis af gipsskulpturer i Den Kongelige Afstøbningssamling. Oplev helte, krigere og heltinder komme til live gennem gribende og dramatiske audioguides eller udforsk samlingen på egen hånd, når vi i påskeferien holder særåbent i det gamle pakhus ved Københavns Havn.
11. – 17. april. Kl. 11 - 17. Gratis

Særåbent 2. påskedag
Husk, at vi i forbindelse med påsken har særåbent mandag 17. april.


>>HENT PRESSEFOTOS HER


For yderligere information, kontakt venligst:

Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik@smk.dk

]]>
Astrid Wiik Fri, 24 Mar 2017 14:10:00 +0100
SMK Fridays: Tid til romantik http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-tid-til-romantik/ 31. marts inviterer SMK endnu en gang til SMK Fridays, som denne gang står i romantikkens tegn. Det... Et Friedrich-maleri stod længe højt på SMK’s ønskeliste, men hans malerier er uhyre efterspurgte og sjældent til salg. Til SMK Fridays fortæller overinspektør og seniorforsker Kasper Monrad om det gode øje, han længe havde haft til Friedrichs maleri, og hvordan det til sidst endte på SMK.

Da SMK sikrede sig værket, løftede Kasper Monrad noget af sløret for, hvordan det fandt sted: ”Sjovt nok var det en lige lovlig kreativ henvendelse, der satte gang i den aktuelle proces. Tilbage i 2012 kontaktede en dansk kunsthandler museet og tilbød at sælge netop dette maleri. Prisen var lidt svævende, men ret så høj, og det var uklart, om kunsthandleren havde billedet på hånden eller blot var mellemmand. Efter nogen tid meddelte han imidlertid, at maleriet var solgt til et amerikansk kunstmuseum. Da jeg nogle få uger senere genså maleriet på sin vante plads på Neue Pinakothek, blev jeg derfor ret overrasket og kontaktede derfor ejerne – der aldrig havde hørt om den danske kunsthandler. Maleriet var ikke til salg på det tidspunkt, men vi fik os en god snak, og ejerne lovede at tænke på SMK, hvis de skulle beslutte at sælge. Det skete så for nogle måneder siden", fortalte Kasper Monrad.

Ingen romantisk aften uden musik og ord
På aftenen vil der være mulighed for at tage et crash-kursus i romantikkens kunst hos kunstformidler Sarah Hansen eller komme med på en musikalsk tur gennem SMK’s samling af dansk og nordisk kunst fra perioden til tonerne af Schubert og Carl Nielsen, sunget af mezzo-sopran Kristin Mulders

Det vil også være muligt at opleve filosof Anders Fogh Jensen i samtale med SMK’s direktør Mikkel Bogh om romantikkens tanker, splittelseserfaringer og om, hvorvidt vores tid igen er blevet romantisk.

Smagsprøve på 9x9x9

”Det romantiske er ikke en epoke / det er malerens alder / han er ung”. Sådan skriver Ib Michael i den tekst, han har skrevet til Per Kirkebys maleri Et romantisk billede. På aftenen vil kongelig skuespiller Mikkel Arndt opføre Ib Michaels tekst, som er en del af teaterforestillingen 9x9x9, der spilles på SMK i disse uger. Læs mere om 9x9x9 her.

Og meget mere …
Videoværket Tåge og lys af kunstner Søren Aagaard, musiksæt og visuals af kunstnergruppen Age of Aquarius, Per Kirkeby og Jørgen Leths film Dyrehaven den romantiske skov og musikfilmen til Frisk Frugts plade Den Europæiske Spejlbue.

Som altid vil der være korte art talks og mulighed for at nyde en drink og en bid mad i Skulpturgaden ved Kødbyens Mad og Marked.

Følg med på Facebook her.

Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22, er gratis og kræver ingen tilmelding. Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-DJ’s.

SMK FRIDAYS #26 - 31. marts l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 5. maj l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 2. juni l kl. 16-22

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

SMK Fridays er støttet af

]]>
Karen Søndergaard Fri, 24 Mar 2017 09:43:00 +0100
Nordic masters come together in Copenhagen http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nordic-masters-come-together-in-copenhagen/ There is good news for everyone who likes Scandinavian art. All through the spring and summer the... Take a journey back to the birth of Nordic art in the nineteenth century in the company of eminent artists such as Edvard Munch, Albert Edelfelt, Vilhelm Hammershøi, J.C. Dahl, C.W. Eckersberg, Christen Købke, P.S. Krøyer, Johan Thomas Lundbye Anna Ancher, L.A. Ring, Bertha Wegmann, Elisabeth Jerichau Baumann, Nicolai Abildgaard, Jens Juel, Anna Petersen and many more.

SMK, National Gallery of Denmark owns the most extensive and important collection of Nordic art in Denmark, and this spring and summer the museum brings together a wealth of masterpieces – numbering around 110 paintings – for the exhibition Nordic Highlights. The exhibition also offers a unique opportunity to see very special loans from the Canica Kunstsamling, a vast Norwegian private collection.

Artistic friendships in Copenhagen
Danish art experienced two particularly thriving periods in the nineteenth century: the Danish Golden Age (approximately 1800 to 1850) and the modern breakthrough (1880 to 1900). Several Danish artists from these periods – especially Eckersberg, Købke and Hammershøi – have attracted great international attention in recent years and are represented at a wide range of art museums in Europe and the USA.

Throughout the nineteenth century, artists from the Nordic countries – Norway, Sweden, Finland and Denmark – engaged in close, mutually inspiring artistic exchanges. Copenhagen became a crucial stopover destination for Nordic artists travelling further afield in Europe, and here they exchanged ideas and views of art with their Danish colleagues. Many fruitful friendships arose out of such meetings, and several artists maintained lifelong artistic dialogues with each other.

During the early part of this period, the friendship between Danish artist Eckersberg and Norwegian artist Dahl in particular set the tone for an entire generation of young Nordic painters. Later, eminent artists such as Munch (Norway), Strindberg (Sweden) and Edelfelt (Finland) entered into artistic conversations and interplay with Danish painters such as Krøyer and Hammershøi.

Light in the dark
The Nordic artists share a distinctive sensibility in relation to light. The many months of winter darkness made them particularly aware of the play of sunlight and shade, whether in the main capitals of art at the time – Rome and Paris – or up in the Nordic wildernesses. The bright Nordic summer nights fascinated many of these painters, inspiring them to create some of the absolute masterpieces of the period.

Nordic Highlights
Focus on Danish and Nordic Art 1750–1900
8 April – 13 August 2017

Download press images

For more information, please contact:

Kasper Monrad
Chief curator, senior researcher
Tel. +45 2552 7222
Email: kasper.monrad_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Head of press
Tel. +45 2552 7203
Email: kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Thu, 23 Mar 2017 13:40:00 +0100
Spis østers blandt guldalderlandskaber på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/spis-oesters-blandt-guldalderlandskaber-paa-smk/ Kunstner Søren Aagaard og SMK inviterer til en kunstevent i form af en østersbar midt i SMK’s... I februar måned tog kunstner og kok Søren Aagaard på tur i det nordlige Danmark på jagt efter limfjordsøsters (Ostrea edulis). Turen bragte ham blandt andet forbi østersfiskere, forskere, kokke og de berømte køkkenmøddinger ved Ærtebølle. Det er også østersen, der er omdrejningspunktet for Aagaards kunstevent Edulis, der fusionerer kunst og mad.

Ud over muligheden for at spise en østers eller to i Søren Aagaards specialdesignede østersbar midt i SMK’s samling, vises et nyt videoværk om østersrejsen i de danske guldaldermaleres fodspor. Videoværket Tåge og lys undersøger den danske østers historie – fra fattigmandskost til eksklusivt varemærke for det nye nordiske køkken – og er skabt særligt til denne event. Videoværket er en art antropologisk dokumentar blandet med rejsefilm, fiktion og naturscener.

Søren Aagaard vil selv stå og servere østers med en specialdesignet østerskniv lavet i samarbejde med Willumsen Urban Tactical.

Om Søren Aagaard
Søren Aagaard (DK1980) uddannet kok og kunstner. Han arbejder med video, skulptur, performance og installation. Særligt mad og måltidet som tidslig og performativ begivenhed har været en vigtig del af Aagaards praksis de seneste år. Søren Aagaard er desuden med til at drive udstillingsstedet YEARS i København og kunst- og mad-eventet okto. Han tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2013 og har desuden studeret ved Kunsthögskolan i Malmö. Han har udstillet både i Danmark og i udlandet og deltaget på flere internationale filmfestivaler.

Edulis – En østersbar af kunstner Søren Aagaard
Fredag 24. marts kl. 15
Onsdag 29. marts kl. 16
Onsdag 29. marts kl. 18

Varighed: Ca. en time.

Efterfølgende er man velkommen til at besøge resten af museet.
Der er 30 pladser til hver event, og billetterne kan købes via datoernes links ovenfor.

SMK2
Edulis er en del af SMK2, som er eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere, studerende og andre fagligheder sætter landets største kunstsamling i spil på nye måder for at give overraskende og anderledes kunstoplevelser.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos_@_smk.dk

Edulis er støttet af]]>
Karen Søndergaard Tue, 07 Mar 2017 12:46:00 +0100
Japan rammer SMK Fridays http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/japan-rammer-smk-fridays/ SMK Fridays er klar til et nyt år og starter sammen med Frost Festival sæsonen 10. februar med en... Sæsonens første SMK Fridays lader sig gennemsyre af japansk fascination i alt fra musik til mad og byder på en helt særlig koncertperformance og spot på vinterens store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918

Koncertperformance med Andreas Führer Isle of White 
SMK Fridays præsenterer sammen med Frost Festival en unik koncertoplevelse, når Andreas Führer Isle of White opfører musik fra deres kommende plade Les Halles. Koncerten bliver opført i en helt særlig scenografi i x-rummet, SMK's eksperimenterende scene for samtidskunst .

Ud over Führer selv deltager musikerne Cæcilie Trier, Holger og Asger Hartvig, Rasmus Valldorf og Aske Zidore. 

Japansk mani i Europa
Der er gratis adgang til SMK's nye store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918 denne aften. Udstillingen viser, hvordan mødet med japansk kunst i den anden halvdel af 1800-tallet påvirker den europæiske og specielt den nordiske kunstscene.

Aftenen igennem er der mulighed for at gå i dybden med udstillingen og høre eksperter fortælle om den japanske inspiration og fascination i værkerne. Desuden vil den danske keramikerduo Claydies fortælle om den kop, de har specialdesignet til SMK i forbindelse med udstillingen.

Dansk-japansk comfort food
Som altid er det muligt at købe øl, drinks og street food ved Kødbyens Mad og Marked i Skulpturgaden, men som en ekstra treat kan du opleve ”okto”, der undersøger krydsfeltet mellem mad og kunst. okto består af kunster Søren Aagaard og antropolog Henrik Hedegaard, som sammen forener kunst, bar og restaurant. De vil stå for en kunst-og madoplevelse, hvor de serverer dansk-japansk comfort food i den japanske bento boks-stil.

Kunstner Jakob Emdal byder derudover på sake-smagning af særligt udvalgt sake og præsenterer et sake-bar-kunstværk, som han tidligere har vist i 2012 på Overgaden. Institut for Samtidskunst. Værket viser, hvordan koppen har samme betydning for oplevelsen af saken, som udstillingsrummet har det for oplevelsen af kunsten.

Og meget mere… bl.a. cosplay-show med J-Popcon i SMK's Forhal, visning af filmen Ghost in the Shell i museets biograf og japansk musikset i Skulpturgaden af kunstner-DJ Heine Thorhauge Mathiasen.

Følg med på Facebook her

Om SMK Fridays
Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22, er gratis og kræver ingen tilmelding. Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i samlingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-DJ’s.

SMK FRIDAYS #25 - 10. februar l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #26 - 31. marts l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 5. maj l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #27 - 2. juni l kl. 16-22

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Oplevelsesudvikler
Magnus Kaslov
T: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov_@_smk.dk

Presseansvarlig
Karen Ormstrup Søndergaard
T: +45 2552 7203
E: kos@smk.dk

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden


]]>
Webmaster Tue, 31 Jan 2017 12:40:00 +0100
Vinterferien på SMK: Manga, mønstre og japansk mystik http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/vinterferien-paa-smk-manga-moenstre-og-japansk-mystik-1/ Glem alt om flyverdragter og kolde næser – i vinterferien inviterer vi ind i varmen og fylder... Ny udstilling: Japanomania
Hvad sker der, når Norden møder Japan? I vinterferien kan man opleve forårets store udstilling Japanomania i Norden 1875-1918, der fortæller historien om japanismens indtog i den nordiske kunst. Mødet med japansk kunst forandrer kunsten i Europa. Flere kunstnere begynder at iscenesætte sig selv med silkekimoner, vifter og papirlamper. Samtidig bliver kunstnerne inspireret af motiver som Fuji-bjerget, blomstrende kirsebærtræer og ”Den Store Bølge” til en ny forfinet æstetik, hvor de går helt tæt på flora og fauna.

Læs mere om udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918
19. januar 2017 – 23. april 2017
Pris: Dagsbillet

Lav en dragefamilie og tegn en manga
I Børnenes Værksted er vi vilde med de smukke japanske mønstre og motiver. Vi inviterer børn og familier til at komme og lave sin egen farverige drage-familie, tegne smukke mangabilleder eller hvad med lyserøde kirsebærblomster i ægte japansk stil? Vores huskunstnere hjælper til og guider gerne fantasien på gled.

Anbefalet alder: 3 år og op.
Lørdag 11. – søndag 19. februar
Kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 kr. + Dagsbillet

Omvisninger i børnehøjde
Det er hundekoldt udenfor, så hvorfor ikke tage med omviseren på en eksotisk rejse med japansk mystik og farverige pakistanske mønstre? Sammen udforsker vi hver dag i ferien udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 og familieudstillingen Aisha Khalid: To verdener som én. Her ser vi på mønstre, tegneserier og motiver med træer, dyr, bølger og sne – alt sammen i børnehøjde.

Anbefalet alder: 4-12 år.
Søndag 12. – søndag 19. februar
Kl. 13.00 - 13.45
Pris: Dagsbillet

Begrænset antal pladser. Billetter afhentes i Informationen 30 minutter før omvisningen begynder. Reservation ikke mulig.

Sidste chance: To verdener som én
I vinterferien er det sidste chance for at se udstillingen To verdener som én. Her kan børn og familier dykke ned i den pakistanske kunstner Aisha Khalids hypnotiserende univers.

Udstillingen viser blandt andet to store, svævende tæpper, der understreger, at alt i verden har flere sider. På den ene side er tæpperne smukt ornamenterede, men på den anden side står tusindvis af sylespidse nåle. I udstillingen kan man også udforske en række malerier med hypnotiserende mønstre, der får det til at flimre for øjnene.

Læs mere om udstillingen To verdener som én
7. oktober 2016 – 19. februar 2017
Pris: Dagsbillet

Husk, at vi også har særåbent mandag 13.
februar

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Digital kommunikationsmedarbejder
E: astrid.wiik_@_smk.dk
T: +45 2552 7278

]]>
Karen Søndergaard Fri, 27 Jan 2017 09:58:00 +0100
Over 380.000 besøgte Statens Museum for Kunst i 2016 http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/over-380000-besoegte-statens-museum-for-kunst-i-2016/ 384.341 gæster besøgte i 2016 SMK. Særligt efterårets store særudstilling Flygtige øjeblikke –... Den 1. juni 2016 genindførte SMK entré til museets faste udstillinger, og museet oplevede i løbet af efteråret et mindre fald i besøgstallet i forhold til de samme måneder de foregående år. Det kan skyldes de ændrede adgangsforhold, men udsvingene i antallet af besøgende på SMK er traditionelt store. 2015 var rekordår i SMK’s historie med 450.000 gæster. Ses besøgstallet for 2016 i forhold til besøgstallene for årene 2011-2015, var antallet af gæster i 2016 lavere end i 2015, men højere end i 2011, 2013 og 2014.

I alt 37.364 børn og unge deltog i undervisningsforløb eller besøgte museet som led i deres skolegang i 2016 – heraf havde 25.101 booket SMK-undervisningsforløb, mens 12.263 besøgte museet på egen hånd.

SMK i udlandet
Det er ikke kun på museet i Sølvgade, at besøgende har kunnet opleve værker fra SMK. I 2016 har den populære danske maler Vilhelm Hammershøi turneret på den anden side af Atlanten. Og ”de stille stuers maler” har haft succes i New York, Seattle og Toronto i udstillingen Painting Tranquility. Masterworks from Statens Museum for Kunst, hvor flere end 120.000 oplevede Hammershøis værker.

Stigning i digitale besøg
Også på nettet har kunstinteresserede i ind- og udland besøgt museets samling. Når brugernes egne bidrag – eksempelvis i form af billeder fra deres museumsbesøg – medregnes, er SMK-materiale blevet vist 42,5 millioner gange i 2016. Det svarer til en stigning på ca. 17% i forhold til 2015 og skyldes primært en stødt stigende rækkevidde på museets sociale medier og en betydelig stigning i visninger af SMK-billeder på Wikipedia. Disse stigninger skal ses i lyset af museets tilgængelighedspolitik, som er baseret på åbenhed, og på at museets materiale skal kunne findes på så mange relevante platforme som muligt.

Besøgende på SMK i Sølvgade de seneste fem år

2011

2012

2013

2014

2015

347.582

429.692

355.835

378.195

451.195

]]>
Webmaster Tue, 17 Jan 2017 00:00:00 +0100