Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 16 Sep 2014 12:09:00 +0200 Føl dig hjemme i en ny børneudstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/foel-dig-hjemme-i-en-ny-boerneudstilling/ Vi sover, vågner, vasker os, børster tænder, spiser, leger og lever i vores hjem. Men hvad er et... Hvad afgør, at et hjem er et hjem? Hvad betyder det for de mange børn, som i dag har to hjem? Bliver vi hjemløse, fordi vi sjældent er hjemme – eller har vi altid hjemmet med os i form af mobiltelefoner og internet?

Det er nogle af de mange spørgsmål, SMK’s nye børneudstilling Og hvor har du så hjemme? gerne vil se nærmere på. Udstillingen inviterer børn og voksne til at se, dufte, føle og reflektere over alt det hjemlige. Det sker med udgangspunkt i en række tankevækkende kunstværker af både danske og internationale kunstnere.

Mærk kunsten med fødderne

Udstillingen sætter både tanker og sanser i spil. Man kan tage et snus i i en reol, bygget af papkasser, og som gemmer på forskellige hjemlige dufte. Eller smide skoene og mærke et kæmpe tæppe af kunstnerne Bank & Rau under fødderne. Tæppet er flettet af brugte tekstiler fra hjemmet – håndklæder, duge og lagener. Tæppet bærer derfor aftryk, pletter og dufte fra hjem og mennesker og sætter gang i tankerne om, hvordan "hjemme" føles og mærkes.

Man kan også komme helt tæt på et forunderligt hus af træ og gummislanger skabt af kunstneren Torben Ebbesen eller opleve den brasilianske kunstner Rivane Neunschwanders videoværk The Tenant.

Her udforsker en sæbeboble alle hjørner af et forfaldent hus, som stadig har spor af menneskernes tilstedeværelse, selvom det tilsyneladende for længst er blevet forladt.
Sæbeboblen bevæger sig op og ned af husets trappe og rundt i store og små værelser. Underlige lyde blander sig med stilheden. Værket spiller på børns fascination af sæbeboblen og dens skrøbelighed – hvor længe kan den klare sig i huset, før den brister?

Børneudstillingen Og hvor har du så hjemme?

11. oktober 2014 – 26. juli 2015.
Gratis
Fra 6 år

For yderligere information, kontakt venligst

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergard
T: 25527203
E: karen.soendergaard_@_smk.dk

Leder af Børn og Unge-enheden
Marianne Grymer Bargeman
T: 2552 7185 eller 2271 2550
E: marianne.bargeman_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 16 Sep 2014 12:09:00 +0200
Nyt grønt mødested foran Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyt-groent-moedested-foran-statens-museum-for-kunst/ Bådeværksted for børn, musik, bobler og havevandringer. Når den nye museumshave foran SMK åbner... Efter et år med gravemaskiner og byggerod er den nye museumshave foran SMK nu klar til at blive taget i brug. Målet med ombygningen af den tidligere barokhave har været at omdanne de cirka 10.000 m², der svarer til størrelsen på Rådhuspladsen i København, til et rekreativt grønt område til glæde for alle.

”Jeg er glad for, at Statens Museum for Kunst har fået en så flot og indbydende have. Når vi bygger nyt, skal vi skabe steder, hvor det er rart for mennesker at være, og hvor vi kan møde hinanden i stimulerende omgivelser. Det, synes jeg, er lykkedes med den nye park, som inviterer os til at gå på opdagelse i museet, i kunsten og i de smukke parkområder, der omkranser museet,” siger Marianne Jelved, kulturminister.

”Vi ved, at københavnerne nyder at bruge byens parker og sætter stor pris på mulighederne for at få græs under fødderne, slappe af i solen på en bænk eller opsøge kultur i byen. Det og meget mere imødekommer den nye have, da vi får endnu et fælles åndehul og opholdssted med masser af anvendelsesmuligheder. Samtidig er der også blevet åbnet til Østre Anlæg og den øvrige del af byen, så vi sikrer en bedre adgang til parken for københavnere, museumsgæster og turister,” siger Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

”Som nytiltrådt direktør kan man kun være stærkt begejstret, fordi Museumshaven og den renoverede adgang til museet ganske enkelt udtrykker disse års fremmeste ambition, nemlig at åbne museet op mod byen og gøre det til et inspirerende og imødekommende sted. Så stærkt begejstret og med mange venlige tanker, naturligvis til Annie og Otto Johs. Detlefs, men også til min forgænger Karsten Ohrt, som satte haveprojektet i gang,” siger museumsdirektør Mikkel Bogh.

Ny museumshave og nyt indgangsparti

Den nye museumshave bygger videre på Østre Anlægs græsbakker, bugtede stier og store trækroner, så museumshave og anlæg bliver en samlet oplevelse hele vejen rundt om SMK. Haven består blandt andet af græsklædte ’flydende øer’ og træer af samme arter som i Østre Anlæg. Blandt de grønne øer, stier og træer står et spejlbassin frem som det centrale element i haven. Bassinet har flere funktioner og kan både fungere som roligt spejlbassin og levende springvand.

Samtidig med omlægningen af haven er museets indgangsparti blevet forbedret. Museumstrappen er blevet renoveret og er nu tænkt også som opholdssted, hvor man kan sidde og læse en bog, drikke kaffe eller bare nyde udsigten over haven og byen. Med den nye trappe og elevatoradgang er tilgængeligheden for gangbesværede blevet øget, ligesom forhold for børnefamilier er forbedret med ny barnevognsparkering. Endelig er museets facade blevet afrenset, og de gamle bastioner, som museet står på, renoveret.

Museumsdistrikt i hjertet af København

Den nye Museumshave er en del af en større ambition om at åbne museet mod byen. Og samtidig skabe sammenhæng mellem Parkmuseerne, der tæller Den Hirschsprungske Samling, Davids Samling, Statens Naturhistoriske Museum, Botanisk Have, Rosenborg Slot, Cinemateket og Statens Museum for Kunst.

Den nye Museumshave samt modernisering af museets indgangsparti med facadeafrensning og forbedret tilgængelighed er blevet mulig med en donation fra Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde – OJD til SMK.

Københavns Kommune ejer arealet og er bygherre. Museumshaven er tegnet af tegnestuerne Polyform og Karres en Brands, der vandt arkitektkonkurrencen med projektet med projektforslaget "SMK tilbage i parken". Erik Møller Arkitekter står bag museumstrappen og indgangspartiet.

Program for haveåbningen den 19. september

15.00 Haven er åben, bådeværksted, musik og bobler.
15.30 Indvielsestaler v. kulturminister Marianne Jelved, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell og museumsdirektør Mikkel Bogh.
16.00 SMK Fridays – Garden Party Edition med bl.a. havevandringer.
18.00 SMK Fridays forsætter indenfor på museet til kl. 22.

Faktaark om Museumshaven (PDF)

For yderligere information, kontakt venligst:

SMK
Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
M karen.soendergaard_@_smk.dk
T +45 2552 7203

Teknik- og miljøforvaltningen, Københavns Kommune
Kristina Mørkholm, Kommunikationskonsulent
M c91x_@_tmf.kk.dk
T +45 30703459

]]>
Karen Søndergaard Thu, 11 Sep 2014 12:00:00 +0200
”Vi har lavet et stort grimt barn i maven på SMK” http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/vi-har-lavet-et-stort-grimt-barn-i-maven-paa-smk/ Den dansk-norske kunstnerduo Michael Elmgreen og Ingar Dragset har i snart 20 år udstillet verden... I flere uger er der blevet banket og boret. Kælderen under SMK’s forhal er blevet afstivet for at kunne bære det 20 ton tunge kunstværk The One & The Many af kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. Og nu står en fireetagers høj boligblok færdig og er det første, de besøgende møder på vej ind i museet. Kunstnerne selv kalder det "et stort grimt barn inde i maven på SMK".

At blive en del af fortællingen
Boligblokken er en del af udstillingen BIOGRAPHY, som kombinerer værker fra kunstnerduoens omfangsrige produktion med helt nye stedsspecifikke værker lavet til museets rum. Det er kunstnernes hidtil største udstilling i Danmark.

Udstillingens tema er biografien – "det levede liv” og vores muligheder for at konstruere vores egen selvstændige identitet  i en kaotisk mediekultur. Det er en udstilling fyldt med meninger og kritik, men uden pegefingre eller moralske budskaber. Publikum inviteres til selv at digte videre på de historier, som kunstnerne sætter i gang.

En ener blandt mange andre
Udstillingen byder på duoens velkendte formsprog, der blander det virkelighedstro med det fantastiske i omfattende totalinstallationer. Ud over boligblokken består udstillingen af en labyrintisk kontorgang med blandt andet lighus, fængselscelle og et venteværelse, hvor nummerviseren er gået i selvsving. Den tredje del af udstillingen er mørk og mere surreel – her flyder en druknet mand rundt i en swimmingpool og et stort Las Vegas-skilt er væltet ned over en campingvogn.

Kunstnerne peger på vores ønsker om at stikke ud blandt de mange, at være unikke. Til trods for at vi ofte er reducerede til blot et nummer på skattekontoret, til trods for at vi bliver stablet oven på hinanden i ens lejligheder, og at vi alle ender vores dage i lighusets fryserum. Alligevel er der både håb og humor at finde i Elmgreen & Dragsets udstilling, der kan ses som et portræt af menneskets iboende vilje til stædigt at drømme og skabe sine egne fortællinger midt i konformiteten.

Om Elmgreen & Dragset
Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der arbejder og bor i London og Berlin, har arbejdet sammen siden 1995. Kunstnerduoen har udstillet på mange af de førende kunstinstitutioner verden over, såsom Tate Modern, Serpentine Gallery og V&A i London, MCA Chicago, Boijmans van Beuningen Museum i Rotterdam og Kunsthalle Zürich, samt deltaget på en hel række af de vigtigste biennaler, herunder Sao Paulo, Venedig, Gwangju, Istanbul, Singapore, Berlin og Moskva Biennalen.

ELMGREEN & DRAGSET – BIOGRAPHY
SMK 19. september 2014 – 4. januar 2015

Værker på udstillingen

For yderligere information, kontakt venligst:

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp_@_smk.dk

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard
T +45 2552 7203
E karen.soendergaard@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 09 Sep 2014 15:23:00 +0200
Åbent Atelier: Dürer under kniven http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/aabent-atelier-duerer-under-kniven/ Hele efteråret kan gæster på Statens Museum for Kunst kigge museets konservatorer over skulderen,... I mange år hang renæssancens største træsnit af den tyske kunstner Albrecht Dürer i den daværende Kobberstiksamlings lokaler i Prinsens Palæ (i dag Nationalmuseet). Her blev det cirka 3,5 x 3 meter store værk eksponeret for lys og skiftende klima, og med tiden gulnede og mørnede det så meget, at det ikke længere kunne udstilles. Siden har det ligget sammenrullet i SMK’s magasiner .

Kom med i maskinrummet

Til foråret 2015 skal Dürers værk frem i dagens lys igen og være omdrejningspunkt i en udstilling arrangeret af Den Kongelige Kobberstiksamling. For at gøre værket klar til udstillingen, bliver det hele efteråret behandlet af SMK’s konservatorer, som går i gang med skalpel, spatel, pensler, enzymer og etanol for at skille værkets mange papirark fra hinanden, rense arkene, reparere bittesmå ridser og i det hele taget få værket tilbage i en god stand.

Museets gæster får mulighed for at følge den omfattende restaurering, når konservatorerne inviterer til at kigge ind i deres atelier. Her kan man se arbejdet skride frem, nærstudere konservatorernes arbejdsredskaber og stille spørgsmål.

Hvad papiret gemte

Værket, Kejser Maximilian 1.s æresport, blev bestilt af kejser Maximilian 1. og skulle propagandere for kejseren og hans familie. Det består af aftryk fra 195 udskårne træblokke på 36 store ark. Oprindeligt lå værket som løse blade i mapper, men midt i 1800-tallet lod Den Kongelige Kobberstiksamlings daværende leder, Just Matthias Thiele, arkene klæbe op på et lærred, så de kom til at udgøre ét stort værk – netop som Dürers hensigt med det havde været.

Forud for konservering har konservatorerne foretaget indledende analyser af værket. Fx viser en fotografering i gennemlys, at papiret har en ørn med dobbelthoved og kejserkrone som vandmærke. Det er den tysk-romerske kejsers mærke. Vandmærket viser den tætte tilknytning til Maximilian 1. og fungerer som en garanti for, at fremstillingen af æresporten virkelig er kejserens projekt.

Og så skal konservatorerne gardere sig med tålmodighed, når de skal skille de mange ark fra hinanden. Andre prøver viser nemlig, at selvom der er benyttet en klister (kogt på fx hvede) til opklæbning af værket, er bladene meget svære at skille ad. Konservatorerne er derfor nødt til at benytte enzymer for at skille bladene ad og gå langsomt og forsigtigt frem.

Åbent Atelier: Dürer under kniven!

Restaurering af Albrecht Dürers mesterværk Kejser Maximilian 1.s æresport

5. september-19. december 2014

Tirsdag-fredag, klokken 13-16. Klokken 15.30-16 kan man stille konservatoren spørgsmål om arbejdet.
Gratis

>> Klik her for at downloade pressebilleder

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
M karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

Niels Borring
1. konservator
M niels.borring@smk.dk
T +45 2552 7119

]]>
presse Fri, 29 Aug 2014 10:34:00 +0200
Gyldendal, Det Kongelige Teater og Statens Museum for Kunst samarbejder om nyt kunstprojekt http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-gyldendal-og-det-kongelige-teater-samarbejder-om-nyt-kunstvaerk/ Tag-selv-teater får kunstværker til at tale. Ni danske forfattere fra forlaget Gyldendal har... ”Kom bare nærmere, der er plads endnu i campingvognen. Den har stået på Mændenes Hjem som et møderum. Og også til at fixe i. Men så blev den pludselig flyttet til SMK, mens jeg var kokset ud og sov trygt og godt under bordet. Den var blevet til et stykke social kunst. Og jeg fik lov til at blive her, være en del af kunstværket, kan man sige. I må godt røre ved mig, jeg har vasket hænder…”

Sådan starter Erling Jepsens fortælling om en stofbruger i en campingvogn. Fortællingen tager udgangspunkt i Kenneth A. Balfelts og FOS’s kunstværk: Fuck the Danish aktiverings police – USSR (”Radical Horisontality” ), som står på SMK. Ni aftener i løbet af efteråret giver skuespiller Benjamin Kitter stofbrugeren stemme, når han spiller Erling Jepsens tekst i campingvognen.

Forestillingen er en del af kunstprojektet 9x9x9, hvor i alt ni forestillinger bliver opført foran ni udvalgte kunstværker. Historierne spænder lige fra krigeriske amazoner over magiske heste til graciøse køer. Hver forestilling varer cirka ti minutter. De bliver opført samtidigt og flere gange i løbet af en spilleaften. Publikum bestemmer på den måde selv i hvilken rækkefølge, de vil se dem, og man kan naturligvis nå at se dem alle, hvis man vil.

Kunstprojektet 9x9x9 er støttet af Bikubenfonden, som for en treårig periode har bevilget Statens Museum for Kunst 4,4 mio. kr. til at realisere en række helt nye formidlingsaktiviteter på museet. Donationen skal bruges til at nytænke sine formidlingstilbud med henblik på at åbne nye og overraskende veje ind i kunsten. 

9x9x9 er et nyt stort cross-over projekt som den østrigske instruktør Hans-Peter Kellner har bragt til Danmark.

9x9x9: Værker, forfattere og skuespillere:

RINGEEFTERSOL
Værk: L. A. Ring: Efter solnedgang. "Nu skrider Dagen under, og
Natten vælder ud", 1899
Prolog af: Henrik Nordbrandt
Indtalt af: Henning JensenHESTEN
Værk:
Nina Sten-Knudsen: Hesten, 1984
Tekst af: Pia Tafdrup
Spillet af: Karen-Lise Mynster
AMAZONE, AMAZONE
Værk: Helen Schou: Styrtende Amazone, 1938
Tekst af: Mette Moestrup
Danset af: Marluze Da Cruz
Indtalt af: Danica Curcic

MALKEPLADS
Værk: Johan Thomas Lundbye: Malkeplads ved herregården Vognserup, 1847
Tekst af: Jens Smærup Sørensen
Spillet af: Mikkel Arndt
EN NOVEMBERDAG SLUTTER ALLEREDE
MIDT OM EFTERMIDDAGEN

Værk: Ejnar Nielsen: Og i hans øjne så jeg døden, 1897
Tekst af: Søren Ulrik Thomsen
Spillet af: Nis Bank-Mikkelsen
MIN SØJLE AF RO

Værk: Vilhelm Hammershøi: Nøgen kvindelig model, 1889
Tekst af: Kirsten Hammann
Spillet af: Sigurd Holmen le Dous
MADAME MATISSE
Værk: Henri Matisse: Portræt af Madame Matisse. Den grønne stribe, 1905
Tekst af: Hanne-Vibeke Holst
Spillet af: Maibritt Saerens


MELANCHOLIA
Værk:
Lucas Cranach den Ældre: Melankolien, 1532
Tekst af: Ursula Andkjær Olsen
Spillet af: Marie DalsgaardLILLE BARN
Værk:
Abraham Bloemaert: Apollon og Diana straffer Niobe ved at dræbe hendes børn, 1591
Tekst af: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Spillet af: Andrea Vagn Jensen
CAMPINGVOGNEN
Værk: Kenneth A. Balfelt og FOS: Fuck the Danish aktiverings police – USSR, 2004
Tekst af: Erling Jepsen
Spillet af: Benjamin KitterKøb af billetter:
Billetter købes på forhånd igennem Det Kongelige Teater
Billetter kan også købes på SMK i Informationen

For yderligere information:
Det Kongelige Teater:
David Pepe Birch

T + 45 25 51 79 82
M dabi@kglteater.dk

SMK:
Karen Ormstrup Søndergaard
T + 45 2552 7203
M kos@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 20 Aug 2014 00:00:00 +0200
Ny antologi: Museer og kulturinstitutioner skal være for dig, dig og dig http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-antologi-museer-og-kulturinstitutioner-skal-vaere-for-dig-dig-og-dig/ En ny bog giver bud på, hvordan museer og kulturinstitutioner kan styrke deres rolle som... Foto-workshops for unge i Københavns Sydhavn, udstillinger, hvor lokale borgere har været med til at bestemme indholdet samt videokunst produceret af unge i Folehaven. 10 museer og kulturinstitutioner har siden 2009 arbejdet med nye udstillings- og undervisningsstrategier for at styrke museernes demokratiske rolle. Formålet har været at få viden om, hvordan man skaber en mere inkluderende museumspraksis, der rækker ud til alle borgere, og som rummer og styrker forskellighed.

Det flerårige projekt er nu mundet ud i antologien RUM FOR MEDBORGERSKAB, som præsenterer bud på, hvordan museer og kulturinstitutioner kan arbejde med kulturelt medborgerskab gennem udstillinger, undervisning og organisationsforandringer.

”Når museer inddrager brugerne inden, en udstilling bliver tilrettelagt, åbner det muligheder for nye tilgange til kunsten. Det er en af de erfaringer, vi har gjort os gennem vores arbejde med at skabe en mere demokratisk og inkluderende praksis på kultur- og undervisningsinstitutioner. Nu har vi samlet erfaringerne i en antologi, som vi håber, at andre, der vil arbejde med medborgerskab, kan få glæde af,” siger Lise Sattrup ph.d og projektleder på Medborgerskabsprojektet.

Antologien giver eksempler på, hvordan man med enkle greb kan komme i gang med at arbejde med medborgerskab. En analyse af undervisningssituationer på museer viser fx, at det er vigtigt, at museerne bliver bedre til at tydeliggøre, hvad de vil med udstillingerne og derved skabe rum for dialog på museet. En anden analyse peger på en række organisatoriske forandringer, som arbejdet med medborgerskab kræver – eksempelvis at styrke mulighederne for gensidige læreprocesser og eksperimenter.


RUM FOR MEDBORGERSKAB
Faglig redaktion og tilrettelæggelse:
Sasja Brovall Villumsen, undervisningsansvarlig, KØS
Dorthe Juul Rugaard, inspektør, ARKEN
Lise Sattrup, ph.d. og projektleder, SMK Statens Museum for Kunst

Udgivet af SMK i samarbejde med ARKEN, Designmuseum Danmark, Det Kongelige Teater, J.F. Willumsens Museum, Københavns Museum, KØS Museum for Kunst i det offentlige rum, Nationalmuseet, Nikolaj Kunsthal, Skoletjenesten Musik, Thorvaldsens Museum.

Kulturstyrelsen har støttet både projektet og udgivelsen af bogen.

Læs eller køb bogen
Læs mere om medborgerskab og museer


For yderligere information, kontakt venligst:
Lise Sattrup, Ph.d. og projektleder
SMK Statens Museum for Kunst
T+45 4125 8711
E lise.sattrup_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard, pressekoordinator
SMK Statens Museum for Kunst
T +45 2552 7203
M karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 08 Aug 2014 13:35:00 +0200
Ny udstilling: Hverken Goya eller Manet blinker, når det forfærdelige skal vises http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-hverken-goya-eller-manet-blinker-naar-det-forfaerdelige-skal-vises/ Tyrefægtning, henrettelser og hidsigpropper. Til august slår SMK dørene op for en grafikudstilling,... Édourd Manet blev født 23. januar 1832 i Paris. Manet bliver en af kunsthistoriens store skikkelser og betragtes som en af de første moderne malere. Fire år tidligere var den store spanske kunstner Francisco Goya død. Han fik afgørende indflydelse på Manets kunst, og det er den påvirkning, som løber fra det ene århundrede til det næste, der nu kan ses på SMK-udstillingen Manets Goya. Grafik. Udstillingen samler 53 grafiske værker og et enkelt maleri, der kobler de to kunstnere og viser, hvordan de begge var fascineret af temaer som tyrefægtning, krig og satire.

Både Goya og Manet interesserede sig for tyrefægtning og for tyrefægtningen som teater. I arenaen er tyrens død planlagt, og publikum forventer det, men der kan også indtræffe uventede dødsfald, når det ustyrlige dyr flænger iscenesættelsen og dræber heste, tyrefægtere eller går amok blandt publikum på tribunerne. Disse chok, hvor volden overskrider reglerne, er også en del af Goyas og Manets fascination af de kræfter, der slippes løs. Både i arenaen og på billedfladen.

De to kunstnere blinker ikke, når det forfærdelige skal vises. Det ses fx i de forskellige historiske varianter af nådesløse henrettelser. I Goyas værk Og der er intet mere at gøre, 1810-1820 skildrer Goya et grusomt henrettelsesøjeblik fra den såkaldte spanske frihedskrig (1808-14), hvor mange civile blev skudt af franske soldater. Det er det fatale højdepunkt, Goya fastholder: Sekundet lige inden det dræbende skud.

En anden fælles central inspirationskilde for Goya og Manet er den spanske maler, Diego Velázquez (1599-1660). Goya har kopieret hans maleri af den kyniske filosof Menippos, mens Manet har brugt forbilledet mere frit som afsæt for sin egen figur Absintdrikkeren. Begge retter deres blik mod nogle af de mere forlorne konventioner i deres samtid. Et af udstillingens satiriske highlights er værket Pulcinella af Manet. På litografiet gør Manet tykt grin med datidens øverste politiske autoritet i Frankrig – Patrice Mac-Mahon. Manet har karikeret generalen og statschefen som ”Pulcinella” – en opfarende figur fra commedia dell’arte-traditionen, der minder om hidsigproppen Mester Jakel. Litografiet blev trykt i et oplag på 1.500 eksemplarer, som dog hurtigt blev konfiskeret af myndighederne.

Om Kobberstiksamlingen
Kobberstiksamlingen på SMK er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Fra 2013-2015 bliver værker fra Kobberstiksamlingen vist på to udstillinger årligt, der tager afsæt i museets forskning og den rige samling på over 240.000 tegninger, grafiske værker og fotografier. Udstillingerne byder på markante nedslag i de 700 års kunst, som Kobberstiksamlingen rummer.

Den Kongelige Kobberstiksamlings udstillinger er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

PRESSEFOTOS til Manets Goya. Grafik (22. august 2014 – 18. januar 2015) kan downloades her

For yderligere information, kontakt venligst:
Thomas Lederballe
Museumsinspektør, seniorforsker
M thomas.lederballe@smk.dk
T +45 2552 7228

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
M karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Webmaster Wed, 18 Jun 2014 13:32:00 +0200
Statens Museum for Kunst erhverver sjælden Jorn http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-erhverver-sjaelden-jorn/ En af Asger Jorns sjældent udbudte ”modifikationer" får nu sin faste plads i SMK’s samling. Værket... ”Har De gamle malerier, så fortvivl ikke”. Sådan skrev Asger Jorn, da han for første gang præsenterede en af sine såkaldte modifikationer på en udstilling. Modifikationerne består typisk af gamle trommesalsmalerier af skovsøer, brølende kronhjorte eller portrætter af borgerfruer, børn e.l., som Jorn malede oven på og på den måde moderniserede og bragte ind i den nye tid. For Jorn var modifikationerne en metode til at revitalisere maleriet.

Det nye værk til samlingen på SMK er en farvereproduktion på lærred af Claude Monets ”Valmuer” (1873), som Jorn har tilføjet sin egen groft udformede pigefigur oven på.

Hovedparten af Jorns modifikationer blev udført fra 1959 til 1962, mens han var medlem af den kapitalisme-kritiske kunstnergruppe Situationistisk Internationale. Gruppen kritiserede et kunstmarked, der prioriterede finkultur frem for populærkulturelle genrer – og dyrkede den enkelte kunstners værk frem for kollektive frembringelser. Med modifikationerne vendte Jorn op og ned på vante forestillinger om, hvad kunst var og udfordrede forventningen om, at et værk kun kunne have én ophavsmand.

Sidste chance for at se Jorn-udstillingen er søndag 15. juni 2014.

For yderligere information, kontakt venligst:
Pressekoordinator Karen Ormstrup Søndergaard
Telefon +45 2552 7203
kos@smk.dk

]]>
Webmaster Wed, 04 Jun 2014 16:01:00 +0200
Ny Udstilling: Elmgreen & Dragset indtager SMK med BIOGRAPHY http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-elmgreen-dragset-indtager-smk-med-biography/ Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset indtager til efteråret Statens Museum for Kunst med udstillingen... En 10 meter høj boligblok i beton vil fra 19. september møde alle, der træder ind af døren på Statens Museum for Kunst. Det er værket The One and The Many fra 2010, skabt af Michael Elmgreen og Ingar Dragset. Den dansk-norske kunstnerduo indtager hele underetagen af museet med kendte skulpturelle værker fra deres mangeårige samarbejde samt nye stedspecifikke produktioner i en omfattende visning, der endda kræver en ombygning af museet.

Du står midt i fortællingen
Snart vil håndværkere derfor rykke ind for at forvandle udstillingssalene til en række totalinstallationer, hvor publikum kan forvilde sig ind i endeløse labyrinter, uheldsvangre drømme-scener og dragende tableauer.

“Vi har ønsket at lave en udstilling, der former sig som en slags filmisk scenografi, og hvor publikum, når de bevæger sig rundt i udstillingen, vil kunne opleve sig selv som delagtiggjorte aktører, ikke kun som passive betragtere” udtaler Elmgreen & Dragset.

Med humor, poesi og spektakulære visuelle greb skaber Elmgreen & Dragset universer, hvor selv velkendte triste institutionelle rum som kommunekontorets venteværelse, lighusets frysebokse og det sociale boligbyggeri pludseligt fremstår som magiske elementer i en både forunderlig og kritisk fortælling.

Udstillingen byder på duoens velkendte formsprog, der blander det virkelighedstro med det fantastiske i omfattende totalinstallationer, som kendes fra fx deres meget omtalte biddrag til Venedig Biennalen i 2009 The Collectors, den kritikerroste udstilling The Welfare Show på Serpentine Gallery i London og senest deres store installation Tomorrow på Victoria & Albert Museum sidste efterår.

Du er fortællingen
Temaet for udstillingen BIOGRAPHY er ikke kunstnernes selvbiografi, men min og din biografi. Udstillingen sætter fokus på vilkårene for at skabe en egen identitet i en tid, hvor fortidens klassiske fællesskaber synes opløst.

Udstillingen stiller spørgsmål som: Hvordan vi kan navigere gennem nyhedsmediernes og de sociale netværks endeløse strømme af information og muligheder for selviscenesættelse? Hvordan finder vi som individer vores værd, vores roller og vores nye tilhørsforhold i malstrømmen af modsatrettede værdier og medierede virkeligheder?

Elmgreen & Dragset formår på én gang at inspirere os til at være os selv og stikke ud fra mængden, men samtidigt gør de os smerteligt opmærksomme på, at vi alle må forme vores eksistens og udleve vores visioner indenfor samfundets firkantede systemer.

Som almindelige borgere er de fleste af os stadig blot en blandt de mange; reduceret til et nummer på skattekontoret og stablet oven på hinanden i boligblokkens lejligheder. Alligevel er der håb at finde i Elmgreen & Dragsets store udstilling, der kan ses som et portræt af menneskets iboende vilje til stædigt at drømme og skabe sine egne fortællinger midt i konformiteten.


En sanselig og udfordrende oplevelse
SMK's nytiltrådte direktør Mikkel Bogh glæder sig til at kunne åbne dørene for en udstilling, der tør udfordre sit publikum:

”Elmgreen & Dragsets udstilling BIOGRAPHY rejser åbent og fordomsfrit spørgsmålet om livet, som det leves i dag – udspændt mellem system og frihed, mellem konsensuskultur og forventning om individualiseret adfærd. Spørgsmål, som alle er tvunget til at forholde sig til.”

De store spørgsmål bliver dog leveret gennem en usædvanlig sanselig, umiddelbar og altomsluttende oplevelse:

”Sjældent har publikum i samme grad som i dette drømmenes og forestillingernes teater fået tildelt rollen som aktør, ja måske endda som hovedrolleindehaver. Det er en stor glæde for os på SMK at kunne invitere vores gæster indenfor i totalinstallationen BIOGRAPHY,” udtaler han.

Om Elmgreen & Dragset
Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der arbejder og bor i London og Berlin, har arbejdet sammen siden 1995. Kunstnerduoen har udstillet på mange af de førende kunstinstitutioner verden over, såsom Tate Modern og V&A i London, MCA Chicago, Boijmans van Beuningen Museum i Rotterdam og Kunsthalle Zürich samt deltaget på en hel række af de vigtigste biennaler, herunder Sao Paulo, Venedig, Gwangju, Istanbul, Singapore, Berlin og Moskva Biennalen.

Blandt deres mest kendte værker er:

Tomorrow, 2013: En udstilling lavet som en fiktiv filmkulisse, om det at fejle og aldres. Udstillingen blev vist på Victoria & Albert Museum i London sidste efterår.

HAN, 2012: En lille drengestatue med klare referencer til Den Lille Havfrue, der skuer udover havnen i Helsingør.

The Collectors, 2009: Opbygning af to fuldt møblerede hjem i den norske og danske pavillon på Venedig Biennalen.

Powerless Structures, Fig 101, 2012: Kunstnerduoens biddrag til The Fourth Plinth på Trafalgar Square i året, hvor London var vært for Olympiaden.

Prada Marfa, 2005: En Prada-butik midt i den texanske ørken.

Please Keep Quiet, 2003: En rekonstruktion af et hospitalsrum på Statens Museum for Kunst.

Elmgreen & Dragset - Biography er støttet af
Ny Carlsbergfondet
Knud Højgaards Fond
KrogagerFonden
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond
Dreyers Fond

For yderligere information

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard 
T +45 2552 7203 
E karen.soendergaard@smk.dk

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

]]>
Marlene Ahrens Thu, 22 May 2014 09:23:00 +0200
Ny udstiling i X-rummet: Henrik Olesen. Afsked med forældrene http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstiling-i-x-rummet-henrik-olesen-afsked-med-foraeldrene/ Hvordan skaber man sin egen identitet, og hvilken rolle spiller kunst i den proces? Det undersøger... Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen har inviteret sine to samarbejdspartnere, venner og gallerister gennem mange år, Daniel Buchholz og Christopher Müller, til at være medkuratorer på Afsked med forældrene. Sammen præsenterer de en række meget forskellige kunstnere, stemmer og materialer.

Udover visuelle kunstværker som skulpturer og malerier og tegninger indgår også litteratur, breve og historiske dokumenter samt mere performative bidrag som lyd, musik og film. Disse kunstneriske udsagn følger forskellige narrative tråde, der alle har forbindelse til processen at forlade nogen eller noget. Trådene er bl.a. familie, institutioner, eventyr, trompe l'oeil, seksualitet og portrætter.

Genstandene kommer både fra de tre kuratorers egne samlinger, andre kunstnere samt museets egne og indlånte værker. De mange værker skaber tilsammen en collage, hvor kombinationen af elementer etablerer nye forbindelser og tilbyder flere fortællinger.

Et personligt udgangspunkt for en generel fortælling
Udstillingen består af værker skabt af Henrik Olesens kollegaer og venner eller kunstneriske forbilleder såsom Andy Warhol, Ariane Müller, Judith Scott og Lutz Bacher, Jean Genet, Richard Hawkins, Dieter Roth, Zoe Leonard, Lili Elbe, Arthur Köpcke, Kristian Zarthman, Wolfgang Tillmans, Hannah Hoech, Henriette Heise og Gerry Bibi.

Alle har de været vigtige holdepunkter i hans kunstneriske virke, hvor de har udgjort hans identifikationsmæssige og kunstneriske forbilleder samt været inspirationskilder. De har alle været med til at skabe udgangspunktet for hans identitetssøgen og kunstneriske praksis samt formet hans egen ”afsked med forældrene.”

Ved at invitere Daniel Buchholz og Christopher Müller til at være medkuratorer på udstillingen udvides fokus imidlertid fra det snævert subjektive til et flerstemmigt udsagn fra tre homoseksuelles autobiografier. Dermed bliver udstillingen en fortælling om de mekanismer og den afsøgning, der ligger til grund for enhver udformning af identitetsdannelsen.

Med udstillingen forsøger de tre kuratorer at skabe et rum, hvor den kunstneriske produktion og selvorganisering sættes ind i en kontekst, der adresserer de afgørende øjeblikke, hvor en identitet konstrueres.

At skabe et rum for selvstændiggørelse
Men ’afskeden med forældrene’ er samtidig en metafor for en afsked med konventionel tænkning. Gennem hele sit kunstneriske virke har Henrik Olesen i sine værker sat spørgsmålstegn ved magtforhold, og hvordan vores fælles historie skrives. Særligt undersøger han, hvordan homoseksualitet repræsenteres. På stilfærdig – og ofte poetisk – vis formulerer han en kritik af undertrykkende og diskriminerende begrænsninger af individets udfoldelse.

Således handler ’afskeden’ i denne udstilling ikke kun om at løsrive sig fra forældrene og skabe sin egen identitet, men om, som kunstner og menneske, at turde sige farvel til samfundets fastlåste forestillinger og konventioner, og gennem kunsten forsøge at udvide rummet for, hvilken identitet det overhovedet er muligt at skabe sig.

Udfordring af museets praksis
Udstillingen kan også ses som en form for udfordring af SMK. De tre kuratorer har skabt en præsentation, som ikke er baseret på de kriterier, der normalt lægges til grund for praksis på museet. For eksempel skelnes der i denne udstilling ikke mellem originale værker og fotokopier af originale værker. Udvælgelsen er derimod baseret på subjektive kriterier opstillet af de tre kuratorer.

Alle værker har derfor samme betydning, og alle er de vigtige komponenter i den fortælling, udstillingen udfolder. Dermed stilles der i udstillingen spørgsmålstegn ved de kriterier, kunstmuseer ofte tager for givet i deres praksis.

Om Henrik Olesen
Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen, blev født i 1967 i Esbjerg og bor og arbejder i dag i Berlin. Gennem hele sin karriere har han arbejdet med en nuanceret forståelse af identitetspolitik set fra den homoseksuelle mands position.

Henrik Olesen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Städelschule i Frankfurt, Tyskland. Han har blandt andet udstillet på MoMa, Kunstmuseum Basel og Malmö Konsthall. Nu kan han opleves på SMK med den aktuelle udstilling Afsked med forældrene.

x-rummet
x-rummet er SMK's eksperimenterende scene for samtidskunst. To gange årligt inviteres kunstnere til at skabe en udstilling særligt til x-rummet. Det kan være danske kunstnere, der endnu ikke har haft større udstillinger i Danmark, eller internationale kunstnere, som ikke tidligere har været vist for et dansk publikum.

Netop nu kører et tre-årigt forløb, der undersøger museumsbegrebet i det 21. århundrede. Gennem udstillingsrækken udforsker forskellige kunstnere aspekter af museets klassiske praksisser og forsøger at udvide dem ved at samle, ordne og præsentere genstande på nye måder. Henrik Olesens udstilling Afsked med forældrene er anden udstilling i den nye udstillingsrække i x-rummet.

For yderligere information

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

]]>
Marlene Mee Ahrens Tue, 20 May 2014 10:26:00 +0200