Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Wed, 20 Sep 2017 09:07:00 +0200 Familien anno 2017 til debat i ny udstilling på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/familien-anno-2017-til-debat-i-ny-udstilling-paa-smk/ Gillian Wearing er optaget af virkeligheden. I sin kunst lader hun almindelige mennesker komme til... Hele sin karriere har den engelske kunstner Gillian Wearing (f.1963) været optaget af, hvordan familien skal forstås og hvordan vi løbende reviderer vores opfattelse af den. Og hun arbejder med at belyse, hvordan vores relationer med andre mennesker er med til at forme mønstrene i vores liv.

Fra 13. oktober 2017 præsenterer SMK udstillingen Gillian Wearing – Family Stories, som viser en række af kunstnerens værker fra begyndelsen af 90'erne og frem til i dag. Udstillingen har familien som omdrejningspunkt og omfatter både fotografi, film og skulptur.

”Jeg er på udkig efter situationer, hvor der er et element af sandhed. Det er ikke interessant at forholde sig til en frit opfundet forestilling eller fantasi om, hvad en familie er; dem kan man selv lave. Hvis man skal se noget om, hvordan andre mennesker har det, så vil man se noget, der er ærligt,” forklarer Gillian Wearing.

SMK’s udstilling Gillian Wearing – Family Stories åbner samme dag, som Wearings helt nye værk En rigtig dansk familie bliver afsløret i Museumshaven foran SMK. Et stort projekt, som involverer en monumental, offentlig bronzeskulptur af en dansk familie, 492 danske familier, et dommerpanel og et tv-program – og udstillingen på SMK, som også viser processen med at finde frem til En rigtig dansk familie.

13. oktober 2017 – 7. januar 2018
GILLIAN WEARING – FAMILY STORIES

>> Download pressefotos
>> Læs biografi om Gillian Wearing
>> Læs om kataloget GILLIAN WEARING Family Stories

En rigtig dansk familie

Offentlige skulpturer og statuer forestiller traditionelt overdimensionerede, mytiske skikkelser, kendte, royale eller helte, men aldrig familier. Med det landsdækkende skulpturprojekt "En rigtig dansk familie" har Gillian Wearing imidlertid sat sig for at finde en familie fra Danmark, som bliver foreviget i en 1:1 bronzeskulptur og placeret et centralt sted i København.

Projektet startede i efteråret 2016, hvor alle familier i Danmark blev inviteret til at deltage i konkurrencen om at blive foreviget i bronze. 492 familier meldte sig, og et dommerpanel valgte siden en familie ud, som nu er blevet modelleret i fuld størrelse og støbt i bronze. DR har fulgt hele processen: Fra interviews med de tilmeldte familier rundt i hele Danmark over dommerpanelets votering til udpegningen af vinderfamilien. DR’s tre udsendelser om projektet bliver sendt 2., 9. og 16. oktober 2017 på DR2.

Wearing har gennemført skulpturprojektet to gange før i hhv. Trento og Birmingham. Her hed projekterne "A Typical Trentino Family" (2008) og "A Real Birmingham Family" (2014). Så mens projekterne i England og Italien handlede om at finde en familie, der repræsenterede en by, har hun i Danmark fundet en familie, der repræsenterer hele nationen.

“Jeg synes, det er meget svært at forholde sig til langt de fleste af de monumenter, man ser rundt omkring i verden. De forestiller altid berømte mennesker, og de står som regel højt hævet over os, så man dårligt kan se dem. De er stillet op på en piedestal og er skabt ud fra en fiktiv forestilling om den pågældende person. Det her vil derimod være baseret på rigtige, nulevende mennesker. Og på det tøj, de har på i virkeligheden. Jeg vil gerne lave værket i bronze, fordi en familie skal være stærk, ligesom bronzen,” forklarer Gillian Wearing.

"En rigtig dansk familie" er initieret af Kunsthal Aarhus og er et samarbejde mellem Gillian Wearing, Kunsthal Aarhus, DR og SMK. "En rigtig dansk familie" er støttet af Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond.


For yderligere information, kontakt venligst:
Marianne Torp, førsteinspektør og seniorforsker
Tlf. +45 2552 7224
Email: marianne.torp@smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard, presseansvarlig
tlf. +45 2552 7203
Email: kos@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 20 Sep 2017 08:32:00 +0200
På tåspids midt i billedkunsten http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/paa-taaspids-midt-i-billedkunsten/ Kunst og ballet smelter sammen dette efterår, når Den Kongelige Ballet og SMK inviterer på små... Det er en velkendt historie, at billedkunstnere til alle tider har fundet inspiration i kunsthistorien og skabt deres værker på skuldrene af fortidens store kunstnere. Men billedkunsten bruges også som afsæt for kreative processer for mange andre kunstarter. 

Dette efterår rykker balletdansere fra Den Kongelige Ballet ind på SMK for at finde inspiration i billedkunsten. Midt i kunsten vil de danse en række nye balletforestillinger, som er inspireret af museets kunstværker og udvalgte perioder i kunsthistorien. 

Tre generationer mødes
Onsdag den 6. september vil en af nutidens store balletstjerner, tidligere mestre og nogle af morgendagens helt unge talenter møde hinanden midt mellem kunstværker fra starten af det 20. århundrede. 

I direkte dialog med værker af blandt andre Vilhelm Lundstrøm, Jais Nielsen, Edvard Weie og Jens Adolph Jerichau kan man opleve korpsdanser Benjamin Buza i en solodans. Han akkompagneres af 11 udvalgte dansere fra kompagni B, som er et kompagni af unge talenter fra balletskolen, og tidligere stjerner fra den kongelige ballet, der som noget særligt denne aften vil indtage udstillingsgulvet på SMK. 

Fri entré med billet til SMK eller SMK Årskort

Næste forestillinger: 4. okt., 1. nov. og 6. dec. Her vil nye dansere fra Den Kongelige Ballets kompagni indtage nye sale og gå i dialog med nye værker på SMK. Hold øje med programmet og tidspunktet i kalenderen.


Om Benjamin Buza
26 år. Uddannet på Det Kongelige Teaters Balletskole og har siden 2010 været ansat som korpsdanser ved Den Kongelige Ballet. Medvirker i DR’s aktuelle programserie ”I forreste række”.
Lær mere om Benjamin Buza her.

Om Kompagni B
Kompagni B er et initiativ, der skal udvikle ballet som kunstform og den næste generation af balletdansere ved Den Kongelige Ballet. Her kan danserne undersøge deres talent og arbejde sammen som et kompagni. Kompagniet består af elever mellem 14 og 16 år, der selv varetager teknikken, forestillingerne og de koreografiske opgaver under ledelsen af kunstnerisk leder Ann Crosset. Kompagni B optræder på udvalgte skoler, i byrummet, på institutioner o.lign. Kompagni B er verdens første børnekompagni tilknyttet en national balletskole.

Støttet af Bikubenfonden

]]>
Karen Søndergaard Fri, 01 Sep 2017 09:33:00 +0200
Kulturmødet Mors: Find indre ro sammen med Unges Laboratorier for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/kulturmoedet-mors-find-indre-ro-sammen-med-unges-laboratorier-for-kunst/ SMK inviterer til kulturpolitisk meditation og dartturnering på Kulturmødet på Mors. Det er museets... Hver onsdag bliver SMK indtaget af ca. 20 unge mellem 15 og 25 år, som arbejder frivilligt på museet med brugerindragende projekter i ULK – Unges Laboratorier for Kunst. Tidligere har ULK udsmykket både stofindtagelsesrum og metrohegn i København, og nu sætter de kulturpolitik og fremtidens museum på dagsordenen på årets Kulturmøde på Mors.

For hvordan kan det være, at hver anden dansker peger på kulturområdet, hvis der skal findes besparelser i samfundet? Og hvorfor har danskerne så svært ved at forholde sig til de forskellige kulturpolitiske retninger og deres betydninger? Hvad kan man bruge kunst til – og hvordan skaber kunsten en sammenhængskraft?

ULK vil på en karikaturlignende facon tage disse store spørgsmål op i en række kulturpolitiske meditationsseancer og dartturneringer:

Kulturpolitisk Meditation
Gennem kulturpolitisk meditation inviterer ULK Kulturmødets gæster til at revurdere deres selvindsigt og fælleskulturelle identitet.

ULK vil fungere som kunstmeditationsguider og gennem megafon og lydcollage bliver deltagerne introduceret til, hvordan samtalen om de forskellige politiske retninger inden for kulturpolitik, og konsekvenserne af samme, kan foregå mellem du og jeg.

Kulturpolitisk Dartturnering
Gennem inspiration fra idræts- og foreningslivet, vil ULK styrke det folkelige fællesskab. Kulturmødets gæster kan deltage i en dartturnering og skyde med pile efter elitære, nationale, sociale og liberale motiver i medbragte kopier af kunstværker fra SMK. Undervejs vil deltagerne skulle tage stilling til spørgsmål om kulturpolitik gennem de handlinger, de foretager sig i spillet. 

Praktisk
Hvor: Kulturmødet Mors, 25. august, kl. 16-20 (gratis) og igen i København på Code Art Fair, 2. september kl. 11-18 (gratis).

Mere om arrangementet på Kulturmødet Mors

Mere om ULK på Code Art Fair

For yderligere information, kontakt venligst:
Louise Springborg
Interaktionsdesigner, SMK
Telefon: +45 5082 0609
E-mail: louise.springborg_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
Telefon: +45 2552 7203
E-mail: kos_@_smk.dk
Om ULK – Unges Laboratorier for Kunst
ULK er SMK's community for unge mellem 15 og 25 år. Museets unge frivillige arbejder med brugerinddragende projekter i tæt samarbejde med museets ansatte.

ULK fungerer som facilitatorer for formidling af kunst i alle afskygninger, og de er i kraft af dette vigtige forandringsagenter for SMK.

ULK skaber uvurderlige relationer både gennem modige, eksperimenterende projekter internt med formidlere, kunstnere, kuratorer og interaktionsdesignere – og gennem samarbejder med eksterne kreative miljøer på festivaler, digitale platforme og i byens rum.

ULK arbejder for at formidle kunst og er i kraft af deres rolle optaget af, hvilken betydning kunst kan have i forskellige sammenhænge på tværs af befolkningsgrupper.

]]>
Karen Søndergaard Thu, 17 Aug 2017 15:25:00 +0200
SMK Fridays: Din kloge fredagsbar er tilbage http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-din-kloge-fredagsbar-er-tilbage/ Musik, art talks og en salon, hvor du kan få malet ørerne grønne. SMK er klar med en ny sæson SMK... 25. august slår Statens Museum for Kunst dørene op til sæsonens første SMK Fridays med et væld af billeder, ord og toner. I anledning af Cph Art Week slår SMK og Museet for Samtidskunst i Roskilde kræfterne sammen og inviterer til en aften under overskriften Sound & Vision, som udforsker krydsfeltet mellem visuel og auditiv kunst.

Hele aftenen kan man opleve gigantiske totalinstallationer, koncert-performances og kunstværker, hvor lyd og billede mødes og smelter sammen. Som altid vil der også være art talks, drinks, kunstner-dj’s og håndholdt mad.

Kom og få malet dit øre grønt
Den danske fluxus-kunstner og komponist Henning Christiansen udråbte i 1984 året til Green-ear-year. Som en aktion overtog han en hel dag en barberstol i en frisørsalon i Horsens og malede grønne ører på alle, der havde lyst. Det grønne øre er en gestus, der handler om at lytte til naturen og al den lyd, der er derude, som var det musik. I aften kan alle igen få malet et grønt øre at lytte med.

Lydperformance med Felia Gram-Hanssen & Meshes
I 1984 skabte Henning Christiansen partituret Grundtone. Udstyret med to trommesæt, fritstående bækkener og to dansere genopfører og fortolker kunstner og musiker Felia Gram-Hanssen sammen med performancegruppen Meshes denne aften værket.

Koncertperformance med Peter & the Danish Defence

I samarbejde med det danske forsvar har kunstner og musiker Peter Voss-Knude fortolket tidligere udsendte soldaters tanker og oplevelser til popsange, tegninger og videoværker. Denne aften opfører Peter & the Danish Defence en koncertperformance, der bygger på det årelange samarbejde med det danske forsvar og samtaler med soldater.

Under en motorvejsbro
I x-rummet kan man lidt endnu opleve den anerkendte britiske kunstner Mark Leckeys gigantiske motorvejsbro. En totalinstallation, hvor samspillet mellem den enorme fantombro og det specialproducerede lydværk tager dig med på en rejse tilbage til kunstnerens barndomsskjulested. Aftenen igennem er der art talks under motorvejsbroen om, hvordan lyde, ting og billeder kan trigge minder, tanker og følelser.

Street food, bar og museums-is
Som noget særligt vil der til denne SMK Fridays være madvogne og barer i både museets for- og baghave. I Østre Anlæg byder Kødbyens Mad & Marked i samarbejde med Copenhagen Cooking på food talks, musik og kreative smagsoplevelser. Og i Museumhaven er det som sædvanligt muligt at købe mad og drikke. Men SMK Fridays-menukortet har i sensommerens anledning et twist: Den populære SMK-is specialproduceret af Østerberg is.

Og meget mere… bl.a. præsenterer kunstnerne Kasper Vang og Jonas Olesen fra Institut for Dansk Lydarkæologi dj-sets med musik fra Museet for Samtidskunsts lydarkiv og store pladesamling. Og på Scenen vises Christian Marclays videoværk Telephones fra 1995 – et sammenklip af telefonsamtaler fra kendte Hollywood-film. Man kan også være med, når vi i bogstaveligeste forstand hiver originale, kunstneriske idéer op af lommerne og går til kunsten med korte, skarpvinkede art talks.


Hent pressefotosPraktisk information
SMK Fridays: Sound & Vision
25. august kl. 16-22
Gratis

Følg med på Facebook


For yderligere information, kontakt venligst:

Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 2552 7205
E: ayoe.torbensdottir@smk.dkSMK Fridays er støttet af Bikubenfonden

 

 

 

 

Om SMK Fridays

Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22, er gratis og kræver ingen tilmelding. Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i udstillingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-DJ’s.

SMK FRIDAYS #28 – 25. august l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #29 – 15. september l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #30 – 17. november l kl. 16-22

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 10 Aug 2017 20:50:00 +0200
Efteråret på Statens Museum for Kunst: Familiehistorier, kongelige balletdansere og koncertperformance http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efteraaret-paa-statens-museum-for-kunst-familiehistorier-kongelige-balletdansere-og-koncertperform/ 13. oktober 2017 - 7. januar 2018: Gillian Wearing – Family StoriesTil efteråret sætter den... 13. oktober 2017 - 7. januar 2018: Gillian Wearing – Family Stories
Til efteråret sætter den britiske kunstner Gillian Wearing (f. 1963) fokus på familien i udstillingen Family Stories på SMK. Udstillingen præsenterer videoværker, fotografiske værker og skulpturer, der fortæller både rørende og ubehagelige historier om familier og de relationer, der kan være mellem de forskellige familiemedlemmer – fx mellem mor og barn.

Gillian Wearing er kendt for at bruge ”almindelige” mennesker – herunder sig selv og sin egen familie i sine værker. Hun har blandt andet skabt en serie af fotos, hvor hun ved hjælp af masker genskaber sig selv som barn og ung og iscenesætter sig som sine søskende, forældre og bedsteforældre.

I Selvportræt, 3 år gammel kigger en lille pige ud mod beskueren. Hun ser lidt utryg ud. Men der er også noget andet galt. Det er en voksens øjne, der kigger på os gennem en barnemaske. Gillian Wearings portræt af pigen er et portræt af hende selv som både barn og voksen.

Hent pressebilleder

Læs mere


Hver den første onsdag i måneden hele efteråret optræder Det Kongelige Teaters balletdansere på SMK - midt i kunsten. Foto: Camilla Winther.

Hver onsdag 6. september - 13. december 2017:
Hvad skal du lave onsdag aften?
Krydr din onsdag aften med en art talk, lækker aftensmad og en overraskende kunstoplevelse. Hver onsdag holder SMK åbent til kl. 20, så du kan opleve kunsten om aftenen. Alle museets udstillinger er åbne, og kunsten foldes ud i særlige oplevelser.

Når vi skyder SMK Onsdag-sæsonen i gang 6. september bliver det bl.a. i samarbejde med Den Kongelige Ballet, der med afsæt i museets værker og udvalgte perioder i kunsthistorien skaber en række nye forestillinger midt i kunsten. De kongelige balletdansere kan opleves flere gange i løbet af aftenen hver den første onsdag i måneden (6.sep., 4. okt., 1. nov. og 6. dec.).

På SMK Onsdage kan du også være med i tegne-workshops, høre art talks og meget mere. SMK Onsdag er hver onsdag kl. 17-20. Adgang med entrebillet til museet eller årskort. 

Hent pressebilleder

Programmerne for SMK onsdag kommer løbende på smk.dk


25. august, 15. september og 17. november 2017: SMK Fridays
Gå på opdagelse på SMK efter lukketid, og udforsk kunsten i uformelle og anderledes rammer, når museet inviterer indenfor til SMK Fridays.

Programmet ændrer sig fra gang til gang, men opskriften er altid en god blanding af kunst, musik, performance, art talks, film, fredagsbar og gadekøkken.

Det hele foregår på udvalgte fredag kl. 16-22. SMK Fridays er gratis og åbent for alle. Tilmelding er ikke nødvendig.

Praktisk information
Balletforestillingerne er gratis, når du har købt entré (eller via SMK Årskort). Ingen tilmelding nødvendig.

Læs mere

Sæsonstart 25. august

Balletforestillingerne og SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden.


]]>
Karen Søndergaard Thu, 06 Jul 2017 08:36:00 +0200
SMK x Roskilde: Er kunsten for alle? http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-x-roskilde-er-kunsten-for-alle/ Statens Museum for Kunst tager på Roskilde Festival med et hold af internationale kunstformidlere... En regnormeport, kæmpe dræbergobler, 15 jordskulpturer og meget mere. Til Roskilde Festivals Art Zone har en række danske og internationale kunstnere produceret helt nye kunstværker, der på vidt forskellige måder forholder sig til temaerne Equality og Human/Non-human.

Som noget nyt vil der i år stå et korps af kunstguider fra Statens Museum for Kunst klar til at introducere kunsten i Art Zone. Nogle guider er kunstformidlere, andre er sprogskolekursister, der er i gang med at lære dansk gennem forløb på SMK.

På turene præsenterer kunstguiderne værkerne og kunstnerne i Art Zone – og er parate til en snak om natur, krop, lighed, magt, grænser og om, hvordan kunst på mange forskellige måder kan sparke gang i tanker og følelser. Guiderne har både viden om kunst og liv med i bagagen, og de stiller sig til rådighed som samtalepartnere.

En af kunstguiderne, Nigel Austin fra Trinidad, Tobago, forklarer:
”Jeg kommer fra en anden del af verden og med andre erfaringer, så jeg ser måske noget andet i kunstværkerne end en, der er født i Danmark. Jeg er en outsider, men det er konstruktivt”.

Art talks på Roskilde Festival
Tid: 28. juni kl. 18 + 29.- 30. juni og 1. juli. kl. 12, 14 og 16.
Mødested: Art Zone ved 'Regnormeporten'.
Gratis for festivalgæster.

SMK for alle?
SMK skal og vil være for alle. Og på museet arbejdes der på sagen – de seneste år med hjælp fra flygtninge og indvandrere, der ikke er født i Danmark, men nu er her af lyst eller nød. De er alle med til at skabe nye fællesskaber på og udenfor SMK – med kunsten i centrum. I år er de blandt andet kunstguider på Roskilde Festival.


Udsnit af: Gillian Wearing, Self Portrait at Three Years Old, 2004. © Gillian Wearing. Courtesy Maureen Paley, London; Tanya Bonakdar, New York og Regen Projects, Los Angeles

Mere kunst…
Den britiske samtidskunstner Gillian Wearing udstiller på SMK fra oktober. Allerede nu kan man komme tæt på Wearings værker, som ofte handler om familierelationer. SMK tager et af hendes kunstværker med på Roskilde Festival, hvor museet også inviterer på en art talk og en familiemiddag.

Familiemiddag

Hvordan ser din familie ud? Er den regnbue, kerne, bragt sammen på tværs af kulturer eller ingen af delene? I en midlertidigt sammenbragt familie Roskildegæster mødes til en familiemiddag. Der er tale om en leg, hvor 20 gæster skal spille rollerne som familiemedlemmer.
Tid: 29. juni kl. 14-15.

Læs mere og tilmeld dig her

Kunstværk
Oplev også Gillian Wearings kunstværk Trauma fra 2000 i en ”confession box”, hvor man kan se og høre maskerede personer fortælle om deres personlige traumer.
Tid: 29. juni - 1. juli.
Sted: Art Zone.
Gratis for festivalgæster.

Art talk
Jacob Fabricius, direktør på Kunsthal Aarhus, og kurator på SMK, Marianne Torp taler om Gillian Wearings praksis. Talken bliver modereret af kunstkritiker Maria Bordoff.
Tid: 29. juni kl. 13-14.
Sted: Art Zone.
Gratis for festivalgæster.


For yderligere information, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos_@_smk.dk
tel: +45 25659252

]]>
Karen Søndergaard Tue, 27 Jun 2017 10:55:00 +0200
5 fif til kunstfix i din ferie http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/5-fif-til-kunstfix-i-din-ferie/ Bzzz. Kunsten summer hele sommeren på SMK. Hvad enten du er til tegneudfordringer, kreativ... 1. Sommereksperimenter i Børnenes Værksted
I sommerferien bliver der sprøjtet, bygget, foldet, hamret og klippeklistret i værkstederne på SMK. Børn og familier kan komme forbi og lave vilde kunsteksperimenter. Du kan eksempelvis bygge dit eget lille wunderkammer med alverdens ting fra nær og fjern, tegne et portræt eller kreere en kunstbog. Nyt tema hver uge. 

Uge 26 - 31 kl. 11.30 – 16.30. Entré: 30 kr per deltager + entré

2. Børneomvisninger om wunderkammere og rejseglade kunstnere
Alle søndage i sommerferien kan familier tage med på en omvisning fyldt med overraskelser. Vær med, når vi viser rundt i museets wunderkammere, finder museets hemmelighedsfulde portrætter og går i hælene på rejseglade kunstnere. 

2., 9., 16., 23. & 30. juli kl. 13 - 13.45. Gratis, når entréen er betalt

3. Nyt tegnerum
To mænd i brydekamp, en diskoskaster og en kæmpe finger poserer i SMK’s nye tegnesal. Alle er velkomne til at komme og tegne løs i salen. Tegnesalen ligger smukt placeret ud til Østre anlæg med masser af lys og højt til loftet. Der er både tegneunderlag, papir og blyanter til rådighed.

Åbent tirsdag - søndag i museets åbningstid. Gratis, når entréen er betalt

4. Omvisninger på engelsk
Kender du nogen, der gæster SMK fra udlandet hen over sommeren? Så tag dem med på SMK, hvor vores omvisere hver søndag guider til et udvalg af museets største kunstperler. Man får også et indblik i museets historie og kunstsamlingen, der går helt tilbage til 1500-tallet, hvor de danske konger, der begyndte at samle på kunst.

2., 9., 16., 23. & 30. juli kl. 12 - 12.50 Gratis, når entréen er betalt

5. Fire særudstillinger – fra Christian II til en monumental motorvejsbro
Sommeren byder også på hele fire særudstillinger: 
Nordic Highlights viser vi museets bedste nordiske kunstværker . I Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik kan man blive klogere på en af Danmarks mest fascinerende konger. I x-rummet tårner en gigantisk motorvejsbro, skabt af den anerkendte engelske samtidskunstnerMark Leckey.
Og endeligt udforsker vi i udstillingen Ufortalte Historier Danmarks fortid som kolonimagt gennem en lydcollage med forskere, billedaktivister og kunstnere. 

DOWNLOAD PRESSEFOTOS HER

For yderligere kontakt:

Astrid Boye Wiik 
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

]]>
Webmaster Fri, 23 Jun 2017 10:51:00 +0200
Nyerhvervelse: Aase Seidler Gernes øser generøst af en uudtømmelig kilde http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyerhvervelse-aase-seidler-gernes-oeser-generoest-af-en-uudtoemmelig-kilde/ Enhver kan vel mere eller mindre behændigt tegne mønstre, men ikke alle kan designe dem ud af... Aase Seidler Gernes’ kunstneriske greb har altid været gentagelsen og variationen af enkle former og stærke, overraskende farvekombinationer. Hendes værker har ingen begyndelse eller slutning. Tværtimod tager den ene tegning den anden - i princippet er hendes projekt uendeligt, og hun øser generøst af denne uudtømmelige kilde.


Aase Seidler Gernes, Tegninger, 2012-2016

Cirkler og mønstre fra kant til kant

Den Kongelige Kobberstiksamling har erhvervet 81 af hendes tegninger til sin samling. Hvert billede har sit helt særlige udtryk. Med tusch- og filtpen tegner hun firkanter, trekanter, romber, striber og ikke mindst cirkler i til tider komplicerede, mønstrede strukturer, som spænder papirets flade ud fra kant til kant.

Hver en centimeter er fyldt ud til der danner sig et mønster, båret af geometriske former, som en  sjælden gang brydes af organiske blomstermotiver og endnu sjældnere af menneskefigurer.


Aase Seidler Gernes, Tegninger, 2012-2016

Kunstner i sin egen ret

Aase Seidler Gernes (f. 1927) er oprindelig tekstilkunstner, men fik en blodprop i 2007, blev lam i højre side og lærte sig derefter at tegne med venstre hånd. Hun har altid arbejdet med mønstre, først på det bløde stof og nu på papir i A4-format. I 1960’erne lagde hun sit eget til side og blev en hovedkraft bag udviklingen af sin mand, kunstneren Poul Gernes’ udsmykninger af bl.a. Herlev Hospital og Palads Teatret, der måske skal rives ned.

I dag er hun i en alder af næsten 90 tonet frem som en kunstner i sin egen ret, hvor hun har udstillet både tekstiler og tegninger i Møstings Hus i 2015 og senest på Kunsthal Charlottenborg i foråret 2017.

Værkerne kan efter aftale beses på Kobberstiksamlingens Studiesal onsdag-fredag, kl. 11-15. Besøgende bedes bestille tid, tlf. 25527230.

Mere om Den Kongelige Kobberstiksamling

For yderligere information, kontakt venligst:

Overinspektør og seniorforsker, Vibeke Vibolt Knudsen via vibeke.knudsen@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 12 Jun 2017 21:51:00 +0200
SMK vil åbne filial i Nordvestjylland http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-vil-aabne-filial-i-nordvestjylland/ Thisted Kommune, Nordvest Safari og SMK arbejder på at etablere en filial af SMK i pakhuset på... SMK har over 250.000 værker i samlingen. Af dem er der plads til at udstille en lille del på museet i København, mens andre er udlånt til en række museer i Danmark og udlandet. Men museet ønsker, at den store samling bliver mere aktiv.

”Vi kunne godt tænke os, at en større del af Danmarks største kunstsamling bliver tilgængelig – og i stedet for at at udvide i København, drømmer vi om at udvide i Thy, så flere og nye brugere, der ikke jævnligt kommer til København får glæde af samlingen,” siger SMK’s direktør Mikkel Bogh.

Det er et pakhus i Doverodde Købmandsgaard ved Limfjorden, som kan blive hjemsted for en filial af Statens Museum for Kunst. Kommunalbestyrelsen i Thisted godkendte tirsdag 30. maj en bevilling til at gå i gang med en forundersøgelse, som bl.a. skal afdække ombygninger. Derefter skal der findes ekstern finansiering af projektet, som – hvis alt forløber efter planen – betyder at en filial kan åbne i 2019. Dermed bliver det første gang at SMK rykker uden for København.

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos@smk.dk
tel: +45 25659252

]]>
Karen Søndergaard Tue, 06 Jun 2017 20:28:00 +0200
Museet som aktivist http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/museet-som-aktivist/ Skal museer blande sig i aktuelle offentlige diskussioner og bruge museets kunstsamlinger mere... I januar 2017 fjernede MoMA i New York malerier af Matisse og Picasso i museets udstillinger og erstattede dem med værker af kunstnere fra de seks mellemøstlige og nordafrikanske lande, som præsident Trump havde med i sit dekret om indrejseforbud i USA – det såkaldte Muslim travelban. Handlingen var øjeblikkelig – og en direkte kommentar til USA’s udenrigspolitik og den nye præsident.

Verden over ser man lignende ansatser til en form for politiske og aktivistiske udmeldinger og handlinger på museer, som ønsker at markere deres ståsted i en verserende diskussion.

Bikubenfonden og SMK sætter denne mulige nye rolle for museerne på dagsordenen til Visionssalon 21. juni, hvor et panel sammen med publikum vil diskutere om en mere aktivistisk tilgang til museumssamlinger og kunstværker kan markere kunstens betydning i en stadig mere politisk og kompleks verden. Og om museerne overhovedet skal agere aktiv istisk?

VISIONSSALON PÅ SMK 21. JUNI, KL. 16-17.30:
Hvilken rolle har museerne i en verden, som brænder?

I panelet:

- Frances Morris, direktør på Tate Modern, London
- Tone Olaf Nielsen, leder af CAMP og del af Kuratorisk Aktion
- Michael Thouber, direktør Kunsthal Charlottenborg
- Mikkel Bogh, direktør SMK

Moderator: Lene Johansen, journalist, tidligere studievært på DR.

Alle er velkomne til at deltage i debatten, som foregår på engelsk. Gratis adgang, men tilmelding er påkrævet.

Vær opmærksom på, at billetten ikke giver adgang til udstillinger på SMK. Billetter til museet kan købes i museets Information.

Om Visionssaloner

Bikubenfondens Visionssaloner sætter billedkunsten til debat. De kunstfaglige saloner tager afsæt i Udstillingsprisen Vision og har til formål at skabe debat og faglig sparring om udstillingsformater og -problematikker.

Salonerne tager udgangspunkt i eksisterende erfaring hos en institution eller organisation omkring et specifikt emne. Gennem debatten udvides erfaringsfeltet af udefrakommende paneldeltagere og publikum. Salonerne er gratis og åbne for alle interesserede.

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos_@_smk.dk
tel: +45 25659252

Karina Lykkesborg
Tilrettelægger og koordinator Bikubenfondens Visionssaloner
kl_@_bikubenfonden.dk
tel: +45 28930616

]]>
Karen Søndergaard Tue, 06 Jun 2017 11:54:00 +0200