Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Fri, 29 Aug 2014 11:00:00 +0200 Åbent Atelier: Dürer under kniven http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/aabent-atelier-duerer-under-kniven/ Hele efteråret kan gæster på Statens Museum for Kunst kigge museets konservatorer over skulderen,... I mange år hang renæssancens største træsnit af den tyske kunstner Albrecht Dürer i den daværende Kobberstiksamlings lokaler i Prinsens Palæ (i dag Nationalmuseet). Her blev det cirka 3,5 x 3 meter store værk eksponeret for lys og skiftende klima, og med tiden gulnede og mørnede det så meget, at det ikke længere kunne udstilles. Siden har det ligget sammenrullet i SMK’s magasiner .

Kom med i maskinrummet

Til foråret 2015 skal Dürers værk frem i dagens lys igen og være omdrejningspunkt i en udstilling arrangeret af Den Kongelige Kobberstiksamling. For at gøre værket klar til udstillingen, bliver det hele efteråret behandlet af SMK’s konservatorer, som går i gang med skalpel, spatel, pensler, enzymer og etanol for at skille værkets mange papirark fra hinanden, rense arkene, reparere bittesmå ridser og i det hele taget få værket tilbage i en god stand.

Museets gæster får mulighed for at følge den omfattende restaurering, når konservatorerne inviterer til at kigge ind i deres atelier. Her kan man se arbejdet skride frem, nærstudere konservatorernes arbejdsredskaber og stille spørgsmål.

Hvad papiret gemte

Værket, Kejser Maximilian 1.s æresport, blev bestilt af kejser Maximilian 1. og skulle propagandere for kejseren og hans familie. Det består af aftryk fra 195 udskårne træblokke på 36 store ark. Oprindeligt lå værket som løse blade i mapper, men midt i 1800-tallet lod Den Kongelige Kobberstiksamlings daværende leder, Just Matthias Thiele, arkene klæbe op på et lærred, så de kom til at udgøre ét stort værk – netop som Dürers hensigt med det havde været.

Forud for konservering har konservatorerne foretaget indledende analyser af værket. Fx viser en fotografering i gennemlys, at papiret har en ørn med dobbelthoved og kejserkrone som vandmærke. Det er den tysk-romerske kejsers mærke. Vandmærket viser den tætte tilknytning til Maximilian 1. og fungerer som en garanti for, at fremstillingen af æresporten virkelig er kejserens projekt.

Og så skal konservatorerne gardere sig med tålmodighed, når de skal skille de mange ark fra hinanden. Andre prøver viser nemlig, at selvom der er benyttet en klister (kogt på fx hvede) til opklæbning af værket, er bladene meget svære at skille ad. Konservatorerne er derfor nødt til at benytte enzymer for at skille bladene ad og gå langsomt og forsigtigt frem.

Åbent Atelier: Dürer under kniven!

Restaurering af Albrecht Dürers mesterværk Kejser Maximilian 1.s æresport

5. september-19. december 2014

Tirsdag-fredag, klokken 13-16. Klokken 15.30-16 kan man stille konservatoren spørgsmål om arbejdet.
Gratis

>> Klik her for at downloade pressebilleder

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
M karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

Niels Borring
1. konservator
M niels.borring@smk.dk
T +45 2552 7119

]]>
presse Fri, 29 Aug 2014 10:34:00 +0200
Gyldendal, Det Kongelige Teater og Statens Museum for Kunst samarbejder om nyt kunstprojekt http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-gyldendal-og-det-kongelige-teater-samarbejder-om-nyt-kunstvaerk/ Tag-selv-teater får kunstværker til at tale. Ni danske forfattere fra forlaget Gyldendal har... ”Kom bare nærmere, der er plads endnu i campingvognen. Den har stået på Mændenes Hjem som et møderum. Og også til at fixe i. Men så blev den pludselig flyttet til SMK, mens jeg var kokset ud og sov trygt og godt under bordet. Den var blevet til et stykke social kunst. Og jeg fik lov til at blive her, være en del af kunstværket, kan man sige. I må godt røre ved mig, jeg har vasket hænder…”

Sådan starter Erling Jepsens fortælling om en stofbruger i en campingvogn. Fortællingen tager udgangspunkt i Kenneth A. Balfelts og FOS’s kunstværk: Fuck the Danish aktiverings police – USSR (”Radical Horisontality” ), som står på SMK. Ni aftener i løbet af efteråret giver skuespiller Benjamin Kitter stofbrugeren stemme, når han spiller Erling Jepsens tekst i campingvognen.

Forestillingen er en del af kunstprojektet 9x9x9, hvor i alt ni forestillinger bliver opført foran ni udvalgte kunstværker. Historierne spænder lige fra krigeriske amazoner over magiske heste til graciøse køer. Hver forestilling varer cirka ti minutter. De bliver opført samtidigt og flere gange i løbet af en spilleaften. Publikum bestemmer på den måde selv i hvilken rækkefølge, de vil se dem, og man kan naturligvis nå at se dem alle, hvis man vil.

Kunstprojektet 9x9x9 er støttet af Bikubenfonden, som for en treårig periode har bevilget Statens Museum for Kunst 4,4 mio. kr. til at realisere en række helt nye formidlingsaktiviteter på museet. Donationen skal bruges til at nytænke sine formidlingstilbud med henblik på at åbne nye og overraskende veje ind i kunsten. 

9x9x9 er et nyt stort cross-over projekt som den østrigske instruktør Hans-Peter Kellner har bragt til Danmark.

9x9x9: Værker, forfattere og skuespillere:

RINGEEFTERSOL
Værk: L. A. Ring: Efter solnedgang. "Nu skrider Dagen under, og
Natten vælder ud", 1899
Prolog af: Henrik Nordbrandt
Indtalt af: Henning JensenHESTEN
Værk:
Nina Sten-Knudsen: Hesten, 1984
Tekst af: Pia Tafdrup
Spillet af: Karen-Lise Mynster
AMAZONE, AMAZONE
Værk: Helen Schou: Styrtende Amazone, 1938
Tekst af: Mette Moestrup
Danset af: Marluze Da Cruz
Indtalt af: Danica Curcic

MALKEPLADS
Værk: Johan Thomas Lundbye: Malkeplads ved herregården Vognserup, 1847
Tekst af: Jens Smærup Sørensen
Spillet af: Mikkel Arndt
EN NOVEMBERDAG SLUTTER ALLEREDE
MIDT OM EFTERMIDDAGEN

Værk: Ejnar Nielsen: Og i hans øjne så jeg døden, 1897
Tekst af: Søren Ulrik Thomsen
Spillet af: Nis Bank-Mikkelsen
MIN SØJLE AF RO

Værk: Vilhelm Hammershøi: Nøgen kvindelig model, 1889
Tekst af: Kirsten Hammann
Spillet af: Sigurd Holmen le Dous
MADAME MATISSE
Værk: Henri Matisse: Portræt af Madame Matisse. Den grønne stribe, 1905
Tekst af: Hanne-Vibeke Holst
Spillet af: Maibritt Saerens


MELANCHOLIA
Værk:
Lucas Cranach den Ældre: Melankolien, 1532
Tekst af: Ursula Andkjær Olsen
Spillet af: Marie DalsgaardLILLE BARN
Værk:
Abraham Bloemaert: Apollon og Diana straffer Niobe ved at dræbe hendes børn, 1591
Tekst af: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Spillet af: Andrea Vagn Jensen
CAMPINGVOGNEN
Værk: Kenneth A. Balfelt og FOS: Fuck the Danish aktiverings police – USSR, 2004
Tekst af: Erling Jepsen
Spillet af: Benjamin KitterKøb af billetter:
Billetter købes på forhånd igennem Det Kongelige Teater
Billetter kan også købes på SMK i Informationen

For yderligere information:
Det Kongelige Teater:
David Pepe Birch

T + 45 25 51 79 82
M dabi@kglteater.dk

SMK:
Karen Ormstrup Søndergaard
T + 45 2552 7203
M kos@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Wed, 20 Aug 2014 00:00:00 +0200
Ny antologi: Museer og kulturinstitutioner skal være for dig, dig og dig http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-antologi-museer-og-kulturinstitutioner-skal-vaere-for-dig-dig-og-dig/ En ny bog giver bud på, hvordan museer og kulturinstitutioner kan styrke deres rolle som... Foto-workshops for unge i Københavns Sydhavn, udstillinger, hvor lokale borgere har været med til at bestemme indholdet samt videokunst produceret af unge i Folehaven. 10 museer og kulturinstitutioner har siden 2009 arbejdet med nye udstillings- og undervisningsstrategier for at styrke museernes demokratiske rolle. Formålet har været at få viden om, hvordan man skaber en mere inkluderende museumspraksis, der rækker ud til alle borgere, og som rummer og styrker forskellighed.

Det flerårige projekt er nu mundet ud i antologien RUM FOR MEDBORGERSKAB, som præsenterer bud på, hvordan museer og kulturinstitutioner kan arbejde med kulturelt medborgerskab gennem udstillinger, undervisning og organisationsforandringer.

”Når museer inddrager brugerne inden, en udstilling bliver tilrettelagt, åbner det muligheder for nye tilgange til kunsten. Det er en af de erfaringer, vi har gjort os gennem vores arbejde med at skabe en mere demokratisk og inkluderende praksis på kultur- og undervisningsinstitutioner. Nu har vi samlet erfaringerne i en antologi, som vi håber, at andre, der vil arbejde med medborgerskab, kan få glæde af,” siger Lise Sattrup ph.d og projektleder på Medborgerskabsprojektet.

Antologien giver eksempler på, hvordan man med enkle greb kan komme i gang med at arbejde med medborgerskab. En analyse af undervisningssituationer på museer viser fx, at det er vigtigt, at museerne bliver bedre til at tydeliggøre, hvad de vil med udstillingerne og derved skabe rum for dialog på museet. En anden analyse peger på en række organisatoriske forandringer, som arbejdet med medborgerskab kræver – eksempelvis at styrke mulighederne for gensidige læreprocesser og eksperimenter.


RUM FOR MEDBORGERSKAB
Faglig redaktion og tilrettelæggelse:
Sasja Brovall Villumsen, undervisningsansvarlig, KØS
Dorthe Juul Rugaard, inspektør, ARKEN
Lise Sattrup, ph.d. og projektleder, SMK Statens Museum for Kunst

Udgivet af SMK i samarbejde med ARKEN, Designmuseum Danmark, Det Kongelige Teater, J.F. Willumsens Museum, Københavns Museum, KØS Museum for Kunst i det offentlige rum, Nationalmuseet, Nikolaj Kunsthal, Skoletjenesten Musik, Thorvaldsens Museum.

Kulturstyrelsen har støttet både projektet og udgivelsen af bogen.

Læs eller køb bogen
Læs mere om medborgerskab og museer


For yderligere information, kontakt venligst:
Lise Sattrup, Ph.d. og projektleder
SMK Statens Museum for Kunst
T+45 4125 8711
E lise.sattrup_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard, pressekoordinator
SMK Statens Museum for Kunst
T +45 2552 7203
M karen.soendergaard_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Fri, 08 Aug 2014 13:35:00 +0200
Ny udstilling: Hverken Goya eller Manet blinker, når det forfærdelige skal vises http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-hverken-goya-eller-manet-blinker-naar-det-forfaerdelige-skal-vises/ Tyrefægtning, henrettelser og hidsigpropper. Til august slår SMK dørene op for en grafikudstilling,... Édourd Manet blev født 23. januar 1832 i Paris. Manet bliver en af kunsthistoriens store skikkelser og betragtes som en af de første moderne malere. Fire år tidligere var den store spanske kunstner Francisco Goya død. Han fik afgørende indflydelse på Manets kunst, og det er den påvirkning, som løber fra det ene århundrede til det næste, der nu kan ses på SMK-udstillingen Manets Goya. Grafik. Udstillingen samler 53 grafiske værker og et enkelt maleri, der kobler de to kunstnere og viser, hvordan de begge var fascineret af temaer som tyrefægtning, krig og satire.

Både Goya og Manet interesserede sig for tyrefægtning og for tyrefægtningen som teater. I arenaen er tyrens død planlagt, og publikum forventer det, men der kan også indtræffe uventede dødsfald, når det ustyrlige dyr flænger iscenesættelsen og dræber heste, tyrefægtere eller går amok blandt publikum på tribunerne. Disse chok, hvor volden overskrider reglerne, er også en del af Goyas og Manets fascination af de kræfter, der slippes løs. Både i arenaen og på billedfladen.

De to kunstnere blinker ikke, når det forfærdelige skal vises. Det ses fx i de forskellige historiske varianter af nådesløse henrettelser. I Goyas værk Og der er intet mere at gøre, 1810-1820 skildrer Goya et grusomt henrettelsesøjeblik fra den såkaldte spanske frihedskrig (1808-14), hvor mange civile blev skudt af franske soldater. Det er det fatale højdepunkt, Goya fastholder: Sekundet lige inden det dræbende skud.

En anden fælles central inspirationskilde for Goya og Manet er den spanske maler, Diego Velázquez (1599-1660). Goya har kopieret hans maleri af den kyniske filosof Menippos, mens Manet har brugt forbilledet mere frit som afsæt for sin egen figur Absintdrikkeren. Begge retter deres blik mod nogle af de mere forlorne konventioner i deres samtid. Et af udstillingens satiriske highlights er værket Pulcinella af Manet. På litografiet gør Manet tykt grin med datidens øverste politiske autoritet i Frankrig – Patrice Mac-Mahon. Manet har karikeret generalen og statschefen som ”Pulcinella” – en opfarende figur fra commedia dell’arte-traditionen, der minder om hidsigproppen Mester Jakel. Litografiet blev trykt i et oplag på 1.500 eksemplarer, som dog hurtigt blev konfiskeret af myndighederne.

Om Kobberstiksamlingen
Kobberstiksamlingen på SMK er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Fra 2013-2015 bliver værker fra Kobberstiksamlingen vist på to udstillinger årligt, der tager afsæt i museets forskning og den rige samling på over 240.000 tegninger, grafiske værker og fotografier. Udstillingerne byder på markante nedslag i de 700 års kunst, som Kobberstiksamlingen rummer.

Den Kongelige Kobberstiksamlings udstillinger er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

PRESSEFOTOS til Manets Goya. Grafik (22. august 2014 – 18. januar 2015) kan downloades her

For yderligere information, kontakt venligst:
Thomas Lederballe
Museumsinspektør, seniorforsker
M thomas.lederballe@smk.dk
T +45 2552 7228

Karen Ormstrup Søndergaard
Pressekoordinator
M karen.soendergaard@smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Webmaster Wed, 18 Jun 2014 13:32:00 +0200
Statens Museum for Kunst erhverver sjælden Jorn http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/statens-museum-for-kunst-erhverver-sjaelden-jorn/ En af Asger Jorns sjældent udbudte ”modifikationer" får nu sin faste plads i SMK’s samling. Værket... ”Har De gamle malerier, så fortvivl ikke”. Sådan skrev Asger Jorn, da han for første gang præsenterede en af sine såkaldte modifikationer på en udstilling. Modifikationerne består typisk af gamle trommesalsmalerier af skovsøer, brølende kronhjorte eller portrætter af borgerfruer, børn e.l., som Jorn malede oven på og på den måde moderniserede og bragte ind i den nye tid. For Jorn var modifikationerne en metode til at revitalisere maleriet.

Det nye værk til samlingen på SMK er en farvereproduktion på lærred af Claude Monets ”Valmuer” (1873), som Jorn har tilføjet sin egen groft udformede pigefigur oven på.

Hovedparten af Jorns modifikationer blev udført fra 1959 til 1962, mens han var medlem af den kapitalisme-kritiske kunstnergruppe Situationistisk Internationale. Gruppen kritiserede et kunstmarked, der prioriterede finkultur frem for populærkulturelle genrer – og dyrkede den enkelte kunstners værk frem for kollektive frembringelser. Med modifikationerne vendte Jorn op og ned på vante forestillinger om, hvad kunst var og udfordrede forventningen om, at et værk kun kunne have én ophavsmand.

Sidste chance for at se Jorn-udstillingen er søndag 15. juni 2014.

For yderligere information, kontakt venligst:
Pressekoordinator Karen Ormstrup Søndergaard
Telefon +45 2552 7203
kos@smk.dk

]]>
Webmaster Wed, 04 Jun 2014 16:01:00 +0200
Ny Udstilling: Elmgreen & Dragset indtager SMK med BIOGRAPHY http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstilling-elmgreen-dragset-indtager-smk-med-biography/ Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset indtager til efteråret Statens Museum for Kunst med udstillingen... En 10 meter høj boligblok i beton vil fra 19. september møde alle, der træder ind af døren på Statens Museum for Kunst. Det er værket The One and The Many fra 2010, skabt af Michael Elmgreen og Ingar Dragset. Den dansk-norske kunstnerduo indtager hele underetagen af museet med kendte skulpturelle værker fra deres mangeårige samarbejde samt nye stedspecifikke produktioner i en omfattende visning, der endda kræver en ombygning af museet.

Du står midt i fortællingen
Snart vil håndværkere derfor rykke ind for at forvandle udstillingssalene til en række totalinstallationer, hvor publikum kan forvilde sig ind i endeløse labyrinter, uheldsvangre drømme-scener og dragende tableauer.

“Vi har ønsket at lave en udstilling, der former sig som en slags filmisk scenografi, og hvor publikum, når de bevæger sig rundt i udstillingen, vil kunne opleve sig selv som delagtiggjorte aktører, ikke kun som passive betragtere” udtaler Elmgreen & Dragset.

Med humor, poesi og spektakulære visuelle greb skaber Elmgreen & Dragset universer, hvor selv velkendte triste institutionelle rum som kommunekontorets venteværelse, lighusets frysebokse og det sociale boligbyggeri pludseligt fremstår som magiske elementer i en både forunderlig og kritisk fortælling.

Udstillingen byder på duoens velkendte formsprog, der blander det virkelighedstro med det fantastiske i omfattende totalinstallationer, som kendes fra fx deres meget omtalte biddrag til Venedig Biennalen i 2009 The Collectors, den kritikerroste udstilling The Welfare Show på Serpentine Gallery i London og senest deres store installation Tomorrow på Victoria & Albert Museum sidste efterår.

Du er fortællingen
Temaet for udstillingen BIOGRAPHY er ikke kunstnernes selvbiografi, men min og din biografi. Udstillingen sætter fokus på vilkårene for at skabe en egen identitet i en tid, hvor fortidens klassiske fællesskaber synes opløst.

Udstillingen stiller spørgsmål som: Hvordan vi kan navigere gennem nyhedsmediernes og de sociale netværks endeløse strømme af information og muligheder for selviscenesættelse? Hvordan finder vi som individer vores værd, vores roller og vores nye tilhørsforhold i malstrømmen af modsatrettede værdier og medierede virkeligheder?

Elmgreen & Dragset formår på én gang at inspirere os til at være os selv og stikke ud fra mængden, men samtidigt gør de os smerteligt opmærksomme på, at vi alle må forme vores eksistens og udleve vores visioner indenfor samfundets firkantede systemer.

Som almindelige borgere er de fleste af os stadig blot en blandt de mange; reduceret til et nummer på skattekontoret og stablet oven på hinanden i boligblokkens lejligheder. Alligevel er der håb at finde i Elmgreen & Dragsets store udstilling, der kan ses som et portræt af menneskets iboende vilje til stædigt at drømme og skabe sine egne fortællinger midt i konformiteten.


En sanselig og udfordrende oplevelse
SMK's nytiltrådte direktør Mikkel Bogh glæder sig til at kunne åbne dørene for en udstilling, der tør udfordre sit publikum:

”Elmgreen & Dragsets udstilling BIOGRAPHY rejser åbent og fordomsfrit spørgsmålet om livet, som det leves i dag – udspændt mellem system og frihed, mellem konsensuskultur og forventning om individualiseret adfærd. Spørgsmål, som alle er tvunget til at forholde sig til.”

De store spørgsmål bliver dog leveret gennem en usædvanlig sanselig, umiddelbar og altomsluttende oplevelse:

”Sjældent har publikum i samme grad som i dette drømmenes og forestillingernes teater fået tildelt rollen som aktør, ja måske endda som hovedrolleindehaver. Det er en stor glæde for os på SMK at kunne invitere vores gæster indenfor i totalinstallationen BIOGRAPHY,” udtaler han.

Om Elmgreen & Dragset
Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der arbejder og bor i London og Berlin, har arbejdet sammen siden 1995. Kunstnerduoen har udstillet på mange af de førende kunstinstitutioner verden over, såsom Tate Modern og V&A i London, MCA Chicago, Boijmans van Beuningen Museum i Rotterdam og Kunsthalle Zürich samt deltaget på en hel række af de vigtigste biennaler, herunder Sao Paulo, Venedig, Gwangju, Istanbul, Singapore, Berlin og Moskva Biennalen.

Blandt deres mest kendte værker er:

Tomorrow, 2013: En udstilling lavet som en fiktiv filmkulisse, om det at fejle og aldres. Udstillingen blev vist på Victoria & Albert Museum i London sidste efterår.

HAN, 2012: En lille drengestatue med klare referencer til Den Lille Havfrue, der skuer udover havnen i Helsingør.

The Collectors, 2009: Opbygning af to fuldt møblerede hjem i den norske og danske pavillon på Venedig Biennalen.

Powerless Structures, Fig 101, 2012: Kunstnerduoens biddrag til The Fourth Plinth på Trafalgar Square i året, hvor London var vært for Olympiaden.

Prada Marfa, 2005: En Prada-butik midt i den texanske ørken.

Please Keep Quiet, 2003: En rekonstruktion af et hospitalsrum på Statens Museum for Kunst.

Elmgreen & Dragset - Biography er støttet af
Ny Carlsbergfondet
Knud Højgaards Fond
KrogagerFonden
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond
Dreyers Fond

For yderligere information

Pressekoordinator
Karen Ormstrup Søndergaard 
T +45 2552 7203 
E karen.soendergaard@smk.dk

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

]]>
Marlene Ahrens Thu, 22 May 2014 09:23:00 +0200
Ny udstiling i X-rummet: Henrik Olesen. Afsked med forældrene http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-udstiling-i-x-rummet-henrik-olesen-afsked-med-foraeldrene/ Hvordan skaber man sin egen identitet, og hvilken rolle spiller kunst i den proces? Det undersøger... Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen har inviteret sine to samarbejdspartnere, venner og gallerister gennem mange år, Daniel Buchholz og Christopher Müller, til at være medkuratorer på Afsked med forældrene. Sammen præsenterer de en række meget forskellige kunstnere, stemmer og materialer.

Udover visuelle kunstværker som skulpturer og malerier og tegninger indgår også litteratur, breve og historiske dokumenter samt mere performative bidrag som lyd, musik og film. Disse kunstneriske udsagn følger forskellige narrative tråde, der alle har forbindelse til processen at forlade nogen eller noget. Trådene er bl.a. familie, institutioner, eventyr, trompe l'oeil, seksualitet og portrætter.

Genstandene kommer både fra de tre kuratorers egne samlinger, andre kunstnere samt museets egne og indlånte værker. De mange værker skaber tilsammen en collage, hvor kombinationen af elementer etablerer nye forbindelser og tilbyder flere fortællinger.

Et personligt udgangspunkt for en generel fortælling
Udstillingen består af værker skabt af Henrik Olesens kollegaer og venner eller kunstneriske forbilleder såsom Andy Warhol, Ariane Müller, Judith Scott og Lutz Bacher, Jean Genet, Richard Hawkins, Dieter Roth, Zoe Leonard, Lili Elbe, Arthur Köpcke, Kristian Zarthman, Wolfgang Tillmans, Hannah Hoech, Henriette Heise og Gerry Bibi.

Alle har de været vigtige holdepunkter i hans kunstneriske virke, hvor de har udgjort hans identifikationsmæssige og kunstneriske forbilleder samt været inspirationskilder. De har alle været med til at skabe udgangspunktet for hans identitetssøgen og kunstneriske praksis samt formet hans egen ”afsked med forældrene.”

Ved at invitere Daniel Buchholz og Christopher Müller til at være medkuratorer på udstillingen udvides fokus imidlertid fra det snævert subjektive til et flerstemmigt udsagn fra tre homoseksuelles autobiografier. Dermed bliver udstillingen en fortælling om de mekanismer og den afsøgning, der ligger til grund for enhver udformning af identitetsdannelsen.

Med udstillingen forsøger de tre kuratorer at skabe et rum, hvor den kunstneriske produktion og selvorganisering sættes ind i en kontekst, der adresserer de afgørende øjeblikke, hvor en identitet konstrueres.

At skabe et rum for selvstændiggørelse
Men ’afskeden med forældrene’ er samtidig en metafor for en afsked med konventionel tænkning. Gennem hele sit kunstneriske virke har Henrik Olesen i sine værker sat spørgsmålstegn ved magtforhold, og hvordan vores fælles historie skrives. Særligt undersøger han, hvordan homoseksualitet repræsenteres. På stilfærdig – og ofte poetisk – vis formulerer han en kritik af undertrykkende og diskriminerende begrænsninger af individets udfoldelse.

Således handler ’afskeden’ i denne udstilling ikke kun om at løsrive sig fra forældrene og skabe sin egen identitet, men om, som kunstner og menneske, at turde sige farvel til samfundets fastlåste forestillinger og konventioner, og gennem kunsten forsøge at udvide rummet for, hvilken identitet det overhovedet er muligt at skabe sig.

Udfordring af museets praksis
Udstillingen kan også ses som en form for udfordring af SMK. De tre kuratorer har skabt en præsentation, som ikke er baseret på de kriterier, der normalt lægges til grund for praksis på museet. For eksempel skelnes der i denne udstilling ikke mellem originale værker og fotokopier af originale værker. Udvælgelsen er derimod baseret på subjektive kriterier opstillet af de tre kuratorer.

Alle værker har derfor samme betydning, og alle er de vigtige komponenter i den fortælling, udstillingen udfolder. Dermed stilles der i udstillingen spørgsmålstegn ved de kriterier, kunstmuseer ofte tager for givet i deres praksis.

Om Henrik Olesen
Den danske samtidskunstner, Henrik Olesen, blev født i 1967 i Esbjerg og bor og arbejder i dag i Berlin. Gennem hele sin karriere har han arbejdet med en nuanceret forståelse af identitetspolitik set fra den homoseksuelle mands position.

Henrik Olesen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Städelschule i Frankfurt, Tyskland. Han har blandt andet udstillet på MoMa, Kunstmuseum Basel og Malmö Konsthall. Nu kan han opleves på SMK med den aktuelle udstilling Afsked med forældrene.

x-rummet
x-rummet er SMK's eksperimenterende scene for samtidskunst. To gange årligt inviteres kunstnere til at skabe en udstilling særligt til x-rummet. Det kan være danske kunstnere, der endnu ikke har haft større udstillinger i Danmark, eller internationale kunstnere, som ikke tidligere har været vist for et dansk publikum.

Netop nu kører et tre-årigt forløb, der undersøger museumsbegrebet i det 21. århundrede. Gennem udstillingsrækken udforsker forskellige kunstnere aspekter af museets klassiske praksisser og forsøger at udvide dem ved at samle, ordne og præsentere genstande på nye måder. Henrik Olesens udstilling Afsked med forældrene er anden udstilling i den nye udstillingsrække i x-rummet.

For yderligere information

Overinspektør
Marianne Torp
T +45 2552 7224
E marianne.torp@smk.dk

]]>
Marlene Mee Ahrens Tue, 20 May 2014 10:26:00 +0200
Queer kunst og kontroversiel kunstner på forårets sidste SMK Fridays http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/queer-kunst-og-kontroversiel-kunstner-paa-foraarets-sidste-smk-fridays/ Kunsten er queer, når SMK den 9. maj byder indenfor til forårets sidste SMK Fridays. Her kan man... Koncert og nyerhvervet værk af kontroversiel og kompromisløs kunstner
Et nyt værk er dukket op i Skulpturgaden. Det er en cykelvogn stående på dokumenter og omgivet af bl.a. notesbøger, skocreme og møtrikker, der tilsammen udgør værket El Camino del Hardcore ≈ Rejsen til Nordens Indre, 2012.

Værket er skabt af Goodiepal, en multikunstner man ikke kan sætte i bås. Han har under adskillige navne gjort sig bemærket både som visionær elektronisk musiker, kunstner og provokatør. Eller måske rettere som en rebel, der har kæmpet imod autoriteter og fastlåste forestillinger. I 2012 solgte han de fleste af sine ejendele og pakkede resten i netop den lille cykelvogn, der nu står i Skulpturgaden, hvorefter han trampede sig vej til både Holland, England og Tyskland.

Det er lykkedes at fange den telefonløse kunstner og få ham til at komme forbi og opføre værket Audiosvar #29: A touch Down Deep into Nordic Landscape Painting & Depicturing. denne fredag. Et stykke, hvor flygelets klare toner vil blande sig med bl.a. kunstner Ole Wichs stemme, der vist nok fortæller om Nordisk landskabsmaleri.

Queer tango: frihed til at danse tango som man vil
Der skal stadig to til en tango, men det er ikke nødvendigvis manden, der fører, når Queer Tango foreningen byder op til dans på fredag. Alle kan være med i den argentinske tango, uanset køn og seksuel orientering, hvor mænd kan danse med mænd og kvinder med kvinder. I queer tango kan man frit vælge, om man vil tage føringen eller lade sig føre – og man kan bytte roller undervejs.

Mød direktøren for det hele – og bliv klogere på SMK’s rolle i kunsthistorieskrivningen
På aftenen bliver der også mulighed for at møde SMK's nye direktør Mikkel Bogh, der på SMK Fridays vil give sit bud på, hvordan man som direktør for Statens Museum for Kunst også er med til at forme den danske kunsthistorie og bestemme, hvem der skrives ind i - og ud af - kunsthistorien.

Djuna Barnes med queer-inspireret dj-set
Djuna Barnes starter SMK Fridays med et set, der fortolker aftenens tema: ”Jeg tænker umiddelbart at holde queer-temaet rimelig stramt med numre hvor man ikke kan høre, om det er mænd eller kvinder, der synger, genreoverskridelser, numre der ændrer sig radikalt undervejs, og kunstenere, der har leget med kønnet,” forklarer Maria Gerhardt aka Djuna Barnes.

MIX Copenhagen overtager SMK's biograf
Københavns LGBT-filmfestival MIX Copenhagen har kurateret et program af korte eksperimentalfilm med aftenens tema. Man kan desuden se filmen Fast Trip, Long Drop (1994) af Gregg Bordowitz, der fortæller historien om en AIDS-ramt homoseksuel jødisk mand. Den undersøger, hvordan homoseksualitet har påvirket hans identitet som jøde og hans forhold til sine forældre. Filmen vil senere blive vist i x-rummet på SMK, hvor den vil indgå som en del af den danske kunstner Henrik Olesens udstilling Afsked med forældrene, der åbner 23. maj 2014.

Kunstner og forfattere læser højt i udstillingssalene Kunstner Ester Fleckner, der arbejder med queer tematikker i sin kunst, laver en oplæsning af en tekst skrevet særligt til lejligheden. Også forfatterne Christian Yde Frostholm og Kristina Nya Glaffey gæster SMK Fridays. Begge står bag markante udgivelser, der griber queer-tematikker, og på aftenen læser de højt fra deres værker i en af SMK's sale.

Lokalradio-kunstperformance med aftenens kunstner DJ
Aftenen rundes af med en kunstner bag mixerpulten, og denne gang bliver det den danske billedkunstner Hannah Heilmann fra den nu opløste kunstnergruppe Ingen Frygt. 'Lokalradio' er kodeordet for, hvad der kommer til at ske, når Hannah Heilmann gør sit DJ-set til en performance. Som altid vil der være fredagsbar med ølvogne og street food 9. maj 2014 kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder
Marlene Ahrens
M: +45 2552 7 197
E: marlene.ahrens@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M: +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

]]>
Marlene Mee Ahrens Thu, 01 May 2014 14:50:00 +0200
Nyerhvervelse: Nordens svar på Turner på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyerhvervelse-nordens-svar-paa-turner-paa-smk/ Takket være en generøs donation fra Ny Carlsbergfondet er det lykkedes SMK at erhverve et maleri af... Peder Balke (1804-87) er en af de mest fremtrædende norske malere fra den første del af 1800-tallet. Gennem sine ophold i København i 1830 og 1844-45 kom Balke i kontakt med flere af de danske guldaldermalere og fik også mulighed for at hente inspiration i den danske maler Eckersbergs toneangivende stil.

Balke delte dog ikke Eckersbergs smag for detaljer og præcision. Med sin levende og dynamiske malemåde skiller Balke sig ud fra alle samtidige skandinaviske malere. Han skildrede ikke bare de synlige naturindtryk, men malede i stedet sin egen vision af naturen ind i sine billeder.

Nordens Turner
Netop den levende og gribende skildring af naturen betyder, at der ofte trækkes linjer fra Balke til den samtidige engelske kunstner J.M.W. Turner (1775-1851), hvis dramatiske malerier af oprørte have Balke muligvis har studeret under sine ophold i London. For Overinspektør Kasper Monrad er ligheden mellem de to 1800-tals landskabsmalere klar:

”Balke er en fantastisk spændende kunstner. Han havde en langt friere malemåde og brugte dramatiske virkemidler, som danske kunstnere måske ikke turde bruge. Man kunne kalde ham Nordens Turner.”

Afdæmpede farver og dyster dramatik
Maleriet Oprørt hav med dampskib viser den norske maler fra sin absolut bedste side: et dystert og dramatisk motiv, som takket være hans meget levende og virtuose penselføring har fået et vitalt og stærkt udtryk. På trods af billedets beskedne størrelse på bare 33,5 x 42,4 cm fremstår dets dramatiske motiv markant og monumentalt.

Balke havde en fortid som dekorationsmaler, og det røber sig i hans karakteristiske utraditionelle og frie malemåde, som er både dekorativ og udtryksfuld. Balkes særlige kunstneriske baggrund har muligvis også spillet ind i hans karakteristiske brug af en meget begrænset farveskala bestående af grå, hvide og brune nuancer.

Vigtig tilføjelse til samlingerne
Værket er en vigtig tilføjelse til samlingerne, fordi den viser den danske guldalderkunst i et bredere perspektiv, forklarer Kasper Monrad:

”Vi vil meget gerne sætte den danske kunst ind i en større sammenhæng, og Balkes dramatik og dynamik sætter guldalderkunsten i relief.”

Det har derfor længe været SMK’s ambition at erhverve et maleri af den efterstræbte norske landskabsmaler.Med donationen fra Ny Carlsbergfondet er det ønske gået i opfyldelse, og den danske guldalderkunst har dermed fået selskab af et vigtigt og længe savnet værk. Kasper Monrad fortæller:

”Vi har været på udkig efter et maleri af Balke i omkring 10 år. Billedet her rummer alle Balkes enestående kvaliteter i et maleri."

Den lille kæmpe kan opleves i udstillingen med Dansk og Nordisk Kunst

For yderlige oplysninger:

Kasper Monrad Overinspektør
E kasper.monrad@smk.dk
T +45 2552 7222

Presseassistent
Iben Gøtzsche Thiele
E iben.thiele@smk.dk
T +45 2552 7277

]]>
Webmaster Wed, 23 Apr 2014 15:51:00 +0200
SMK vinder international pris for børneformidling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-vinder-international-pris-for-boerneformidling/ Statens Museum for Kunst var oppe imod 11 museer fra hele verden heraf flere dedikerede til... Det var en enig jury, der pegede på Marianne Grymer Bargeman og SMK som vinder af årets Children in Museums Award. Det blev fremhævet, at museets professionelle og systematiske arbejde med at formidle kunsten gennem udstillinger, workshops og andet materiale til børn er enestående for et kunstmuseum. Museet blev også rost for at gøre en stor indsats for at evaluere og dokumentere arbejdet med børnene, så andre museer kan få glæde af SMK’s viden og erfaringer med målgruppen.

Børn skal tages seriøst
Marianne Grymer Bargeman, der er Leder af Børn og Unge-enheden, glæder sig over anerkendelsen, som hun ser som et resultat af museets insisteren på at tage børnene seriøst som en målgruppe på lige fod med museets andre målgrupper. Ambitionsniveauet er højt, og de to seneste børneudstillinger har taget fat på tunge emner som ”Liv og Død” og ”Frihed”.

”Kunst udvikler os menneskeligt og hjælper os med at få fat i det flertydige. De komplekse emner skaber derfor sammen med kunsten en grobund for interessante, fælles oplevelser. Vi ønsker med vores børneudstillinger at indgyde børn mod til at reflektere over emner, som er svære, forunderlige og udfordrende. Mange forældre er også glade for at få muligheden for at snakke med børnene om de lidt større spørgsmål, som det ellers kan være svært at komme i gang med,” fortæller Marianne Grymer Bargeman.

Hun mener, at det er vigtigt, man tør udfordre børnene. Derfor blandes muligheden for fysisk udfoldelse med fremvisning af ægte kunstværker. Børneudstillingerne skal ikke reduceres til en avanceret legeplads:

”Det er vigtigt, at vi ikke lefler for børnene, men tager dem alvorligt og kommer dem i møde ved at sætte os ind i deres verden og tage udgangspunkt i den,” siger hun.

For at sikre, at en udstilling er i øjenhøjde, bliver børnene inddraget allerede i udviklingsprocessen, hvor de bl.a. er med til at udvælge kunstværker og teste forskellige pædagogiske og formidlingsmæssige greb. Ud fra børnenes input ved Marianne og hendes medarbejdere, om de har ramt noget, børnene synes er spændende, men feedback fra forældrene varmer også.

”Når man får en SMS fra en far, der fortæller, at hans dreng har snakket om begrebet frihed de sidste 45 minutter, så ved man, at man er lykkedes”, fortæller hun.

Kunst gør børn klogere
Målsætningen for Marianne Grymer Bargeman og hendes folk er netop at gøre børnene klogere på livet gennem kunsten.
”Hvis børn og unge møder kunsten på en god måde, kan den åbne op for nye tanker og gøre deres verden større. Herved får de en mere bredspektret oplevelse af verden,” siger hun.

Børn er også fremtidens museumsgæster, og hvis de har en god oplevelse på SMK som børn, så er chancen for, at de kommer igen som voksne, langt større. Ofte vender de dog tilbage langt hurtigere. ”Jeg hører tit, at børnene er kommet hjem og har spurgt deres forældre, om de ikke nok kan tage herind igen i weekenden,” fortæller hun.

Og det kan man roligt gøre, for børneaktiviteterne er ikke afgrænset til børneudstillingen. Børn er velkomne på hele museet, og der er bl.a. dedikerede børneomvisninger i de faste udstillinger hver weekend. I øjeblikket kan man også opleve et børnespor til den aktuelle Asger Jorn-udstilling, der præsenter kunstnerens liv, tanker og metoder for børnene på en sjov og levende måde.

Om Children in Museums Award
Children in Museums-prisen blev etableret i 2012 af det Europæiske Museumsakademi og børnemuseernes internationale organisation Hands On! International. Formålet med prisen er at anerkende fremragende arbejde på museer rundt om i verden samt sprede nye tilgange og idéer inden for området. Juryen kigger efter kreativ anvendelse af udstillinger og programmer med en innovativ og fortolkende tilgang, som er meningsfuld for den relevante aldersgruppe. Prisen uddeles årligt og alle museer og centre, der formidler til børn, kan søge om at blive taget i betragtning.

Juryen skrev:
Juryen roser enstemmigt SMK for deres præsentation, materialer og programmer for børn. De er dybdegående, af høj kvalitet og unikke for et kunstmuseum. Marianne Grymer Bargemans grundige arbejde, erfaring og overbevisning har skabt opmærksomhed omkring børn som en målgruppe for museer. Børn tages seriøst af både kuratorer og direktør, og idéerne fra børnepræsentationen er i tråd med resten af museet. Komplekse emner, som er researchet grundigt, er gjort tilgængelige for børn, og danner grundlag for et unikt, overraskende og stimulerende miljø, der er baseret på en original tilgang og idéen om tankefrihed. Kombinationen af værksteder, udstillingsareal og tegnerum er en unik idé.

For yderligere oplysninger:

Marlene Mee Ahrens
Pressemedarbejder
E: marlene.ahrens@smk.dk
T +45 3374 7197

Marianne Grymer Bargeman
Enhedsleder
E: marianne.bargeman@smk.dk
T +45 2552 7185

]]>
Marlene Mee Ahrens Thu, 03 Apr 2014 14:15:00 +0200