Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Mon, 14 Aug 2017 11:00:00 +0200 SMK Fridays: Din kloge fredagsbar er tilbage http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-din-kloge-fredagsbar-er-tilbage/ Musik, art talks og en salon, hvor du kan få malet ørerne grønne. SMK er klar med en ny sæson SMK... 25. august slår Statens Museum for Kunst dørene op til sæsonens første SMK Fridays med et væld af billeder, ord og toner. I anledning af Cph Art Week slår SMK og Museet for Samtidskunst i Roskilde kræfterne sammen og inviterer til en aften under overskriften Sound & Vision, som udforsker krydsfeltet mellem visuel og auditiv kunst.

Hele aftenen kan man opleve gigantiske totalinstallationer, koncert-performances og kunstværker, hvor lyd og billede mødes og smelter sammen. Som altid vil der også være art talks, drinks, kunstner-dj’s og håndholdt mad.

Kom og få malet dit øre grønt
Den danske fluxus-kunstner og komponist Henning Christiansen udråbte i 1984 året til Green-ear-year. Som en aktion overtog han en hel dag en barberstol i en frisørsalon i Horsens og malede grønne ører på alle, der havde lyst. Det grønne øre er en gestus, der handler om at lytte til naturen og al den lyd, der er derude, som var det musik. I aften kan alle igen få malet et grønt øre at lytte med.

Lydperformance med Felia Gram-Hanssen & Meshes
I 1984 skabte Henning Christiansen partituret Grundtone. Udstyret med to trommesæt, fritstående bækkener og to dansere genopfører og fortolker kunstner og musiker Felia Gram-Hanssen sammen med performancegruppen Meshes denne aften værket.

Koncertperformance med Peter & the Danish Defence

I samarbejde med det danske forsvar har kunstner og musiker Peter Voss-Knude fortolket tidligere udsendte soldaters tanker og oplevelser til popsange, tegninger og videoværker. Denne aften opfører Peter & the Danish Defence en koncertperformance, der bygger på det årelange samarbejde med det danske forsvar og samtaler med soldater.

Under en motorvejsbro
I x-rummet kan man lidt endnu opleve den anerkendte britiske kunstner Mark Leckeys gigantiske motorvejsbro. En totalinstallation, hvor samspillet mellem den enorme fantombro og det specialproducerede lydværk tager dig med på en rejse tilbage til kunstnerens barndomsskjulested. Aftenen igennem er der art talks under motorvejsbroen om, hvordan lyde, ting og billeder kan trigge minder, tanker og følelser.

Street food, bar og museums-is
Som noget særligt vil der til denne SMK Fridays være madvogne og barer i både museets for- og baghave. I Østre Anlæg byder Kødbyens Mad & Marked i samarbejde med Copenhagen Cooking på food talks, musik og kreative smagsoplevelser. Og i Museumhaven er det som sædvanligt muligt at købe mad og drikke. Men SMK Fridays-menukortet har i sensommerens anledning et twist: Den populære SMK-is specialproduceret af Østerberg is.

Og meget mere… bl.a. præsenterer kunstnerne Kasper Vang og Jonas Olesen fra Institut for Dansk Lydarkæologi dj-sets med musik fra Museet for Samtidskunsts lydarkiv og store pladesamling. Og på Scenen vises Christian Marclays videoværk Telephones fra 1995 – et sammenklip af telefonsamtaler fra kendte Hollywood-film. Man kan også være med, når vi i bogstaveligeste forstand hiver originale, kunstneriske idéer op af lommerne og går til kunsten med korte, skarpvinkede art talks.


Hent pressefotosPraktisk information
SMK Fridays: Sound & Vision
25. august kl. 16-22
Gratis

Følg med på Facebook


For yderligere information, kontakt venligst:

Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
Tlf: 2552 7205
E: ayoe.torbensdottir@smk.dkSMK Fridays er støttet af Bikubenfonden

 

 

 

 

Om SMK Fridays

Syv fredage om året slår Statens Museum for Kunst dørene op efter lukketid og inviterer alle interesserede indenfor til at udforske kunsten i nye rammer.

SMK Fridays foregår i tidsrummet kl. 16-22, er gratis og kræver ingen tilmelding. Programmet varierer fra gang til gang, men der er som regel forskellige art talks i udstillingerne, musik, film e.l. på Scenen og kunstner-DJ’s.

SMK FRIDAYS #28 – 25. august l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #29 – 15. september l kl. 16-22
SMK FRIDAYS #30 – 17. november l kl. 16-22

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 10 Aug 2017 20:50:00 +0200
Efteråret på Statens Museum for Kunst: Familiehistorier, kongelige balletdansere og koncertperformance http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/efteraaret-paa-statens-museum-for-kunst-familiehistorier-kongelige-balletdansere-og-koncertperform/ 13. oktober 2017 - 7. januar 2018: Gillian Wearing – Family StoriesTil efteråret sætter den... 13. oktober 2017 - 7. januar 2018: Gillian Wearing – Family Stories
Til efteråret sætter den britiske kunstner Gillian Wearing (f. 1963) fokus på familien i udstillingen Family Stories på SMK. Udstillingen præsenterer videoværker, fotografiske værker og skulpturer, der fortæller både rørende og ubehagelige historier om familier og de relationer, der kan være mellem de forskellige familiemedlemmer – fx mellem mor og barn.

Gillian Wearing er kendt for at bruge ”almindelige” mennesker – herunder sig selv og sin egen familie i sine værker. Hun har blandt andet skabt en serie af fotos, hvor hun ved hjælp af masker genskaber sig selv som barn og ung og iscenesætter sig som sine søskende, forældre og bedsteforældre.

I Selvportræt, 3 år gammel kigger en lille pige ud mod beskueren. Hun ser lidt utryg ud. Men der er også noget andet galt. Det er en voksens øjne, der kigger på os gennem en barnemaske. Gillian Wearings portræt af pigen er et portræt af hende selv som både barn og voksen.

Hent pressebilleder

Læs mere


Hver den første onsdag i måneden hele efteråret optræder Det Kongelige Teaters balletdansere på SMK - midt i kunsten. Foto: Camilla Winther.

Hver onsdag 6. september - 13. december 2017:
Hvad skal du lave onsdag aften?
Krydr din onsdag aften med en art talk, lækker aftensmad og en overraskende kunstoplevelse. Hver onsdag holder SMK åbent til kl. 20, så du kan opleve kunsten om aftenen. Alle museets udstillinger er åbne, og kunsten foldes ud i særlige oplevelser.

Når vi skyder SMK Onsdag-sæsonen i gang 6. september bliver det bl.a. i samarbejde med Den Kongelige Ballet, der med afsæt i museets værker og udvalgte perioder i kunsthistorien skaber en række nye forestillinger midt i kunsten. De kongelige balletdansere kan opleves flere gange i løbet af aftenen hver den første onsdag i måneden (6.sep., 4. okt., 1. nov. og 6. dec.).

På SMK Onsdage kan du også være med i tegne-workshops, høre art talks og meget mere. SMK Onsdag er hver onsdag kl. 17-20. Adgang med entrebillet til museet eller årskort. 

Hent pressebilleder

Programmerne for SMK onsdag kommer løbende på smk.dk


25. august, 15. september og 17. november 2017: SMK Fridays
Gå på opdagelse på SMK efter lukketid, og udforsk kunsten i uformelle og anderledes rammer, når museet inviterer indenfor til SMK Fridays.

Programmet ændrer sig fra gang til gang, men opskriften er altid en god blanding af kunst, musik, performance, art talks, film, fredagsbar og gadekøkken.

Det hele foregår på udvalgte fredag kl. 16-22. SMK Fridays er gratis og åbent for alle. Tilmelding er ikke nødvendig.

Læs mere

Sæsonstart 25. august

]]>
Karen Søndergaard Thu, 06 Jul 2017 08:36:00 +0200
SMK x Roskilde: Er kunsten for alle? http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-x-roskilde-er-kunsten-for-alle/ Statens Museum for Kunst tager på Roskilde Festival med et hold af internationale kunstformidlere... En regnormeport, kæmpe dræbergobler, 15 jordskulpturer og meget mere. Til Roskilde Festivals Art Zone har en række danske og internationale kunstnere produceret helt nye kunstværker, der på vidt forskellige måder forholder sig til temaerne Equality og Human/Non-human.

Som noget nyt vil der i år stå et korps af kunstguider fra Statens Museum for Kunst klar til at introducere kunsten i Art Zone. Nogle guider er kunstformidlere, andre er sprogskolekursister, der er i gang med at lære dansk gennem forløb på SMK.

På turene præsenterer kunstguiderne værkerne og kunstnerne i Art Zone – og er parate til en snak om natur, krop, lighed, magt, grænser og om, hvordan kunst på mange forskellige måder kan sparke gang i tanker og følelser. Guiderne har både viden om kunst og liv med i bagagen, og de stiller sig til rådighed som samtalepartnere.

En af kunstguiderne, Nigel Austin fra Trinidad, Tobago, forklarer:
”Jeg kommer fra en anden del af verden og med andre erfaringer, så jeg ser måske noget andet i kunstværkerne end en, der er født i Danmark. Jeg er en outsider, men det er konstruktivt”.

Art talks på Roskilde Festival
Tid: 28. juni kl. 18 + 29.- 30. juni og 1. juli. kl. 12, 14 og 16.
Mødested: Art Zone ved 'Regnormeporten'.
Gratis for festivalgæster.

SMK for alle?
SMK skal og vil være for alle. Og på museet arbejdes der på sagen – de seneste år med hjælp fra flygtninge og indvandrere, der ikke er født i Danmark, men nu er her af lyst eller nød. De er alle med til at skabe nye fællesskaber på og udenfor SMK – med kunsten i centrum. I år er de blandt andet kunstguider på Roskilde Festival.


Udsnit af: Gillian Wearing, Self Portrait at Three Years Old, 2004. © Gillian Wearing. Courtesy Maureen Paley, London; Tanya Bonakdar, New York og Regen Projects, Los Angeles

Mere kunst…
Den britiske samtidskunstner Gillian Wearing udstiller på SMK fra oktober. Allerede nu kan man komme tæt på Wearings værker, som ofte handler om familierelationer. SMK tager et af hendes kunstværker med på Roskilde Festival, hvor museet også inviterer på en art talk og en familiemiddag.

Familiemiddag

Hvordan ser din familie ud? Er den regnbue, kerne, bragt sammen på tværs af kulturer eller ingen af delene? I en midlertidigt sammenbragt familie Roskildegæster mødes til en familiemiddag. Der er tale om en leg, hvor 20 gæster skal spille rollerne som familiemedlemmer.
Tid: 29. juni kl. 14-15.

Læs mere og tilmeld dig her

Kunstværk
Oplev også Gillian Wearings kunstværk Trauma fra 2000 i en ”confession box”, hvor man kan se og høre maskerede personer fortælle om deres personlige traumer.
Tid: 29. juni - 1. juli.
Sted: Art Zone.
Gratis for festivalgæster.

Art talk
Jacob Fabricius, direktør på Kunsthal Aarhus, og kurator på SMK, Marianne Torp taler om Gillian Wearings praksis. Talken bliver modereret af kunstkritiker Maria Bordoff.
Tid: 29. juni kl. 13-14.
Sted: Art Zone.
Gratis for festivalgæster.


For yderligere information, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos_@_smk.dk
tel: +45 25659252

]]>
Karen Søndergaard Tue, 27 Jun 2017 10:55:00 +0200
5 fif til kunstfix i din ferie http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/5-fif-til-kunstfix-i-din-ferie/ Bzzz. Kunsten summer hele sommeren på SMK. Hvad enten du er til tegneudfordringer, kreativ... 1. Sommereksperimenter i Børnenes Værksted
I sommerferien bliver der sprøjtet, bygget, foldet, hamret og klippeklistret i værkstederne på SMK. Børn og familier kan komme forbi og lave vilde kunsteksperimenter. Du kan eksempelvis bygge dit eget lille wunderkammer med alverdens ting fra nær og fjern, tegne et portræt eller kreere en kunstbog. Nyt tema hver uge. 

Uge 26 - 31 kl. 11.30 – 16.30. Entré: 30 kr per deltager + entré

2. Børneomvisninger om wunderkammere og rejseglade kunstnere
Alle søndage i sommerferien kan familier tage med på en omvisning fyldt med overraskelser. Vær med, når vi viser rundt i museets wunderkammere, finder museets hemmelighedsfulde portrætter og går i hælene på rejseglade kunstnere. 

2., 9., 16., 23. & 30. juli kl. 13 - 13.45. Gratis, når entréen er betalt

3. Nyt tegnerum
To mænd i brydekamp, en diskoskaster og en kæmpe finger poserer i SMK’s nye tegnesal. Alle er velkomne til at komme og tegne løs i salen. Tegnesalen ligger smukt placeret ud til Østre anlæg med masser af lys og højt til loftet. Der er både tegneunderlag, papir og blyanter til rådighed.

Åbent tirsdag - søndag i museets åbningstid. Gratis, når entréen er betalt

4. Omvisninger på engelsk
Kender du nogen, der gæster SMK fra udlandet hen over sommeren? Så tag dem med på SMK, hvor vores omvisere hver søndag guider til et udvalg af museets største kunstperler. Man får også et indblik i museets historie og kunstsamlingen, der går helt tilbage til 1500-tallet, hvor de danske konger, der begyndte at samle på kunst.

2., 9., 16., 23. & 30. juli kl. 12 - 12.50 Gratis, når entréen er betalt

5. Fire særudstillinger – fra Christian II til en monumental motorvejsbro
Sommeren byder også på hele fire særudstillinger: 
Nordic Highlights viser vi museets bedste nordiske kunstværker . I Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik kan man blive klogere på en af Danmarks mest fascinerende konger. I x-rummet tårner en gigantisk motorvejsbro, skabt af den anerkendte engelske samtidskunstnerMark Leckey.
Og endeligt udforsker vi i udstillingen Ufortalte Historier Danmarks fortid som kolonimagt gennem en lydcollage med forskere, billedaktivister og kunstnere. 

DOWNLOAD PRESSEFOTOS HER

For yderligere kontakt:

Astrid Boye Wiik 
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

]]>
Webmaster Fri, 23 Jun 2017 10:51:00 +0200
Nyerhvervelse: Aase Seidler Gernes øser generøst af en uudtømmelig kilde http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyerhvervelse-aase-seidler-gernes-oeser-generoest-af-en-uudtoemmelig-kilde/ Enhver kan vel mere eller mindre behændigt tegne mønstre, men ikke alle kan designe dem ud af... Aase Seidler Gernes’ kunstneriske greb har altid været gentagelsen og variationen af enkle former og stærke, overraskende farvekombinationer. Hendes værker har ingen begyndelse eller slutning. Tværtimod tager den ene tegning den anden - i princippet er hendes projekt uendeligt, og hun øser generøst af denne uudtømmelige kilde.


Aase Seidler Gernes, Tegninger, 2012-2016

Cirkler og mønstre fra kant til kant

Den Kongelige Kobberstiksamling har erhvervet 81 af hendes tegninger til sin samling. Hvert billede har sit helt særlige udtryk. Med tusch- og filtpen tegner hun firkanter, trekanter, romber, striber og ikke mindst cirkler i til tider komplicerede, mønstrede strukturer, som spænder papirets flade ud fra kant til kant.

Hver en centimeter er fyldt ud til der danner sig et mønster, båret af geometriske former, som en  sjælden gang brydes af organiske blomstermotiver og endnu sjældnere af menneskefigurer.


Aase Seidler Gernes, Tegninger, 2012-2016

Kunstner i sin egen ret

Aase Seidler Gernes (f. 1927) er oprindelig tekstilkunstner, men fik en blodprop i 2007, blev lam i højre side og lærte sig derefter at tegne med venstre hånd. Hun har altid arbejdet med mønstre, først på det bløde stof og nu på papir i A4-format. I 1960’erne lagde hun sit eget til side og blev en hovedkraft bag udviklingen af sin mand, kunstneren Poul Gernes’ udsmykninger af bl.a. Herlev Hospital og Palads Teatret, der måske skal rives ned.

I dag er hun i en alder af næsten 90 tonet frem som en kunstner i sin egen ret, hvor hun har udstillet både tekstiler og tegninger i Møstings Hus i 2015 og senest på Kunsthal Charlottenborg i foråret 2017.

Værkerne kan efter aftale beses på Kobberstiksamlingens Studiesal onsdag-fredag, kl. 11-15. Besøgende bedes bestille tid, tlf. 25527230.

Mere om Den Kongelige Kobberstiksamling

For yderligere information, kontakt venligst:

Overinspektør og seniorforsker, Vibeke Vibolt Knudsen via vibeke.knudsen@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 12 Jun 2017 21:51:00 +0200
SMK vil åbne filial i Nordvestjylland http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-vil-aabne-filial-i-nordvestjylland/ Thisted Kommune, Nordvest Safari og SMK arbejder på at etablere en filial af SMK i pakhuset på... SMK har over 250.000 værker i samlingen. Af dem er der plads til at udstille en lille del på museet i København, mens andre er udlånt til en række museer i Danmark og udlandet. Men museet ønsker, at den store samling bliver mere aktiv.

”Vi kunne godt tænke os, at en større del af Danmarks største kunstsamling bliver tilgængelig – og i stedet for at at udvide i København, drømmer vi om at udvide i Thy, så flere og nye brugere, der ikke jævnligt kommer til København får glæde af samlingen,” siger SMK’s direktør Mikkel Bogh.

Det er et pakhus i Doverodde Købmandsgaard ved Limfjorden, som kan blive hjemsted for en filial af Statens Museum for Kunst. Kommunalbestyrelsen i Thisted godkendte tirsdag 30. maj en bevilling til at gå i gang med en forundersøgelse, som bl.a. skal afdække ombygninger. Derefter skal der findes ekstern finansiering af projektet, som – hvis alt forløber efter planen – betyder at en filial kan åbne i 2019. Dermed bliver det første gang at SMK rykker uden for København.

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos@smk.dk
tel: +45 25659252

]]>
Karen Søndergaard Tue, 06 Jun 2017 20:28:00 +0200
Museet som aktivist http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/museet-som-aktivist/ Skal museer blande sig i aktuelle offentlige diskussioner og bruge museets kunstsamlinger mere... I januar 2017 fjernede MoMA i New York malerier af Matisse og Picasso i museets udstillinger og erstattede dem med værker af kunstnere fra de seks mellemøstlige og nordafrikanske lande, som præsident Trump havde med i sit dekret om indrejseforbud i USA – det såkaldte Muslim travelban. Handlingen var øjeblikkelig – og en direkte kommentar til USA’s udenrigspolitik og den nye præsident.

Verden over ser man lignende ansatser til en form for politiske og aktivistiske udmeldinger og handlinger på museer, som ønsker at markere deres ståsted i en verserende diskussion.

Bikubenfonden og SMK sætter denne mulige nye rolle for museerne på dagsordenen til Visionssalon 21. juni, hvor et panel sammen med publikum vil diskutere om en mere aktivistisk tilgang til museumssamlinger og kunstværker kan markere kunstens betydning i en stadig mere politisk og kompleks verden. Og om museerne overhovedet skal agere aktiv istisk?

VISIONSSALON PÅ SMK 21. JUNI, KL. 16-17.30:
Hvilken rolle har museerne i en verden, som brænder?

I panelet:

- Frances Morris, direktør på Tate Modern, London
- Tone Olaf Nielsen, leder af CAMP og del af Kuratorisk Aktion
- Michael Thouber, direktør Kunsthal Charlottenborg
- Mikkel Bogh, direktør SMK

Moderator: Lene Johansen, journalist, tidligere studievært på DR.

Alle er velkomne til at deltage i debatten, som foregår på engelsk. Gratis adgang, men tilmelding er påkrævet.

Vær opmærksom på, at billetten ikke giver adgang til udstillinger på SMK. Billetter til museet kan købes i museets Information.

Om Visionssaloner

Bikubenfondens Visionssaloner sætter billedkunsten til debat. De kunstfaglige saloner tager afsæt i Udstillingsprisen Vision og har til formål at skabe debat og faglig sparring om udstillingsformater og -problematikker.

Salonerne tager udgangspunkt i eksisterende erfaring hos en institution eller organisation omkring et specifikt emne. Gennem debatten udvides erfaringsfeltet af udefrakommende paneldeltagere og publikum. Salonerne er gratis og åbne for alle interesserede.

For yderligere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig SMK
kos_@_smk.dk
tel: +45 25659252

Karina Lykkesborg
Tilrettelægger og koordinator Bikubenfondens Visionssaloner
kl_@_bikubenfonden.dk
tel: +45 28930616

]]>
Karen Søndergaard Tue, 06 Jun 2017 11:54:00 +0200
Med billeder ville Christian II generobre magten http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/med-billeder-ville-christian-ii-generobre-magten/ Christian II er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor... Christian II er en af Danmarks mest fascinerende konger – og den første danske konge, der for alvor brugte billedkunsten til at promovere sig selv og fremme sine politiske mål. Fra 15. juni viser en ny udstilling fra Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst, hvordan han brugte kunst som redskab i sine politiske strategier.

Christian II var kongen, der giftede sig ind i et af Europas mest magtfulde fyrstedynastier, lagde sig ud med adelen, mistede kronen og blev fordrevet fra landet. Samtidig skulle han navigere mellem den gamle katolske kirke og den nye lutherske tro. Og så var Christian II den første danske konge, der i stor stil brugte billeder i forsøget på at promovere sig selv og fremme sine politiske mål.

I en ny udstilling fra Den Kongelige Kobberstiksamling viser SMK, hvordan Christian II brugte billeder som strategisk magtmiddel – både mens han endnu var konge og senere i sin landflygtighed, hvor han forgæves kæmpede for at generobre de tabte riger.

Billeder som våben
Christian II havde store visioner. Han ville samle de nordiske riger til ét. I 1520 lykkedes det ham da også at regere over både Danmark, Norge og Sverige/Finland. Men allerede i 1523 blev han afsat som konge og rejste i eksil til Nederlandene, hvorfra han arbejdede på at generobre sine riger.

I Christian II’s eksiltid i Nederlandene fra 1523 til 1531, blev hans vigtigste mål at genvinde magten. Han skulle overbevise både fyrster og borgerskab om, at han var en konge, der uretmæssigt var blevet fordrevet og burde støttes i sit ædle forsøg på at generobre tronen – og til det blev et af hans vigtigste våben billederne.

Inspireret af sin habsburgske svigerfamilie, der var eksperter i at kommunikere gennem billeder, anvendte Christian II malerier og især grafiske tryk, kobberstik såvel som træsnit, til at få sit budskab ud til alle relevante personer. Og han benyttede sig af tidens mest berømte kunstnere til sin propaganda.

Trods Christian II’s ihærdige forsøg på at generobre tronen, lykkedes det ham aldrig. Under et forsøg i 1532 blev han taget til fange af Frederik I og levede i fangenskab indtil sin død i 1559.

Luther og reformationen
Udstillingen Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik er produceret i anledning af 500 året for reformationen – opgøret med den gamle (”katolske”) kirke og dannelsen af de protestantiske kirkesamfund. Udstillingen viser, at Martin Luther, der med sine berømte 95 teser mod afladshandel i 1517 startede reformationen, ikke blot havde stor indflydelse på Christian II’s tro, men også på kongens billedbrug.

Værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling
Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik er en udstilling med værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling, som er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Samlingen har mere end 240.000 kunstværker og kan muligvis føres tilbage til 1500-tallet. I udstillingen ses også malerier fra SMK’s samling samt en række indlån fra vigtige europæiske museer, bl.a. fra Paris, London og Berlin. Med på udstillingen er malerier, tegninger, kobberstik og træsnit af bl.a. Albrecht Dürer, Jan Gossart, Michiel Sittow, Joos van Cleve og Lucas Cranach den Ældre.

Udstillingskatalog
I forbindelse med udstillingen udgiver SMK et forskningsbaseret udstillingskatalog på dansk og engelsk.

Bogen består dels af en større kunsthistorisk artikel (inspektør Hanne Kolind Poulsen), der omhandler Christian II-portrætter og deres strategiske betydning for kongens storhed og fald. Dels en mindre artikel om historieskrivningens stærkt forskelligartede opfattelse og fremstilling af Christian II i tidens løb (af historiker Lars Bisgaard). Desuden en komplet oversigt over Christian II-portrætter.

Om Christian II

 

1481: Christian II bliver født som søn af Kong Hans og Dronning Christine.

1513:
Kong Hans dør og Christian II overtager tronen.


1514: Christian II bliver gift med Isabella af Østrig (1501-1526), i Danmark kaldet Dronning Elisabeth. Som medlem af den magtfulde habsburgske fyrstefamilie, barnebarn til den tysk-romerske kejser Maximilian I og søster til den efterfølgende kejser Karl V, var hun en af tidens mest eftertragtede kvinder.

1520: Christian II bliver konge i Sverige/Finland. For at udslette svensk modstand fremover henretter han store dele af landets elite – det såkaldte Stockholmske Blodbad.

1522: Inspireret af sin svigerfamilie i habsburgske Nederlandene, Europas absolutte magtelite, styrker han handelsborgerskabet i byerne på bekostning af adlens gamle privilegier.

1523: Adlen opsiger sit troskab til kongen og indsætter Christian II’s farbror, Frederik I, som ny regent. Sammen med sin familie flygter Christian II til Nederlandene.

1532: Christian II sejler mod Danmark, hvor han har indvilget i at forhandle om sin fremtid. Frederik I bryder sit løfte og sejler i stedet Christian II direkte til Sønderborg Slot, hvor han bliver fængslet.

1559: I januar dør Christian II i fangenskab på Kalundborg Slot.Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik
15. juni – 10. september 2017>> Pressebilleder til Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik


Udstillingsåbning 14. juni kl. 17-19
Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen.


For yderligere information, kontakt venligst:

Museumsinspektør, seniorforsker
Hanne Kolind Poulsen
T: +45 2552 7217
E: hanne.kolind_@_smk.dk

Kunstformidler
Mette Houlberg Rung
T: +45 25527186
E: mette.houlberg_@_smk.dk

Kommunikationsmedarbejder
Ayoe Torbensdóttir
T: +45 2552 7205
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk

 


Tak for støtte


]]>
Ayoe Torbensdóttir Wed, 24 May 2017 11:10:00 +0200
Mark Leckey skaber nyt lydværk og en gigantisk motorvejsbro til SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/mark-leckey-skaber-nyt-lydvaerk-og-en-gigantisk-motorvejsbro-til-smk/ Inspireret af en motorvejsbro fra sin barndom, fylder den internationalt anerkendte kunstner Mark... Den britiske kunstner Mark Leckey (f. 1964) voksede op uden for Liverpool i England. Med udstillingen He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts inviterer han publikum med tilbage til et ganske særligt sted fra sin barndom: ramperne under motorvejsbroen M53 i byen Ellersmere Port.

Til x-rummet på SMK har han ud fra hukommelsen genskabt broen og ramperne, hvor han og hans venner hang ud i starten af 1970’erne.

Eksorcisme i x-rummet
”Mange af mine værker udspringer af ting og oplevelser fra min barndom og ungdom, som bliver ved med at hjemsøge mig. Og motorvejsbroen er en af de ting fra mit liv, der har sat sig fast i min hukommelse. Det er derfor, jeg har genskabt den. Det er som om, at den her slags minder kommer til at fylde for meget. De bliver for overvældende”, siger Mark Leckey. Ifølge den britiske kunstner er alle hans værker en form for eksorcisme – indskydelsen og trangen til at skabe et værk opstår i ham, når noget bliver for giftigt og må udslettes.

Særligt for Mark Leckeys kunstneriske praksis er hans brug af found objects og found footage, det vil sige objekter, billeder, lyd og videooptagelser fra den virkelige verden. Om motorvejsbroen M53 fortæller Leckey:

”Jeg vil gerne have, at museets gæster får en psykedelisk oplevelse, når de træder ind i rummet. At lyset, broens størrelse og musikken sætter dem i en anderledes tilstand”, forklarer han om den gennemgribende transformation af x-rummet, som ud over den gigantiske fantombro, der er indhyllet i natriumlys, også indbefatter afskallede plakater og ikke mindst et helt nyt lydværk designet til rummet.

Lydværket minder om en mellemting mellem et foredrag, et radioprogram, en autobiografisk fortælling og et DJ-set – og det er produceret af lyd-samples fra fire årtier, liveoptagelser, historiske fakta og Leckeys egne refleksioner og tanker. Det nye lydværk, der er skabt specielt til udstillingen på SMK, er en videreudvikling af en performance, Leckey opførte i forbindelse med sin seneste udstilling, Mark Leckey: Containers and Their Drivers, på MoMA PS1 i New York.

SMK FRIDAYS X MARK LECKEY


Når museet slår dørene op til
SMK Fridays 5. maj er det også med spot på Mark Leckey og hans udstilling i x-rummet. Denne aften kan publikum lytte med, når udstillingens kurator, Marianne Torp, fortæller om Leckeys kunstneriske praksis og tankerne bag He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts.

På Scenen kan man fra kl. 20.30 se hans videoværk Dream English Kid 1964-1999 AD, hvor den gigantiske motorvejsbro for første gang optræder i Leckeys værker.

Om Mark Leckey
Mark Leckey har siden slutningen af 1990'erne været fremtrædende på den internationale samtidskunstscene. Med videoværket fra 1999 – Fiorucci Made Me Hardcore – en hyldest til den britiske dance culture – blev han kendt i kunstkredse, og i de seneste år har Leckey cementeret sin betydning, bl.a. med en udstillingsrække på WEILS i Bruxelles, Haus Der Kunst i München, Madre i Napoli og Kunsthalle Basel i 2014-15.

Hans værker og performances har desuden været udstillet på blandt andet Serpentine Gallery i London, og MoMA PS1 i New York. Og i 2008 modtog Leckey den præsigefulde Turner Prize for sit værk Industrial Light and Magic. Leckeys kunstneriske praksis spænder bredt fra installationer, prints og skulpturer til video, performance og lydværker.


Mark Leckey: He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts
4. maj – 3. september 2017


>> Hent pressebilleder
>> Mere om x-rummet


Udstillingsåbning 3. maj kl. 17-19
Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen.

For presseadgang til udstillingen inden åbning, kontakt venligst Karen Ormstrup Søndergaard, kos_@_smk.dk, og aftal nærmere.For yderligere information, kontakt venligst:

Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Ayoe Torbensdottir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
Stor tak for støtte til x-rummet

]]>
Ayoe Torbensdóttir Thu, 27 Apr 2017 13:25:00 +0200
Ufortalte historier fra Danmarks fortid som kolonimagt vises i ny udstilling på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ufortalte-historier-fra-danmarks-fortid-som-kolonimagt-vises-i-ny-udstilling-paa-smk/ Med spot-udstillingen Ufortalte historier, der er udviklet i samarbejde med Malmö Universitet og... Umiddelbart ånder alt fred og idyl i Jens Juels store maleri af den Rybergske familie. Også Astrid Holms portrættering af Rose, der dækker bord, omgivet af blomster, udstråler stilhed og varme. Men malerierne er også vidnesbyrd om Danmarks rolle i den transatlantiske slavehandel og som kolonimagt i det tidligere Dansk Vestindien (Skt. Croix, Skt. Thomas og Skt. Jan).

100-året for salget af Dansk Vestindien til USA i 1917 har været en anledning for Statens Museum for Kunst til, i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Living Archives, at se på museets værker med andre øjne – og ikke mindst på den formidling, der traditionelt har ledsaget værkerne. Kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives har til udstillingen skabt en helt ny lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på de udstillede værker.

Om Ufortalte historier


Spot-udstillingen Ufortalte historier kan ses fra 6. maj. Med på udstillingen er værker fra SMK’s samlinger, der afbilder mennesker af afrikansk afstamning eller kan knyttes til Danmarks fortid som kolonimagt. Se bl.a. værker af C.W. Eckersberg, Marcus Tuscher, Astrid Holm, Nicolai Abildgaard og Jens Juel.

I udstillingens første rum ses værker fra ca. 1650-1950, udvalgt og præsenteret af museets inspektører. Værkerne er ledsaget af en audioguide produceret i samarbejde med debattør og jurist Mary Consolata Namagambe. I udstillingens andet rum har kunsthistoriker Temi Odumosu fra forskningsprojektet Living Archives udvalgt værkerne og skabt en lydcollage af nutidige samtaler om og reaktioner på værkerne i udstillingen. Lydcollagen er skabt af lydbidder, optaget på en række workshops i foråret.

En dårligt belyst fortid i billedkunsten
Jens Juels ”storkøbmand” Niels Rybergs enorme rigdom var et resultat af salg af varer til brug på slaveskibe og slavehandel. Og Astrid Holms Rose var muligvis efterkommer af en af de mange slavegjorte mennesker, der var frataget deres frihed for at tjene danske familier på De Vestindiske Øer.

Hvordan Danmarks koloniale fortid og kolonialismen generelt er afspejlet i samlingerne på SMK er en vigtig problematik at tage op for Danmarks nationalgalleri, mener SMK's direktør Mikkel Bogh.

”SMK's samlinger er en central kilde til at forstå, hvordan statsmagten og kulturlivet til forskellige tider har defineret den nationale selvforståelse – og det er museets opgave at bidrage til at nuancere og kvalificere diskussionen om emner, der betyder noget for borgerne i samfundet i dag. Ufortalte historier er ikke en præsentation af et afsluttet resultat, men begyndelsen på en undersøgelse, der stiller nye spørgsmål til værkerne for at sætte fokus på hidtil oversete aspekter af samlingen”, siger Mikkel Bogh.


Samtidens blik på Danmarks koloniale fortid
Tidligere, når man har studeret de værker, som er med på udstillingen, har fokus været på den danske families historie. Med Ufortalte historier vil SMK undersøge og anskue værkerne ud fra de slavegjortes perspektiv – et hidtil forbigået aspekt i værkerne. Det har krævet, at museets inspektører har måttet stille en anden type spørgsmål end normalt til de udvalgte værker: f.eks. hvilke betegnelser bruges der om personerne i værkerne, findes der oplysninger om de afbildede afrikanere, hvad er baggrunden for de forskellige værkers tilblivelse, og hvordan opleves værkerne i dag?

Arbejdet med udstillingen har givet ny viden og rusket op i tilgangen til og forståelsen af velkendte værker i museets samling. Den nye indsigt er blevet understøttet af og skabt ud fra et særligt formidlingsgreb, der anlægger nye perspektiver på og fortolkninger af kunstværkerne på måder, man ikke normalt ser i museets forskning.

Ved at facilitere dialoger med en lang række forskellige mennesker har kunsthistoriker Temi Odumosu fra Living Archives skabt en lydcollage af nutidige samtaler og reaktioner på de udstillede værker, som man kan høre i udstillingen. Disse stemmer tilbyder alternative tilgange til den kunst, vi tror, vi kender så godt.


Ufortalte historier

6. maj – 30. december 2017


>> Pressebilleder til Ufortalte historier


Udstillingen er skabt i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives. Fra 19. maj 2017 viser Det Kgl. Bibliotek udstillingen Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien.

Ufortalte historier er støttet af Nordea-fonden og er del af Historier om Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Henrik Holm
Museumsinspektør
E: henrik.holm_@_smk.dk
T: +45 2552 7219

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
E: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk

Ufortalte historier foldes ud


Spot-udstillingen Ufortalte historier åbner 5. maj som en del af
SMK Fridays , som denne aften sætter særligt fokus på Danmarks fortid som kolonimagt. Aftenen vil bl.a. byde på art talks, filmvisninger og "byvandringer" i museets værker, der på forskellig vis undersøger, hvordan Danmarks identitet som kolonimagt er reflekteret i museets samlinger.
Fredag 5. maj kl. 16-22

Som noget ganske særligt er der denne weekend også SMK Fridays på en lørdag , når SMK sammen med arkitekturfestivalen CAFx inviterer indenfor i Den Kongelige Afstøbningssamling . Her kan man bl.a. opleve Jeannette Ehlers performance Whip it Good og lytte med, når den dansk-caribiske kunstner i en Q&A sætter fokus på kolonialismens arv.
Lørdag 6. maj kl. 15-17.30

]]>
Ayoe Torbensdóttir Tue, 25 Apr 2017 17:37:00 +0200