Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 03 Apr 2014 14:15:00 +0200 SMK vinder international pris for børneformidling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-vinder-international-pris-for-boerneformidling/ Statens Museum for Kunst var oppe imod 11 museer fra hele verden heraf flere dedikerede til... Det var en enig jury, der pegede på Marianne Grymer Bargeman og SMK som vinder af årets Children in Museums Award. Det blev fremhævet, at museets professionelle og systematiske arbejde med at formidle kunsten gennem udstillinger, workshops og andet materiale til børn er enestående for et kunstmuseum. Museet blev også rost for at gøre en stor indsats for at evaluere og dokumentere arbejdet med børnene, så andre museer kan få glæde af SMK’s viden og erfaringer med målgruppen.

Børn skal tages seriøst
Marianne Grymer Bargeman, der er Leder af Børn og Unge-enheden, glæder sig over anerkendelsen, som hun ser som et resultat af museets insisteren på at tage børnene seriøst som en målgruppe på lige fod med museets andre målgrupper. Ambitionsniveauet er højt, og de to seneste børneudstillinger har taget fat på tunge emner som ”Liv og Død” og ”Frihed”.

”Kunst udvikler os menneskeligt og hjælper os med at få fat i det flertydige. De komplekse emner skaber derfor sammen med kunsten en grobund for interessante, fælles oplevelser. Vi ønsker med vores børneudstillinger at indgyde børn mod til at reflektere over emner, som er svære, forunderlige og udfordrende. Mange forældre er også glade for at få muligheden for at snakke med børnene om de lidt større spørgsmål, som det ellers kan være svært at komme i gang med,” fortæller Marianne Grymer Bargeman.

Hun mener, at det er vigtigt, man tør udfordre børnene. Derfor blandes muligheden for fysisk udfoldelse med fremvisning af ægte kunstværker. Børneudstillingerne skal ikke reduceres til en avanceret legeplads:

”Det er vigtigt, at vi ikke lefler for børnene, men tager dem alvorligt og kommer dem i møde ved at sætte os ind i deres verden og tage udgangspunkt i den,” siger hun.

For at sikre, at en udstilling er i øjenhøjde, bliver børnene inddraget allerede i udviklingsprocessen, hvor de bl.a. er med til at udvælge kunstværker og teste forskellige pædagogiske og formidlingsmæssige greb. Ud fra børnenes input ved Marianne og hendes medarbejdere, om de har ramt noget, børnene synes er spændende, men feedback fra forældrene varmer også.

”Når man får en SMS fra en far, der fortæller, at hans dreng har snakket om begrebet frihed de sidste 45 minutter, så ved man, at man er lykkedes”, fortæller hun.

Kunst gør børn klogere
Målsætningen for Marianne Grymer Bargeman og hendes folk er netop at gøre børnene klogere på livet gennem kunsten.
”Hvis børn og unge møder kunsten på en god måde, kan den åbne op for nye tanker og gøre deres verden større. Herved får de en mere bredspektret oplevelse af verden,” siger hun.

Børn er også fremtidens museumsgæster, og hvis de har en god oplevelse på SMK som børn, så er chancen for, at de kommer igen som voksne, langt større. Ofte vender de dog tilbage langt hurtigere. ”Jeg hører tit, at børnene er kommet hjem og har spurgt deres forældre, om de ikke nok kan tage herind igen i weekenden,” fortæller hun.

Og det kan man roligt gøre, for børneaktiviteterne er ikke afgrænset til børneudstillingen. Børn er velkomne på hele museet, og der er bl.a. dedikerede børneomvisninger i de faste udstillinger hver weekend. I øjeblikket kan man også opleve et børnespor til den aktuelle Asger Jorn-udstilling, der præsenter kunstnerens liv, tanker og metoder for børnene på en sjov og levende måde.

Om Children in Museums Award
Children in Museums-prisen blev etableret i 2012 af det Europæiske Museumsakademi og børnemuseernes internationale organisation Hands On! International. Formålet med prisen er at anerkende fremragende arbejde på museer rundt om i verden samt sprede nye tilgange og idéer inden for området. Juryen kigger efter kreativ anvendelse af udstillinger og programmer med en innovativ og fortolkende tilgang, som er meningsfuld for den relevante aldersgruppe. Prisen uddeles årligt og alle museer og centre, der formidler til børn, kan søge om at blive taget i betragtning.

Juryen skrev:
Juryen roser enstemmigt SMK for deres præsentation, materialer og programmer for børn. De er dybdegående, af høj kvalitet og unikke for et kunstmuseum. Marianne Grymer Bargemans grundige arbejde, erfaring og overbevisning har skabt opmærksomhed omkring børn som en målgruppe for museer. Børn tages seriøst af både kuratorer og direktør, og idéerne fra børnepræsentationen er i tråd med resten af museet. Komplekse emner, som er researchet grundigt, er gjort tilgængelige for børn, og danner grundlag for et unikt, overraskende og stimulerende miljø, der er baseret på en original tilgang og idéen om tankefrihed. Kombinationen af værksteder, udstillingsareal og tegnerum er en unik idé.

For yderligere oplysninger:

Marlene Mee Ahrens
Pressemedarbejder
E: marlene.ahrens@smk.dk
T +45 3374 7197

Marianne Grymer Bargeman
Enhedsleder
E: marianne.bargeman@smk.dk
T +45 2552 7185

]]>
Webmaster Thu, 03 Apr 2014 14:15:00 +0200
Påskeferie: Forår og farver på SMK med overmalinger og Asger Jorn i børnehøjde http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/-3508eed094/ Foråret har meldt sin ankomst, og det fejrer SMK med et påskeprogram pakket med aktiviteter for... Asger Jorn i børnehøjde: med dukketeater-Jorn i hans atelier
Opdag helt nye sider af en af Danmarks største kunstnere, Asger Jorn, i forårets store udstilling på SMK. Her kan man blive klogere på Jorn og hans kunst med det video-baserede børnespor. I en række korte film møder man den sprælske dukke-Jorn i hans atelier, hvor han med fest, farver og musik fortæller om sig selv og sin kunst og viser sine malerier og kreative teknikker frem. De elleve film forklarer temaerne i udstillingen og gennemgår hovedtrækkene og perioderne i Jorns liv og kunst. Følg QR koderne rundt i udstillingen og bliv klogere på Jorn med et smil på læben.
”Asger Jorn – Rastløs Rebel” Børn og unge under 18: Gratis. Voksne: 110 kr.


Overmalinger a la Jorn i børnenes værksted

Asger Jorn er også den store inspirationskilde til børneværkstedets aktiviteter i påsken. Her er der mulighed for at male, lave grafik, collager og lerskulpturer a la Jorn. Prøv kræfter med Jorns drypmaleri eller kast dig ud i at lave dine egne overmalinger, inspireret af den rebelske Jorn, som købte gamle malerier på loppemarkeder i Paris og malede videre på dem. Kom og vær med til at hylde Jorn og hans mange forskellige udtryk!
Børnenes værksted 17.-21. april. 10.30-16.30. Pris: 45 kr.

Omvisninger og udstilling for børn

Hvordan ser man ud, hvis man er magtfuld? Og hvordan ser man mon ud, hvis man ikke har så meget magt? På børneomvisningerne i påsken er der fokus på kunstværker med stærke kroppe og syge stakler, og hvordan man med kunst kan vise andre, at man er magtfuld og vigtig.
Børneomvisningerne ”Du skal gøre, hvad jeg siger”. 13. & 20. april 13:00-14:00. Billetter frigives i Informationen 12:30. Gratis.

Børneudstillingen ”Frihed!” stiller spørgsmålet ’Hvad er frihed for dig?’ og viser fremstillinger af frihed i former og farver. Udstillingen fejrer 200-året for Søren Kierkegaards fødsel og tager udgangspunkt i hans filosofi.
”Frihed!” Gratis.


Dukketeater for børn og voksne
I påsken kan du opleve en forestilling i det fine dukketeater i Skulpturgaden, som kunstneren Simon Starling har skabt som en 1:1 kopi i træ af marionetteatret i Kongens Have. I forestillingen The Expedition (2011) der både er for voksne og børn, kan man følge Simon Starlings dukke-jeg på en dramatisk kanorejse mod New York i en nervepirrende jagt på en okapi. Forestillingen er produceret i tråd med de forestillinger, der kan opleves i det originale teater i Kongens Have.
Skulpturgaden 20. april kl. 15.00-15.30 og kl. 16.00-16.30. Gratis


Læs mere om påskens aktiviteter her.

Yderligere oplysninger:

Presseassistent
Iben Gøtzsche Thiele
E iben.thiele@smk.dk
T +45 25527277

]]>
Webmaster Wed, 02 Apr 2014 10:52:00 +0200
Se Sort Sols forsvundne videoværker til SMK Fridays#6 http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/se-sort-sols-forsvundne-videovaerker-til-smk-fridays-6/ Det er et lille scoop, når vi på fredag til SMK Fridays viser de glemte og forsvundne videoværker,... Forsvundne videoværker genfundet efter 20 år
I 20 år har de ni videoværker været gemt og til dels glemt. Man troede, at de var blevet destrueret, indtil nogen en dag faldt over et enkelt videobånd i en lagerhal i Glostrup. På båndet stod der fire minutter, men det viste sig at indeholde alle de ni hårdtslående og ucensorerede værker på i alt 48 minutter af kunstnergruppen Værst, der udover Kvium og Lemmerz bestod af Sonny Tronborg og Ingunn Jørstad. Videoerne har kun været vist én gang til et lukket arrangement, men på fredag vil de for første gang blive vist for et bredere publikum. Sort Sol guitaristen Lars Top Galia, der er leder af kunst- og musikbureauet artFREQ, som fandt de ni værker, vil præsentere og fortælle hele historien om de nu genfundne videoer.

Solokoncert med Jacob Bellens og John Kørner som DJ
Aftenens første højdepunkt bliver imidlertid en skræddersyet solokoncert med danske Jacob Bellens, som også er kendt som forsangeren for det prisvindende band I Got You On Tape. Til koncerten på SMK Fridays indtager Jacob Bellens Scenen med kun et flygel og sin røst, der af Berlingske Tidende bl.a. er blevet beskrevet som en malmfuld crooner-stemme. Jacob Bellens går på allerede kl. 17.

Aftenens næste musikalske indslag bliver ingen ringere end den danske billedkunstner John Kørner, der er aftenens kunstner-DJ.

Døende billeder – fotografi og forgængelighed
Aftenen byder også på en særlig fotoevent - Døende billeder skabt af Rasmus Skjoldan i samarbejde med en række fremtrædende danske fotografer heriblandt Henrik Saxgren, Kajsa Gullberg og Danmarks eneste Magnum-fotograf Jacob Aue Sobol. De har selv udvalgt en række hidtil usete fotos, som vises for publikum for første og sidste gang, inden de slettes. De medvirkende fotografer har accepteret, at de aldrig må bruge værkerne igen og har forpligtet sig til at destruere alle kopier.

"Vi er så vant til at billeder aldrig dør—at de altid kan findes frem igen. Jeg vil slette billeder for øjnene af publikum for at få intensitet ind i oplevelsen. Hvis du lukker øjnene lidt for længe, får du aldrig oplevet værket. Eventen er en blid påmindelse om, at du skal dø. Du må hellere være til stede i nuet—fremfor at kigge på billeder af, hvordan livet engang var."

Det er naturligvis forbudt at tage billeder under eventen.

Ordoplevelser med Ursula Andkjær Olsen, Third Ear og Oscar-nomineret kortfilm
I museets biograf er der fokus på stærke ord og fortællinger. Man kan bl.a. se den oscarnominerede kortfilm ”Grisen” fra 2008 om den 78-årige Asbjørn, der ligger på hospitalet. På stuen er et maleri af en gris, og Asbjørn bliver overbevist om, at billedet kan gøre ham rask. Ordene spiller også en hovedrolle, når der blændes op for lyttebiograf med en radiomontage produceret af de prisvindende radiofolk fra Third Ear. Montagen er en fortælling om SMKs gamle samlinger, der lige som os mennesker alle er ved at forgå. Endelig kan man lytte til stærke ord om kroppen og civilisationens puls, når forfatteren Ursula Andkjær Olsen læser op af sin digtsamling ”Det 3. årtusindes hjerte”.

Bar, Street Food og gratis entré til Tacita Dean
Særudstillingen Tacita Dean – Print Projects vil være åben og gratis til kl. 20, og så byder SMK Fridays som altid på fredagsbar, ølvogne og Street Food i verdensklasse fra chef Bernard Chesneau og hans rullende køkken.

Vi gør opmærksom på, at aftenens fotoevent og videoværker ikke er for sarte sjæle og slet ikke for børn.

Dørene åbnes klokken 16.00. Læs mere om tid og sted  her

Næste SMK Fridays – sæt kryds ved…

9. maj kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

For yderligere oplysninger:

Pressemedarbejder 
Iben Gøtzsche Thiele
M +45 2552 7277
E: iben.thiele@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M +45 2552 7205
E: magnus.kaslov@smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 31 Mar 2014 12:18:00 +0200
Ny direktør for Statens Museum for Kunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/ny-direktoer-for-statens-museum-for-kunst/ Kulturminister Marianne Jelved har udnævnt Mikkel Bogh som direktør for Statens Museum for Kunst. Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Med Mikkel Bogh er der fundet en både vidende, erfaren og visionær direktør for landets hovedmuseum for billedkunst, Statens Museum for Kunst. Museet er inde i en spændende udvikling, og jeg ser frem til at følge Mikkel Boghs arbejde med at gøre det endnu mere levende og dynamisk. Både for de mange brugere, der møder og bevæges af kunsten og for de forskere, der konstant arbejder på at understøtte museets virke med solid, faglig viden”.

Mikkel Bogh siger:

”Statens Museum for Kunst udgør med sin samling af mere end 700 års billedkunst et enestående og levende arkiv over forskellige tiders anskuelser, drømme og billedverdener, også vor egen tids. Jeg kan ikke forestille mig en mere spændende og betroet opgave end at skulle stå i spidsen for SMK og sammen med medarbejderne at gøre museet til en åben kunstinstitution, hvor gæster fra nær og fjern kan føle sig inddraget, oplyst og udfordret”.

Mikkel Bogh er 50 år og mag.art. i kunsthistorie. Han har været rektor for Kunstakademiets Billedkunstskoler siden 2005, herunder i perioden efter sammenlægningen af Billedkunstskolerne og Kunsthal Charlottenborg i efteråret 2012. Frem til 2005 var Mikkel Bogh ansat ved Aarhus Universitet og København Universitet, senest som institutleder ved Københavns Universitets Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og som forskningsleder for området litteraturvidenskab og moderne kultur. Mikkel Bogh har også været tilknyttet Dagbladet Information og Weekendavisens kulturredaktion. Han har stor erfaring som underviser og forskningsleder, og han har en meget betydelig videnskabelig publikationsvirksomhed.

Mikkel Bogh tiltræder stillingen som direktør for Statens Museum for Kunst den 1. maj 2014.

For yderligere oplysninger:

Kulturministeriet
Kulturministeriets pressetelefon:
T +45 2276 5116

Statens Museum for Kunst
Presseansvarlig Jakob Fibiger Andreasen: T +45 2961 6949 / E jakob.fibiger_@_smk.dk

]]>
Jakob Fibiger Andreasen Thu, 20 Mar 2014 08:23:00 +0100
Sjældent sete mestertegninger – ny udgivelse og pop-up udstilling http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/sjaeldent-sete-mestertegninger-ny-udgivelse-og-pop-up-udstilling/ Kobberstiksamlingen på Statens Museum for Kunst råder over en enorm samling af ældre udenlandske... Kan man sige noget væsentligt om Rembrandt, hvis man ikke kender hans værker? Ligesom med enhver anden form for videnskab hviler al kunsthistorisk praksis på grundforskning. Ræsonnerede kataloger samler den ofte svært tilgængelige basalviden om kunstværker, så de for alvor kan indtræde i en større kunsthistorisk sammenhæng. Hvem står bag kunstværket? Hvor og hvornår er det udført? Hvad er dets samlingshistorie? Og hvilke teknikker og materialer er anvendt? Uden data som disse er kunstværker som en art død kapital for kunsthistorikeren. Ræsonnerede kataloger er til for netop at sætte denne kapital fri, så værkerne kan perspektiveres og sættes i spil.

Detektivarbejde
Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst rummer godt 245.000 kunstværker på papir, heriblandt ca. 10.000 udenlandske tegninger. En meget stor del af dem er af ældre dato og er aldrig blevet tilbundsgående undersøgt. Gennem de sidste 15 år har museets Forskningscenter for Tegnekunst foretaget et systematisk detektivarbejde med henblik på at kortlægge den enorme samling i en serie af ræsonnerede kataloger. Et møjsommeligt arbejde, da de fleste af disse tegninger er en slags private notater, der oprindeligt ikke var beregnet for fremmedes blikke. Ofte har de som skitser til et færdigt værk været led i en længere arbejdsproces, hvorfor de yderst sjældent er signeret af en kunstner. Connoisseurship og til tider tekniske undersøgelser er vejen frem til at klassificere kunsten og tilføje den en uigendrivelig dokumentation. Når man først har konstateret, at en tegning er et forarbejde og ikke en kopi, har man den første byggesten til at rekonstruere en kunstners tegneriske produktion.

Ny udgivelse
Forskningscenter for Tegnekunst udgiver nu et nyt ræsonneret katalog over Kobberstiksamlingens romerske tegninger frem til 1800, som til daglig befinder sig i lystætte æsker i Statens Museum for Kunsts magasiner. I det 277 sider store katalog behandles 225 tegninger af hen ved 100 forskellige kunstnere, der levede og arbejdede i Rom i perioden 1500-1800, hvor pavens by var Europas ubestridte kunstcenter. Bogen, som har været ti år undervejs, præsenterer for første gang alle museets romerske tegninger og behandler dem med den historiske videnskabelighed, de fortjener. Kun ganske få af tegningerne har været publiceret før, og rigtig mange har under arbejdet skiftet tilskrivning. Hver enkelt tegning er sporet tilbage i historien bl.a. gennem tidligere ejeres samlinger, hvilket også har afsløret hidtil ukendte sammenhænge. En mindre gruppe af tegningerne stammer således fra kunstneren Nicolai Abildgaards egen samling af ældre udenlandske værker, som inspirerede ham til sine egne kompositioner.

Roman Drawings before 1800 er det syvende i rækken af ræsonnerede kataloger over museets udenlandske tegninger. Kataloget er skrevet af en af de ledende internationale eksperter på området, Ursula Verena Fischer Pace, mens leder af Forskningscenter for Tegnekunst Chris Fischer har stået for redaktionen. Kataloget kan købes i museets boghandel eller online. Pris: 395 DKK.

Invitation: Pop-up udstilling og præsentation
Forskningscenter for Tegnekunst inviterer pressen til præsentation af kataloget over de romerske tegninger. Arrangementet finder sted onsdag 12. marts kl. 17-19 i Skulpturgaden på Statens Museum for Kunst. I den forbindelse vil der være en enestående lejlighed til at se et et udvalg af museets romerske tegninger i en pop-up udstilling på Kobberstiksamlingens Studiesal.


For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
T +45 2961 6949
E jakob.fibiger@smk.dk

Leder af Forskningscenter for Tegnekunst
Chris Fischer
T +45 2552 7212
E chris.fischer@smk.dk

]]>
jakob.fibiger_@_smk.dk Tue, 11 Mar 2014 16:08:00 +0100
SMK Fridays #5: Asger Jorn, action painting og triolektisk bordfodbold http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-5-asger-jorn-action-painting-og-triolektisk-bordfodbold/ Den 7. marts er der igen mulighed for at krydre fredagen med kultur, når SMK for femte gang slår... 7. marts kl. 16-22. Gratis entré.

”Go to hell with your money bastard” – kunstrebellen Jorn
SMKs store udstilling ”Asger Jorn – Rastløs Rebel” vender billedet af Asger Jorn på hovedet og viser den radikalitet og politiske og sociale aktivisme, der gennemsyrer hele Jorns livsværk. Jorn afviste en Guggenheim kunstpris med ordene ”go to hell with your money bastard”, var alt andet end artig. På SMK Fridays den 7. marts er udstillingen åben fra kl. 16-20 og entréen gratis. Med de fire korte crash-kurser ’Få styr på Asger på 15 minutter’ kan man blive klædt på til mødet med Jorn med stof til eftertanke, og i biografen vises dokumentaren Asger Jorn: I begyndelsen var billedet.

Triolektisk bordfodbold med danske verdensmestre
I 1962 opfandt Asger Jorn som et tankeeksperiment et fodboldspil med tre hold i stedet for to som et billede på en mere kompleks verden, hvor alt ikke er delt op i for og imod, venner og fjender, øst og vest. Han kaldte det triolektisk fodbold. Om sin opfindelse sagde Jorn: "Det bliver nødvendigt at vende reglerne om så sejren bliver negativ, så det er det hold, der har forsvaret sig bedst, der er sejrherren. … tosidede modstandere er altid aggressive eller krigeriske, mens det tresidede er defensivt.”

På SMK Fridays kan de nysgerrige teste den tese i praksis og prøve kræfter med triolektisk fodbold på et specialfremstillet triolektisk fodboldbord. For de modige vil der være mulighed for at tage kampen op mod de dobbelte bordfodbold-verdensmestre Amalie Wolf og Nathalie Saltz, der tager imod udfordringer på det sekskantede bord.

Action painting a la Jorn
Asger Jorn købte gamle malerier på loppemarkederne i Paris og ’modificerede’ eller ’opdaterede’ dem ved at male farvestrålende videre på dem. På SMKs værksted vil der være mulighed for at gøre Jorn kunst efter, når der bydes op til overmalinger og action painting Jorn-style.

Dukketeater, artist talk og campingvogn
To nye kunstværker er rykket ind i SMK's Skulpturgade, og de er begge på programmet d. 7. marts. Vi inviterer til artist talk med kunstneren Simon Starling, hvis 1:1 kopi af marionetteaterpavillonen fra Kongens Have for nyligt er flyttet ind på SMK, og efterfølgende opføres dukketeaterstykket The Expedition. Hovedfiguren i dukketeaterstykket er en dukkeudgave af Starling selv, og hele handlingen kan ses som en slags mini-retrospektiv rejse gennem Starlings kunstneriske produktion. I den anden ende af Skulpturgaden, i kunstnerne FOS og Kenneth A. Balfelts værk Fuck the Danish aktiverings police – USSR, inviterer kunstformidler og campingvognsentusiast Annette Skov inden for i kunstværket til uformelle snakke om kunst og campingvogne.

Kunstner-DJ, bar og Street Food
Aftenens kunstner DJ er den danske billedkunstner Simon Damkjær, der overtager Skulpturgaden og sender et nik i Asger Jorns retning. SMK Fridays byder som altid på fredagsbar, ølvogne og Street Food i verdensklasse fra chef Bernard Chesneau og hans rullende køkken.

Kommende SMK Fridays – sæt kryds ved…
4. april
9. maj
Begge dage kl. 16-22. Gratis entré.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden
Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.


For yderligere oplysninger:

Presseassistent
Iben Gøtzsche Thiele
M +45 2552 7208
E iben.thiele@smk.dk

Oplevelsesproducent
Magnus Kaslov
M +45 2552 7205
E magnus.kaslov@smk.dk

]]>
Webmaster Wed, 05 Mar 2014 09:23:00 +0100
NY UDSTILLING: Asger Jorn - Rastløs Rebel http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/pressemoede-asger-jorn-rstloes-rebel/ Folkelig polemiker, succesfuld aktivist og kompleks klatmaler? Asger Jorn er en af de helt store i... ASGER JORN - RASTLØS REBEL
28. februar - 15. juni 2014

PRESSEFOTOS
kan downloades her.

"GO TO HELL WITH YOUR MONEY BASTARD"
Sådan indleder Asger Jorn sit telegram til Harry F. Guggenheim i 1964 kort efter nyheden om, at han har vundet en af Guggenheim Foundations prestigefyldte priser. En sjov, men ikke ubetydelig anekdote, som i dag står i ironisk kontrast til, at Jorn er blandt de danske kunstnere, der har opnået de højeste salgspriser på det internationale kunstmarked. Vigtigere endnu vidner udsagnet om den utæmmelige fandenivoldskhed, som er uløseligt forbundet med hele Jorns kunstneriske produktion – vel at mærke en radikalitet, som gennem mange år har stået i skyggen af andre fortællinger om den danske kunstner.

Den glemte Jorn
Den store jubilæumsudstilling på SMK bygger på flere års forskning og har som mål at lægge et nyt spor i fortællingen om Jorn. Hvor tidligere præsentationer oftest har haft et ensidigt fokus på Jorns maleriske virke, viser udstillingen på SMK Jorns umådelige mangel på mådehold, når det gælder hans kunstneriske nysgerrighed og lyst til at blande sig i alt fra politik og videnskabelige teorier til arkæologi, arkitektur og kønsdebat. Og hvor Jorn traditionelt fremstilles som en modernistisk maler fra samme skole som andre af tidens spontant abstrakte malere, peger jubilæumsudstillingen på en kunstner, der giver sin helt egen vinkel på tingene og derfor er svær at sætte på formel. En kunstner i konstant dialog med sin omverden og som hele tiden genopfinder sit eget sprog, om det så er på lærred, på papir, i ler eller i hans utallige kritiske refleksioner på skrift. Ikke mindst retter udstillingen et fornyet fokus på den radikalitet og politiske og sociale aktivisme, der gennemsyrer hele Jorns livsværk. Den måske mest betydningsfulde danske kunstner i det 20. århundrede er alt andet end salonfæhig og nice!

Jorn total
Med omkring 200 værker samler udstillingen et righoldigt udvalg af Jorns malerier, skulpturer, tegninger, grafik, keramik og teoretiske tekster. Absolutte hovedværker såvel som sjældent sete værker fra privatsamlinger, der tilsammen viser Jorns arbejde fra de tidlige år til den sene produktion: fra ungdommens politiske vækkelse i klare figurative former over frigørelsen af farve og form i CoBrA-tiden til de tiltagende avantgardistiske eksperimenter, der når et højdepunkt med Situationistisk Internationale og Jorns eget Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme. Fra start til slut kommenteres kunsten af arkivmateriale og en varierende scenografi, der er med til at give et helstøbt billede af en kunstner i konstant bevægelse.

Museum Jorn og SMK
I tæt samarbejde med Museum Jorn har SMK planlagt den store fejring i anledning af 100-året for Asger Jorns fødsel. De to museer har i en årrække gået hånd i hånd om at skyde Jorn-året i gang med to udstillinger, der kompletterer hinanden på bedste vis. Museet i Silkeborg viser samtidig den store udstilling "Expo Jorn - kunst er fest", som er en rejse gennem de forskellige tematikker, Jorn undersøger i sine værker afhængigt af de skiftende kunstneriske inspirationer og samarbejdsrelationer. Udover en lang række af Jorns egne værker præsenterer udstillingen banebrydende kunstnere, som fx Kandinsky og Picasso, hvis principper om form og indhold inspirerede Jorns arbejde, i takt med at han fandt sin egen unikke udtryksform.

Fælles bogudgivelser
I forbindelse med udstillingerne udgiver Museum Jorn og Statens Museum for Kunst to bøger, der gennem den nyeste forskning giver overblik og indblik i Jorns mangfoldige livsværk og mange inspirationskilder. Bøgerne kan købes hver for sig eller samlet i kassette til kampagnepris.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, samt Ny Carlsbergfondet, C.L. Davids Fond og Samling, 15. Juni Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck's Fond, Beckett-Fonden, Novo Nordisk Fonden, Toyota-Fonden, Gangstedfonden og Kulturstyrelsen.

Læs mere om udstillingen her.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 2552 7203
M +45 2961 6949

Museumsinspektør
Dorthe Aagesen
E dorthe.aagesen@smk.dk
T +45 2552 7214

]]>
jakob.fibiger_@_smk.dk Wed, 12 Feb 2014 16:11:00 +0100
Nyerhvervelse: Marina Abramovic på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/nyerhvervelse-marina-abramovic-paa-smk/ Takket være støtte fra Hermod Lannungs Museumsfond og Kulturstyrelsen har SMK erhvervet et... Den New York-baserede kunstner Marina Abramovic (f. 1946 i Jugoslavien) har i årtier været en af performancekunstens absolutte sværvægtere på den internationale kunstscene. Det helt brede gennembrud opnåede hun imidlertid sidste år med den anmelderroste dokumentarfilm Marina Abramovic: The Artist Is Present, der også fik premiere i de danske biografer. Takket været en donation fra Hermod Lannungs Museumsfond og Kulturstyrelsen har SMK for nyligt erhvervet et tidligt værk af Abramovic.

Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful
Allerede i 1975 vakte Abramovic opsigt på dansk grund. I den skelsættende udstilling ”Kvindeudstillingen XX” på Charlottenborg i København opførte hun for første gang værket Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful. I dag betragtes det som et hovedværk i hendes produktion – en engagerende, fascinerende og for nogle også provokerende performance, der i sin tid bidrog til en skærpelse af positionerne i den feministiske diskussion. I værket ser man kunstneren børste sit hår med en metalbørste i højre hånd og en metalkam i venstre, mens hun gentager sætningen ”Art must be beautiful, artists must be beautiful”. En pinefuld proces, der fortsætter til hun har børstet sig til blods.

Værket er på mange måder karakteristisk for Abramovic, som presser de fysiske, mentale og emotionelle grænser til det yderste i sine på en gang enkle og effektfulde performances. Her inddrager hun sin egen krop og til tider sin personlige historie som det vigtigste materiale i sin vedholdende udforskning af emner som liv og død, smerte og skønhed.

Til samling og udstilling
Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful vil fremover indgå i SMKs rige samlinger som en væsentlig repræsentant for body- og performancekunsten, der udvikledes fra begyndelsen af 1970’erne. Værket kobler sig tilmed på den feministisk inspirerede kunst fra 1970’erne, hvis danske repræsentanter SMK i de senere år har haft fokus på i indsamlingen af værker af Kirsten Justesen, Jytte Rex, Lene Adler Petersen og Ursula Reuter Christiansen. Det er også i den sammenhæng, at Abramovic’ værk vil indtræde i en central rolle i museets store særudstilling om dansk og international kunst i 1960’erne og 1970’erne, som vises i foråret 2015.

Snig-repremiere / SMK Fridays
Fredag d. 7. februar vil der imidlertid være mulighed for et smugkig, når museet åbner dørene for årets første SMK Fridays. Her vises Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful, ligesom museumsinspektør Birgitte Anderberg og performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen introducerer og perspektiverer Abramovic’ værk og arbejde. Aftenen program byder bl.a. også på en visning af dokumentarfilmen Marina Abramovic: The Artist Is Present.
Læs mere om SMK Fridays.

Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful vil i første omgang blive vist på museet til og med 7. marts.


For yderligere oplysninger og pressefoto:

Presseansvarlig
Jakob Fibiger Andreasen
E jakob.fibiger@smk.dk
T +45 2961 6949

Museumsinspektør
Birgitte Anderberg
E birgitte.anderberg@smk.dk
T +45 2552 7211

]]>
jakob.fibiger_@_smk.dk Mon, 03 Feb 2014 16:23:00 +0100
SMK Fridays vender tilbage med pop-up-koncerter og performancekunst http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/smk-fridays-vender-tilbage-med-pop-up-koncerter-og-performancekunst/ Efter en lang julepause vender SMK Fridays stærkt tilbage den 7. februar. Denne gang med eksklusive... FROST festival præsenterer pop-up-koncerter midt mellem kunsten
FROST Festival er kendt for at vende op og ned på musikperformances med koncerter, der skræddersyes til nye rammer, hvilket skaber helt specielle og stemningsmættede koncerter. I anledning af SMK Fridays rykker festivalen også ind på SMK med tre FROST-aktuelle bands, der spiller i alt seks eksklusive pop-up-koncerter i SMKs sale.

Sløret er kun løftet for et af aftenens tre bands: Den barokke folk-gruppe Spillemændene, der for nyligt udgav deres anmelderroste debutalbum Nationalsange. Hvem, de øvrige bands er, forbliver en overraskelse. Hvert band laver to pop-up-koncerter på aftenen, og pladserne til fire af de seks koncerter er stærkt begrænsede – billetter uddeles efter først-til-mølle-princippet. De to sidste koncerter finder sted i SMK's store forhal.

Videoværk af performancekunstens superstar Marina Abramović
På årets første SMK Fridays kan man også opleve det nyindkøbte videoværk Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful fra 1975 med den New York-baserede, serbiske kunstner Marina Abramović. Hun er en af body- og performancekunstens pionerer og bruger sin egen krop som både materiale og indhold. Hendes performances presser de fysiske, mentale og emotionelle grænser til det yderste. Det gælder også dette videoværk, hvor Abramović langsomt reder sit hår med en metalkam og en metalbørste - igen og igen, indtil hun har revet hovedbunden til blods. Værket blev første gang vist på ”Kvindeudstillingen” på Charlottenborg i 1975.

Nogle vil måske kende Marina Abramović fra hendes ambitiøse og enkle performance på MoMA i 2010, hvor hun hver dag i tre måneder sad på museet i New York og kiggede folk i øjnene. Det kom der bl.a. en anmelderrost og rørende dokumentarfilm ud af, hvor man følger kunstneren på nært hold, imens hun forbereder sin performance på MoMA. Den kan man også se eller gense i museets biograf på denne SMK Fridays.

Endelig står museumsinspektør Birgitte Anderberg og performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen for hver deres art talk. Birgitte Anderberg vil fortælle om kunstneren og værket, mens Lilibeth Cuenca Rasmussen fortæller om sit arbejde med at genopføre Marina Abramović's performanceværker.

KUNSTNER-DJ med kirkekaffe og katolsk kirkekor
Som altid er det en samtidskunstner, der runder aftenen af som DJ. Denne gang er det kunstneren Alexander Tovborg, der stiller op med meget mere end bare plader. Han har skabt en kunstperformance og medbringer kirkekaffe, oblater og toner fra Vatikanet til mixerpulten, når han indtager Scenen under sit alter ego POPULUS SANCTUS. Resten af aftenens underlægningsmusik bliver leveret af FROST Festival, der har sammensat playlister med det bedste fra årets festivalprogram.

Art talks, Street Food og Fredagsbar Denne SMK Fridays byder naturligvis også på flere art talks – de ultrakorte omvisninger, der slår ned på enkelte værker i SMKs samlinger af 700 års kunst. Denne gang med fokus på performancekunsten. Og som altid vil der være fredagsbar, ølvogne og Street Food i verdensklasse fra Bernard Chesneau og hans rullende køkken.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden Bikubenfonden har over de næste tre år bevilget 4,4 mio. kr. til et nyt program for formidlingsaktiviteter på SMK. Læs mere.

FROST Festivals koncerter under SMK Fridays er støttet af Wondercool Copenhagen.

Marina Abramović-værket er erhvervet med støtte fra Kulturstyrelsen og Hermod Lannungs Museumsfond.

For yderligere information:

Pressemedarbejder
Marlene Mee Ahrens
T +45 3374 7197
E marlene.ahrens@smk.dk

Relationsudvikler
Cille Grøndahl Mønsted
T +45 2552 7204
E cille.grondahl@smk.dk

]]>
Webmaster Mon, 27 Jan 2014 11:20:00 +0100
Vinterferien på SMK: Fortællinger, farvelader og filosofi http://www.smk.dk/om-museet/presse/artikel/vinterferien-paa-smk-fortaellinger-farvelader-og-filosofi/ Udenfor er det gråt, men indenfor på SMK er der fyldt med fortællinger og muligheder for at forme,... Meditative malerbøger
Farverne er i fokus, når Boghandlen inviterer til Mandala-workshop. Her kan børnene farvelægge de cirkelformede og symmetriske Mandalas. Det skulle være en nærmest meditativ oplevelse, der virker beroligende og styrker koncentrationsevnen.
10. februar kl.11-16. Gratis

Sæt form og farve på venskab
Hvilken farve har venskab? Det er et af de spørgsmål, som vi tager fat på i Børnenes Værksted i vinterferien, hvor temaet er venskab. Børnene kan både tegne, male, klippe, klistre, lave skulpturer og ordmalerier i forsøget på at indkredse, hvordan begrebet venskaber kan få fysisk form. 8.-16. februar kl. 10.30 – 16.30. Pris: 45 kr.

Filosofi for børn
Spørgsmål er der også masser af i SMKs børneudstilling ”Frihed!” Her sætter vi spot på frihedens mange former og udtryk. Oplev friheden i form af det græsgrønne videokunstværk Looking for 4-leaf Clovers, 1998, af Nikolaj Recke, som projiceres på udstillingens gulv. Eller kom tæt på Marco Evaristtis berømte blender med spillevende fisk, der fremprovokerer spørgsmål om frihed og ansvar. På www.smk.dk har vi lagt en udstillingsguide, der kan sætte gang i de dybe samtaler.
”Frihed!”. Gratis adgang

Hele vinterferien er der desuden daglige børneomvisninger i ”Frihed!” Gennem kunstværkerne tager omviserne fat på spørgsmålet: Hvad betyder frihed for dig? Første og sidste søndag i vinterferien går turen op i de faste udstillinger, hvor det skal handle om henholdsvis snedronningen og kys, kærlighed og kæresterier. Se mere i kalenderen på www.smk.dk
Frihed! 10. – 15. februar kl. 13. Gratis 
Snedronningen 9. februar kl. 13. Gratis 
Kys,kKærlighed og kæresterier 16. februar kl. 13. Gratis

SMK Fridays - mere for de voksne 
Vinterferien bliver skudt i gang med et musikalsk brag af en SMK Fridays, der i samarbejde med Frost Festival præsenterer en række pop-up-koncerter midt i kunsten. Præcis hvem, der spiller og hvor, er en hemmelighed, men vi kan afsløre så meget, at alle bands også spiller på årets Frost Festival. Samtidig er der premiere på vores nyindkøbte værk af den verdenskendte performancekunster Marina Abramovic, som herefter kan ses på SMK en måned frem. I den anledning vil der være artist talks om værket og kunstneren, og så viser vi den anmelderroste film The Artist is Present fra 2012, der handler om Marina Abramovic og en af hendes performances på MoMa i New York.
SMK Fridays 7. februar. kl. 16.00-22.00. Gratis

Dukketeater for voksne – og børn
På vinterferiens sidste dag er vi også klar til at præsentere den internationalt anerkendte kunstner Simon Starlings dukkekomedie ”Ekspeditionen”. Den handler om dukken Simon Starling, der må indse, at det ikke er let at krydse Atlanten i en robåd. Stykket er fyldt med slapstick-komik, og børn over 3 år kan godt se med. Stykket bliver opført på Simon Starlings eget dukketeater, der er en 1:1 kopi af Marionetteatret i Kgs. Have, som fra 7. februar vil stå i Skulpturgaden.
Skulpturgaden 16. februar kl. 15. Gratis

For yderligere information:
Pressemedarbejder
Marlene Mee Ahrens
E marlene.ahrens@smk.dk
T +45 2552 7197

]]>
Webmaster Wed, 22 Jan 2014 12:01:00 +0100