Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Tue, 13 Mar 2018 15:54:00 +0100 Påske for børn på SMK: Farvelade, farveglæde – og Matisse! http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/paaske-for-boern-paa-smk-farvelade-farveglaede-og-matisse/ Statens Museum for Kunst har en af de største Henri Matisse-samlinger uden for Frankrig. Det fejrer... Hver dag kan man tage med på en børneomvisning, eksperimentere med farver i Børnenes Værksted og besøge Kafeteria: Museets spritnye café.

Børnenes Værksted: Farvens kraft
Hvad sker der, når man blander sin yndlingsfarve med sin hadefarve? I påsken sætter vi fokus på en kunstner, der altid slap farverne fri i sine malerier: Henri Matisse.

I Børnenes Værksted kan man lade farverne tale gennem maling, papirklip og farverige skulpturer. Museets kyndige huskunstnere står klar til at hjælpe.

Anbefalet alder: + 3 år
Datoer: 27. marts – 2. april kl. 11.30 – 16.30
Pris: 30 kr. + entré

Børneomvisning: Farveglæde
Orange, blå, pink, grøn og alle de andre farver! Hver dag i påsken inviterer vi på omvisninger i børnehøjde, hvor vi undersøger, hvordan kunstnere bruger farver på vidt forskellige måder.

Bemærk venligst, at der er begrænset plads på omvisningen. Man kan tidligst 30 minutter før omvisningen begynder, hente en billet i Informationen.

Anbefalet alder: +4 år
Datoer: 24. og 25. marts, 27. marts – 2. april kl. 13.00 – 13.45
Pris: Entré

Særåbent 2. påskedag
Museet holder åbent 2. påskedag kl. 11-17. På dagen er der mulighed for at udforske særudstillingerne Art in the Making og Ursula Reuter Christiansen: SKARPRETTEREN eller gå på opdagelse i de faste udstillinger, hvor du finder farvespækket fransk kunst, guldalderlandskaber, eksperimenterende samtidskunst og meget mere.

Dato: 2. april kl. 11.00 – 17.00
Pris: Entré

Kafeteria
Hele påsken er der mulighed for at besøge SMK’s helt nye café, Kafeteria, hvor man kan lade sig friste af lækre kager, nybagt brød og gode ingredienser.

Bag caféen står restauratør Frederik Bille Brahe, der sammen med kok Jakob Kjær har udviklet Kafeterias køkken. I Kafeteria fokuserer de på gode ingredienser, kvalitet, årstidens råvarer og økologi og med eget bageri kan man altid regne med et stort udvalg af hjemmelavede kager og friskbagt brød. 

Kafeteria ligger lige indenfor museets hovedindgang og er gratis at besøge.

Kafeteria er åben i museets åbningstid.

>>Se pressefotos<<

For yderligere information, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

Michael Hansen
Værkstedsansvarlig
michael.h_@_smk.dk
Tlf: 25527187

]]>
Webmaster Tue, 13 Mar 2018 15:54:00 +0100
Frederik Bille Brahe åbner nyt internationalt spisested på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/frederik-bille-brahe-aabner-nyt-internationalt-spisested-paa-smk/ Med Kafeteria får Statens Museum for Kunst et spisested, der skal være med til at sætte en ny...

Til marts åbner Frederik Bille Brahe Kafeteria på Danmarks nationalgalleri. Det nye spisested kommer til at ligge ved hovedindgangen og kan besøges uden, at man betaler entré til museet. Caféen er en vigtig milepæl i SMK's ambition om at invitere flere indenfor på museet.

Kafeteria er, som navnet indikerer, et cafeteria, og restauratør Frederik Bille Brahe har i tæt samarbejde med kokken Jakob Kjær udviklet et køkken, hvor der laves mad ud fra enkle principper til en rimelig pris. De har fokus på kvalitet og årstidens lokale råvarer samt et ønske om at være 100 pct. økologisk. Med eget bageri vil der også være et stort udvalg af hjemmelavede kager og friskbagt brød.


Efter en karriere på forskellige gourmetrestauranter åbnede Frederik Bille Brahe Café Atelier September i 2014 og skabte sidste år den populære Apollo Bar & Kantine på Kunsthal Charlottenborg i København.


”Sammen med Frederik Bille Brahe og Danh Vo vil vi på SMK sætte en ny standard for madoplevelse og cafémiljø i museumsrummet. Kafeteria skal være stedet, hvor museets gæster og de, der bare kommer for at spise eller drikke kaffe, kan få en oplevelse, der emmer af den ånd, den historie og den samling, som findes her,” siger direktør for SMK, Mikkel Bogh.


Italienske gør-det-selv møbler og japanske lamper
Ambitionen med det ny spisested er at skabe synergi mellem mad og kunst. Derfor er Kafeterias design udviklet i samarbejde med den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo, der i øjeblikket udstiller på Guggenheim i New York og til efteråret på SMK.


Danh Vo er optaget af historien bag designet og kunstværket, og til SMK har han blandt andet valgt den italienske designer Enzo Maris “gør-det-selv” møbler. For at gøre design lettere tilgængeligt for flere mennesker, udviklede Enzo Mari i 1970'erne et koncept for sine møbler, der gør det muligt selv at samle dem og anvende prisvenlige materialer.


På gulvet i Kafeteria er lagt nye brede Dinesen GrandOak egetræsplanker, og Poul M. Volthers velkendte tremmestol fra 1956, J46, vil også være en del af interiøret sammen med Nanna Ditzels (1923-2005) Trisse stol. Belysningen består af lanterneinspirerede lamper lavet af den japansk-amerikanske kunstner og billedhugger Isamu Noguchi (1904-1988), der er kendt for sine skulpturelle møbler og lamper.

Åbningsreception 21. marts, klokken 17-20.
Alle er velkomne.

Businessarrangementer
Kafeteria leverer også skræddersyede menuer til virksomheder, der ønsker at afholde events på SMK. Frederik Bille Brahe og hans hold vil i samarbejde med danske og internationale samarbejdspartnere sørge for gastronomiske oplevelser af international gourmetstandard til museets businessarrangementer.


Brunch & aftensmad
Hver lørdag og søndag vil der være brunch i Kafeteria, og i forbindelse med SMK Onsdag vil der være mulighed for både at spise aftensmad i caféen eller købe take away med hjem.


Kafeterias hold
Køkkenchef Jakob Kjær (Admiralgade 26 og Manfreds)

Restaurantchef Rikke Mie Bygmann (Relæ, Geranium og Saturne i Paris)

Kaffechef Klas Rehn (The Corner og Koppi)


Åbningstider
Mandag lukket

Tirsdag-søndag: 11-16.45

Onsdag: 11-19.45


Fra 1. marts kan menukortet ses på
smk.dk
Følg Kafeteria på Instagram på kafeteria.smk


Kafeteria er realiseret med støtte fraFor mere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergard
Presseansvarlig
+45 2552 7203
kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 19 Feb 2018 10:00:00 +0100
Frostklar fredag på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/frostklar-fredag-paa-smk/ Musik, venue og lys er hjørnestenene i den årlige februar-festival Frost. Fredag 9. februar kommer... Når mørket falder på 9. februar vil en omrejsende lysinstallation oplyse SMK’s museumshave. Indenfor vil den eksperimenterende pianist Tom Rogerson fra London først spille en synth-koncert omringet af gulderalderkunstens kroppe og senere en flygel-koncert på museets store scene. Begge koncerter bliver improviseret over et elektronisk forlæg skabt i samarbejde med ambient-legenden Brian Eno.

Begge koncerter er en enestående mulighed for at få indblik i Tom Rogersons improvisationsmusik og kunstneriske proces. Og netop kunstneriske processer er temaet for årets første SMK Fridays, som er et samarbejde mellem Frost Festival og SMK.

Hele aftenen bliver det muligt at udforske kunstneriske processer gennem både musik, art talks, virtual reality, eksperimenterende performances og i SMK’s to nye udstillinger Art in the Making og Ursula Reuter Christiansen: SKARPRETTEREN, som denne aften holder gratis særåbent.

Det sker også:

  • En pop-up virtual reality-udstilling i samarbejde med Khora Contemporary.
  • Art talks om et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst: Skarpretteren.
  • Stedsspecifikke installationer og performances i samarbejde med FSK - Foreningen for Samtidskunst.
  • Mulighed for selv at prøve kræfter med den kunstneriske proces i museets værksted.

Som altid er der mulighed for at købe drinks, øl og håndholdt mad i Skulpturgaden, som også bliver fyldt med musik fra Frost festivalens lysterapibar, som er kurateret af bl.a. Kasper Bjørke og Martin Kohlstedt.

Program og mere information om SMK Fridays

For yderligere information, kontakt venligst:
Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsproducent
M: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
T: +45 2552 7205

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
M: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden

]]>
Karen Søndergaard Fri, 09 Feb 2018 10:32:00 +0100
Vinterferie på SMK: Kom i lære hos Rembrandt http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/vinterferie-paa-smk-kom-i-laere-hos-rembrandt-1/ Hvordan bliver et kunstværk til? Det forsøger udstillingen Art in the Making at svare på, og i... Skab dit eget mesterværk
Hvordan bliver et kunstværk egentlig til? I Børnenes Værksted kan børn selv prøve at lave skitser af deres idéer, inden de går i gang med at modellere og male det endelige mesterværk.

Museets huskunstnere står klar til at hjælpe fantasien på gled. Anbefalet alder: + 3 år.

Datoer: 10. – 18. februar kl. 11:30 – 16:30. Desuden samtlige lørdage og søndage i februar.
Pris: 30 kr. + entré


Børneomvisninger: Vi er kunstnere!
Sprudlende kreativitet og benhårdt arbejde – det er opskriften på et mesterværk. Hele vinterferien kan børn og voksne komme med rundt i SMK’s store kunstsamling, og opleve, hvordan kunstnere egentlig arbejder.

Anbefalet alder: +4 år. Bemærk venligst, at der er begrænset plads på omvisningen. Man kan tidligst 30 minutter før omvisningen begynder, hente en billet i Informationen.

Datoer: 10. – 18. februar kl. 13:00 -13.45. Desuden samtlige søndage i februar.
Pris: Gratis, når entréen er betalt.

Skab fælleskunst
Vi har bunker af ler, masser af pensler og maling i alle regnbuens farver. Mandag i vinterferien kan børn være med til at lave fem værker, der bliver opstillet i Skulpturgaden.

De fem værker bliver stående hele vinterferien, så alle museets gæster kan beundre dem.

Dato: 12. februar kl. 11:30 – 15:30
Pris: Gratis, når entréen er betalt

Fastelavn er mit navn
Dinosaur, fe, superhelt eller noget helt fjerde. Fastelavn er kommet til SMK – og fastelavnssøndag er der både tøndeslagning og fællesmaling på museet.

Program:
Kl. 12:00 - 14:00: Vær med til at lave et kæmpe fastelavnsbillede
Kl. 12:30: Fastelavnsomvisning for børn
Kl. 13:20: Slå katten af tønden

I dagens anledning kan du i caféen spise fastelavnsboller og varme dig på en kop dampende varm chokolade.

Det er gratis at deltage i fastelavn på SMK. Men vær opmærksom på, at der er entré til museets udstillinger og til Børnenes Værksted.

Dato: 11. februar kl. 12:00 – 14:00
Pris: Gratis og kræver ikke entré


>>Se pressefotos<<

For yderligere information, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

Michael Hansen
Værkstedsansvarlig
michael.h_@_smk.dk
Tlf: 25527187

]]>
Webmaster Thu, 25 Jan 2018 15:50:00 +0100
”Det næste store øjeblik tilhører os” http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/det-naeste-store-oejeblik-tilhoerer-os/ Fra februar udfolder SMK universet omkring et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst:... "Det næste store øjeblik i historien tilhører os." Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens filmværk Skarpretteren fra 1971. Kortfilmen gør op med sin samtids og historiens opfattelse af kvindens roller som fx mor – ved bogstaveligt talt at slå en kvinde ihjel – og ser frem mod kvindens frigørelse.

Ursula Reuter Christiansen spiller selv hovedrollen i filmen, som blev til i kunstnerens første år i Danmark og udspiller sig gennem en serie tableauer, som bl.a. viser hendes møde med skarpretteren i en valmuemark, en udmattet soldat som hun ammer og en flok øldrikkende mænd, der er i gang med at grave hendes grav.  

Et værk i konstant udvikling
Skarpretteren er et af Ursula Reuter Christiansens hovedværker og et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst. Og det er med udgangspunkt i dette værk, at en totalinstallation på SMK er blevet til i samarbejde med kunstneren. For Ursula Reuter Christiansens arbejde med Skarpretteren stoppede ikke i 1971. Hun har lige siden arbejdet videre med det i form af fx malerier, fotografier, kunstnerbøger og silketryk, der alle indeholder elementer fra den oprindelige film.

Installationen på SMK samler filmen og de senere værker – og derudover indgår også materialer fra filmen som fx dragter og skarpretterens økse, originale lydbånd af Henning Christiansen samt avisomtaler fra tiden, hvor man kan dykke ned i, hvordan tidens feministiske miljø i Danmark og Tyskland tog i mod filmen

Særlig adgang for pressen til Ursula Reuter Christiansen: SKARPRETTEREN: tirsdag 6. februar, kl. 10-13

Tilmelding til Karen Ormstrup Søndergaard, presseansvarlig SMK, kos_@_smk.dk

>> Pressebilleder

7. marts 2018, kl. 17: Særomvisning i Skarpretteren ved Birgitte Anderberg
21. marts 2018, kl. 18: Artist talk med Ursula Reuter Christiansen.

Ursula Reuter Christiansen, 2017. Foto: Brittany Laura Overgaard / SMK
Ursula Reuter Christiansen, 2017. Foto: Brittany Laura Overgaard / SMK

For yderligere information, kontakt venligst:

Birgitte Anderberg
Museumsinspektør og seniorforsker
Tlf. +45 2552 7211
Mail birgitte.anderberg_@_smk.dk

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
Tlf. +45 2552 7203
Mail kos_@_smk.dk

Om Ursula Reuter Christiansen

Den tyske kunstner Ursula Reuter Christiansen (født 1943 i Trier, Tyskland) blev uddannet i 1969 fra Akademie der Künste, Düsseldorf, hvor hun var elev af professor Joseph Beuys. Hun var gift med den danske komponist Henning Christiansen (1932-2008) og sammen bosatte de sig i Askeby på Møn i 1969, hvor Ursula Reuter Christiansen stadigvæk bor og arbejder i dag. 

Reuter Christiansen har været professor ved kunstakademiet i Hamburg (HfBK) fra 1992-97 og professor i malerkunst ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København fra 1997-2006.

Endvidere repræsenterede hun, sammen med Henning Christiansen, Danmark på Venedig Biennalen i 2001. Reuter Christiansens øvrige udstillingsaktiviteter omfatter bl.a. Charlottenborg (2016), MOCA, Los Angeles (2007-08), Kunsthallen Brandts Klædefabrik (2000) m.fl.

]]>
Karen Søndergaard Mon, 22 Jan 2018 13:13:00 +0100
Performere danser på den danske nationalfølelse i perkussion-sneakers http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/performere-danser-paa-den-danske-nationalfoelelse-i-perkussion-sneakers/ Billedkunst, performance og dans smelter sammen, når designduoen KASPERSOPHIE og koreograf Martin... Billedkunst, performance og dans smelter sammen, når designduoen KASPERSOPHIE og koreograf Martin Forsberg sætter fokus på national ensretning, nationalfølelse og national branding med en ny forestilling på hele Danmarks nationalgalleri: Statens Museum for Kunst.

"Det skal stikke dybt i nationalsamvittigheden, lukke de skeletter ud af skabet, vi skammer os over og lade dem danse på vores helligste og finde ud af, hvor det egentlig gør ondt."

Sådan forklarer designduoen KASPERSOPHIE den nye performance installation, National Udstilling, som de har skabt særligt til SMK i samarbejde med koreograf Martin Forsberg.

National Udstilling opføres af seks dansere iført fiktive danske nationaldragter og håndlavede perkussion-træsneakers. Værket udfolder sig i grænselandet mellem performance, installation og dans, og i et møde med Danmarks kultur- og kunsthistorie på SMK sætter KASPERSOPHIE kritisk fokus på national ensretning, nationalfølelse og national branding.

Værket vil særligt kaste nyt lys over kunstperler fra den danske guldalder og sætter spot på mødet mellem Vilhelm Dahlerups historicistiske, monumentale bygning fra 1897 og Anna Maria Indrios modernistiske, lyse tilbygning fra 1998.


Praktisk information

Hvornår
• Onsdag 24. januar kl. 15.30-19.30
• Torsdag 25. januar kl. 11.30-15.30
• Lørdag 27. januar kl. 12.00-16.00
• Søndag 28. januar kl. 12.00-16.00

Se liste over medvirkende

Hvor
Værket opføres i skiftende områder på museet – bl.a. i udstillingen Dansk og Nordisk Kunst 1750-1900 og Skulpturgaden.
Man kan frit komme og gå gennem forløbet, som man ønsker.

Pris
Forestillingerne er gratis med billet til SMK eller SMK Årskort.

>> Hent pressefotos


Værket er co-produceret af HAUT, SMK og Dansehallerne, og er støttet af Statens Kunstfond, Knud Højgårds Fond og Bikubenfonden.


For yderligere information, kontakt venligst:
Kommunikationsproducent
Ayoe Torbensdóttir
T: +45 2552 7205
E: ayoe.torbensdottir@smk.dk

]]>
Ayoe Torbensdóttir Fri, 12 Jan 2018 16:30:00 +0100
Besøgstal for SMK i 2017 http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/besoegstal-for-smk-i-2017/ 334.919 gæster besøgte Statens Museum for Kunst i 2017, hvor særligt forårets store udstilling... Knap 335.000 børn, unge og voksne lagde vejen forbi SMK i Sølvgade i København i 2017. Dermed faldt besøgstallet med omkring 13 procent i forhold til i 2016, hvor cirka 385.000 besøgte museet. Et mindre og forventet fald som formentlig skyldes, at SMK i 2016 genindførte entré til museet og af sparehensyn reducerede åbningstiderne til museet med en time om dagen.

Da man i England og Sverige genindførte entré til en række statslige museer, så man, at besøgstallet i de første år var faldende, men at det hen over årene udjævnedes.

På SMK er besøgstallet for 2017 derfor tilfredsstillende.

”På SMK er vi utrolig glade for at have kunnet invitere så mange mennesker i alle aldersgrupper ind på museet i det forgangne år. Vi arbejder nu målrettet på at få antallet af fysiske besøg op på samme niveau som i 2015, og med tiden også højere. Ligesom vi har sat os som mål at få større diversitet blandt vores brugere. Fra 2020 håber vi også at få tiltrukket cirka 45.000 årlige besøgende til SMK Thy.
Med et både vidtfavnende og udfordrende udstillingsprogram for 2018 og årene frem, og med masser af andre aktiviteter i kalenderen, tror vi på, at SMK vil trække mange både trof
aste og nye gæster til," siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Populær Japan-udstilling og nye formidlingsformater
På SMK blev det forårets udstilling JAPANOMANIA om Japans indflydelse på nordisk kunst, der trak flest folk til museet, men også sommerens udstilling om Christian II’s billedpolitik var populær blandt publikum.

Derudover oplevede museet en stor interesse for anderledes formidlingstiltag af kunsten. I foråret havde museet udsolgt til ni teaterforestillinger under overskriften 9x9x9, som var teaterforestillinger om ni kunstværker i museets samling.

Også museets syv årlige fredagsarrangementer SMK Fridays var velbesøgte med i alt cirka 25.000 gæster, ligesom et nyt tiltag SMK Onsdag med foredrag, tegnekurser, ballet og meget mere tiltrækker besøgende.

Flere mellemtrinselever – færre småbørn
I alt 45.100 børn og unge deltog i undervisningsforløb eller besøgte museet som led i deres skolegang i 2017 – heraf havde 26.375 booket SMK-undervisningsforløb, mens 18.725 besøgte museet på egen hånd.

Dermed fastholdt museet sin andel af skoleelever, der besøgte museet, dog faldt andelen af førskolebørn.

Stigning i digitale besøg
SMK oplevede en øget interesse på web, med i alt 832.740 besøg på smk.dk i 2017 – svarende til en stigning på 7,8 procent i forhold til 2016. Målt på tværs af platforme og medregnet gæsternes egne bidrag blev SMK’s digitale materiale vist 41,5 millioner gange.

Besøgende på SMK i Sølvgade de seneste fem år
2012
429.691

2013
322.408

2014
378.195

2015
451.545

2016
384.341

For yderligere information, kontakt venligst
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
kos_@_smk.dk

]]>
Webmaster Tue, 09 Jan 2018 11:06:00 +0100
Fra idé til mesterværk: Hvordan bliver et kunstværk til? http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/fra-ide-til-mestervaerk-hvordan-bliver-et-kunstvaerk-til/ En ny udstilling på SMK diskuterer, hvordan kunstnerisk kreativitet har udfoldet sig gennem tiden... Paolo Veronese, El Greco, Rembrandt, Edgar Degas, Nicolai Abildgaard, Bertel Thorvaldsen, Christen Købke, P.S. Krøyer og mange flere af kunsthistoriens store mestre og deres mesterværker kan hele foråret opleves på SMK. Udstillingen Art in the Making kigger kunstnerne over skuldrene og giver indblik i de overvejelser, de har haft, da de skabte deres værker.

For hvordan bliver et kunstværk til? Hvordan opstår idéen, og hvilke processer går værket igennem, før det er færdigt? Det forsøger udstillingen at give bud på og inviterer publikum til at følge eksempler på den kunstneriske proces fra idé til færdigt værk.

Gennem mere end 150 tegninger, grafiske værker og malerier – fra det 15. til det 20. århundrede – kan man udforske sammenhængen mellem skitser og færdige værker – og undersøge, hvordan kunstnerisk kreativitet har udfoldet sig på forskellig vis gennem tiden.

Med på udstillingen er sjældent viste værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling og en række hovedværker fra bl.a. Louvre i Paris, British Museum i London, The Metropolitan Museum of Art i New York og Nationalmuseum i Stockholm

Myten om det kreative geni
Myterne, om hvordan et kunstværk bliver til, er mange. Fælles for dem alle er imidlertid den antagelse, at kunstnere er udstyret med særlige kreative evner, der adskiller dem fra andre mennesker. Inspiration, evnen til at få øje på muligheder skjult for almindelige dødelige samt en altopslugende arbejdsindsats er de tre oftest forekommende ingredienser i myterne om, hvordan kunst bliver til.

Udstillingen Art in the Making punkterer myterne og viser, at kreativitet i høj grad er en arbejdsproces. Og at de fleste kunstnere skaber et kunstværk gennem håndværk og hårdt arbejde, hvor masser af skitser går forud for et færdigt værk.

Et helt livs forskning
Udstillingen Art in the Making er blevet til på baggrund af seniorforsker og leder af SMK’s Forskningscenter for Tegnekunst Chris Fischers livslange forskning i ældre tegnekunst. Fischer er en internationalt anerkendt forsker i tegnekunst og har bl.a. lavet udstillinger på Louvre i Paris, Uffizierne i Firenze, Courtauld Gallery i Londong og Museum Boijmans Van Beuningen i Rotterdam. Han er verdens førende forsker i den italienske renæssancekunstner Fra Bartolommeo, som sammen med Leonardo da Vinci, Rafael og Michelangelo er højrenæssancens fire mest betydningsfulde kunstnere

Til udstillingen udgives et omfattende katalog af Chris Fischer, hvor den kreative proces fra idé til færdigt billede undersøges trin for trin i en række værker. Forfatteren ser også på andre faktorer som bl.a. tradition, økonomi og samfundets krav, der har spillet ind på værkerne.

ART IN THE MAKING
Fra ide til mesterværk. En udstilling om kunstværkets tilblivelse
8. februar – 6. maj 2018

Hent pressebilleder i høj opløsning


Pressevisning af udstillingen Art in the Making
tirsdag 6. februar 2018, kl. 10-13.
Samme dag åbner Ursula Reuter Christiansen: Skarpretteren.


For yderligere information kontakt venligst:
Chris Fischer
Leder af Forskningscenter for Tegnekunst og seniorforsker
Tlf.: +45 2552 7212
Email: chris.fischer_@_smk.dk

Mette Houlberg
Kunstformidler
Tlf.: +45 2552 7186
Email: Mette.Houlberg_@_smk.dk

Karen Søndergaard
Presseansvarlig
Tlf.: +45 2552 7203
Email: karen.soendergaard_@_smk.dk

Hovednavne på udstillingen

Internationale hovednavne på udstillingen er:
Hans Holbein d.Æ. (Tysk, 1460-1470 - 1524), Vittore Carpaccio (Italiensk, Ca. 1460 - Ca. 1526), Donato Bramante (Italiensk, 1444 - 1514), Fra Bartolommeo (Italiensk, 1472 - 1517), Paolo Veronese (Italiensk, 1528 - 1588), Federico Barocci (Italiensk, 1528 - 1612), El Greco (Græsk, 1541 - 1614), Guercino (Italiensk, 1591 -1666), Rembrandt van Rijn (Hollandsk, 1606 - 1669), Giovanni Antonio Pellegrini (Italiensk, 1675 - 1741), Jean-Baptiste Greuze (Fransk, 1725 - 1805), Edgar Degas (Fransk, 1834 - 1917)

Danske hovednavne er:
Nicolai Abildgaard (1743 - 1809), Jens Juel (1745 - 1802), Bertel Thorvaldsen (1770 - 1844), Christen Købke (1810 - 1848), P.S. Krøyer (1851 - 1909), Niels Larsen Stevns (1864 - 1941), Edvard Weie (1879 - 1943)

Størstedelen af udstillingen består af sjældent viste værker fra Den Kongelige Kobberstiksamling på SMK, men udstillingen viser også værker fra internationale samlinger som fx British Museum, London, The National Gallery, London, Ashmolean Museum, Oxford, The Metropolitan Museum of Art, New York, Royal Collection, Windsor Castle, Fondation Custodia, Paris, Louvre, Paris, Rijksmuseum, Amsterdam, Nationalmuseum, Stockholm.

]]>
Karen Søndergaard Mon, 08 Jan 2018 10:14:00 +0100
Ny udstilling i x-rummet: SÅ LÆNGE DET VARER* http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/ny-udstilling-i-x-rummet-saa-laenge-det-varer/ Fra 7. december 2017 viser x-rummet på SMK udstillingen SÅ LÆNGE DET VARER* af den internationalt... Fra 7. december 2017 viser x-rummet på SMK udstillingen SÅ LÆNGE DET VARER* af den internationalt anerkendte kunstner Nairy Baghramian. Med en installation skabt specielt til x-rummet, reflekterer Baghramian over den institutionelle ramme som et eksperimentelt rum, der stilles til rådighed for samtidskunsten.

I sin mangefacetterede skulptur implementerer Nairy Baghramian en arkitektonisk reminiscens fra det vigtige udstillingssted The Renaissance Society i Chicago og refererer dermed til den amerikanske institutions historie og betydning. Skulpturen til SMK er baseret på loftsgitteret i The Renaissance Society, og med overflytningen til x-rummet sætter hun fokus på den gensidige afhængighed mellem den kunstneriske skabelse og den institutionelle repræsentation.

Den oprindelige loftskonstruktion i stål fungerede som et strukturelt arkitektonisk element, der bar lamper med mere. Gennem årtier blev den bearbejdet af kunstnere og inddraget i deres udstillinger. I dag er konstruktionen taget ned, men Baghramian har sikret sig et stykke af det originale gitter og brugt det til at støbe sin skulptur fra. Gitteret fungerer som grundform for Baghramians skulpturelle indgreb i x-rummet, men i hendes version er den oprindelige solide og vægtbærende struktur transformeret til lette, semi-transparente former understøttet af tynde polerede metalstænger.

Gitterværket i stål kan ses som en støttekonstruktion for The Renaissance Society og er blevet et ikon for institutionen, som har været en generel inspiration for kunstinstitutioner, der samarbejder med samtidskunstnere. Baghramians skulptur bugter sig gennem x-rummet og peger på det eksperimentelle potentiale, som rum som dette understøtter. Baghramian er generelt interesseret i ”støtter” – i det, som holder noget oppe; det, som noget står på; det som understøtter og afstiver funktioner i vores kroppe, i vores rum og i vores tilværelse som sådan.

Som det ofte er tilfældet med Baghramians installationer, bruger hun fotos til at tilføje et ekstra betydningsniveau. På denne udstilling viser hun selvportrættet Smart Water, som er en reference til den offentlige skulptur Uden titel fra 1991 af den amerikanske konceptkunstner Michael Asher, der er opstillet ved University of California, San Diego. Fotoet viser Baghramian, der drikker af Ashers skulptur, der er udformet som den type drikkefontæne, som findes overalt i officielle amerikanske bygninger – men Ashers er lavet i sten og til et udendørs rum.

Udstillingens titel SÅ LÆNGE DET VARER* er en oversættelse af tekst-værket AS LONG AS IT LASTS* af kunstneren Lawrence Weiner, som i 1994 malede en version af værket på væggen i The Renaissance Society.

Om Nairy Baghramian
Den tyske kunstner Nairy Baghramian (født i 1971 i Isfahan, Iran) bor og arbejder i Berlin, Tyskland. Udstillingen i x-rummet er hendes første soloudstilling i Skandinavien.

Baghramians øvrige udstillingsaktiviteter omfatter bl.a. DOCUMENTA 14, Kassel (2017), Skulptur Projekte Münster 2017 og 2007 samt soloudstillinger på fx Walker Art Center, Minneapolis (2017–18), S.M.A.K. Museum of Contemporary Art, Ghent (2016), Museo Tamayo, Mexico City (2015) og Art Institute of Chicago (2014).


Nairy Baghramian: SÅ LÆNGE DET VARER*
7. december 2017 – 2. april 2018


>> Hent pressebilleder
>> Mere om x-rummet


Udstillingsåbning 6. december kl. 17-19
Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen.

For presseadgang til udstillingen inden åbning, kontakt venligst Ayoe Torbensdóttir, ayoe.torbensdottir_@_smk.dk, og aftal nærmere.


For yderligere information, kontakt venligst
Marianne Torp
Førsteinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp_@_smk.dk
T: +45 2552 7224

Ayoe Torbensdottir
Kommunikationsmedarbejder
E: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
T: +45 2552 7205Stor tak for støtte til x-rummet

 

]]>
Ayoe Torbensdóttir Mon, 04 Dec 2017 17:38:00 +0100
Juleværksteder, juletræsskulptur – og den svære jul http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/julevaerksteder-juletraesskulptur-og-den-svaere-jul/ I december inviterer SMK familier til at slå sig løs i museets juleværksteder. Til "Søndag for... Kreative juleværksteder
Hvis du følger lyden af knitrende vat og travle sakse, finder du Børnenes Værksted. Her kan man hver weekend producere julepynt og julekunst af alverdens sjove materialer.

Museets huskunstnere står klar til at hjælpe fantasien på gled. Anbefalet alder: + 3 år. 

Datoer: 2., 3., 9., 10., 16., & 17.  kl. 11.30 - 16.30
Pris: 30 + entré


Børneomvisninger: Den festlige og den svære jul
Vi tænker tit på julen, som en tid pyntet i rødt og guld, fuld af forventningens glæde og sne og kælketure. Men jul kan også være ikke at have råd til julegaver, ensomhed eller at skulle navigere i en sammenbragt families forskellige meninger om, hvordan en jul skal holdes. 

Vær med, når vi ser på julen gennem SMK’s samling af 700 års kunst. Anbefalet alder: +4 år.

Datoer: 3., 10., og 17. december kl. 13 -13.45
Gratis, når entréen er betalt.


Søndag for børn: Pynt et juletræ
Engle, julehjerter, nisser og musetrapper i massevis. Alle børn er inviteret til at være med, når vi til Søndag for Børn overpynter et juletræ sammen, så det bliver helt skulpturelt.

Vi har bunker af guld, sølv, vat, piberensere, englefjer og alle regnbuens farver. Anbefalet alder: +3 år. 

Dato: 3. december kl. 11.30 - 15.30
Gratis, når entréen er betalt.


Ris a la mande og varm kakao
Brug for en pause? I caféen kan man i december måned nyde en omgang ris a la mande og varme sig på en dampende kop kakao.

>>Se pressefotos om julen på SMK<<


For yderligere information, kontakt venligst:

Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

Michael Hansen
Værkstedsansvarlig
michael.h_@_smk.dk
Tlf: 25527187

]]>
Astrid Wiik Thu, 16 Nov 2017 12:58:00 +0100