Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/ Seneste indlæg da Statens Museum for Kunst - Pressemeddelelser - RSS http://www.smk.dk/typo3conf/ext/tt_news/ext_icon.gif http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/ 18 16 Seneste indlæg TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 12 Jul 2018 13:32:00 +0200 Ny udstilling på SMK: Danh Vo - Take My Breath Away http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/-4b6e3e6be8/ Statens Museum for Kunst præsenterer fra 30. august til 2. december 2018 en stor retrospektiv... Frihedsgudindens kjolefolder i en 1-til-1-kopi, en lysekrone der har bevidnet historiske vendepunkter og breve fra den krigsførende og ballet-elskende Henry Kissinger.

Til efteråret viser SMK den til dato største udstilling i Danmark med den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo (f. 1975). Flere end 75 kunstværker, heraf flere helt nye værker produceret specielt til SMK, vil fylde museets udstillingshaller. Samtidig indtager Vo museets Skulpturgade med et helt særligt projekt.

I sin kunst arbejder Vo med allerede eksisterende materialer som fx en klassisk marmorskulptur, et fancy ur, et udtjent køleskab, personlige breve og historiske fotografier, som han dekonstruerer og sammensætter til nye værker med nye betydninger. Han bruger ofte sin personlige historie som udgangspunkt for at diskutere universelle og evigt aktuelle temaer som fx migration, globalisering og begær.

Fra 5th Avenue til Sølvgade
Udstillingen Danh Vo –Take My Breath Away er tilrettelagt i samarbejde med Solomon R. Guggenheim Museum i New York, der i foråret viste den første version af udstillingen i museets ikoniske rotunde. På SMK har Vo udviklet helt nye rammer til præsentationen af sine værker – bl.a. store kinesiske træpavilloner og en original lyserød foodtruck, der også er hentet fra Kina.

Til Skulpturgaden har Vo udvalgt antikke skulpturer fra Den Kongelige Afstøbningssamling, som han kombinerer med cirkelrunde daybeds med oprindelige Kvadrat-stoffer, Akari rispapirslamper og bede med urter, som dyrkes i samarbejde med museets café Kafeteria, som han var med til at indrette tidligere på året.

Danh Vo og SMK
SMK har fulgt Danh Vo siden begyndelsen af hans karriere, og det er tredje gang museet viser en udstilling med ham. Vo er ikke alene en meget vigtig samtidskunstner men også særlig interessant for SMK, fordi han i sin kunst trækker kulturelle, æstetiske og politiske tråde tilbage i tiden og spejler nutidige temaer i  historien. På samme måde som SMK, som nationalgalleri med kunst fra 1300-tallet og frem til i dag, arbejder med fortid og nutid i en stadig udveksling under samme tag.

Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med The Solomon R. Guggenheim Foundation, New York.

Danh Vo - Take My Breath Away

30. august – 2. december 2018

> Hent pressebilleder


Portræt af Danh Vo. Foto: Heinz Peter Knes

Om Danh Vo
Danh (udtales ya:n) Vo er født i Vietnam i 1975, men kom til Danmark som fireårig. Sammen med sin familie flygtede han fra Vietnam i sin fars hjemmebyggede båd. Familien håbede at komme til USA, men blev samlet op af et Mærsk-skib i Stillehavet og endte i Danmark.

Vo er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Städelschule i Frankfurt.

I 2012 modtog han den internationale kunstpris, Hugo Boss Prize.

Han har haft soloudstillinger over hele verden, heriblandt på Solomon R. Guggenheim Museum, New York (2018), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofìa, Madrid (2015-16); Museum Ludwig, Køln (2015), Museo Jumex, Mexico City (2014-15). I 2015 repræsenterede han Danmark på Venedig Biennalen.

I maj pegede Observer.com på Vo som en af de kunstnere, der kommer til at forandre verden i 2018.

For yderligere spørgsmål

Marianne Torp, oversinspektør og seniorforsker
E: marianne.torp@smk.dk
T: 25527224

Karen Ormstrup Søndergaard, presseansvarlig
E: kos@smk.dk
T: 25527203

Foto: Heinz Peter Knes

Om Danh Vo
Danh (udtales ya:n) Vo er født i Vietnam i 1975, men kom til Danmark som fireårig. Sammen med sin familie flygtede han fra Vietnam i sin fars hjemmebyggede båd. Familien håbede at komme til USA, men blev samlet op af et Mærsk-skib i Stillehavet og endte i Danmark.

Vo er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Städelschule i Frankfurt.

I 2012 modtog han den internationale kunstpris, Hugo Boss Prize.

Han har haft soloudstillinger over hele verden, heriblandt på Solomon R. Guggenheim Museum, New York (2018), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofìa, Madrid (2015-16); Museum Ludwig, Køln (2015), Museo Jumex, Mexico City (2014-15). I 2015 repræsenterede han Danmark på Venedig Biennalen.

I maj pegede Observer.com på Vo som en af de kunstnere, der kommer til at forandre verden i 2018.

 

 

For yderligere spørgsmål

Marianne Torp, overinspektør og seniorforsker
M marianne.torp_@_smk.dk
T +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard, presseansvarlig
M kos_@_smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Webmaster Wed, 27 Jun 2018 16:52:00 +0200
Sommer på SMK: Kreativitet, is og familietid http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/sommer-paa-smk-kreativitet-is-og-familietid/ Grib fat i trykpressen, den farvestrålende modellervoks og limpistolen! Hver uge over sommeren... Man kan også tage mor og far med rundt på en omvisning, nyde en is i Museumshaven eller udforske snørklede figurer i særudstillingen Hieroglyffer – symbolismens tegninger 1890-1910.

Kreativ udfoldelse i Børnenes Værksted
Eventyrlige kunstbøger, modellerede blomster, malede portrætter eller noget helt fjerde. I sommerferien kan man hver uge prøve kræfter med et nyt tema i Børnenes Værksted. Vi starter i uge 27 med at lave forskellige slags tryk, men hvis man skulle misse det, er der ingen årsag til fortvivlelse; næste uges tema er mindst ligeså sjovt.

Se alle sommerens temaer i Børnenes Værksted.

Anbefalet alder: +3 år
Datoer: Tirs-søn fra 3. juli til 12. august kl. 11.30 – 16.30
Pris: 30 kr. + entré


Omvisninger for hele familien
Der er noget for både store og små, når vi sommeren igennem byder på familieomvisninger hver søndag. Børnene er i fokus, men som noget nyt kan de tage deres voksne med rundt på opdagelse, hvor vi i fællesskab ser nærmere på museets highlights.

Anbefalet alder: +4 år
Datoer: Alle søndage i juli og august  kl. 13.00 – 13.45
Pris: Entré


Kafeteria
Hele sommeren kan man besøge SMK’s café Kafeteria og lade sig friste af lækre kager, nybagt brød og gode ingredienser. Man kan også køle sig ned med en is i Museumshaven.

Kafeteria ligger lige indenfor museets hovedindgang og er gratis at besøge.

Hieroglyffer – symbolismens tegninger 1890-1910
Sommerens særudstilling viser værker fra en tid i dansk kunst, hvor symbolikken blomstrede, og kunstnerne stillede skarpt på ånd, sjæl og form i deres værker. Man kan udforske drømme og syner, der har taget former som snørklede træer, sammenslyngede figurer og gravide kvinder.

Særudstillingen kan besøges i museets åbningstid frem til 12. august.

Pris: Entré

>>Se pressefotos<<

For yderligere information, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

Michael Hansen
Værkstedsansvarlig
michael.h_@_smk.dk
Tlf: 25527187

]]>
Webmaster Fri, 15 Jun 2018 13:15:00 +0200
SMK Fridays: Vi undersøger temaet GRØN http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/smk-fridays-vi-undersoeger-temaet-groen/ 15. juni inviterer SMK til sæsonens sidste Fridays. Insekterne i museets have får serveret... Sæsonens sidste Fridays 15. juni er blevet til i samarbejde med European Society for Literature, Science and the Arts, der er en platform for dialog mellem videnskabsfolk, kunstnere og forskere. Gennem installationer, lydkunst, videoværker, danseperformances, lyseksperimenter og art talks undersøger vi temaet GRØN både i SMK's museumshave, i Østre Anlæg og indenfor på museet.

Denne fredag er der ikke kun tænkt på museets gæster. Museumshavens flyvende beboere kan i Barfly nippe til cocktails med plante- og blomsterekstrakter, og i løbet af aftenen kan alle andre også få smagsprøver. Baren er skabt for at minde os om de insektarter, der forsvinder.

Indenfor bliver plantelivet omsat til en danseperformance omgivet af destillationskolber, sammenfiltrede gummislanger og duften af eukalyptus, man kan tage med på en rejse i en hjemmebygget cykelraket i filmen 'The Goodiepal Equation' eller høre en artist talk ved Christian Schmidt-Rasmussen.

DET SKER OGSÅ:

 • Installation i parkens træer
  I Østre Anlæg kan du gå på opdagelse efter den amerikanske professor Paul Harris’ installation Igneous Ligneous Inosculations sten, der er placeret mellem trægrene for med tiden at synke ind i træet.
 • Lo-fi frog rythms og dyrelyde
  Lyt med, når den australske lydkunstner og komponist Felicity Mangan indtager Skulpturgaden. Med sit arkiv af feltoptagelser, insektsummen, lo-fi frog rhythms og dyrelyde inviterer hun naturen indenfor i aftenens soundtrack.
 • Lydvandring i Østre Anlæg
  Kunstneren Andrea Williams inviterer på en lydvandring i museets baghave, Østre Anlæg, hvor "det grønne” i vores omgivelser undersøges.
 • Kunstens CO2-aftryk
  Tag med på en omvisning, hvor Danielle Siembiedas ”alter-eco” The Art Inspector går helt tæt på en række værker – ikke for at se nærmere på deres motiver, men for at vurdere værkernes, materialernes og tilblivelsesprocessernes bæredygtighed og miljøpåvirkning.
 • Alt det indimellem
  Hele aftenen kan man købe øl, drinks og aftensmad med fokus på gode ingredienser, økologi og årstidens råvarer.
 • Se hele programmet HER


PRAKTISK INFORMATION
Syv fredage om året byder vi til SMK Fridays fra kl. 16-22. SMK Fridays er gratis og åbent for alle. Tilmelding er ikke nødvendig.SMK Fridays er støttet af

For yderligere information kontakt venligst:


Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsproducent
M: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
T: +45 2552 7205

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
M: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

]]>
Annette Rosenvold Hvidt Thu, 31 May 2018 16:20:00 +0200
Den meget store murstenspære og det spadserende hus http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/den-meget-store-murstenspaere-og-det-spadserende-hus/ Hvordan påvirker hverdagsting, arkitektur og teknologi menneskekroppen og vores adfærd og... De gigantiske pærer er skåret ud af massive kuber bygget op i røde mursten. Det ulogiske i at producere pæreformede skulpturer af firkantede mursten er typisk for kunstneren Judith Hopf (f. 1969). Ved at lade de oprindeligt skrøbelige og forgængelige frugter forme i bestandige sten og ved at overdimensionere de næsten tegneserieagtige pæreformer til monumentale skulpturer, udfordrer Hopf vores vanebaserede opfattelser.

Hopf bruger ofte humoren i sine værker, hvor den sniger sig ind som en afvæbnende faktor i den kritiske refleksion, som kendetegner hendes praksis. For tingene er sjældent så enkle som, man tror. Det samme gælder titlen på hendes udstilling i x-rummet på SMK: OUT.

Spadserende arkitektur
”’Out’ er et interessant ord, fordi det både kan forstås positivt og negativt. På den ene side er det fx et mareridt at være ’out’ i modeverdenen – og det samme gælder jo i kunstverdenen. Ingen har lyst til at være ’out’! På den anden side: Hvis man fx ikke ’kommer ud’ med sine politiske ideer eller sin seksuelle observans, bliver man ikke frisat som menneske. Der er derfor også noget meget positivt over ordet ’out’”, forklarer Judith Hopf.

Hun interesserer sig for det marginaliserede, det som falder uden for normen og bevæger sig i periferien. Fra denne udkantsposition udfordrer hendes værker det forventede og det konforme.

Med på udstillingen er også et videoværk, som har lagt navn til udstillingen. I videoen refererer Hopf til den amerikanske arkitekt John Hejduk. I 1980’erne forslog Hejduk opførslen af en ny bydel langs Friedrichstrasse på den vestlige side af Berlinmuren: Berlin Masque. Projektet blev ikke realiseret, men i 1988 fik Hejduk i stedet opført et fragment af den oprindelige plan i Kreuzberg i form af den markante postmodernistiske bygning Kreuzberg-tårnet og sidebygninger.

Sidebygningernes facader ligner ansigter eller masker, hvor vinduerne er øjne skærmet af øjenlåg i form af markiser. I første omgang tror man, Hopf har filmet den faktiske bygning i Berlin. Men da huset i et senere klip bevæger sig, viser det sig, at der er tale om en formindsket mock-up, der bæres som et kostume af en person og spadserer ud ad billedet. Hendes inspirationskilde har fået et twist, men ligesom Hejduk er Hopf dybt optaget af det urbane rum som en levende organisme, der påvirker og regulerer vores fællesskab.

Når menneske og teknologi smelter sammen
I skulpturserien (Untitled) Laptop Men oser skulpturernes bøjede pladestål af industriel funktionalitet og henviser umiddelbart til 1960’ernes minimalistiske skulptur, der havde en forkærlighed for netop industrielt fremstillede materialer og ikke-figurative former.

Hopfs skulpturer ligner deres abstrakte forgængere, men ved nærmere eftersyn viser hendes skulpturer sig at forestille siddende, oprejste og liggende menneskefigurer, der er vokset sammen med deres bærbare computere, der balancerer på deres maver, bryst eller knæ.

Hopf ser nysgerrigt og kritisk på den påvirkning, som teknologi har på menneskekroppen – fx hvordan laptoppen nærmest er blevet en protese, som vi har fået et afhængighedsforhold til. For hvilken betydning har det for mennesket som individ, og hvordan har det indvirket på den måde, vi interagerer med hinanden?

Udstillingen er produceret i samarbejde med KW Institute for Contemporary Art, Berlin.Udstillingsåbning af Judith Hopf: OUT
onsdag 9. maj, klokken 17-19, gratis entré. Alle er velkomne


For presseadgang til udstillingen inden åbning, kontakt venligst presseansvarlig Karen Ormstrup Søndergaard, kos@smk.dk, og aftal nærmere.
> Hent pressebilleder

Om Judith Hopf

Judith Hopf (f. 1969) bor og arbejder i Berlin. Hun har siden 2008 været professor på Städelschule i Frankfurt. I de senere år har hun udstillet solo på bl.a. KW, Intitute for Conetemporary Art, Berlin; Hammer Museum, Los Angeles; Museion, Bolzano; PRAXES Center for Contemporary Art, Berlin; Studio Voltaire, London. Hun har netop indviet et stort udendørs skulpturprojekt i Milano. Hun er repræsenteret af Deborah Schamoni, München; kaufmann repetto, Milano/NYC: Metro Picture, New York.

Judith Hopf er repræsenteret i SMK’s samling med Untitled (Big Sheep 4), Untitled (Small Sheep 7), 2013 samt The Evil Faerie, 2007 i samarbejde med Henrik Olesen.

 

Om x-rummet

x-rummet er SMK's platform for samtidskunst. To gange årligt inviteres kunstnere til at skabe nye udstillingsprojekter særligt til rummet på museet. X-rummet præsenterer værker af danske kunstnere, der endnu ikke har haft større udstillinger i Danmark, og internationale kunstnere, som ikke tidligere har været vist for et dansk publikum.X-RUMMET ER STØTTET AFFor yderligere information:

Marianne Torp, overinspektør og seniorforsker
M marianne.torp@smk.dk
T +45 2552 7224

Karen Ormstrup Søndergaard, presseansvarlig
M kos@smk.dk
T +45 2552 7203

]]>
Annette Rosenvold Hvidt Thu, 26 Apr 2018 10:00:00 +0200
Stor donation sikrer SMK mesterværk af Matisse http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/stor-donation-sikrer-smk-mestervaerk-af-matisse/ Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden har med et tocifret millionbeløb sikret Statens Museum for...

Danmarks nationalgalleri SMK har en af de største samlinger af Henri Matisses kunst uden for Frankrig. Nu føjer museet endnu et vigtigt værk af Matisse til samlingen, der nu tæller 25 malerier og skulpturer samt et stort antal arbejder på papir. Det var ingeniør, politiker og kunstsamler Johannes Rump, som i 1928 forærede sin samling af moderne fransk kunst til museet, og den generøse gave udgør i dag størstedelen af museets samling af Matisse-værker.

Med værket Nymfe og faun fra 1911 bliver SMK’s Matisse-samling ikke blot et billede rigere men også mere fuldendt, da værket har en særlig forbindelse til Danmark og på flere måder relaterer sig til SMK’s samling og historie. Nymfe og faun er blandt de største enkeltdonationer i nyere tid til SMK.

Forbindelsen til Danmark
Billedet blev i 1919 hentet til Danmark af den store danske kunstsamler Christian Tetzen-Lund, der indtil 1924 ejede en af verdens største og vigtigste samlinger af Matisse og opbevarede den i sin private bolig i København.  Flere værker i SMK’s franske samling tilhørte oprindelig Tetzen-Lund, før de blev købt af Johannes Rump og siden doneret til SMK.

Med erhvervelsen af maleriet Nymfe og faun kan museet nu præsentere et mere komplet og nuanceret billede af Tetzen-Lunds berømte samling, der er et betydningsfuldt kapitel i dansk kultur- og kunsthistorie. Værket er erhvervet via privatsalg hos Christie’s.

”Vi har siden sidst i 1990’erne været på udkig efter maleriet, fordi det har været i en dansk samling i begyndelsen af det 20. århundrede. Dengang lykkedes det os ikke at finde det. Det sker i det hele taget sjældent, at tidlige værker af Henri Matisse kommer i handelen. Så vi føler os ekstremt heldige med, at vi blev tilbudt at erhverve værket. Vi glæder os til at dele dette smukke og dybt interessante maleri med museets mange danske og internationale gæster”, siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Et vigtigt billede
Nymfe og faun er en vigtig nøgle til at forstå Matisses kunst i en periode, hvor han søgte nye veje og eksperimenterede med nye udtryk. Gennem sit motiv, to badende i et landskab, knytter billedet sig til andre figurkompositioner i museets samling. Men med sine løst påførte, nærmest vibrerende penselstrøg og sin skitseagtige karakter er billedet også eksempel på en vigtig dimension ved Matisses eksperimenter, der ikke hidtil har været repræsenteret i SMK’s samling.

At værket havde en central betydning for Matisse selv fremgår også tydeligt af, at det optræder blandt andre nøgleværker fra perioden i det store revolutionerende maleri Det røde atelier, 1911 (The Museum of Modern Art, New York), hvor i øvrigt også andre væsentlige værker i SMK’s samling indgår.

En af de store mestre
Matisse (1869-1954) anses for at være en af de helt store mestre i det 20. århundredes kunst. Han er især kendt for sine kraftfulde billeder udført med en sikker sans for farvens og linjens skønhed. Gennem hele livet fastholdt Matisse dog en søgende tilgang til sin kunst og blev ved med at afprøve og udfordre sit eget udtryk.

Nymfe og faun kan ses på SMK fra 27. marts 2018.

> Hent Nymfe og faun i høj opløsning
> Påske med Matisse

For yderligere information, kontakt venligst:
Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig, SMK
+45 2565 9252
kos@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 26 Mar 2018 14:35:00 +0200
Ny udstilling: Symboler i kunsten – et oprør og et nyt billedsprog http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/ny-udstilling-symboler-i-kunsten-et-oproer-og-et-nyt-billedsprog/ Udstillingen Hieroglyffer på Statens Museum for Kunst sætter fokus på tegningens betydning i dansk... I slutningen af 1800-tallet får en gruppe danske kunstnere nok af naturalismens stræben efter at gengive virkeligheden objektivt og neutralt – nogle kunstnere mener oven i købet, at naturalismen er udtryk for en kunstnerisk blindgyde. Som modsvar vender de blikket mod det indre liv, følelser og tanker, og symbolismen i dansk kunst finder sit udtryk i både dekorative, mystiske og gådefulde sjælebilleder. Der bliver også lagt stor vægt på selve formen, og tegning kommer til at stå centralt i opgøret med naturalismen.

Fra 19. april viser SMK udstillingen Hieroglyffer, hvor man gennem 100 kunstværker kan udforske de drømme og syner, der blandt andet viser sig gennem symboler som snørklede træer, blomster, keramik og gravide kvinder.

Ikke kun et oprør
Det er med store ord og oprørstrang, at en gruppe kunstnere giver symbolismen i dansk kunst liv. Blandt dem er Mogens Ballin, der sammen med Ludvig Find og G. F. Clement er en del af den hårde kerne. I 1891 skriver han, at de unge kunstnere ”har et stort ækelt lig at putte i jorden... Naturalismen – det er ligets navn – er død.” Den Frie Udstilling etableres også i 1891 og er stedet, hvor symbolisterne kan få udstillet deres værker. Desuden udgiver Johannes Jørgensen tidsskriftet Taarnet, der er med til at give symbolismen sit store gennembrud. Johannes Jørgensen skriver blandt andet, at man ønskede ”et Billedsprog, som i jordiske Hieroglyfer vil udsige det Evige”.

Deraf også navnet på udstillingen på SMK. Hieroglyffer er stiliserede billedsymboler, tegn på noget dybere og en anden verden på samme måde som en egyptisk hieroglyf er et billedtegn. J.F. Willumsen er en af dem, der ifølge datidens skribenter ledte efter hieroglyffer, som han kunne bruge i et nyt billedsprog. Muligvis i et forsøg på at gøre sig fortrolig med andre måder at formulere sig på, kopierede han en hel side af en egyptisk kiste på Louvre museet i Paris.

Stor inspiration
Med det nye billedsprog efterlader flere af de danske symbolister sig spor i det danske kunstnermiljø. Blandt dem er Johannes Holbek, der er tidens idealist og vrede unge mand. Han arbejder som satiretegner for blandt andet Politiken, og hans streg er vild og kompromisløs. Han beundres af sin gode ven Jens Lund samt af kollegaerne Storm P. og senere Asger Jorn og bliver også i 1980’erne genopdaget af punkens lyrikere og forfattere.

En anden er Jens Lund, der især arbejder med en dekorativ linjestil. Han bruger arabesker, snirkler og fantastisk sammenslyngede figurer i sine organiske tuschtegninger, der senere bliver betragtet som en forløber for surrealismen af kunstnere som Richard Mortensen og Asger Jorn.

Med på udstillingen Hieroglyffer – symbolismens tegninger 1890-1910 er foruden tegninger fra Den Kongelige Kobberstiksamling også malerier fra SMK, indlånt keramik samt indlån af tegninger fra blandt andre Vejen Kunstmuseum, Museum Jorn og Storm P. Museet.


Ved åbningen af Den Frie i 1891 viste J.F. Willumsen raderingen Frugtbarhed, der vakte stor skandale. Det var især raderingens nye udtryk, der vakte anstød: det bevidst simple billede virkede meget uskønt, groft udført og adskilte sig radikalt fra det, man var vant til se. Derudover vakte det også forargelse, at Willumsens egen højgravide kone Juliette var fremstillet uden blufærdighed og flankeret af et vildt spirende kornaks som symbol på formeringen. På billedet står der oversat fra fransk:: ”Den gamle kunst har sit gamle sprog, som verden lidt efter lidt har lært at forstå. En ny kunst har et nyskabt sprog, som verden må lære, før den kan forstå det.”

Hieroglyffer – symbolismens tegninger 1890-1910
19. april – 12. august 2018

Udstillingsåbning 18.april kl. 17-19. Alle er velkomne. Fri entré til udstillingen. For presseadgang inden åbning kontakt venligst Kitt Andersen på tlf. 30239103 eller kitt.andersen_@_smk.dk og aftal nærmere.

> Hent pressebilleder


Stor tak for støtte til udstillingen
For yderligere information kontakt venligst:

Kitt Andersen
Journalist, SMK
+45 3023 9103
kitt.andersen@smk.dk

Thomas Lederballe
Seniorforsker, SMK
+45 2552 7228
thomas.lederballe@smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Tue, 20 Mar 2018 13:25:00 +0100
Påske for børn på SMK: Farvelade, farveglæde – og Matisse! http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/paaske-for-boern-paa-smk-farvelade-farveglaede-og-matisse/ Statens Museum for Kunst har en af de største Henri Matisse-samlinger uden for Frankrig. Det fejrer... Hver dag kan man tage med på en børneomvisning, eksperimentere med farver i Børnenes Værksted og besøge Kafeteria: Museets spritnye café.

Børnenes Værksted: Farvens kraft
Hvad sker der, når man blander sin yndlingsfarve med sin hadefarve? I påsken sætter vi fokus på en kunstner, der altid slap farverne fri i sine malerier: Henri Matisse.

I Børnenes Værksted kan man lade farverne tale gennem maling, papirklip og farverige skulpturer. Museets kyndige huskunstnere står klar til at hjælpe.

Anbefalet alder: + 3 år
Datoer: 27. marts – 2. april kl. 11.30 – 16.30
Pris: 30 kr. + entré

Børneomvisning: Farveglæde
Orange, blå, pink, grøn og alle de andre farver! Hver dag i påsken inviterer vi på omvisninger i børnehøjde, hvor vi undersøger, hvordan kunstnere bruger farver på vidt forskellige måder.

Bemærk venligst, at der er begrænset plads på omvisningen. Man kan tidligst 30 minutter før omvisningen begynder, hente en billet i Informationen.

Anbefalet alder: +4 år
Datoer: 24. og 25. marts, 27. marts – 2. april kl. 13.00 – 13.45
Pris: Entré

Særåbent 2. påskedag
Museet holder åbent 2. påskedag kl. 11-17. På dagen er der mulighed for at udforske særudstillingerne Art in the Making og Ursula Reuter Christiansen: SKARPRETTEREN eller gå på opdagelse i de faste udstillinger, hvor du finder farvespækket fransk kunst, guldalderlandskaber, eksperimenterende samtidskunst og meget mere.

Dato: 2. april kl. 11.00 – 17.00
Pris: Entré

Kafeteria
Hele påsken er der mulighed for at besøge SMK’s helt nye café, Kafeteria, hvor man kan lade sig friste af lækre kager, nybagt brød og gode ingredienser.

Bag caféen står restauratør Frederik Bille Brahe, der sammen med kok Jakob Kjær har udviklet Kafeterias køkken. I Kafeteria fokuserer de på gode ingredienser, kvalitet, årstidens råvarer og økologi og med eget bageri kan man altid regne med et stort udvalg af hjemmelavede kager og friskbagt brød. 

Kafeteria ligger lige indenfor museets hovedindgang og er gratis at besøge.

Kafeteria er åben i museets åbningstid.

>>Se pressefotos<<

For yderligere information, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

Michael Hansen
Værkstedsansvarlig
michael.h_@_smk.dk
Tlf: 25527187

]]>
Webmaster Tue, 13 Mar 2018 15:54:00 +0100
Frederik Bille Brahe åbner nyt internationalt spisested på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/frederik-bille-brahe-aabner-nyt-internationalt-spisested-paa-smk/ Med Kafeteria får Statens Museum for Kunst et spisested, der skal være med til at sætte en ny...

Til marts åbner Frederik Bille Brahe Kafeteria på Danmarks nationalgalleri. Det nye spisested kommer til at ligge ved hovedindgangen og kan besøges uden, at man betaler entré til museet. Caféen er en vigtig milepæl i SMK's ambition om at invitere flere indenfor på museet.

Kafeteria er, som navnet indikerer, et cafeteria, og restauratør Frederik Bille Brahe har i tæt samarbejde med kokken Jakob Kjær udviklet et køkken, hvor der laves mad ud fra enkle principper til en rimelig pris. De har fokus på kvalitet og årstidens lokale råvarer samt et ønske om at være 100 pct. økologisk. Med eget bageri vil der også være et stort udvalg af hjemmelavede kager og friskbagt brød.


Efter en karriere på forskellige gourmetrestauranter åbnede Frederik Bille Brahe Café Atelier September i 2014 og skabte sidste år den populære Apollo Bar & Kantine på Kunsthal Charlottenborg i København.


”Sammen med Frederik Bille Brahe og Danh Vo vil vi på SMK sætte en ny standard for madoplevelse og cafémiljø i museumsrummet. Kafeteria skal være stedet, hvor museets gæster og de, der bare kommer for at spise eller drikke kaffe, kan få en oplevelse, der emmer af den ånd, den historie og den samling, som findes her,” siger direktør for SMK, Mikkel Bogh.


Italienske gør-det-selv møbler og japanske lamper
Ambitionen med det ny spisested er at skabe synergi mellem mad og kunst. Derfor er Kafeterias design udviklet i samarbejde med den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo, der i øjeblikket udstiller på Guggenheim i New York og til efteråret på SMK.


Danh Vo er optaget af historien bag designet og kunstværket, og til SMK har han blandt andet valgt den italienske designer Enzo Maris “gør-det-selv” møbler. For at gøre design lettere tilgængeligt for flere mennesker, udviklede Enzo Mari i 1970'erne et koncept for sine møbler, der gør det muligt selv at samle dem og anvende prisvenlige materialer.


På gulvet i Kafeteria er lagt nye brede Dinesen GrandOak egetræsplanker, og Poul M. Volthers velkendte tremmestol fra 1956, J46, vil også være en del af interiøret sammen med Nanna Ditzels (1923-2005) Trisse stol. Belysningen består af lanterneinspirerede lamper lavet af den japansk-amerikanske kunstner og billedhugger Isamu Noguchi (1904-1988), der er kendt for sine skulpturelle møbler og lamper.

Åbningsreception 21. marts, klokken 17-20.
Alle er velkomne.

Businessarrangementer
Kafeteria leverer også skræddersyede menuer til virksomheder, der ønsker at afholde events på SMK. Frederik Bille Brahe og hans hold vil i samarbejde med danske og internationale samarbejdspartnere sørge for gastronomiske oplevelser af international gourmetstandard til museets businessarrangementer.


Brunch & aftensmad
Hver lørdag og søndag vil der være brunch i Kafeteria, og i forbindelse med SMK Onsdag vil der være mulighed for både at spise aftensmad i caféen eller købe take away med hjem.


Kafeterias hold
Køkkenchef Jakob Kjær (Admiralgade 26 og Manfreds)

Restaurantchef Rikke Mie Bygmann (Relæ, Geranium og Saturne i Paris)

Kaffechef Klas Rehn (The Corner og Koppi)


Åbningstider
Mandag lukket

Tirsdag-søndag: 11-16.45

Onsdag: 11-19.45


Fra 1. marts kan menukortet ses på
smk.dk
Følg Kafeteria på Instagram på kafeteria.smk


Kafeteria er realiseret med støtte fraFor mere information, kontakt venligst:

Karen Ormstrup Søndergard
Presseansvarlig
+45 2552 7203
kos_@_smk.dk

]]>
Karen Søndergaard Mon, 19 Feb 2018 10:00:00 +0100
Frostklar fredag på SMK http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/frostklar-fredag-paa-smk/ Musik, venue og lys er hjørnestenene i den årlige februar-festival Frost. Fredag 9. februar kommer... Når mørket falder på 9. februar vil en omrejsende lysinstallation oplyse SMK’s museumshave. Indenfor vil den eksperimenterende pianist Tom Rogerson fra London først spille en synth-koncert omringet af gulderalderkunstens kroppe og senere en flygel-koncert på museets store scene. Begge koncerter bliver improviseret over et elektronisk forlæg skabt i samarbejde med ambient-legenden Brian Eno.

Begge koncerter er en enestående mulighed for at få indblik i Tom Rogersons improvisationsmusik og kunstneriske proces. Og netop kunstneriske processer er temaet for årets første SMK Fridays, som er et samarbejde mellem Frost Festival og SMK.

Hele aftenen bliver det muligt at udforske kunstneriske processer gennem både musik, art talks, virtual reality, eksperimenterende performances og i SMK’s to nye udstillinger Art in the Making og Ursula Reuter Christiansen: SKARPRETTEREN, som denne aften holder gratis særåbent.

Det sker også:

 • En pop-up virtual reality-udstilling i samarbejde med Khora Contemporary.
 • Art talks om et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst: Skarpretteren.
 • Stedsspecifikke installationer og performances i samarbejde med FSK - Foreningen for Samtidskunst.
 • Mulighed for selv at prøve kræfter med den kunstneriske proces i museets værksted.

Som altid er der mulighed for at købe drinks, øl og håndholdt mad i Skulpturgaden, som også bliver fyldt med musik fra Frost festivalens lysterapibar, som er kurateret af bl.a. Kasper Bjørke og Martin Kohlstedt.

Program og mere information om SMK Fridays

For yderligere information, kontakt venligst:
Ayoe Torbensdóttir
Kommunikationsproducent
M: ayoe.torbensdottir_@_smk.dk
T: +45 2552 7205

Karen Ormstrup Søndergaard
Presseansvarlig
M: kos_@_smk.dk
T: +45 2552 7203

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden

]]>
Karen Søndergaard Fri, 09 Feb 2018 10:32:00 +0100
Vinterferie på SMK: Kom i lære hos Rembrandt http://www.smk.dk/om-museet/presse/pressepressemeddelelser/artikel/vinterferie-paa-smk-kom-i-laere-hos-rembrandt-1/ Hvordan bliver et kunstværk til? Det forsøger udstillingen Art in the Making at svare på, og i... Skab dit eget mesterværk
Hvordan bliver et kunstværk egentlig til? I Børnenes Værksted kan børn selv prøve at lave skitser af deres idéer, inden de går i gang med at modellere og male det endelige mesterværk.

Museets huskunstnere står klar til at hjælpe fantasien på gled. Anbefalet alder: + 3 år.

Datoer: 10. – 18. februar kl. 11:30 – 16:30. Desuden samtlige lørdage og søndage i februar.
Pris: 30 kr. + entré


Børneomvisninger: Vi er kunstnere!
Sprudlende kreativitet og benhårdt arbejde – det er opskriften på et mesterværk. Hele vinterferien kan børn og voksne komme med rundt i SMK’s store kunstsamling, og opleve, hvordan kunstnere egentlig arbejder.

Anbefalet alder: +4 år. Bemærk venligst, at der er begrænset plads på omvisningen. Man kan tidligst 30 minutter før omvisningen begynder, hente en billet i Informationen.

Datoer: 10. – 18. februar kl. 13:00 -13.45. Desuden samtlige søndage i februar.
Pris: Gratis, når entréen er betalt.

Skab fælleskunst
Vi har bunker af ler, masser af pensler og maling i alle regnbuens farver. Mandag i vinterferien kan børn være med til at lave fem værker, der bliver opstillet i Skulpturgaden.

De fem værker bliver stående hele vinterferien, så alle museets gæster kan beundre dem.

Dato: 12. februar kl. 11:30 – 15:30
Pris: Gratis, når entréen er betalt

Fastelavn er mit navn
Dinosaur, fe, superhelt eller noget helt fjerde. Fastelavn er kommet til SMK – og fastelavnssøndag er der både tøndeslagning og fællesmaling på museet.

Program:
Kl. 12:00 - 14:00: Vær med til at lave et kæmpe fastelavnsbillede
Kl. 12:30: Fastelavnsomvisning for børn
Kl. 13:20: Slå katten af tønden

I dagens anledning kan du i caféen spise fastelavnsboller og varme dig på en kop dampende varm chokolade.

Det er gratis at deltage i fastelavn på SMK. Men vær opmærksom på, at der er entré til museets udstillinger og til Børnenes Værksted.

Dato: 11. februar kl. 12:00 – 14:00
Pris: Gratis og kræver ikke entré


>>Se pressefotos<<

For yderligere information, kontakt venligst:
Astrid Boye Wiik
Kommunikationsmedarbejder
astrid.wiik_@_smk.dk
Tlf: 25527278

Michael Hansen
Værkstedsansvarlig
michael.h_@_smk.dk
Tlf: 25527187

]]>
Webmaster Thu, 25 Jan 2018 15:50:00 +0100