Forskning
Gottorfer Codex

Et overvældende blomsterflor åbenbarer sig

Side for side blev 365 smukke blomstermalerier fra en 1600-tals slotshave restaureret. Arbejdet fandt sted gennem 4 år i Bevaring og Naturvidenskab på SMK. I 2013 kunne resultatet opleves i udstillingen Blomster og Verdenssyn.


Fire store bøger fulde af blomster
Gottorfer Codex er et firebinds bogværk, hvor hver side er et maleri med blomster og nytteplanter som motiver. De fire bind består af i alt 365 sider, der viser 1180 illustrationer af blomster, buske og frugter. Der optræder fra et til ti motiver på hver side. Alle malerierne er malet på kalvepergament med gouachefarve, hvis farvestyrke er enestående godt bevaret.

Læs om hvordan kalveskind blev brugt som pergament


Maleren og Gottorp Slot

Navnet Gottorfer Codex henviser til maleriernes oprindelse. Hertug Frederik den 3. af Schleswig-Holstein-Gottorp ansatte i 1649-1659 blomstermaleren Hans Simon Holtzbecker til at male de mange smukke blomster fra Gottorp Slots haver og bede. De fire blomsterbogværker er på SMK indregistreret som ”krigsbytte 1749”.


Fra magasin til udstillingsvæg og web

Den stramme indbinding af malerierne gjorde det svært at vende pergamentsiderne uden at beskadige farvelaget. Samtidigt kunne kun én side betragtes ad gangen. Derfor er værkerne blevet gjort tilgængelige på to fronter. Først blev malerierne taget ud af bogbindene, de blev restaureret og blev derefter monteret i hver sin passepartout. Herudover blev de også fotograferet og kan nu beundres på museets hjemmeside.

Dyk ned i detaljerne i blomstermalerierne i Gottorfer Codex


Projektet blev støttet af: Stiftung Schleswig-Holsteinische. Landesmuseen Schloß Gottorf medfinancierer konserveringen og digitaliseringen af Gottorfer Codex.

Besøg Gottorp Slots hjemmeside

XRF analyser

I forbindelse med udstillingen Blomster og Verdenssyn blev bogværket Gottorfer Codex restaureret. I den anledning foretog konservatorerne en række undersøgelser af værket for at komme helt under huden på det enestående værk.

Læs om XRF-analyserne

Se blomsterne i Gottorfer Codex

Bind 1

Bind 2

Bind 3

Bind 4


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo