Highlights

Abraham Willaerts (1603-69), Kamp ved en kyst mellem spaniere og hollændere, der gør landgang, 1641

Abraham Willaerts (1603-69), Kamp ved en kyst mellem spaniere og hollændere, der gør landgang, 1641. Olie på lærred. 163.5 x 243 cm. KMSsp441
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Maleriet blev til under kunstnerens ophold i Hollandsk Brasilien, hvor han var en del af hoffet omkring guvernøren grev Johan Mauritz af Nassau-Siegen. Nederlandsk Vestindisk Kompagni havde i 1636 ansat greven til at regere kolonien. 

Velhavende kolonimagt
Etableringen af handelskompagnier skabte stor velstand blandt Hollands købmænd. Det nye købmandsborgerskab sejlede på havene og førte krig med andre kolonimagter om territorierne i den nye verden. Maleriet dokumenterer én af disse krige. Måske er det slaget den 4. nov. 1641, hvor en hollandsk flåde kommanderet af Aert Gysels kom til St. Vincent for at hjælpe Portugal, der havde erklæret sig uafhængig af Spanien. Her mødte de en langt stærkere spansk flåde, og slaget endte uafgjort. Eller måske forestiller maleriet den hollandske landgang i Luanda (Angola)  efter sejren over den Spansk-Portugisiske forsvarsflåde i 1641.

Senest opdateret: 9.nov.2017
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo