Highlights

Alessandro Casolani (1552/53-1607), Ung kvinde som betragter et kranium

Alessandro Casolani (1552/53-1607), Ung kvinde som betragter et kranium.

Betragtningen af døden var et yndet motiv i modreformationens billedkunst, og når der er tale om en kvinde, der mediterer over et kranium, forestiller det almindeligvis Maria Magdalene, der begræder sit skørlevned ved tanken om dommen efter døden.

Kvinden på billedet

Det var imidlertid på mode at lade sig portrættere som Maria Magdalene, og det er meget tænkeligt, at billedet faktisk forestiller Eleonora Montalvi degli Agostini, som var hustru til Sienas hersker og Casolanis mæcen.

Der findes nemlig et chiaro-scuro (lys-skygge) træsnit af Andrea Andreani (1540-1623) efter et forlæg af Casolani, som viser en lignende scene, der netop er tilegnet Eleonora Montalvi.

Udkast, træsnit og maleri

Et eksemplar af dette træsnit findes i Kobberstiksamlingen, som også ejer en pragtfuld studie til maleriet. På bagsiden af denne studie har Casolani lavet et udkast til træsnittet. Det var i øvrigt tegningen, der førte til, at maleriet kunne tillægges Casolani. Fra gammel tid havde billedet været tilskrevet en venetiansk maler, men tegningen stammer fra et album med blade af sienesiske kunstnere, heriblandt Casolani.

Senest opdateret: 22.mar.2017
Sideansvarlig: Webmaster