Highlights

Ambrosius Bosschaerts den Ældre (1573-1621), Blomsterbuket i en stenniche, 1618

Ambrosius Bosschaerts den Ældre (1573-1621), Blomsterbuket i en stenniche, 1618. 55,5x39,5 cm. kmssp211.
Download billedet i høj opløsning
| Public Domain

Man kan næsten dufte buketten og mærke duggens friskhed mod ansigtet. Blomsterbukettens slagskygge tegner en bugtet kontur på stennichens runding, hvor vasen står.

Øjenbedrag

Nichens arkitektoniske indramning følger maleriets egen dimensionering, og hvis det ikke var for den kraftige prydramme, kunne man ved et flygtigt blik tro, at det var den virkelige verden. Øjenbedraget eller trompe l’oeil-effekten er forstærket ved en gul rose, der ligger ved siden af vasen og rager ud over stennichens kant.

Blomster som selvstændigt motiv

I kølvandet på en række faktorer – såsom calvinisternes forkastelse af kirkeudsmykninger og borgerskabets øgede købekraft – blev en række nye motivtyper introduceret på det hollandske kunstmarked i begyndelsen af 1600-tallet.

Ambrosius Bosschaerts var en af de første malere, som gjorde blomster til et selvstændigt motiv inden for den såkaldte stilleben-genre.

Stilleben-genren

I 1600-tallet var genren forbundet med et sæt moraliserende undertoner. Fordi for eksempel tulipanløg var et kostbart investeringsobjekt, var den flerfarvede tulipan et yndet memento mori en påmindelse om livets korthed.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster