Highlights

Anna Ancher (1859-1935), En begravelse, 1891

Anna Ancher (1859-1935), En begravelse, 1891. 103,5x124,5 cm. KMS1433
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Anna Anchers første udstillingsbillede forestillede to fattige originaler, Per og Stine Bollerhus, på vej hjem fra Skagen Kirke.

Flere år senere deltog hun i Stines begravelse og samlede sine indtryk i maleriet En begravelse, et hovedværk i hendes produktion.

Maleriets motiv

Som i de fleste af Anna Anchers billeder er der ingen, som forsøger at skabe øjenkontakt. Man kan derfor ubemærket afsøge rummet, finde sin plads, og lade sig absorbere af den meditative ro. Den lavloftede stue er fyldt med lys, der giver Ancher mulighed for at demonstrere sit koloristiske mesterskab i mødet mellem de blålige, rosa og grønne farver, men som også symbolsk viser den gamle kone vej til en anden verden.

Mellem realisme og symbolisme
Som i mange samtidige værker udført på overgangen mellem realisme og symbolisme er henvisningen til en oversanselig eksistens ikke postuleret, men forbliver så virkelighedsnær, at den primært opleves som en psykologisk fortætning.

En impressionistisk maler
Sammen med Theodor Philipsen (1840-1920) betragtes Anna Ancher som den betydeligste impressionistiske maler i dansk kunst. Men i modsætning til de franske impressionisters forbundethed med det moderne liv maler Ancher sine billeder fra periferien af det moderne: fra Skagen, Danmarks udkant, snarere mod end med det hektiske, flygtige og øjebliksbetonede.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneFlere blikke på værket - se filmene

Anna Ancher - i forskerens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Producer Mathilde Schytz Marvit
Seniorforsker Kasper Monrad


Anna Ancher - i konservatorens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Konservator Troels Filtenborg
Producer Mathilde Schytz Marvit


Anna Ancher - i kunstnerens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Kunstner Hannah Heilmann
Producer Mathilde Schytz Marvit


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster