Highlights

Asger Jorn (1914-73), Livshjulet (Januarbilledet af 'Årstidssuiten'), 1953

© Asger Jorn (1914-73), Livshjulet (Januarbilledet af "Årstidssuiten"), 1953.

Billedet tager udgangspunkt i et udbredt motiv i middelalderens danske kalkmalerier, hvor livets stadier fra fødsel til død fremstilles som et hjul. Livshjulet havde dengang et moraliserende sigte. Det skulle minde om, at lykken kan vende, og at døden i sidste ende er uomgængelig.

Jorns tolkning af livshjulet
I Jorns tolkning er motivet renset for moralske betydninger. Her er det alene livskredsløbet, det handler om: Livets dannelse og opstigning mod solen og månen midt i kompositionen, derpå modningen og pardannelsen øverst i billedet og endelig en nedfalden til jorden og døden igen, hvoraf livet atter opstår.

"Det danner jo en cirkelkomposition", forklarede Jorn selv. "Det ser måske forvirret ud, men i virkeligheden er det meget strengt komponeret. Jeg har lagt to store spektralcirkler ind i billedet, og de indeholder jo alle farver, og det skal de også, fordi det drejer sig om hele livet."

En markering af Jorns tilbagevenden til livet
Første version af Livshjulet blev udført på Silkeborg Sanatorium, hvorJorn i 1951-52 var indlagt på Silkeborg Sanatorium med tuberkulose. Da han i slutningen af 1951 blev erklæret uden for livsfare og fik tilladelse til at male igen, blev livshjulet hans første motiv som en markering af hans personlige tilbagevenden til livet. Billedet skulle oprindelig have indgået i en serie på tolv med ét for hver af årets måneder, men han endte med at fokusere på enkelte måneder, mens andre helt faldt bort.

Senest opdateret: 22.mar.2017
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo