Highlights

Christen Købke (1810-48), Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836

Christen Købke (1810-48), Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836. 106,5x161,5. KMS844
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

I 1833 flyttede Købke med sine forældre til Blegdammen ved Sortedams Sø uden for det daværende København. I de følgende år fandt han en stor del af sine motiver ved søen. Det var også i nærheden af sit hjem, for enden af søen, Købke fandt motivet til dette maleri. Det viser den landlige Østerbrogade omgivet af nogle fornemme landejendomme.

Hverdagsagtige optrin

Næsten hver morgen i sommeren 1836 stillede Købke sig ved vejen og iagttog solopgangen og en række hverdagsagtige optrin: Nogle fiskerkoner har taget et hvil på deres vej fra fiskerlejet Skovshoved ind til byen for at sælge fisk; et selskab af søndagsklædte bønder er på udflugt til København i hestevogn, måske for at sælge grøntsager; midt på vejen går nogle køer den vante vej fra stalden i byen ud til fælleden; og nogle pæne borgere promenerer i skyggen langs husene. Alt dette udspiller sig, mens solens første stråler falder hen over vejen og rammer poplerne mellem husene og vandposten midt i billedet.

Dagligdagsmotiv i stort format

Himlen med de forskellige typer skyer udgør en væsentlig del af billedet og er med til at give motivet en monumental virkning. Det hele er skildret med umådelig klarhed og præcision, og man fornemmer, at der er kælet for alle detaljerne. Set i forhold til hans samtids maleri var det usædvanligt, at en maler har skildret et dagligdags motiv som dette i et så stort format.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster