Highlights

Christen Købke (1810-48), Selvportræt, ca. 1833

Christen Købke (1810-48), Selvportræt, ca. 1833. 42x35,5 cm. kms3150
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Købke har iagttaget sig selv meget indgående, mens han malede sit selvportræt. Han har ikke tænkt maleriet som et kunstnerportræt, og der er ikke antydning af hans redskaber, arbejdstøj eller atelier på billedet. Tværtimod er han iført en overfrakke, og baggrunden er helt neutral, så man fornemmer ikke, at han er midt i en arbejdssituation.

Selvportrættet bidrager ikke til den romantiske dyrkelse af kunstnerne på denne tid. Hele billedet er holdt i neddæmpede eller mørke toner, og kun Købkes ansigt lyser op. Al opmærksom er dermed rettet mod hans person.

Selvfremstillingen af en stor dansk kunstner

Købke var i samtiden kendt som et ligefremt, godmodigt og troskyldigt menneske, der ikke gjorde stort væsen af sig selv. Hans selvportræt stemmer godt overens med den karakteristik. Kun det insisterende blik antyder, at maleriet viser en af de største danske kunstnere gennem tiderne.

Iagttagelsesevne og koloristisk sans
Købkes iagttagelsesevne og koloristiske sans var uden sidestykke blandt periodens danske kunstnere. Købke malede selvportrættet på den tid, hvor han for alvor trådte i karakter som kunstner. Han opnåede dog aldrig en fremtrædende position i det danske kunstliv, mens han levede, og først 30-40 år efter hans død begyndte hans kunst for alvor at vinde anerkendelse.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo