Highlights

Christian Albrecht Jensen (1792-1870), Cathrine Jensen, f. Lorenzen, kunstnerens hustru med turban, ca. 1842-44

Christian Albrecht Jensen (1792-1870), Cathrine Jensen, f. Lorenzen, kunstnerens hustru med turban, ca. 1842-44. 68x53 cm. kms3595
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

For guldalderens nationaltsindede kunstdommere, var portrætmaleren C.A. Jensens ”virtuose” og internationalt orienterede malestil mistænkelig ved sin dyrkelse af hastige penselstrøg.

Kunstneren efterlod dem ubearbejdede og markante, stilen forlenede persontegningen med en flygtighed, som for et etisk blik kunne forekomme uforpligtende.

Kunstnerens hustru

I portrættet af kunstnerens hustru ses den samme malemåde i eksempelvis den summariske gengivelse af perlekædens skinnende overflade. Men den portrætteredes foranderlige udseende fremstilles fra en tidløs vinkel.

Cathrines højre hånd foran skødet og den brogede turban, der lægger sig som en glorie omkring hendes hoved, er citater fra kanoniske kvindefremstillinger i europæisk kunst: Fra antikke Venusstatuer, hvor hænderne dækker ærbart for kærlighedsgudindens barm og skød, og fra renæssancemaleren Rafaels fremstilling af sin elskerinde La Fornarina med en lignende turban.

Billedliggørelse af kærligheden

På denne måde har kunstneren billedliggjort sin kærlighed i dobbelt forstand. Han har hævet fremstillingen af sin kone ud over det øjeblikkelige og forpligtet sig på et tid- og stedløst billede af attrået kvindelighed.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster