Highlights

Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853), Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk, 1815 el. 1816

C.W. Eckersberg (1783-1853), Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk, 1815 el. 1816. 32x49,5 cm. KMS3123
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Under sit ophold i Rom 1813-16 malede C.W. Eckersberg en lang række billeder af byens antikke ruiner, specielt det gamle amfiteater Colosseum. Han valgte flere udsnit af bygningens indre, og fra det tredje stokværk har han malet udsigten gennem tre buer ud over Rom.

Ned til den mindste detalje
Med stor omhu har han iagttaget alle enkeltheder af motivet. Ned til den mindste detalje har han skildret præcis, hvad han har set. Men selve udsigten er en konstruktion, idet han ved hjælp af buerne har sammenkædet tre lidt adskilte vuer til en samlet komposition. Han har udeladt de tilfældige partier og skabt en ny harmonisk helhed.

Malede i det frie
Som noget helt nyt i dansk kunst begyndte Eckersberg at male ude i det fri i Rom, og han har fuldført maleriet på stedet foran motivet. Herved fik han mulighed for at iagttage motivet mere direkte, og skildringen er præget af stor friskhed. For at kunne gengive baggrundens detaljer har han uden tvivl benyttet en kikkert.

Dansk guldalderkunst
Med sin dybe forankring i den sete virkelighed skabte Eckersberg grundlaget for den danske malerkunst i de følgende tre-fire årtier og var dermed med til at skabe guldalderen i dansk kunst. Efter at han i 1818 blev professor ved Kunstakademiet, kunne hans elever studere hans romerske billeder i hans lejlighed på Charlottenborg.

Vil du vide mere? Læs historien Idé og virkelighed, der er en del af Kunsthistorier - online.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneFlere blikke på værket - se de to film

C. V. Eckersbergs 'Udsigt gennem tre buer' - i kunstnerens blik
Se kunstneren, Hannah Heilmann, fortælle om C.V.Eckersbergs maleri: Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk.

Kolofon
Producer:
Mathilde Schytz Marvit
Kamera og redigering: Martin Pedersen
Medvirkende: Hannah Heilmann


C.W.Eckersbergs 'Udsigt gennem tre buer' - i forskerens blik
Vores seniorforsker, Kasper Monrad, fortæller i denne lille video om C.W.Eckersbergs maleri: Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk.

Kolofon
Producer:
Mathilde Schytz Marvit
Kamera og redigering: Martin Pedersen
Medvirkende: Kasper Monrad


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Henrik Holm
SMK Logo