Highlights

Claus Carstensen (1957-), Mirror Man Mirror Me, 1997

© Claus Carstensen (1957-), Mirror Man Mirror Me, 1997.

Det kan synes selvmodsigende, at en kunstner lader en anden person udføre sit selvportræt. Ikke desto mindre er det, hvad Claus Carstensen har gjort i Mirror Man Mirror Me.

Serie af 13 selvportrætter
Tegningen er en del af en serie, der består af 13 selvportrætter udført med pastel og farveblyant fra 1997. Carstensen kalder portrætterne for fremmedbestemte selvportrætter. Herved angiver han, at det ikke er ham selv, der har udført tegningerne.

Konceptet er Carstensens, men den skabende og selvransagende proces er blevet udliciteret og udført af en ukrainsk asylansøger i bedste gadekunststil.

Portrætter baseret på fotografier
Portrætterne er baseret på fotografier, som Carstensen har udvalgt fra sit private fotoalbum. I den valgte tegning poserer Carstensen selvbevidst og selvsikker med et underfundigt udtryk i ansigtet. Serien af fremmedbestemte portrætter kan ses som et stykke konceptkunst, der er tænkt som en hommage til Carstensen i anledning af hans 40 års-fødselsdag.

Opgøret med kunstnermyten

Carstensen udfordrer en lang tradition i kunsthistorien ved at problematisere forholdet mellem kunstnersubjektet og skaberen. Han gør op med den traditionelle kunstnermyte og afmytologiserer forestillingen om det autonome værk.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo