Highlights

Cornelius Norbertus Gijsbrechts (ca. 1610 - efter 1675), Trompe l'oeil med ateliervæg og vanitas-stilleleben, 1668

Cornelius Norbertus Gijsbrechts (ca. 1610 - efter 1675), Trompe l'oeil med ateliervæg og vanitas-stilleleben, 1668. 152x118 cm. KMSst537
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Ud over signaturen ”C. N. Gysbrechts, F.A.O. 1668” bærer maleriet malerens ”visitkort” i form af en seddel adresseret ”A Monsuer / Monsuer Cornelius Norbertus / Gijsbrechts Conterfeÿer ggl. In. / Coppenhagen.”

Vanitas-stilleleben
Maleriet viser en bræddevæg med et lærred opspændt på en midlertidig blændramme, som hviler på en hylde med malerens redskaber. Det opspændte lærred er et stilleben med døds- og genopstandelsessymboler, et såkaldt vanitas-stilleben.

Maleriet var formentlig Gijsbrechts adgangsbillet til jobbet som kongelig hofmaler, først for Frederik 3. (1609-1675) og  siden for Christian 5. (1646-1699). 

Trompe l'oeil (øjenbedrag)

Under sit fire år lange ophold i København skabte Gijsbrechts en enestående serie malerier, hvis formål var at få beskueren til at tro, at vedkommende stod over for virkelige ting. Genren kaldes trompe l’oeil (øjenbedrag) og er typisk for barokken, som sværmede for den vittige illusionisme, metaforen og allegorien. Også i resten af Europa var genren efterspurgt af fyrster og statsoverhoveder, der viste malerierne frem for diplomater og fornemme gæster, som kunne more sig over det dygtigt udførte bedrag, når først det blev afsløret.

Vil du vide mere? Læs En kort historie om brevvægge, der er en del af Kunsthistorier - online.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmen, hvor kunstneren Kasper Bonnén fortæller om værket ud fra sin vinkel. For at se filmen skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerne


Se filmene

Cornelius Norbertus Gijsbrechts - i kunstnerens blik
Se kunstneren Kasper Bonnén fortælle om Cornelius Norbertus Gijsbrechts' maleri: Trompe l'oeil med ateliervæg og vanitas-stilleben.

Kolofon
Kamera, Redigering:
Martin Pedersen
Producer: Martin Køhler Jørgensen
Medvirkende: Kasper Bonnén


Cornelius Norbertus Gijsbrechts - i konservatorens blik
Vores konservator, Troels Filtenborg, fortæller i denne video om Cornelius Norbertus Gijsbrechts' maleri: Trompe l'oeil med ateliervæg og vanitas-stilleben.

Kolofon
Kamera, Redigering:
Martin Pedersen
Producer: Martin Køhler Jørgensen
Medvirkende: Troels Filtenborg


Cornelius Norbertus Gijsbrechts - i forskerens blik
Vores seniorforsker Eva de la Fuente Pedersen fortæller i denne video om Cornelius Norbertus Gijsbrechts' maleri: Trompe l'oeil med ateliervæg og vanitas-stilleben.

Kolofon
Kamera, Redigering:
Martin Pedersen
Producer: Martin Køhler Jørgensen
Medvirkende: Eva de la Fuente Pedersen


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo