Highlights

Cornelius Norbertus Gijsbrechts (ca. 1610- efter 1675) Trompe l'oeil. Skab fra kunstnerens atelier, 1670-1671

Cornelius Norbertus Gijsbrechts (ca. 1610- efter 1675) Trompe l'oil. Skab fra kunstnerens atelier, 1670-1671

Cornelius Norbertus Gijsbrechts (ca. 1610- efter 1675), Trompe l'oeil. Skab fra kunstnerens atelier, 1670-1671. 132x199 cm. KMSsp812
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Der er meget, vi ikke ved om maleren Gijsbrechts.

Vi ved hverken, hvornår han blev født, eller hvornår han døde, ej heller noget om hans familieforhold eller uddannelse. Hjembyen kender vi heller ikke med sikkerhed, men han er sandsynligvis født i Antwerpen.

Fortæller historien om Gijsbrechts som kunstner
Ved hjælp af malerier, malerredskaber og et blomstret tæppe i kunstnerens atelier fortæller Gijsbrechts historien om sig selv som kunstner, som han ønsker, at omverdenen skal huske ham.

Billedet i billedet

Han er ikke fysisk til stede i billedrummet, og så er han der alligevel. For han figurerer som en diskret og samtidig insisterende eksistens, der betragter os fra et lille ovalt portræt, sømmet op på fremstillingens bagvæg. Fra et billede i billedet.

Selvportræt

Traditionelle selvportrætter, kender vi ikke fra Gijsbrechts hånd, men lignende portrætter er gengivet i andre af hans atelierbilleder, og derfor ved vi med rimelig sikkerhed, at der er tale om et selvportræt. Med selvportrættet peger Gijsbrechts på, at atelierfremstillingen handler om ham selv, og ikke om en hvilken som helst anden kunstner.

Alive and kicking

Referencen til ham selv underbygges af sedlen på hylden under selvportrættet, der er adresseret til ”den kongelige konterfejer Gijsbrechts i København”: "Monsieur/Mons Cornelius Gijsbrechts/Contervijer v. Ihr Königl/Mayt von Dannemarck/Copenhagen".

Hermed slår han samtidig sin position som hofmaler fast. Desuden indikerer den hængende palets løbende maling, at kunstneren både er lige i nærheden og aktivt skabende. Så selvom han rent fysisk er fraværende i maleriet, skal vi ikke være i tvivl om, at kunstneren i den grad er ”alive and kicking”.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo