Highlights

Egill Jacobsen (1910-98), Ophobning, 1938

© Egill Jacobsen (1910-98), Ophobning, 1938.

Egill Jacobsens tidlige hovedværk er både en formel nyskabelse i dansk kunst og en markant kommentar til en aktuel storpolitisk begivenhed. Billedet er malet under indtryk af nyheden om, hvordan Hitler i efteråret 1938 tvang Tjekkoslovakiet til at afgive landområder til det nazistiske Stortyskland. Begivenheden var et forvarsel om Nazitysklands ekspansive planer og gjorde et dybt indtryk på den 27-årige maler, der var engageret på den politiske venstrefløj.

Dramatisk, heftigt og suggestivt medrivende maleri

Jacobsens reaktion var at male et billede, der var mere dramatisk, heftigt og suggestivt medrivende end noget, han nogensinde før havde skabt. En fuglelignende figur står fastnaglet i en sort gitterstruktur med en brændende rød sol over sig og omgivet af et rød-orange flammehav. Billedets flade er tætpakket og rummet klaustrofobisk. Det var ifølge Egill Jacobsen selv ”malet helt ude på nervespidserne” og omsatte hans personlige angst for en kommende krig til et drama af form, farve og stof.

Et skelsættende værk

Ophobning anses for et skelsættende værk i dansk kunsthistorie. Med sin urolige rytme og sine kraftfulde penselstrøg peger billedet i retning af det følgende årtis spontant-abstrakte maleri, der nåede et højdepunkt med kunstnersammenslutningen Cobra i 1948-51.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo