Highlights

Ejler Bille (1910-2004), Lurende fugl, 1933

© Ejler Bille (1910-2004), Lurende fugl, 1933.

Ejler Bille fortæller selv, at han modellerede Lurende fugl på en enkelt nat.

Men hvilken nat! Overfladens bevægelse mellem det konkave og konvekse aktiverer det omkringliggende rum i dynamiske kurver. Massens kerne sprænges, og frem dukker en spændstig fritartikuleret figur. Den bagoverbøjede fugl er udspændt mellem hale og hoved på en gang afventende – iagttagende og samtidig klar til afsæt med vingen løftet og halen presset mod underlaget.

Inspiration fra den franske surrealisme
Det tvetydige i skulpturen kan ses som et udtryk for Billes inspiration fra den franske surrealisme. Med dens interesse for den intuitive skabelsesproces havde surrealismen stor indflydelse på både Ejler Bille og Richard Mortensen. Det ubevidste skulle udtrykkes gennem et frit associerende arbejde med materialet og resultere i, hvad Bille kaldte "et levende væsen".

En dansk abstrakt surrealist
I 1933 var Ejler Bille, som medstifter af kunstnergruppen og tidsskriftet linien, blandt pionererne inden for dansk abstrakt surrealisme. Lurende fugl er et centralt værk fra denne periode, hvor Bille markerede sig som en banebrydende billedhugger, der var i skarpt opgør med den fremherskende naturalisme og tendens til frontalitet inden for dansk skulptur.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo