Highlights

Elisabeth Toubro (1956-), Uden titel. Metamorfoseskulptur 2, 1992

© Elisabeth Toubro (1956-), Uden titel, Metamorfoseskulptur 2, 1992.

Med Metamorfoseskulptur undersøger Elisabeth Toubro, om en skulptur kan ophæve sin traditionelle funktion som statisk form for i stedet at beskrive en forvandling, der involverer en eller anden form for tidslig dimension.

Fortællingen om Apollon
Skulpturen tager udgangspunkt i den klassiske fortælling om Apollon, der begærer den skønne Daphne. Hun undslipper hans forfølgelse ved i sidste øjeblik at forvandle sig til et laurbærtræ.

I hver af skulpturens ni dele sker der også en fortløbende forandring. Den første firkantede trækonstruktion får for hvert nyt element en ekstra kant og bliver en tand højere. I de tavleagtige bundplader zoomes gradvist ind på et tegnet kort over den have, hvor mytens forfølgelse finder sted.

De øverste glasfiberdele vokser langsomt op fra en negativ, hul form for til sidst at fremstå som det øverste af Daphnes hoved, der med viltert hår stikker op af det sidste element. I hver af delene svæver grønne plader som blade. Pladernes udstansede bogstaver danner ord, der refererer til fortællingen.

Den skulpturelle form som fortælling

Med skulpturen er det lykkedes Elisabeth Toubro at skabe et både formmæssigt og indholdsmæssigt komplekst værk, hvor den skulpturelle form strækker sig ud som en fortælling og i sig selv undergår en fysisk forvandling.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo