Highlights

Gerhard Richter (1932-), Gråt spejl - 765, 1992

© Gerhard Richter (1932-), Gråt spejl - 765, 1992.

Richters skråtstillede spejle reflekterer rummet, omgivelserne og den betragter, som måtte stå foran det. Men det sker i en sløret version, idet spejlenes grå pigment gengiver omverdenens faktiske farver i en uskarp og udefinerbar gråtoneskala. Tilsvarende opløser konturer og overflader sig for i stedet at fremstå som tågede påmindelser om noget, man ikke længere er helt sikker på at kunne genkende.

De diffuse spejlinger når os således på samme måde som fjerne erindringsbilleder. Også her må præciseringen af billedet ske gennem en mental rekonstruktion.

Spejlets funktion
Almindeligvis er spejlets funktion at gengive et entydigt og nøjagtigt billede af virkeligheden. I Gråt spejl forflygtiges denne funktion. Den virkelighed, som disse spejle reflekterer, er af en udefinerbar og vilkårlig karakter og frem for alt afhængig af den, der ser. I sit arbejde – ikke mindst med maleriet, hvor han har udført utallige slørede afmalinger af snapshots og andre fotografiske forlæg – har Richter konsekvent kredset om dette forhold mellem virkelighed og illusion, eller rettere om virkeligheden som illusion.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo